To je uredu accent.. razumijemo se .. mislio sam da si to sa majstorima dogovarao ugradnju mimo firme.. htio sam da kežem da je bitno je da stoji firma iza toga..accent wrote:@saibaba - druze, mozda me nisi shvatio, a mozda ni ja nisam objasnio, e vako, firma je poslala covjeka da izmjeri prozore, ugradnja je uracunata u cijenu, kao sto ti rece, ako ja ugradjujem prozore nemam garancije a ovako imam 5 godina, pa nisam lud da strovalim brdo para i da mi se postave prozori bez garancije, mada je moj prijatelj montazer, reko neke jarane ja tebe nemogu za vrat a firmu mogu, ako sta nebude u redu.
ja sam montazerima platio samo VADJENJE postojece stolarije. a sve ostalo je islo pu ugovoru, znaci kesom placanje 8% (cigani) popusta, 14 dana rok za isporuku, montaza, garancije.
znam da imaju 5 komora, sad za te dihtunge moram pogledati ugovor.
PVC prozori vs drvena stolarija
- saibaba
#51 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
- accent
#52 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@saibaba - ali vidis opet su to bosanska posla ili zapadnoevropejska, garancija na okov 5 godina, na steke i mehanizme 2 godine, a na plastiku 20 ili 30 godina nisam siguran. cuj na steke 2 godine. umjesto da je sve obrnuto, pa necu svaki dan skidati prozor nego cu svaki dan otvoriti isti koristeci steku.
- saibaba
#53 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Čuj folova na mehanizme 2 godine a na okov 5 ?accent wrote:@saibaba - ali vidis opet su to bosanska posla ili zapadnoevropejska, garancija na okov 5 godina, na steke i mehanizme 2 godine, a na plastiku 20 ili 30 godina nisam siguran. cuj na steke 2 godine. umjesto da je sve obrnuto, pa necu svaki dan skidati prozor nego cu svaki dan otvoriti isti koristeci steku.
pa glavni dio okov prozora i jeste mehanizam i jedino on može da se pokvari.
To je isto kao da ti daju u autu garanciju na motor 5 godina a na klipove i cilindre 2 godine..
Ne smiju to razdvajati ja sam na roto okov dobio 10 godina, ali na okov kompletan i to su samo garanciju prenijeli na mene znači njemci garantuju a ne naša firma koja ih koristi...
Al jebi ga zato i jesu skuplji....
- 8. sekretar SKOJ-a
#54 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Evo, tisuću razloga (KM) da sam bio u pravu kada sam firmu Senam-trocal Hadžići definisao kao šalabajzersku i neću ih zvati da poprave šalabajzerski montiranu PVC stolariju uprkos garanciji, nego, "Jovo, sve nanovo", ali ovaj put stolarija od drveta - što joj i samo ime kaže.accent wrote:....
2. odluka je pala za PVC stolariju. nakon trazenja najpovoljnije firme izbor je pao na dvije Senam-trocal i Ugarak. E sad Ugarak mi je za istu spacifikaciju dao 1000KM jeftiniju ponudu, znaci isti broj prozora, krila, stokova, roletne, klupice, low-e stakla ma sve isto (Senam-Trocal uzima na klupicama haman duplo skuplje nego u Ugarku.znaci odluka pade na na Ugarak. cim sam javio da sam musterija sutra dan dolazi momak sve fino izmjeri i u roku 10 dana dolaze majstori. dosli majstori u 9 izasli u 13, bukvalno smo samo prasinu iza njih pomeli ( sve ljudi snijeli, ocistili, pomenli, cak su i nase smece usput iznijeli), znaci nisu zidove razvalili, cak mi plocice u kupatilu nisu ostetili. razlog ne razvaljivanja zidova je taj sto sam ja bacio staru stolariju pa su oni mogli to sve izrezati bez stemanja zidova.....
....
Pfuj PVC, eno joj Radon Plaza, sa vazama punim cvijeća + rosa od PVC-a!
Trocalu Hadžići, želim sve najbolje i da se nekako distanciraju od šalabajzerluka.
- saibaba
#55 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Griješiš.. ali dobro ..8. sekretar SKOJ-a wrote:Evo, tisuću razloga (KM) da sam bio u pravu kada sam firmu Senam-trocal Hadžići definisao kao šalabajzersku i neću ih zvati da poprave šalabajzerski montiranu PVC stolariju uprkos garanciji, nego, "Jovo, sve nanovo", ali ovaj put stolarija od drveta - što joj i samo ime kaže.accent wrote:....
2. odluka je pala za PVC stolariju. nakon trazenja najpovoljnije firme izbor je pao na dvije Senam-trocal i Ugarak. E sad Ugarak mi je za istu spacifikaciju dao 1000KM jeftiniju ponudu, znaci isti broj prozora, krila, stokova, roletne, klupice, low-e stakla ma sve isto (Senam-Trocal uzima na klupicama haman duplo skuplje nego u Ugarku.znaci odluka pade na na Ugarak. cim sam javio da sam musterija sutra dan dolazi momak sve fino izmjeri i u roku 10 dana dolaze majstori. dosli majstori u 9 izasli u 13, bukvalno smo samo prasinu iza njih pomeli ( sve ljudi snijeli, ocistili, pomenli, cak su i nase smece usput iznijeli), znaci nisu zidove razvalili, cak mi plocice u kupatilu nisu ostetili. razlog ne razvaljivanja zidova je taj sto sam ja bacio staru stolariju pa su oni mogli to sve izrezati bez stemanja zidova.....
....
Pfuj PVC, eno joj Radon Plaza, sa vazama punim cvijeća + rosa od PVC-a!
Trocalu Hadžići, želim sve najbolje i da se nekako distanciraju od šalabajzerluka.
na radon plazi nije PVC nego aluminijum...
- 8. sekretar SKOJ-a
#56 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
U prethodnim postovima sam ostavio broj nalogaa. Znaju kome su prodali i ugradili "čavče za bubrege". Siguran sam da će se javiti. Ako se ne jave,....
Bio sam u Radon plazi i vidio PVC cvijece sa PVC rosom. Neka manja svechana sala, zaboravih koji sprat. O ukusima-drugi put i na drugoj temi.
Bio sam u Radon plazi i vidio PVC cvijece sa PVC rosom. Neka manja svechana sala, zaboravih koji sprat. O ukusima-drugi put i na drugoj temi.
- 8. sekretar SKOJ-a
- 8. sekretar SKOJ-a
#58 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Dakle, nakon posjete glavnog inžinjera Trocal-Senam-Hadžići i vlastitog uvjeravanja kako izgledaju ugradjeni prozori i vrata njegove firme u mom stanu,....bljak,...prevara kao i sve u ovoj državi.
Drvo, klasika,...zakon!
Drvo, klasika,...zakon!
-
Hendrix
#59 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Sasvim slučajno mi je taj inženjer ispričao kako je posjetio čovjeka koji nakon ugradnje prozora nije "obradio" površine oko istih nego je ostavio neomaltano i natrpo izolacione pjene dovoljne za 100 prozora , također je i rekao da je njegov komšija prozore od iste firme izvadio jer ne valjaju , nakon provjere sa domaćinom ispade da je to laž, i na kraju ispade da puše kroz otvore pored prozora koji su ostavljeni kako jesu a ne kroz prozore , pa čovječe , ljudi ti garantuju za prozore a zidovi su tvoja briga , ustvari nebriga bolje reći.
Ne mogu da vjerujem kakvih ljudi ima.
Ovo je i pouka za sve forumaše , da ne vjerujete baš svemu što se ovde govori.
Ne mogu da vjerujem kakvih ljudi ima.
Ovo je i pouka za sve forumaše , da ne vjerujete baš svemu što se ovde govori.
- 8. sekretar SKOJ-a
#60 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Snašla me upravo ova prevara firme Trocal Senam - Hadžići što @saibaba precizno, kao hirurškim nožem zareže - objasni. Šta ću, bio sam nekih 16 000km daleko i slao novac. Prilikom povratka ''piknulo'' me u oko i u mozak to što su momački oderali malter kod skidanja stare drvenarije. Bolest u kući, hitnost da špto prije ''začepim'' gdje puše, nerviranje, ljutnja na sestru i samog sebe,....Za 24KM sam kupio nekoliko pur-pjena i nestručno popunio praznine ispod simsa i sa unutrašnje strane. Svako skidanje klupice i simsa prozora me sve više i više razjarivalo jer na pur-pjeni piše da se površina mora očistiti i navlažiti, a ja sam pronalazio malter, ciglu, prašinu, komade drveta,...sve mi je to indirektno govorilo da se radi o šalabajzerima u pomenutoj firmi, te da ih ne trebam zvati.saibaba wrote:.......
....To je finta firme da ne stoji iza ugradnje, jedan arhitekta mi je to lijepo objasnio :
- Kod koga kupuješ taj mora da izmjeri prozore, ugradi i da garanciju.. ako izbjegava jedno od to troje ili ti gazda kaže da ima nekog majstora koji će ti to jeftino uradit, ostavlja prostor da te mulja u stilu prozor ti je dobar ali ti ga nisu dobro ugradili. Isključivo govorim za ugradnju prozora a ne naknadne molerske radove ..
Ozbiljne firme ti neće prodati prozor bez ugradnje i mjerenja..
Kada kupim novu Škodu imam i uputstvo za rukovanje i korišćenje, pa prvi servis,...itd. , ...Ovdje toga nije bilo iako se prvi put susrećem sa Pevecarijom (Stolarija od PVC+Al) nisam imao upute za korišćenje.
Dakle, u prethodnim postovima sam napisao da su MOMAČKI ODERALI MALTER, da su ŠTEDJELI NA PUR-PJENI, te da je puhalo i pored pjene i preko dihtunga. Sve je bilo tačno i ne odustajem od zaključka da je TROCAL SENAM - HADŽIĆI ŠALABAJZERSKA FIRMA. To se i potvrdilo kada sam na GSM pozvao da dodju i vide šta su uradili, javio mi se, pretpostavljam, gazda sa nekog sajma (Čudno, u jeku građ. sezone sajam, ali mi je to nebitno. Ima sajmova gradjevinaca i u sezoni), nego osupnulo me to što se on odmah tika samnom (Govori mi ti), te se telefonski intimiše kao da smo zajedno čuvali red za humanitarnu pomoć. Kao, zašto ja nisam zimi zvao da dodju.
Sikter od mene!
Dragi forumaši, ne vjerujte meni, svakakav sam čovjek,....Jok, eto kupite prozore i vrata firme TROCAL SENAM - HADŽIĆI i uvjerite se!
P.S.
Čekam da komšiju susretnem, pa da vidimo šta je on meni rekao, a šta glavnom ing.
Ako bgd-a, napredovaće ovaj kapitalizam i biće surova borba za svakog kupca. Sam će od sebe prodavc pokucati na vrata da vidi treba li podesiti doštimati štagod. Kao što danas imamo u mercatorima osmjeh i pitanje kako ste od strane kasirke, tako će i kod prodaje, montaže i ugradnje pevecarije kupac uvijek biti U PRAVU. 100% sam siguran u to!
- Better Man
#61 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Presnost dajem drvenoj stolariji, jer je daleko bolja i zdravija za ugradit u kući ili stanu. Ipak drvo je priridni materijal. PVC ne bih ni pod razno, a eno i Njemci sad bježe od PVC prozora kao đavo od krsta i ugrađuju drvenu stolariju. Moja preporuka je firma Kontinental iz Kiseljaka, tačnije kod skretanja za Fojnicu. Kvalitet stolarije, tj., prozora je prvoklasan, a ugradnja je takođe na profesionalnom nivou. Kad su meni mjenjali prije par godina na kući prozore uradili su majstorski i pritom nisu ništa oštetili zidove i fasadu. Ako je gdje i bilo oštečenja to je bilo minimalno i jedva primjetno i korekcija zida i fasade se uradila za 5 minuta. Apsolutno sam zadovoljan svojim prozorima koji su i danas izgledaju i funkcionišu kao kad su tek ugrađeni. Ono što bih dodao je da kasd naručuješ prozore pošalju ti ekipu kući da ti izmjere dimenzije kako bi ti napravili prozore po idealnoj mjeri i isto tako kad ti isporuće dođe njihova ekipa koja ti sve to postavi. Drvo je zakon i nebih ga mjenjao za PVC nikad.
-
Hendrix
#62 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Sekretar probaj obraditi površine oko prozora kako treba tj. omaltati fino pa vidi da li puše , ionako tu pjenu ljudi koriste za učvršćivanje štokova , ako je staviš previše ona ekspandira i iskrivi prozore.
Sam kažeš da si ti nestručno popunio praznine koje je trebao da ti popuni zidar koji bi pjenu izrezao i zamaltao fino , ali eto hajd ako i dalje napadaš ljude koji prave prozore jer puše kroz nestručno finalizirane radove u vlastitom angažmanu , neka bude.
I ja imam iste te prozore kao i ti , samo su poslije ugradnje obrađeni odmah malterom a ne sa 2-3 purpjene.
Koliko znam dobio si i garanciju i davno si reko kako nećeš da ih zoveš iako su prozori pod garancijom pa onda u čemu je problem?
Ove tvoje kritike dođu isto kao da kupiš tu novu Škodu i staviš joj najlošije ćelave gume i onda kriviš auto što ne leži dobro na cesti.
Sam kažeš da si ti nestručno popunio praznine koje je trebao da ti popuni zidar koji bi pjenu izrezao i zamaltao fino , ali eto hajd ako i dalje napadaš ljude koji prave prozore jer puše kroz nestručno finalizirane radove u vlastitom angažmanu , neka bude.
I ja imam iste te prozore kao i ti , samo su poslije ugradnje obrađeni odmah malterom a ne sa 2-3 purpjene.
Koliko znam dobio si i garanciju i davno si reko kako nećeš da ih zoveš iako su prozori pod garancijom pa onda u čemu je problem?
Ove tvoje kritike dođu isto kao da kupiš tu novu Škodu i staviš joj najlošije ćelave gume i onda kriviš auto što ne leži dobro na cesti.
- 8. sekretar SKOJ-a
#63 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Problem je što se radi o prevari moje sestre od strane Trocala- Hadžići (Vidi moj prethodni post) koja je sve naručila dok sam bio u inostranstvu i problem je što je puhalo i prije moje nestručne intervencije.Hendrix wrote:........Sam kažeš da si ti nestručno popunio praznine koje je trebao da ti popuni zidar koji bi pjenu izrezao i zamaltao fino , ali eto hajd ako i dalje napadaš ljude koji prave prozore jer puše kroz nestručno finalizirane radove u vlastitom angažmanu , neka bude. ....
.....Koliko znam dobio si i garanciju i davno si reko kako nećeš da ih zoveš iako su prozori pod garancijom pa onda u čemu je problem?....
Iako sam nestručno aplicirao pur-pjenu uspio sam bolesničku sobu da potpuno zaštitim što mi je bilo najvažnije. Da nije bilo bombe koju baci narkoman i syeba mi jedno od stakala i danas bi bilo ok što se tiče puhanja u istoj sobi.
Haj, neka bude,....Čim uskoro stigne očekivana lova idemo na temu Plinsko/drvo+ugalj/struja centralno grijanje, a nekako ću već zamaltati i okrečiti oko prozora. Ako bgd-a i drvenu stolariju, makar dogodine, da apliciram.
-
Dindi
#64 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Citam i pratim ove postove o bravariji vec duze vrijeme. Ja sam bila pobornik drvene stolarije jer mi je ljepsa i nekako izgleda toplija. Ako bih se odlucila za drvenu onda bi to bilo iz ANS drive, oni su najbolji ali i najskuplji u gradu, Kontinetal svi hvale ali je ipak ovo bliže. Moji roditelji imaju drvenu stolariju Jelovica i stvarno je lijepa, nista ne puse ali nema ni 4 godine kako su je ugradili a vec govore da je moraju lakirati. Oni me savjetuju i govore da kad bi sad ponovo ugradjivali da bi izabrali kvalitetnu PVC. Valjda im se ne da peglati sa tim lakiranjem. E sad , jedan rodjak je ugradio PVC, smedja boja sa nekim crticama pa maltene izgleda kao drvo sto mi se svidja i firma je Saplast, nemam rijeci da nahvalim kako dobro izgleda i kako je lako za odrzavanje, em ne moras lakirati , em ne moras ribati arfom jer je smedje
. PVC u boji je skuplji nego bijeli, njega su prozori za trosoban stan kostali oko 4500 km. Akobogda kad ja budem birala za sebe sigurno ce biti ova kvalitetna PVC i to u tamnijoj boji ( to opet zavisi od prozora zgrade, ljudi bi se trebali pridrzavati) jer kad jednom renoviram stan, ne mislim vise u njega uloziti ni marke narednih 15 godina pa cak ni za lak za drvene prozore.
I jos nesto, braco zivi u Swiss i kaze da su gore sve ALU i PVC prozori pa ne znam sto su svabe pametnije od njih da izbacuju PVC, moze se desiti da je neka nekvalitetna PVC.
I jos nesto, braco zivi u Swiss i kaze da su gore sve ALU i PVC prozori pa ne znam sto su svabe pametnije od njih da izbacuju PVC, moze se desiti da je neka nekvalitetna PVC.
- 8. sekretar SKOJ-a
#65 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@Dindi,
I meni je moj komšija, dugogodišnji predratni direktor firme koja se bavila renoviranjem zgrada i završnim radovima, preporučio http://www.saplast.ba.
Ipak bih sada, nakon opisanih iskustava, ugradio drvo,...Ali to je u domeni koliko imam mogućnosti $$$.
I meni je moj komšija, dugogodišnji predratni direktor firme koja se bavila renoviranjem zgrada i završnim radovima, preporučio http://www.saplast.ba.
Ipak bih sada, nakon opisanih iskustava, ugradio drvo,...Ali to je u domeni koliko imam mogućnosti $$$.
- 8. sekretar SKOJ-a
#66 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@Hendrix za @glavnog ing. u Trocal Hadžići,
Nekako sam provjerio. Pero perić, moj komšija, prijeratni dugogodišnji direktor firme koja je odradjivala završne radove i renoviranje zgrada NIJE SKINUO SVU PEVECARIJU iz svog stana i ugradio http://www.saplast.ba -ovu, nego je Saplastovu ugradio svojoj kćerki.
U mom razgovoru sa njim je došlo do nesporazuma, pa sam bio čvrsto uvjeren da je on to sebi ugradio, a sve vaše skinuo.
Zbunilo me to što je izjavio da nema Trocalovog računa (Ili ga je izgubio, ili ga nije imao nikako).
Nisam komšiju odavno vidio, a ovo sam saznao od internetuša iz komšiluka.ba
Pošto više nisam anoniman , nema me više na ovoj temi. Pustiću da potone.
Dobar glas se daleko čuje, a zao je internet-forwardašima mio i drag.
P.S.
@gl. ing. Trocala i ja, @8. sekretar SKOJ-a smo mujo mujić i suljo suljić, pa ga molim da više ne remeti umirovljeničke dane komšije pere perića.
Nekako sam provjerio. Pero perić, moj komšija, prijeratni dugogodišnji direktor firme koja je odradjivala završne radove i renoviranje zgrada NIJE SKINUO SVU PEVECARIJU iz svog stana i ugradio http://www.saplast.ba -ovu, nego je Saplastovu ugradio svojoj kćerki.
U mom razgovoru sa njim je došlo do nesporazuma, pa sam bio čvrsto uvjeren da je on to sebi ugradio, a sve vaše skinuo.
Zbunilo me to što je izjavio da nema Trocalovog računa (Ili ga je izgubio, ili ga nije imao nikako).
Nisam komšiju odavno vidio, a ovo sam saznao od internetuša iz komšiluka.ba
Pošto više nisam anoniman , nema me više na ovoj temi. Pustiću da potone.
Dobar glas se daleko čuje, a zao je internet-forwardašima mio i drag.
P.S.
@gl. ing. Trocala i ja, @8. sekretar SKOJ-a smo mujo mujić i suljo suljić, pa ga molim da više ne remeti umirovljeničke dane komšije pere perića.
-
gaius
#67 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
jedno pitanje.. može li mi neko navesti argumente alu vs pvc.. ali onako objektivno.. bez navijanja.. nemojte mi reklamirati nekoga.. samo hoću da vidim šta su argumenti za i protiv..
- Better Man
#68 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Mojim prozorima sad ima oko 2 i pol godine i izgledaju isto kao kad su tek postavljeni i uopće se ne moraju ponovo lakirati. Kod prijateljice je takođe drvena stolarija i nakon 6 godina prozori nisu nimalo izgubili svoj kvalitet i izgledaju kao prvog dana i ne moraju se lakirati.Dindi wrote:Citam i pratim ove postove o bravariji vec duze vrijeme. Ja sam bila pobornik drvene stolarije jer mi je ljepsa i nekako izgleda toplija. Ako bih se odlucila za drvenu onda bi to bilo iz ANS drive, oni su najbolji ali i najskuplji u gradu, Kontinetal svi hvale ali je ipak ovo bliže. Moji roditelji imaju drvenu stolariju Jelovica i stvarno je lijepa, nista ne puse ali nema ni 4 godine kako su je ugradili a vec govore da je moraju lakirati. Oni me savjetuju i govore da kad bi sad ponovo ugradjivali da bi izabrali kvalitetnu PVC. Valjda im se ne da peglati sa tim lakiranjem. E sad , jedan rodjak je ugradio PVC, smedja boja sa nekim crticama pa maltene izgleda kao drvo sto mi se svidja i firma je Saplast, nemam rijeci da nahvalim kako dobro izgleda i kako je lako za odrzavanje, em ne moras lakirati , em ne moras ribati arfom jer je smedje. PVC u boji je skuplji nego bijeli, njega su prozori za trosoban stan kostali oko 4500 km. Akobogda kad ja budem birala za sebe sigurno ce biti ova kvalitetna PVC i to u tamnijoj boji ( to opet zavisi od prozora zgrade, ljudi bi se trebali pridrzavati) jer kad jednom renoviram stan, ne mislim vise u njega uloziti ni marke narednih 15 godina pa cak ni za lak za drvene prozore.
- Better Man
#69 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
samo jedan agrument,a to je da je drvo i stolarija od drveta prirodni materijal, a PVC vještački. A da negovorim da se ljeti na velikm vručinama PVC može deformisati i da se prozori zbog toga teško otvaraju, a da ne govorim o stvaranju otrovnih čestica.gaius wrote:jedno pitanje.. može li mi neko navesti argumente alu vs pvc.. ali onako objektivno.. bez navijanja.. nemojte mi reklamirati nekoga.. samo hoću da vidim šta su argumenti za i protiv..
-
gaius
#70 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
dobro mene interesuje aluminijski prozor (schueco) vs PVC.. ??
čuo sam za komentare tipa da alu ima problema sa rošenjem.. hladnoćom profila i sl.. međutim ja imam u kanc alu-profil sa termo-mostom.. koji nit rosi.. nit je nešto hladan.. dobra termo i zvučna izolacija..
e sad trebam u stan ugraditi prozore pa me nagovaraju na pvc.. ja bih ipak kvalitet.. recimo da mi nije problem ako je alu skuplji.. za pvc sam svašta čuo.. a ovaj alu koji imam je ipak provjeren već duže vrijeme..
čuo sam za komentare tipa da alu ima problema sa rošenjem.. hladnoćom profila i sl.. međutim ja imam u kanc alu-profil sa termo-mostom.. koji nit rosi.. nit je nešto hladan.. dobra termo i zvučna izolacija..
e sad trebam u stan ugraditi prozore pa me nagovaraju na pvc.. ja bih ipak kvalitet.. recimo da mi nije problem ako je alu skuplji.. za pvc sam svašta čuo.. a ovaj alu koji imam je ipak provjeren već duže vrijeme..
-
Dindi
#71 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
2 godine je relativno kratak period, individualno je kako ce neko procjeniti da li je vrijeme da farba prozore ili ne (da li si picajzla ili neBetter Man wrote:Mojim prozorima sad ima oko 2 i pol godine i izgledaju isto kao kad su tek postavljeni i uopće se ne moraju ponovo lakirati. Kod prijateljice je takođe drvena stolarija i nakon 6 godina prozori nisu nimalo izgubili svoj kvalitet i izgledaju kao prvog dana i ne moraju se lakirati.Dindi wrote:Citam i pratim ove postove o bravariji vec duze vrijeme. Ja sam bila pobornik drvene stolarije jer mi je ljepsa i nekako izgleda toplija. Ako bih se odlucila za drvenu onda bi to bilo iz ANS drive, oni su najbolji ali i najskuplji u gradu, Kontinetal svi hvale ali je ipak ovo bliže. Moji roditelji imaju drvenu stolariju Jelovica i stvarno je lijepa, nista ne puse ali nema ni 4 godine kako su je ugradili a vec govore da je moraju lakirati. Oni me savjetuju i govore da kad bi sad ponovo ugradjivali da bi izabrali kvalitetnu PVC. Valjda im se ne da peglati sa tim lakiranjem. E sad , jedan rodjak je ugradio PVC, smedja boja sa nekim crticama pa maltene izgleda kao drvo sto mi se svidja i firma je Saplast, nemam rijeci da nahvalim kako dobro izgleda i kako je lako za odrzavanje, em ne moras lakirati , em ne moras ribati arfom jer je smedje. PVC u boji je skuplji nego bijeli, njega su prozori za trosoban stan kostali oko 4500 km. Akobogda kad ja budem birala za sebe sigurno ce biti ova kvalitetna PVC i to u tamnijoj boji ( to opet zavisi od prozora zgrade, ljudi bi se trebali pridrzavati) jer kad jednom renoviram stan, ne mislim vise u njega uloziti ni marke narednih 15 godina pa cak ni za lak za drvene prozore.
- Maraschino
#72 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ja kako znam AL prozori i vrata, namijenjeni su vise za poslovne objekte a za stambene, neces pogrijesiti ako ugradis ''dobre'' PVC prozore sa odgovarajucim okovima i staklom.gaius wrote:dobro mene interesuje aluminijski prozor (schueco) vs PVC.. ??
-
gaius
#73 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
jedan od razloga za poslovne jeste veličina profila koji se može uraditi sa al..
no to mi i nije neki problem za stambeni prostor.. šta je sa ovim ostalim prigovorima..
no to mi i nije neki problem za stambeni prostor.. šta je sa ovim ostalim prigovorima..
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#74 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Imam ALU prozore vec tri godine i jako sam zadovoljan izborom. Rade besprijekorno, kao da su juce montirani i nema nekih izoblicenja prouzrokovanih vremenskim uslovima. Posto su profili sa prekinutim termickim mostom, zimi nema rosnje a imaju i super termo i zvucnu izolaciju.gaius wrote:jedno pitanje.. može li mi neko navesti argumente alu vs pvc.. ali onako objektivno.. bez navijanja.. nemojte mi reklamirati nekoga.. samo hoću da vidim šta su argumenti za i protiv..
Moj brat je postavio PVC stolariju i ima hiljadu i jedan problem. Najveci problem je sto su prozori "spali" pa ih skoro ramenom mora zatvarati. PVC vremenom i pozuti i lagano izgubi ispoliranost dok kod eloksirane ALU stolarije to nije problem.
- Better Man
#75 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Možda jeste kratak period, ali za ovaj period boja im se nije promjenila, niti su izgubili bilo šta od svoje kvalitete u odnosu kad su tek postavljeni. dakle za sada su odlični, a vidjećemo u budučnosti kako će se ponašati i da li će zadržati boju i kvalitet, kao kad su tek postavljeni. Spomenuo sam da je kod prijateljice takođe drvena stolarija i da prozorima ima 6 godina i da izgledaju isto kao i kad su ih tek postavili. dakle boja je idalje bijela, nije požutjela i nisu izgubili na svojoj kvaliteti. Vjerovatno uticaj na boju kod drvene stolarije ima i način grijanja kuće-stana, jer drugačije je ko se grije na drva ili čumur u odnosu na onog ko se grije na plin ili struju, jer grijanjem na drva i čumur kuća-stan će vam se prije isprljati i morat ćete krečiti zidove nakon što se završi grijna sezona, tj. svake godine, dok je kod druge varijante znatno manje prljavštine i ne morate baš svake godine krečiti. Tako i za prozore koji će prije stradati kod onih koji se griju na prvu spomenutu opciju u odnosu na one koji se griju na drugu spomenutu opciju.Dindi wrote:2 godine je relativno kratak period, individualno je kako ce neko procjeniti da li je vrijeme da farba prozore ili ne (da li si picajzla ili neBetter Man wrote:Mojim prozorima sad ima oko 2 i pol godine i izgledaju isto kao kad su tek postavljeni i uopće se ne moraju ponovo lakirati. Kod prijateljice je takođe drvena stolarija i nakon 6 godina prozori nisu nimalo izgubili svoj kvalitet i izgledaju kao prvog dana i ne moraju se lakirati.Dindi wrote:Citam i pratim ove postove o bravariji vec duze vrijeme. Ja sam bila pobornik drvene stolarije jer mi je ljepsa i nekako izgleda toplija. Ako bih se odlucila za drvenu onda bi to bilo iz ANS drive, oni su najbolji ali i najskuplji u gradu, Kontinetal svi hvale ali je ipak ovo bliže. Moji roditelji imaju drvenu stolariju Jelovica i stvarno je lijepa, nista ne puse ali nema ni 4 godine kako su je ugradili a vec govore da je moraju lakirati. Oni me savjetuju i govore da kad bi sad ponovo ugradjivali da bi izabrali kvalitetnu PVC. Valjda im se ne da peglati sa tim lakiranjem. E sad , jedan rodjak je ugradio PVC, smedja boja sa nekim crticama pa maltene izgleda kao drvo sto mi se svidja i firma je Saplast, nemam rijeci da nahvalim kako dobro izgleda i kako je lako za odrzavanje, em ne moras lakirati , em ne moras ribati arfom jer je smedje. PVC u boji je skuplji nego bijeli, njega su prozori za trosoban stan kostali oko 4500 km. Akobogda kad ja budem birala za sebe sigurno ce biti ova kvalitetna PVC i to u tamnijoj boji ( to opet zavisi od prozora zgrade, ljudi bi se trebali pridrzavati) jer kad jednom renoviram stan, ne mislim vise u njega uloziti ni marke narednih 15 godina pa cak ni za lak za drvene prozore.
I jos nesto, braco zivi u Swiss i kaze da su gore sve ALU i PVC prozori pa ne znam sto su svabe pametnije od njih da izbacuju PVC, moze se desiti da je neka nekvalitetna PVC.). Ima ljudi pa ce i nakon 15 godina reci da su mu OK i da ne treba nista raditi ako mu se ne radi.