Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
upala

Post by upala »

"Sufijske skole su poput valova koji se razbijaju o stijene:
iz istog mora, u razlicitim oblicima sa istom svrhom."
Sejh Ahmed el-Bedevi

"Biti sufi znaci odvojiti se od ustaljenih ideala i od predubjedjivanja;
ne pokusavati izbijeci ono sto je pred tobom"
(Ebu Seid)

"Nemoj gledati moj vanjski oblik,
Radije uzmi ono sto mi je u ruci!"
Rumi :)

Image
Kaiser

Post by Kaiser »

sumiko wrote: Ako kome nije mrsko, bilo bi super napraviti jos fotki, narocito te kaligrafije iz atrija, mozda se nadje neko ko ce nesto konkretnije reci.
Biće fotografija aBd

O Hadži Sinanovoj tekiji, napisao Muharem Omerdić u Prilozima historiji Sarajeva str.129-140

Silahdi Mustafa-pašina - Hadži Sinanova tekija. Hadži Sinan Jusuf je carskim i svojim novcem sagradio ovu lijepu tekiju od tesarskog kamena u mahali Kadi Bali efendije ispred Sarač Alije džamije. Ispod tekije u groblju se nalazi njegovo turbe otvorenog tipa sa nišanom na kome piše godina 1049. (1636.)(10) U ovoj tekiji se obavljaju obredi po kadirijskom usulu. Ona njeguje uspomenu na Hadži Sinana i na njegova sina Silahdar Mustafa-pašu, te na šejha Hasana Kaimiju - istaknutog pripadnika kadirijskog tarikata, šejha ove tekije i poznatog pjesnika na turskom i bosanskom jeziku, buntovnika protiv nepravdi onovremene administracije i zaštitnika nevoljnika i sirotinje. Znamenito ime vezano za ovu tekiju je i šejh Muhammed Kuranija Sarajlija - Mejli, sljedbenik kadirizma - u tekiji se čuvaju brojni njegovi natpisi, pa čak i slikarski radovi. Od njega se do danas sačuvao 51 epitaf (kronogram) jer je bio istaknuti pjesnik i kaligraf. Danas je ova tekija jedini kulturno-historijski spomenik ove vrste lociran u užem dijelu sarajevske čaršije. U neposrednoj njezinoj blizini su grobovi i drugih šejhova ove tekije, čiji bijeli nišani sa uklesanim derviškim kapama plijene jednostavnošću. Iako je objekat arhitektonski tako urađen da savršeno odgovara potrebama derviškog reda kadirija, svojom formom i određenim varijantama može poslužiti kao uzor u savremenoj arhitekturi.(11)

Tekst u cjelini:
http://openbook.ba/hibernating/djelilov ... tekst3.htm
Ahmmed

Post by Ahmmed »

hadzinica wrote:jesi li to umjetnica?
lijepo opisano! da si imala pitanje iz istorije umjetnosti, zasluzilo bi paznju!!!

Uh, što si ti , hadžinice, neka stroga hanuma :D Ja mislio , vi sufije, ko pamuk, ko duša :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

hadzinica wrote:sto sam stroga, na osnovu cega to zakljuco, ziv bio :-D
pa sad da smo ko dusa :D ima na svakakvih, svaki insan drugu narav ima ,tako i medju "sufijama!" :-D

a sto tebe nema Ahmede da kazes koju, ti uvijek imas sta za reci?! je li to sve? da konstatujes da sam "stroga"? :D

p.s. a komentar doticnoj dami je bio u pohvalnom smislu, valjda "profesionalna deformacija"!!!
Eh, moja isprika. Ja sam komentar doživio malo drugačije :)

Pa, u principu, rado čitam ovu temu, no nešto posebno za reći, nemam :)

Iako su mi sufije plaho drage :)

A, za sve moje drage sufije, jedan stih:

"...I ovdje bolan, hadžija,
u Boga ljudi vjeruju, ali do zore ne piju....

Ne znaju, bolan, hadžija, šta je naša rakija,
Čime se duša opija......

:)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

I evo jedan moj doživljaj tekije na Buni.....

Tekija na Buni....Cvrčci u vrijesku....Voda i ptice....Mirisi mošusa i kadulje, miješaju se....

Koračam , polako, starim stepenicama, prema mome mjestu. Gledam šare na starome ćilimu....Slike djetinjstva....

U svome kutu, slušam vodu i ljudske glasove, miješaju se....

Najednom tišina. I sjenka.I ona u bijelom. I misao svetog Augustina:"Ja želim spoznati Boga i dušu. Zar ništa više?Savršeno,ništa više..."

Boga sam, čini mi , spoznao, a dušu?....
Ko Ahmmed Nurudin sam, ovoga trenutka.U njegovoj beznadno surovoj misli, o odricanju od svega ovosvjetskog, što bi zavoljeti mogao, jer su gubitak i razočarenje neizbježni...o odricanju od ljubavi, da je ne izgubimo...O uništenju sopstvene ljubavi, da je ne unište drugi...o odricanju od svakog vezivanja, zbog mogućeg žaljenja...Da, misao je surovo beznadna....

Skoro će suton...I skoro će se pojaviti rasut mjesec nad Blagajem....

Krećem prema Sarajevu,na radiju stara pjesma Dragana Stojnića: "Bila je tako lijepa"...Žao mi što nisam danas vidio Počitelj, pa da se onako, Isakovićevski, upitam: "Jesmo li već tu?Ili smo već tamo, gdje nas nema?"....
HomeArt

Post by HomeArt »

Kad je vec tema o sufizmu, dervišima i tekijama evo jedan turski CD:
Vuslat, dervisi iz Konje (Kaside i zikr)

http://rapidshare.com/files/35417997/Tr ... 1.mp3.html

http://rapidshare.com/files/35417998/Tr ... 2.mp3.html

Neko je ranije spomenuo ples derviša, ovo je upravo od onih vtrečih derviša iz Konje

-------------------------------------------------------------------------------

"Dođi, dođi, tko god da jesi,
bilo nevjernik, bilo da se moliš vatri.
Naša karavana nije karavana očaja.
I ako si hiljadu puta prekršio svoja obećanja,
dođi, dođi, i još jednom dođi."

Mewlana Dželaluddin Rumi
black

Post by black »

Image
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

jes da sam vec reko svoje o sufijama i tekiajam ali ipak men je posebno drag iskenderpasa dzemat, ogranak naksibendija u Turskoj :-) :-) :-)
schevar

Post by schevar »

nikad nisam bila ni u jednoj tekiji ali vec dugo imam zelju.bas vam hvala na slikama i prilozima. :) :)
Kaiser

Post by Kaiser »

Kaiser wrote:
sumiko wrote: Ako kome nije mrsko, bilo bi super napraviti jos fotki, narocito te kaligrafije iz atrija, mozda se nadje neko ko ce nesto konkretnije reci.
Biće fotografija aBd
Kako je i obećano, slike ulaza u Hadži Sinanovu tekiju:

Image

Ovo je taj "probni" pečat
Kaiser

Post by Kaiser »

Image
Kaiser

Post by Kaiser »

---
Last edited by Kaiser on 03/07/2007 08:42, edited 1 time in total.
Kaiser

Post by Kaiser »

---
Last edited by Kaiser on 03/07/2007 08:40, edited 1 time in total.
belay_djecko

Post by belay_djecko »

Ja ove derviše u glavnom doživljavam kao skupino neobrazovanih i lijenih tipova koji nakon što ne uspiju da polože ni 2-3 ispita (na fakultetu) odlaze u mir tekije, gdje se zatvaraju i uz duhovnu muziku (islama), popraćenu turskim čajem i nargilicom "odlaze u više nebeske sfere". Zamjeram im i to, što im je glavni moto... "neka, polahko... lahko ćemo... akoBogda... inšAllah...", ništa konkretno, jasno, precizno, koncizno... :roll:
schevar

Post by schevar »

kaiser,hvala na slikama :)
Kaiser

Post by Kaiser »

Image
Kaiser

Post by Kaiser »

Image
Kaiser

Post by Kaiser »

Image
sumiko

Post by sumiko »

Evo i ja nesto nadjoh

Ovo je jedan od kaligrafskih zapisa iz ulaznog atrija, ne znam prevod, a meni je zanimljivo jer je ista recenica napisana dva puta - kao odraz u ogledalu, a i nekako me podsjeca na cemprese, ma bas je prelijepo! Ima ih jos u ovom atriju koje su napisane na taj nacin, da oblikovno podsjecaju na nesto, i taj fol sto su kao pozitiv-negativ

Image

Ovo je veliki Sulejmanov muhur, a njegova velicina se vidi kad ga uporedite sa covjekom koji stoji tu pored
Image

Image

Ovo je iz atrija, kako ga Kaiser lijepo nazva probni pecat, na kojem se tacno vidi da je probni, jer je kasnije umjetnik na velikom muhuru uspio dobiti savrsenu kruznicu od ovih radijalnih linija koje ovdje izlijecu
Image
Kaiser

Post by Kaiser »

sumiko wrote:Evo i ja nesto nadjoh

Ovo je jedan od kaligrafskih zapisa iz ulaznog atrija, ne znam prevod, a meni je zanimljivo jer je ista recenica napisana dva puta - kao odraz u ogledalu, a i nekako me podsjeca na cemprese, ma bas je prelijepo! Ima ih jos u ovom atriju koje su napisane na taj nacin, da oblikovno podsjecaju na nesto, i taj fol sto su kao pozitiv-negativ

Image

misliš na ovo? :)
Kaiser

Post by Kaiser »

Ovo je jako lijepo i zanimljivo

Image
sumiko

Post by sumiko »

Kaiser wrote:
sumiko wrote:Evo i ja nesto nadjoh

Image

misliš na ovo? :)
Bravo! Jos se na ovoj vidi to preklapanje boja tj. linija, koje sam prije spominjala, vidis kako kad mu prelazi crna linija preko druge crne linije ostavlja tu bijelo, i tako sve ostaje citljivo i jasno, a ima taj efekat slikarskog umijeca, koji tek kasnije koriste Mondrijan i sl slikari moderne umjetnosti.

A druga lijevo od ove je meni mozda najfascinantnija kaligrafija ovdje (ako slucajno mozes nju zumirati sa ovih svojih velikih fotki), isto radjena kao sa odrazom u ogledalu, i kad je gledas ne znas da li te prije podsjeca na neke amfore, cupove ili na nekog lika sa debelim obrazima, tacno mozes prepoznati oci, nos, usta, usi - a to mi je jos zanimljivije jer u islamskoj umjetnosti prikazivanje likova i nije bas bilo dozvoljeno.. zato su se oni ustelili u arabeskama i lijepom pismu...
A efekat prepoznavanja razlicitih oblika se javlja tek jos kasnije, u nadrealizmu 20 st., Salvadore Dali i sl...

Ma ja se sva najezim dok ovo gledam, prelijepo a jos kad se sjetis kad je uradjeno, i tuzno kako raja u gradu i ne zna da to postoji..
Kaiser

Post by Kaiser »

sumiko wrote: A druga lijevo od ove je meni mozda najfascinantnija kaligrafija ovdje (ako slucajno mozes nju zumirati sa ovih svojih velikih fotki)...
Nikakav problem :)

Image

Hvala tebi, sumiko, za ovako lijepe komentare!
zolloo85

Post by zolloo85 »

belay_djecko wrote:Ja ove derviše u glavnom doživljavam kao skupino neobrazovanih i lijenih tipova koji nakon što ne uspiju da polože ni 2-3 ispita (na fakultetu) odlaze u mir tekije, gdje se zatvaraju i uz duhovnu muziku (islama), popraćenu turskim čajem i nargilicom "odlaze u više nebeske sfere". Zamjeram im i to, što im je glavni moto... "neka, polahko... lahko ćemo... akoBogda... inšAllah...", ništa konkretno, jasno, precizno, koncizno... :roll:
izvini jarane ali doživljavaš ih pogrešno :D :D :D
sumiko

Post by sumiko »

Kaiser wrote:
Hvala tebi, sumiko, za ovako lijepe komentare!
Nema na cemu :)

A mislim da tu jos ima nekih interesantnih informacija, samo sto sam ja dalje laik, npr. to mirrorisanje mi skroz zanimljivo..
Bila sam na izlozbi kaligrafije u hanikahu, pored G-H begove medrese.
Preporujem svakako, traje do 07.07., autor je Abdullah Pejkic.
Radjeno u drvetu, kao reljefi, a sama kaligrafija je izvedena u vrlo osobnom i zanimljivom stilu i medju nekih 20-tak kaligrafija i jedna mirrorisana, kao sto ih je vise u H. Sinanovoj tekiji! Kako je autor bio tu, saznam da se tako radi, ali nije bas uobicajeno, da su kontraverzna misljenja o tome i da je to vise licni izraz, a radi umjetnickog dojma.
Ja opet ne mogu a da ne uporedim to sa zapadnom umjetnoscu, gdje se tek u 19.st desio expresionizam tj, licni izraz :roll:

A inace, kaligrafija je meni savrseni spoj religije, umjetnosti i nauke.

Oprosite svi sto sam malo skrenula sa teme.
Post Reply