Nastavlja se strajk zdravstvenih radnika u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

otherside wrote:
_BosanaC wrote:
otherside wrote:Onaj ljekar koji otvoreno trazi novac je kandidat za krivicni postupak. DUZNOST pacijenta je da ga prijavi.
Super. Slazem se.

Ali sta je tvoja duznost? Ako vec znas takve, a dao si pretpostaviti da znas, jer ocito znas i one suprotne, zasto ih ne prijavis? Pa onda nece narod lajati na zdravstvo.

Jarane, pola moje plate ode na zdravstveno, a uplata zdravstvenog mi je samo stepenica da mogu prici doktoru i gurnuti kovertu u dzep :oops: a ne garant da ce me doktor primiti i izljeciti kada mu se pojavim s ovjerenom knjizicom.
Prvo, ja sam zensko ;)
Drugo, pogledaj malo ranije postove pa ces vidjeti da sam odgovorila na to pitanje. Svjedok korupcije nije nikad drugi ljekar vec PACIJENT. Odakle meni dokaz da kolegu prijavim. Ne mogu se pozvati na forum ili price ogorcenih pacijenata koji sute i placaju.
Bravo :)

I izvinjavam se sto nisam bio gender korektan :)

I da priupitam - odakle meni dokaz da prijavim doktora kada se te stvari 'rjesavaju' sa sestrom i doktorom u cetiri oka? :? A svi drugi doktori ce stati svome kolegi iza ledja, jer je to tako profesionalno i korektno :?

A za uvazenog gospodina doktora, i sve ostale doktore:

VASE plate se finansiraju od MOJE plate. Da nije MOJE plate, imali bi qrac, a ne plate. Moja plata zna kasniti, ali uplata zdravstvenog nije kasnila jos nikada do sada. I sve dok ne stisnete muda pa ne zatrazite novac od onih s kojim se zelite izjednaciti, jer to vas najvise i boli, da supak u ministarskoj fotelji ima vecu platu od nase, a prestanete igrati preko ledja obicnih ljudi i gradjana bez kojih ne bi bilo ni vas, moj glas podrske necete imati. A isto tako ni glas podrske javnosti.

Takodje dok sami ne ocistite vlastito smece nemojte ocekivati da neko ko je upravo dao jednom doktoru cesto posudjenih 200, 300, 500, ili cak vise hiljada maraka da mu 'pripazi zenu' kojoj se uredno uplacuje zdravstveno pokloni osmjeh nekom drugom doktoru ili medicinskom radniku, koliko god taj neko bio neduzan u svoj ovoj prici.

I za kraj - obavezno zabraniti privatnu praksu paralelno sa radnom. Pa onda nemam nista protiv i da se doktori bune, i da im se povecaju primanja. A sve dok se pacijentu objasnjava kako doktor nema vremena da mu obavi to i to jer bi eto trebao cekati sest mjeseci do godinu dana, ali ima vremena privatno, sto kosta ????KM :x

Izaberite, gospodo, jednom guzicom na dvije stolice ne mozete sjediti. Odnosno mozete, ali necete jos dugo :x
sulesavic

#52 Re: strajk zdravstvenih radnika

Post by sulesavic »

loprilh wrote: Ljudi su kod nas navikli da je zdravlje dzaba. E, pa i zdravlje se placa, kao i sve ostalo.
Zdravlje kod nas nije d¾abe. Meni se od plaæe odbija dvocifren broj u postocima za zdravstveno osiguranje.
loprilh wrote: Ja sam studirao 6 godina, ako odem na specijalizaciju, to ce biti jos 4 godine strebanja i (m)ucenja, i ne pada mi na pamet da nakon 22 godine skolovanja i ulaganja u sebe zaradjujem kao cistacica u zgradi kantonalne vlade, a i ona i ja smo na istom budzetu.

Studirao sam i ja. 4 godine. Imao sam moguænost izbora kada sem poèeo studirati. Izabrao sam ono ¹to volim. Radim posao koji mi se sviða. Nisam zadovoljan svojom plaæom. Imam nekih zdravstvenih problema prouzrokovanih od sjedenja na stolici. Da li da stupim u ¹trajk?
loprilh wrote:Ako se vec pozivate na odgovornost, onda na istu pozovite one koji zdravstvene radnike godinama drze zadnjom rupom na svirali i natjerajte ih da im plate i trud i rad.
Neæu je nikoga prozivati. Ti, ljekaru, odbij lijeèiti politièara, koji je gluplji i od mene i o tebe, i koji je kriv za stanje u koje je doveo i mene i tebe.
loprilh wrote:A svaku korupciju prijavite, to vam je gradjanska duznost...
Reèe amrino moguæi ishod takvog neèeg...
loprilh wrote:Zdravstveni radnici na svojim ledjima nose teret ogromne odgovornosti, svakodnevno spasavaju zivote, lijece ljude i smatram da za to trebaju biti posteno placeni.
Po¹tujem. Ali nemoj mene dovoditi u nezgodnu poziciju. Ti, ljekaru, odbij lijeèiti politièara, koji je gluplji i od mene i o tebe, i koji je kriv za stanje u koje je doveo i mene i tebe.
loprilh wrote:Kod nas u drustvu je uvrijezeno da se cijeni svaciji rad: automehanicar ima svoju cijenu, frizer svoju, racunovodja svoju, samo se na zdravstvene radnike gleda kao na hamale koji tu moraju biti u svakom trenutku i svakom na raspolaganju.
Kad ti politièar doðe, ti njemu reci da ne uzima on postotak moje plaæe, nego da je da cijelu meni, pa æu ja tebi platiti po cjenovniku koji odredi¹.
loprilh wrote:Naviknitese da je i zdravlje roba koja se kupuje i za koju treba platiti.
Èist raèun, duga ljubav.
amrino

Post by amrino »

Znamo mi vrlo dobro kakav tretman kod doktora imaju ti isti politicari... :oops:
loprilh

#54 Odg:

Post by loprilh »

Posjetio bih da je politika zdravstva dio ukupne politike koju nase vlesti provode u ovoj drzavi/kantonu. Dakle, ne moze se iz nje izdvojiti. Samo zelim reci da nije tacno da se svakom ljekaru i sestri nosi koverta, nije tacno da zdravstveni radnici zive u blagostanju (posebno ne ova sitna buranija, sestre i doktorcici na kojim je glavni teret ovog posla) i nije tacno da mi strajkamo bez razloga. Strajkamo jer smatramo da nas se obezvrjedjuje i dok se svakodnevno svim ostalim korisnicima budzeta povecavaju plate i uslovi rada, za zdravstvo se ne cini nista! Zdravstveni radnici zele da se njihov rad valorizira u skladu sa strucnom spremom i odgovornosti koju nose na radnom mjestu. Ako neko od vas smatra da je to lagan i jednostavan posao, neka svoje dijete posalje da to studira, pa nek bude sretan sto ce mu to isto dijete nakon 6 (a nerijtko i 7-8) godina studja raditi za 900 KM, imati ugovor za posao na oderdjeno i nece biti u mogucnosti da uzme kredit za stan ili cak auto. Eto, ja sam u takvoj poziciji pa imam puno pravo da to kazem. Svaki zdravstveni radnik puno ulozi u sebe, svoje skolovanje i svoj rad, i stvarno je sramota i nepravda da nas se tako ponizava placajuci nas mizerno i pljujuci po nama na svakom koraku. Ne radi se ovdje o visini nasih primanja, nego o cinjenici da su primanja drugih korisnika budzeta daleko visa i u stalnom porastu. Nikad se niko na ovom forumu nije oko toga raspisao, bas cudno, zar ne?
I jos nesto, za sve ove koji "nose hiljade maraka i trpaju u dzep ljekarima"... Privatne klinike po cijeloj BIH sve zdravstvene procedure obavljaju za puno manje para, pa kad vec "morate" dati lovu, idite privatno i prodjite upola jeftinije... I to po principu: cist racun, duga ljubav!
loprilh

#55 Odg:

Post by loprilh »

Ne pricaj gluposti, ako te bole ledja i ako ti je lose na radnim mjestu. i ako ti je mala plata i ako smatras da trebas biti vise place, stupi u strajk, skupa sa svojim kolegama recite poslodavcu da ste potplacei i borite se za svoja prava. Tako to radimo i mi u zdravstvu.
A politicara cu lijeciti kao i svakog drugog, ne zaboravi da je ovaj narod doveo i dovodi te iste politicare na vlast. Samim tim, narod treba i da nosi posljedice njihove lose politike
sulesavic

Post by sulesavic »

Opet stavlja¹ svoje zvanje i trud ispred mog. I ja svoj posao cijenim i ne nabijam ga na nos nikome. Ka¾em ti, nisam ni ja zadovoljan onim ¹to radim, trudim se pronaæi ne¹to bolje, ne remetim nièiji ¾ivot niti ga dovodim u opasnost. Dajte otkaze, poènite raditi kao privatnici i mirna Bosna.
sulesavic

#57 Re: Odg:

Post by sulesavic »

loprilh wrote:Ne pricaj gluposti, ako te bole ledja i ako ti je lose na radnim mjestu. i ako ti je mala plata i ako smatras da trebas biti vise place, stupi u strajk, skupa sa svojim kolegama recite poslodavcu da ste potplacei i borite se za svoja prava. Tako to radimo i mi u zdravstvu.
A politicara cu lijeciti kao i svakog drugog, ne zaboravi da je ovaj narod doveo i dovodi te iste politicare na vlast. Samim tim, narod treba i da nosi posljedice njihove lose politike
Ne bole me leða, boli me guzica
Sarafcina

#58 Re: Odg:

Post by Sarafcina »

loprilh wrote:Posjetio bih da je politika zdravstva dio ukupne politike koju nase vlesti provode u ovoj drzavi/kantonu. Dakle, ne moze se iz nje izdvojiti. Samo zelim reci da nije tacno da se svakom ljekaru i sestri nosi koverta, nije tacno da zdravstveni radnici zive u blagostanju (posebno ne ova sitna buranija, sestre i doktorcici na kojim je glavni teret ovog posla) i nije tacno da mi strajkamo bez razloga. Strajkamo jer smatramo da nas se obezvrjedjuje i dok se svakodnevno svim ostalim korisnicima budzeta povecavaju plate i uslovi rada, za zdravstvo se ne cini nista! Zdravstveni radnici zele da se njihov rad valorizira u skladu sa strucnom spremom i odgovornosti koju nose na radnom mjestu. Ako neko od vas smatra da je to lagan i jednostavan posao, neka svoje dijete posalje da to studira, pa nek bude sretan sto ce mu to isto dijete nakon 6 (a nerijtko i 7-8) godina studja raditi za 900 KM, imati ugovor za posao na oderdjeno i nece biti u mogucnosti da uzme kredit za stan ili cak auto. Eto, ja sam u takvoj poziciji pa imam puno pravo da to kazem. Svaki zdravstveni radnik puno ulozi u sebe, svoje skolovanje i svoj rad, i stvarno je sramota i nepravda da nas se tako ponizava placajuci nas mizerno i pljujuci po nama na svakom koraku. Ne radi se ovdje o visini nasih primanja, nego o cinjenici da su primanja drugih korisnika budzeta daleko visa i u stalnom porastu. Nikad se niko na ovom forumu nije oko toga raspisao, bas cudno, zar ne?
I jos nesto, za sve ove koji "nose hiljade maraka i trpaju u dzep ljekarima"... Privatne klinike po cijeloj BIH sve zdravstvene procedure obavljaju za puno manje para, pa kad vec "morate" dati lovu, idite privatno i prodjite upola jeftinije... I to po principu: cist racun, duga ljubav!

ja se slazem sa strajkom.
ali da se za vrijeme strajka obustave izdvajanja za zdravstvo (jer ga tada nema).
a da strajkaci zahtjeve nekako stave i ovo plate administracije i ministara ... vjerujem da bi ih svi podrzali.
a i da "sitna boranija" postavi stvari tako da se izbaci mito i korupcija... i tu bi vas ogromna vecina podrzala, samo sto se 80% sitne boranije nada da ce i oni biti u poziciji...
kaokakao

Post by kaokakao »

ma zdravstvo je korumpirano do bola!
prije 2 godine, uoci Ramazana, moja mala rodica prilikom pada dobila gadnu povredu glave. onako uplakano, prestravljeno dijete obliveno krvlju tetak i ja doveli u hitnu (bilo je vrijeme Iftara). tetak izbezumljen trcao po hitnoj, trazio doktore, seste...bilo koga..i kada smo ih konacno nasli znate koji je odgovor bio..."A pa zar sada u vrijeme Iftara"..tetak popizdio...kako i nece...katastrofa :x :x
ali opet ne treba generalizirati stvari, ne treba sve zdravstvene radnike stavljati u isti kos...sada u ovoj strajkackoj situaciji,ja ih opet dosta znam koji i pored strajka primaju ljude, izdaju im uputnice i sl.
znam isto dosta doktora(entuzijasti pravi) koji se slamaju od posla (CUM, dezure, nocne), koji imaju jako stresan posao koji rade, vjerovali ili ne za 800KM!!! jako mizerne pare za tako stresan i odgovoran posao, morate priznati!!!!!!!
xon_sa

Post by xon_sa »

A u tim privatnim klinikama radi ko? Pa isti ti ljekari koji i strajkuju. Kladim se u sta hocete da je velika vecina vas bila u prilici da vam kad trebate obaviti neki specijalisticki pregled, doktor isti zakaze za jedno 6 mjeseci, ali vam onako "jaranski" napomene da isti mozete obaviti odmah u toj i toj privatnoj klinici!

Pod hitno treba zabraniti da doktori zaposleni u zdravstvenim institucijama finansiranim iz budzeta rade paralelno u privatnim klinikama! I zabraniti strajk. Ako strajk moze biti zabranjen vojsci, onda Boga mi moze i doktorima! Vasa zakletva ne vrijedi ni 5 para, jer ste na cjedilu ostavili hiljade bolesnika.

Ako vam se ne svidja plata u drzavnim institucijama, pa bujrum predjite u te privatne, to vam bar niko ne zabranjuje. Ali vi bi da sjedite na 2 stolice. Nije vas ni sramota. Preko jadnog naroda pokusavate da nesto postignete.

Platu koju dobijate placamo mi radnici i to krvavo, a zato trenutno ne dobijamo nista i zato dajem punu podrsku Udruzenju poslodavaca da ukine placanje zdravstvenog osiguranja i isplati taj novac direktno radnicima, sve dok ne dobijemo ono sto placamo i dok se ne da garancija da se ovakvo nesto nece vise nikad ponoviti!
loprilh

#61 Odg:

Post by loprilh »

ja sam za to da se potpuno obustave izdvajanja za zdravstvo, osim za hitne slucajeve. ja godinama nisam isao dokktoru (smijesno bi i bilo, jer sam i sam doktor). trcim svaki drugi dan, pazim sta jedm, ne pusim i vjerovatno cu tako zivjeti do kraja zivota. i sad, meni se odbija od plate jednako kao i nekom ko pusi, pije, ne cuva se, ne vodi racuna o zdravlju i prehrani. E, pa ja bih radije da se ono sto se meni odbija od plate stavi na neki moj racuncic, pa da to lijepo imam za ne daj boze, kad mi nekad zatreba i onda lijepo u privatnu polikliniku, platim koliko zatraze i opet mi ostane... jeste li ikad razmisljli o tome?
amrino

Post by amrino »

Ja ne mogu da vjerujem sta ovi pricaju... :shock:
Jao nama je bilo tesko studirati, drugi dobuju vise para od nas....bla bla bla
Ma i malo dijete zna da je studirati medicinu jebada- I znas sta- i treba da bude jebada!!! Vi cete sutra skalpelima rezati ljude, ljudski zivoti ce biti u vasim rukama- jel treba da bude lagano?! :shock:
Da je tesko- to znate i prije nego sto upisete taj fakultet- ali upisete ga svjesno. Sad mi je tek jasno da ni 1 % ne upisuje medicinu zbog profesije nego zbog titule, polozaja u drustvu, novca... :oops:
Ukoliko ocekujete da podrzimo strajk tokom kojeg cete odbijati da lijecite ljude i da pruzate pomoc onima radi kojih postojite- grdno se varate.
Navikli smo mi svi na vase bahato ponasanje i stalno ponavljanje da ste vi DOKTORI...PA STA?! I drugi ljudi imaju troduplo manje plate od onoga sto zasluzuju- cijela drzava je u k*rcu a mi kao svi treba VAS da zalimo?! Nadji mi doktora koji NEMA para, koji NEMA dobro auto i stan pa onda da vidimo...
loprilh

#63 Odg:

Post by loprilh »

ako zabranite paralelni rad ljekarima, pa sta mislite gdje ce specijalisti raditi? Nemojte biti ludi, pa sve ce otici u privatluk. Oni se i bave privatlukom jer im je gore mala plata. Ali eto, neka zabrane dvostruki rad, zivi bili pa vidjeli...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Meni u našem zdravstvenom sistemu najviše smeta činjenica da su svi budžetski korisnici obavezni izdvajati sredstva za zdravstveno osiguranje.

Ne postoji sistem privatnog zdravstva i agencija za osiguranje - pa ko voli, nek izvoli. Kome plaćaš, taj te liječi. Ako ti se ne sviđa - odabereš drugo osiguranje, drugog doktora itd.

Nesrazmjer između tranzicijskih zahtjeva načina života kod nas i recidiva iz bivšeg državnog i ekonomskog (socijalnog, prije svega) uređenja je ogroman - logično je da tu niko ne može biti zadovoljan.

Što se doktora tiče - mislim da problem mita nisu oni ustoličili. Znam bezbroj primjera davanja novca doktoru jer "to tako treba" - jer je to oduvijek bilo tako.

Ne znam ni za jedan primjer doktora koji je direktno tražio novac, većina ljudi sama od sebe daje koverte jer misle da će ih doktor bolje pripaziti (što često i jeste slučaj), jer su to radili njihovi roditelji, jer se doktor još uvijek doživljava kao "sveti" mag, šaman koji će im spasiti život i riješiti tegoba.

Da su doktori neljubazni - jesu. Privatniku idem jer je tu zaista račun čist, a ljubav duga - ja njemu novac, on meni pomoć. Međutim, mene je država primorala da dio svojih primanja izdvajam za javno zdravstvo. Logično, imam pravo tražiti protuuslugu.

Znam i doktore koji vole svoj posao, ima ih i loših, pokvarenih - to je u svakom poslu tako, u svim sferama društva i naših života.
loprilh

Post by loprilh »

Ne strajkamo mi samo zato sto je nama mala plata nego zato sto smatramo da smo potplaceni u odnosu na mnoge nizerangirane korisnike budzeta. Kad se jednog dana lova bude dijelila pravilno i posteno, zdravstveni radnici se nece buniti...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

I da, što se tiče ovih žučnih protivnika doktora i korupcije. Da sutra, nedajbože, oni ili njihovo dijete dobiju neku težu bolest, otišli bi renomiranom doktoru, donijeli ODMAH, BEZ PITANJA kovertu sa 1000 KM i rekli - Činite što možete.
Nemojmo biti licemjerni samo i nemojmo generalizirati.
Činjenica je da postoje doktori koju su zaista kvalitetni, imaju reputaciju i kojima se možemo povjeriti bezuslovno. I činjenica je da oni zaslužuju veće plaće. Ustvari - koja je realna cijena ljudskog zdravlja? I da li se ono zaista može platiti novcem?
amrino

#67 Re: Odg:

Post by amrino »

loprilh wrote:ako zabranite paralelni rad ljekarima, pa sta mislite gdje ce specijalisti raditi? Nemojte biti ludi, pa sve ce otici u privatluk. Oni se i bave privatlukom jer im je gore mala plata. Ali eto, neka zabrane dvostruki rad, zivi bili pa vidjeli...
Ma jok bolje je da ostane kao sad...Uzimajte od drzave punu platu, materijal, instrumente, pacijente a ubirite u privatluku lopatom i jos se povr svega zalite da su vam male plate :oops:
Neka odu svi- bar ce ljudi znati kome sta placaju- pa kad ti privatnik nesto zasere a ti ga fino tuzis- nece mu drzava stajati iza ledja.
Koliko para toliko muzike- pa ces se morati smjeskati svakom pacijentu i ljubit mu guzicu da dodje bas tebi a ne komsiji preko puta...Konkurencija jarane- a ne ko sad- tretiraj ljude ko smece i ne moze ti niko nista...
Svi vi lijepo u privatnike a ljudi ce skontat kome ce ici i kome ce placati...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

amrino wrote:Ja ne mogu da vjerujem sta ovi pricaju... :shock:
Ma i malo dijete zna da je studirati medicinu jebada- I znas sta- i treba da bude jebada!!! Vi cete sutra skalpelima rezati ljude, ljudski zivoti ce biti u vasim rukama- jel treba da bude lagano?! :shock:
Da je tesko- to znate i prije nego sto upisete taj fakultet- ali upisete ga svjesno. Sad mi je tek jasno da ni 1 % ne upisuje medicinu zbog profesije nego zbog titule, polozaja u drustvu, novca... :oops:
Ukoliko ocekujete da podrzimo strajk tokom kojeg cete odbijati da lijecite ljude i da pruzate pomoc onima radi kojih postojite- grdno se varate.
Navikli smo mi svi na vase bahato ponasanje i stalno ponavljanje da ste vi DOKTORI...PA STA?! I drugi ljudi imaju troduplo manje plate od onoga sto zasluzuju- cijela drzava je u k*rcu a mi kao svi treba VAS da zalimo?! Nadji mi doktora koji NEMA para, koji NEMA dobro auto i stan pa onda da vidimo...

iskreno... ja jos nisam vidio da je neko sa medicine otisao na ETF (narocito neki tezi smjer), pa zavrsio ..... obrnuto imas... tezina medicine nije u gradivu, koliko je u iskompleksiranim profesorima..
ipak, glupo je pricati o tezini, jer je kod nas prica da je pravo fax za laganini, a opet sam siguran da pola ETFa ne bi nikada zavrsila pravo, a kamoli dosla do advokature ili necega slicnog. a da pocnemo tek pricati kako tek advokati deru za pisanu rijec na papiru...
amrino

Post by amrino »

Hierarchia wrote:I da, što se tiče ovih žučnih protivnika doktora i korupcije. Da sutra, nedajbože, oni ili njihovo dijete dobiju neku težu bolest, otišli bi renomiranom doktoru, donijeli ODMAH, BEZ PITANJA kovertu sa 1000 KM i rekli - Činite što možete.
Činjenica je da postoje doktori koju su zaista kvalitetni, imaju reputaciju i kojima se možemo povjeriti bezuslovno. I činjenica je da oni zaslužuju veće plaće. Ustvari - koja je realna cijena ljudskog zdravlja? I da li se ono zaista može platiti novcem?
Upravo o tome ja i pricam- A sta ako neko NEMA tih 1000 KM.
Zivot i zdravlje njegovog djeteta su odmah manje vrijedni?!
loprilh

#70 Odg:

Post by loprilh »

Slazem se s Hierarchiom. Znam da je zdravstvo u losem stanju, da je korumpirano (dobrim dijelom su tu pacijeti krivi) i da se mnogim bez potrebe odbija za zdravstveno osiguranje. Ipak, mislim da bi malo vas pristalo na to da vam taj novac ostane, a da sve usluge placate. Pa ocigledno niste svjesni koliko sve kosta u zdravstvu. Otidjite privatniku pa ce vam biti jasna cijena zdravlja. Svaki komad vate, svaka igla ima svoju ekonomsku cijenu. Ljudi moji, to vam mora biti jasno... Onaj klinicki centar ima svoju cijenu, ne pada oprema s neba, to sve treba kupiti i platiti. I zato vam se odbija od plate, sta vam je...
amrino

Post by amrino »

Sarafcina wrote:

iskreno... ja jos nisam vidio da je neko sa medicine otisao na ETF (narocito neki tezi smjer), pa zavrsio ..... obrnuto imas... tezina medicine nije u gradivu, koliko je u iskompleksiranim profesorima..
ipak, glupo je pricati o tezini, jer je kod nas prica da je pravo fax za laganini, a opet sam siguran da pola ETFa ne bi nikada zavrsila pravo, a kamoli dosla do advokature ili necega slicnog. a da pocnemo tek pricati kako tek advokati deru za pisanu rijec na papiru...
To sam napisala jer se upravo doktori zale kako je njima bilo tesko...
kaokakao

Post by kaokakao »

evo ja ti ih mogu pokazati sigurno 10-tak!!
ja sam za to da se ljudi izbore za svoje(naravno ne preko leđa opet nas jadnih, građana).
nije u redu da polupismena papankica kao sekretarica ima platu vecu od jednog doktora ili bilo kojeg drugog VSS obrazovanog covjeka.
neke stvari se trebaju poredati, hijerarhija mora postojati, mada ovo mnogima u ovoj ebejoj zemlji ne ide u prilog.
da rezmiram...za ovu zemlju ovakvu kakva je, najbolje bi bilo da sto prije propadne, pa ce se mozda na ruiniranim ostacima izgraditi neka bolja, prosperitetnija drzava...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amrino wrote:
Hierarchia wrote:I da, što se tiče ovih žučnih protivnika doktora i korupcije. Da sutra, nedajbože, oni ili njihovo dijete dobiju neku težu bolest, otišli bi renomiranom doktoru, donijeli ODMAH, BEZ PITANJA kovertu sa 1000 KM i rekli - Činite što možete.
Upravo o tome ja i pricam- A sta ako neko NEMA tih 1000 KM.
Zivot i zdravlje njegovog djeteta su odmah manje vrijedni?!
Zavisi na kojeg doktora naleti. Znam ljude koji pomažu i nani iz Pazarića, POTPUNO NA ISTI NAČIN kao i kćerki reisa Cerića.
Živimo u kapitalizmu (ustvari njegovoj mutiranoj balkanskoj formi), tražili ste - gledajte. Ko nema love, neka truhne, niko se neće ni počešati - to je već tako, a bit će sve stvarnije.
kaokakao

Post by kaokakao »

jadni mi kada nam umre ova stara generacija doktora, koji su zvoje znanje i diplome morali platiti mukotrpnim radom i znojem, a ne parama kao sada.
jadna nam majka...
MrSini

Post by MrSini »

MA znate sta: Sve njih treba otpustiti. Ja dodjem doktoru opste prakse i kazu mi dodji za 3 dana tada radi tvoj doktor (imam neuralgiju trigeminusa, a bolovi nesnosljivi), mama mora u bolnicu na kontrolu da prekine terapiju lijekova, a gospoda strajkuje. 29.05. mi kcer treba na vakcinu i imati ce 6 punih mjeseci i vidjeti cemo onda ko strajkuje. Ja sam za svoje dijete spreman sve uraditi. Skinuti cu tamo nekome glavu.

Sto se tice rada doktora kada mi je se mala rodila bila je prva 24 h u bolnici i kada smo je donijeli kuci i skinuli pelenu imas sta vidjeti: Presvlacili su joj pelene ali nisu dijete prali nikako. I jos kazu red je ponijeti sestri kada se dijete pusta kuci kesu. Kada dodje slijedece umjesto kese ce dobiti samarcinu. Toliko od mene na ovu temu.
Post Reply