Denis Latin - NOVINAR!!!!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

kub lajkan

Post by kub lajkan »

van Basten wrote:Izgleda da srećom još uvijek dovoljno velik broj NAS nisu zahvatili sklerotični procesi.
Brale, vidi sta nas ima... :D
sulesavic

Post by sulesavic »

kub lajkan wrote:
van Basten wrote:Izgleda da sreæom jo¹ uvijek dovoljno velik broj NAS nisu zahvatili sklerotièni procesi.
Brale, vidi sta nas ima... :D
Ma¹ala!
in33sa

Post by in33sa »

Dakle, vi ocekujete da Latin u sred ratnog vihora javno osudjuje zlodjela hrvatskih vojnika???

Koji nas novinar je u ratu smio zucnuti nesto protiv Cace i ekipe koja je odvodila civile na kopanje i u mrak?? istina, jeste nesto Radio M kriticki prozborio, mislim nevezano za ratne zlocine, i dobili bombu u studio.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

in33sa wrote:Dakle, vi ocekujete da Latin u sred ratnog vihora javno osudjuje zlodjela hrvatskih vojnika???

Koji nas novinar je u ratu smio zucnuti nesto protiv Cace i ekipe koja je odvodila civile na kopanje i u mrak?? istina, jeste nesto Radio M kriticki prozborio, mislim nevezano za ratne zlocine, i dobili bombu u studio.
Nije rijec o tome. Vodio je emisiju koju su vodila i dvojica pomenutih. On je u toj ekipi bio novinarski ekstremist. Ako nisi imao prilike vidjeti kako je to izgledalo, onda nemamo materijala za diskusiju...
dalmatinka

Post by dalmatinka »

kub lajkan
Pa dokumentovala je InfraRedRidinghood. Zar nije dovoljno
Dovoljno! Ja inače našim novinama ništa ne vjerujem, ali BIH novinama moram vjerovati :D Sad sam se sjetila zašto se Latina, a ni Merlića ne sjećam iz tog vremana. Naime nisam ih mogla gledati. Repetitor je bio bombardiran, godinu i pol sam mogla gledati samo TV SRAO Krajine, iliti TV Knin. E, to je bilo zabavno :D :lol: :lol: :lol:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

kicky wrote:
basta sljezove boje wrote:
kicky wrote:Vala sam na ovom forumu vidio i čuo svašta, ali ovo da je Latin ''notorni ustaša'', osto sam :shock: :shock: :shock:
meni takodjer, ali moram priznati da nisam gledala niti jednu emisiju Slikom na sliku. Uporedi Gorana Milica sa Yutela i danas ... tempora mutantur ...
Milić mi se GADI!
govorim o teoriji evolucije - varijacija, selekcija, retencija. Kada govorimo o Latinici, Denisa Latina smatram dobrim novinarom, ali slabim moderatorom diskusije. Emisija o ratnim silovanjima je bila odlicna, medjutim ogromnu minutazu je davao nekakvoj Vesni iz Zagreba koja vodi nekakav NGO i za koju je tema iskljucivo akademska. Bago i Hloverka, mada imaju manje pojma o temama koje rade od Denisa, moderiraju diskusije puno bolje
kub lajkan

Post by kub lajkan »

dalmatinka wrote:
kub lajkan
Pa dokumentovala je InfraRedRidinghood. Zar nije dovoljno
Dovoljno! Ja inače našim novinama ništa ne vjerujem, ali BIH novinama moram vjerovati :D Sad sam se sjetila zašto se Latina, a ni Merlića ne sjećam iz tog vremana. Naime nisam ih mogla gledati. Repetitor je bio bombardiran, godinu i pol sam mogla gledati samo TV SRAO Krajine, iliti TV Knin. E, to je bilo zabavno :D :lol: :lol: :lol:
Ma i kod nas je bilo slicno.

BTW, Dubravko Merlic se tada pokazao kao veeeeliki profesionalac i gospodin.
in33sa

Post by in33sa »

kub lajkan wrote:
in33sa wrote:Dakle, vi ocekujete da Latin u sred ratnog vihora javno osudjuje zlodjela hrvatskih vojnika???

Nije rijec o tome. Vodio je emisiju koju su vodila i dvojica pomenutih. On je u toj ekipi bio novinarski ekstremist. Ako nisi imao prilike vidjeti kako je to izgledalo, onda nemamo materijala za diskusiju...
Slikom na sliku mi je u to vrijeme bila obavezna "literatura", i zaista se ne sjecam sta je to Latin posebno uradio da ga nazovete "notornim ustasom".

U to vrijeme je u studiju HRT-a sasvim normalno bilo vidjeti Ignjaca Kostromana, Matu Bobana i slicne likove. Ali isto tako i ekipa iz Armije BiH, dobro se sjecam negdje u maju `92 u studiju im je gostovao lik iz Foce, Foca tek pala a ovaj je dosao iz Ustikoline ravno u Zagreb i ravno Latinu u studio.

E sad, Armin Pohara je u to vrijeme (`92 godina) bio jedan od omiljenih Izetbegovicevih komadanata, upravo ga je Alija forsirao kao komadanta u Bosanskom Brodu. A i taj Pohara se uzima kao Latinov grijeh. Ili Jaganjac, jos jedan od omiljenih likova u stabu Alije Izetbegovica. Mislim, cini mi se da pojedinci imaju selektivno pamcenje.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

in33sa wrote:
kub lajkan wrote:

Slikom na sliku mi je u to vrijeme bila obavezna "literatura", i zaista se ne sjecam sta je to Latin posebno uradio da ga nazovete "notornim ustasom".

U to vrijeme je u studiju HRT-a sasvim normalno bilo vidjeti Ignjaca Kostromana, Matu Bobana i slicne likove. Ali isto tako i ekipa iz Armije BiH, dobro se sjecam negdje u maju `92 u studiju im je gostovao lik iz Foce, Foca tek pala a ovaj je dosao iz Ustikoline ravno u Zagreb i ravno Latinu u studio.

E sad, Armin Pohara je u to vrijeme (`92 godina) bio jedan od omiljenih Izetbegovicevih komadanata, upravo ga je Alija forsirao kao komadanta u Bosanskom Brodu. A i taj Pohara se uzima kao Latinov grijeh. Ili Jaganjac, jos jedan od omiljenih likova u stabu Alije Izetbegovica. Mislim, cini mi se da pojedinci imaju selektivno pamcenje.
Niko ovdje nije pomenuo ni Ignjaca Kostromana, ni Matu Bobana, ni Armina Poharu, ni Jasmina Jaganjca. Niti oni imaju ikakve veze sa poentom cijele price.

Ako se ti ne sjecas onoga cega se ovdje evo mnogi sjecaju, onda mora da devedesetdruge nisi imao/la vise od 10 godina...
in33sa

Post by in33sa »

Imao sam dovoljno godina, i dobro se sjecam koncepta emisije.

Isto tako znam i koji su uvjeti pojedinaca, da se neko nebi proglasio notornim ustasom. Minimalno jedna ilahija u sklopu emisije :-) karikaturalno receno.

Bilo bi lijepo da navedete, konacno ali konacno, jedan primjer na osnovu kojeg donosite zakljucke da je Latin notorni ustasa.

A meni je taj covjek (Latin) antipatican, cisto da napomenem. Ali bas me zanima po cemu je to on notorni ustasa.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

in33sa wrote:Isto tako znam i koji su uvjeti pojedinaca, da se neko nebi proglasio notornim ustasom. Minimalno jedna ilahija u sklopu emisije :-) karikaturalno receno.
Prifati se kompasa... totalno si izgubljen u vremenu i prostoru...
in33sa

Post by in33sa »

Dakle, niti jedan primjer, ali dobro.

Feral citam tu i tamo, ali definitivno pretjeruju u kritici svega i svakoga, smisao njihovog postojanja je kritika, kritikuju sunce sto je toplo, zemlju sto je tamna, i slicno. Kvazi nezavisne novine a djeci pelene kupuju od Sorosevih novaca.

I ne treba mi Feral da bih se sjetio Latinovog vodjenja emisije. Svasta mu se moze zamjeriti, ali da je notorni ustasa, e to je vec pretjerano.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

in33sa wrote:Dakle, niti jedan primjer, ali dobro.

Feral citam tu i tamo, ali definitivno pretjeruju u kritici svega i svakoga, smisao njihovog postojanja je kritika, kritikuju sunce sto je toplo, zemlju sto je tamna, i slicno. Kvazi nezavisne novine a djeci pelene kupuju od Sorosevih novaca.

I ne treba mi Feral da bih se sjetio Latinovog vodjenja emisije. Svasta mu se moze zamjeriti, ali da je notorni ustasa, e to je vec pretjerano.
Je li isto tako za ljude iz masovne grobnice koji su zaklani mora postojati snimak klanja, inace neces vjerovati da ih je neko zaklao??

Postoje sjecanja ljudi, i to je dovoljno. Barem meni.

A meni jest Denis Latin u to doba bio notorni ustasa. Eh sad, sto je danas umjesto crne u modi bijela kosulja i to s kravatom, to nije moj problem. Nego problem onih koji sporo pamte, a brzo zaboravljaju.

Cinjenica sto je Jadranko Prlic usao s Alijansom u vlast, takodjer me nikad nije sprijecila da smatram i Prlica notornim ustasom. Godine devedesetdruge, u jeku jednog od sukoba HVO-a i Armije (mislim kad je Prozor napadnut), na HTV-u emisija sa gostima uzivo, medju kojima je i Jadranko Prlic. I on objasnjava (parafraziram):

"Hrvatska zajednica Herceg-Bosna se formira na teritoriji sa hrvatskom vecinom. Na toj teritoriji ce se govoriti hrvatskim jezikom..."

Na pitanje voditelja "Sta ce biti sa Muslimanima? Da li ce i oni govoriti hrvatskim jezikom?"

Prlic, uz cinican podsmijeh, odgovara: "Pa kojim bi jezikom oni govorili?"

Te se stvari ne zaboravljaju...
Fair Life

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:...
Cinjenica sto je Jadranko Prlic usao s Alijansom u vlast, takodjer me nikad nije sprijecila da smatram i Prlica notornim ustasom. Godine devedesetdruge, u jeku jednog od sukoba HVO-a i Armije (mislim kad je Prozor napadnut), na HTV-u emisija sa gostima uzivo, medju kojima je i Jadranko Prlic. I on objasnjava (parafraziram):

"Hrvatska zajednica Herceg-Bosna se formira na teritoriji sa hrvatskom vecinom. Na toj teritoriji ce se govoriti hrvatskim jezikom..."
...
I mi konja za trku imamo...

-"Boricemo se dok ne oslobodimo sve opstine sa vecinskim bosnjacko-muslimanskim stanovnistvom po popisu iz 1991." A.I. time direktno krsi Ustav republike BiH na koji je svojevremeno polozio zakletvu. KZ BiH sankcionira kao tesko krivicno djelo sve one po stupke i radnje koje ugrozavavaju suverenitet i cjelovitost drzave, RBiH. A.I. upravo to cini, iscrtavajuci zajedno sa Karadzicem i Bobanom granice novih triju drzava na teritoriji suverene RBiH, ciji je on, kojeg li paradoksa, Predsjednik Predsjednistva.
Saian

Post by Saian »

Pazite ovako, da nije bilo iste scenografije "Slikom na sliku" kad je vodio Latin u to vrijeme, i "Slikom na sliku" sljedeci dan kad ju je vodio Merlic ljudi bi ih percipirali kao emisije dvije razlichite televizijske kuce, o tome ja pricam, kad sam gledao Latina, u to vrijeme sam bio u Hrvatskoj i poslije njegove emisije ja kao Bosanac, Musliman sam se osjecao, ko bad guy, zanimljivo je bilo kako sutra u skoli poslije Latinove emisije primjetish odboj i antipatije kod profesora i one djece koja su se zanimala za to (srecom nije ih bilo puno), koji je dan prije bio neprimjetan ili nije postojao, o tom vam ja pricham iako on nijednom prilikom nije rekao nista explicitno chesto je ono implicitno imalo veci i razorniji uchinak :(
kub lajkan

Post by kub lajkan »

@Fair Life
Podrazumijeva se da, nazalost, imamo i prekvalitetan izbor konja za trku... od svih rasa po nekoliko...

Saian wrote:Pazite ovako, da nije bilo iste scenografije "Slikom na sliku" kad je vodio Latin u to vrijeme, i "Slikom na sliku" sljedeci dan kad ju je vodio Merlic ljudi bi ih percipirali kao emisije dvije razlichite televizijske kuce, o tome ja pricam, kad sam gledao Latina, u to vrijeme sam bio u Hrvatskoj i poslije njegove emisije ja kao Bosanac, Musliman sam se osjecao, ko bad guy, zanimljivo je bilo kako sutra u skoli poslije Latinove emisije primjetish odboj i antipatije kod profesora i one djece koja su se zanimala za to (srecom nije ih bilo puno), koji je dan prije bio neprimjetan ili nije postojao, o tom vam ja pricham iako on nijednom prilikom nije rekao nista explicitno chesto je ono implicitno imalo veci i razorniji uchinak :(
Odlican primjer! :thumbup:
basta sljezove boje

kub lajkan wrote:
in33sa wrote:Dakle, niti jedan primjer, ali dobro.

Je li isto tako za ljude iz masovne grobnice koji su zaklani mora postojati snimak klanja, inace neces vjerovati da ih je neko zaklao??

Postoje sjecanja ljudi, i to je dovoljno. Barem meni.

A meni jest Denis Latin u to doba bio notorni ustasa. Eh sad, sto je danas umjesto crne u modi bijela kosulja i to s kravatom, to nije moj problem. Nego problem onih koji sporo pamte, a brzo zaboravljaju.

Na pitanje voditelja "Sta ce biti sa Muslimanima? Da li ce i oni govoriti hrvatskim jezikom?"

Prlic, uz cinican podsmijeh, odgovara: "Pa kojim bi jezikom oni govorili?"

Te se stvari ne zaboravljaju...
ni meni brak izmedju Prlica i Alijanse nikad nije bio jasan, kao ni njegovo insceniranje u medijima postdaytonske BiH. Imaj obzira da je malo ljudi imalo priliku gledati Latina za vrijeme rata, te da imaju slabu predstavu o onome sto je tada radio. Latina ljudi prvenstveno poznaju po Latinici i po temama koje tamo obradjuje. Imao je i filozof Wittgestein ranu i kasnu fazu koje su potpuno razlicite :-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

basta sljezove boje wrote:Imaj obzira da je malo ljudi imalo priliku gledati Latina za vrijeme rata, te da imaju slabu predstavu o onome sto je tada radio.
Pa napisah vec...
kub lajkan wrote:Doduse, mnogi nemaju pojma o tome jer je bila nestasica struje, pa smo se odvikli gledanja televizije tih godina. Sticajem okolnosti ja sam mogao pratiti tv pa se itekako sjecam detalja...
muha_sa

Post by muha_sa »

vecerasnja tema :thumbup:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 18:18, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

zar se pisalo u ratu? citalo? mislim da rat u nas i u hrvatskoj ne mozes poredit, pa tako ni novinarstvo u ta doba...samo to hocu reci, ne branim nikog, nemam pojma jel iko ista pisao, nit su novine dolazile do mene...

a Dani su odmah, nakon rata, pisali o Kazanima...

p.s. ne bih ni ja tako tesku kvalifikaciju da je Latin notorni ustasa, al ako mu je Ivancic nesto imao reci - vjerujem Ivancicu!
basta sljezove boje

rikardoreis wrote:zar se pisalo u ratu? citalo? mislim da rat u nas i u hrvatskoj ne mozes poredit, pa tako ni novinarstvo u ta doba...samo to hocu reci, ne branim nikog, nemam pojma jel iko ista pisao, nit su novine dolazile do mene...

a Dani su odmah, nakon rata, pisali o Kazanima...

p.s. ne bih ni ja tako tesku kvalifikaciju da je Latin notorni ustasa, al ako mu je Ivancic nesto imao reci - vjerujem Ivancicu!
s ovim se slazem, Avdic je imao nekih problema u ratu, a koliko znam i Jergovica su hapsili
Vingo

Post by Vingo »

InfraRedRidinghood wrote:
Vingo wrote:
basta sljezove boje wrote:Denis Latin je isti onaj Denis Latin zbog cije emisije "Tudjmanovo nasljedje" su padale glave na HTV. Prvi put ovdje cujem kako je Denis "notorni ustasa", pa bih zamolila sve one koji to tvrde da iznesu konkretne dokaze. U Vukovaru 1991 su kao "notorne ustase" percipirani ljudi koji su govorili kaj. Kao sto vec rekoh, postoje arhive

:) potpis
Vingo, update, potpisuješ li još uvijek? :D :D :D

Btw, ima li iko pristup arhivi Ferala? Oni su d'rali Latina do iznemoglosti zbog tretmana već pomenutih zločina nad Srbima :zzzz: :zzzz:
Potpisujem.....svaku rijec....a ako procitas jos jednom navod, vidjeces i zasto... :) Hvala za "dokaze" :)
Lisac

Post by Lisac »

notorni ustasha ili ne, ovisi o tome shta treba staviti na vagu pa da ona pretegne extremno na stranu notornog ustashtva. da se, ne daj bozhe, tada mladjahnom saiu shta desilo zato shto po latinu (iz perioda 1992-1995) bosanci i hrvati nisu pisalu istom latinicom bio bi ne samo notorni ustasha no i notorni zlochinac chije je ubojito oruzhje bila propaganda. pitanje je samo za koliko josh sasvim lichnih historija, koje su patile (mozhda i vishe i gore no saieva) u vrijeme stvaranja mlade hrvatske demokracije, uopce ne znamo jer o njima nema ko pripovjedati. jedno je sigurno u pomenutom periodu bilo je nemoguce baviti se bilo kakvim politichkim novinarstvom ukoliko niste jako podobno i afirmirajuce izvjeshtavali o uspjesima mlade hrvatske drzhave na vojno-politichkom planu. mozhda nije notorni ustasha no zasigurno je notorna peetchka (oprostite na francuskom :D). pogotovu iz perspektive sinocnje emisije o svim njihovim generalima i zlochinima chinjenim u vrijeme oluje. danas vlada drugachija prieuropska klima u hrvatskoj i mozhe se sasvim lako, bez opasnosti i straha po vlastiti zhivot, govoriti o ne bash tako chasnim stvarima koje su se ipak deshavale. no bilo bi ipak puno prikladnije za taj zadatak odabrati nekoga drugog, mladjeg, proshloshcu neopterecenog. a ukoliko bi vec neko vukao paralele o novinarskoj hrabrosti onda neka promisli shta je danas opasnije. raditi novinarske priloge za latinicu u hrvatskoj ili za 60 minuta u BiH?
Vingo

Post by Vingo »

Lisac wrote:notorni ustasha ili ne, ovisi o tome shta treba staviti na vagu pa da ona pretegne extremno na stranu notornog ustashtva. da se, ne daj bozhe, tada mladjahnom saiu shta desilo zato shto po latinu (iz perioda 1992-1995) bosanci i hrvati nisu pisalu istom latinicom bio bi ne samo notorni ustasha no i notorni zlochinac chije je ubojito oruzhje bila propaganda. pitanje je samo za koliko josh sasvim lichnih historija, koje su patile (mozhda i vishe i gore no saieva) u vrijeme stvaranja mlade hrvatske demokracije, uopce ne znamo jer o njima nema ko pripovjedati. jedno je sigurno u pomenutom periodu bilo je nemoguce baviti se bilo kakvim politichkim novinarstvom ukoliko niste jako podobno i afirmirajuce izvjeshtavali o uspjesima mlade hrvatske drzhave na vojno-politichkom planu. mozhda nije notorni ustasha no zasigurno je notorna peetchka (oprostite na francuskom :D). pogotovu iz perspektive sinocnje emisije o svim [/i]njihovim generalima i zlochinima chinjenim u vrijeme oluje. danas vlada drugachija prieuropska klima u hrvatskoj i mozhe se sasvim lako, bez opasnosti i straha po vlastiti zhivot, govoriti o ne bash tako chasnim stvarima koje su se ipak deshavale. no bilo bi ipak puno prikladnije za taj zadatak odabrati nekoga drugog, mladjeg, proshloshcu neopterecenog. a ukoliko bi vec neko vukao paralele o novinarskoj hrabrosti onda neka promisli shta je danas opasnije. raditi novinarske priloge za latinicu u hrvatskoj ili za 60 minuta u BiH?
Bravo komsija! Ustasa notorni je ipak jedno, a apartcik (na francuskom peechka) drugo...
Post Reply