OBRAZOVNA SRUKTURA "VODEĆIH" TV NOVINARA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Pooll wrote:Sve jasno...
Iako sam iz radnicke porodice, nema potrebe za detaljnijim objasnjenjem... :D
ma suti, usrah se na sekund, jerbo imam veliko postovanje i strah prema profesorima:D :D :D
Pooll

Post by Pooll »

callmethebreeeze wrote:
ma suti, usrah se na sekund, jerbo imam veliko postovanje i strah prema profesorima:D :D :D
Nema potrebe za strahom, nisam jos zvanicno profesor :D :D :P
callmethebreeeze

Pooll wrote:
callmethebreeeze wrote:
ma dobro, ti sigurno nisi zavrsio svoj diplomski i to onaj krachi, bachelor, u 27-oj, k'o ja :D
Pooll

Post by Pooll »

callmethebreeeze wrote:
Pooll wrote:
callmethebreeeze wrote: ma suti, usrah se na sekund, jerbo imam veliko postovanje i strah prema profesorima:D :D :D
ma dobro, ti sigurno nisi zavrsio svoj diplomski i to onaj krachi, bachelor, u 27-oj, k'o ja :D
Kako je krenulo, i mene ce docekat 27-a i diplomski :D :D :D
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

Ehe, evo ih sad u Avazu, u dodatku za tv program.
Svi su navodno "studenti" i to navodno druge ili trece godine.
Pa hajte onda moji studneti na placu uposlenika sa srednjom skolom, a kad diplomirate, onda se javite za uredniku placu.

Kako su mi roditelji visoko obrazovani, znam i jedan detalj. Moja majka je '88. godine imala Visu skolu i morala zavrsiti fakultet, jer su joj tad radno mjesto i placa bili dovodjeni u pitanje. Eh, tada je bar bilo drzave.
Ovaj rtv dom treba raspustiti i primiti skolovanu ekipu.
Pooll

Post by Pooll »

proljetni kauboj wrote:Ehe, evo ih sad u Avazu, u dodatku za tv program.
Svi su navodno "studenti" i to navodno druge ili trece godine.
Pa hajte onda moji studneti na placu uposlenika sa srednjom skolom, a kad diplomirate, onda se javite za uredniku placu.

Kako su mi roditelji visoko obrazovani, znam i jedan detalj. Moja majka je '88. godine imala Visu skolu i morala zavrsiti fakultet, jer su joj tad radno mjesto i placa bili dovodjeni u pitanje. Eh, tada je bar bilo drzave.
Ovaj rtv dom treba raspustiti i primiti skolovanu ekipu.
Procit'o sam to bas danas...
Maric 20 godina studira zurnalistiku... :lol: WOW :lol: :lol: :lol:
from_dust

Post by from_dust »

van Basten wrote:Čudi me da ovom spisku obrazovanih još niste pridodali Sabahudina Topalbećirevića. :-)
Nemoj tako,on je prodavao farmerke na pijaci HEPOK prije rata.Tetka ga zaposlila na TV.
Belmin Karamehmedović,vozač...............

Radio sam dole,malo je "akademaca",shodno tome ,tako se i ponašaju :D O programu da ne govorim............
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Velicina wrote:
basta sljezove boje wrote:sarajevski fakulteti su jako intelektualni, posebno oni na kojima se ispiti polazu sa 400 stranica naucenih napamet. O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo. Naucni casopisi u BiH skoro da i ne izlaze, pa profesori nemaju sta gdje objavljivati. Doktorski radovi su posebna prica, u tekstu se citiraju autori kojih uopce nema na spisku literature. A forumasa/forumasicu sa nickom "Velicina" bih zamolila da sa naucnog aspekta analizira doktorsku disertaciju vrhunskog naucnika iz oblasti ekonomije i managementa Hasana Muratovica i da mi kaze sta je uopce cilj, znanstveni doprinos i prakticna relevanca tog djela?
Ova zadnja recenica je jako dobro pitanje sto se tice evaluiranja jednog naucnog rada. " Velicina" doduse nije ekonom mada volim tu nauku neizmjerno, putevi su me odnjeli prema magisteriju iz druge oblasti ali u dijaspori. Da su takva stanja nasih fakulteta je razocaravajuce, navedeni pojmovi citiranje i slicno je jako vazan kriterij kao i otvorenost o metodi, izvorima informacije i sl. Ekonom bi trebao da evaluira taj rad, mada ako je tako lose kvalitete svako sa visim obrazovanjem bi mogao uociti nedostatke. Ako su nasi fakulteti toliko losi to je onda ne samo zalosno vec i alarmantno zar ne?
Kad smo vec kod "Velicine" (XXL?), nije ekonom nego ekonomist... toliko o obrazovanju... formalnom i neformalnom...

Velicina wrote:Medjutim zlatno pravilo je da ti akademsko obrazovanje daje reflektirajuci um i dobru podlogu
Kao Karadzicu & comp. sto je dalo?

Dijete drago, diploma je samo papir kojim mozes fascinirati budale.

Sa njom i bez nje isto pametan i isto glup.

I pored toga treba cijeniti trud ulozen da se dodje do diplome, ali rekao bih da tebi doooooooobro fali zivotnog iskustva...
Velicina

Post by Velicina »

kub lajkan wrote:
Velicina wrote:
basta sljezove boje wrote:sarajevski fakulteti su jako intelektualni, posebno oni na kojima se ispiti polazu sa 400 stranica naucenih napamet. O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo. Naucni casopisi u BiH skoro da i ne izlaze, pa profesori nemaju sta gdje objavljivati. Doktorski radovi su posebna prica, u tekstu se citiraju autori kojih uopce nema na spisku literature. A forumasa/forumasicu sa nickom "Velicina" bih zamolila da sa naucnog aspekta analizira doktorsku disertaciju vrhunskog naucnika iz oblasti ekonomije i managementa Hasana Muratovica i da mi kaze sta je uopce cilj, znanstveni doprinos i prakticna relevanca tog djela?
Ova zadnja recenica je jako dobro pitanje sto se tice evaluiranja jednog naucnog rada. " Velicina" doduse nije ekonom mada volim tu nauku neizmjerno, putevi su me odnjeli prema magisteriju iz druge oblasti ali u dijaspori. Da su takva stanja nasih fakulteta je razocaravajuce, navedeni pojmovi citiranje i slicno je jako vazan kriterij kao i otvorenost o metodi, izvorima informacije i sl. Ekonom bi trebao da evaluira taj rad, mada ako je tako lose kvalitete svako sa visim obrazovanjem bi mogao uociti nedostatke. Ako su nasi fakulteti toliko losi to je onda ne samo zalosno vec i alarmantno zar ne?
Kad smo vec kod "Velicine" (XXL?), nije ekonom nego ekonomist... toliko o obrazovanju... formalnom i neformalnom...

Velicina wrote:Medjutim zlatno pravilo je da ti akademsko obrazovanje daje reflektirajuci um i dobru podlogu
Kao Karadzicu & comp. sto je dalo?

Dijete drago, diploma je samo papir kojim mozes fascinirati budale.
Sa njom i bez nje isto pametan i isto glup.
I pored toga treba cijeniti trud ulozen da se dodje do diplome, ali rekao bih da tebi doooooooobro fali zivotnog iskustva...
1.Ok, interesuje me kako si ti dosao do ovako finih zakljucaka o visem obrazovanju? Na osnovu jednog primjera "dr." Karadzic? Mene ne fasciniraju ljudi sa visim obrazovanjem vec sposobni ljudi i sposobna djela i u okviru viseg obrazovanja takodje a i uopste. Za kvalifikaciju treba vise obrazovanje i to nije samo moj zakljucak vec citavog naprednog svijeta koji ulaze ogromne sume u obrazovanje.
Svijet je dakako pun nijansi, ali ja nazalost ne mogu i ne zelim izvuci drugi zakjucak o toj temi.

2.Interesantno, na mom fakultetu budale ne zavrsavaju studije, a mozda na tvom da?

3.Ekonom je definitivno bolja rijec.

4.A sto se tice zamjerke o licom iskustvu o tome barem nemas nikakve preduvjete da izvuces zakljucak osim ako mislis da tvoje iskustvo je bolje od mog (na osnovu godina) koji je cista kontradikcija tvom prijasnjem argumentu da je covjek jednako glup ili pametan sa diplomom ili ne. A ako je starost ("Drago dijete") diploma, raduje me sto je jos nemam.
Obrazovanje te ne cini boljim covjekom, ali sposobnijim za pojedine vrste radova da, dobro obrazovanje ti daje bolji sistem razmisljanja i koristenja informacije. To sto Karadzic i co a i ostali polu-intelektualci to nisu izvukli iz svog obrazovanja je ili greska sistema ili pojedinaca. Pa eto vidis gdje ih je ta greska dovela, nesto ih ne vidim na Stanfordu ili Hardardu itd.?

5.I za kraj,kad je to vec tema, da ja imam formalno obrazovanje i radno iskustvo. Imas li kakav prijedlog za to "neformalno" obrazovanje?

Velicina XXL: Ovaj komentar je los i kao sala i kao komentar.

Pitam se li to "neformalno obrazovanje"?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Velicina wrote:Velicina XXL: Ovaj komentar je los i kao sala i kao komentar.
Prije rata sam imao prijatelja iz komsiluka s kojim sam se bas puno druzio. On je pocetkom rata otisao vani, a ja sam ostao u BiH.
On je kasnije zavrsio neki prestizni faks. Kada smo se nakon mnogo godina sreli na njegovo "Pa sta ima?" nisam stigao da odgovorim. Samo sto sam otvorio usta, on je poceo da prica o sebi, gdje je bio i sta je radio, i naravno kako mu je ustvari hebeno bilo sve ove godine...
Nije mi se ucinilo necim strašnim, ali je bilo indikativno.

Sto je susret duze trajao sve vise sam primjecivao da smo postali jaaaaaaaako razliciti.

Narednih dana i mjeseci me to zuljalo. Nekako sam prvo mislio da bi moglo biti na licnoj ravni, jer ne volim olako lose zakljucivati o ljudima, pa najprije uzmem metlu u ruke da pocistim svoju avliju, tj. razmotrim "da nije do mene". Poceo sam diskretno da se raspitujem kod zajednickih poznanika, da vidim kako ga oni dozivljavaju nakon tolikih godina.

Najbolji opis sam dobio od nekadasnjeg njegovog najboljeg prijatelja i prvog komsije: "a sta cu, napatim se taj sat-dva sa njim i onda sam miran 2-3 godine"

Zakljucak: niko vise nije imao zelje sa njim ni kafu da popije!

Mogu reci da ga dobro poznajem. I zato mogu reci i da znam kako bi on objasnio zasto ga ljudi tako percipiraju. Objasnjenje bi bilo ili "mrze me sto sam zavrsio prestizan fakultet" ili "mrze me sto nisam ostao u ratu ovdje".

Poznajem i drugu stranu dovoljno da mogu reci kako ni jedno ni drugo ne odgovara istini.

Radi se o tome da dozrijevanje njegove licnosti nije zavrseno. I bojim se da nikada nece biti. Premalo je vremena proveo u stvarnom svijetu, a previse u svom autistickom ambijentu. Nemam nista protiv toga. I ja sam imao svojih isposnickih faza. To treba prozivjeti i ici dalje.
Nama koji smo ostali rat je "pomogao" da sazrijemo. On nije imao tu "privilegiju". I sto je najgore, ne mozes mu to ni objasniti. Odmah se nadje uvrijedjen i vec je dopola stigao sa teorijom zavjere. Protiv njega, naravno...

Jedna od najcudnijih posljedica svega toga je da je tip potpuno izgubio smisao za humor.

I ovaj dio tvog komentara me podsjetio upravo na to...
Deset u pola

Post by Deset u pola »

Najbolje je da ukinemo sve škole i fakultete. Jebo to.
Važan je "talenat" :oops:
Ko god hoće da sere po fakultetu, neka ga prvo završi.
Samo onaj ko ga završi, zna šta je sve potrebno proći, koliko knjiga pročitati, koliko iživljavanja raznih "profesora" istrpjeti, strahova pred ispite i sl.
I onda mi se javi neki šmokljo, koji se čitav život zajebavao i nije uzeo knjige u ruke i prošao sve to, da tupi kako fakultet nije ništa.
Ali nema razloga za strah. Bar je ova zemlja raj za neškolovane.
I to se dugo neće promijeniti.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Deset u pola wrote:Najbolje je da ukinemo sve škole i fakultete. Jebo to.
Važan je "talenat" :oops:
Ko god hoće da sere po fakultetu, neka ga prvo završi.
Samo onaj ko ga završi, zna šta je sve potrebno proći, koliko knjiga pročitati, koliko iživljavanja raznih "profesora" istrpjeti, strahova pred ispite i sl.
I onda mi se javi neki šmokljo, koji se čitav život zajebavao i nije uzeo knjige u ruke i prošao sve to, da tupi kako fakultet nije ništa.
Ali nema razloga za strah. Bar je ova zemlja raj za neškolovane.
I to se dugo neće promijeniti.
Svaka čast, ali zato traže iskustvo bar dvije godine, da se čovjek zna služiti svim njihovim marifetlucima... krađama, podmićivanjima... a fakultet... kakav fakultet....
callmethebreeeze

ja koliko se sjecam na ovoj diskusiji niko nije trazio ukidanje fakulteta. :-) :-) :-)
Deset u pola

Post by Deset u pola »

callmethebreeeze wrote:ja koliko se sjecam na ovoj diskusiji niko nije trazio ukidanje fakulteta. :-) :-) :-)
Pa iz suštine izlaganja pojedinih diskutanata, rješenje se samo nameće. :P
callmethebreeeze

ma jok, pojedini diskutanti samo tvrde da fakultet nije jedini nacin sticanja obrazovanja i da fakultetsko obrazovanje nije garant da ce neko biti uspjesan u svom poslu, pogotovo kada je novinarstvo u pitanju. naravno, ima mnogo poslova koje ne mozes raditi bez faksa, ne mozes biti ljekar, pekar, apotekar :-D :P :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Znam da nigdje veze, ali najgluplja vijest na vijestima il dnevniku... nakon 18.ooh jeste kakvo je vrijeme bilo danas, recimo na par televizija... opširnije prikažu vrijeme danas nego kako će sutra biti il u narednih par dana..... izvinite ....
sulesavic

Post by sulesavic »

uvjek dobar gost wrote:Znam da nigdje veze, ali najgluplja vijest na vijestima il dnevniku... nakon 18.ooh jeste kakvo je vrijeme bilo danas, recimo na par televizija... op¹irnije prika¾u vrijeme danas nego kako æe sutra biti il u narednih par dana..... izvinite ....
Nije ti to do TV-a, tanak nam je hidrometeorlo¹ki zavod. Kad oni predstavljaju vremensku prognozu (prièali smo o tome, ima tema), to i lièi na ne¹to. Ali kad neko prenosi ¹ta oni ka¾u - eh, to je kriza.
skojotovski

Post by skojotovski »

from_dust wrote:
van Basten wrote:Čudi me da ovom spisku obrazovanih još niste pridodali Sabahudina Topalbećirevića. :-)
Nemoj tako,on je prodavao farmerke na pijaci HEPOK prije rata.Tetka ga zaposlila na TV.
Belmin Karamehmedović,vozač...............

Radio sam dole,malo je "akademaca",shodno tome ,tako se i ponašaju :D O programu da ne govorim............
vidi se da si radio na Hepoku. i ptice na grani znaju da je Baho nacionale radio u Varteksu, gdje trenutno obitava Turska banka. Bahi ne moze primirisati niko od postojecih komentatora, a ima ih i sa fakultetom. a rado je slusan i u Hrvatskoj. a glede Belmina, covjek je diplomirani ekonomista. i novine pisale. ali ti ocito ne citas, nego ti je mahalstina jaca strana.
:oops: ccc....koja zloba! :zzzz:
Deset u pola

Post by Deset u pola »

callmethebreeeze wrote:ma jok, pojedini diskutanti samo tvrde da fakultet nije jedini nacin sticanja obrazovanja i da fakultetsko obrazovanje nije garant da ce neko biti uspjesan u svom poslu, pogotovo kada je novinarstvo u pitanju. naravno, ima mnogo poslova koje ne mozes raditi bez faksa, ne mozes biti ljekar, pekar, apotekar :-D :P :D
Ne trebam opet ponavljati šta jedan čovjek sve mora proći da bi diplomirao.
Kada studira, on na neki način izgrađuje i sebe u pozitivnom smislu.
Čovjek sa većim obrazovanjem, u pravilu, ima bolje pretpostavke da uspješnije obavlja složenije poslove.
Govorim u pravilu, tj u većini slučajeva.
Izuzeci postoje ali oni samo potvrđuju pravilo.
Ovdje i jeste problem što se izuzeci nastoje prevesti u pravilo.
Seher Sarajlija

Post by Seher Sarajlija »

Ma sve je to intelektualna fukara, ali to onima "gore" i odgovara, crkli
callmethebreeeze

Deset u pola wrote:
callmethebreeeze wrote:ma jok, pojedini diskutanti samo tvrde da fakultet nije jedini nacin sticanja obrazovanja i da fakultetsko obrazovanje nije garant da ce neko biti uspjesan u svom poslu, pogotovo kada je novinarstvo u pitanju. naravno, ima mnogo poslova koje ne mozes raditi bez faksa, ne mozes biti ljekar, pekar, apotekar :-D :P :D
Čovjek sa većim obrazovanjem, u pravilu, ima bolje pretpostavke da uspješnije obavlja složenije poslove.
sta moras proci da bi sebe izgradio? reci mi, bas me zanima? zavrsiti fax i nije toliki problem. prvi put sam upisao bachelor-kurs iz politickih nauka 2002. ni jednog ispita nisam polozio. isti taj kurs, samo na drugom univerzitetu, sam upisao u proljece ove godine. diplomski sam napisao i ostao mi je samo jedan rad da predam i "ocistim" citav kurs iako sam citavo vrijeme radio. uzeo sam odmor u maju da pisem diplomski, ali sam putovao i odmarao se. diplomski smo pisali u paru i bio je gotov za osam dana. dobili smo najvecu ocjenu (sad sto si mogao dobiti dobar i vrlo dobar, to je druga prica :D) zahvljuci onom sto sam naucio radeci kao novinar ja sam bez nekih problema uspio zavrsiti taj rad. s ovim hocu da ti kazem da bez problema mozes napisati solidan diplomski rad i na svedskom univerzitetu bez previse muke.

s ovim se u potpunosti slazem:
"Čovjek sa većim obrazovanjem, u pravilu, ima bolje pretpostavke da uspješnije obavlja složenije poslove."

samo sto ja mislim da nije nuzno ici na fakultet da bi bio obrazovan.
Deset u pola

Post by Deset u pola »

callmethebreeeze wrote:
Deset u pola wrote:

sta moras proci da bi sebe izgradio? reci mi, bas me zanima? zavrsiti fax i nije toliki problem. prvi put sam upisao bachelor-kurs iz politickih nauka 2002. ni jednog ispita nisam polozio. isti taj kurs, samo na drugom univerzitetu, sam upisao u proljece ove godine. diplomski sam napisao i ostao mi je samo jedan rad da predam i "ocistim" citav kurs iako sam citavo vrijeme radio. uzeo sam odmor u maju da pisem diplomski, ali sam putovao i odmarao se. diplomski smo pisali u paru i bio je gotov za osam dana. dobili smo najvecu ocjenu (sad sto si mogao dobiti dobar i vrlo dobar, to je druga prica :D) zahvljuci onom sto sam naucio radeci kao novinar ja sam bez nekih problema uspio zavrsiti taj rad. s ovim hocu da ti kazem da bez problema mozes napisati solidan diplomski rad i na svedskom univerzitetu bez previse muke.

s ovim se u potpunosti slazem:
"Čovjek sa većim obrazovanjem, u pravilu, ima bolje pretpostavke da uspješnije obavlja složenije poslove."

samo sto ja mislim da nije nuzno ici na fakultet da bi bio obrazovan.
Pa govorimo o formalnom obrazovanju. Naravno da se čovjek ne obrazuje samo kroz fakultet, ali je to osnova i ne mogu se srozavati ljudi koji ga imaju naspram onih koji ga nemaju. Opet se vraćam na moj prvi post: hajde da ukinemo onda fakultete i da se svako obrazuje na svoj način.
I gdje smo onda? Ono što zaboravljaš je da treba postojati sistem provjerljivosti svačijeg znanja.
I društvo na osnovu toga procjenjuje da li neko ima potrebne kvalifikacije za određen posao.
A kako će se taj kasnije pokazati na poslu, hoće li biti uspješan ili ne, to je druga priča, ali sam siguran da čovjek sa diplomom ipak, kaže da je dosta vremena u svom životu potrošio na obrazovanje.
Nismo svi diplomirali preko štele i nismo svi kupovali diplome.
To su ipak samo izuzeci a najveći broj ljudi se dobro oznoji dok diplomira.
callmethebreeeze

ja se u biti slazem s tobom. samo me zanima da li se ti slazes sa mnom da treba dati sansu u novinarstu i osobama koje nemaju fakultetsko obrazovanje. to je srz svog mog pisanja; da se dobar novinar moze biti i bez faxa, a boze sacuvaj da se ismijavam onim koji su studirali.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

mogla bi TV platiti ljudima doskolovavanje :D
callmethebreeeze

basta sljezove boje wrote:mogla bi TV platiti ljudima doskolovavanje :D
medijske kuce u svedskoj redovno placaju razne vrste kurseva i inace ulazu u doskolovovanje svojih radnika :D
Post Reply