Pravilo kruznog toka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mayab

#51 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by mayab »

walkabout wrote:
malizeleni wrote:Onaj kruzni na Ilidzi je fakat ko s marsa pao tamo. Nigdje na svijetu nisam vidio semafor unutar kruznog toka ;)
ne znam za taj kruzhni na Ilidzi ali svrha postavljanja kruzhnog toka je da zamijeni semafor... :roll: :-) :)
I da poveća protok saobraćaja gdje se ukršta puno cesta iz raznih pravaca, a razlicitih intenziteta saobraćaja.
E, sad ,tu je nastao problem jer po sred kruznog toka siječe tramvaj, pa je malo nesvakidasnje, ali sve u svemu je daleko daleko bolje nego prije bez tog kruznog toka
vozač

#52 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by vozač »

mislim da bi se svako od nas barem malo zijanio u bilo kojem kružnom toku u koji ulazi prvi put, bez obzira bio jednostavan ili komplikovan

kružni tok na ilidži je problematičan utoliko što se pojedini u njemu ponašaju uvijek isto, krkanski, bez obzira što su na stotine puta prošli tom cestom i što bez obzira na praktičnu vježbu koju provode svaki dan i dalje rade isto, a to je

daju žmigavac kad ulaze u kružni tok, potpuno bespotrebno, obavezan pravac i nemaš kuda drugo nego u kružni tok

ulaze desnom trakom, a ne izlaze na prvom skretanju, nepropisno

kreću se vanjskom trakom kroz kružni tok, preko svih izlaza, zaista ne znam ko bi bio kriv da me npr. neko spuca dok ulazim u kružni tok, a da se pri tome on kreće vanjskom trakom, znači umjesto da je izašao desno vozač produžava kretanje i udara me, mislim da bi u tom slučaju bilo dobrog materijala za vještake, ali normalno uvijek propustim one koji su unutar kruga da me ne bi zabolila glava

kad se voziš unutar kružnog toka nikad nisi siguran smiješ li nešto oštrije skrenuti desno iz unutrašnje trake, kad imaju dvije trake za izlaz jer nikad ne znaš kako će reagovati onaj sa tvoje desne strane, po pravilu i on bi trebao izaći al haj se ti pouzdaj u to ako smiješ

parkiraju se i čekaju unutar kružnog toka,parkiraju se neposredno po izlazu sa kružnog toka ili tik prije ulaza

pješački prelaz je neki kreten od inžinjera za saobraćaj napravio na samom izlazu iz kružnog toka, prema merkatoru, ma ne može ni auto stati kako treba cijelom dužinom, pa si uvijek u dilemi gaziti pješake ako su krenuli ili stati pa moliti boga da te neko ne spuca sa leđa

sve u svemu, nije loš kao rješenje samo je prilično rizičan i poslije 1000 ulaza i izlaza
sabanss

#53 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by sabanss »

AFAIK, nije tacno misljenje da vozilo koje se nalazi u kruznom toku ima automatski prednost. Kako rekose prije, ukoliko nema znaka za ukrstanje sa cestom koja ima pravo prvensta prolaza, primjenjuje se pravilo da vozila sa desne strane imaju prednost.

Dakle bez dodatne signalizacije, prednost imaju vozila koja se ukljucuju u kruzni tok.
Drug iz komiteta

#54 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Drug iz komiteta »

Evo sta za ovo kazu strucnjaci iz BIHAMK-a. Ovdje sam ubacio samo dio a imate link za detaljno objasnjenje.

TEHNIKA VOŽNJE U KRUŽNOM TOKU SAOBRAĆAJA

Kružni tok saobraćaja je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe - znakom obaveze: “kružni tok saobraćaja”, a može imati jednu ili više saobraćajnih traka. Površina koja se nalazi u sredini kružnog toka se zove rondo ili rondela. Kružni tokovi se grade u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja, da bi se smanjio broj kolizionih tačaka kod sukobljavanja saobraćajnih tokova u raskršću, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost saobraćaja. Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan.

http://www.bihamk.ba/saobracajna-preven ... acaja.html
atko

#55 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by atko »

sabanss wrote:AFAIK, nije tacno misljenje da vozilo koje se nalazi u kruznom toku ima automatski prednost. Kako rekose prije, ukoliko nema znaka za ukrstanje sa cestom koja ima pravo prvensta prolaza, primjenjuje se pravilo da vozila sa desne strane imaju prednost.

Dakle bez dodatne signalizacije, prednost imaju vozila koja se ukljucuju u kruzni tok.
Hajd malo logicki prokontaj ... ako prednost imaju ovi sto ulaze ... kruzni ce se napuniti za 30 sekundi i doci ce do zaglavljenja ;)

Cim je vertikalna signalizacija koj kaze da je ispred kruzni tok pravilo desne strane pada u vodu ;)

Prednost imaju vozila u kruznom toku osim ako nije drugacije signalizacijom regulisano ... semafor npr kao na kruznom na ilidzi koji pusti tramvaj da presjece kruzni tok
sabanss

#56 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by sabanss »

atko wrote:
sabanss wrote:AFAIK, nije tacno misljenje da vozilo koje se nalazi u kruznom toku ima automatski prednost. Kako rekose prije, ukoliko nema znaka za ukrstanje sa cestom koja ima pravo prvensta prolaza, primjenjuje se pravilo da vozila sa desne strane imaju prednost.

Hajd malo logicki prokontaj ... ako prednost imaju ovi sto ulaze ... kruzni ce se napuniti za 30 sekundi i doci ce do zaglavljenja ;)

Cim je vertikalna signalizacija koj kaze da je ispred kruzni tok pravilo desne strane pada u vodu ;)

Prednost imaju vozila u kruznom toku osim ako nije drugacije signalizacijom regulisano ... semafor npr kao na kruznom na ilidzi koji pusti tramvaj da presjece kruzni tok
Vertikalna signalizacija je postavljena da bi se regulisalo prvenstvo vozila koja su vec u kruznom toku.

Ja jos nisam vidio kruzni bez tog znaka, inace bi kruzni bio kao i svaka druga raskrsnica.
kurty

#57 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

Kruzni tok je zakon...

Najbolja varijanta za raskrsnice... Povecava protok saobracaja, nema zaustavljanja saobracaja...

Znaci, gdje god postoji mogucnost za rotor, on se tu postavlja...

Sto se BiH tice... Do prije 6 mjesei nije bilo moguce po zakonu da se napravi rotor, jer zakona o rotoru NEMA...
Da li je usvojen zakon, to sad ne znam...
atko

#58 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by atko »

sabanss wrote:
atko wrote:

Vertikalna signalizacija je postavljena da bi se regulisalo prvenstvo vozila koja su vec u kruznom toku.

Ja jos nisam vidio kruzni bez tog znaka, inace bi kruzni bio kao i svaka druga raskrsnica.
Mozda se nismo razumjeli oko signalizacije ... no kako god ne postoji pravilo desne strane za kruzni tok
sabanss

#59 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by sabanss »

atko wrote:
sabanss wrote: Vertikalna signalizacija je postavljena da bi se regulisalo prvenstvo vozila koja su vec u kruznom toku.

Mozda se nismo razumjeli oko signalizacije ... no kako god ne postoji pravilo desne strane za kruzni tok
Mozda da pronadjes clan zakona koji govori o kruznom toku? Volio bih da ga navedes kako bih se edukovao, do tada za kruzni tok vaze ista pravila kao za sve ostale raskrsnice. Nema znaka, nema prednosti auta unutar toka.
citroen

#60 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by citroen »

atko wrote:

[/quote][/quote]

Procitaj post "druga iz komiteta" zatim pogledaj bihamk link i sve ce ti biti jasno,tj postoji pravilo desne strane za kruzni tok... :-) :-)
milojicabrzi

#61 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by milojicabrzi »

Kruzni tokovi su dobra opcija da se izbjegnu semafori, koji guse raskrsnice, i opcenito promet i dobro su rijesenje za gradove sa velikim guzvama.
Francuska je majka kruznog toka, kao i frankofone zemlje (cak i Rumunjska, koja u svemu kopira Pariz, puna je kruznih tokova), a ima ih cesto i po drugim zemljama. Kod nas su relativno rijetki, pa auto-skole iz Visokog dovode kandidate na Ilidzu, da im pokazu kruzni tok :)

U sustini, kad si u kruznom toku ti imas prednost i gotovo u pravilu stoji i znak ovima koji se ukljucuju.

Ima jos zanimljivih rijesenja u prometu, koja sam vidio izvan BiH. Npr. Zadar u Hrvatskoj, ima sistem raskrsnica sa semaforima, ali semafor vazi samo za vozila koja prolaze kroz raskrsnicu i nastavljaju svoj pravac.

Ti ako dolazis na raskrsnicu, i neces nastaviti pravo, vec npr. hoces desno, imas malu izlivnu traku i mozes se ukljuciti mimo semafora, ali imas znak da oni drugi imaju pravo prvenstva.

To bi bilo dobro rijesenje i za SA. Npr ides sa Marijin Dvora prema Pofalicima, i kod Masinske skole neces prolaziti pravo kroz raskrsnicu, vec ides desno prema Zeljeznickoj. Tada za tebe nema semafora, mozes se ukljuciti kad je crveno ovima sto hoce pravo, ali moras postivati pravo prvenstva.
atko

#62 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by atko »

Evo jos jedan pokusaj i predajm se ;)
Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku

U kružnom toku, izuzetno, saobraćaj može biti regulisan bez saobraćajnog znaka “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim saobraćajnim znakovima, te se u tim slučajevima primjenjuju opšta pravila prvenstva prolaza, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.

Znaci normalno kruzni tok je regulisan tako da oni unutra imaju prednost ... ako postoji neki razlog onda je regulisan drugacijie ... al nema neregulisanog kruznog toka sa pravilom desne strane ... nema logike doslo bi do zaglavljenja ... i zanimljivo je da na balkanu ljudi ocigledo imaju probleme sa shvatanjm i tumacenjem kruiznog toka ... mislim na zakonodavce koji ga definisu ... pa svaka drzava to na svoj nacin definise izgleda ... tako u srbiji mozete platiti kaznu ako udjete i izadjete na prvi izlaz ... kaze drot ... morali ste kruziti jedan krug :D
Edin H.

#63 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Edin H. »

Upravo tako atko, ali raja jos uvijek kontaju da se radi o vrsti raskrsnice.
Sto se tice signalizacije objasnio sam na prvoj strani, pa mi je mrsko ponovo pisati.
semmy

#64 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by semmy »

da malo obnovimo gradivo jer se svaki dan nerviram na ovom kruznom toku na ilidzi...
nemogu da vjerujem da se vozaci nisu vise naucili ponasati u kruznom toku :x svako jutro isti problem, desna strana auto iza auta a lijeva prazna, nikako se ukljuciti bez da budes djon obraz :D i sto je jos tuznije vecina ih izlazi iz toka tek na 3-cem skretanju...pa majku mu vise naucite se voziti
vnm

#65 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by vnm »

normalno da niko nece u sredinu, haj opet izadji kad jednom uletis :D
semmy

#66 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by semmy »

vnm wrote:normalno da niko nece u sredinu, haj opet izadji kad jednom uletis :D

jest vala treba se namucit da uletis :lol: :lol:
kurty

#67 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

cirkus je i rotor u Josanici :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

stanu na sred kruznog toka i puste da se ukljucis...
drugi dan ides normalno, prestrojic se u vanjsku traku a onaj lola te i ne gleda nego se ukljuci ispred tebe... :lol: :lol: :lol:
shuriken

#68 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by shuriken »

u svjetlu uvodjenja bezveznog sengenskog rezima :
obratiti paznju da u Italiji ima kruznih tokova gdje prednost imaju oni koji se ukljucuju, ali je jasno oznaceno trokutima unutar kruznog toka
takodjer ima crvenih svjetala na kojima ako nema pjesaka samo prodjes
tj. iza tebe bibiču ako stanesh na crveno
Hendrix

#69 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Hendrix »

Dok ljudi izmišljaju nove tipove rotora mi se ne znamo ponašati ni u najobičnijem sa 2 trake.
Pogledajte turbo-rotor, veoma popularan u Holandiji, puno je brži naravno kada ljudi znaju da ga koriste.

van Basten

#70 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by van Basten »

danas ja u kružnom toku na Ilidži, prestrojavam se u desnu da se isključim prema Otesu, kad iz Rustempašine mi uleti neka cura u sivom fiat puntu bez da je i pogledala u moju stranu ili bar u svoju kočnicu. Jedva sam je izbjegao, i to samo zato što sam, čim sam je ugledao, procijenio da je opasna po okolinu pa sam bio spreman na momentalno kočenje. Kako stadosmo na istom semaforu uporedu iskoristih da je priupitam kako to uliejče u kružni tok. Veli ona meni:
- pravilo desne strane, pročitaj malo zakon :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
otprilike toliko sam se i ja šokirao jer sam bukvalno zanijemio... dok sam došao sebi semafor se upalio već... helem... iskreno se nadam da će dotična naučiti kako se vozi po kružnom toku i ulazi u isti i šta znače oni trokuti sa špicem dole prije ulaska u kružni, a prije nego ubije sebe i nekog drugog.
mr.gugl

#71 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by mr.gugl »

nije problem uci u kruzni, problem je izaci iz kruznog...ako si u lijevoj traci, do izlaza jedino ako imas goriva na bacanje, ako ne, idi zaobilaznim putem. :run: :D
bosancima je kruzni tok prost ko atomska fizika ili nesto tako.
Walthie

#72 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Walthie »

Image
Crvena-vozac turist Zuta-lokalni vozac
[Image

Nijednog znaka...

Zamislite ovo kod nas i jos da je saobracajka na sredini,po tradiciji otegne se uvidjaj..kolaps zagarantovan lol

Kruzni tokovi lagano izbacuju semafore sa ulica,dokazano su bolji alji njihova maksimalna funkcionalnost ovisi o vozacima,tacnije koliko su oni spremni postovati pravila.Nasi vozaci-ne zelim generalizovati ali dobar procenat njih ignorise skoro vecinu pravila,pocev od licne bezbjednosti pa do postivanja znakova.Tako se ponasaju i u kruznom,stane na sredini a zeli desno pa jadan za glavu se hvata a iza sirene kao orkestar.Ne krivim ga,naucio je kao ovca samo crveno-zeleno,zuto i onako ne j***,niti ga bas konta.Ovo u "krug" mu djeluje previse cudno,komplikovano..

Skoro citav zivot sam po cestama,kroz iskustvo sam primjetio nesto specificno kod kruznih tokova.Nema fatalnih nesreca kao na raskrsnicama sa semaforima,nema bocnog udara velikom brzinom-kamikaza kroz crveno.

Image
kurty

#73 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

Walthie wrote:Image
Crvena-vozac turist Zuta-lokalni vozac
[Image

Nijednog znaka...

Zamislite ovo kod nas i jos da je saobracajka na sredini,po tradiciji otegne se uvidjaj..kolaps zagarantovan lol

Kruzni tokovi lagano izbacuju semafore sa ulica,dokazano su bolji alji njihova maksimalna funkcionalnost ovisi o vozacima,tacnije koliko su oni spremni postovati pravila.Nasi vozaci-ne zelim generalizovati ali dobar procenat njih ignorise skoro vecinu pravila,pocev od licne bezbjednosti pa do postivanja znakova.Tako se ponasaju i u kruznom,stane na sredini a zeli desno pa jadan za glavu se hvata a iza sirene kao orkestar.Ne krivim ga,naucio je kao ovca samo crveno-zeleno,zuto i onako ne j***,niti ga bas konta.Ovo u "krug" mu djeluje previse cudno,komplikovano..

Skoro citav zivot sam po cestama,kroz iskustvo sam primjetio nesto specificno kod kruznih tokova.Nema fatalnih nesreca kao na raskrsnicama sa semaforima,nema bocnog udara velikom brzinom-kamikaza kroz crveno.

ovaj rotor na slici je kako se sjecam na predavnju jednog velikog gospodina i strucnjaka bio pod "rubrikom" loseg rotora, jer je jako komplikovan... A rotor treba biti jednostavan...

samo sto su slike koju se se koristile na prezentaciji bile iz drugog ugla...

a turbo rotori, koji su spomenuti su drama...eh sto lijepo izgledaju kad ih covjek crta, em sto su funkcionalni...
a @Hendriks, jel usvojen zakon o rotorima, mislim jesul uneseni u smjernice i smijul se koristiti u BiH...Prosle godine su nam profe pricali da jos nema zakona o rotorima, tako da se cojek nema na sta pozvati kod projektovanja
Hendrix

#74 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Hendrix »

@Kurty
Jedan mali savjet, ne vjeruj profama baš puno, jer oni lupaju i pričaju kako njima odgovara u tom trenutku, radi njihovih privatnih poslova.
Rotori su u smjernicama odavno, sekcija ''1-1-4 Funkc elementi i povrsine puta '' a to što se ne projektuju kod nas je činjenica da su naši ljudi vrlo tvrdi kada je riječ o promjeni načina rada i koncepcije projektovanja, a i naravno vožnje što se vidi recimo na Ilidži.
@Walthie
Čitava koncepcija rotora i jeste da se izbjegnu konfliktne tačke kojih ima puno više na "običnim" rakrsnicama, kao i bočni udari pri velikim brzinama, nema puno pametovanja oko prednosti i pravila vožnje( što ironično kod nas dovodi do veće zbunjenosti vozača ) i puno se brže odvija saobraćaj.
BaileyS

#75 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by BaileyS »

Ja sam dobio mozda najbolje objasnjenje za kruzni tok koji glasi, zamisli da je to obicna raskrsnica i da onaj krug u sredini ne postoji.

Iz desne trake (prilaz kruznom toku) ulazis u vanjsku traku kruznog toka i ides desno ili pravo s tim da izlazis u desnu traku ulice koja je izlaz iz kruznog toka

Iz lijeve trake (prilaz kruznom toku) ulazis u unutrasnju traku kruznog toka i ides pravo ili lijevo i izlazis direktno iz unutrasnje trake u lijevu traku ulice koja je izlaz iz kruznog toka.

Image

Eh najveci je problem kad si u unutrasnjoj traci kruznog toka (naravno radi se o kruznom toku sa dvije trake) a tvoj izlaz ima samo jednu traku. Tada si duzan prije izlaza iz kruznog toka da se prestrojis u vanjsku traku kruznog toka i tek onda izlazis. Ako si iznenadjen tim da tvoj izlaz ima samo jednu traku bolje je napraviti jos jedan puni krug nego prestrojavati se na silu.

U praksi veoma jednostavno ali ovako na "papiru" izgleda vrlo komplikovano :mrgreen:
Post Reply