Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

dawn_upon_dawn wrote:e'o mene sa nadasve naivnim odgovorom pravo iz dosadne subote :D

Jevreji su izabrani narod jer tako pise u Genesisu, a ne pise da su Eskimi :D eh a zasto ne pise da su Eskimi ili neki drugi, to moras vidjeti sa nekim visim silama :wink: ili ako si ateist, pokusati malo googlati o porijeklu tih knjiga ...
eh mene interesuje porijeklo naziva Goy ili Goyim ako ima neko nesto vise sem onoga sto pise u Wikipediji

za ovaj citat dole vec imas temu
inace, offtopic, neka se niko ne naljuti, ali arapi nikada nisu bili dobri politicari i nisu imali pojma o konceptu (moderne) drzave. uvijek su birali pogresne struje i pogresne vodje. talentirani su za mnogo sta, ali ovo im nije jaca strana.

i tema nije politika
:wink:
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Bosanac sa dna kace wrote:
pinkzelena wrote:Mene zanima jel istina da jevrejin ne može nikad preći na Islam,kao ne prihvata mu se?
Čak ni kad pređe na pravoslavlje,pa na katoličanstvo,pa sa katoličanstva pokuša na Islam ne priznaje se,jer su jevreji proklet narod po Islamu!??

Zašto su prokleti? Može li mi to neko rastumačiti??
radi se o dezinofromaciji, na islam moze prec svako ko zeli.
a po islamu jesu proklet narod jer su preksili obecanja data Bogu i ubijali su Bozije poslanike.

Mogu svi,osim jevreja..provjerena informacija,zato me i interesuje detaljnije objašnjenje.
Bosanac sa dna kace

pinkzelena wrote:
Mogu svi,osim jevreja..provjerena informacija,zato me i interesuje detaljnije objašnjenje.
Boga ti odkud ti ta dezinformacija??
ako uspijem nac vijest o Jevreju, doseljeniku iz Rusije u okupiranu Palestinu koji je presao na islam i ima jos ono Jevrejki iz Izraela koja je otisla u Ameriku i tamo nakon upozanvanja sa muslimanima presla na islam, postirauc ti pa da vidis.
Harrys

Post by Harrys »

pinkzelena wrote:Mene zanima jel istina da jevrejin ne može nikad preći na Islam,kao ne prihvata mu se?
Čak ni kad pređe na pravoslavlje,pa na katoličanstvo,pa sa katoličanstva pokuša na Islam ne priznaje se,jer su jevreji proklet narod po Islamu!??

:D Ja mislim da je poenta tvoga pitanja" proklet" a da te prelazak na Islam interesuje kao lanjski snijeg.Bilo bi logicno da se prvo upitas,kakva je to religija koja jedan narod proglasava prokletim.
Za tvoju informaciju dosta zena Jevrejki prije II svjetskog rata se udalo za Muslimane i preslo na Islam.
To se moglo vidjeti i 1992 kad se naglo povecao broj Jevreja u Sarajevu,za one za koje se prije nije znalo.Svi su donijeli u Jevresku opstinu upravo te dokaze,rodne listove majki,baka itd. jer se gleda samo porijeklo majke.I svi su prihvaceni tako da sad ima Jevreja sa izrazito Muslimanskim prezimenom,Hadzi itd.

A sad za kaznu zbog glupog pitanja,otkucaj sto puta rijec:multikultura.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

pinkzelena wrote: Mogu svi,osim jevreja..provjerena informacija,zato me i interesuje detaljnije obja¹njenje.
De ukljuèi mozak vjere ti djedovske...

Dijete koje je roðeno hiljadu godina kasnije ide direktno u d¾ehenem bez moguænosti prigovora samo zato ¹to je roðeno u jevrejskoj familiji?

Koji je interes Bogu ¹tancati ljude koji idu direktno u pakao... It is not as much fun anymore... :D
Bosanac sa dna kace

Harrys wrote:Bilo bi logicno da se prvo upitas,kakva je to religija koja jedan narod proglasava prokletim.
vjerovatno nista bolja od one religije koja proglasava druge narode nizom rasom
:oops:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Harrys wrote:Bilo bi logicno da se prvo upitas,kakva je to religija koja jedan narod proglasava prokletim.
Ma dovoljno spomenuti internu klasifikaciju... :oops: Ne mora¹ iæi do odnosa sa drugim...
Last edited by ztluhcs on 04/08/2007 20:01, edited 1 time in total.
Harrys

Post by Harrys »

Harrys wrote:
:D ja nisam cuo za takvu religiju,kao ni to da jedna religija proglasava jedan narod prokletim. :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Harrys wrote:
Harrys wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: vjerovatno nista bolja od one religije koja proglasava druge narode nizom rasom
:D ja nisam cuo za takvu religiju,kao ni to da jedna religija proglasava jedan narod prokletim. :D
©ta bi? Prebrz prst pa da ispravi¹, da bude politièki korektno :D :lol:
Harrys

Post by Harrys »

:D Nije nista prebrisano,samo je dodat drugi dio recenice,jer mnogi nisu u stanju da prate dva posta unazad.
To ti dobro znas,ali moras provocirati.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Harrys wrote::D Nije nista prebrisano,samo je dodat drugi dio recenice,jer mnogi nisu u stanju da prate dva posta unazad.
To ti dobro znas,ali moras provocirati.
Jes jes i ja mislim da je ovo isto :D
Harrys wrote:
Harrys wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: vjerovatno nista bolja od one religije koja proglasava druge narode nizom rasom
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Harrys wrote:

:D Ja mislim da je poenta tvoga pitanja" proklet" a da te prelazak na Islam interesuje kao lanjski snijeg.Bilo bi logicno da se prvo upitas,kakva je to religija koja jedan narod proglasava prokletim.
Za tvoju informaciju dosta zena Jevrejki prije II svjetskog rata se udalo za Muslimane i preslo na Islam.
To se moglo vidjeti i 1992 kad se naglo povecao broj Jevreja u Sarajevu,za one za koje se prije nije znalo.Svi su donijeli u Jevresku opstinu upravo te dokaze,rodne listove majki,baka itd. jer se gleda samo porijeklo majke.I svi su prihvaceni tako da sad ima Jevreja sa izrazito Muslimanskim prezimenom,Hadzi itd.

A sad za kaznu zbog glupog pitanja,otkucaj sto puta rijec:multikultura.
A ja mislim da tebe niko ništa nije pitao?? Svoje morbidno razmišljanje zadrži za sebe!!!!!
Tipično.. ne možeš postaviti pitanje,a da ti neko ne počne prije odgovora glumiti dr Philla.. :roll:
Tebe nisam ništa ni pitala..prema tome držim da je nekulturno upadati tek tako i imputirati nešto što neko nije ni rekao,a ni pomislio.
Idući put razmisli da li je tvoje uplitanje možda projekcija,ili jednostavno sačekaj da te neko nešto pita,pa odgovaraj..
Dotad..okani se ovih dijagnoza i glupih komentara.
I imam pravo da upitam šta god hoću.. a ukoliko pitanje nije na mjestu,to će da sredi moderatori,ili zoom...ti si ovdje sporedan lik totalno :-?
pinkzelena

Post by pinkzelena »

bosmen wrote:
pinkzelena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: radi se o dezinofromaciji, na islam moze prec svako ko zeli.
a po islamu jesu proklet narod jer su preksili obecanja data Bogu i ubijali su Bozije poslanike.

provjerena dezinformacija pinki
nije to tacno
Bosanac sa dna kace je u pravu

OK, nema potrebe da se takarite.. dezinformacija od strane bar 10 ljudi..i eto... :roll: who cares..samo me interesovalo onako.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

ztluhcs wrote:
pinkzelena wrote: Mogu svi,osim jevreja..provjerena informacija,zato me i interesuje detaljnije objašnjenje.
De uključi mozak vjere ti djedovske...

Dijete koje je rođeno hiljadu godina kasnije ide direktno u džehenem bez mogućnosti prigovora samo zato što je rođeno u jevrejskoj familiji?

Koji je interes Bogu štancati ljude koji idu direktno u pakao... It is not as much fun anymore... :D

jah i??? :roll: :roll: poenta?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

pinkzelena wrote:

radi se o dezinofromaciji, na islam moze prec svako ko zeli.

Ja ovo prvi put u životu čujem. :?
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

InfraRedRidinghood wrote:
pinkzelena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: radi se o dezinofromaciji, na islam moze prec svako ko zeli.

A, gdje si to provjerila, života ti tvojega? U Ministarstvu za vjerska pitanja Trećeg Reicha??? :shock: :shock: :shock: :shock:
da nije onaj duh sa sjekirom bio odgovorni predavac...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

pinkzelena wrote:

A, gdje si to provjerila, života ti tvojega? U Ministarstvu za vjerska pitanja Trećeg Reicha??? :shock: :shock: :shock: :shock:
Rado bih ti odgovorila... :roll: :roll: :roll: :roll: :-) :-) :-) :-)
al si malo.............
Last edited by pinkzelena on 05/08/2007 01:29, edited 1 time in total.
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja cudne zene... isto moja djeca kad su bila mala :-)

Postave pitanje - pa kad im se odgovori - ljute se, kazu nije tako..

Pa kad znas - sto pitas, zivota ti :?
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Shoshana wrote:Ja cudne zene... isto moja djeca kad su bila mala :-)

Aman, ženo, pa koji ćeš kua diskutirati na forumu, tu nešto zapitkivati i očekivati odgovore, ne služi to za to :oops: :D :-) :-) :-) :-) :-)
a zašta služi "života ti tvojega" :-) ?? de prosvijetli me...?
pinkzelena

Post by pinkzelena »

A ko se ljuti?? Ko je rekao "nije tako" ???
Leonid Breznjev

prilazimo vrhu! :lol: :lol: :lol:
Leonid Breznjev

samo san ceka na to, bakalaru moj...
Shoshana

Post by Shoshana »

pinkzelena wrote:

U svom prvom postu pitas da li je tacno, a u iducem kazes "mogu svi osim jevreja, provjerena informacija"... Znaci pitas nesto za sta smatras da vec posjedujes odgovor.

A ako tvoji odgovori upuceni forumasima koji su odgovarali na tvoje pitanje po tebi ne sadrze dozu ljutine - mene zanima kako li tek pises kad si stvarno ljuta :D

U svakom slucaju (posto dosad nisam dala vlastiti odgovor na tvoje pitanje) jevreji mogu prelaziti na islam, i prelaze uredno, cak i u drzavi zvanoj Izrael.

Ne postoji nikakav propis u islamu koji bi zabranio ili proglasavao nevazecim konvertite sa jedeizma.

Moguce je da te je zbunio jevrejski obicaj po kojima su svi Jevreji (dakle svi ljudi koje je rodila majka Jevrejka) uvijek Jevreji - bez obzira na vjeroispovijest. (Naravno po Deutoronomiju je kazna za otpadnistvo od vjere smrt, ali slabo se bas nesto primjenjuje - kao ni medju ostalim pismenim narodima)
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Shoshana wrote:
pinkzelena wrote:

U svom prvom postu pitas da li je tacno, a u iducem kazes "mogu svi osim jevreja, provjerena informacija"... Znaci pitas nesto za sta smatras da vec posjedujes odgovor.

A ako tvoji odgovori upuceni forumasima koji su odgovarali na tvoje pitanje po tebi ne sadrze dozu ljutine - mene zanima kako li tek pises kad si stvarno ljuta :D

U svakom slucaju (posto dosad nisam dala vlastiti odgovor na tvoje pitanje) jevreji mogu prelaziti na islam, i prelaze uredno, cak i u drzavi zvanoj Izrael.

Ne postoji nikakav propis u islamu koji bi zabranio ili proglasavao nevazecim konvertite sa jedeizma.

Moguce je da te je zbunio jevrejski obicaj po kojima su svi Jevreji (dakle svi ljudi koje je rodila majka Jevrejka) uvijek Jevreji - bez obzira na vjeroispovijest. (Naravno po Deutoronomiju je kazna za otpadnistvo od vjere smrt, ali slabo se bas nesto primjenjuje - kao ni medju ostalim pismenim narodima)
Stani bona..kad sam rekla mogu svi osim jevreja... ocekivala sam da je dovoljno da to kaze 10ak ljudi... i da je zbog toga provjerena informacija.Nema to veze sa mojim misljenjem..Boze sacuvaj..
Ispostavilo se da je dezinformacija sto mi je drago i rjesen problem,nit sam ljuta,nit imam bilo kakvog razloga da se ljutim..nego mi smijesno da se na mene neko takari i postavlja mahalska "zivota ti tvojega" pitanja kao da sam JA to izjavila..
Odgovoreno mi je davno i to je to,nisam znala da ce moje pitanje izazvati haos i zachatavanje.Nit imam sta protiv jevreja..stvar je znatizelje i neupucenosti.... tome valjda sluzi forum izmedju ostalog;)

Toliko,ok sad?
Shoshana

Post by Shoshana »

bosmen wrote:
Shoshana wrote: Za vjernike jevreje (a ni ostali vjernici ne bi
U malo sirem kontekstu moglo bi se raspravljati o tome da li je bog izabrao Jevreje, ili su Jevreji izabrali boga. Ne zaboravi da Bog, kada se predstavlja Jevrejima, nigdje ne kaze da je on jedan i jedini. On kaze da je on jedini bog kojima se Jevreji trebaju klanjati. Dakle - licno njihov bog. Kao sto su mnogi narodi, plemena, pa i pojedinci u mnogobozackim religijama imali svoje vlastite bogove zastitnike (cak i u krscanstvu imas svece koji 'sluze' u slicnu svrhu).

P.S. Zaboravih odgovoriti - savez boga sa Jevrejima je neraskidiv. Dakle Jevreji su (sa stanovista Jevreja, naravno) i dan-danas izabrani.
Rambamovih 13 principa jevrejske vere, minimum u koji Jevrejin treba da veruje:

Bog postoji
Bog je jedan jedini(nigdje ne pise da je samo njihov)
Bog je beztelesan
Bog je vecan
Molitva se upucuje Bogu i nikome drugome
Reci proroka su tacne
Mojsijevo prorocanstvo je tacno i Mojsije je bio najveci od proroka
Pisana Tora (prvih 5 knjiga Biblije) i usmena Tora (ucenja zapisana u Talmudu) su predata Mojsiju
Nece biti druge Tore
Bog zna misli i radnje smrtnika
Bog ce nagraditi dobre i kazniti zle
Mesija ce doci
Mrtvi ce vaskrsnuti
Naravno, ne treba ovo prebacivati danasnjim Jevrejima. Treba shvatiti da su sila, paljenje i osvajanje bili sasvim legitiman metod prisvajanja/osvajanja teritorija u to doba. Svi - haman bez iznimke su se koristili silom.
za njih je to legitiman metod i danas koliko ja vidim....
Tebi je autoritet i izvor rabin iz dvanaestog vijeka. Meni je autoritet i izvor zbirka kanonizovanih tekstova poznata pod nazivom Pentateuk. Gdje izmedju ostalog mozes naci:
Egzodus 20:2 "I am the LORD thy God, who brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage. Thou shalt have no other gods before Me."
Deutoronomij 13:7 "If thy brother, the son of thy mother, or thy son, or thy daughter, or the wife of thy bosom, or thy friend, that is as thine own soul, entice thee secretly, saying: 'Let us go and serve other gods,' which thou hast not known, thou, nor thy fathers"

Iz cega se sasvim jasno vidi da bog (za razliku od monoteista) ne misli da je jedini...

A ovaj drugi komentar u kom pokusavas izjednaciti Jevreje sa djelima pocinjenim od strane drzave Izrael - govori samo o tvom rasizmu i niocem drugom.
Locked