RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

Saray_Di

Post by Saray_Di »

NIN wrote:

" Govori o cemu?

Govori o roditeljima djece koja ih salju da im hodze, popovi i fratri drze dersove i govori o roditeljima koji svojoj celjadi implementiraju percepciju DRUGOG I DRUGACIJEG sto dalje implicira LOSE I STRANO! Govori o tebi a nikako o tvom djetetu!

Tesko nasoj djeci sa roditeljima iskrivljenih vrijednosti i sljepila kojom su zarazeni, a znamo sta je VIRUS i cemu vodi! "

Imam par pitanja ako moze?
Jesi ikad pohadjao vjeronauk i da li si roditelj? Zasto tebi toliko smeta?
Sta je lose u recimo predmetu Historija religijA?
Kako si siguran da ce taj predmet drzati hodza,ili pop??Mozda bi to bio
neki savremen i obrazovan hodza,ili pop..?Sta ima lose u tome da djeca
spoznaju da nije jedina religija Islam,ili Katolicanstvo..?I to je dio
opste kulture..a ja mislim da ti imas predrasude.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Saray_Di wrote:NIN wrote:

" Govori o cemu?

Govori o roditeljima djece koja ih salju da im hodze, popovi i fratri drze dersove i govori o roditeljima koji svojoj celjadi implementiraju percepciju DRUGOG I DRUGACIJEG sto dalje implicira LOSE I STRANO! Govori o tebi a nikako o tvom djetetu!

Tesko nasoj djeci sa roditeljima iskrivljenih vrijednosti i sljepila kojom su zarazeni, a znamo sta je VIRUS i cemu vodi! "

Imam par pitanja ako moze?
Jesi ikad pohadjao vjeronauk i da li si roditelj? Zasto tebi toliko smeta?
Sta je lose u recimo predmetu Historija religijA?
Kako si siguran da ce taj predmet drzati hodza,ili pop??Mozda bi to bio
neki savremen i obrazovan hodza,ili pop..?Sta ima lose u tome da djeca
spoznaju da nije jedina religija Islam,ili Katolicanstvo..?I to je dio
opste kulture..a ja mislim da ti imas predrasude.
A ja mislim da ti uopste nisi skontala sta je on napisao...
Faust

Post by Faust »

Vjeronauka jako malo poučava djecu ljubavi, poštenju, toleranciji... (i šta sve neki ne nabrojaše) Nažalost, Vjrenoauka služi za uspostavljanje razlika i za dodatno naglašavanje nacionalnog identiteta koji se uspostavlja preko religije (paradoksalno je da sve religijske zajednice insistiraju na vjerskoj širini koja obuhvata različite nacije). Tako to više nisu islamska, pravoslavna i ktaolička vjeronauka, već bošnjačka, srpska i hrvatska.
Da ne gnjavim: vjera nema baš neke velike veze sa bosanskim verzijama Vjeronauka...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Nego, ode post u helac... hajd ukratko...

Sta bi s pozitivnom implementacijom percepcije (koja nam je tako strucno servirana) "drugog i drugacijeg" cije smo plodove ne tako davno ubrali?
luciferino

Post by luciferino »

Teško onom ko je u manjini.

@danas
Taktika ti je za deset.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

_ Bosanac wrote:

A ja mislim da ti uopste nisi skontala sta je on napisao...

a ja mislim da nisam tebi postavila ovih par pitanja!?
NIN

Post by NIN »

zena wrote:Nego, ode post u helac... hajd ukratko...

Sta bi s pozitivnom implementacijom percepcije (koja nam je tako strucno servirana) "drugog i drugacijeg" cije smo plodove ne tako davno ubrali?
Vidis zeno,
SUSTA SUPROTNOST od ovoga sto se sada radi! Apsolutno oprecno!

Nekada smo se ucili jednakosti i juzno-slavenskom bratstvu dok sada nasu djecu TRUJU kroz prizmu religije da im je najbolji jaran sa sprata DRUGACIJI pa shodno tome - LOSIJI i MANJE VRIJEDNIJI!... a ne moram te napominjati kuda to vodi...!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

NIN wrote:

Vidis zeno,

Nekada smo se ucili jednakosti i juzno-slavenskom bratstvu dok sada nasu djecu TRUJU kroz prizmu religije da im je najbolji jaran sa sprata DRUGACIJI pa shodno tome - LOSIJI i MANJE VRIJEDNIJI!... a ne moram te napominjati kuda to vodi...!
eto... ja upitah sta bi s tim programom?

btw...
nisam isla na vjeronauku, isla sam u mejtef... i da ti kazem... nista od toga o cemu pricas me niko nije naucio. Osam i po mjeseci sam bila u razredu s djecom..nije neki staz, al nikada ni u programu, ni van njega nista slicno...

Ako neko uci djecu da je drugaciji i samim tim losiji, ili kaze da je losiji, ili bilo sta od toga... to vodi tome da se tom nekom treba zabraniti rad s djecom zbog sirenja nacionalizma, vjerske mrznje itd.
Ali postavljati ovako tezu, NIN, uz svo postovanje, naopako je... jer prosto, niti je tacno, niti je istinito.

Ne kazem da nema ljudi koji ne rade svoj posao casno i posteno, ali nije to rezervirano samo za one koji predaju vjeronauku.

Svi smo jel da jednaki, ali su nastavnici vjeronauke, ipak malo nejednakiji?
luciferino

Post by luciferino »

Mene više interesuje ovo. Neka mi neko ko jeste za vjeronauku u školama objasni zašto jeste kada je sve to moguće naučiti izvan škole, od roditelja, u džamijama, crkvama, itd.?
Saray_Di

Post by Saray_Di »

"Mene više interesuje ovo. Neka mi neko ko jeste za vjeronauku u školama objasni zašto jeste kada je sve to moguće naučiti izvan škole, od roditelja, u džamijama, crkvama, itd.?"

u moje vrijeme su isli oni kojima je povecavalo prosjek..uglavnom takvi
i zbog dobre ocjene iz vjeronauke (a uvijek je bila najvisa)
prosli bi vrlodobrim umjesto dobrim,ili odlicnim umjesto vrlodobrim..
pa ko zna..mozda iz istih razloga i danas budu isli.
A onda izvan skole bismo svasta nesto mogli nauciti sami,ne ici
nikako u skolu..ako se moze vjeronauka,mozes i ostalo po istom
principu!?
Ja bih prvo procijenila ko ce drzati te casove historije religije,ili
vjeronauke..pa onda donosila konacan sud.To je 45 min u 7 dana
ako se ne varam,cemu tolika prasina??
danas

Post by danas »

nisam sigurna da znam na sta se ovo odnosi... koje plodove? :?

mene zaprvo najvise ovdje zanima zasto je religioznom covjeku koji ionako misli vjerski obrazovati svoju djecu bitno da ovo za njega radi drzavna skola... znajuci da ce se ovakav predmet pretvoriti u novi 'marksizam', ideoloski obojen i nasilno nametnut predmet na kojeg se gleda sa mjesavinom sprdnje i zgrazavanja...
luciferino

Post by luciferino »

Saray_Di wrote:
Apsolutno sam protiv zabadanja nosa religije u skolstvo i privatan zivot. A sta ako ja ne vjerujem u boga i ne interesuje me istorija religije? Ionako su djeca opterecena u skolama, bolje sto vise casova engleskog jezika i informatike. A kome je do vjeronauke, neka izvoli u crkvu ili dzamiju. Bas su mi dosadili.
Potpisujem i dodajem da sam tek sad saznala da je vjeronauk postao
OBAVEZAN predmet- dok sam ja isla u osnovnu (a valjda se ne misli
na srednje skole) bio je fakultativan,sto znaci da si mogao da biras
hoces li ili ne.
I djeca jesu preopterecena ionako hrpom predmeta i bolje da se
usavrsavaju u onome sto im u buducnosti moze obezbjediti kruh na stolu,
nego da gube vrijeme u skoli na ono sto mogu sami kuci procitati..
ako zele.Glasam za dodatni strani jezik kao OBAVEZAN predmet umjesto
vjeronauka--zato brate postoje mektebi,knjige,crkve..sta ti ja znam.
Saray_Di, da li se meni čini ili su tvoji postovi kontradiktorni???
Prvo si rekla ono gore, sada tvrdiš ovo dole? Daj se opredijeli.
u moje vrijeme su isli oni kojima je povecavalo prosjek..uglavnom takvi
i zbog dobre ocjene iz vjeronauke (a uvijek je bila najvisa)
prosli bi vrlodobrim umjesto dobrim,ili odlicnim umjesto vrlodobrim..
pa ko zna..mozda iz istih razloga i danas budu isli.
A onda izvan skole bismo svasta nesto mogli nauciti sami,ne ici
nikako u skolu..ako se moze vjeronauka,mozes i ostalo po istom
principu!?
Ja bih prvo procijenila ko ce drzati te casove historije religije,ili
vjeronauke..pa onda donosila konacan sud.To je 45 min u 7 dana
ako se ne varam,cemu tolika prasina??
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

amrino wrote:
ja_cura_ wrote:jos nesto: neko je spomenuo da se izbaci vjeronauka i historija religija, kako bi mi bili moderni (tako nesto skontah iz postova)

pitanje: zasto izbacivati, kad cijeli zapad ima i odrzava nastavu religije u osnovnim skolama? koliko znam to je sasvim normalna pojava.
Ma zato sto bi se ovdje svi j.... a da im ne udje- narodski receno!
Cuj : sta ako mene ne interesuje historija religije?!
Sta ako nekog ne interesuje historija- i to pogotovo ova koja ima tri verzije?!
Ma amrino, ovdje se insan moze sit gluposti načitat... :roll:
Eto i ja mislim da drustvo zasigurno ne bi propalo kad bi izbacili i biologiju, i fizičko, i muzičko, i hemiju... a i teret je djeci... :-? :roll:

NIN, jelde ja kako tebe upratih na ovoj temi (a i na forumu), najbolje bi bilo ukinuti religiju iz skolskih ustanova, ma zapravo ukinuti je totalno iz drustva? :? :shock:

I vidim nisi sam. Ali - razočaraću vas :)

Otići ću još korak dalje u fundamentalnom klericizmu pa ti citirati ono sto pravo ne volis:
"Oni zele da utrnu Allahovo svjetlo, a Allah će učiniti da Njegovo svjetlo ostane, pa makar to mrzili nevjernici".

Na ovom forumu sam upoznao ličnosti koje su mi zivo pojasnile zadnji dio citata. Da ne bude zabune i da se moje riječi ne pomijesaju gdje ne treba: ne mislim da je nuzno onaj ko je protiv predmeta vjeronauke automatski i protiv vjere ili religije.
Ali isto tako je definitivno da neki koji su protiv tog predmeta u skolstvu, tog stajalista apsolutno samo zbog silne mrznje prema vjeri koju nose. Islamu ili drugoj...
Pa da začinim na kraju sa jos jednim citatom:
"Iz njihovih usta nije mrznja, a ono sto kriju njihova prsa je jos gore."

:) 8-)
Jara

Post by Jara »

zena wrote: nisam isla na vjeronauku, isla sam u mejtef... i da ti kazem... nista od toga o cemu pricas me niko nije naucio.
Dobar primjer zašto je mejtef bolji za vjeronauk.
Last edited by Jara on 16/05/2007 23:55, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:

nisam sigurna da znam na sta se ovo odnosi... koje plodove? :?

mene zaprvo najvise ovdje zanima zasto je religioznom covjeku koji ionako misli vjerski obrazovati svoju djecu bitno da ovo za njega radi drzavna skola... znajuci da ce se ovakav predmet pretvoriti u novi 'marksizam', ideoloski obojen i nasilno nametnut predmet na kojeg se gleda sa mjesavinom sprdnje i zgrazavanja...
danas, citava jedna generacija odgojena po principu da nema drugacijeg, da smo svi isti... i onda odjednom cetnici? otkud cetnici? jesu li ti cetnici isli u te skole u koje smo i mi isli?
jel sad jasnije?

drugo, pretpostavljam... da je tako roditeljima lakse. Ne salju djecu u mekteb subotom i nedjeljom, vec im "obezbijede" to u okviru skolske sedmice, i onda imaju vikend slobodan... njihova savjest mirna... i td. iako se mektebsko obrazovanje, od vjeroucitelja koji rade svoj posao, ne moze mjeriti s onim sto djeca dobiju u skoli... u korist mekteba, naravno.
Ukoliko nekad bude bilo vjeronauke u skoli gdje budu, ako Bog da, moja djeca... ici ce na vjeronauk. Jer ne vidim nijednog razloga zasto da ne. Ukoliko unormalimo svoj odnos prema religiji, a Boga mi i ukoliko religijske zajednice koje se bave time budu imale kvalitetan kadar.. nema razloga da se to pretvori u ono sto si navela...i naravno, nikako taj predmet upoznavanja religijske tradicije iz koje poticemo, ne bih "uvela" pod obavezni predmet, vec fakultativni.... Ko zeli, neka mu to drzava omoguci.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

nisu kontradiktorni,evo pazi:

dakle,moj je stav i dalje kako sam napisala da nisam zato da to
bude OBAVEZAN predmet,jer u tom slucaju ta djeca nemaju pravo
biranja..i u TOM SLUCAJU ipak onda imaju dzamije,crkve i hramove
i to treba da bude njihov izbor.
A dalje..ne slazem se s tim da ukoliko se ima pravo biranja--
na ta 2 predmeta mi ovdje kritikujemo nesto sto jos nismo vidjeli
kako izgleda--te hodze,popove itd--i ja sam akcenat stavila na
HISTORIJU RELIGIJA,a ne na vjeronauku iskljucivo.Znaci,smatram i
dalje da jesu djeca opterecena s masom tih predmeta i zadnje sto im
treba je da ih neko tjera da pohadjaju vjeronauk---moj glas ide
za HISTORIJU RELIGIJA i u danasnje vrijeme bi to mozda cak bio pravi
potez,mozda bi na taj nacin djeca malo manje slusala politiku svojih
roditelja,koji su btw pristrasni i upoznali pozitivnosti umjesto
negativnosti neke druge kulture i religije.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Idemo na Mars, idemo na Mars :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Jara wrote:
zena wrote: nisam isla na vjeronauku, isla sam u mejtef... i da ti kazem... nista od toga o cemu pricas me niko nije naucio.
Dobar primjer zašto je mejtef bolji za vjeronauk.
dobro... nije to neki argument.. jer su moji vikendi bili nesto drugaciji...od djece koja nisu isla u mjetef...
I da, neki ljudi nemaju lijepa uspomene na mejtef... jer su ljudi koji su im predavali, bili nedovoljno obrazovani, nedovoljno strucni i neke nije jednostavno bila briga... roditelji zele da im djecu poducava kadar koji je obrazovan za taj posao, te da su odgovorni pred drzavom za ono sto govore i rade... iako to nije garancija uspjeha, i pozitivnog utjecaja...
NIN

Post by NIN »

zena wrote:
NIN wrote:

Vidis zeno,

btw...
nisam isla na vjeronauku, isla sam u mejtef... i da ti kazem... nista od toga o cemu pricas me niko nije naucio. Osam i po mjeseci sam bila u razredu s djecom..nije neki staz, al nikada ni u programu, ni van njega nista slicno...

Ako neko uci djecu da je drugaciji i samim tim losiji, ili kaze da je losiji, ili bilo sta od toga... to vodi tome da se tom nekom treba zabraniti rad s djecom zbog sirenja nacionalizma, vjerske mrznje itd.
Ali postavljati ovako tezu, NIN, uz svo postovanje, naopako je... jer prosto, niti je tacno, niti je istinito.

Ne kazem da nema ljudi koji ne rade svoj posao casno i posteno, ali nije to rezervirano samo za one koji predaju vjeronauku.

Jedno je mejtef a drugo je Javna ustanova - Osnovna skola. U tome lezi problem! Da ponovim, imas jedan razred od 30 ucenika kojima su roditelji iz razlicitih konfesija. Vecina tih roditelja ce odabrati da njihova djeca jednom ili dva puta sedmicno idu na razlicite sate religijske naobrazbe. Vjerujem da si odlicno upoznata sta znaci ista. Kada meni (stavit cu se u situaciju djeteta od 7 godina) moj lokalni teolog pocne predavati o univerzalnosti religije kojoj moji roditelji pripadaju, pa samim tim i mene etiketiraju u istu, prvi upitnik iznad moje glave mene sedmogodisnjaka ce biti obojen pitanjem o mom najboljem jaranu i njegovoj upitnosti satova koje pohadja u tih par puta sedmicno. Ako meni kao sedmogodisnjaku moj teolog kaze da je, recimo, pravoslavlje SAVRSENO shvatit cu da ono o cemu moj najbolji jaran uci uporedo ali ODVOJENO ne moze biti savrseno, jer jedno je savrseno! Kada sjednemo u klupu nakon zavrsetka sata religijske naobrazbe moja percepcija drugarstva kao sedmogodisnjaka dozivljava blagi otklon - cinjenica. Na tim satovima se ne uci nego se propovjeda iz cijih propovjedi izvlacis sopstvene zakljucke koji su mnogo ucinkovitiji jer predavac je drustveno okarakteriziran kao nosioc morala.

Djeca slijede autoritete. Prva autoritativna stepenica u njegovom zivotu je majka, zatim otac nakon kojeg dolazi ucitelj/ica koji/a konacno oblikuje i usmjerava razvoj licnosti jedne mlade individue u zeljenom smijeru. Osnovno skolstvo nije dzaba OSNOVNO i zato moras napraviti distinkciju izmedju mejtefa i osnovne skole. U javnoj ustanovi se oblikuju clanovi drustva koji ce (ne)pridonijeti istom a drustvo bi po pravilu trebalo biti koherentno.

Druga je stvar sto lokalni teolozi svojom slatkorijecivoscu osvajaju simpatije ucenika a i sama koncepcija satova religiozne naobrazbe je takoreci neobaveznog karaktera sto ce ucenicima doci kao zgodan trenutak da se odmore od maternjeg jezika ili matematike i tako upadaju u zamku jednog smisljenog sistema koji nase drustvo i drzavu dalje tusi i gura u ambis. PODJELOM UCENIKA DIJELIMO DRZAVU!

Pozdrav...
Saray_Di

Post by Saray_Di »

PS: znaci ako hoces iskljucivo RELIGIJU imas dzamiju,crkvu,hram..itd...
i to nikako ne smije biti OBAVEZAN predmet,jer se moze postici samo
kontra efekat

predmet Historija Religija ne nesto sasvim drugo..bolje uvesti to
kao obavezan predmet,a ukinuti domacinstvo primjera radi,
ako to jos postoji :-D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ahmmed wrote:Idemo na Mars, idemo na Mars :D
Mozes li kako to skontat u stihu ili makar u kakvoj zvučnoj paroli, da polahko zvuzducem i pripremam se? :? :-)
luciferino

Post by luciferino »

Saray_Di
I dalje mislim da su ti postovi kontradiktorni, ali neka prosude drugi.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

pa argumentuj,na osnovu cega zakljucujes da su kontradiktorni
buduci da sam ti pojasnila?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

NIN wrote:
zena wrote:
NIN wrote: Vidis zeno,

btw...

Jedno je mejtef a drugo je Javna ustanova - Osnovna skola. U tome lezi problem! Da ponovim, imas jedan razred od 30 ucenika kojima su roditelji iz razlicitih konfesija. Vecina tih roditelja ce odabrati da njihova djeca jednom ili dva puta sedmicno idu na razlicite sate religijske naobrazbe. Vjerujem da si odlicno upoznata sta znaci ista. Kada meni (stavit cu se u situaciju djeteta od 7 godina) moj lokalni teolog pocne predavati o univerzalnosti religije kojoj moji roditelji pripadaju, pa samim tim i mene etiketiraju u istu, prvi upitnik iznad moje glave mene sedmogodisnjaka ce biti obojen pitanjem o mom najboljem jaranu i njegovoj upitnosti satova koje pohadja u tih par puta sedmicno. Ako meni kao sedmogodisnjaku moj teolog kaze da je, recimo, pravoslavlje SAVRSENO shvatit cu da ono o cemu moj najbolji jaran uci uporedo ali ODVOJENO ne moze biti savrseno, jer jedno je savrseno! Kada sjednemo u klupu nakon zavrsetka sata religijske naobrazbe moja percepcija drugarstva kao sedmogodisnjaka dozivljava blagi otklon - cinjenica. Na tim satovima se ne uci nego se propovjeda iz cijih propovjedi izvlacis sopstvene zakljucke koji su mnogo ucinkovitiji jer predavac je drustveno okarakteriziran kao nosioc morala.

Djeca slijede autoritete. Prva autoritativna stepenica u njegovom zivotu je majka, zatim otac nakon kojeg dolazi ucitelj/ica koji/a konacno oblikuje i usmjerava razvoj licnosti jedne mlade individue u zeljenom smijeru. Osnovno skolstvo nije dzaba OSNOVNO i zato moras napraviti distinkciju izmedju mejtefa i osnovne skole. U javnoj ustanovi se oblikuju clanovi drustva koji ce (ne)pridonijeti istom a drustvo bi po pravilu trebalo biti koherentno.

Druga je stvar sto lokalni teolozi svojom slatkorijecivoscu osvajaju simpatije ucenika a i sama koncepcija satova religiozne naobrazbe je takoreci neobaveznog karaktera sto ce ucenicima doci kao zgodan trenutak da se odmore od maternjeg jezika ili matematike i tako upadaju u zamku jednog smisljenog sistema koji nase drustvo i drzavu dalje tusi i gura u ambis. PODJELOM UCENIKA DIJELIMO DRZAVU!

Pozdrav...
NIN... sve je ovo lijepo napisano i primjenjivo na svakog nastavnika koji moze i zeli zloupotrijebiti poziciju. Zasto je tvoj kolega koji je zavrsio studije religijske pedagogije drugaciji od tebe? Ili od mene?

Ako tjeramo mak na konac... sve sto nauce na vjeronauci mogu cuti i u crkvi. I sta cemo sad? Ako je to "zlo" koje dijeli drzavu..hocemo li smisliti josh jedan sistem.. gdje ce marginalizacija tih ljudi dovesti do prosperiteta ove drzave?

Ova drzava ce se jos dugo muciti...
ali religija nije njen problem...
Njen problem su oni koji je ne zele. Koji je konstantno razvaljuju, ali ne zato sto su religiozni...
Cetkica za zube

Post by Cetkica za zube »

Uh,ljudi,osjetljiva tema pravo...posebno nakon rata....
Prednost dajem istoriji religije,ali u starijim razredima (od 6.pa nadalje). Protvim se uvodjenju vjeronauka u prvi razred osnovne.Tako da ako se i mora uvesti-vjeronauk- DA, fakultativno i to ili subotom ili prvi cas,ili zadnji ili precas,a istorija religije kao normalan predmet. Znam za par slucajeva da je cas vjeronauke 2 ili 3.po redu pa oni koji ne idu (djeca iz mijesanih brakova,ostali,itd..) sjede ispred ucionice i samim tim su odbaceni od vecine.Ili isto slucaj znam-moji prijatelji ne zele da im dijete ide na vjeronauk a bosnjaci su,ali salju dijete jer im nema gdje provoditi vrijeme u skoli dok traje taj cas vjeronauke. Mislim da je ruzno na bilo koji nacin odvajati djecu.Ko voli nek izvoli ali u slobodno vrijeme.I prije se islo u mejtef i u crkvu pa nikom nista nije falilo. A podrzavam istoriju religije jer je lijepo nauciti i o svojoj a i o drugim religijama. Niko ne spominje djecu iz mijesanih brakova.
Post Reply