Političke nauke

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Mislim da je prije 2,3 dana na sa-xu objavljen clanak o tome kolika je navala na koji fax ove godine
pravo,ekonomija,medicina,stomatologija prednjace ubjedljivo
S tim sto meni nije jasno sta raja masovno idu na stomatologiju :shock: Valjda nisu svjesni sta ih ceka. Ovo kazem jer u porodici imam 2 stomatologa koji su studirali po 8 i 10 godina a bili su uvijek vrhunski ucenici. Svi misle da je to lagano :roll:
A kod nas se raja upisuju najvise na ekonomiju i pravo jer uvijek je 50% njih koji ne zna sta upisat pa upise to. Evo iz moje generacije je opet najvise otislo na ekonomiju sad a mozda 20% da je imalo ocjenu vecu od 2 iz matematike. Zaista ljudi koji su se jedva provlacili sa tom matematikom sebi opet zagorcavaju zivot :shock:
Pravo je slicno, kad se nema sta upisat upise se pravo. Ima ljudi zaista koji upisu jer hoce, al dosta samo fazona radi...
prleitihi

Post by prleitihi »

ladyblue18 wrote:Pravo je slicno, kad se nema sta upisat upise se pravo. Ima ljudi zaista koji upisu jer hoce, al dosta samo fazona radi...
lejdi..šta si ti upisala?.. :roll:
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

Pravo prle sto pitas :D
Ja sam htjela svasta znas i sam al kad skontas da se ne isplati ovo, ono i kad mi je dekan na geografiji slomio sve nade onda sam otisla na pravo ko zadnji idiiot :x :D
Lace

Post by Lace »

mogla si na FPN...ako vec volis pravo :D

samo na soc. radu imas

1. porodicno pravo
2. upravno pravo
3. radno i socijalno pravo

:D
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

Ja obozavam pravo zato sam otisla na pfsa jer ima 20ak vrsta prava :oops: :D :x :x :x
NightWish25

Post by NightWish25 »

Ko hoce da uci, izucava i napreduje u zivotu totalno je nebitno na koji fakultet ide. Svi fakulteti su dobri na svoj nacin. Velika je razlika izmedju studenata koji uce za sesticu i onih koji uce da bise fakat naucili. Ja studiram FPN i nemam bas neko lijepo misljenje o tom fakultetu, ali ipak mislim da onaj kome je stalo da nauci i da bude obrazovan moze to postici na bilo kojem faxu, pa makar taj fax bio i FPN.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ja sam neku noć iskopao neke knjige što sam kopirao za ispit kod Šimića i nisam ih pročitao :D zadovoljan šesticom :(

sada sam bukvalno osjetio poriv ka čitanju tih knjiga jer Šimić nije bezveze naveo te knjige... ima u njima stvari koje treba znati

:roll: ne znam vala

završio sam FPN... da sam se oslanjao na znanje stečeno na faxu sad ne bih znao upaliti komp :D niti engleski ovo malo jada :D

jednostavno treba učiti širiti vidike učiti poslije učenja poslije ispita
poslije faxa
da parafraziram Besima

ima 100 naučnika ali jedan je tesla
NightWish25

Post by NightWish25 »

Pa naravno, zato i kazem onaj koji zeli da se obrazuje nije mu bitan fakultet koji studira, vec volja koju ima. Sve se moze kad se hoce, pa tako pored studija nauciti jos puno stvari koje nam trebaju u zivotu, tipa engleski i informatika 8)
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

NightWish25 wrote:Pa naravno, zato i kazem onaj koji zeli da se obrazuje nije mu bitan fakultet koji studira, vec volja koju ima. Sve se moze kad se hoce, pa tako pored studija nauciti jos puno stvari koje nam trebaju u zivotu, tipa engleski i informatika 8)
:thumbup:
Lace

Post by Lace »

ma da...kad moras nesto da ucis da bi polozio...ne mili ti se i ne usvajas znanje...kasnije te mozda pocne zanimati...pa prosiris...to je tako...meni...oduvijek :D
Vragolan

#61 Re: Političke nauke

Post by Vragolan »

sancho_no1 wrote:prvo na FPN postoji 6 fakulteta smjerova, tako da to sa biroom i nije neki adut.
smjerovi su
sociologija
politologija
socijalni rad
sigurnost
zurnalistika
+ master 3 smjera za svaki od navedenih. ssto govori da na ovom fakultetu studira ogroman broj studenata . naravno u svakom zitu ima kukolja, pa price da je upisao ovaj ili onaj koji pojma nema i on uci iz skripte su smijesne,

moj prijedlog je sledeci, ukoliko niste u stanju da puno ucite, a zelite fakultet upisite zurnalistiku, to je najlaksi smjer na fpn, sigurnost po meni jedan od glupljih smjerova 90 posto policajci i neki nabildani izbacivaci. stices dojam da je fac potpisao ugovor s nekom teretanom, socijalni rad jedan solidan smjer medjutim problem je naci posao.
dok su nešto ozbiljniji smjerovi Sociologija i Politologija
rece student jednog od ova dva smijera, objektivno nema sta. po cemu znas da je neki smejr dobar a neki ne, jesi li to upisao sve smjerove pa znas

naletih na ovu temu jer mi neko iz familije upisao ovaj fakultet, ja sam prijeratni student elektrotehnike
ali citajuci ovu temu meni vas djeco zao pravo, pricate o fakultetu koji neki nisu ni pokusali da upisu
svaki fakultet je tezak i lagan na svoj nacin, i u moj vakat je bilo stela, prepisivanja skripti itd itd i toga ce biti
sve zavisi sta ko hoce od skole i zivota,
a nema boljeg i losijeg fakulteta
sada bi nekoga trebalo ukivati u zvijezde sto je zavrsio medicinu, a politologa ponizavati i reci mu da je to sve sto je naucio bezveze, svako ima svoje mjesto u drustvu a drustvo ima potrebu da se to mjesto popuni
Vitezanin

#62 Re: Političke nauke

Post by Vitezanin »

Evo opet o FPN.
Prije svega svima mora biti jasno da neangazirani ljudi nece tek tako dobiti posao, nebitno sta i gdje zavrsili. To je balkanski sindrom (ono, evo meni diploma u dzepu, evo mi posla, aha ). Drugo, problem na FPN-u napravili su iskljucivo ljudi koji rade na tom faxu i koji dozvole da puste ove ili one studente.
Ja sam treca godina na FPn-u, odsjek politologija. Pa sad objektivno:
Naslusao sam se raznih prica od kojih je istina sljedeca:
-1 na FPN-u studira masa debila (debili kakve u srednjoj skoli nisam vidio)
-2 postoje predmeti koji se mogu spremiti iz skripte od 20-30 stranica
- 3organizacija je uglavnom losa, posebno na pocetku ak. godine te kod studenata koji su tek upisali.
Medjutim, istina je i ovo:
1 te debile sigurno necete vidjeti sljedece godine (ili vec polovicom)
2 Socijalna i pol misao BIH 1 i 2 kod prof Zgodica (npr) se sprema iz knjizurina, njih nekoliko , 500-600 stranica prosjek. Tko ovo polozi iz skripte nek mi se javi. :D Ima jos takvih predmeta.
3 Na drugoj i trecoj godini vec vidis da tvoje studiranje ima smisla. :D

I jos: ako netko smatra da citanjem Slobodne Bosne, avaza, vecernjaka ili gledanjem dnevnika zadovoljava kriterije i da je to zapravo dovoljno da jednog dana bude diplomirani politolog (npr politolog 8-) )- neka razmisli sta upisuje.
LJudi koji vec u prvom ili drugom srednje znaju gdje se vide za par godina vjerojatno nece imati problema. Evo, ja sam od srednje skole vec sudjelovao na milijun konferencija za mlade, radio milijun projekata, bio na seminarima vani, a kad sam upisao FPN poceo sam volontirai u nekoliko organizacija cime sam skupio malih milijun kontakata.
Ljudi, upisite ono za sto osjetite da ste sposobni. I radite i budite aktivni. Nemate frke.
Vitezanin

#63 Re: Političke nauke

Post by Vitezanin »

A sto se tice podataka s biroa, imajte u vidu da na FPN-u postoji 5 odsjeka tako da nije ni iznenadjujuce sto na birou imate toliko nezaposlenih s ovim faxom. ONo sto bi se trebalo uraditi jeste razdvojiti svih 5 odsjeka i shvatiti stvarno stanje.
A druga stvar je da se radi o situaciji u Sarajevskom kantonu.
Ja sam iz Viteza, trenutno zivim u Sa, ali znam da u Vitezu npr postoje 2 diplomirana politologa.
S druge strane, imam osjecaj da mnogo vise ljudi koji nisu iz Sa daleko ozbiljnije shvacaju fakultet od nekoga tko je iz Sa. Valjda ljudi imaju u glavi ono "fax mi je tu, zavrsit cu ga kad-tad". Ne znam, ne mogu ovo 100 % tvrditi, ali to je moj subjektivni sud. :D
Ugl, znam da ja to sebi ne smijem dozvoliti. :-D
Vitezanin

#64 Re: Političke nauke

Post by Vitezanin »

Vragolan wrote:
sancho_no1 wrote:prvo na FPN postoji 6 fakulteta smjerova, tako da to sa biroom i nije neki adut.
smjerovi su
sociologija
politologija
socijalni rad
sigurnost
zurnalistika
+ master 3 smjera za svaki od navedenih. ssto govori da na ovom fakultetu studira ogroman broj studenata . naravno u svakom zitu ima kukolja, pa price da je upisao ovaj ili onaj koji pojma nema i on uci iz skripte su smijesne,

moj prijedlog je sledeci, ukoliko niste u stanju da puno ucite, a zelite fakultet upisite zurnalistiku, to je najlaksi smjer na fpn, sigurnost po meni jedan od glupljih smjerova 90 posto policajci i neki nabildani izbacivaci. stices dojam da je fac potpisao ugovor s nekom teretanom, socijalni rad jedan solidan smjer medjutim problem je naci posao.
dok su nešto ozbiljniji smjerovi Sociologija i Politologija
rece student jednog od ova dva smijera, objektivno nema sta. po cemu znas da je neki smejr dobar a neki ne, jesi li to upisao sve smjerove pa znas

naletih na ovu temu jer mi neko iz familije upisao ovaj fakultet, ja sam prijeratni student elektrotehnike
ali citajuci ovu temu meni vas djeco zao pravo, pricate o fakultetu koji neki nisu ni pokusali da upisu
svaki fakultet je tezak i lagan na svoj nacin, i u moj vakat je bilo stela, prepisivanja skripti itd itd i toga ce biti
sve zavisi sta ko hoce od skole i zivota,
a nema boljeg i losijeg fakulteta
sada bi nekoga trebalo ukivati u zvijezde sto je zavrsio medicinu, a politologa ponizavati i reci mu da je to sve sto je naucio bezveze, svako ima svoje mjesto u drustvu a drustvo ima potrebu da se to mjesto popuni

Kratko i jasno.
doci cu ti u snovima

#65 Re: Političke nauke

Post by doci cu ti u snovima »

Studirala sam i "teski" i "lagani fax",razlika je naravno u obimnosti gradiva,al kad na "teskom" naucis onda i prolazis,a na "laganom" kako ti se posreci.
Mozes sve prepisat sve dobro uradis i ne prodjes :lol: ne zna se ko pije ko placa,da dodjes do profesora ko da dobijes na lotu,4 sam puta "padala" iz predmeta koji uopste nije tezak(naravno da ima i teskih ispita na FPN),kad sam uganjala prof zamolila je da me pita usmeno jer je ispit pismeno ne moguce polozit,odgovor je bio da ne mogu bit sama pa smo se tako okupili nas desetak za usmeno,dala mi 9...haoticno uglavnom :-)
Vragolan

#66 Re: Političke nauke

Post by Vragolan »

sancho_no1 wrote:slazem se apsolutno, medjutim ovo je Bosna ovde ljudi zavrse jedno bave se potpuno drugim poslom, mesari zubari vidari svi su u politici itd...
ali da bih to uvidio moras doci na FPN da uvidis situaciju,Jer ti ja to nemogu docarati nikako preko foruma,(profesori, studenti,predavanja, odnos)
stoja mogu def potvrditi da su ta dva smjera se tice tog fakulteta nesto ozbiljniji a ne znam bas odakle ti predpostavljas da ja studiram neki od ta dva zamisli da sam stavio u postu da su je i socijalni rad recimo ozbiljniji onda bih ti pretpostavio da sam mozda student jednog od tri smjera;))), mozda dobijas i ti to neko 6 culo saa pet planeta...
samo reci jesi li student na tom fakultetu i od mene ni jedne vise
i ja nisam pretpostavio da li ti studiras na FPN ili ne nego prenosis cula/kazala
uzmi rijecnik stranih rijeci i potrazi znacenje rijeci ironija ibit ce ti jasnije sta sam htio reci

a tvoji zakljucci o planetama dokazuju tvoju zrelost i kredibilitet u diskusijama
addy_sa

#67 Re: Političke nauke

Post by addy_sa »

ne mogu a da ne ostavim komentar na ovu temu..
završio sam FPN, politologiju, i odmah nakon što sam završio odradio pripravnički u velikoj kompaniji i poslije toga dobio posao snova na kojem sam i danas..(bez igdje ikakve "štele" i slično, rodbinskih veza itd..dakle, samo čisto znanje i sposobnost komunikacije i PRIMJENE istog.. )
magistrirao sam pravo i opet se vraćam na FPN na doktorski..

Jednostavno, sve je individualno i ne znam kako neko može porediti fakultete po ovom, po onom.. pa svaki je za sebe i svaki ima svoje i dobre i loše strane, nikako se ne može generalizovati - ovaj teži, ovaj lakši..

šta sad ja ako sam politolog - manje sam vrijedan od ljekara ili inženjera ili šta znam koga. ili su se oni više trudili, učili i bolji stručnjaci od mene?
dajte molim vas..
svako u svojoj struci - i to je to!
kako bi nam tek bilo dobro da se svako bavi svojim poslom bez nepotrebnog "uzdizanja" i "spuštanja" i fakulteta i profesija itd..
a,da, za ove što tek upisuju kolege: SAMO JE BITNO VOLJETI to što ste upisali..vjerovati u sebe..sve drugo dođe samo po sebi..
nisam ni ja zadovoljan stanjem na FPN-u totalno, svim silnim zapošljavanjim rodbine kao asistenata i slično..ali to je moj fax i takav kakav je, ja ga volim i nisam bez razloga ga upisao i završio i smatram da mi je dao i znanje i veliku životnu školu...
Vragolan

#68 Re: Političke nauke

Post by Vragolan »

addy_sa wrote:ne mogu a da ne ostavim komentar na ovu temu..
završio sam FPN, politologiju, i odmah nakon što sam završio odradio pripravnički u velikoj kompaniji i poslije toga dobio posao snova na kojem sam i danas..(bez igdje ikakve "štele" i slično, rodbinskih veza itd..dakle, samo čisto znanje i sposobnost komunikacije i PRIMJENE istog.. )

Jednostavno, sve je individualno i ne znam kako neko može porediti fakultete po ovom, po onom.. pa svaki je za sebe i svaki ima svoje i dobre i loše strane, nikako se ne može generalizovati - ovaj teži, ovaj lakši..

šta sad ja ako sam politolog - manje sam vrijedan od ljekara ili inženjera ili šta znam koga. ili su se oni više trudili, učili i bolji stručnjaci od mene?
dajte molim vas..
kako bi nam tek bilo dobro da se svako bavi svojim poslom bez nepotrebnog "uzdizanja" i "spuštanja" i fakulteta i profesija itd..
a,da, za ove što tek upisuju kolege: SAMO JE BITNO VOLJETI to što ste upisali..vjerovati u sebe..sve drugo dođe samo po sebi..
nisam ni ja zadovoljan stanjem na FPN-u totalno, svim silnim zapošljavanjim rodbine kao asistenata i slično..ali to je moj fax i takav kakav je, ja ga volim i nisam bez razloga ga upisao i završio i smatram da mi je dao i znanje i veliku životnu školu...

eeeeeeeee to ti je bezveze, nisi ekonomiju zavrsio
sala mala
post na mjestu 100%, ali djaba objasnjavati, kako ona izreka od sume ne vidi drvo ili obrnuto :)
sabanss

#69 Re: Političke nauke

Post by sabanss »

Narocito je lijepo voljeti svoj fakultet na birou.
doci cu ti u snovima

#70 Re: Političke nauke

Post by doci cu ti u snovima »

addy_sa wrote:ne mogu a da ne ostavim komentar na ovu temu..

dajte molim vas..
:thumbup: cestitam za posao iz snova,da se i nekom posreci bez stele :)
generacija77

#71 Re: Političke nauke

Post by generacija77 »

Kod mene ista situacija kao kod addy-ja, a zavrsila sam FPN (zurnalistika). Svi oni koju omalovazavaju taj fakultet - vrata su otvorena, neka se svako upise i pokusa! Postoje tezi i laksi ispiti, ali odgovorno tvrdim da sam ucila za svaki ispit. Danas nije samo dovoljno "da neko zavrsi fakultet", ta vremena su odavno prosla... Bitno je i znanje stranih jezika, sticanje radog iskustva, vjestina, snalazenje u drustvu...
StupskaBitanga

#72 Re: Političke nauke

Post by StupskaBitanga »

ja planiram dogodine upisati žurnalistiku
Znam da je situacija loša ali volim to džaba
bullmastiff

#73 Re: Političke nauke

Post by bullmastiff »

meni su govorili neki koji su realni poprilicno..mora se uciti..ali da se patis kao na drugim fakultetima nije bas tako....
drugo je sto najvise debila ima na FPN...to su pravo lose reference...
Vitezanin

#74 Re: Političke nauke

Post by Vitezanin »

bullmastiff wrote:meni su govorili neki koji su realni poprilicno..mora se uciti..ali da se patis kao na drugim fakultetima nije bas tako....
Učiš za sebe! Ti likovi ti u životu ništa neće značiti. Ne znam zašto se zamarati time.
bullmastiff

#75 Re: Političke nauke

Post by bullmastiff »

Vitezanin wrote:
bullmastiff wrote:meni su govorili neki koji su realni poprilicno..mora se uciti..ali da se patis kao na drugim fakultetima nije bas tako....
Učiš za sebe! Ti likovi ti u životu ništa neće značiti. Ne znam zašto se zamarati time.
ma naravno..sta god upises ovdje je stela bitna..osim odredjenih pozicija :D
Post Reply