Ukidanje RS?

darius_maximus

Post by darius_maximus »

Da vas pitam sve ovdje...

Osjecate li se vi nekad kao zadnji levat, koji ne zna kako ce ovo sve sutra, a ne za deset godina ispasti, razmisljate li kakva nas buducnost ceka...

Meni se to pravo cesto desava...

Brinem se na samo za sebe, nego za one koje cu izdrzavati, kako cu nekoga izdrazavati, kako cu ista postici pored svih ovih manipulacija, veza, stela, finansijske koristi... Sta me ceka ovdje...??? :( :( :(

P.S. Znam da sam malo skrenuo s teme, ali kratko ce ovo biti, nema ovdje rasprave...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

darius_maximus wrote:
Prpa.ba wrote:
uvjek dobar gost wrote:A serem se na Hareta on je bio jedan od članova delegacije koja je potpisala kapitulaciju... Republike Bosne i Hercegovine....

Tad je, jadnik, bio prisiljen :lol: da potpise Dayton, danas je izrastao u vrsnog politicara koji je imun na strane utjecaje (izgleda da zivot u Turskoj pozitivno djeluje na domoljublje 8) ) i koji ce ukidati sta je njemu cejf.

Ne moze. RS ukinuti mogu samo srbi, jer se bosnjaci ni uz najbolje mjere, finansijsku situaciju i sl. nece vracati u "vukojebine" istocne bosne... kad je nekim mojim prijateljima iz sarajeva (dosli poslije rata!) mrsko otici na selo u posjetu "federalnim" vrletima, kakvog li su misljenja tek oni koji su silom otjerani. Povratka nema niti ce ga biti. Pa taman i da se "desi" Oluja part2.
Ima istine u tome, ali mogu ti reci samo nesto sto mi je jednom jedan profesor moj rekao: Jeb'o ti drzavi koja nema poljoprivredu i koja sama ne proizvodi hranu... A dosta je izgubljeno u Istocnoj Bosni... :( :(
Tacno je da se nije puno nesrba vratilo u istocnu Bosnu, ali tacno je i da u seskim podrucjima ljudi u najvecem broju nisu ni prodali tu svoju imovinu. Razlog je vecinom taj sto niko nije ni zainteresovan da je kupi.
Nije najbitnije hoce li se nesrbi vracati u RS, vec to da se zemlja uredi tako da oni Bosnjaci i Hrvati sto zive tamo jesu ravnopravni kao sto im to i pripada. RS se nece vjerovatno ukinuti pozadugo. Bar onako kako to najveci dio nas sa ovog foruma prizeljkuje. Mislim potpuno, da je nema nikako, ali isto tako treba napraviti neke promjene u unutrasnjem sistemu odlucivanja da nemamo takvu situaciju da oni handre sve nas kad god se njima prohtije. Ona jeste nastala na genocidu i masovnim zlocinima i ne smijemo se nikad (ali bas nikad) pomiriti da se ona prihvati kao nesto do cega je doslo demokratskim putem.
Ove promjene na bolje se ne poklanjaju i za njih se moramo izboriti.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

darius_maximus wrote:Da vas pitam sve ovdje...

Osjecate li se vi nekad kao zadnji levat, koji ne zna kako ce ovo sve sutra, a ne za deset godina ispasti, razmisljate li kakva nas buducnost ceka...

Meni se to pravo cesto desava...

Brinem se na samo za sebe, nego za one koje cu izdrzavati, kako cu nekoga izdrazavati, kako cu ista postici pored svih ovih manipulacija, veza, stela, finansijske koristi... Sta me ceka ovdje...??? :( :( :(

P.S. Znam da sam malo skrenuo s teme, ali kratko ce ovo biti, nema ovdje rasprave...

Svaka čast i to jeste glavi problem.... ja sve manje recimo želim imati djecu u BiH.... tužno zar ne..... :x :x :x
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

darius_maximus wrote: Ima istine u tome, ali mogu ti reci samo nesto sto mi je jednom jedan profesor moj rekao: Jeb'o ti drzavi koja nema poljoprivredu i koja sama ne proizvodi hranu... A dosta je izgubljeno u Istocnoj Bosni... :( :(

Naravno, samo danas svi zele biti gradjani, a selo sto prije zaboraviti... to sto se od uzgoja zdrave hrane moze relativno dobro zivjeti se zaboravlja, vaznije je biti vidjen u centru sarajeva u nekoj od kafana...
Mr_M

Post by Mr_M »

Price o ukidanju RS su samo neostvarljive zelja odredjenih pojedinaca, kao i izdvajanje RS iz BiH.
Glupost je sada pricati "da je ovo ili ono...", treba malo shvatiti realnost. Ta realnost je postojanje RS, ali i postojanje BiH.
Uostalom od ukidanja RS nema nista dok se Srbi iz RS ne sloze sa tim, a to nece biti nikad.
Mahalac

Post by Mahalac »

Ama ljudi hajmo malo realno, ko je to ustvari trenutno toliko "njiha" zeljan (pogotovo oni nas) pa da se nesto spajamo..neka nas vaki kaki smo, ono sto treba za EU ispuniti, samim tim podici neki nivo tolerancije suzivota manjina, a zasad tj za ovu nasu generaciju, ovako je najbolje...pa nek prica ko sta hoce 8-)

ovako samo u vjetrenjace, a vozovi idu danju..... :-?
...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mahalac wrote:Ama ljudi hajmo malo realno, ko je to ustvari trenutno toliko "njiha" zeljan (pogotovo oni nas) pa da se nesto spajamo..neka nas vaki kaki smo, ono sto treba za EU ispuniti, samim tim podici neki nivo tolerancije suzivota manjina, a zasad tj za ovu nasu generaciju, ovako je najbolje...pa nek prica ko sta hoce 8-)

ovako samo u vjetrenjace, a vozovi idu danju..... :-?
...
Drago mi je da je tebi dobro... Tacnije, najbolje. A moju generaciju ko *ebe. Niko nas nije pitao ni kada je trebalo ratovati, ne pita nas ni sada.

Ako nastavim i dalje redati komentare na ovu tvoju nebulozu fakat cu morati sam sebe banovati :oops: Ni ne zasluzujes bolje :oops: Ni ti ni takvi k'o ti :oops:
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Mr_M wrote:Price o ukidanju RS su samo neostvarljive zelja odredjenih pojedinaca, kao i izdvajanje RS iz BiH.
Glupost je sada pricati "da je ovo ili ono...", treba malo shvatiti realnost. Ta realnost je postojanje RS, ali i postojanje BiH.
Uostalom od ukidanja RS nema nista dok se Srbi iz RS ne sloze sa tim, a to nece biti nikad.
Ma ne mora se ona ni ukinuti, ali treba dozvoliti da jedan njen dio vuce cijelu zemlju u neku stvar, da blokira sve reforme koje bi nas vrlo brzo odvele u sve napredne integracije, da se i one stvari koje nemaju veze sa nacionalnom ugrozenoscu trpaju pod vitalni nacionalni interes. Ne treba dozvoliti da su Bosnjaci i Hrvati u tom entitetu gradjani drugog reda. Treba se boriti protiv nakaradnog uvlacenja religije u skole. Na granicnim prelazima u tom entitetu moraju stajati drzavna obiljezja, a ne obiljezja entiteta. Vec sam pisao da na granicnom prijelazu Scepan Polje prema Crnoj Gori stoji natpis "Welcome to Republic of Srpska".
Ako se ova drzava bude jacala postojanje jednog takvog entiteta nece toliko vise biti vazno. A za ovo se treba boriti. Vjerovatno se sjecate Obrvasa koji je govorio da srpski narod nikada nece pristati na jedinstvene tablice i slicnih gluposti. Imala je RS i ministra vanjskih poslova, pa vise nema.
nerko13

Post by nerko13 »

cinjenica, da je RS nastala na nekoj vrsti genocida, koliko je to pred haagom priznato ili ne, vidjeli smo i sami, je pred nama i tu nemamo vise sta reci..ko je sada kriv za sve to, kako je moglo doci do takvog propusta ili opcenito, zasto sada imamo federaciju i repku, o tome ne zelim, mislim da svi znamo tu pricu... sta mozemo uraditi na ukidanju... nista.. jednostavno nista... ali mozemo uraditi na tome da fedaracija procvjeta...neka se nasi politicari zabave oko nas, a ne oko repke....neka hare i klempo uloze malo vise energije u ideje kako ce se nesto pokrenuti u ovoj nasoj "vukojebini" gdje su ti svi silni prijatelji bosne, sto ih hare spominje...zasto ne naprave neke "super planove" pa ih ne posalju u emriate ako su ovi dole spremni da nam pomognu... sta ustvari zelim reci je..
ako bi se mi pobrinuli da od federacije napravimo mali eldorado, a repka ostane vukojebina u svemu tome, svi ce letjeti u federaciju.. ali vidi sada ovo... na radna mjesta prvo pravo imaju svi oni koji zive u federaciji bez razlike ko su i sta su...a onda hrvati i bosnjaci iz repke, tek kada nema potreba za ovakvim, moze se uzeti neki radnik iz repke da radi u federaciji..nesto poput sistema u europskoj uniji....i sta se desava, svi zele biti dio te unije!!!!!

primjer brcko distrikt.. cistacica u ekonomskoj skoli u brckom ima placu 500KM (ekonomska skola je pod federalnim krovom) a dekan ekonomskog fakulteta (pod krovom univerziteta istocno sarajevo) ima placu 550KM i sada se dekan buni (naravno i ja bih) zasto je njegova placa tako malen.. pa nema repka vise love..a kad se odlucivalo kome ce pripasti na sva usta hoce istocnom sarajevu..eto vam i place istocnog sarajeva...
stvarno mi je zao sto sam ovoliko pisao... i evo samo za kraj....
rjesenje je EKONOMSKI RAT... nista vise.....
hejter

Post by hejter »

Romanista wrote:
ima sasvim lijep plan, prvo se Rep Srp podijeli na kantone, a onda se ti kantoni pomijesaju sa onima u Federaciji na regije i smucka se nova - gradjanska drzava. Srpska "elita" koja je na vlasti je jedini gubitnik takvog procesa, a narod nema pojma sta dobiva a sta gubi, i dokle god obican narod - glasaci, nemaju pojma, a elita im prodaje sarene lazi se nece reformirati. RS i Federacija je obican provizorij.

Ja opet ponavljam. Dajte mi realan plan. Ovo gore spomenuto je šupljaža koje opet uključuje pomoć čarobnog štapića. Da bi se promjenila unutrašnja struktura RS treba odluka skupštine RS a onda to sve treba da prođe kroz parlament BiH zbog promjene ustava BiH. O dejtonu da ne pričam. Prema tome ovo trenutno nije moguće. S obzirom da ovaj stav postoji među srbima od početka 90tih dakle skoro 20 godina, ne vidim zašto ne bi moglo još 20. Ili duže. Prema tome, ajmo sljedbenici lijepog Hareta, čovjek je to obećao, i sada to svaki dan ponavlja. Kako? 100% BiH,ok. Kako?? Samo realistični odgovori.
Jesi i ti dosadan, kako? sta? ovo ono... Sta ti zelis uopste? Jesi li ti za ukidanje entiteta???
Ukine se fino, dodje amerikanac i kaze ovlasti se prenose na drzavu BiH, a nek ostanu entiteti sa svojim ribolovackim i lovackim drustvima i to ti je ukinut entitet! tu je na papiru ali ga svako moze gumicom obrisati i nacrtati kad god to njemu odgovara!
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

UKIDANJE RS-a JE SAMO PITANJE VREMENE.
AKO MISLIMO U EU TREBA JEDNA VOJSKA, JEDNA MILICIJA I JOŠ PUNO TOGA AKO SE TO OSTVARI ONDA RS NEČE IMATI NIKAKVOG SMISLA I UKINUČE SE
A SAD PONOVO PITANJE JE KADA? :? :?
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

IZVANZEMALJAC wrote:UKIDANJE RS-a JE SAMO PITANJE VREMENE.
AKO MISLIMO U EU TREBA JEDNA VOJSKA, JEDNA MILICIJA I JOŠ PUNO TOGA AKO SE TO OSTVARI ONDA RS NEČE IMATI NIKAKVOG SMISLA I UKINUČE SE
A SAD PONOVO PITANJE JE KADA? :? :?
Kad se Kosovo riješi. Mic po mic.
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

PA PRITISAK AMERIKANACA I UNIJE JE SADA KONCENTRIRAN NA KOSOVO I TO ČE SE RJEŠITI ZA KOJI MJESEC NAJ KASNIJE.
ČIM TO SREDE ONDA JE BOSNA NA VRSTI GOVNO JE VEČ U ŠKOLJKI SAMO TREBAJU DA PUSTE VODU.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#64 Re: Ukidanje RS?

Post by Dado dijasporitus »

dashing wrote: 1. povratak
2. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo bosnjake
3. poreske olaksice i grantovi koji ce pospjesiti natalitet u tim krajevima
4. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
5. bosnjacka populacija da dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna

u ovome svemu je veliko pitanje - koliko je sda (bez obzira ne lepog - koji jos uvijek uziva podrsku najveceg dijela bosnjackog izbornog tijela) zaista stalo do ukidanja rs-a?
Ispravio bih ti raspored.

1. generalni ekonomski program sponzorisan od strane drzave za povratak izbjeglog stanovnistva u vidu grantova, stanarskih olaksica, poreskih olaksica, zdravstvenog osiguranja, penzionog osiguranja i civilne zastite(uspostavljanje policijske garde na lokalnom nivou specificno zaduzene za zastitu povratnika).
2. povratak
3. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo povratnike
5. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
6. Kad nesrpska populacija dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna

Drugi mehanizam ne postoji kojim bi se ukinula RS kroz domace institucije. Reklo bi se da biraci biraju stranke ali kad pogledas u izborni zakon kako ja koji glasam u RS-u da izaberem srpskog clana predsjednistva kad imam izbor izmedju manje I vise radikalne opcije.

Zna li neko da li rezolucijom UN-a se moze uraditi ista? Ako UN moze da regulise status Kosova, koji je reklo bi se stvar unutrasnjeg uredjenja jedne zemlje, zasto nebi mogli da urade isto za RS.
liberal

#65 Re: Ukidanje RS?

Post by liberal »

Dado dijasporitus wrote:
dashing wrote: 1. povratak
2. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo bosnjake
3. poreske olaksice i grantovi koji ce pospjesiti natalitet u tim krajevima
4. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
5. bosnjacka populacija da dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna

u ovome svemu je veliko pitanje - koliko je sda (bez obzira ne lepog - koji jos uvijek uziva podrsku najveceg dijela bosnjackog izbornog tijela) zaista stalo do ukidanja rs-a?
Ispravio bih ti raspored.

1. generalni ekonomski program sponzorisan od strane drzave za povratak izbjeglog stanovnistva u vidu grantova, stanarskih olaksica, poreskih olaksica, zdravstvenog osiguranja, penzionog osiguranja i civilne zastite(uspostavljanje policijske garde na lokalnom nivou specificno zaduzene za zastitu povratnika).
2. povratak
3. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo povratnike
5. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
6. Kad nesrpska populacija dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna

Drugi mehanizam ne postoji kojim bi se ukinula RS kroz domace institucije. Reklo bi se da biraci biraju stranke ali kad pogledas u izborni zakon kako ja koji glasam u RS-u da izaberem srpskog clana predsjednistva kad imam izbor izmedju manje I vise radikalne opcije.

Zna li neko da li rezolucijom UN-a se moze uraditi ista? Ako UN moze da regulise status Kosova, koji je reklo bi se stvar unutrasnjeg uredjenja jedne zemlje, zasto nebi mogli da urade isto za RS.
zar se ovo nesmatra rasizmom?
moze se reci da ce se traziti da se minimalno x procenat od otvorenih mjesta dodijelit povratnicima ali ne ovako
Hantraga

Post by Hantraga »

Politicki je nemoguce ukinuti RS...Jedini bezbolni nacin je ekonomski...

Federacija i RS treba da se integrisu i ekonomski vezu jedna za drugu, da ce vremenom se stopiti u jedno...

Jel kad se pokrene ekonomija i kad novac pocne da se vrti, svi ce skontati da sadasnje uredjenje samo stoji kao prepreka da se zaradi jos vise novca...

Na drugu stranu Srbi u BiH cuvaju RS bas iz tog ekonomskog razloga, jel se plase da ako se ukine RS, oni nece imati kontrolu nad ekonomijom...

Sve u svemu ekonomija treba da se tako integrise da svi ljudi u BiH pocnu da zive normalno...Pa kad jednog dana u buducnosti budemo imali malo obrazovaniju strukturu stanovnistva, oni ce sami skontati da podjela na kantone i entitete je samo zid jacanju jos bolje ekonomije...
green man

#67 Re: Ukidanje RS?

Post by green man »

Romanista wrote: Kako se misli ukinuti RS a? Koliko ja znam to zahtjeva promjenu ustava i dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da Srbi MORAJU da se saglase sa tim. A ja lično ne znam nijednog Srbina iz RS koji će na to da pristane.
Znam ja jednog :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Nije poenta ukinuti RS, vec promjeniti svijest ljudi koja je dovela do toga da danas imamo RS i koja odrzava stanje kakvo jeste. Naravno, ovo je mnogo tezi proces, komplikovan i zahtjevan, ali jedini moguc i jedini ispravan, jedini odrziv i dugorocan. On zahtjeva znanje, mukotrpan rad i kompromis, te nekoga ko je u potpunosti svjestan ko sve zivi u BiH i sta zeli od iste.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

mostarac wrote:Obzirom da si novi, a mozda i nisi da te upoznam kad ti je andjelka vec pozelila dobrodoslicu :D

nency, neki je zovu i fancy i andjelka, ti je pozelila dobrodoslicu. Mozda bi joj najbolje stajalo ime Harisa, al necemo sad da odmah sve saznas :D Najdraze joj je pisati o SDP-u, dok lepog hareta, kako mi ovde zovemo harisa slijadzica, u zvijezde ukiva :D

Gavrilo - on ti je nas dugogodisnji srbin :D Nesto ko Bogic Bogicevic i ni on, a ni mi ne znamo kako je uspio da prezivi sve nalete nacionalista koji su se znali obrusiti na njega. Uglavnom fino vaspitano dijete :D

Marco-x :D Dika i ponos roda svog hercegovackog. Nije dosao davno na forum, ali je decko napredovao. Kako je i on jos uvijek relativno nov, ne moze se o njemu reci bas mnogo :D

Vodenjak - Samo njega slusaj, covjek uvijek mudro zbori :D

Danko Bananko - Desna ruka lepog hareta, ali mislim da smo ga juce nasekirali pa da je trenutno u banatu, al vratice se on. Hronicno tuzan jer je sebi greskom izabrao nick koji sadrzi vlasko ime :D

stochar - on nije bas takav choban u glavu, kako bi se reklo na prvi pogled. Javi se na neku temu, ne ulazi obicno u nekakve zucnije rasprave, ali cesto mudro zbori :D

kekec - on je vec od raspravljanja, ali ne brini, ako si na pravoj strani neces imati problema sa njim :D

seldzuk - ja ne znam je li pod suspenzijom, al on ti je veliki borac za pravdu i povrat stanova i imovine islamskoj zajednici. Isto je relativno nov pa smo decku lijepo objasnili zasto je u krivu :D

Majstorinho - on ti je pod suspenzijom isto (bilo neko burno vrijeme na forumu pa ih masa ode na odmor da se glave ohlade, al doci ce oni) al za njega niko ne zna sta misli, samo ima dug jezik i ne bira sredstva :D

in33sa i bastasljezoveboje - oni su cvijece, a kakvo skontaj sam :D

choopka, danas, Minnela, Maccarona - to ti je zenski svijet ovog foruma, ali nisu bas nesto aman zaman. Nafurane brate previse, a tersovi da ne govorim. Puca ih priblizavanje starosti pa se na nama omladincima izivljavaju :D

amrino - ako nije udata, a hoces finu i pristojnu zenu, doduse malo udesno naginje, tacnije malo vise, onda trci za njom :D

jastreb - eh kad ti jastreb odrzi predavanje o velikosrbima i velikohrvatima tek tad neces znat jesi li posh'o ili si dosh'o :D

TomislavMO - on ti cesto brani ugrozenost svekolikog hrvatskoga puka, a neke detalje o njemu ti vec i ne bi znao reci :D

valterbranisarajevo - covjek ima ideju i vjeruje u nju i trudi se da prikaze dobre ljude u vremenu zla, ali bojim se da stalno udara glavom u zid pa me strah da se ne umori. Uglavnom pravi Valter :D

prletihi - nije mu bas to prvobitno ime, ali covjek mnogo puta mudro zbori, gotovo uvijek :D

Ja - mene mozes zvat na mobilni, ko i svakog hercegovca :D

WELCOME TO HELL :D

p.s. ovde teme o dinamici rasta mandarine i uzgoju stajskog djubriva cesto zavrse na cudan nacin pa nemoj da te to cudi. Kljucne rijeci foruma su dodik, silajdzic, lagumdzija, avaz, bakir izetbegovic, bakir hadziomerovic, sdp, sbih, sda, snsd je ocrtan u dodiku, republika srpska, federacija, rbih, dayton, alija, radovan... Nemoj da te cudi ako tema o Paris Hilton ili razvoju ceske ponografije zavrsi sa ovim kljucnim rijecima i haretom, zlajom i dodikom :D
Zasto je to tako niko ne zna, al je tako :D
I samo da znas ovi gore svi ti maju stele kod BosanaC, zato zipa djale :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

rajvosa^ wrote:I samo da znas ovi gore svi ti maju stele kod BosanaC, zato zipa djale :D

Nicija nije do zore gorila :lol: :D
Jastreb35

#71 Re: Ukidanje RS?

Post by Jastreb35 »

Romanista wrote:Prema tome zanima me odgovor od ovih što o tome stalno pričaju, KAKO to izvesti u praxi.
Ukidanje entiteta ne treba biti krajnji cilj, nego to treba da bude eliminacija institucionalizovane diskriminacije. Manji entitet ne moze zadrzati naziv kojeg sada ima, ne moze imati diskriminirajuca obiljezja i svojatanje istog nece nikad biti prihvaceno. Ako to znaci da ce velikosrpski opstrukcionizam biti nasa stvarnost, stvarnost nase djece i nase unucadi jos 200 godina, na to se treba pripremiti. Treba imati na umu da je odnos snaga fluidna stvar, te da vrijeme ipak radi za BiH, na jugu Srbije jaca albanski faktor, Hrvatska ce ubrzo u EU i sigurno je da cemo za desetak godina biti u puno boljoj poziciji nego danas.

Politicari u probosanskom staboru trebaju uspostaviti kontakt s prosjecnim Srbinom u manjem entitetu, tako da velikosrbi nisu vise tu da sluze kao prevodioci. To je (bez mrtvih) najbrzi put ka eliminaciji institucionalizovane diskriminacije i velikosrpstva.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Znaci da covjek opet ne bi pitao kako i zasto....poslije citanja postova nasih mudrih forumasa, solucija vecine je ekonomska snaga federacije koja bi prisilila RS na suradnju ili utapanje sa federacijom odnosno RBIH.

Moje misljenje ukinut se nece jer bi to onda negiralo borbu srpskog naroda i njihove zrtve za neku RS ili kojesta. Nit to moze neko kao Dodik dozvolit jer bi se onda pitali za sta su ginuli...Sve u svemu Komsic FTW. :D
Sogan

Post by Sogan »

RS ce biti ukinuta legitimnom vojno-redarstvenom akcijom "Kijamet"

:D
Panasonic

#74 Re: Ukidanje RS?

Post by Panasonic »

Romanista wrote:Dosta sam ovih dana slušao o toj tezi iz raznoraznih izvora koji mažu oči naukom narodu da će to biti danas,sutra, prekosutra. Vidim i ovde se priča o kojekakvih ekonomskih regijama, bez etničkih podijela, centralizovanoj državi ali mislim da se u suštini pravi račun bez krčmara. Ljudi vole da žive u šarenim lažama ali je realnost drugačija pa je red da se neki osvjeste. Ne ulazim u to da li je ovakvo stanje pravedo ili ne, samo me zanima da li neko od vas ime neku ideju kako je to u praxi moguće izvesti??Bilo kakvu? A? Kako se misli ukinuti RS a? Koliko ja znam to zahtjeva promjenu ustava i dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da Srbi MORAJU da se saglase sa tim. A ja lično ne znam nijednog Srbina iz RS koji će na to da pristane. I manite se priča o prtisku Amerike? Gdje je taj čuveni pritisak sada?Gdje je bio prije 12 godina kad su napravili ovakvo stanje? Šta će to Buš da naredi Dodiku ukidanje? Ako ga smjeni doći će drugi isti kao i on. Ratnu opciju neću da uključujem jer bi u tom slučaju postali novi Libanon, a rat bi trao desetljećima za svaku ulicu. Prema tome zanima me odgovor od ovih što o tome stalno pričaju, KAKO to izvesti u praxi. I molim bez nebuloza o čarobnog štapiću i snježani i 7 patuljaka. Koliko ja vidim, Srbima to odgovara i ovaj status quo može da potraje 100 godina. Slušam!
RS je nash najveci neprijatelj, zbog njih je ubijeno 200.000 ljudi a 800.000 je protjerano, zbog njih sada nemamo posla, oni su nam (po sluzbenim izvorima) unistili 70% infrastrukture i 50% mostova. Sjetite se sta ste sve prozivjeli u periodu 92-95... upravo zbog njih.

Oni i samo oni nam razaraju nasu djedovinu, i zbog njih nemamo slobodu! Nemamo slobodu da odemo u bosanski grad Banja Luku i kazemo "Ovo je Bosna!".

Ne budite smijesni, svi problemi su ovdje nastali zbog njihove politike! Ti pitas ko ce sada ukinuti RS, ko ce dati odobrenje. A kada je stvorena mirovnim ugovorom, je li to zbog toga sto smo svi bili za njeno stvaranje ili zato sto smo u vanrednim ratnim uslovima sa "nozem pod vratom" morali pristati na njeno formiranje? Treba je ukinuti pod istim okolnostima pod kojima je i stvorena.
erised traeh

Post by erised traeh »

Romanista wrote:
ima sasvim lijep plan, prvo se Rep Srp podijeli na kantone, a onda se ti kantoni pomijesaju sa onima u Federaciji na regije i smucka se nova - gradjanska drzava. Srpska "elita" koja je na vlasti je jedini gubitnik takvog procesa, a narod nema pojma sta dobiva a sta gubi, i dokle god obican narod - glasaci, nemaju pojma, a elita im prodaje sarene lazi se nece reformirati. RS i Federacija je obican provizorij.

Ja opet ponavljam. Dajte mi realan plan. Ovo gore spomenuto je šupljaža koje opet uključuje pomoć čarobnog štapića. Da bi se promjenila unutrašnja struktura RS treba odluka skupštine RS a onda to sve treba da prođe kroz parlament BiH zbog promjene ustava BiH. O dejtonu da ne pričam. Prema tome ovo trenutno nije moguće. S obzirom da ovaj stav postoji među srbima od početka 90tih dakle skoro 20 godina, ne vidim zašto ne bi moglo još 20. Ili duže. Prema tome, ajmo sljedbenici lijepog Hareta, čovjek je to obećao, i sada to svaki dan ponavlja. Kako? 100% BiH,ok. Kako?? Samo realistični odgovori.
E vako:
1. Reformisati FBiH, pojednostaviti i pojeftiniti institucije, uvesti niz zakona potrebnih za pravilno funkcionisanje tog entiteta
2. Promjeniti ustroj FBiH, smaniti broj kantona na 4+1 (Tuzlanski, Srednjobosanski, Hercegovački, Zapadni + Sarajevo Distrikt), te smanjiti njihove ovlasti (po mogućnosti ukinuti vladu i uvesti određeno izvršno vijeće koje bi imalo puno manje ovlasti od vlade)
3. Raditi na ekonomskom jačanju FBiH, privlačenje stranih investicija, zaustavljanje divlje privatizacije, obnavljanje i pokretanje zastarjelih pogona....... Napraviti sljedeći odnos FBiH : RS = Švicarska : Makedonija (u ekonomskom smislu). Ovo bi bio i najvažniji korak
4. Osnovati stranku koja bi djelovala samo na području RS i koja bi širila propagandu što većeg ujedinjavanja sa FBiH tj. jačanja zajedničkih institucija, a sve u svrhu ekonomskog jačanja RS. Ta stranka bi bilo 100% anti-nacionalistička.
5. Potruditi se da ta stranka dobije što veću podršku u RS, kako bi InšAllah mogla što efikasnije raditi na prenosu nadležnosti sa entiteta (RS) na državu
Post Reply