zzzzz wrote:nineac wrote:O tome ja upravo pricam.
Ja placam jeftino gorivo, i zato vozim auto sa V6 motorom. U BiH bi vozao diesel.
problem je sto ljudi odmah vezu ameriku sa naftom. Nije samo amerika potrosac! Kina ce preteci ameriku po potrosnji vrlo brzo jer Kina nema toliko efikasnu industriju, ima zastarjele tehnologije, i prije svega 1.3 milijarde stanovnika koji su odlucili da sa bicikla predju na auto.
Kriza u darfuru se nastavlja ne zato sto amerika nece da reaguje, nego zato sto kina ima najvise interesa tu jer su njene naftne kompanije ukljucene u eksploataciju nafte u Sudanu. Medjutim, posto u kini nema slobode medija to se uopce ne kritizira, niti mozemo doci do podataka koliko kineske naftne kompanije profitiraju.
Shell je eto evropska firma, a drma sviejtom, i uopce je neiteresuje to sto se neigerijci guse u smogu od njihovih busotina, jer nigerijska vlada ce, zato sto je neko malo podmazao zatvoriti oci. Sutra neka nigerijci donesu stroge ekoloske norme, vjerujte da ce se povinovati i Shell i BP i Exxon/Mobil. Eto Hugo je nacionalizovao sve busotine, Exxon/Mobil,Chevron se povlace iz Venecuele. Pa eto vidjet cemo hocel sta biti bolje venecuelanskom narodu.
Iracka vlada ubire porez i profit od nafte. Americke firme nemaju toliko dobiti u iraku, koliko njih interesuje balans koja ta nafta treba da ostvari na trzistu. Amerikancima je u interesu stabilan irak, jer to znaci stabilan protok nafte, stabilne cijene, te stabilan rast ne samo americke, nego i evropske i azijske ekonomije, koje su intergrisane i zavise jedna od druge. I u svemu tome dodjemo i mi bosanci, koji nemamo ni litra strateske rezerve, jer neki ratar iz Donje ili Gornje Brijesnice vodi neko udruzenje naftasa koje prakticno odlucuje za koliko cemo sipati gorivo na pumpama, a ne trziste.
Meni je logicnije kritikovati tebe sto vozis V6 nego Kineza sto je odlucio da sa bicikla predje na moped ili u auto...ili mozda grijesim

Ima "vas" tristo miliona i trosite, IZ OBIJESTI, 25% svjetskih resursa nafte.
Sto evropljanima nije odgovaralo ovo u Iraku? Zato sto se brinu za iracane??? Nije nego zato sto su francuzi sa Sadamom bili u talu, i sto su htjeli da zavladaju tim trzistem.
Znas li ti uopste sta su kauboji napravili od Iraka???
Nevozim iz objesti V6 nego zato sto se to smatra jeftinim autom koje stedi. E sad mogu i bosanci voziti V6, fino se porezi na gorivo smanje, ukine se besplatno zdravstvo i fakulteti i rjesen problem. Ja zato placam fax (doduse imam skolarinu), zdravstveno osiguranje mi pokriva skola, zato sto radim na faxu, ali ako ga nemas moras ga kupiti ili placaj racune.
Nije nikakav problem imati jeftino gorivo, samo poreze smanjiti i vozdra.
Inace znam sta je amerika uradila od iraka, ali to nije tema.
Mislim da je irak sada postao sebi sam problem, a kada se amerikanci povuku tek onda ce postati problem.
Malo se raspitajte ko dila oruzje vladi u Darfuru i ko podrzava vladu u Sudanu koja genocid pravi, Kina, ali eto to izgleda nema veze, vazno je kada amerika prdne da se ima ko okriviti za sve sto se desava u svijetu.