David Morales.utisci

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Liberalism wrote:
DaysleepeR wrote: Mahanje glavom nema veze sa sviranjem gitare.
Mozda nije neka nauka nauciti svirati Smoke On The Water, ali napisati je...

Prevedi sebi "scratch" i probaj naci vezu sa muziciranjem, mislim da je neces naci.

Isto tako "playing records" nema veze sa sviranjem istih nego sa pustanjem istih...
DJ koristi vise instrumenata za reprodukciju zvuka nego bilo koji drugi pojedinacni muzicar. Drugo, ''klasicni muzicari'' sviraju određene instrumente dok DJ proizvodi muziku na licu mjesta tako da ce vjerovatno neko cuti neku dobru pjesmu ili remix prvo na nekom party-ju pa tek poslije na nekom CD-u ili radio stanici, sto je skoro nezamislivo za ''klasicne muzicare''.

Ima jedna teorija da je nakon elektronske muzike pop i rok postao samo jedna grana folk muzike.... sto mnogima smeta :-) :-)
Koja količina gluposti.

Nisi nikad čuo da je neka grupa na turneji svirala nove pjesme sa još neobjavljenog albuma?

Nemogu da vjerujem kakve gluposti izvaljujes, jedino suvislo sam komentarisao ovo ostalo je sramota izjaviti.

I neznam zasto svi misle ako stavis negativan komentar da mrzis odredjenu vrstu muzike.

House je ok, elektronska muzika je ok, postoje savrsene prilike za slusanje iste, ali cinjenica je da ona nije nikakva nauka, te je od iste ne treba ni praviti.

Imam ja negativnih komentara za svaku vrstu muzike koju slusam, te nema potrebe da se provaljujes pokusavajuci dokazati nedokazivo.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

rashomon wrote:@ DaySleeper

Slažem se ja da nije sviranje...Mix i scratch su forma slaganja dvije ili više zasebnih muzičkih struktura u jednu...Naravno, da bi to uspješno radio moraš poznavati bar osnovne muzičke principe, ili ići po osjećaju, s tim da je to jako teško...A ti si izjavio kako ti tipovi nemaju pojma o muzici...što je ono s čim se ja ne slažem...

http://www.youtube.com/watch?v=L4_Ue2lrwTQ
Otišli smo daleko.

Ja sam izjavio da je razlika izmedju live nastupa DJ-a i ne-live nastupa u tome sto se on pojavi licno.

Dakle, ili ti pustis cd ili ga on pusti i malo okrece puljke i scratch-a.

Apsurdno mi je da objasnjavam kako izgleda neki live nastup.

Da stavim pozitivan primjer spoj oba svijeta

http://www.youtube.com/watch?v=vbfhXyfbIfo

http://www.youtube.com/watch?v=eXSWHp1GdKg

Dakle Gnarls Barkley pokazuju sve prednosti live nastupa u odnosu na to da su samo uposlili DJ-a da to miksa.

Ogromna sloboda i bezbroj mogucnosti za varijacije.

Mislim da je ovo dovoljno da potkrijepi moje argumente.
Totimoshi

Post by Totimoshi »

Liberalism wrote:
DaysleepeR wrote: Mahanje glavom nema veze sa sviranjem gitare.
Mozda nije neka nauka nauciti svirati Smoke On The Water, ali napisati je...

Prevedi sebi "scratch" i probaj naci vezu sa muziciranjem, mislim da je neces naci.

Isto tako "playing records" nema veze sa sviranjem istih nego sa pustanjem istih...
DJ koristi vise instrumenata za reprodukciju zvuka nego bilo koji drugi pojedinacni muzicar. Drugo, ''klasicni muzicari'' sviraju određene instrumente dok DJ proizvodi muziku na licu mjesta tako da ce vjerovatno neko cuti neku dobru pjesmu ili remix prvo na nekom party-ju pa tek poslije na nekom CD-u ili radio stanici, sto je skoro nezamislivo za ''klasicne muzicare''.

Ima jedna teorija da je nakon elektronske muzike pop i rok postao samo jedna grana folk muzike.... sto mnogima smeta :-) :-)
Ti bi vjerovatno trebao u svome rijecniku potraziti novi pojam za rijec muziciranje.Mozda bih u kutku svoga mozga mogao shvatiti da poredjenje onoga sta radi dj (stvarno ne znam kako se to zove) i gitariste u tvojoj glavi ima smisla,ali reci da dj "svira" vise stvari i instrumenata od bilo kojeg muzicara je u najmanju ruku smijesno (da ne upotrebim neku drugu rijec).Jesi ti ikada cuo ili vidio bubnjara nekog?To ti je covjek (muskarac ili zena) koji ispred sebe ima set tomova,cinela i dobos i obje ruke i obje noge vode svoju politiku,sviraju druge stvari,nevezano za ono sto mu "susjed" radi.Zbog toga kazem da je porediti dj-a sa bilo kojim muzicarem debilno.A to proizvodjenje "muzike" od strane dj-a na licu mjesta bi i moja nana,rahmet joj dusi,mogla raditi.Skupis par ploca,doneses dj plocu (ili kako se taj k.... zove) mixetu,pritisnes ovaj gumb sada,smanjis onaj tamo tada,jednom slusalicom si uhom naslosnjen na rame,klimnes glavom koji put i gotovo,uzmes pinkicu.A tu teoriju koju spominjes na kraju,jesi li je ti razvio?Posto moras se jos malo potruditi pa je tek onda objaviti.Jer elektronska muzika je samo to i nista vise.Elektroska.Treba ti kompjuter,u bilo kojem obliku,za proiciranje te "muzike",odnosno da ti citavu stvar od tvog "muziciranja" on izvodi,a ti da se potrudis u odrednjenom trenutku da pritisnes odredjeni dugmic.Od rock-a,odnosno gitara i gitarske muzike je sve krenulo,a ta "muzika" koju spominjes se pojavila sa pojavom tehnologije.Zato,poradi malo na teoriji i ljudi dosta sa provaljivanjem i poredjenjem rocka sa elektronskom muzikom.Mislim da tema nema veze sa tim.
Liberalism

Post by Liberalism »

rashomon wrote: @ Liberalism

DJ ne svira, DJ mixa...Ogroman procenat DJ-eva su i producenti, odnosno kompozitori...
Svira ... mislio sam proizvodi melodican zvuk... al ok :-)

Usput, lakse bi razumjeli sta govorimo da uzimamo za primjer party koji se desio 7.7. u Amsterdam areni, a ne 6.7. u Skenderiji.

http://www.youtube.com/watch?v=QGBuS9af ... ed&search=

:-) :-) :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Liberalism wrote:
rashomon wrote: @ Liberalism

DJ ne svira, DJ mixa...Ogroman procenat DJ-eva su i producenti, odnosno kompozitori...
Svira ... mislio sam proizvodi melodican zvuk... al ok :-)

Usput, lakse bi razumjeli sta govorimo da uzimamo za primjer party koji se desio 7.7. u Amsterdam areni, a ne 6.7. u Skenderiji.

http://www.youtube.com/watch?v=QGBuS9af ... ed&search=

:-) :-) :-)
Hajde shvati konacno da tu niko nista ne proizvodi nego pusta vec proizvedeno.

Ne posjeduje DJ nikakav uredjaj za proizvodnju zvuka vec za reprodukciju i "modeliranje" pustenog.
jasko_ba

Post by jasko_ba »

dok ne dodju jedan Paul Van Dyk ili Tiesto, nista od dobre partije u Sarajevu
to sto Morales pokusava, moze svaki domaci dj isto uraditi, ako ne i bolje
Karabaja

Post by Karabaja »

boba je falila da im bude dobro :lol: :lol: :lol:
rashomon

Post by rashomon »

DaysleepeR wrote: Otišli smo daleko.

Ja sam izjavio da je razlika izmedju live nastupa DJ-a i ne-live nastupa u tome sto se on pojavi licno.

Dakle Gnarls Barkley pokazuju sve prednosti live nastupa u odnosu na to da su samo uposlili DJ-a da to miksa.

Nema svrhe da s tobom krećem od početka, ali radi klinaca koji očito imaju pogrešna shvatanja, a da bi došli do suštine.

Prvi DJ, može se provjeriti i na wikipediji, bijaše Kool DJ Hertz. Puštajući funk na zabavama čovjek je skužio da publika energičnije reaguje na određene ritmičke sekvence u okviru jedne pjesme.
Tako da je odlučio na partijima/zabavama puštati samo te dijelove, breakove-kakogod, koje su stvarali takav efekat kod publike. Prvi put se to desilo nekada 1974. godine...

Kasnije će korištenjem tehnologije većinski dio te scena biti isključivo u okviru produciranja tih plesnih loopova...Naravno da varijacija danas ima čitavo mnoštvo i nije baš kompletna produkcija usmjerena na plesni podij...

Miksanje podrazumijeva da uzimaš 2 gotove stvari, ili 3-4, ovisno o vještini, pronalaziš im isti tempo, odnosno broj otkucaja po minuti, poklapaš te dvije-tri stvari na istoj brzini u skladu sa taktom: bass kick na bass kick i snare na snare (a može i kontra povremeno da se začini), zatim usklađuješ nivoe i frekvencije i praviš prelaze, breakove i cutove kako bi kompletnu stvar učinio dinamičnom.

Cilj je, baš kao i kod Kool DJ Hertza, održati tempo na istom nivou, natjerati ljude da plešu i zgotiviti im 2-3 sata dobre zabave. Mislio sam i ja da to može svako...
No bez truda i rada, bez ozbiljne vježbe i poznavanja muzike, teško da se može postati dobar DJ...

Ovi što miksaju i skrečaju hip hop i break beat za mene lično idu u kategoriju vanzemaljaca, kolikogod to vama išlo na kurac i zvučalo kao nabadanje...

Hajde da se zadržimo na suštini...Kad ideš na koncert, isto tako ideš da se zabaviš, da čuješ muziku koja ti se sviđa i da ti bude dobro...i to je to...

Meni lično Gnarles Barkley nije čemu...i meni lično bend ili DJ imaju istu funkciju...Njihov je izbor kako će oni i šta će raditi...Naravno, ne smatram da bilo koji bend, ili bilo koji DJ može svirati, miksati dobro...

Idem na ono što mislim da može ispuniti moje kriterije. Da li će se on potruditi da njegov mix ispadne što bolji, ili će dovesti čitav orkestar da svira, meni je svejedno...

Ustvari, mislim da bih izbjegavao ove što vuku orkestar sa sobom...
-------------------------------------------------------------------------------------

Da dodam, ni Morales, ni Paul Van Dyk ni Tiesto za mene ne predstavljaju neku vrijednost...Ne sviđa mi se zvuk koji produciraju, ne sviđa mi se njihova selekcija...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

rashomon wrote:
DaysleepeR wrote: Otišli smo daleko.

Nema svrhe da s tobom krećem od početka, ali radi klinaca koji očito imaju pogrešna shvatanja, a da bi došli do suštine.

Prvi DJ, može se provjeriti i na wikipediji, bijaše Kool DJ Hertz. Puštajući funk na zabavama čovjek je skužio da publika energičnije reaguje na određene ritmičke sekvence u okviru jedne pjesme.
Tako da je odlučio na partijima/zabavama puštati samo te dijelove, breakove-kakogod, koje su stvarali takav efekat kod publike. Prvi put se to desilo nekada 1974. godine...

Kasnije će korištenjem tehnologije većinski dio te scena biti isključivo u okviru produciranja tih plesnih loopova...Naravno da varijacija danas ima čitavo mnoštvo i nije baš kompletna produkcija usmjerena na plesni podij...

Miksanje podrazumijeva da uzimaš 2 gotove stvari, ili 3-4, ovisno o vještini, pronalaziš im isti tempo, odnosno broj otkucaja po minuti, poklapaš te dvije-tri stvari na istoj brzini u skladu sa taktom: bass kick na bass kick i snare na snare (a može i kontra povremeno da se začini), zatim usklađuješ nivoe i frekvencije i praviš prelaze, breakove i cutove kako bi kompletnu stvar učinio dinamičnom.

Cilj je, baš kao i kod Kool DJ Hertza, održati tempo na istom nivou, natjerati ljude da plešu i zgotiviti im 2-3 sata dobre zabave. Mislio sam i ja da to može svako...
No bez truda i rada, bez ozbiljne vježbe i poznavanja muzike, teško da se može postati dobar DJ...

Ovi što miksaju i skrečaju hip hop i break beat za mene lično idu u kategoriju vanzemaljaca, kolikogod to vama išlo na kurac i zvučalo kao nabadanje...

Hajde da se zadržimo na suštini...Kad ideš na koncert, isto tako ideš da se zabaviš, da čuješ muziku koja ti se sviđa i da ti bude dobro...i to je to...

Meni lično Gnarles Barkley nije čemu...i meni lično bend ili DJ imaju istu funkciju...Njihov je izbor kako će oni i šta će raditi...Naravno, ne smatram da bilo koji bend, ili bilo koji DJ može svirati, miksati dobro...

Idem na ono što mislim da može ispuniti moje kriterije. Da li će se on potruditi da njegov mix ispadne što bolji, ili će dovesti čitav orkestar da svira, meni je svejedno...

Ustvari, mislim da bih izbjegavao ove što vuku orkestar sa sobom...
-------------------------------------------------------------------------------------

Da dodam, ni Morales, ni Paul Van Dyk ni Tiesto za mene ne predstavljaju neku vrijednost...Ne sviđa mi se zvuk koji produciraju, ne sviđa mi se njihova selekcija...
Hvala ti na ovolikom tekstu.

Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.

Treba buraz vjezbe kako bi prepilao fosnu za minutu ali te to ne cini umjetnikom.
I velika je razlika pisati muziku kako bi nesto rekao, i pustati muziku kako bi ljudi plesali.
Treba napraviti jasnu gradaciju po vaznosti ili trivijalnosti i ne praviti od necega bezvrijednog umjetnost.

Dok ima beat-a bice i party-a ali tu je i pocetak i kraj.
ella_sa

Post by ella_sa »

O my god...opet svi natakareni...
Tema je , kako je bilo utisci..a ne palamudjenje nekih. ko je bio bio...ko nije nek se pojede :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Jesu vala.

Ja kazem 100%-tnu činjenicu a svi se natakare odmah.

Nikog ja nisam napadao sto slusa i placa pare da opet slusa sranje.

Nisam ja kriv sto je to sranje, to je cinjenica...
Liberalism

Post by Liberalism »

DaysleepeR wrote: Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.

Valjda sto u Bosni svaka nena moze biti predsjednik drzave ili vrunski DJ nama svima je ovako kako nam je....

Al nam sigurno nije ovako

http://www.youtube.com/watch?v=XiYnkRR8 ... ed&search=
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Liberalism wrote:
DaysleepeR wrote: Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.

Valjda sto u Bosni svaka nena moze biti predsjednik drzave ili vrunski DJ nama svima je ovako kako nam je....

Ako ti je ovo kraj svijeta onda stvarno imas problema.
Liberalism

Post by Liberalism »

DaysleepeR wrote:
Liberalism wrote:

Trenutno od sensationa nema boljeg muzickog spektakla na zemaljskoj kugli. Ako ti nadjes nesto slicno (po broju posjetilaca, interakciji sa publikom, aktivnim ucescem publike u spektaklu, itd itd) skidm kapu.

Usput, u Goraždu 31.jula u 24:00 pocinje party na otvorenom u centru grada, razglas 20 kw (ko zna mozda bude i preko 30 kw), pa kad dodjes mozda se razuvjeris da nije isto kao kad slusas radio,
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Liberalism wrote:
DaysleepeR wrote:
Liberalism wrote:

Trenutno od sensationa nema boljeg muzickog spektakla na zemaljskoj kugli. Ako ti nadjes nesto slicno (po broju posjetilaca, interakciji sa publikom, aktivnim ucescem publike u spektaklu, itd itd) skidm kapu.

Usput, u Goraždu 31.jula u 24:00 pocinje party na otvorenom u centru grada, razglas 20 kw (ko zna mozda bude i preko 30 kw), pa kad dodjes mozda se razuvjeris da nije isto kao kad slusas radio,
Opet pa glupost izjavljena.
Stvarno sa takvim izjavama neznam kako ces u zivotu ista postici.
Sa tolikom sigurnoscu porediti party sa bilo kojim muzickim spektaklom je idiotluk.

Konsultuj dole navedenu temu za argument, izbor je ogroman.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=36976

Drugo, mrzim da mi se stavljaju rijeci u usta.
Ja nisam pomenuo radio, ja sam rekao pustiti cd ili da dodje lik koji se zove DJ pa da ga on pusti nema nikakve razlike.

Na kraju krajeva raspitaj se za honorar Moralesa pa ces vidjeti koliko su ti ljudi ustvari trazeni i skupi. Sića.

S druge strane svjedoci smo honorara i zahtjeva kako bi se jedni Stonesi uopste udostojili svirati negdje i sve ti je jasno.

A ljudi se ubise da ih dovedu, nemoze se naci prazan datum, i kad se stvori, nezna se ko vise placa a ih dovede.

S druge strane, nekakav Morales, svakako besposlen jer je vrijeme te muzike proslo, itekako zadovoljan sa par hiljada KM sto ovdje dobije.

I ti to poredis?

Zakopaj se u zemlju i suti.

U svijetu je davno uspostavljena gradacija kvaliteta i nekvaliteta, ali kod nas se uvijek kaska, pa je tako i sa ovim stvarima.
Liberalism

Post by Liberalism »

DaysleepeR wrote: Opet pa glupost izjavljena.
Sa tolikom sigurnoscu porediti party sa bilo kojim muzickim spektaklom je idiotluk.

Ja nisam pomenuo radio, ja sam rekao pustiti cd ili da dodje lik koji se zove DJ pa da ga on pusti nema nikakve razlike.

Na kraju krajeva raspitaj se za honorar Moralesa pa ces vidjeti koliko su ti ljudi ustvari trazeni i skupi. Sića.

S druge strane svjedoci smo honorara i zahtjeva kako bi se jedni Stonesi uopste udostojili svirati negdje i sve ti je jasno.

A ljudi se ubise da ih dovedu, nemoze se naci prazan datum, i kad se stvori, nezna se ko vise placa a ih dovede.

S druge strane, nekakav Morales, svakako besposlen jer je vrijeme te muzike proslo, itekako zadovoljan sa par hiljada KM sto ovdje dobije.

I ti to poredis?

U svijetu je davno uspostavljena gradacija kvaliteta i nekvaliteta, ali kod nas se uvijek kaska, pa je tako i sa ovim stvarima.
Svakome je nesto idiotluk. Neko voli ici na more na peljesac neko na Ibizu sta ces tako je to.

Ja bi na stonse mozda otisao da nastupaju za festival u Gorazdu. Hiljade drugih sada prelazi preko crnogorskih vukojebina da bi stigli na njih u Budvu. Tako je to.

Mozda zbog toga volim Gorazde ljeti, jer ne mozes cuti domacu niti narodnu muziku nigdje, a u svim bastamakafanama i klubovima se slusa uglavnom elektronska muzika.

Samo ne znam kako vi koji omalovazavate elektronsku muziku vidite razvoj muzike u ljudskoj civilizaciji uopste... Valjda su na vasim grafikonima i za 100 godina rolingstonsi su broj 1 na top listama :-) :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Liberalism wrote:

I ti to poredis?

Svakome je nesto idiotluk. Neko voli ici na more na peljesac neko na Ibizu sta ces tako je to.

Ja bi na stonse mozda otisao da nastupaju za festival u Gorazdu. Hiljade drugih sada prelazi preko crnogorskih vukojebina da bi stigli na njih u Budvu. Tako je to.

Mozda zbog toga volim Gorazde ljeti, jer ne mozes cuti domacu niti narodnu muziku nigdje, a u svim bastamakafanama i klubovima se slusa uglavnom elektronska muzika.

Samo ne znam kako vi koji omalovazavate elektronsku muziku vidite razvoj muzike u ljudskoj civilizaciji uopste... Valjda su na vasim grafikonima i za 100 godina rolingstonsi su broj 1 na top listama :-) :-)
Sta naprica?

Daj mi neku cinjenicu ba ili suti.

Cinjenica ti je da u Gorazde mozes dovesti Moralesa kad god hoces, a Stonese u BiH ni za 10 godina, bili oni 1 na top listi ili ne.

Na kraju krajeva ako je tebi top lista mjerilo kvaliteta onda neznam sto pricam s tobom.

bio je i Milli Vanilli prvi na top listi buraz, nije u tom poenta.

Poenta je u vrijednosti, a vrijednost nije vezana za top listu, kad vrijedis vrijedis i ako ne izdas nista novo u 20 godina.

na kraju krajeva eto ti mi objasni sto se to tolika raja lomata kako bi otisli na Stonese a Morales nije ni Skenderiju mogo napunit'?

I bez uvrede, imam dosta prijatelja tamo, ali mojne mi Gorazdanskog standarda, ovdje pricamo o globalnim mjerilima.
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Jeste li ikad bili na Dj party ?
Ja sam bio jedno vece...
pojavi se neki kreten na bini
i vazda jedno isto prica...
ali zato ispred klozeta
njegov drug prodaje tablete
pa kad suknes dva komada
sve ti je veselo u pizdu materinu

Everybody dance now.... x 10

I tako omladina po 5 - 6 sati...
a sjutra vece drugi plakat
nije vise DJ ovaj no DJ onaj
dodjem ja opet da vidim
mozda je nesto drugo...
kad ritam je potpuno isti
ali je sasvim novi orginalni tekst

Everybody move your bady now... x2

Rekoh... sto ste originalni
pa to je moj đed radio:

Oj đevojko skoci, skoci
da ti vidim crne oci.... x5

Everybody dance now....

I svaka moda traje godinu dvije pa prodje
ali nema dok pjevac se ne pojavi
pa ne zapjeva iz svega glasa

Everybody dance now....
damirm

Post by damirm »

Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
damirm

Post by damirm »

Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

damirm wrote:Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
Mislim da je najprije zbog toga sto lose izgledamo, pa onda do toga sto neznamo plesat'
damirm

Post by damirm »

Ko ce ga znati. Moze bit da javni nastup vecine zavrsava na sali i posalici - sto samo po sebi nije lose, ali u umjerenim kolicinama :).
gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

Liberalism wrote:

I ti to poredis?

Vala ako su DJ-evi ne moram je ni slusati. Moze li DJ prenijeti ijednu emociju. Moze li proizvesti tih ton, a da ga ne smanji na potenciometru. Moze li proizvesti vibrato? To je razlika izmedju sviranja i pustanja ploca.
rashomon

Post by rashomon »

DaysleepeR wrote:Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.
Nije tačno. Zvuk kakav ja za sebe želim i zvuk kakav primjerice skuplja i miksa Morales, ili ga na kraju producira su dvije potpuno različite stvari. Lično, nikada ne bih i nikada neću otići na njegov party. Preslušao sam njegove mixeve doma i rekao OK, ali to mi ne leži...nije moj izbor...Možda ponekad i odem na neki house party, ali to prije svega zbog mase napucanih koka koje zanosno njišu dupetom u prirodnom ritmu, sve brže i brže...

A sve i da dođe neko koga volim i cijenim, moj setup i njegov setup će biti dvije različite stvari, čak ako nas ograničiš na isti izbor stvari i tehničkih mogućnosti...

Znači, ako će doći Kraftwerk ili Daft Punk, znam kakav zvuk očekivati, pa radili oni live act ili miksali, svejedno mi...Ja idem....

Ne bih volio da dovedu orkestar...to sigurno...

I velika je razlika pisati muziku kako bi nesto rekao, i pustati muziku kako bi ljudi plesali.
Da razdvojimo živi nastup od stvaranja...OK?

Kada Iron Maiden svira nešto što "nešto govori" klinci u masi mašu glavama i šutaju se.
Kakve to veze ima sa umjetnošću?
Ili je to neka vrsta plesa?

Sviranje i živi nastup su dvije različite stvari...Ko god i šta god da svira funkcija je ista...Ljudi dolaze da se zabavljaju...

Lično smatram poremećajem uživanje u dobijanju štocem, ili nogom u glavu, no nekim likovima je to zakletva...Ja ću radije tamo gdje ima dobrih koka...

Druga stvar,

Na jednoj strani neko pleše, na drugoj strani se ljudi zezaju, na trećoj neko sluša muziku i analizira, bilo ko da svira i bilo šta da se svira.

Svi ljudi koji dolaze na bilo koju vrstu događaja su tu da bi zadovoljili neke svoje potrebe.

U biti Pink Floyd može odsvirati najgenijalniju melodiju na svijetu, no njihovu muziku slušaju i ljudi koji se puknu LSD-em pa ih to sve fino tripuje...Još odeš na live nastup, pa svjetla i boje, itd...

U suštini svaki oblik te svirke ima istu funkciju, a to je da ljudima bude dobro.

Muzika koju slušam i volim uvijek u sebi ima neku poruku. Sociološka, filozofska, politička...

Tu je...

Ono može biti najinstrumentalniji funk i electro, ali je to uvijek izraz svijeta koji nas okružuje...ali uvijek, i nikada ne fulim s tim...

Tako da opet se ne slažem. Plesne stvari ništa ne sprječava da prenose poruku ili izražavaju neku emociju...
Treba napraviti jasnu gradaciju po vaznosti ili trivijalnosti i ne praviti od necega bezvrijednog umjetnost.
Za umjetnika koji želi nešto reći instrumenti kojima se služi i nisu toliko bitna stvar.

Da li će emocije/poruku izraziti kroz filtere, reverbe...Da li će koristiti sintove ili gitare ili harfe...Da li će uzeti sampler ili snimati zvukove močvare...nije bitno, sve dok ono što radi ima smisla i ima neko značenje. Da budem iskren, lično ne podnosim ispraznost, a toga opet najviše vidim i osjetim u rock muzici danas...

Sad, lična je stvar šta je kome i kako vrijedno...Kakva vrsta kodiranog signala ti leži...

Ako ti uživaš u Panterinom testeranju, meni je ono ogavno i ukidam kanal, frekvenciju, traku, CD čim čujem prvi-drugi-treći takt...DOSTA...

Neko obožava Pink Floyd, meni ništa ne znači...

S druge strane uživam u synth-funk-electro melodijama i ritmovima...Ne slažem se da su manje vrijedni i da su manje znakoviti kako me nastoje ubijediti...Dovoljno sam pametan da donesem vlastiti zaključak o tome šta je dobro za mene...
A, upoznao sam ljudi koji vole jedno i drugo i treće...

Ovo diskutovanje o tome šta je bolje i vrijednije nema više smisla. To je dječija rabota koja se odvija kroz različite kulture od samog početka...Trebalo bi jednom prevazići sve to...i pustiti ljude na miru da žive život za sebe...

Naravno da će se ljudi natakariti kada im kažeš da je ono što vole sranje.

Šta treba, da ti se klanjaju...
ella_sa

Post by ella_sa »

damirm wrote:Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
Hehehe, sva cast...potpisujem
Post Reply