Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
encian wrote:nisam ja imala nikakvih pristica. kod mene je to vise izgledalo kao krasta, samo vise zuckasno nego crveno. znam da sam bila prehladjena i imala malu temperaturu. a opet ne znam sta bi drugo moglo biti. proslo je od tad 10 godina, nikad se nije pojavilo opet.
sta doktor moze uraditi nakon dijegnoze?
hmmm... vjerovatno si onda imala ne herpes nego nase obicne 'zvale', kao raspuklina u cosku usne, koja se onako 'ukrasta'... svejedno, otidji doktoru ako si zabrinuta... oko 65-75% stanovnistva u USA ima oralni herpes, koji je ocito mnogo cesci od genitalnog.
jednom kada je infekcija pristutna, lijeka nema. virus je tu da ostane u tijelu, i simptomi ce se pojavljivati opet i opet (naravno, sa individualnim varijacijama). jedino sto doktor moze uciniti je prepisati neke anti-viralne lijekove (ima ih par na trzistu sada) koji pomazu da se outbreks skrate i da budu manje bolni ali ih ne mogu eliminisati u potpunosti.
debela wrote:tema ode na glupavu zajebanciju, a kako bi drugacije moglo i biti nego, kad sam procitala uvod prvo sto mi je palo na pamet, kao i ostalima vidim, je pomisao da li je ovaj decko normalan pa se petlja sa takvom osobom. ali onda mi zazvoni nesto drugo. jebena predrasuda. kaze hiv a mi redom pomislimo na neke prostitutke i narkomanke, a toliko je ljudi sto fasovase ni krivi ni duzni. i kad je vec tako zar oni nesretni vise nikad nemaju pravo na seks, na ljubav, na vezu, na momente njeznosti sa drugom osobom. pitam se, koliko bi nas bilo spremno imati vezu sa takvom osobom ili cak ostati u vezi, braku sa takvom osobom ako bi danas, sutra saznali da je obolio?
upravo sam se spremala da napisem nesto ovako dok sam citala temu, naidjoh na tvoj post pa da se ne ponavljam
ocigledno najvise supljaka pada na temama od kojih se najvise unezgodimo....
licno ne znam da li bih bila u stanju da se upustam u vezi s nekim za koga znam da je HIV pozitivan....morala bi ogromna ljubav biti u pitanju a ako je vec ljubav u pitanju pa se tek onda desi ne mogu zamisliti da mi to bude razlog da nekom okrenem ledja
encian wrote:nisam ja imala nikakvih pristica. kod mene je to vise izgledalo kao krasta, samo vise zuckasno nego crveno. znam da sam bila prehladjena i imala malu temperaturu. a opet ne znam sta bi drugo moglo biti. proslo je od tad 10 godina, nikad se nije pojavilo opet.
sta doktor moze uraditi nakon dijegnoze?
hmmm... vjerovatno si onda imala ne herpes nego nase obicne 'zvale', kao raspuklina u cosku usne, koja se onako 'ukrasta'... svejedno, otidji doktoru ako si zabrinuta... oko 65-75% stanovnistva u USA ima oralni herpes, koji je ocito mnogo cesci od genitalnog.
jednom kada je infekcija pristutna, lijeka nema. virus je tu da ostane u tijelu, i simptomi ce se pojavljivati opet i opet (naravno, sa individualnim varijacijama). jedino sto doktor moze uciniti je prepisati neke anti-viralne lijekove (ima ih par na trzistu sada) koji pomazu da se outbreks skrate i da budu manje bolni ali ih ne mogu eliminisati u potpunosti.
sretno!
kad je oralni herpes u pitanju cini mi se da neke buni to sto je virus neizljeciv, a puno vise ljudi ima oralni od genitalnog...fora je sto se oralni ne prenosi bas tako lako, samo se treba pasati oralnog seksa kad je virus "aktivan", sto znaci cim pocnu prvi simptomi, a oni koji imaju oralni herpes znaju kad isti "dolazi" ne znaci da se mora u potpunosti odreci oralnog seksa, nego samo za vrijeme aktivnih faza virusa (sto je kod nekih ljudi jako rijetko)