Srebrenica 1995 - 2007

hejter

Post by hejter »

BHG wrote:never forget never forgive
tetakk

Post by tetakk »

Slikovit prikaz zadojenosti fasizmom kod mladih u Han Pijesku.
Ovako su danas predvece djecaci od 10-13 godina docekivali vozila koja su se kretala iz pravca Sebrenice, sa dzenaze 465 identifikovanih Srebreničana ubijenih poslije pada Srebrenice.

Image
pesak

Post by pesak »

Eh. :(
Treba da vidis Beograd, pa da osetis sta je fasizam.
Ne mogu da verujem da je ovde glavna prica o nekoj saobracajnoj nesreci u kojoj su stradali dvoje mladih u Dominikani, pa treba para, pa su poslanici DSa skupili pare valjda , sta li...kako se odvratno okrece paznja...kao sad su oni humani, kao imaju ljudskih kvaliteta...kao ljudi su...
povraca mi se./ DS je stranka Borisa Tadica/
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

tetakk wrote:Slikovit prikaz zadojenosti fasizmom kod mladih u Han Pijesku.
Ovako su danas predvece djecaci od 10-13 godina docekivali vozila koja su se kretala iz pravca Sebrenice, sa dzenaze 465 identifikovanih Srebreničana ubijenih poslije pada Srebrenice.

Image
Dize mi se kosa na glavi. :x roditeljska skola
Maraschino

Post by Maraschino »

Da, da to se zove vaspitanje i predanje. :oops:

Ko se sjeca Skljoce i njegovih kazivanja o logorima. Ostalo mi je u sjecanju kada je prolazio kroz neko mjesto (isli su raditi), pored puta stajala je uciteljica sa djecom i kamenovali ih. Gdje je ta uciteljica sada,sta su naucila ta djeca od te uciteljice. Nama samo dragi Bog moze pomoci s'kim mi treba da zivimo.Pa jeli cudno sto se sve ponavlja kada je sve nakaradno.Djeca se uce da mrze od malih nogu sve sto je drugacije.Nisu kriva djeca,krivi su vaspitaci. Dijete je kao mlado stablo, moze se oblikovati kako god hoces. :(
bonislav

Post by bonislav »

Baš me zanima kakve bi bile reakcije kada bi se sudionici vraćali sa komemoracije u Jasenovcu,a da ih uz cestu ovako "pozdravljaju" barbari naoružani ustaškim simbolima.

Izbio bi međunarodni incident i osuda Hrvatske!

A ovdje? Ništa,još su i glavni krivci na slobodi. :x
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Sjecanje na genocid ima i drugu stranu, onu cetnicku !

http://pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=48948
Goran_35

Post by Goran_35 »

bonislav wrote:Baš me zanima kakve bi bile reakcije kada bi se sudionici vraćali sa komemoracije u Jasenovcu,a da ih uz cestu ovako "pozdravljaju" barbari naoružani ustaškim simbolima.

E moj prijatelju...

Zato je znao sud da tuzi Fatu Orlovic zbog navodno "sirenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti" ili da pozovu onu djevojku na saslusanje zbog "remecenja javnog reda i mira" jer je ista pala u nesvjest kada je vidila tipa koji joj je pobio familiju-a tip je jos uvjek u policiji...

Naravno nikome nece pasti na pamet da tuzi Dodika,Vasilija i ostalu kapu zbog istinskog sirenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti,jer taj skup u Srebrenici se mogao odrzati bez cetnicke ikonografije.Dakle pricam o postrojavanju chetnika u Srebrenici sa slikama Draze,Mladica i Karadzica sto je jedna velika provokacija svim zrtvama genocida u Srebrenici...

Kad sve saberem i oduzmem,kad vidim sutnju politicara,vlasti i medija ,na ovakve stvari mogu samo da zakljucim da je BiH multi-chetnicka a ne multietnicka zemlja....
Shoba

Post by Shoba »

Meni je zaista cudno da sad nakon sto godine prolaze sve je vise i vise price o Srebrenici i svemu sto se tamo desavalo, a kada je Srebrenica padala niko se nije previse sekirao. Ja sam u to vrijeme bio na liniji na Treskavici i culi smo sta se desava. Nismo mogli vjerovati da necemo nista poduzeti, i da ce narod da bude pobijen a da nasa jedinica nece ni metka opaliti. Bilo je takvo zatisje na liniji da si mogao gljive brat pola metra od cetnickog rova. Sad me je stid i sram sto nesto samoinicijativno nisam poduzeo bez obzira sto sam bio dio organizovane vojne formacije.
Rasima Delica i kompletan tadasnji vrh armije treba na sud zbog ne poduzimanja nikakvih aktivnostu u svrhu otezavanja neprijateljskih aktivnosti oko Srebrenice. Mnogo njihovh jedinica ne bi bilo u stanju da uopste dodju na podrucje Srebrenice i ucestvuju u genocidu.

Jedan dobar dio krivice za desavanja u Srebrenici pada na nasa ledja i zbog toga treba da nas je SRAMOTA . Za cetnike me nije briga, oni ce uvijek biti takvi kakvi su, ali nas nedostatak myda i kukavicluk je nagora stvar zbog kojih treba da imamo nocne more... :x
trlica

Post by trlica »

Shoba wrote:Meni je zaista cudno da sad nakon sto godine prolaze sve je vise i vise price o Srebrenici i svemu sto se tamo desavalo, a kada je Srebrenica padala niko se nije previse sekirao. Ja sam u to vrijeme bio na liniji na Treskavici i culi smo sta se desava. Nismo mogli vjerovati da necemo nista poduzeti, i da ce narod da bude pobijen a da nasa jedinica nece ni metka opaliti. Bilo je takvo zatisje na liniji da si mogao gljive brat pola metra od cetnickog rova. Sad me je stid i sram sto nesto samoinicijativno nisam poduzeo bez obzira sto sam bio dio organizovane vojne formacije.
Rasima Delica i kompletan tadasnji vrh armije treba na sud zbog ne poduzimanja nikakvih aktivnostu u svrhu otezavanja neprijateljskih aktivnosti oko Srebrenice. Mnogo njihovh jedinica ne bi bilo u stanju da uopste dodju na podrucje Srebrenice i ucestvuju u genocidu.

Jedan dobar dio krivice za desavanja u Srebrenici pada na nasa ledja i zbog toga treba da nas je SRAMOTA . Za cetnike me nije briga, oni ce uvijek biti takvi kakvi su, ali nas nedostatak myda i kukavicluk je nagora stvar zbog kojih treba da imamo nocne more... :x
po tvom pisanju tvoja bi savjest trebala biti cista,nek muku muce oni koji su se prihvatili vodjenja drzave u najkriticnije vrijeme pa onda podlegli pritisku i izdali Ustav Republike Bosne i Hercegovine.
http://glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/F07071501.shtml
nije ni ovo lose za procitati.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Shoba wrote:Meni je zaista cudno da sad nakon sto godine prolaze sve je vise i vise price o Srebrenici i svemu sto se tamo desavalo, a kada je Srebrenica padala niko se nije previse sekirao. Ja sam u to vrijeme bio na liniji na Treskavici i culi smo sta se desava. Nismo mogli vjerovati da necemo nista poduzeti, i da ce narod da bude pobijen a da nasa jedinica nece ni metka opaliti. Bilo je takvo zatisje na liniji da si mogao gljive brat pola metra od cetnickog rova. Sad me je stid i sram sto nesto samoinicijativno nisam poduzeo bez obzira sto sam bio dio organizovane vojne formacije.

Svaki obicni vojnik je imao muda i srce - iako se mozda tresao od straha na liniji, ali imao je muda jer nije bacio pusku i ufatio se noge. Meni su kukavice bili oni komandircici koji bi poslali raju u "zavala" akcije, da bi oni mogli pokupit koji plus koa eto nestu su ko poradili, Ti komandircici su mogli se dignuti i dat svoj glas da se nesto ucini za Srebrenicu. Cast izuzetcima naravno. Hocu da kazem taj kukavicluk pripisujem onim gore.
Velicina

Post by Velicina »

Goran_35 wrote:
bonislav wrote:Baš me zanima kakve bi bile reakcije kada bi se sudionici vraćali sa komemoracije u Jasenovcu,a da ih uz cestu ovako "pozdravljaju" barbari naoružani ustaškim simbolima.

E moj prijatelju...

Zato je znao sud da tuzi Fatu Orlovic zbog navodno "sirenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti" ili da pozovu onu djevojku na saslusanje zbog "remecenja javnog reda i mira" jer je ista pala u nesvjest kada je vidila tipa koji joj je pobio familiju-a tip je jos uvjek u policiji...

Naravno nikome nece pasti na pamet da tuzi Dodika,Vasilija i ostalu kapu zbog istinskog sirenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti,jer taj skup u Srebrenici se mogao odrzati bez cetnicke ikonografije.Dakle pricam o postrojavanju chetnika u Srebrenici sa slikama Draze,Mladica i Karadzica sto je jedna velika provokacija svim zrtvama genocida u Srebrenici...

Kad sve saberem i oduzmem,kad vidim sutnju politicara,vlasti i medija ,na ovakve stvari mogu samo da zakljucim da je BiH multi-chetnicka a ne multietnicka zemlja....
Svaka ti cast! Nisam previse upucena u ove slucajeve, ali jedan dobar sud zna da vodi slucaj na nekom obrazlozenom temelju. Sto se tice toga Fata Orlovic i ta zena o cemu si naveo nikad nebi ni trebali doci na sud vec primiti pismo u kojem sudije obrazlozuje zasto je taj slucaj odbijen.
(zasnovan na pogresnom temelju, a sto se tice i toga advokati koji predstavljaju tuzioca morali bi znati iz svog skolovanja da im slucaj ne pije vode.
Sokira me nestrucnost, nije to samo politika vec i nestrucnost, zavisnost pravnog sistema o politickom.(tako velika zavisnost).
Neko treba da reaguje iz vlade na ovo!
pesak

Post by pesak »

Samo da napisem istinu da je Vojska Jugoslavije ucestvovala u genocidu u Srebrenici. To se ovde nigde ne moze cuti, ili se brzo poklopi ...jedino se istina moze cuti na Slobodnoj Evropi. Sad je bila gost Natasa Kandic. Koja zena...koje postenje, pozrtvovanost, istinoljublje. Nekad mislim da samo Natasa Kandic stvarno nesto radi u Srbiji, nesto sto vredi. Dakle, vojska Jugoslavije jeste ucestvovala u genocidu U Srebrenici, bez obzira sta presudio medjunarodni sud...
avaz-istina

Post by avaz-istina »

lako je tebi moralisati.

a razmisljas li ti ikad kako bi se potpisao dejton i kako bi se vratilo u nase ruke pola sarajeva bez ispaljena metka, da nismo mirno pustili srebrenicu?

trgovina teritorijem bila je neizbjezna da bi dobili mir i spasili sarajevo od dalje opsade i razaranja.

ako se nesto moze zamjeriti nasim politicarima to je sto su pokrali onolike milione strane pomoci za srebrenicu, a opet ih ne grize savjest dok se slikaju tamo u potocarima i potpaljuju raju da razapinju satore po sarajevu, ili nam pune usi o presudi koja nikog u svijetu ne zanima.

bolje bi bilo da vrate donacije koje su maznuli.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:29, edited 1 time in total.
pesak

Post by pesak »

Saopštenje
Tužba za naknadu štete zbog zatvaranja i mučenja izbeglica iz Srebrenice

Beograd - Fond za humanitarno pravo (FHP) je, u okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, 30. jula 2007. godine podneo Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije, u ime izbeglica iz Srebrenice i Žepe Nusreta Kulovca i Sakiba Rizvića, koji su u julu 1995. godine potražili utočište u Srbiji, a umesto da im pruže utočište pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP RS) su ih zatvorili u logore, gde su bili izloženi mučenju i ponižavanju. Oko 850 izbeglica iz Srebrenice i Žepe je u julu 1995. godine prešlo preko Drine u Srbiju i bilo zatvoreno u Šljivovici i Mitrovom Polju, koji su u međunarodnoj i domaćoj javnosti bili predstavljeni kao prihvatni centri za izbegle iz Srebrenice, koji imaju poverenje u Srbiju.

Krajem jula 1995. godine u Srbiji su formirani prihvatni centri u Šljivovici (opština Čajetina) i Mitrovom Polju (opština Aleksandrovac) za Bošnjake iz BiH koji su, nakon pada enklava Srebrenica (11. jul 1995. godine) i Žepa (30. jul 1995. godine) prebegli na teritoriju Srbije. Graničari, pripadnici VJ su ih presretali na obali Drine, a nakon pretresa neke su sprovodili na informativni razgovor sa oficirima, a druge su odmah predavali lokalnoj policiji iz Malog Zvornika ili Bajine Bašte. Bilo je slučajeva da su pripadnici VJ tukli izbeglice. Policija je kamionima ili autobusima sprovela izbeglice u Šljivovicu, gde su ih smestili u stare radničke barake, i Mitrovo Polje, u objektima koji su podsećali da su nekada služili kao dečije odmaralište. Navodne prihvatne centre obezbeđivali su pripadnici specijalnih policijskih jedinica Republike Srbije.

Izbeglice iz Srebrenice i Žepe koji su boravili u Šljivovici i Mitrovom Polju svedočili su Fondu za humanitarno pravo o svakodnevnoj torturi, ponižavajućem postupanju, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim nezakonitim postupcima srpske policije. Za zatvorene Bošnjake Šljivovica i Mitrovo Polje su bili logori. Trojica zatvorenika nisu preživela: jedan zatvorenik se ugušio u kamionu od nedostatka vazduha, tokom sprovođenja u logor; drugi je ubijen iz vatrenog oružja, a treći je umro od posledica batinanja. Sredinom avgusta 1995. godine, zatvorenike je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Nusret Kulovac, Bošnjak iz Žepe,je nekoliko dana nakon pada Žepe, bežeći od Vojske Republike Srpske, sa grupom od 16 civila prešao preko Drine u Srbiju. Ubrzo po prelasku, pronašli su ih graničari, pripadnici VJ. Nakon pretresa, odveli su ih u školu u selo Jagoštica (opština Bajina Bašta). Tamo im je naređeno da uđu u dva vojna kamiona u kojima su se već nalazili Bošnjaci koji su ranije lišeni slobode. Odatle su ih prevezli u Bajinu Baštu, gde su ih u nekom vojnom objektu ispitivali oficiri VJ o njihovom angažovanju u ratu u BiH. Neki vojnici su ih psovali i pretili im batinama, ali ih je od napada zaštitio jedan oficir. Nakon ispitivanja, ponovo su ih uveli u kamione i rekli su im da ih voze ''kod Arkana u Srebrenicu, pa šta bude''. Prema rečima Nusreta Kulovca, u kamionu u kojem je on bio bilo je previše ljudi, teško se disalo, a tokom vožnje se ugušio Edem Torlak zvani Makanja. Vojska ih je dovela u Šljivovicu. Tu su prenoćili, a ujutro su ih autobusima, koje je obezbeđivala policija, sproveli u Mitrovo Polje. Nusret Kulovac kao i ostali zatvoreni Bošnjaci, spavali su na parketu u sobama koje su bile pretrpane ljudima. Policajci su noću ulazili u sobe, izvodili zatvorenike na batinanje, a njega samog su nekoliko puta izvodili i tukli. Često su igrali igru ''zuce'', koja se sastoji u tome da zatvorenik ne sme da gleda ko ga udara, a treba da pogodi ko ga je udario - ako ne pogodi igra se nastavlja. U toj igri Nusret je jednom prilikom dobio udarac pendrekom po ramenu, od čega i danas oseća bolove na svaku promenu vremena. On je zajedno sa još nekim zatvorenicima radio na izgradnji brane na obližnjem potoku. Iako se radilo u blatu, tri meseca im nije dozvoljeno da se okupaju i svi su dobili vaške. Hranu su dobijali u nedovoljnim količinama, iako je MKCK stalno dopremao hranu. Oslobođen je 16. januara 1996. godine, kada je posredstvom MKCK i UNHCR otišao u SAD. Od posledica torture, Nusret Kulovac ima teške psihičke i fizičke probleme.

Sakib Rizvić, Bošnjak iz Zvornika, izbeglica u Srebrenici, je nakon višednevnog skrivanja po šumama, sa grupom muškaraca 31. avgusta 1995. godine preplivao jezero kod Diviča, s čije druge strane je teritorija Srbije. Tu su ih presreli graničari, pripadnici VJ i odveli do njihovog komandnog mesta u Malom Zvorniku, gde su Sakibu oduzeli veći iznos deviza i kilogram zlata, bez izdavanja potvrde. Odatle ih je policija odvela u policijsku stanicu u Malom Zvorniku gde su ih ispitivali o načinu prelaska u Srbiju i njihovom angažovanju tokom rata u BiH. Sakiba je, tokom ispitivanja, jedan policajac uz psovke udarao pesnicama po telu. Ujutro, policijskim autom su prevezeni u Šljivovicu, a nekoliko dana kasnije, Sakib je prebačen u Mitrovo Polje, gde ih je vrlo brzo popisao MKCK. Policajci su ga pet puta ispitivali o njegovom učešću u ratu, Naseru Oriću itd. Policajci koji su stražarili u hodniku udarali su zatvorenike kada su išli u WC. Za odlazak u WC morali su da traže dozvolu. Sakib je prilikom odlaska u WC jednom priliko dobio udarac nogom u stomak. Morali su da se predstavljaju srpskim imenima. Sakib je morao da se predstavlja kao Dragan. Hranu su dobijali nedovoljno. Dešavalo se da prilikom postrojavanja pred barakama, nisu mogli da stoje od gladi. U Mitrovom Polju je proveo šest meseci, a zatim su ga prebacili u Šljivovicu, gde je proveo još dva meseca. Oslobođen je posredstvom MKCK 10. aprila 1996. godine.

Nusret Kulovac i Sakib Rizvić osećaju teške posledice logoraškog života u Srbiji.

FHP poziva Vladu Srbije da donese program reparacija za žrtve kršenja ljudskih prava u prošlosti za koje su odgovorni srpska policija i vojska.
Post Reply