Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Edmond

Post by Edmond »

mona wrote:na mismrk1 red na kupovini kao za vratnički kombi :D
u 9 h kad sam pisala o ovome bila samo jedna jedina kupovina :-)
A gdje gledaš broj dionica za prodaju i kupovinu? Na SASE ne mogu da nađem za mismrk1.
Last edited by Edmond on 07/05/2007 12:00, edited 1 time in total.
mona

Post by mona »

na OBS-u
na sase vidiš samo broj dionica prvog kupovnog i prvog prodajnog
a ove su u fixingu tako da ta cijena nije mjerodavna, nego ona koja je u imbalance-u
kub lajkan

Post by kub lajkan »

(Članak iz nove SB, uz napomenu da trenutno na našoj berzi baš i nisu u potpunosti primjenjiva sva pobrojana pravila)

CEH NA BERZI PLAĆAJU “SVINJE”

Na internetskom portalu Imamnovac.com objavljena su neka od mnogobrojnih “pravila” berzanskog poslovanja. Navodnici su stavljeni namjerno: “pravila” naime vrijede samo pod određenim uvjetima i u slučaju da ih korisnik zna primijeniti, a taj zanat nije jednostavno izučiti. Dok čitate pravila, uvijek morate na umu imati sljedeće: neko je s druge strane transakcije. Bez obzira kupujete li dionice ili ih prodajete, s druge strane je neko ko misli suprotno od vas. Ako vi kupujete dionicu zato jer ste procijenili
da je jeftina, neko je mora prodati. Zašto bi neko jeftino prodao dionice? Možda mu treba novac, možda ih je kupio dok su bile još jeftinije, a možda on zna nešto što vi ne znate?

Krenimo redom:

􀁺 Kupi jeftino, prodaj skupo (eng. buy low sell high) - zvuči logično zar ne? Kupite dionicu po 50 KM i prodate po 80,00 KM. Poenta je pronaći jeftinu dionicu, kupiti je i kasnije prodati skuplje.

􀁺 Kupi skupo, prodaj još skuplje (eng. buy high sell higher) - to znači da kupujemo dionice čija je cijena već počela rasti odnosno sudionici na tržištu su je prepoznali kao dobru i počeli kupovati. Kupujemo dionice koje su u uzlaznom trendu.

􀁺 Trend je tvoj prijatelj (eng. the trend is your friend) - to znači da bismo trebali kupovati dionice onda kada cijena te dionice raste. Uzlazni trend se najbolje vidi iz grafičkog prikaza cijene.

􀁺 Kupi još dionica koje ti donose zaradu (eng. add to winners, average up) - to pravilo znači ako prepoznate dobru dionicu čija cijena počinje rasti, dokupite još te dionice, kako cijena raste, tako vi dokupljujete još više te dionice. Ustvari, dodajete na onu koja je dobra i na kojoj zarađujete.

􀁺 Nemoj kupovati dionice koje donose gubitke (eng. do not add to losing positions, average down) - nemojte dokupljivati dionicu koja pada. Suprotno od prethodnog pravila.

􀁺 Pusti dobre dionice da rastu, a loše brzo prodaj (eng. let your profits run and cut your losses quickly) - drugim riječima, ako ste počeli zarađivati na dionici nemojte je odmah prodati. To je dionica koja vam zarađuje novac i pustite je da raste i još zarađuje. S druge strane, ako ste slučajno pogriješili i dionica je počela padati, brzo je prodajte uz mali gubitak jer bi se moglo dogoditi da još više padne i onda ćete imati veliki gubitak.

Bikovi zarađuju, medvjedi zarađuju, svinje bivaju ubijene (eng. bulls make maney, bears make money, pigs get slaughtered) - bikovi su oni ljudi koji vjeruju da će cijena dionica rasti, medvjedi pak vjeruju da će cijene padati. Ko su onda svinje? Obični ljudi koji nemaju pojma šta se događa i na kraju izgube novac!
mr.nice

Post by mr.nice »

Marco-x wrote:Molio bih forumaše da ubuduće ovdje postaju pitanja u vezi ulaganja...

Nadam se da će iskusniji forumaši u ulaganju pomoći početnicima...
U toku dana cu pokusati naci nekoliko dobrih teksova u knjigama koje imam o formiranju cijene dionica pa cu postaviti.
Moje zapazanje je da se svi vode principom ponude i potraznje. Ok. Ispravno! Ali da li se neko upitao kako se formira potraznja neke dionice? Vjerujte mi malo ljudi ce vam nesto vise reci o tome jer i sami ne znaju!
mr.nice

Post by mr.nice »

Edmond wrote:Mala digresija. Dobio sam informaciju da period od dostavljanja naloga za kupovinu u brokersku kuću i same kupovine dionica traje oko tri dana ?! Da li je ovo tačno ili ne ? Mislim, za dan se mnogo toga promijeni,a ne za tri dana ?!
Četiri dana! Isto važi i za prodaju. To je učinjeno iz tog razloga da bi berzanski špekulanti na nerazvijenom finansijskom tržištu mogli dizati i spuštati cijenu dionica u toku jednoga dana.
Npr. Gosp. Radončiću padne na pamet da kupi dionice neke jake firme, ali mnogo tih dionica je u rukama malih dioničara. Naslov u Avazu: Firma XY bankrotira! Svi lete na berzu cijena pada, a on kupuje po minornim cijenama. Sutra u Avazu izvinjenje da su pogrješili i to je to. On još bogatiji a narod još siromašniji! (ovo za Radončića sam samo uzeo kao primjer jer ima medijski monopol u rukama!)
Po nekim najavama SASE će uskoro uvesti sistem trgovanja po kojem će se moći kupovati i prodavati isti dan!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mr.nice wrote:U toku dana cu pokusati naci nekoliko dobrih teksova u knjigama koje imam o formiranju cijene dionica pa cu postaviti.
Mozes staviti i naslov knjige (koja se bavi berzom) za koju mislis da je dobra...

Iako mislim da se kod nas trenutno primjenjuje manje sofisticirana metodologija od primjene znanja iz oblasti ekonomskih nauka... :D
bolero1968

Post by bolero1968 »

Eh ovako
Ja sam totalna neznalica sto se tice tih dionica, ali imam dionice jedne jace firme u BiH i namjeravam ih prodati pa imam par pitanja koje su vama totalno glupa ali JA NE ZNAM.
1.Kako se prodaju dionice.?
2.Moram li platiti porez i koliko?
3.Da li je moguce izbjeci ili umanjiti stopu poreza na legalan nacin?
4.Koliko dugo traje citav proces?
Upish

Post by Upish »

Svima bi preporucio blog: http://ameloni.blogger.ba na kojem covjek vodi svoj ulagacki dnevnik a zna dati i finih savjeta. Konkretnija pitanja mu mozete postaviti na email. Inace, pingvin izdaje knjigu za ulagace pocetnike i one malo naprijednije koja bi trebala da izadje za par sedmica.
Eshek

Post by Eshek »

bolero1968 wrote:Eh ovako
Ja sam totalna neznalica sto se tice tih dionica, ali imam dionice jedne jace firme u BiH i namjeravam ih prodati pa imam par pitanja koje su vama totalno glupa ali JA NE ZNAM.
1.Trebaš otići u Registar za vrijednosne papire (kod vječne vatre) i podnijeti zahtjev za izvod. Dobiješ ga poslije 10-15 dana.

Potom ideš kod neke brokerske kuće (izvod, lična, podaci o računu u nekoj banci) i daješ nalog za prodaju.

2. ne znam

3. ako se radi o većoj lovi, pošalji PM, pa ću ti reći kako da je opereš :D

4. dobijanje izvoda + nalog + prodaja i sva sranja... mislim oko 20 dana
+ eventualno pranje traje oko 10 dana
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Molio bih forumashke stručnjake da mi kažu mišljenje o ovom:

http://www.volksbank.ba/usluge/index.ph ... 71&lang=bs

Hvala!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Eshek wrote:
bolero1968 wrote:Eh ovako
1.Trebaš otići u Registar za vrijednosne papire (kod vječne vatre) i podnijeti zahtjev za izvod. Dobiješ ga poslije 10-15 dana.

Potom ideš kod neke brokerske kuće (izvod, lična, podaci o računu u nekoj banci) i daješ nalog za prodaju.

2. ne znam

3. ako se radi o većoj lovi, pošalji PM, pa ću ti reći kako da je opereš :D

4. dobijanje izvoda + nalog + prodaja i sva sranja... mislim oko 20 dana
+ eventualno pranje traje oko 10 dana
1. Ako vec imas izvod ne trebas ga vaditi ponovo. Ides odmah u brokersku kucu i zakljucis sa njima ugovor, jer je to jedini nacin na koje se dionice mogu legalno prodavati...

2. Nema poreza, imas samo nekih 1,5% provizije na iznos kojim trgujes.

4. Papirologija u brokerskoj kuci se moze srediti za par dana. Samo trgovanje moze potrajati od par minuta do par godina :D
Zavisno od toga koliko para trazis za svoje dionice. Jer ako trazis puno vise nego sto trenutno vrijede, mozes se nacekati dok "naleti" kupac. A moze i da nikad ne naleti... :D
Kad zavrsis prodaju, za par dana lova legne na tvoj racun i to je to...

Sretno!
Eshek

Post by Eshek »

Dirty Harry wrote:Molio bih forumashke stručnjake da mi kažu mišljenje o ovom:

http://www.volksbank.ba/usluge/index.ph ... 71&lang=bs

Hvala!
10% godišnje... premalo..
Eshek

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:1. Ako vec imas izvod ne trebas ga vaditi ponovo. Ides odmah u brokersku kucu i zakljucis sa njima ugovor, jer je to jedini nacin na koje se dionice mogu legalno prodavati...

2. Nema poreza, imas samo nekih 1,5% provizije na iznos kojim trgujes.

4. Papirologija u brokerskoj kuci se moze srediti za par dana. Samo trgovanje moze potrajati od par minuta do par godina :D
Zavisno od toga koliko para trazis za svoje dionice. Jer ako trazis puno vise nego sto trenutno vrijede, mozes se nacekati dok "naleti" kupac. A moze i da nikad ne naleti... :D
Kad zavrsis prodaju, za par dana lova legne na tvoj racun i to je to...

Sretno!
Komunjaro, preskočio si broj 3 :D :D
pinostratuss

Post by pinostratuss »

pitanje:

pretpostavka da se radi o emitentu xy, na je dnevni promet istim recimo preko 50.000 i da je njegova zakljucna cijena danas bila 5,5.

Dajem nalog brokeru da akcije ovog emitenta kupi i recimo da je nalog izvrsen vec naredni dan. Kakva su Vasa iskustva i preporuke sa kojom cijenom ici u smislu da bude dovoljno visoka da do kupovine zaista i dodje ali i ne pretjerano visoka da sam u startu recimo u gubitku. (nalog traje recimo 180 dana)

thanks
pinostratuss

Post by pinostratuss »

koji je sistem Aukcija to vec znam, ali sta znaci MTFS?
baby_angel

Post by baby_angel »

Hi svima. Evo ja npr. imam ENPSR. Sta bi mi neko savjetovao da radim s tim?
TNX, baby :D
pinostratuss

Post by pinostratuss »

Marko puno hvala za odgovore. Jos jedno pitanje i to bi bilo to a nadam se i da necu biti dosadan.

Pri koristenju E-bankinga ja sam pisem Nalog. Imam opciju sa razborom (ali mi za nju sistem kaze da po pravilima SASE nju ne mogu upotrebljavati), sa limitiranom cijenom, sa diskrecijom i sl.......

nadalje, imam fill or kill itd. Koja je od ovih opcija za mene najprihvatljivija tj koja od opcija daje mogucnost brokeru da u datom momentu najbolje zastupa interese mene kao kupca i koja od opcija u slucaje prodaje.

jos jednom hvala !
seldzuk

Post by seldzuk »

Je li istina da vrijednost PIF-ova podcijenjena i šta to za sobom povlači? Je li ih dobro kupovati i čuvati da porastu. :)
mona

Post by mona »

pinostratuss wrote:Marko puno hvala za odgovore. Jos jedno pitanje i to bi bilo to a nadam se i da necu biti dosadan.

Pri koristenju E-bankinga ja sam pisem Nalog. Imam opciju sa razborom (ali mi za nju sistem kaze da po pravilima SASE nju ne mogu upotrebljavati), sa limitiranom cijenom, sa diskrecijom i sl.......

nadalje, imam fill or kill itd. Koja je od ovih opcija za mene najprihvatljivija tj koja od opcija daje mogucnost brokeru da u datom momentu najbolje zastupa interese mene kao kupca i koja od opcija u slucaje prodaje.

jos jednom hvala !

opcijom "otvoreni nalog" daješ fixnu cijenu
"diskrecija"- broker može šetati 20 % gore ili dole, u zavisnosti da li je u pitanju kupovina ili prodaja

fill or kill- za dionice koje su na aukcijskom trgovanju a kupuju se poslije fixinga

"sve ili ništa"- nalog se realizuje po datoj cijeni ali samo u potpunosti
flag

Post by flag »

Nikakvog iskustva nemam sa ulaganjem... bilo na berzu, bilo na/u http://www.hypo-alpe-adria.ba/invest/index.asp. Sta mislite o ovim fondovima?
dino2007

Post by dino2007 »

Marco-x wrote:Molio bih forumaše da ubuduće ovdje postaju pitanja u vezi ulaganja...

Nadam se da će iskusniji forumaši u ulaganju pomoći početnicima...
pogledajte ovu webstranicu. nije losa stvar.

http://trendsignali.com
pitt

Post by pitt »

Ima li ko kakav savjet koja brokerska kuca ili banka su najbolji sto se tice ulagana (profesionalizam, tehnologija, iskustvo, itd). Prednost su one sto imaju online access.
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

pitt wrote:Ima li ko kakav savjet koja brokerska kuca ili banka su najbolji sto se tice ulagana (profesionalizam, tehnologija, iskustvo, itd). Prednost su one sto imaju online access.
Koliko sam upratila, najbolje preko investicionih fondova (MF Global i Hypo), platis njima sumu koju namjeravaš potrošiti, a onda oni s njom raspolažu i ulažu je i to ne samo u dionice već i ostale vrijednosne papire. Koliko sam shvatila, manje su šanse da izgubiš novac, i možeš ga vratiti kad hoćeš... :roll:
Nisam probala, pa ako neko ima praktično iskustvo, neka ga podjeli s nama
pitt

Post by pitt »

kakva je razlika u cijenama usluga izmedju racuna kod brokera i tih investicionih fondova? Vjerujem da kao i ovdje brokeri naplacuju po transakcijama a da li fondovi naplacuju procenat na vrijednost i koliko to iznosi?
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

pitt wrote:kakva je razlika u cijenama usluga izmedju racuna kod brokera i tih investicionih fondova? Vjerujem da kao i ovdje brokeri naplacuju po transakcijama a da li fondovi naplacuju procenat na vrijednost i koliko to iznosi?
Ovdje imaš sve razrađeno treba samo vremena da se sve prostudira, ovo je izgleda trenutno jedini koji funkcionira kod nas.ima još neki Hypo, al on je tek u začetku

http://www.mfinvest.ba/

Kontam da je ovo pametnije nego sam krenuti u dioničke vode, pogotovo kad u ovom slučaju djeluješ kroz kompaniju, a ako igraš solo ovisiš samo o brokeru, ne znam... :roll:
Post Reply