Uvoz iz Amerike
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
StudioBa
TheGodfather001 U(potpunosti) se slazem sa tobom ja sam u kanadi 6 godina povremeno sam i u bosni tacnije sarajevu..U kanadi vozam americka auta ne sto ih volim nego sto jeftinije dzep prolazi.Upavo sto kazes osiguranja i djelovi za evrropska auta su 3-4x vesi od americkih..U bosni sam vozao vw - opel nemoze se amerikanac nikad uporedjivati sa evropskim automobilima..Ovdje svaki evropljanin ima zelju samo da vozi evropsko auto a tu ima dosta i razloga zasto !! Ja kad bi imo u planu da prevozim auto onda bi radije ga prevukao iz njemacke ili sta ja znam uglavnom nesto od vw,audi,opel !! toliko od mene pozdrav. 
-
zlatan01
Ovo sto ti pises je tvoj subjektivni osjecaj kvaliteta, ono sto je objektivan pokazatelj je izvjestaj ovlstene agencije za tehnicki pregled. Cinjenica je da ta kanta (Meriva) stoji na prvom mjestu. A ako vec ocjenjujes to auto, moras racunati da je to klasa malih MVP ili skoro pa najmanjih auta a da kosta nekih 14-15 hiljada eura, sto znaci prevezi se od A do B jeftino. Ako zelis da se vozis udobnije i da ne razmisljas o vremenu potrebnom za preticanje, evo jedan prijedlog za tebe. Rentaj tada BMW 740i! Auto je ludnica...whow wrote: Ma Sheha je to odlicno prokomentirao. Naravno da su trzista razlicita i sa posve drugacijim zahtjevima. U takvim uvjetima komparativne prednosti Impale su brojne u odnosu na golfa 5. Mislim da je komentar o Kineskom trzistu znakovit jer se radi o trzistu koje je u ovom trenutku pa mozda i najznacajnije za citavu auto industriju . U takvim odnosima trzista jasno se vidi da Ameri shiju europljane iz razloga koje je sheha ranije naveo. Stoga nije bez razloga da je GM no. 1 u Kini a Ford je veoma blizu da postane no.2. Nostalgija je divna stvar ali od nje se ne zivi . Glede Merive evo vec drugi treci tjedan sam u Europi i rentam tu Merivu-uzas jedan , strah me da krenem u preticanje sa tom kantom , koja kvaliteta pa to auto je uzas po svim pitanjma strava , nazalost to je realnost mnogih europskih auta jer vecina ljudi ovdje ne voza BMW , Merca i Audija nego upravo klankere poput ove Merive.
-
ado-šampion
Žalosno je to što gotovo svi evropski proizvođači nude motore koji ni s glave nisu dovoljni za težinu automobila. Još je više žalosno što se u slabije razvijenim zemljama takvi najviše i prodaju. Npr. Golf postoji i u varijanti sa dizelašem od 75 KS. 75 KS na preko 1400 Kg težine! I haj ti pretiči s tim autom. Pa onda Polo sa 55 KS na preko tonu težine. I većina raje misli "Imam novo auto, pa mogu preticat". Onda ljudi govore da im je dovoljno 75 KS na Cliu za preticanje kolone auta, nebitno je to što kad pored sebe staviš dvojicu u tog Clia i kreneš na more on će na točkovima imati tonu i po težine. Ja sam već rekao na nekoj drugoj temi, ako benzinac onda minimalno 90 KS na tonu težine, naravno zavisno od namjene, ako se auto voza samo po gradu onda može i manje, ali budimo realni, ko još auto voza samo po gradu?!
Naravno da je onda onome ko dođe iz Amerike, a i meni ovdje, Meriva npr. sa dizelašem od 70 KS kanta.
Naravno da je onda onome ko dođe iz Amerike, a i meni ovdje, Meriva npr. sa dizelašem od 70 KS kanta.
-
zlatan01
E ja bih se sa tobom slozio 100% kad bih gledao stvari iz bosanskog ugla. Istina je drugacija, proizvodjaci prave auta prema trzistima na kojima prodaju gro svojih proizvoda. Evo jedan primjer, ja vozim do posla nekih 320 km po razlicitim putevima. Jedan dobar dio tacnije 70 km je klasican auto-put i jos toliko je 2+1 put, nesto sto je tipicno za Svedsku a moglo bi se na nasem nazvati polu-auto-put. Ostatak ili oko 180 km je klasican "magistralni" put. Ovaj posljednji dio, koji izgleda otprilike kao bosanske ceste, najcesce prevezem bez potrebe za preticanjem. Cak i teski kamioni voze 85-90 km/h a kolone su rijetkost pa voznja ide tecno i bez zastoja. Sa druge strane rijetko je neko nervozan i rijetko se pretice pod svaku cijenu. Nisam jos vidio nekog ko pretice uz veliki rizik da bi skrenu nakon kilometar-dva, sto u bosni vidim svaki dan. Jedna druga dimenzija je potrosnja. Najnovije direktive ogranicavaju prosjecnu potrosnju kod proizvodjaca na nivo koji daje emisiju od otprilike 130 gr CO2/km ili preracunato u potrosnju to je oko 5 l/100km i sve to do ograniceno na narednih 10-tak godina. Naravno da ako snaga motora nije dostatna, moguce je birati snaznije verzije, konkretno za Merivu mozes izabrati OPC sa 180 konja...ado-šampion wrote:Žalosno je to što gotovo svi evropski proizvođači nude motore koji ni s glave nisu dovoljni za težinu automobila. Još je više žalosno što se u slabije razvijenim zemljama takvi najviše i prodaju. Npr. Golf postoji i u varijanti sa dizelašem od 75 KS. 75 KS na preko 1400 Kg težine! I haj ti pretiči s tim autom. Pa onda Polo sa 55 KS na preko tonu težine. I većina raje misli "Imam novo auto, pa mogu preticat". Onda ljudi govore da im je dovoljno 75 KS na Cliu za preticanje kolone auta, nebitno je to što kad pored sebe staviš dvojicu u tog Clia i kreneš na more on će na točkovima imati tonu i po težine. Ja sam već rekao na nekoj drugoj temi, ako benzinac onda minimalno 90 KS na tonu težine, naravno zavisno od namjene, ako se auto voza samo po gradu onda može i manje, ali budimo realni, ko još auto voza samo po gradu?!
-
kem0
#55 Re: Uvoz iz Amerike
Jest da je zastarjela tema..ali zna li mi neko iskusan odgovoriti može li se u auto strpati, ne znam, nešto od robe obične kućanske i da li se dodatno plaća carina za to?
- mduric
#56 Re: Uvoz iz Amerike
Iz prve ruke , ti mogu pouzdano reci , prije 2 mjeseca sam prebacio auto iz USA puno KO SIBICA , gepek , zadnja sjedista , prednje sjediste , jedva ja vozac sjeo da vozim , dovuko brate svega ... 2 lcd , kompijuter , usisivac , ma mali milion stvari da nenabrajam , samo bi ti PREPORUCIO ako dovlacis elektroniku da vidis da pase na 110-220 V inace dzaba dovlacis izadje skuplja pita nego tepsija , Carinu neces platiti , bar nebi trebo samo reci Odjeca licna , polovno sve ,..kem0 wrote:Jest da je zastarjela tema..ali zna li mi neko iskusan odgovoriti može li se u auto strpati, ne znam, nešto od robe obične kućanske i da li se dodatno plaća carina za to?
eto tako ako sta jos treba pitaj , posto sam i ja mucio istu muku i pitao ovdje po forumu!
- zahvalan
#57 Re: Uvoz iz Amerike
Da priupitam ovdje
Na nekom TV kanalu sam gledao neki nas Bosanac u Americi Taksista i hvali se kupio novo auto uglavnom kaze moderno
Malo trosi cini mi se da je Toyota bila . Poenta je da taj Auto kako on rece je Automobil Buducnosti i da ima Dva Motora u jednom Tj Elektricni i motor na gorivo.Kako on dalje rece on nista ne prebacuje i auto je napravljeno da to samo radi. pa me zanima malo vise informacije o tome (ako neko zna)
Lijep Pozdrav
.............Našao sam Hybrid Synergy a evo i tekst
Hybrid Synergy Drive donosi snažne performanse, a manje šteti okolišu:
- ubrzanje od 0-100 km/h za 10,9 sekundi s potrošnjom goriva od 4,3 l/100 km u kombiniranoj vožnji.
- električni motor najsnažniji na svijetu s obzirom na svoju težinu i veličinu
- atkinskon benzinski motor je najbolji benzinski motor ikada proizveden
- pametan regenerativan kočioni sustav štedi gorivo koristeći kinetičku energiju automobila
- benzinski motor se automatski isključuje kada se Prius zaustavi u prometu
S obzirom da nisam Trkac i ne divljam po Cesti Ovaj Autic bi bio Odlican
Na nekom TV kanalu sam gledao neki nas Bosanac u Americi Taksista i hvali se kupio novo auto uglavnom kaze moderno
Malo trosi cini mi se da je Toyota bila . Poenta je da taj Auto kako on rece je Automobil Buducnosti i da ima Dva Motora u jednom Tj Elektricni i motor na gorivo.Kako on dalje rece on nista ne prebacuje i auto je napravljeno da to samo radi. pa me zanima malo vise informacije o tome (ako neko zna)
Lijep Pozdrav
.............Našao sam Hybrid Synergy a evo i tekst
Hybrid Synergy Drive donosi snažne performanse, a manje šteti okolišu:
- ubrzanje od 0-100 km/h za 10,9 sekundi s potrošnjom goriva od 4,3 l/100 km u kombiniranoj vožnji.
- električni motor najsnažniji na svijetu s obzirom na svoju težinu i veličinu
- atkinskon benzinski motor je najbolji benzinski motor ikada proizveden
- pametan regenerativan kočioni sustav štedi gorivo koristeći kinetičku energiju automobila
- benzinski motor se automatski isključuje kada se Prius zaustavi u prometu
S obzirom da nisam Trkac i ne divljam po Cesti Ovaj Autic bi bio Odlican
-
Melami
#58 Re: Uvoz iz Amerike
Ja sam negdje vidio reklamu da je prijevoz iz USA 1500$.
Sto se tice goriva sve se i u USA prave ekonomicnija auta takod a to ne bi bio veliki problem, moze se naci nesto sto trosi pristojno. moj auto trosi malo vise od 10 litara, sto nije strasno, a nova auta sigurno trose po 6-7.
Sto se tice cijene auta, polovna su puno povoljnija nego u BiH, pogotovo u srednjoj americi.
Jedina stvar koja mene brine, mislimd a su americka auta slabije izdrzljivosti, i ovdje auto polovno, recimo 9-10 godina je u raspadnom stanju vecinom, sve mu dijelove trebas mjenjati.Mozda je to i do puteva. Dijelove ovdje da kupis i ugradis, preskupi su, ugradnja vecinom preskupa, a tamo ih ne mozes kupiti. Jedna dobra opcija,pokupovati dijelova i natrpati u auto, to nista ne placas dodatno, pa tamo tim nasim mehanicarima dati svaju na kafu sve ti promjeni
Sto se tice goriva sve se i u USA prave ekonomicnija auta takod a to ne bi bio veliki problem, moze se naci nesto sto trosi pristojno. moj auto trosi malo vise od 10 litara, sto nije strasno, a nova auta sigurno trose po 6-7.
Sto se tice cijene auta, polovna su puno povoljnija nego u BiH, pogotovo u srednjoj americi.
Jedina stvar koja mene brine, mislimd a su americka auta slabije izdrzljivosti, i ovdje auto polovno, recimo 9-10 godina je u raspadnom stanju vecinom, sve mu dijelove trebas mjenjati.Mozda je to i do puteva. Dijelove ovdje da kupis i ugradis, preskupi su, ugradnja vecinom preskupa, a tamo ih ne mozes kupiti. Jedna dobra opcija,pokupovati dijelova i natrpati u auto, to nista ne placas dodatno, pa tamo tim nasim mehanicarima dati svaju na kafu sve ti promjeni
- dingosp0
#59 Re: Uvoz iz Amerike
Samo znaj ako hoces da izganjas i prevedes auto na nase table preko povlasnice, mora auto u SAD biti pod vlasnistvom osobe na koju ide povlasnica do 6 mjeseci... meni je tetka uzela auto u SAD, i auto je bilo samo 2 mjeseca u SAD pod njenim imenom... i JEDVA sam uspjeo da me oslobode carine i PDV'a ..
ako gledas americka auto poput lincolna, GMC i ostalih tenkova onda racunaj da je potrosnja do 17lt ...
Cak i VW trose po 5-6 litara vise nego VW auta iz Evrope...
Npr u americi je tesko naci Golfa obicnog, 95% su GTI verzije koje trose po 15litara...
Ja sam uveo VW jettu koja trosi 15Lt, ista ta Jetta ali evropska verzija trosi 7 litara manje ...
a sto se tice djelova, pametno je uzeti duplje djelove u americi prije nego sto se posalje auto,
a ako nastane kvar u BiH, uvijek se moze preko ebaya naci dio
zavisi o kojim automa je rijecMelami wrote:Ja sam negdje vidio reklamu da je prijevoz iz USA 1500$.
ako gledas americka auto poput lincolna, GMC i ostalih tenkova onda racunaj da je potrosnja do 17lt ...
Npr u americi je tesko naci Golfa obicnog, 95% su GTI verzije koje trose po 15litara...
Ja sam uveo VW jettu koja trosi 15Lt, ista ta Jetta ali evropska verzija trosi 7 litara manje ...
a sto se tice djelova, pametno je uzeti duplje djelove u americi prije nego sto se posalje auto,
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#60 Re: Uvoz iz Amerike
Lexus ISF V8 4X4
-
Melami
#61 Re: Uvoz iz Amerike
Stoji to sto si reko, ima auta koji tros preko 15 bez problema, tj SUV i pick up track ali dosta auta trosi oko 10litara, normalnih auta koja nemaju nikakvih sportski predznak i koja ne teze 6-7k LBdingosp0 wrote:Samo znaj ako hoces da izganjas i prevedes auto na nase table preko povlasnice, mora auto u SAD biti pod vlasnistvom osobe na koju ide povlasnica do 6 mjeseci... meni je tetka uzela auto u SAD, i auto je bilo samo 2 mjeseca u SAD pod njenim imenom... i JEDVA sam uspjeo da me oslobode carine i PDV'a ..
zavisi o kojim automa je rijecMelami wrote:Ja sam negdje vidio reklamu da je prijevoz iz USA 1500$.
Jedina stvar koja mene brine, mislimd a su americka auta slabije izdrzljivosti, i ovdje auto polovno, recimo 9-10 godina je u raspadnom stanju vecinom, sve mu dijelove trebas mjenjati.Mozda je to i do puteva. Dijelove ovdje da kupis i ugradis, preskupi su, ugradnja vecinom preskupa, a tamo ih ne mozes kupiti. Jedna dobra opcija,pokupovati dijelova i natrpati u auto, to nista ne placas dodatno, pa tamo tim nasim mehanicarima dati svaju na kafu sve ti promjeni![]()
Ja sam uveo VW jettu koja trosi 15Lt, ista ta Jetta ali evropska verzija trosi 7 litara manje ...![]()
Kupovina preko ebay-a iz Bosne i nije tako jednostavna, mnogo prodavaca ne dostavlja proizvode u BiH. Jbt kakva je to jetta pa trosi 15l. mora da joj je nesto shebano
-
deno_04
#62 Re: Uvoz iz Amerike
vozdra...kako mogu vozati auto na americkim tablama po bosni sta mi treba ???
-
probook
#63 Re: Uvoz iz Amerike
Moze li se, i ako moze isplati li se uvesti iz Amerike Hondu Accord 2.3 motor benzin 2002 godiste? Cijena auta 0 KM, covjeku viska auto, novog ga kupio i presao oko 100 000 km
- drndalo
#64 Re: Uvoz iz Amerike
Mislim da ne... Jedino ako si povratnik i dovozis svoje auto sa sobom...
-
goran16v
#65 Re: Uvoz iz Amerike
Ako ne zadovoljava EURO3 normu taj auto se ne moze se uvesti osim ako ga ne uvozi povratnik. Ako zadovoljava EURO3 onda bi se mogao prilagoditi EU standarima da bi se uvezao. Kod procesa prilagodjavanja, gleda se 20 i nesto stravki, a 4 se neposredno se kontrolisu signalizacija (prednja poz. svjetla moraju biti bijele boje, zadnji zmigavci narandzasti mora postojati zadnje svjetlo za maglu), sirena, razina buke i gleda se rucica mjenjaca (ne znam zasto). Taj administrativni proces kosta oko 900 KM + dijelovi koji se moraju izmijenjati, pa na sve to nadodaj jedno 3000 KM transporta, speditera, carinu, PDV, homologaciju od 300 KM i registraciju od nekih 700 KM.probook wrote:Moze li se, i ako moze isplati li se uvesti iz Amerike Hondu Accord 2.3 motor benzin 2002 godiste? Cijena auta 0 KM, covjeku viska auto, novog ga kupio i presao oko 100 000 km
Ja sam prosle godine uspio uraditi prilagodjavanje i homologaciju Mercedesa C 280 2000 god. za am. trziste. Bez transporta sa registracijom je igranka bila nekih 4500 KM. Da auto nije vec bio fizicki u BiH, bez obzira sto se mogao uvesti, da ga je trebalo transportovati iz Amerike to ne bi bilo isplativo! Za otprilike 7 hiljada koliko bi sve kostalo da se jos morao transportovati bi se mogao kupiti ovdje isti takav.
-
probook
#66 Re: Uvoz iz Amerike
Hvala na informacijama, kao sto sam i mislio preskup je to sport da bi se igrao... Da je neko mladje i bolje auto mogao bi se covjek u to upustiti, ali ovako definitivno se ne isplati-
- ODB
#67 Re: Uvoz iz Amerike
Kakvo je sada stanje sa uvozom,da li važe ove informacije što je goran16v naveo ?
-
Tuzla111
#68 Re: Uvoz iz Amerike
Iskreno treba biti veoma pazljiv sa americkim autima, po svim stavkama su pravljena za americko trziste i rijetko koja su za evropu isplativa.
- ljevoruki
#69 Re: Uvoz iz Amerike
Moze li se iz USA uvesti u BiH mali kamioncic (Pick-up truck)?
Postoje li neke restrikcije za ovakva vozila?
Postoje li neke restrikcije za ovakva vozila?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#70 Re: Uvoz iz Amerike
Mislim da takva vozila mogu registrovati samo firme,jer se ovdje kod nas vode kao teretna. Mozda neko zna sa 100% sigurnoscu.
- Bakir1
#71 Re: Uvoz iz Amerike
Poklopac prtljaznog prostora plus 4 sjedista pa atest moze fizicko lice kao putnicko vozilo
- ljevoruki
#72 Re: Uvoz iz Amerike
Sta se podrazumijeva pod 4 sjedista?Bakir1 wrote:Poklopac prtljaznog prostora plus 4 sjedista pa atest moze fizicko lice kao putnicko vozilo
Imas malih pick up koji imaju mala vrata iza vozacevih i 2 dvije male sjedalice iza koje se mogu skplopiti.
Moze li to proci?
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... F0QMygkMCQ