Obrazujemo li se dovoljno
-
encian
@razbijac magle
devizne rezerve su u okviru valutnog odbora ekvivalent naseg novca koji koristimo za placanje. cb te rezerve ne moze investirati niti bilo sta drugo s njima raditi. koliko se sjecam, pokrice je u bih i vece od 100%. (dio ovog novca smije se dati kao overnight kredit samo biranim intitucijama). to je jednostavno karakteristika currency board-a. kad bi rezerve iskoristili za bilo sta morali bi iz opticaja povuci istu protuvrijednost u novcu. a kad bi to uradtili,... eh pa ne bi valjalo.
to jos uvijek nema nista s tim sto se na nauku izdvaja tako malo novca.
@nosferatu: pa vala ne treba mi da pletem. do prije godinu dana krajnji kuharski domet mi je bilo jaje, da vidis kakvu sad sogan-dolmu napravim. sto mi treba da gubim vrijeme uceci nesto ako mi to ne treba i ako to ne volim pa mi nije hobi? bit ekonomije i jeste specijalizacija u svrhu povecanja produktivnosti, ..., ..., ... i na kraju standarda.
@hendrix: zar ucenici generacije polazu prijemni? u moje doba nisu.
devizne rezerve su u okviru valutnog odbora ekvivalent naseg novca koji koristimo za placanje. cb te rezerve ne moze investirati niti bilo sta drugo s njima raditi. koliko se sjecam, pokrice je u bih i vece od 100%. (dio ovog novca smije se dati kao overnight kredit samo biranim intitucijama). to je jednostavno karakteristika currency board-a. kad bi rezerve iskoristili za bilo sta morali bi iz opticaja povuci istu protuvrijednost u novcu. a kad bi to uradtili,... eh pa ne bi valjalo.
@nosferatu: pa vala ne treba mi da pletem. do prije godinu dana krajnji kuharski domet mi je bilo jaje, da vidis kakvu sad sogan-dolmu napravim. sto mi treba da gubim vrijeme uceci nesto ako mi to ne treba i ako to ne volim pa mi nije hobi? bit ekonomije i jeste specijalizacija u svrhu povecanja produktivnosti, ..., ..., ... i na kraju standarda.
@hendrix: zar ucenici generacije polazu prijemni? u moje doba nisu.
-
Mensura
Problem skolstva u nasoj zemlji je mnogo komplikovaniji nego sto standardna velicina citljivog posta dopusta da se napise.
Ja bih izdvojila dva momenta, ono sto je meni licno bolo oci dok sam se skolovala (zavrsila prvu godinu studija u Bosni, kasnije zavrsila fakultet na zapadu). Prvo je rano usmjerivanje. Iako je Suvar (:x ) kobiva imao na umu usmjeravanje - kod nas se ne-upisivanje u gimnaziju jos uvijek smatra licnim neuspjehom. A gimnazija je trebala biti samo za one koji imaju namjeru dalje studirati. Samo kad se sjetim onih silnih tonaca iz trece - smuci mi se.
Drugo je, ne samo sto te kod nas sistem ne uci razmisljati, nego se svaki pokusaj istog - kaznjava. Sta imas ti tu da razmisljas kad je istina ono sto ti gospodin 'profesor' kaze. Nikad necu zaboraviti moj prvi ispit na zapadu. Koje sam samo suze isplakala
Dalo mi ni manje ni vise nego 7 knjiga o metodologiji u drustvenim naukama - nigdje dodirne tacke izmedju njih. Sve ja to fino procitala, ali nikako da skontam sta je cilj tog ispita... Ne znam sta da naucim iz tih knjizurina... Sta da vam kazem, ubila se ja da nadjem neku vezu - nesto... ama nista. Na kraju odem kod profesora (nije lektora - nego bas profesora) da upitam za savjet - i kako udjem u kancelariju - odvalim plakati
Jedva ja njemu objasnim u cemu je problem... KAze on meni - ti dolazis iz jednog sistema gdje ti drustvo servira 'istinu' na tacni. Ovdje ces da se suocis sa vise istina i, iako imas puno pravo da izaberes 'vlastitu istinu' - na ispitu moras pokazati da poznajes i ostale istine. Joj kad je meni svanulo
Nisam znala gdje da gledam od sramote.... Ali sam (bez da se hvalim) poslije imala izvanredan prosjek 
Ja bih izdvojila dva momenta, ono sto je meni licno bolo oci dok sam se skolovala (zavrsila prvu godinu studija u Bosni, kasnije zavrsila fakultet na zapadu). Prvo je rano usmjerivanje. Iako je Suvar (:x ) kobiva imao na umu usmjeravanje - kod nas se ne-upisivanje u gimnaziju jos uvijek smatra licnim neuspjehom. A gimnazija je trebala biti samo za one koji imaju namjeru dalje studirati. Samo kad se sjetim onih silnih tonaca iz trece - smuci mi se.
Drugo je, ne samo sto te kod nas sistem ne uci razmisljati, nego se svaki pokusaj istog - kaznjava. Sta imas ti tu da razmisljas kad je istina ono sto ti gospodin 'profesor' kaze. Nikad necu zaboraviti moj prvi ispit na zapadu. Koje sam samo suze isplakala
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
@encian-jasta nego polazu
samo u upisu u srednju ne polazu
@sulesavic-jadna majko
btw sa mnom u generaciji je bila cura koja se preziva zajko al nisam nikad mogla skontat jel njemu sta u rodu bila 
@sulesavic-jadna majko
-
Bosanac30
Mozes to i ovako posmatrati.sulesavic wrote:Kad već spominjete Ekonomiju, evo već drugi dan razmišljam o slučaju kćerke Safeta Zajke. Ona, naime, prema pisanju Avaza, nije uspjela upisati Ekonomski fakultet i ovih dana kantonalni ministar i federalna ministrica podržavaju njen naknadni upis i urgiraju kod menadžmenta da se to i ostvari.
Strah me je iskazati svoj stav o ovome, ako ćete iskren da budem...
Svi ganjaju ili imaju stelu.
Ona nema koga da joj steli,pa joj ljudi javno nastelili upis.
Ne vidim kakva je razlika.
Izgleda da je problem kad se javno uradi nesto sto svi tajno rade.
Pa bar je javno.....
-
FFK as Lucy01
#59 Re: Obrazujemo li se dovoljno
Ne znam o kojem Zapadu ti piseskruskimir wrote:Šta mislite o kultu znanja u našem društvu? Postoji li uopšte nešto takvo? Zapadna društva su odavno skontala i javno se deklarisala kao društvo zasnovano na znanju. Ne na industriji, uslugama ili poljoprivredi, već na znanju i obrazovanju.
Iskreno mislim da čovjek koji ima fakultet pred nosom a ne školuje se i ne zaslužuje ništa drugo nego da čeka u redu za vize. Hajmo se zapitati kako opstaje izrael u okruženju koje je daleko gore od našeg. Sigurno nije od kamate.
Bošnjaci nemaju drugog izbora već da izgrade kult obrazovanja. Treba početi u svojoj porodici i familiji. Za te stvari ne treba čekati neku reformu univerziteta, otvaranje fakulteta u svojoj mjesnoj zajednici ili ulazak jupitera u blizance.
Ovde ne postoji kult znanja, nego kult zarade koji se moze ostvariti kroz to znanje. Cak i samo obrazovanje je podredjeno produktivnosti, boljem managemnt-u, efikasnosti ljudi, materijalnih dobara, znanja....
Kult znanja postoji u zemljama gdje skolovani ljudi zaradjuju i tretirani su potpuno drugacije (drugacije=bolje) od strane tog drustva. To su drustva gdje je konkurencija znanja ogromna (vjerovatno Japan i jos neke..). Konkurencija je i ovde u US, ali isto tako mozes da zivis (u vecini slucajeva i ne tako lose) i bez fakultetske diplome (da ne kazem bez znanja
Sto se tice Bosne i Bosanskog drustva, mislim da nam nikada nije nedostajalo obrazovanja i inteligencije, ali je pitanje koliko smo to koristili za vlastitu promociju i razvoj. Tu takodje veliku ulogu igra drzavni sistem koji zakonima obezbjedjuje da se to znanje i ta inteligencija upotrijebi za razvoj vlastite drzave, a ne, izvozi po svijetu k'o tehnoloski visak ...
-
Bosanac30
Burazeru, dok sam ja fasivao metke moj skolski drug studirao.
Ja bio odlikas a on trojkas.
Ja sad ovdje ispravljam krivu drinu a njega boli q.rac.
On sada kroji zakone po kojima ce se pojedinci primati na faks i po kojima ce se obrazovati....Ne ja
Ko je sta uhvatio neg dobro drzi.
A da nije ovih sa sveznjevima vjerovatno bi ta rahmetli Zajke kcerka bila primljena na normalan nacin....
A to da li na to treba gledati sa odobravanjem je dobro pitanje.
Znam samo kad podmazes i upises se svi na tebe ponosno gledaju.Vidi ga on studira.Nije klosar..
Zalosno ali je tako.
Danas se ja prvi ponosim i kurcim ako imam negdje stelu.Tako i svi ostali....
Ja bio odlikas a on trojkas.
Ja sad ovdje ispravljam krivu drinu a njega boli q.rac.
On sada kroji zakone po kojima ce se pojedinci primati na faks i po kojima ce se obrazovati....Ne ja
Ko je sta uhvatio neg dobro drzi.
A da nije ovih sa sveznjevima vjerovatno bi ta rahmetli Zajke kcerka bila primljena na normalan nacin....
A to da li na to treba gledati sa odobravanjem je dobro pitanje.
Znam samo kad podmazes i upises se svi na tebe ponosno gledaju.Vidi ga on studira.Nije klosar..
Zalosno ali je tako.
Danas se ja prvi ponosim i kurcim ako imam negdje stelu.Tako i svi ostali....
Last edited by Bosanac30 on 15/07/2007 17:06, edited 1 time in total.
-
sulesavic
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
Skandalozno
Kako se dr¾ava odnosi prema svojim braniocima
Na fakultetu nema mjesta ni za kæerku heroja Safeta Zajke
Svi smo bili u ¹oku, jer znamo ¹ta je taj èovjek uèinio za odbranu Sarajeva i BiH, ka¾e Babiæ * Ministrica Aliæ podr¾ala inicijativu
Organizacija porodica ¹ehida i poginulih boraca BiH tra¾it æe od premijera FBiH i ministarstava obrazovanja da djeca ¹ehida i poginulih i nestalih boraca, bez obzira na sve uvjete, imaju prednost pri upisu u srednje, vi¹e ¹kole i fakultete.
Brojni odlika¹i
- Na¹a djeca ne ¾ive kao njihovi vr¹njaci koji imaju oba roditelja, a fakulteti nemaju sluha za to. Svake godine jedan broj odlika¹a ne upi¹e se n afakultet jer ih zakon tretira jednako kao ostalu djecu - ka¾e predsjednica Organizacije porodica ¹ehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Bahrija Kitu¹a.
Amra Babiæ, koja je pokrenula ovu inicijativu, istièe kako je apsurdno da djeca ¹ehida i poginulih boraca imaju prednost samo ako dobiju jednak broj bodova kao dijete koje je imalo normalno djetinjstvo.
- To su djeca koja tra¾e kosti svojih oèeva. Izlo¾ena su mnogim stresnim situacijama, selidbama, delo¾acijama, ekshumacijama... i ne mogu biti u istom ko¹u s ostalom djecom. Nije bitno kakav su uspjeh imala, za njih je uspjeh to ¹to uopæe ¾ele nastaviti ¹kolovanje i najmanje ¹to mo¾emo jeste omoguæiti im to - ka¾e Babiæ i nastavlja:
Pet godina
- Svi smo bili ¹okirani kada smo danas (juèer) èuli da kæerka Safeta Zajke nije primljena na fakultet. Svi znamo ko je bio taj èovjek i ¹ta je uèinio za odbranu Sarajeva i BiH i sramno je ¹to njegovo dijete ne mo¾e studirati. Broj djece ¹ehida i poginulih boraca je ogranièen. To su uglavnom djeca roðena 1989. i 1990. godine, ¹to znaèi da za pet godina ove kategorije vi¹e neæe biti. To je razlog vi¹e da se udovolji na¹em zahtjevu - istièe Babiæ.
Ministrica obrazovanja FBiH Meliha Aliæ kazala je da æe podr¾ati ovu inicijativu i uèiniti sve ¹to je u njenoj moæi da djeca ¹ehida dobiju tra¾ene povoljnosti.
M. DRNDA
-
Bosanac30
Naravno.encian wrote:halo ba, sta vi to pricate?! kad mogu svi moze i ona? ne treba niko! a to sto je ona kcerka safeta zajke i javno se trazi stela za njen upis treba da sluzi na sramotu i njoj i onome ko trazi. ako je istina da se trazi uopce....
U pravu si.
Trebala je podmazat pa ne bi dosla u ovu situaciju.
-
Mislilac
Sreća pa nisam odmah odgovarao. Već rečeno.encian wrote:@razbijac magle
Dodatak: Rezerve su 110%. Curency board aranžman.. Takav je, kakav je. Stabilno je, ako ništa. Mada je šteta što to nisu razvojne rezerve...
Obrazujemo se i previše. Ruku na srce, specijalizacija baš i ne postoji. Nemamo dovoljno pravih usmjerenja.
Nemamo krovnog zakona o visokom obrazovanju. U proceduri je.. Nemamo uvezane zavode za zapošljavanje (ili kako to na zapadu zovu: berze rada).
Nemamo potrebne planove za razvoj države, ne možemo se usredotočiti na kadar koji nam je potreban (svake godine se upisije 1000 ljudi na pravo, 1000 ljudi na ekonomiju, a pun klinac takvih..., ali nam fali doktora za gefufnu u inžinjerstvu , lupam...).
PS. Nedavno sjedio s kolegama s fakulteta, sa sela su (ne stide se toga), u zezi priča dođe na kukuruze. Kao, dođe on na fakultet, u čitaonicu, kao bolje i lakše učiti nego okopavati njivu...
Pa i ne propadala nam poljoprivreda...
Upoređivati američki sistem i bosanski sistem obrazovanja - nemoguće. Sad će nineac reći drugačije...
Neko je spomenuo koliko je dobitinika Nobelove nagrade završilo škole u USA.. Statističar bi rekao, nedovoljno reprezentativan uzorak uzet u razmatranje. nedovoljno podataka... Koliko ima stanovnika "Amerika", koliko ostatak ispitanih zemalja? Ne računajući Aziju...
-
razbijač_magle
čuj Građevina......ko je dekan tamo, šta taj radi svega ti? odmah to,demonstracije pokret i fazoni...koliko su samo u Banja Luci studenti svjesnijiHendrix wrote:Građevinski fakultet u Sarajevu![]()
Stanje u srednjim školama je katastrofa a pogotovo jer na ovakve faxove 90% ljudi dođe jer nije bilo prijemnog i "onako" tek da se studira nešto.
Mislim da će mašinstvo ove godine biti prepuno ako ne bude prijemnog![]()
Najgore je što će u septembru svi biti primljeni i onda će se žaliti na matematiku, po meni je ovaj prijemni bio izvrsna opomena na ono šta ih čeka na faxu ali mnogi ne uvide u šta se uvaljuju pa kasnije sjeb bude.
-
razbijač_magle
ma znam ja za šta su rezerve. ali postoji i projektovana inflacija,pa fino namjerno zaračunaš 1-2% inflacijice i ubrizgaš tu koju paricu (MILIJARDU) bez pokrića u tehnologiju ,pa da vidiš koji je ekstra povrat u razmjeni sa svijetom i to u roku od svega 5-10 godina - DESETOSTRUKO!encian wrote:@razbijac magle
-
razbijač_magle
mojne tako,i u Americi i u Rusiji (kao dva ekstremno suprotstavljena primjera kultura i običaja) imaš veterane rata koji imaju masu privilegija, pa što ne bi bilo i kod nas? I to Rusi i Ameri ratuju na tudjim teritorijama i u okupacione svrhe a mi tek izišli iz odbrambenog rata pa nam tjesno. kakvi smo to ljudi...encian wrote:halo ba, sta vi to pricate?! kad mogu svi moze i ona? ne treba niko! a to sto je ona kcerka safeta zajke i javno se trazi stela za njen upis treba da sluzi na sramotu i njoj i onome ko trazi. ako je istina da se trazi uopce....
-
nineac
Pa normalno da nemozes usporedjivati, porez poreznih obveznika u americi ide za tacno odredjene oblasti. Ako se kaze da toliko procenata od taxe za kucu ide za obrazovanje, nemoze se desiti da gradonacelnik ili guverner kupe Audi od 100,000 maraka kao Brjana Kristo kod nas, nego ce se vozati u Crown Victoriji od 18,000 dolara.Mislilac wrote:Sreća pa nisam odmah odgovarao. Već rečeno.encian wrote:@razbijac magle
Dodatak: Rezerve su 110%. Curency board aranžman.. Takav je, kakav je. Stabilno je, ako ništa. Mada je šteta što to nisu razvojne rezerve...
Obrazujemo se i previše. Ruku na srce, specijalizacija baš i ne postoji. Nemamo dovoljno pravih usmjerenja.
Nemamo krovnog zakona o visokom obrazovanju. U proceduri je.. Nemamo uvezane zavode za zapošljavanje (ili kako to na zapadu zovu: berze rada).
Nemamo potrebne planove za razvoj države, ne možemo se usredotočiti na kadar koji nam je potreban (svake godine se upisije 1000 ljudi na pravo, 1000 ljudi na ekonomiju, a pun klinac takvih..., ali nam fali doktora za gefufnu u inžinjerstvu , lupam...).
PS. Nedavno sjedio s kolegama s fakulteta, sa sela su (ne stide se toga), u zezi priča dođe na kukuruze. Kao, dođe on na fakultet, u čitaonicu, kao bolje i lakše učiti nego okopavati njivu...
Pa i ne propadala nam poljoprivreda...A toliko ima u njoj.. Prorodna hrana, turizam..
Upoređivati američki sistem i bosanski sistem obrazovanja - nemoguće. Sad će nineac reći drugačije...![]()
Neko je spomenuo koliko je dobitinika Nobelove nagrade završilo škole u USA.. Statističar bi rekao, nedovoljno reprezentativan uzorak uzet u razmatranje. nedovoljno podataka... Koliko ima stanovnika "Amerika", koliko ostatak ispitanih zemalja? Ne računajući Aziju...
Ja sam ovdje predlozio na faxu saradnju sa nasim fakultetom, ovi ovdje odma se htjeli baciti na posao, reko polako, kontam, znam kako se to dole radi.
Ja nazvo dole prijatelja on zainteesovan, ali ima vec dva projekta, pa rekao hajde da neko drugi to preuzme, na kraju ispalo da niko nema vremena za to!
I sta onda ocekivat matere ti od naseg obrazovanja, a trebala ici razmjena studenata, da nasi studenti dolaze jedan semestar ili godinu dana, reciprocitet, znaci dobijaju smjestaj u domu, placenu skolu, a da i mi njima to dole obezbjedimo.
Tu BiH vise dobija nego amerika, ali eto, boze moj...
- kruskimir
#72 Re: Obrazujemo li se dovoljno
Slažem se da velika većina u društvu u kojem trenutno živiš cijeni više novac i imetak. Ne slažem se da je to filozofija koju slijedi vrh obrazovnih institucija. Kada sam pomenuo kult znanja, više sam mislio na deklarisanu svijest o vrijednosti obrazovanja po sebi, a ne na općepoznati stav "sa diplomom se nećeš napatit u životu".Lucy01 wrote:Ne znam o kojem Zapadu ti piseskruskimir wrote:Šta mislite o kultu znanja u našem društvu? Postoji li uopšte nešto takvo? Zapadna društva su odavno skontala i javno se deklarisala kao društvo zasnovano na znanju. Ne na industriji, uslugama ili poljoprivredi, već na znanju i obrazovanju.
Iskreno mislim da čovjek koji ima fakultet pred nosom a ne školuje se i ne zaslužuje ništa drugo nego da čeka u redu za vize. Hajmo se zapitati kako opstaje izrael u okruženju koje je daleko gore od našeg. Sigurno nije od kamate.
Bošnjaci nemaju drugog izbora već da izgrade kult obrazovanja. Treba početi u svojoj porodici i familiji. Za te stvari ne treba čekati neku reformu univerziteta, otvaranje fakulteta u svojoj mjesnoj zajednici ili ulazak jupitera u blizance., ali Zapad na kojem ja zivim (US) cijeni novac i imetak, ne postavljajuci pitanje da li je zaradjen sa fakultetskom diplomom ili bez nje (jer je i kompletan sistem obrazovanja podredjen jednoj stvari-profitu).
Ovde ne postoji kult znanja, nego kult zarade koji se moze ostvariti kroz to znanje. Cak i samo obrazovanje je podredjeno produktivnosti, boljem managemnt-u, efikasnosti ljudi, materijalnih dobara, znanja....
Kult znanja postoji u zemljama gdje skolovani ljudi zaradjuju i tretirani su potpuno drugacije (drugacije=bolje) od strane tog drustva. To su drustva gdje je konkurencija znanja ogromna (vjerovatno Japan i jos neke..). Konkurencija je i ovde u US, ali isto tako mozes da zivis (u vecini slucajeva i ne tako lose) i bez fakultetske diplome (da ne kazem bez znanja).
Sto se tice Bosne i Bosanskog drustva, mislim da nam nikada nije nedostajalo obrazovanja i inteligencije, ali je pitanje koliko smo to koristili za vlastitu promociju i razvoj. Tu takodje veliku ulogu igra drzavni sistem koji zakonima obezbjedjuje da se to znanje i ta inteligencija upotrijebi za razvoj vlastite drzave, a ne, izvozi po svijetu k'o tehnoloski visak ...
Da li zaista smatraš da je bilo koji akademski proboj napravljen zbog toga što je neko mislio da će zato imati veću platu?
Znači, razdvojimo nakratko diplomu i zaradu. Sigurno je da zarada dođe kao nusproizvod tvog obrazovanja. Ako ti je cilj da imaš papir koji će ti po definiciji obezbijediti više para, stvari će ići malo teže.
-
kub lajkan
Hoce li sljedeci naslov u Avazu glasiti:sulesavic wrote:http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
- Svi smo bili šokirani kada smo danas (jučer) čuli da kćerka Safeta Zajke nije primljena na fakultet.
Skandalozno! Kcerka Safeta Zajke oborena na ispitu!!
Nemam nista protiv toga da djeca iz sehidskih porodica imaju odredjene povlastice. Pa valjda za to postoje raznorazne stavke pri upisu na fakultetu, koje donose odredjeni broj bodova.
I to je sasvim u redu.
Ali zar se mora u novinama ibretiti na ovako primitivan nacin??
Pa kako ce se osjecati kandidati za brucose koji su znoj prolijevali prije prijemnog ili u toku cijelog skolovanja, i na kraju im zafalilo par bodova da budu primljeni??
Je li se to mozda zove pravda? Samo... cijim jezikom?
-
encian
@razbijac magle: za inflaciju i rast si napola u pravu. porast inflacije ide sa porastom proizvidnje i zaposlenosti (philips), ali nije tu inflacija uzrokovala rast, nego je rast uzrokovao inflaciju (najcesce). takodjer, u nesto manje od pola slucajeva kad inflacija raste, proizvosnja i zaposlenost opadaju (phelps i friedman). to se desava zbog nekih drugih varijabli kojima nije mjesto ovdje. tako da cak i napumpamo inflaciju (a morali bismo unistiti currency board za to), niko nam ne garantuje da cemo postici rast.
sto se stele tice,
je li barem polozila po broju bodova a nisu je primili zbog mjesta?
sto se stele tice,
je li barem polozila po broju bodova a nisu je primili zbog mjesta?
-
Hendrix
E mali update za onog učenika generacije na prijemnom građevine , momčina nije imao 0 bodova , sorry
, nego cijelih 5
Danas baš spisak gledam , i koliko vidim polažu oni prijemne ali imaju 10 poena dodatnih na uspjeh zbog tog "čina" učenika generacije.