BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Homer_Simpson wrote:Objektivno,najveci turisticki potencijal u BiH je ZIMSKI turizam !!!
A sta se radi na tom planu??? Sve,samo ne ono sto treba :-)

(svaka cast Mostaru,Bascarsiji,Neumu,Medjugoriju,raftingu,splavarenju,pa i onoj budali sto prekopava brda u Visokom) ,BiH u zimskom turizmu ima komparativnu prednost u regionu,i BiH treba to da forsira,ali.... :x
cujem da su Slovenci investirali mnogo u objekte na Jahorini i da turizam opet krece punom parom. Uvodni post se koncentrirao na ceste, ali one i nisu bitne, dodjes avionom, sjednes u autobus i vozis se na Jahorinu, Bjelasnicu, Igman ... u principu je najveci problem korupcija. Ne mozes startati nijedan business da ti neko ne trazi lovu, a nisi siguran hoce li uopce stvar profunkcionirati. Sramota je sto German Wings, Ryan Air i ostale niskobudzetne kompanije nisu dobile dozvole, one bi dovele masu turista koje bi ustedu na putovanju potrosile - u BiH. Ove kompanije su zaista dovele do procvata turizma u mnogim dijelovima Europe, cak i na Kosovu
Smeker

Post by Smeker »

Gospodarstvo Svjetska turistička organizacija (WTO) u svojim je procjenama brzine razvoja turizma do 2020. godine na popisu 176 zemalja Bosnu i Hercegovinu s trećega prebacila na poražavajuće 78. mjesto.
Ima dosta problema tu. Mine, opasnost od pljacke, rat. Zato dok se neko usudi da dodje kao turista onda prvo treba da bude ovo uklonjeno. Ko ce doc na odmor a mislit da ga mina raznese ili neko ubije. Veliki je rizik, stavi se na mjesto turiste pa ce sve biti jasnije.
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:47, edited 1 time in total.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

najmanji problem bh. turizma jesu ceste. Mislim, daleko od toga da valjaju i kvalitetne komunikacije su jedan od uslova za razvoj turizma ali je jos poraznija cinjenica da bh. nema nikakve turisticke ponude...neko je fino predlozio ono za zimski turizam. ljetni turizam (planinski) bi mogao privuci dosta ljudi.

Medjutim, puno je problema koje nasa vlast ne zna i ne zeli rjesiti a nema dovoljno ni poduzetnih ljudi za to.

Prvo, jedan od osnovnih problema je image bh. kao zemlje u kojoj cvjetaju mine. Ko ce doci skijati i potrositi lovu u bih, ako ima bilo kakva, ma koliko mala ili nikakva mogucnost da ce nagaziti na minu. Naravno, mi znamo da je mogucnost vrlo mala na oznacenim mjestima ali jebi ga hajde ti objasni nekome to. On ce kontat, sto bi ja ikako rizikovao kad mogu otici u austriju i biti siguran.

Drugo, ko ce doci ovdje (govorim o nekom znacejnijem valu turista) kad je aerodrom nefunkcionalan tokom vecine zimskih mjeseci.

Trece, dobro je sogan uvidio - reklama na CNN-u je beskorisna jer znamo ko gleda CNN. Uglavnom poslovni ljudi srednje zivotne dobi i ljudi malo dubljeg dzepa kojima nije do avanture nego idu na mjesta koja ce im pruziti komoditet i uglavnom luksuz.

U pogledu ljetnog turizma, turisti koji ce doci u bosnu jesu prvo mladji ljudi koji zele dozivjeti nesto drugacije i pomalo avanturisticki, a onda mozda i neke malo mladje porodice. Uglavnomm ljudi koji su spremni na malo avanture i da dodju na nepopularno mjesto. Dakle, nepopulisti.

Zimski turizam je druga prica. Kvalitetnim stazama i dugim stazama, odlicnom infrastrukturom ski liftova, odlicnim odrzavanjem liftova i staza, dobrim ostalim uslugama od spasilacke sluzbe, hotela, komunikacija te dobrim sadrzajima se moze privuci klijentela koja ima vise love i vise je populisticka.

Dakle, potencijala ima ali se on mora iskoristiti sto zahtijeva pametna ulaganja za koja, do sad smo vidjeli, kod nas nema nikoga. Najveci domet je OKI koji je izgradio debilne apartmane na bjelasnici.

I na kraju, sigurno da se ima sta ponuditi svijetu, ima mnogo toga - ali se i na tome mora raditi. Mora se praviti kvalitetna promocija nasih turistickih potencijala.
Bosanac30

Post by Bosanac30 »

Svemirski_Jebach
Upisano: 14/07/2007 00:34
Član od: 13 aug 2003 Poruke: 4500 Mjesto: Sarajevo - New York City
Krenula te recenica brate nema sta
Cestitam na jubilarnom postu :D :D
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Smeker wrote:
Gospodarstvo Svjetska turistička organizacija (WTO) u svojim je procjenama brzine razvoja turizma do 2020. godine na popisu 176 zemalja Bosnu i Hercegovinu s trećega prebacila na poražavajuće 78. mjesto.
Ima dosta problema tu. Mine, opasnost od pljacke, rat. Zato dok se neko usudi da dodje kao turista onda prvo treba da bude ovo uklonjeno. Ko ce doc na odmor a mislit da ga mina raznese ili neko ubije. Veliki je rizik, stavi se na mjesto turiste pa ce sve biti jasnije.
I bauk bruceloze, smeća od nekontrolisane uvozne hrane,...koči bh. turizam.
mojsije

Post by mojsije »

to s taksistima je ista priča u hrvatskoj
nisu ni izuzetak ni druge države , mene u budimpešti su pokušali nasanjkati na sličan naćin
CiCiban

Post by CiCiban »

mozda jedno veliko NiŠta i nije tako lose...bolje nego diznilend plasticnih patuljaka.. shhhhhh, dok nekome (od paciJJenaaTa) nije palo na pamet da se igra turizma
nineac

Post by nineac »

Sve neke zavjere u p... materinu! Uz par ljudi koji su ovaj tekst uzeli kao priliku da ukazu na greske, ostali idu onom nasom starom "sta ce glupi stranci!"
Ali, evo mog prijedloga za one koji se bave turizmom, a o tome sam stvarno dugo razmisljao!
Ja zivim u Alabami, znaci "bible belt" gdje religija zauzima vjerovatno glavno mjesto u zivotima ljudi. Naravno, cijeli jugoistok je takav. Visok standard zivota omogucava ljudima putovanja, ali amerikanci vole da je sve organizovano i da su sigurni.
Ja predlazem onome ko se bavi time, i ko moze da organizuje turisticka putovanja za amerikance koja bi ukljucivala Sarajevo,Mostar, planine, medjugorje (ovo obavezno) te jednodnevni ili dvodnevni izlet u Dubrovnik nek mi se javi na PM! ja ovdje mogu pomoci sa marketingom i voljan sam uci u takav poduhvat. Mislim da se tu ako pazljivo, strpljivo i organizovano nastupimo, da se moze dobar posao napraviti toko ljeta, ali i tokom zimskih mjeseci sto se tice skijanja, jer ja sam izracunao da je otprilike 30% jeftinije skijati u BiH (UKLJUCUJUCI avionsku kartu) nego u Coloradu za amerikance!
Stoga ko se time bavi i gleda dugorocno ja sam voljan da se ukljucim!

Sto se tice ovog teksta BiH nedostaje puno toga, a kao skijas od pete godine evo sta ja mislim sto se tice zimskog turizma:
1. Putna infrastruktura! Razlog je sto su zime u BiH kao sto svi znamo izuzetno gadne, te traze sire ceste (neocekuje niko auto-put uz Vlasic ili Bjelasnicu), bankine koje mogu sprijeciti bez problema autobus da sleti niz provaliju, telefone uz cestu, jedinice za urgentno djelovanje u slucaju da neko ostane zavijen na cesti.
2. Profesionalna gorska sluzba spasavanja sa minimalno dva helikoptera koji bi pokrivali cijelu BiH i bili obuceni za otkrivanje i spasavanje iz avionskih nesreca (to moramo ispuniti da bi dobili potpunu kontrolu neba, pored radara kojeg nemamo, a mozemo kupiti bez problema), jer sada policija ima jedan Bell 204 koji je u funkciji od, ja mislim, olimpijade, a HR ga je popravila kao DONACIJU, dok za to vrijeme federalna vlada kupuje nova luksuzna auta koja kostaju po 100,000km!
3. Vodovodna, kanalizaciona te elektricna infrastruktura.
4. Ski liftovi te na Vlasicu produzavanje ski staza.

To su samo neke prioritetne stvari iz zimskog turizma.
Iz sfere ljetnog bez auto-puta Sjever-jug nema se sta pricati o nekim drugim stvarima!
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

nije iskreno bitno ko je napisao clanak, kad mi fakat imamo problem.
da su nesto izmislili , na zalost nisu.
ceste nam jesu katastrofa, na sarajevski aerordrom zimi je lutrija sletiti.
a za ponuditi fakat imamo svasta, citav spisak kulturne bastine i prirodnih ljepota i za zimsku i za ljetnu posjetu.

na bascarsiji bi se npr trebali organizovati i od grada sponzorirati zanatlije koji bi zadrzali stare zanate tako da bi u svakoj ulici bili samo zanatlije te ulice koji prave predmete obuceni u narodne nosnje,nekako bi izgledalo kao iz bajke.
da ne spominjem obiljezja zadnjeg rata, gdje je muzej za sjecanje, renovirati tunel bi isto bila dobra ideja, pa im vala naplacivati ulaz. u inostranstvu se sve placa , svaka moguca glupost koju vidis, a mi nasa prava istorijska obiljezja pustimo da trunu.

a u ovom clanku je nesvjesno spomenut veliki problem naseg turizma, a to je to medjugorje. nama hrvati spominju da dolazimo i nista ne trosimo, a oni sto dovlace milione turista u medjugorje samo preko dana. tim turistima se nudi atrakcija bih a oni slijecu u hrvatsku, spavaju u hrvatskoj a u bih samo prosetaju i furaj nazad da trosis dalje pare u hrvatskoj. i to nije nimalo mali broj ljudi i para koje se na nas racun dizu.
nineac

Post by nineac »

LjepoticaiZvjer wrote:nije iskreno bitno ko je napisao clanak, kad mi fakat imamo problem.
da su nesto izmislili , na zalost nisu.
ceste nam jesu katastrofa, na sarajevski aerordrom zimi je lutrija sletiti.
a za ponuditi fakat imamo svasta, citav spisak kulturne bastine i prirodnih ljepota i za zimsku i za ljetnu posjetu.

na bascarsiji bi se npr trebali organizovati i od grada sponzorirati zanatlije koji bi zadrzali stare zanate tako da bi u svakoj ulici bili samo zanatlije te ulice koji prave predmete obuceni u narodne nosnje,nekako bi izgledalo kao iz bajke.
da ne spominjem obiljezja zadnjeg rata, gdje je muzej za sjecanje, renovirati tunel bi isto bila dobra ideja, pa im vala naplacivati ulaz. u inostranstvu se sve placa , svaka moguca glupost koju vidis, a mi nasa prava istorijska obiljezja pustimo da trunu.

a u ovom clanku je nesvjesno spomenut veliki problem naseg turizma, a to je to medjugorje. nama hrvati spominju da dolazimo i nista ne trosimo, a oni sto dovlace milione turista u medjugorje samo preko dana. tim turistima se nudi atrakcija bih a oni slijecu u hrvatsku, spavaju u hrvatskoj a u bih samo prosetaju i furaj nazad da trosis dalje pare u hrvatskoj. i to nije nimalo mali broj ljudi i para koje se na nas racun dizu.
Pa to je nas problem, nisu oni krivi. Zzato kazem ko se time bavi ja sam voljan uci u taj poduhvat. Da nisam vezan za skolu vjerujte da bi ja digao kredit i poceo to raditi, jer ovdje ljudi sve prolazi, samo DOBAR marketing treba.
One reklame na CNN su OK, medjutim treba nesto i na lokalnom nivou. Ako ja udjem u aranzman sa nekom agencijom, i napravim dobar marketing sa reklamama u lokalnim novinama na podrucju Atlante, Birminghama, Montgomerija, Mobila, Jacksona, na bilbordovima, lokalnim kablovskim televizijama, odmah ce ljudi to primjetiti! Ja mislim da se za 3-4 godine mogu cak i carter letovi praviti za BiH odavdje, samo ako se nastupi agresivno i promisljeno.
Sve se moze, samo mi ocekujemo da nam neko drugi sve napravi! Mozda neki visoki predstavnik za turizam :(
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Pored svih problema naseg turizma, shvatite da veliki broj ljudi gravitira ka Jadranu. Takvog mora, nema mnogo gdje. Takve obale takodje. Ko god dodje - u taj region - tu se zadrzava. Neki dan sretnem Amerikanca kojeg znam i kaze mi da je bio u Sloveniji i sve do Dubrovnika. Pitam ga reko, sto nisi i u Bosnu otisao, kaze cuo sam za Sarajevo, i htjeo sam, ali eto dok sam o tome razmisljao bilo mi je previse dobro gdje sam bio da idem negdje drugo, eksperimentisati. Tesko je dakle pobijediti konkurenciju. Iako po cijenama i guzvama, i svim drugim - nama ipak ta obala Jadranska jeste konkurencija. Dakle kad budemo u stanju, mani sve drugo sto treba izgraditi i popraviti i unaprijediti, ovdje govorim mentalno - kad budemo u stanju mentalno, da prihvatamo ljude iz svih krajeva, onda cemo biti na dobrom pocetku. Ovako - kako ce neki Albanac doci iz Svice - na Jahorinu? Imam prijatelja koji je - imao djevojku crnkinju, Svabicu. Otisao sa njom na Jahorinu - kaze, ibrete se ljudi, djevojci bilo neugodno - gdje god ode - ono primitivno zagledanje, nevjerovanje, isaret. A tako je manje vise - i na 90% lokaliteta, ako ne i 100% htjeli mi to sebi priznati ili ne. Drugo je nacionalna netrepljeivost i sve druge vrste ne trepljeivosti. Pa kod nas ljudi iz Sarajeva ne idu po Trebinju Trebinjani ne idu po Tuzli, Tuzlaci ne idu po Prijedoru - kako ces onda ocekivati da su svi drugi - dobrodosli? I da se osjecaju sigurno? Evo - pogledaj Srebrenice, pogledaj odgovora na istu, pogledaj militantizma, pogledaj dnevnih tema. S cim se mi nosamo. Pa pogledaj - koliko koga za turizam boli neka stvar? To se treba njegovati i razvijati i u to se mora ulagati bez zelje za profitom uopste. Drzava nasa - bi trebala bilo kome ko se bavi turizmom - porez odkazati. Pa neka uzme pored i ulozi te novce u reklamu i stvaranje neceg iz skoro pa nista. Ali gdje ces to?

Sto se tice skijanja, npr. logistika je tu teska. Zimski uslovi, treba letiti, mjenjati avione, izgubiti dva dana i slicno ako neko dolazi iz Amerike ili Azije/ Australije. Dalje, Colorado jeste skup ali gdje smo mi, a gdje je Aspen jedan. Pa onda Denver kao grad, u kojem se sudara Zapad, Jug i Mid-West. A govori - Engleski a ne Bosanski. Pa Utah - Salt Lake City. Ne znam, daj boze - da to ima rezona i jedini bi bio - finansijski. Ali onaj ko nema - i onako ne ide daleko vec ide lokalno na skijanje. Ja sad ne znam kako je na Jugu ali sjevernije imas stotine mjesta na kojima su napravljeni i na preriji - dakle ravnica pukla hiljadama kilometara, ima napravljeno umjetno brdasce, i spustas se, naravno, ovo je smijesno - za planinu, ali kazem kome to ne odgovara, ide na Zapad, Rocky's i Kanada isto tako. Drugi dakle problem - je to sto mi ne znamo nesto svoje upakovait, prezentirati i prodati. A trece je - da vecina zemalja - okolnih - ima svoju istoriju, kulturu, obicaje, ima svoje neke tradicije, Bosna i ako ima - mlada je kao drzava, ljudima je to smijesno - da moze neki Madjar doci u BiH i vidjeti sto nema na Balatonu i sto nema u Budimpesti i slicno. Ljudi ce radije to - ako ih interesuje gledati nego da sad neko dolazi na Bascarsiju gledati kako neko hoda s fesom i kuje potkovice, za konje od koji je najblizi toj kovacnici nekih 8km odatle. Ako ne i dalje. Mislim - pusti ti Disneyland. Rat je zaista bio - jako dobra turisticka potencijalna atrakcija (uzmimo recimo jedan Ausvic za primjer - zalostan, ali koliko ljudi ode u Ausvic godisnje?) ali kad se to nije ni u sta materijaliziralo, kad npr. nema ko da ti pokaze objekt u KOnjicu ili Han Pjesku koji je JNA koristila i gdje je Tito planirao i odakle voditi rat ako neko napadne Jugu, kad tuneli u Sarajevu propadaju ili donacije koje se dadnu covjeku iz cije kuce tunel krece a dadnu mu ljudi koji obidju to isto mjesto - su jedino ono sto preventira taj tune od urusavanja, poplavljanja i propadanja, kad mi nismo - sacuvali 500m fronta - da izgleda onako kako je - 1992-ge, pa da ove mlade - prevenstveno radi nas samih - da ovu omladinu u te rovove razmjestimo pa zapucamo manevarskom municijom na sve strane - da vidimo malo, kako ce im se to svidjati da budu u tom rovu jedno 24 sata. Dakle - mjesto da smo Mecca propovjedanja mirne rezolucije i kompromisa, mi smo i tu sansu - izgubili. A svaki je borac bio potencionalni turisticki vodic. Price koje su ti ljudi imali - su neiscrpne. Ali - propustena je i ta prilika da i tog nekog invalida prehranimo.

Nadalje - gledam taj fakultet Turisticki. Smjesten pod geografijom. Kakve veze ima prirodno-matemtaska struka sa turizmom? Turizam je sav - marketing, marketin i marketing. Sto to neko mora znati geografiju Kirgistana - da bi imao diplomu za turizam? Pa na Floridi - postoje hoteljerski jedan privatni college gdje ljudi dolaze da nauce - kako biti menadzeri i kako voditi hotele, restorane i slicno. Tu se stavlja akcent - na kvalitet usluge i profit, marketing, reklama, i komunikacija. Sto vise jezika, sto bolja klopa, muzika, lokaliteti, i slicno. Sad neko - ko zavrsi Turizam kod nas - sta on konrektno zna od toga - kakva treba da je kuhinja i ponuda? Sta zna od vina dobrog? Od pive dobre? Gdje svira neka dobar grupa? Pa nadalje. Bitno je medjutim da imas ispit iz kartografije, geologije i slicnih drugih bransi koje izmislimo i s kojima ljude pate, bez da ce ikad radi toga dovesti 1 turistu iz svijeta kod nas, ali dzaba je to govoriti.

BiH ima dijasporu od 1 milion ljudi. Kad tih 1 milion - 80-90% - ne ide nikud, dakle, ljudi odu tamo gdje je familija im, odu mozda u Sarajevo ili na neki festival ili Una Rafting i tako to, ali - velikom vecinom kad nasa dijaspora - u BiH ne koristi nikakve turisticke aranzmane, kako ce onda - stranac?

I zadnje je interent. Sve mora biti uvezano i cakum pakum. Stranice na internetu Odogovor e mailom, za 24h sata. Na bilo kojem jeziku. Ali kod nas kad zovnes - zeljeznicku stanicu - ne zna djevojka ti reci - kad ide voz, na engleksom u jednu od rijetkih lokacija van BiH - npr. Budimpestu. Niti koliko kosta karta u Eurima, koliko u Dollarima koliko u Zlotama Poljskim, pa to sve, treba da je - normalno sasvim da te neko pita.

Mi sami - nismo turisti. To je evidetno. Gdje to mi idemo, i domaci a i dijaspora? I kad idemo - kako idemo? Paradajz i pasteta turizam, lokacija jadran, Turska, Alzir, i jos ponegdje - al' brzo te volja prodje cim vidis cijene i vidis koliko zaradujes. Na drugu ruku malo starijima i malo bogatijima je previse to pritiska - da mi neko servira nepoznatu hranu, da placam tri put vise za ovo, da se ne govori jezikom koji razumijem odatle - nadalje. Dakle - kad mi ne idemo, u 99% slucajeva, ne idemo dakle - po raznim lokacijama, ne pokusavamo obici svijet, ne pokusavamo da budemo sto vise izlozeni raznim kulturama i lokacijama, vec hocemo ono na sta smo se navikli, hocemo da je to jako jednostavno, hocemo da je bas onakvim kako je to uvijek bilo i necemo da se trudimo nimalo, da prosirimo horizonte, nemam sta vidjeti i nauciti od drugih, kad je poenta - proci sto jeftinije gdje god, i imas sto vise u dzepu, a neki nemaju nista u dzepu, ma koliko tesko radili i frustrirani su i odmore provode zakljucani u kuci ili odu do lokalnog bazena, naruce dvije pive, kako cemo mi iz ove perspketive razviti turizam? Za mog zivota, ja ne ocekujem bitnije pomake. Mislim - rasti ce turizam, ali u poredenju s drugima, mi cemo uvijek biti i po tome koliko kesa ostane i koliko se investira donji. Jednom kad si donji, jedino s idejom, i jako mnogo truda i rada, mozes se probiti vise. Posto kod nas - trud i rad, misle valjda da je 1 godina, pokusaja da se nesto pokrene, onda imamo minimalne sanse. Bolje je otvoriti ono - za cim ima potraznja lokalna, granap, kafana, butik, pirvatluk neki, pekara, mesnica.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ovo da je Slovencima... cudo bi napravili. Kod nas "bazdrljike" rastu unaokolo.

Rijeka puna pastrmke.... vrelo i okolina, ama... za nepovjerovati.

Pored vrela... pecina, ogromna...

Cobani za vrijeme nevremena u unutrasnjost pecine sklanjaju stoku...?

Ama... koji mi i turizam ?? Pusti snovi pretvoreni u prazne price...

Jednostavno... mi to ne znamo.

Image
uozo

Post by uozo »

Fair Life wrote:Ovo da je Slovencima... cudo bi napravili. Kod nas "bazdrljike" rastu unaokolo.

Image
Ja dobra mjesta za odlozit pokvarenu ves masinu i starog stojadina! :shock:
Dje je ovo?
uozo

Post by uozo »

Da i ja potrosim par rijeci na nas turizam.

Uzmimo npr. da ja imam po kamiona debelih bogatih njemaca, koje sam izlevatio i prodo im paket aranzman (paushal trip) za BiH.
Kako da ih dovedem? :? Ako budem placo ove cijene za carter let, onda sam u startu skuplji, bez troskova nocenja i polupansiona koje nude recimo Rumunija, koja ima isto takodjer ogroman turisticki potencijal i koja je u medjuvremenu, dok smo se mi igrali mrznje prema komsijama, postala veoma interesantna turisticka destinacija. Haj da i ih i dovucem do BiH, gdje cu sa njima? KOji to ima normalan hotel, sa kojim bi covjek mogao da napravi ugovor za polupansion i gdje? Koju imam lokalnu turisticku agenciju da mi organizuje incoming? KOju imaju ponudu, nemojte mi samo o piramidama, ja govorim o ozbiljnom poslu ne o za.ebanciji! Govorim o organizovanom turizmu, ne o pojedinacnim tripovima. Ima li neko da pokusa da osmisli neko potovanje i sadrzaj koji bi se nudio, ili samo pricamo svi da ima potencijala. Gdje je potencijal i ko moze da ga iskoristi?
Oni sto rade u turistickoj zajednici? :lol:
Ti dodju na ITB (najveci sajam turizma na svijetu) i postave dvije one osmougaone osmanli sehpe i na njih dva fildzana i dzezvu, nedje u cosku, pored ogromnog hrvatskog standa i misle da ce se svi oduseviti njihovom ponudom necega potpuno neorganizovanog i nedefinisanog u zemlji koja je jos na listama visokog rizika!
A ja! Prosle godine sam trazio neki apartman ili vikendicu na bjelasnici ili slicno. Iznenadio sam se osornoscu i neljubaznoscu vlasnika tih apartmana koji se izdaju, i naravno cijenom. I na kraju dobijem citavu vikendicu u Dezheli, 300 metara od banje, za one pare za koje sam mogao da dobijem mali apartmancic na Bjelasnici.
na kraju se pitam koji cu #urac uopste tamo? :roll:
in33sa

#66 Re: BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja

Post by in33sa »

photo wrote:
DaysleepeR wrote:BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja

Iako je procijenjeno kako će se turizam tijekom 2006. godine razvijati 10,4 posto godišnje, utvrđeno je da je njegov razvoj bio svega 5,4 posto. BiH sve češće zaobilaze turisti, iako je u susjedstvu velikih turističkih odredišta kao što su Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.

Glavni razlog što turisti na putovanju u Hrvatsku i Crnu Goru u širokom luku zaobilaze našu zemlju je prije svega katastrofalna cestovna i druga prometna infrastruktura.

Nemalo turisti zainteresirani za obilazak bosanskohercegovačkih turističkih odredišta nakon moderne autoceste u Hrvatskoj dožive šok vozeći se po trošnim bosanskim i hercegovačkim cestama.

Blizinu Hrvatske i Crne Gore trebao je iskoristiti bh turizam, drže stručnjaci. Oni misle kako BiH nije u dovoljnoj mjeri iskoristila mogućnost tranzitnog turizma turističkih odredišta susjednih zemalja.

Ipak, znatan dio turističkih posjeta BiH organiziran je samo zato što turističke agencije u Hrvatskoj organiziraju za svoje goste jednodnevne izlete u Hercegovinu: Međugorje, Mostar, Hutovo blato, Vjetrenica... Pozitivna iznimka sustavnoga rada na turizmu jedino je Međugorje.

Zasad ne baš zavidna turistička sezona pogodila je BiH, unatoč promidžbenim tv-spotovima koji su se prije nekoliko mjeseci emitirali na CNN-u. Zanimljivo je da u promidžbene tv-spotove nije uvrštena najpoznatija bh turistička destinacija - Međugorje. (večernji list)

http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=48642

od vecernjeg lista nisam ni ocekivao nista drugaciji tekst.

a ne pisu da ce dubrovnik imati 200 carter letova manje ove godine, da su turisti poludjeli vidjevsi cijene u dubrovniku, da se manje novca trosi unutar starog grada (niko ne jede unutra i ne kupuje suvenire).....

tipicni vecernjak.......
I opet ce sam Dubrovnik na turizmu zaraditi vise nego cijela BiH.
Sogan

Post by Sogan »

uozo wrote:
Fair Life wrote:Ovo da je Slovencima... cudo bi napravili. Kod nas "bazdrljike" rastu unaokolo.

Image
Ja dobra mjesta za odlozit pokvarenu ves masinu i starog stojadina! :shock:
Dje je ovo?
Fair, u kontekstu turistickog potencijala ne treba zanemariti da se u nasem kraju osim desetina ovakvih rijeka i vrela nudi i kvrgusha! :D:D
saki

Post by saki »

I opet ce sam Dubrovnik na turizmu zaraditi vise nego cijela BiH.
Pa sta onda!? Valjda je logicno da turisticka zemlja zaradjuje vise para od turizma u odnosu na zemlju koja nije turisticka zemlja. nevjerovatno o cemu ljudi uopste raspravljaju :-)
in33sa

Post by in33sa »

A nista onda, osim sto mozemo detektovati razloge konstantne zavisti pojedinih BH gradjana.

Umjesto da se radi na svojoj promociji, trazi se mozebitno crkavanje komsijine krave. Da bi se sitna dusa nahranila.

Nikad na zelenu granu sa takvim razmisljanjem.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Ja ne znam jel ko slusao RSG al evo tema im je danas bila turizam u BiH.
Neka zenska je bila gost cjelu emisiju i bas svasta saznas.
Nego ja procitah u petak u novinama cini mi se da usred turisticke sezone,turisticki vodici u Sarajevu nemaju posla jer uglavnom grad posjecuju susjedi koji imaju rodbinu ovdje,i koja im sluzi kao vodici :roll:
Bosanac30

Post by Bosanac30 »

Meni slijedece sedmice dolaze gosti.
Iznajmicu im vodica :D :D :D
Jara

Post by Jara »

ladyblue18 wrote: Nego ja procitah u petak u novinama cini mi se da usred turisticke sezone,turisticki vodici u Sarajevu nemaju posla jer uglavnom grad posjecuju susjedi koji imaju rodbinu ovdje,i koja im sluzi kao vodici :roll:
Površno čitaš, rodbina i susjedi se ne spominju... :D
Problem su neakreditovani vodiči - "divljaci", domaći i strani! :oops: Tekst u avazu kaze " u Turističkoj zajednici KS kažu da su upoznati sa ovim problemom i da namjeravaju pokrenuti inicijativu koja bi zabranila :-) rad strancima i neakreditovanim turističkim vodičima u gradu".
Ako je ova avazova tvrdnja tačna, onda TZ ne zna :roll: da godinama već POSTOJI ZAKON 8-) koji to ZABRANJUJE... samo ga treba primijeniti....zvati inspekciju...kazne su do nekoliko stotina maraka !
Kyuss

Post by Kyuss »

e kad se ljudi u bih pocnu odnositi prema prirodi na taj nacin kako to priroda zasluzuje, mogu ocekivati nesto od te prirode zauzvrat...
in33sa

Post by in33sa »

hajvan76 wrote:e kad se ljudi u bih pocnu odnositi prema prirodi na taj nacin kako to priroda zasluzuje, mogu ocekivati nesto od te prirode zauzvrat...
Upravo tako.

Ne jaca se turizam bacanjem starih sporeta i auto skoljki u rijeke, ostavljanjem brda smeca nakon derneka na Vrelu Bosne, i slicno.

Ne postoji BH rijeka koja nije krcata smecem.

Ali mi bi turizam :-)
ObiVan

Post by ObiVan »

Ako su piramide posljednja ili jedina nada be-ha-turizma onda predlazem da se svi kolektivno mumificiramo...mislim da cemo tako napraviti atrakciju od ovih nasih piramida, da ne kazem naseliti nove ljude koji ce od "okoline piramida" znati napraviti nesto. Sa okolinom piramida smatram sve ono sto nije u vezi sa piramidom, znaci sve ono sto imamo, sto ne moramo otkopavati...radi se o jedinstvenom i nedirnutom dijelu Evrope, prelijepim krajolicima, jezerima, da ne nabrajam vise...Tekst koji se kriticno odnosi na nas turizam je nadasve smijesan i jasnoga cilja...marginaliziraj totalno be-ha-turizam...Jasno tvrdim da mozemo ponuditi 12-mjesecni turizam u nasoj zemlji...To da nemamo autoputeve, te da nam je komplet infrastruktura mimo svih standarda ne treba da nam kaze neko istrazivanje, nego to i golubovi na asfaltu vec uveliko znaju...Ali mimo tog ogromnog deficita tvrdim da saobracanje po nasim cestama, pogotovo recimo relacije koje prolaze pored kanjona rijeka, planinska podrucja i sl. predstavljaju jednu posebnu atrakciju, posebice motoristi, ne krkani na dva tocka, nego motoristi koji znaju uzivati, oni sanjaju o destinacijama tipa BiH. Nas najveci problem jeste i ostati ce nepostojanje sistema, bahato supljiranje, te ne zauzimanje za nas trenutno najvrijedniji moguci biznis...jer nemamo drugi nazalost...Mnoge struje iz Hrvatske bi da u velikom luku turisti zaobilaze BiH, da ni 24 sata ne provedu, jer je to klasicni konkurento-kapitalisticki stav, koji je logican...a cinjenica je da neko bude tako blizu BiH, recimo kada je u Hrvatskoj, te da bilo koju sliku vidi, da ce razmisliti da bar malo vremena izdvoji i za BiH...mi smo samounistavajuci i licemjerni kriticari...sta to ima ovdje dobro...sta da im pokazemo...piramide? pa interesantniji su onda guzovi po gradu, od te nadasve suspektne teorije...ali demos crit...
Post Reply