Koji li to narod u Federaciji BiH izabra SNSD, pa se ova stranka nadje u Vladi F BiH.Zavatoni wrote:Strukture su vladajuce zato sto ih je narod izabrao,
Zavatoni zavatoni
Moderator: anex
Koji li to narod u Federaciji BiH izabra SNSD, pa se ova stranka nadje u Vladi F BiH.Zavatoni wrote:Strukture su vladajuce zato sto ih je narod izabrao,
Mislim da NATRON-u treba toliko celuloznog drveta da to ne može podmiriti šumsko gazdinstvo Maglaja (ovo sam lupio), već sva šumska gazdinstva u FBiH. To celulozno drvo mislim da ne otkupljuje niko u BiH osim NATRONA, bar ne u velikim količinama. Zato sam tako rekao, a ne zato da bi se nadj***vao s tobom u terminologiji.Harrys wrote:zavatoni,nisam na terenu pa ne znam tacan naziv preduzeca-organizacije koji raspolaze sumama.To je nevazno u ovom dialogu jer sustina je da direktor sumskog gazdinstva nije bio prisutan razgovorima.
Kao odgovor na tvoje pitanje,hoce li i Šipad imati povlastenu cijenu za sirovine.Jasno,zar ne.
Potpuno se slažem sa tobom vezano za Heću. Nebulozno i skandalozno. Gadi mi se ova stranačka podjela resora i što je dopušteno Heći da se ponaša kao neki šerif. O krupnim pitanjima se mora raspravljati javno i transparentno na tematskim sjednicama parlamenta. Prodaja telekoma, investicije u elektroenergetski sektor i izgradnja putne infrastrukture su definivno pitanja za parlament, a ne za Heću ili nekog drugog pojedinca. Pa ne može on sam ili njegov stranački šef o tome odlučivati.uvjek dobar gost wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/indexx.html
Jel Vi stvarno mislite da je ova ekipa kompetentna za nešto konstruktivno i vizionarski...., alo pa ti ljudi nemaju makro ni mikro ekonomskog plana, nemaju viziju i strategiju kako će zemlja izgledati za recimo deset godina.... bojim se da je njima kao jednom od prošlih saziva strategija razvoja 15. metara uz magistralne puteve.....
Vizija, strategija i koraci implementacije.... a ne stihijska rješenja....
P.S
Slika vlade FBiH je ministar Vahid Hećo i njegov odgovor novinarima oko Kazahstana i svrhe te posjete.....ako je neko gledao zna na šta mislim....
Vahide majstore.....
Nerado, al' opet ću ti morati oponirati. Javna preduzeća ne bi trebala biti oslobođena poreza na dobit. Oni oporezivanjem ne postaju gubitaši već im se samo uzima dio kolača koji se zovi profit.Harrys wrote:Trebalo bi mnogo prostora a i vremena,sto ovdje nije moguce,da se pise na koji nacin drzava,vlada,moze da stimulise velike sisteme,strana ulaganja itd.
Jedan je npr da se oslobodi porez za dobit za nekoliko godina,itd.Drzavna firma nebi trebala da posluje sa gubitkom.Ali najvaznije je da sve bude javno,transparentno,da se zna, a ne da se sve dogovara iza paravana.
Problem su većinom ljudi koji su zaduženi za konkretan rad i ljudi koji su kao pomoćnici il šta već ministrima... i svi ti stranački podobni ljudi koji se samo šetaju po ministarstvima..... jer kad skontamo neki od ministara su vječiti ministri... bili su u svim sazivima... i greška je što nema mladih i obrazovanih iz dijaspore i iz BiH... to bi nas spasilo, nova energija, novi ljudi... znanja i šta sve ne...Zavatoni wrote:Potpuno se slažem sa tobom vezano za Heću. Nebulozno i skandalozno. Gadi mi se ova stranačka podjela resora i što je dopušteno Heći da se ponaša kao neki šerif. O krupnim pitanjima se mora raspravljati javno i transparentno na tematskim sjednicama parlamenta. Prodaja telekoma, investicije u elektroenergetski sektor i izgradnja putne infrastrukture su definivno pitanja za parlament, a ne za Heću ili nekog drugog pojedinca. Pa ne može on sam ili njegov stranački šef o tome odlučivati.uvjek dobar gost wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/indexx.html
Jel Vi stvarno mislite da je ova ekipa kompetentna za nešto konstruktivno i vizionarski...., alo pa ti ljudi nemaju makro ni mikro ekonomskog plana, nemaju viziju i strategiju kako će zemlja izgledati za recimo deset godina.... bojim se da je njima kao jednom od prošlih saziva strategija razvoja 15. metara uz magistralne puteve.....
Vizija, strategija i koraci implementacije.... a ne stihijska rješenja....
P.S
Slika vlade FBiH je ministar Vahid Hećo i njegov odgovor novinarima oko Kazahstana i svrhe te posjete.....ako je neko gledao zna na šta mislim....
Vahide majstore.....
Što se tiče ne postojanja strategije, mislim da se tu situacija mjenja. Mislim da je plan i strategiju Vlade FBiH za period 2007-2010. godina pozitivno ocijenilo Ekonomsko-socijalno vijeće (na čelu sa Božom Matićem), kao i Centar civilnih inicijativa (nosilac izrade građanske platforme). Mislim da je ova Vlada FBiH usvojila pozitivan trend izbjegavanja stihijskog rada. Smatram da je Brankovićev princip strategijskog rada pozitivan, ali njegov problem je što je vazda radio neke strategije (i u Željeznicama i u Energoinvestu i u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija) a nikad ih nije konkretizovao. Vidjećemo sad. Ima čini mi se dosta prostora da se pokaže, i do njega je. Ja njegov dosadašnji rad uopšte ne ocjenjujem pozitivno, jer još nema rezultata, ali smatram da je trend i kurs pozitivan.
RAD NA CRNO: FEDERALNOM ZAVODU PIO PRIJAVLJENO VIŠE OD 30.000 UPOSLENIH
Source: http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59
Poslodavci s područja Federacije BiH su od 8. juna do 11. jula prijavili nadležnim službama Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) 30.898 radnika, što odgovara broju zaprimljenih prijava M-1 obrazaca.
To su podaci prezentirani danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj nakon sjednice Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno koja je zvanično počela 2. jula i koja će biti nastavljena u skladu s Planom Vlade FBiH utvrđenim krajem maja.
Uz zadovoljstvo iskazano u povodu dosadašnjeg toka akcije u borbi protiv "sive ekonomije" potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo najavio je kako će aktivnosti na ovom planu biti nastavljene u kontinuitetu te da će obuhvatiti i ostale oblike organiziranog kriminala.
Istaknuo je neophodnost punog mobiliziranja nadležnih institucija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na suzbijanju organiziranog kriminala i stvaranja povoljnijeg ambijenta za ulaganja i ekonomski razvoj u skladu s Programom Vlade FBiH.
U tom kontekstu, potpredsjednik FBiH istakao je da će nadležne institucije nastaviti djelovati efikasno u skladu s Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima.
Na značaj prvih rezultata i ostvarenih pozitivnih ekonomskih parametara ukazali su federalni ministar trgovine i predsjednik Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno Desnica Radivojević, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i operativni šef akcije Ibrahim Tirak, direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović, direktor Zavoda PIO Nadir Kovačević i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.
Svi su istaknuli spremnost na maksimalan angažman u okviru vlastitih kompetencija, izaražavajući očekivanje da će nastavak akcije polučiti još bolje rezultate, te da će analiza tih aktivnosti signalizirati u kojem je pravcu nužno vršiti izmjene postojeće zakonske regulative, a sve s ciljem još efikasnijeg djelovanja i sankcioniranja "onih koji su se ogriješili o zakone ove zemlje".
Čelnici federalnih organa i institucija uključenih u spomenute aktivnosti pozvali su građane da se i sami uključe u akciju, te prijave sve one koji su se dosad bogatili na račun uposlenika, kršeći zakone i elementarnu poslovnu etiku.
Kako je ocijenjeno, akcija na suzbijanju rada na crno predstavlja "najveću dosadašnju investiciju i humanitarnu akciju čiji je rezultat izbavljenje iz modernog ropstva više od 30.000 ljudi".
Inspekcijski nadzor dosad je izvršen u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno 29 općina, na čemu je angažirano 155 inspektora.
U toku pripreme akcije suzbijanja rada na crno u Federalnu upravu za inspekcijske poslove upućene su 572 anonimne telefonske prijave, a u toku su aktivnosti na uspostavljanju stalne telefonske linije za građane koji raspolažu određenim informacijma interesantnim za inspekcijske organe.
Prema podacima sadržanim u Izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, od 2. do 10. jula izvršeno je 4.446 inspekcijskih pregleda kojom prilikom je zatečeno 24.200 uposlenika, od kojih 1.436 uposlenih na crno.
Istovremeno, izdato je 1.239 prekršajnih naloga, 143 rješenja o privremenoj zabrani rada, te izvršeno 506 kontrolnih pregleda po pozivu inspektora.
Kako je najavljeno, naredni sastanak Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno održat će se u roku od 10 dana, kada će biti prezentirani cjelovitiji pokazatelji o toku i efektima spomenute akcije.
Iako ovdje ne stoji mnogo, i pretpostavljam da će ovo biti tema o kojoj će se diskutovati u narednom periodu, čini mi se da radi o veoma bitnoj materiji.RASPRAVA O ZAKONSKIM PROPISIMA IZ OBLASTI PORESKE POLITIKE
Na današnjoj sjednici Federalne vlade razmatrani su nacrti dva zakona iz oblasti poreza: o porezu na dobit i o porezu na dohodak.
U raspravi je ocijenjeno kako je riječ o zakonima koji imaju ne samo fiskalni već i ekonomski značaj i karakter. Ovi zakonski akti moraju odražavati opredjeljenja Federalne vlade za uspostavu financijski stabilnog poreznog sustava, utemeljenog na europskim standardima i usuglašenog na entitetskim razinama.
Na tim osnovama, a zbog iznimnog značaja ove materije, o kojoj se već izjasnilo i Ekonomsko-socijalno vijeće, Vlada FBiH zaključila je kako je za narednu sjednicu Federalno ministarstvo financija dužno pripremiti analizu ponuđenih rješenja i njihovih učinaka u praksi. Pri tome je ove zakone nužno usuglastiti s mandatnim Programom Vlade FBiH i s mišljenjem Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije. Uz ova dva zakona, istodobno i na istim principima, treba pripremati i nova rješenja u Zakonu o doprinosima.
Volio bih da vidim zaista stručne komentare, a ne neke paušalne ocjene.Zavatoni wrote: Nerado, al' opet ću ti morati oponirati. Javna preduzeća ne bi trebala biti oslobođena poreza na dobit. Oni oporezivanjem ne postaju gubitaši već im se samo uzima dio kolača koji se zovi profit.
Eh sad dolazimo do pitanja poreza na dobit od 30% koji se zaista čini velikim, ali on ovako velik u suštini tjera firme koje ostvaruju dobit da tu dobit reinvestiraju u razvoj kompanije (širenje kapaciteta proizvodnje, izgradnja zgrada, ulaganje u edukaciju kadrova, itd...). Na taj način oni povećavaju vrijednost svoje firme (time i dionica na tržištu), a legalno izbjegavaju plaćanje poreza na dobit. To u suštini znači da vrijednost ostaje njima, ali ne dobijaju keš lovu u obliku čiste zarade za vlasnike firme (gazdinih milion na njegov privatni račun, ili isplata dividendi dioničarima, itd...). Eh sad, što se tiče privatnih kompanija, ovo njima često ne odgovara jer vlasnik možda nema želju da širi komapniju već da "kupi kajmak".
Napominjem kolegama pravim ekonomistima da je ovo laički pogled na stvari, al' mislim da priča da li je porez od 10% bolji od onog od 30% vjerovatno zahtjeva širu raspravu, te da ima i svojih dobrih i loših strana. Sa aspekta privlačenja stranih investicija, vjerovatno je bolje 10%, ali to opet znači čisto izvlačenje profita iz države, itd. S druge strane, kada je porez 30% gazda će češće vršiti ulaganje u svoje radnike (građane BiH) i njihove uslove rada.
VLADA FBiH: POTPISAN SPORAZUM O STRATEŠKOM POVEZIVANJU I PORAVNANJU DUGA BIH PREMA LIBIJI
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ak ... ?akt_id=24
http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 2&Itemid=2
Danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u prisustvu premijera Federacije dr Nedžada Brankovića, potpisan Sporazum o strateškom povezivanju i poravnanju duga Bosne i Hercegovine prema Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.
Sporazum, kojim se predviđa da se obaveze Bosne i Hercegovine po osnovu libijskog kredita izvrše zamjenom za odgovarajući broj dionica koje Vlada Federacije BiH posjeduje u preduzeću “Bosnalijek” d.d. Sarajevo, potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr Vahid Hećo, po ovlaštenju Federalne Vlade i generalni direktor za kredite i dugove Narodnog komiteta za finansije Abdulhakim Mohamed El-Misurati u ime libijske strane.
U Sporazumu koji otvara mogućnost strateškog partnerstva i saradnje BiH i Libije u oblasti farmaceutske industrije, na sugestiju Vlade FBiH, ugrađena je odredba po kojoj se libijska strana obavezuje da neće prodati dionice “Bosnalijeka” u periodu od pet godina. Istovremeno, definirana je i obaveza obje strane da će uložiti maksimalne napore za razvoj i pružanje podrške ovom preduzeću, čiji je direktor Edin Arslanagić prisustvovao današnjem događaju.
Prema obrazloženju gospodina Misuratija, već su poduzete aktivnosti na osiguranju tržišta u više afričkih zemalja za plasman Bosnalijekovih proizvoda.
Premijer Branković je ovaj sporazum ocijenio kao početak nove šanse i otvaranja mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje sa Libijom čiji su investitori, kako je i danas istaknuto, zainteresirani za saradnju i u drugim oblastima.

Super! Imam certifikate... doduse, nemam stanarsko pravo... ali dobio sam gratis nadu narednih godinu i po da mi u ratu "krvavo zaradjen novac" nece propasti... od koga je puno je...Harrys wrote:Upravo objavise,vlada produzila rok vazenja certifikata do 2009 godine
Malo je pretoplo, a ja nisam baš tu skroz na svom terenu, ali evo da probam odgovoriti.Harrys wrote:zavatoni,kako je to vlada postala vlasnik dionica Bosnalijeka.Znam da to nije slucaj sa stotinama drugih firmi gdje su se dionice djelile zaposlenim.