Sretan vam Dan antifašističke borbe!

Ahmmed

Post by Ahmmed »

Marco-x wrote:
Ahmmed wrote:A ja sve mislio da je dan ustanka u RH, 27.juli....Pa se sjetih da se mjesto gdje je pukla prva ustanička puška, zove Srb :D
Pa sad je li prije 22.06. ili 27.07. :?
Nije stvar u tome šta je prije....Nego da je prva puška pukla u Srbu 27.07. a ne u Osijeku 22. 06. :D U principu, sve je to ok, samo , nekako nategnuto :D
basta sljezove boje

#52 Re: Sretan vam Dan antifašističke borbe!

Post by basta sljezove boje »

guardian wrote: Ako laze koza...
Večernji list: 23. 06. 2006.

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Predsjednik Mesić na proslavi u Brezovici:

NOB je spasio čast hrvatskog naroda

Autor: Željko GRGURINOVIĆ

NOB je spasio čast hrvatskog naroda, spasio je čast Hrvata u vremenu u kojem se na našoj strani našlo i onih koji su bili spremni ići pod ruku s okupatorima. Ono što je prije 65 godina počelo ovdje naći će svoj nastavak u ustanku koji je u Hrvatskoj bio najuspješniji i rezultirao najvećim oslobođenim teritorijem u Europi, rekao je Stjepan Mesić u šumi Brezovici kod Siska na obilježavanju 65. obljetnice osnutka prvog partizanskog odreda u Europi.

Istaknuo je da je i Tito, kojega će povijest zapamtiti, bio Hrvat. Govoreći o posljednjih petnaestak godina, Mesić je istaknuo da je bilo pokušaja, i to vrlo agresivnih, da se ponovno piše povijest Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Heroji i pobjednici

Temelji su sadašnje Hrvatske antifašistički i oduprijet ćemo se nastojanju da se laže i da se ocrnjuju oni koji su vodili antifašističku borbu, koji su bili heroji i izvojevali pobjedu. Bila je to općenarodna borba, na čelu su bili komunisti, ali većina antifašista nisu bili komunisti. Antifašizma se nitko ne treba sramiti iako je u njegovim redovima bilo tu i tamo zločina i zločinaca.

Premda je među onima koji su se nakon završetka rata odbili predati bilo i zločinaca koji su zaslužili i smrtnu kaznu, ono što se događalo u Bleiburgu i nakon njega ne može se nikako odobriti istaknuo je Mesić dodajući da u Bleiburgu nisu ubijani samo Hrvati nego i Srbi, Crnogorci i Slovenci, rekao je Mesić. Njegov govor u više navrata prekidao je pljesak. Hrvatska se danas može dičiti svojom borbom na strani saveznika, a želja je boraca NOR-a da vlast hrvatske države to potvrđuje svojim odnosom prema nama rekao je Krešimir Piškulić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Revidiranje povijesti

Istaknuo je da su sudionici svečanosti došli odati počast pripadnicima Prvog partizanskog odreda kojih je bilo 77, a 39 ih je položilo život u ratu. Danas, šezdesetak godina kasnije, od cijelog Prvog partizanskog odreda preostali su samo Katica Kušec, Vera Majer, Mihajlo-Krešo Majer i Mika Špiljak.

Govoreći o pokušajima revidiranja povijesti, Piškulić je rekao da je bilo neoustaških pokušaja da se izgubljen rat naknadno dobije, a da se istina zamijeni laži. Položeni su vijenci na spomen-obilježje Prvom partizanskom odredu te na spomen-obilježja braniteljima Domovinskog rata.

Vonta: Nije to isti antifašizam

Zvonko Ivanković Vonta gostovao je na tribini "Antifašizam je civilizacijaska i kulturna stečevina Hrvatske" u organizaciji Foruma seniora SDP-a i Forum mladih SDP-a. Antifašizam nije po značenju i dubini isti onaj prije 60 godina i ovaj danas. On se razvija u smjeru zaštite prava čovjeka, naroda i opstanka ljudi na globusu. Suvremeni antifašizam prakticiranje je jednakosti svih i svuda, demokratskih odnosa i tolerancije, tržišne privrede i konkurencije u svim sferama života i aktivnu borbu protiv širenja mržnje i nasilja, rodnog mjesta starog i mogućeg novog fašizma rekao je Zvonko Ivanković Vonta. (V. S.)
ne znam sta hoces da kazes sa ovim copy & paste-om. Ovaj datum uopce ne moze biti "danom antifasticke borbe" jer borbe nije ni bilo, samo je osnovana jedna jedinica koja se borila tek mjesecima kasnije. Potpuno je druga stvar sa osnivanjem Prve proleterske u Rudom - radi se o institucionalizaciji jedinica koje su se borile

na takmicenju Titovim stazama revolucije se ucila kompletna prepiska i argumentacija zasto je u kojoj republici koji datum dan ustanka. Za BiH i Hrvatsku je Tito spominjao u svojim pismima javasluk kao jedan od problema

prica novih historicara kako "Srbi nisu dozvolili da Hrvati prije njih imaju dan ustanka" uopce nije tocna i smjesno je kriviti Srbe za krivotvorenje historije, jer borbi nije bilo. Ako se u domovinskom ratu racuna pocetak sa ubojstvom Josipa Jovica na Plitvicama (a ne sa osnivanjem Zengi i slicno) onda bi se i pocetak "antifasticke borbe" trebao racunati od pocetka borbi a ne osnivanja jedinice
basta sljezove boje

stochar wrote:kao i na 99 posto tema u posljednje vrijeme: o svemu se raspravlja a najmanje o onome sto je naziv teme. mislim da ne smijemo zaboraviti nasu antifasisticku proslost i nasu antifasisticku orijentaciju kao ni ljude koji su se borili da jugu oslobode od fasizma! pi.ke smo ako ih iznevjerimo!

Image
partizanski komandant stevan filipovic uzvikuje revolucionarne parole nekoliko minuta prije nego ce ga okupatori objesiti 1941. godine.
je li se zna gdje je ovaj spomenik sa opuzenske petlje zavrsio?
Prozor

Post by Prozor »

Off topic,

Ante Starcevic jeste dao veliki doprinos formiranju hrvatske nacije, no imao je rasisticke stavove prema Jevrejima, kao i veliko-hrvatske ambicije u kojima je smatrao Bosnjake "najcistijim Hrvatima".

Sa druge strane za svoje glavne protivnike smatrao je "Slavo-srbe", sto su nesto sto bi mi nazvali veliko-srbi, tj oni sto su smatrali da su svi Juzni Slaveni Srbi, ali je sa vremenom poceo praviti sve manje razlika izmedju "Slavo-srba" i Srba.

Kratak osvrt na njega bi rekao da je imao 100% pravo sto se tice opasnosti veliko-srpskih ambicija, ali da je i sam bio sklon, od vremena do vremena, takvim idejama.

Nije laz reci da su on i braca Radic postavili temelje ideologiji u kojoj je BiH "hrvatska zemlja" a Bosnjaci "islamizirani Hrvati", bas kao sto veliko-srbi smatraju BiH "srpskom zemljom" a Bosnjake "islamiziranim Srbima". Jedina razlika je sto veliko-hrvati cak Bosnjake(ali naravno samo kao Hrvate) hvale(ili su to radili do 90-ih) dok ih veliko-srbi zele istrijebiti zbog "poturcivanja".

Sve u svemu, rekao bi da je to dovoljan razlog da se ne smatraju pozitivnim licnostima u od strane bh. javnosti, ili barem bosnjackog dijela istog.
in33sa

Post by in33sa »

Prozor wrote:Off topic,

Ante Starcevic jeste dao veliki doprinos formiranju hrvatske nacije, no imao je rasisticke stavove prema Jevrejima, kao i veliko-hrvatske ambicije u kojima je smatrao Bosnjake "najcistijim Hrvatima".
Pa sad, s obzirom na obzir, vezano za vrijeme o kojem se govori...

Ponosna je Bosna moj zavičaj mili,
Tu je sunce žića granulo menika,
Djedovi su moji za nju krvcu lili,
Njojzi bit ću i ja čelenka i dika.

Povrh nje su vijenci prohujali burni,
Mnogo nas je ljutih sapinjalo jada,
Oblaci se i sad nad njom kupe tmurni,
Ali Hrvat jošte bori se i nada.

O predrago ime! Hiljadu je ljeta,
Što kraljevskim sjajem ponad Duvna sinu,
Ali makar sudba zadesi nas kleta,
Ti nam spase ponos, prava i starinu.

Dok svetinje ove Hrvat čuva svoje
Nikada ga sila uništiti ne će —
Čisto i presjajno — kao sunce što je —
I njemu će sinut sunce stare sreće.

Moje mlado srce taj već časak sluti.
Bez muke i znoja — znadem ne će doći.
Zato treba radit i ne počinuti
I kroz oštro trnje makar bilo proći.

Oj, premili rode! Tebe teško boli
Što nevjeru s bijede ti pretrpje mnogu,
Al ja baš te volim, što si bijedan toli
I jer žićem cijelim tebi pomoć mogu.

Raditi ću za te i slobodu tvoju,
U sreći ću tvojoj plaću tražit trudu,
Uklanjat se ne ću ni muci ni znoju,
Ma okupo njime tvoju svetu grudu.

Postojbino draga Mladena i Tvrtka!
Hrvatstvo mi tvoje baštinstvo je sveto.
Ah, neka je samrt i teška i gorka,
Za spas tvoj i sreću — mog života eto!

Musa Cazim Catic

Ali nebitno, htjedoh reci da Pavelic ipak nije "nas", on se samo slucajno rodio u Bradini, roditelji su mu iz Like a u Bradini mu je otac samo boravio zbog zaposlenja.

Mozemo odahnuti.
basta sljezove boje

ako cemo gledati regionalnu pripadnost - u NDH vecinom su ideolozi bili Licani, a egzekutori Hercegovci. To da danas primitivci a la Sidran i prleitihi Dalmatince po Sarajevu i forumu nazivaju ustasama pokazuje samo koliko malo imaju pojma o povijesti.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

DAnas kad sve ima fašizma sve više... antifašista sva manje je.....
in33sa

Post by in33sa »

basta sljezove boje wrote:ako cemo gledati regionalnu pripadnost - u NDH vecinom su ideolozi bili Licani, a egzekutori Hercegovci. To da danas primitivci a la Sidran i prleitihi Dalmatince po Sarajevu i forumu nazivaju ustasama pokazuje samo koliko malo imaju pojma o povijesti.
Ako se poznaje historija, Hercegovcima se ne moze nista ni prigovoriti vezano za tu mrznju prema Srbima.

Ako znas na koji su nacin kraljevi zandari gladju morili Hercegovinu (nicim izazvana zabrana trgovine i proizvodnje duhana, od cega je Hercegovina zivjela) da su rodbini ubijenih slali racun za metak kojim je njihov najmiliji strijeljan (uglavnom je krivica strijeljanoga bila ta sto pokusao zaraditi neki dinar da mu familija nebi od gladi umrla) onda se i ta mrznja temelji na necemu. Na stranu krvolocnost u osveti, i ubijanje neduznih civila, ali mrznja je necim izazvana.

Uostalom, ko poznaje historiju, znace i da je KPJ podrzavala akcije ustasa po Lici za vrijeme Kraljevine Jugoslavije (ne samo podrzavala, javnim proglasima, vec su im nudili i pomoc) jer su ustase i nastali kao pokret otpora protiv diktature beogradskog kralja. Kasnije su se KPJ i ustase razisli na ideoloskom planu.

Sta hocu reci, historija je malo sira od onoga sto se ucilo u skolskim knjigama Jugoslavije. Podjela na dobre i lose je cista bajka.
basta sljezove boje

ako vec govoris o ekonomskom unistavanju podrucja Austro-Ugarske koja su 1918. pripala tzv. SHS onda pocni od konverzije valute u srpsku korist 1918. kojom je bankrotirao ogroman broj ljudi

gore sam i napisala da nije Starcevic vec sestojanuarska diktatura dovela do stvaranja NDH. Malo ljudi u BiH zna da su 1931 kada je ubijen nas najveci albanolog dr. Milan Šufflay Albert Einstein i Heinrich Mann pisali Ligi naroda pismo koje je objavljeno u New York Timesu o srpskom teroru nad Hrvatima

http://www.croatianhistory.net/etf/einste.html
http://www.croatianhistory.net/etf/nyt.html
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Da. Hvala Bogu spomenik nije unisten. Spasio ga je jedan normalan opuzenac, tokom najveceg nacionalistickog ludila u neretvanskoj krajini 1991.
Spomenik on cuva u svome podrumu, i znam da je on rekao da zivi za taj dan kada ce ga opet postaviti.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Ako se poznaje historija, Hercegovcima se ne moze nista ni prigovoriti vezano za tu mrznju prema Srbima.
Hercegovci kazu:''Hercegovina je zadnji put gorila 1944. godine, ali Srbin u nju nije krocio od 1918. godine''.
Ako znas na koji su nacin kraljevi zandari gladju morili Hercegovinu (nicim izazvana zabrana trgovine i proizvodnje duhana, od cega je Hercegovina zivjela) da su rodbini ubijenih slali racun za metak kojim je njihov najmiliji strijeljan (uglavnom je krivica strijeljanoga bila ta sto pokusao zaraditi neki dinar da mu familija nebi od gladi umrla) onda se i ta mrznja temelji na necemu. Na stranu krvolocnost u osveti, i ubijanje neduznih civila, ali mrznja je necim izazvana.
Ovo je uglavnom tacno. Nisu samo Hercegovinu morili, vec i dalmatisko zaledje. To moze objasniti zbog cega je toliki broj ustasa opravo bio iz tih krajeva. Medjutim, mrznja moze samo zlo donjeti. Opet su te iste ustase najvise poubijale neduzne civile u Pribilovcima, Zitomislicu, i po onim selima izmedju Bilece i Trebinja gdje su ih pobacali u jame. Vecina tih istih zandara je zavrsila u cetnicima, pa jos vise zlocina cinili partizanskim obiteljima, i najvise nad Muslimanima-Bosnjacima po istocnoj Bosni i Sandzaku. Veliki broj je nakon rata pobjegao u SAD, gdje oni i njihovi potomci zive dan danas na osnovu izjava da su bili ugrozeni od komunista. Do nebesa izdizu Drazu Mihajlovica, i koljace kao Momcilo Djujic, Pavle Djurisic itd. Steta sto udba bolje nije radila svoj posao...
Uostalom, ko poznaje historiju, znace i da je KPJ podrzavala akcije ustasa po Lici za vrijeme Kraljevine Jugoslavije (ne samo podrzavala, javnim proglasima, vec su im nudili i pomoc) jer su ustase i nastali kao pokret otpora protiv diktature beogradskog kralja. Kasnije su se KPJ i ustase razisli na ideoloskom planu.
KPJ je podrzavala mnoge stvari. Medjutim ovo je kafanska analiza.
Sta hocu reci, historija je malo sira od onoga sto se ucilo u skolskim knjigama Jugoslavije. Podjela na dobre i lose je cista bajka.
Tacno. Medjutim cetnici i ustase zaista jesu gamad, a partizanski pokret je najpozitivnija stvar sto se desila u drustvenoj povijesti juznih slavena.
Last edited by Garibaldi on 25/06/2007 14:49, edited 2 times in total.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Prozor wrote:Ante Starcevic jeste dao veliki doprinos formiranju hrvatske nacije, no imao je rasisticke stavove prema Jevrejima, kao i veliko-hrvatske ambicije u kojima je smatrao Bosnjake "najcistijim Hrvatima". Sa druge strane za svoje glavne protivnike smatrao je "Slavo-srbe", sto su nesto sto bi mi nazvali veliko-srbi, tj oni sto su smatrali da su svi Juzni Slaveni Srbi, ali je sa vremenom poceo praviti sve manje razlika izmedju "Slavo-srba" i Srba.

Ante Starcevic nije bio nista do emocijalne budale prve klase. Do bola opicen lik, dusevni bolesnik, antisemita i rasista.
Ovako glasi puni naziv jednog njegovog djela:
``Pasmina Slavoserbska po Hervatskoj``.
Da posjetim, njegov otac je bio Bunjavac, a majka Srpkinja.
Do kosti je bio pod uticaj najcrnijih rasistickih teorija XIX stoljeca, te je prezirao Nijemce (Austrijance), Madjare i narocito Srbe kao nizu rasu, dok je izdizao Francuze, Engleze i Turke kao pripadnike visih rasa. Interesantno je da Srbe poredio sa psima, ali da je prepisao cjelokupnu srpsku srednjovjekovnu povijest kao hrvatsku (ne znam, kako je to sklepao u vlasitoj tikvi). Da ne zaboravimo, smatrao je Vatikan skoro jednak neprijatelj Hrvata, kao sto su Srbi, vjerovatno zbog podrske K.u.K monarhiji.
Njegove teorije o Bosnjacima su kasnije preuzeli ustase u svrhu nacisticke propagande.

Sve u svemu, da je srece bilo ovaj bi lik bio pod lijecnickim nadzorom negdje na Balatonu. Jos nesto, uvjeren sam da mu je slucajno tada Kraljevina Srbija dala drzavljanstvo, mislim da bi nadmasio i samog Garasanina po srpskom nacionalizmu.

Kratak osvrt na njega bi rekao da je imao 100% pravo sto se tice opasnosti veliko-srpskih ambicija, ali da je i sam bio sklon, od vremena do vremena, takvim idejama. Nije laz reci da su on i braca Radic postavili temelje ideologiji u kojoj je BiH "hrvatska zemlja" a Bosnjaci "islamizirani Hrvati", bas kao sto veliko-srbi smatraju BiH "srpskom zemljom" a Bosnjake "islamiziranim Srbima". Jedina razlika je sto veliko-hrvati cak Bosnjake(ali naravno samo kao Hrvate) hvale(ili su to radili do 90-ih) dok ih veliko-srbi zele istrijebiti zbog "poturcivanja".
Nije on bio sklon necimu osim osobnom ludilu. To sto je pisao o Srbima je stvar opce paranoje (da smo nacisto, znam ja vrlo dobro kako onaj cetnicko-narodnjacki sloj toga naroda dobro uvecen u SPC misli, ali prozvati cijeli jedan narod za pse je ludilo), i vjeruj mi da se bolje zadubis u ovu temu, shvatio bi da on opce nije bio sam pri takvim razmisljanjima. Bilo ih je koliko hoces, razvijanjem nacionalizma, pojedini krugovi su trazili oca nacije, pa su ga nazalost nasli u Starcevicu. Sramota me je kao Hrvata, da neko ovoga covjeka smatra za oca nacije.
Sve u svemu, rekao bi da je to dovoljan razlog da se ne smatraju pozitivnim licnostima u od strane bh. javnosti, ili barem bosnjackog dijela istog.
Slazem se.
Jara

Post by Jara »

Garibaldi wrote:
Da. Hvala Bogu spomenik nije unisten. Spasio ga je jedan normalan opuzenac, tokom najveceg nacionalistickog ludila u neretvanskoj krajini 1991.
Spomenik on cuva u svome podrumu, i znam da je on rekao da zivi za taj dan kada ce ga opet postaviti.
Ona fotka je iz Valjeva ...Šta li je s tamošnjim spomenikom?
Garibaldi

Post by Garibaldi »

basta sljezove boje wrote:ako cemo gledati regionalnu pripadnost - u NDH vecinom su ideolozi bili Licani, a egzekutori Hercegovci. To da danas primitivci a la Sidran i prleitihi Dalmatince po Sarajevu i forumu nazivaju ustasama pokazuje samo koliko malo imaju pojma o povijesti.
Sidran je najobicniji sarajevski mrmak (kakvih je dosta danas), rezimska pjevaljka i dobro isfrustiran mental. Od pjesmica Titu i revoluciji, do izdizanja islamske posebnosti u ratu dva kriza/krsta, pravljenja kulta licnosti rahmetli Izetbegovica, pa onda do ovoga. Odakle mu moralno pravo da te ljude naziva ustasama. Kao sto sam rekao, isfrustrirani mrmak.
Jara

Post by Jara »

. Ovaj datum uopce ne moze biti "danom antifasticke borbe" jer borbe nije ni bilo, samo je osnovana jedna jedinica koja se borila tek mjesecima kasnije. Potpuno je druga stvar sa osnivanjem Prve proleterske u Rudom - radi se o institucionalizaciji jedinica koje su se borile
Odred po odred pa 4. saveznička i pobjednička sila u WW2 !
Garibaldi

Post by Garibaldi »

basta sljezove boje wrote:ako vec govoris o ekonomskom unistavanju podrucja Austro-Ugarske koja su 1918. pripala tzv. SHS onda pocni od konverzije valute u srpsku korist 1918. kojom je bankrotirao ogroman broj ljudi
Ovako, pokusati cu da ovo skratim sto je moguce vise. Nakon 1918. godine, jedan dio radikala je zelio da prisvoji teritorije koje su obecane Srbiji londonskim dogovorom iz 1915. (znaci Srbija je tada bila u danasnjim granicama bez Vojvodine, ali sa Kosovom i Makedonijom), po londonskom dogovoru Srbija je trebala dobiti Crnu Goru, pa Srijem, Banat, Backu, (Vojvodina), Baranju, BiH, Slavoniju do Virovitice, i Dalmaciju od Boke do Zadra. Medjutim, Nikola Pasic je vidio nije vidio korist od toga, jer su sve to bili siromasni krajevi, a srpsko gospodarstvo je jos prije rata bilo u krahu. Znaci siromasnoj Srbiji bi bili dodati jos siromasniji krajevi. Zbog toga je on isao na stvaranje juznoslavenske drzave, tako da bi dobio bogate krajeve oko Zagreba, Medjumurje, Zagorje i Sloveniju, pa da bi ih kao ratnu ostetu Srbiju mogao iskoristavati. Zbog toga je napravljena agrarna reforma, koji je provedena u svim krajevima osim centralne Srbije, kao i pretvaranje valute 1:4, nakon cega su ljudi gubili 3/4 svoje zarade.
gore sam i napisala da nije Starcevic vec sestojanuarska diktatura dovela do stvaranja NDH. Malo ljudi u BiH zna da su 1931 kada je ubijen nas najveci albanolog dr. Milan Šufflay Albert Einstein i Heinrich Mann pisali Ligi naroda pismo koje je objavljeno u New York Timesu o srpskom teroru nad Hrvatima
Da. Vrijeme je da sve proanalizira, i da se prava istina utvrdi. Ali nemoj zaboravit i Srbi Precani (stari naziv za prekodrinske Srbe) su stradali, kao i Bosnjaci. Narocito u Sandzaku, gdje su 1924. godine u par sela zandari preko noci ljude istjerali, nekei ubili i tu naselili Srbe/Crnogorce.
Da ne govorim o pobuni zelenasa u Crnoj Gori, ustanku Albanaca po nekim mjestima na Kosovu i Makedoniji, kao i sukobi Komita (oruzane gerile VMRO) sa zandarima. Znaci nisu samo Hrvati stradali.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Jara wrote:Ona fotka je iz Valjeva ...Šta li je s tamošnjim spomenikom?
Da, fotografija je iz Valjeva, ali Stipe je iz Opuzena. Spomenik je, onaj za koji ja znam, bio na opuzenskoj raskrsnici gdje se jedan krak ceste odvaja za Ploce, a drugi za Neum. Spomenik i dan danas stoji, mislim postolje je ostalo, jest da nema kipa.
Jara

Post by Jara »

Garibaldi wrote:
Jara wrote:Ona fotka je iz Valjeva ...Šta li je s tamošnjim spomenikom?
Da, fotografija je iz Valjeva, ali Stipe je iz Opuzena. Spomenik je, onaj za koji ja znam, bio na opuzenskoj raskrsnici gdje se jedan krak ceste odvaja za Ploce, a drugi za Neum. Spomenik i dan danas stoji, mislim postolje je ostalo, jest da nema kipa.
Ma znam, bolan, da su dva spomenika - jedan u mjestu rođenja ( postament bas tužno izgleda :sad: ...) a drugi u mjestu pogibije... nego pitam se šta li je sa valjevskim...nešto ne čuh da je uklonjen...
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Jara wrote:Ma znam, bolan, da su dva spomenika - jedan u mjestu rođenja ( postament bas tužno izgleda :sad: ...) a drugi u mjestu pogibije... nego pitam se šta li je sa valjevskim...nešto ne čuh da je uklonjen...
Ne znam.
Jara

Post by Jara »

Proguglah...sudeći po valjevskim sajtovima - nije uklonjen.

Image
Post Reply