Rješenje za saobraćajni haos u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Putarina za ulazak u centar Sarajeva?

Da
28
47%
Ne
32
53%

Total votes: 60

Zavatoni

Post by Zavatoni »

valterbranisarajevo wrote:U zgradi u kojoj živim gotovo da nema porodice koja nema dva auta. neki imaju čak i tri. Možda bi se jedan dio problema mogao riješiti npr. ako bi registracija za drugo auto na istoj adresi bila skuplja... :?
Vremenom cemo i mi morati usvojiti Kyoto. To znaci da barem 60% automobila koji su danas (ili ce tada biti) na cestama nece moci biti registrovani. Naravno, ako se do tada ne uspije podici standard zivota bice opasnih problema, i vlada koja bude na celu sigurno pada.
Ipak ne moramo se sikirati, ipak to nece biti do neke 2020. godine. :)
darius_maximus

Post by darius_maximus »

boki071 wrote:
darius_maximus wrote:Uvodjenje sistema naplate za ulazak u centar grada ne da je nemoguc kod nas, vec bio bio pravi bezobrazluk...

Nemoguc je prije svega zato sto ovaj grad nema (dovoljno) razvijen gradski saobracaj da bi se to moglo sprovesti u praksu. Zamislite samo zimski period, kada zbog snijega malo-malo pa trolejbusi ne rade, a moras u grad...
Ista situacija i ljeti, kada su ekstremne vrucine, a guzva u tramvaju, hoces da crknes, preznojio si se do gole koze, guraju se srednjoskolci, osnovci, babe, dede, pa i pokoji dzeparos... :D
A to vas kao studenta kosta, koliko? Nekih 50 KM, zar nije svakome draze to na gorivo potrositi?
Sto se tice seljakluka na nasim ulicama, to je vrijedno posebne teme, ali mene licno, iz dana u dan, iznenadjuje kakvih kretena ima, i koliko ljudi vole ugrozavati tudje, ali i svoje zivote, kao da je auto tenk, pa ne mozes pogunuti, to ja ne mogu da skontam... Ali kao sto rekoh o ovome drugom prilikom... :D
Zato fino dodješ autom do marin dvora ostaviš ga na Vrbanji i pješadija do centra...
Nije to nikakav problem, ako se tako nesto organizuje...
Kada bi uvodili takav sistem, onda bi na Vrbanji morao biti neki praaavo veliki parking gdje bi svi koji inace ulaze u centar (zamisli broj automobila) ostavljali auto, a kao drugo, trebao bi biti valjda i neki vid gradskog prevoza, zar ne...? Najlakse je sad reci eh, mrsko ljudima hodati, i slicno... Zasto ne bi imali jeftin, a kvalitetan i redovan prevoz do grada? Imam osjecaj da ljudi misle da sam ja sad neki guzonja ili papak, ali sto je nerealno traziti da se covjek moze nekako kretati centrom, ili do tj. od centra?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

darius_maximus wrote:
boki071 wrote:
darius_maximus wrote:Uvodjenje sistema naplate za ulazak u centar grada ne da je nemoguc kod nas, vec bio bio pravi bezobrazluk...

Nemoguc je prije svega zato sto ovaj grad nema (dovoljno) razvijen gradski saobracaj da bi se to moglo sprovesti u praksu. Zamislite samo zimski period, kada zbog snijega malo-malo pa trolejbusi ne rade, a moras u grad...
Ista situacija i ljeti, kada su ekstremne vrucine, a guzva u tramvaju, hoces da crknes, preznojio si se do gole koze, guraju se srednjoskolci, osnovci, babe, dede, pa i pokoji dzeparos... :D
A to vas kao studenta kosta, koliko? Nekih 50 KM, zar nije svakome draze to na gorivo potrositi?
Sto se tice seljakluka na nasim ulicama, to je vrijedno posebne teme, ali mene licno, iz dana u dan, iznenadjuje kakvih kretena ima, i koliko ljudi vole ugrozavati tudje, ali i svoje zivote, kao da je auto tenk, pa ne mozes pogunuti, to ja ne mogu da skontam... Ali kao sto rekoh o ovome drugom prilikom... :D
Zato fino dodješ autom do marin dvora ostaviš ga na Vrbanji i pješadija do centra...
Kada bi uvodili takav sistem, onda bi na Vrbanji morao biti neki praaavo veliki parking gdje bi svi koji inace ulaze u centar (zamisli broj automobila) ostavljali auto, a kao drugo, trebao bi biti valjda i neki vid gradskog prevoza, zar ne...? Najlakse je sad reci eh, mrsko ljudima hodati, i slicno... Zasto ne bi imali jeftin, a kvalitetan i redovan prevoz do grada? Imam osjecaj da ljudi misle da sam ja sad neki guzonja ili papak, ali sto je nerealno traziti da se covjek moze nekako kretati centrom, ili do tj. od centra?
Sta je sa javnim prevozom a u krajnjem slucaju i taksijem?
darius_maximus

Post by darius_maximus »

_BosanaC wrote:

Najbolje zabraniti pjesacenje i koristenje javnog prevoza, tako da ko je papak i nema auto ili mu se ne pali kako bi presao na drugu stranu Miljacke, taj neka ni ne izlazi :D

Nego, ako imas za auto, za odrzavanje istog, i ako ti se qrci s njim tamo gdje se i onako proci ne moze, onda jarane plati. Recimo, 2KM sat u nekoj prvoj zoni, zatim marka sat u nekoj drugoj zoni, zatim... skontaju vozaci da i nije bas toliko isplativo stvarati guzvu, cireve jedni drugima, i bacati tolike pare. A ko hoce da bude mangup - neka plati pa bude mangup.
Ne znam jel' se ovim mangup misli na mene, kao izmedju redova, ali recimo da ne misli... :D

Gledaj, ja se slazem da kad covjek nema neke realne potrebe, ne treba korisiti auto, i ja ga ne koristim zato sto imam neku zvjerku pa se sad nesto hvalim, vec zato sto mi treba, kad ga koristim... Rijetko kad nesto i vozim po centru, ili po gradu, ostavljam auto obicno na Trgu Austrije pa hodam kuda mi se hoda, ali i tu placam parking...
Veliki je problem pored gradskog prevoza i to sto je grad tako projektovan, da ti se nekad smuci... Jedna glavna, tranzit, ulaz i izlaz nidje veze...
Razgovarao sam jednom sa covjekom koji je projektovao raskrsnicu kod pekare AS, i prica on meni: Kada smo onu raskrsnicu rijesavali, bilo je to pred Olimpijadu, ja sam govorio da treba pjesake ukinuti, tj. da treba napraviti podzemni prolaz, tunel, da se ne kompikuje na svakako komplikovanoj raskrsnici, pa malo prosiriti raskrsnicu, itd... I rekli mu da nema potrebe, da nemaju para, jer htjelo se sto vise u dzepu zadrzati... I on im rekao da sada za Olimpijadu imaju sve potrebne pare, i ako sad ne naprave, nece nikad i oni nisu nikad do sad, iako sam citao negdje da sad planiraju... :D Takodjer, moze li mi neko objasniti ona tri semafora od pekare AS do Anexa...? :D

Oduzio sam previse... ;)
darius_maximus

Post by darius_maximus »

_BosanaC wrote:
darius_maximus wrote:
boki071 wrote: Zato fino dodješ autom do marin dvora ostaviš ga na Vrbanji i pješadija do centra...
Sta je sa javnim prevozom a u krajnjem slucaju i taksijem?
Pa nista, upravu si, jeftinije mi ispadne taksi, nego gradski prevoz... :D

Jel ti to mene ozbiljno pitas? Neki dan, vracam se ja u 6 s faxa, i ja na trolejbusku (6 i 15) i cekaj, cekaj, cekaj, kad eto ti trole, ulazim ja, guuuzva, covjek na covjeku, zatvaraju se vrata, otvaraju se vrata, jer neka baba nikako nece da odustane od ulaska, i tako dva tri put, krecemo, slijedeca stanica isti slucaj, samo sto je sad neki mladi dripac, i tako, dosao sam u pola do odredista, to fali gradskom prevozu, a taksiju ne fali nista, ali radije cu onda svojim autom ici...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jesi li platio kartu za trolu? Nisi. Jesi li kontao gdje ces parkirati? Nisi. Ali ti se nije islo ni pjeske pa si zato i isao trolom.

S druge strane, slobodno ti idi autom, ali onda neka te poderu za parking, pa ces platiti i gorivo jer auto ne ide na havu, i svi zadovoljni. To ces uraditi mozda dva, tri, pet puta, ali kada onda skontas koliko te kosta to zadovoljstvo - vise neces. A pjesaci ce moci, za Boga miloga, i trotoarima za promjenu hodati.
darius_maximus

Post by darius_maximus »

_BosanaC wrote:Jesi li platio kartu za trolu? Nisi. Jesi li kontao gdje ces parkirati? Nisi. Ali ti se nije islo ni pjeske pa si zato i isao trolom.

S druge strane, slobodno ti idi autom, ali onda neka te poderu za parking, pa ces platiti i gorivo jer auto ne ide na havu, i svi zadovoljni. To ces uraditi mozda dva, tri, pet puta, ali kada onda skontas koliko te kosta to zadovoljstvo - vise neces. A pjesaci ce moci, za Boga miloga, i trotoarima za promjenu hodati.
Slusaj sad, da ne bi ispalo da sam ja odgovora za stanje u ovog gradu da ti pokusam normalno objasniti... ;)

Imam ja gdje parkirati kod faxa, placeno i besplatno, kako god ga okrenes imam gdje, autom nisam isao jer je stari morao nesto obaviti pa sam ja lagano put pod noge, i kao sto rekoh i prije, nije meni mrsko nego se stvarno iznerviram u gradskom saobracaju... Kao drugo, parking bi me kod faxa dosao 2 KM za dva sata, koliko i trolejbuska u jednom smjeru, znaci i tu sam na gubitku... Kao trece, ne volim kad ljudi misle o meni nesto, a i ne znaju me... Ja stvarno mrzim kad neko misli da je njegovo auto jedino na putu i to je to, uvijek se trudim da skontam gdje bih mogao parkirati, obicno placam za parking, i da, upravu si, draze mi je dati za parking, nego GRASu... :x
Kao cetvrto, ovaj citav grad je pravljen uzasno, ponavljam... Neki dan sam se sa starim o tome raspravljao... Uzmimo nas Parlament kod Filozofskog. Oni nemaju svoj parking, vec moraju ostavljati oko Filozoskog, gdje bi se opet negdje i studentima trebalo omoguciti da parkiraju... Imas slucaja koliko hoces, jer ovaj grad nije pravljen za jednostavan prolazak, tj. ostavljanje auta, i sad sam ja kriv, ma daj... :D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Zavatoni wrote:
valterbranisarajevo wrote:U zgradi u kojoj živim gotovo da nema porodice koja nema dva auta. neki imaju čak i tri. Možda bi se jedan dio problema mogao riješiti npr. ako bi registracija za drugo auto na istoj adresi bila skuplja... :?
Vremenom cemo i mi morati usvojiti Kyoto. To znaci da barem 60% automobila koji su danas (ili ce tada biti) na cestama nece moci biti registrovani. Naravno, ako se do tada ne uspije podici standard zivota bice opasnih problema, i vlada koja bude na celu sigurno pada.
Ipak ne moramo se sikirati, ipak to nece biti do neke 2020. godine. :)
U stvari hoćeš da kažeš da država živi od registracija, poreza na vozila i trošarina od benzina, te sve dok ne nađe neki alternativni način punjenja budžeta umjesto ovoga sigurno neće ništa poduzeti da smanji broj vozila koja se kreću našim cestama..

Da 100% si u pravu. :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

darius_maximus wrote:
_BosanaC wrote:Jesi li platio kartu za trolu? Nisi. Jesi li kontao gdje ces parkirati? Nisi. Ali ti se nije islo ni pjeske pa si zato i isao trolom.

Slusaj sad, da ne bi ispalo da sam ja odgovora za stanje u ovog gradu da ti pokusam normalno objasniti... ;)

Imam ja gdje parkirati kod faxa, placeno i besplatno, kako god ga okrenes imam gdje, autom nisam isao jer je stari morao nesto obaviti pa sam ja lagano put pod noge, i kao sto rekoh i prije, nije meni mrsko nego se stvarno iznerviram u gradskom saobracaju... Kao drugo, parking bi me kod faxa dosao 2 KM za dva sata, koliko i trolejbuska u jednom smjeru, znaci i tu sam na gubitku... Kao trece, ne volim kad ljudi misle o meni nesto, a i ne znaju me... Ja stvarno mrzim kad neko misli da je njegovo auto jedino na putu i to je to, uvijek se trudim da skontam gdje bih mogao parkirati, obicno placam za parking, i da, upravu si, draze mi je dati za parking, nego GRASu... :x
Kao cetvrto, ovaj citav grad je pravljen uzasno, ponavljam... Neki dan sam se sa starim o tome raspravljao... Uzmimo nas Parlament kod Filozofskog. Oni nemaju svoj parking, vec moraju ostavljati oko Filozoskog, gdje bi se opet negdje i studentima trebalo omoguciti da parkiraju... Imas slucaja koliko hoces, jer ovaj grad nije pravljen za jednostavan prolazak, tj. ostavljanje auta, i sad sam ja kriv, ma daj... :D
Ne krivim tebe ni za sta, niti mi je to namjera, nego kroz tebe obracam se svima koji razmisljaju tako kao ti ;) Sve i jedan vozac ce ponoviti tvoje rijeci, jer, naravno, svi idu logikom da je lakse ici svojim autom nego davati pare GRASu, iz razno raznih razloga, ili taksistama. Zatim, svima smeta onaj drugi, jer bas ON smatra da je cesta njegova, a nije... Zatim se vazda onaj drugi parkira na pogresna mjesta... I na kraju je kriva vlast.

A realnost je sasvim drukcija: i ti, i onaj drugi, i treci, ne zelite da shvatite da ima ljudi koji ne misle kao vi i koji nisu kao vi. Ja jarane iz Hrasnog kod Predsjednistva budem u roku od 15 minuta, uz sva cekanja javnog prevoza. Niti razmisljam gdje cu s autom, niti me sikira promet, nista. Na prostoru grada javnim prevozom se fakat moze svugdje stici. Kada mi padne na pamet kako je tramvaj ili trola ovakav ili onakav samo se sjetim koliko puta u zivotu nisam kartu kupio, i onda se sjetim kako nemam pravo da prigovaram, jer sam i sam kriv sto je situacija takva kakva jeste. Hocu prosetat - ne mogu, jer je neko parkirao auto na pola *ebenog trotoara, eto na brzinu, samo na deset minuta, i nije mu jasno zasto je iko nervozan... Jer moze obici, hajde bolan...

Helem, vazda su krivi oni drugi...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Svakodnevna scena na Ciglanama.

Plato ispred kafića Pariz i London su bahati kafeispijači pretvorili u nelegalno parkiralište.

Dođe policajac sa paukom, digne obično prvo auto na koje naiđe, na sljedeća dva-tri napiše kaznu, ostali ga vide i pobjegnu. Sve se raščisti. Policajac ode sa paukom da preda auto koje je digao. Za petnaest minuta opet sve isto. Policajac se vrati i ponovi sve to i tako unedogled. Znaći mjere i sankcije koje su na raspolaganju policiji za borbu protiv nepropisnog parkiranja nisu dovoljne.

Još ako se uzme da je nedavno na Ciglanama otvorena samoposluga Lora, i da onaj ko je dao dozvolu nije razmišljao da vlasnik samoposluge nema osigurano parkiralište za svoje mušterije nego se oni parkiraju također na tom platou.

Ista situacija je i ispred Robota na Ciglanama gdje se bukvalno nekada ne može proći od parkiranih auta kupaca.

Pothodnici za pješake su super stvar. Jedan npr. kod pijace na Ciglanama ili na Stupu ispod petlje bi puno vrijedili posebno uzevši u obzir da bi se time sprječio veliki broj saobraćajnih nezgoda i udaranja pješaka - posebno na Stupu..

Također mislim da na cijelom Tranzitu ima puno nepotrebnih semafora koji bi se mogli iskoristiti na nekom bitnijem mjestu..
darius_maximus

Post by darius_maximus »

_BosanaC wrote:
darius_maximus wrote:

Ne krivim tebe ni za sta, niti mi je to namjera, nego kroz tebe obracam se svima koji razmisljaju tako kao ti ;) Sve i jedan vozac ce ponoviti tvoje rijeci, jer, naravno, svi idu logikom da je lakse ici svojim autom nego davati pare GRASu, iz razno raznih razloga, ili taksistama. Zatim, svima smeta onaj drugi, jer bas ON smatra da je cesta njegova, a nije... Zatim se vazda onaj drugi parkira na pogresna mjesta... I na kraju je kriva vlast.

A realnost je sasvim drukcija: i ti, i onaj drugi, i treci, ne zelite da shvatite da ima ljudi koji ne misle kao vi i koji nisu kao vi. Ja jarane iz Hrasnog kod Predsjednistva budem u roku od 15 minuta, uz sva cekanja javnog prevoza. Niti razmisljam gdje cu s autom, niti me sikira promet, nista. Na prostoru grada javnim prevozom se fakat moze svugdje stici. Kada mi padne na pamet kako je tramvaj ili trola ovakav ili onakav samo se sjetim koliko puta u zivotu nisam kartu kupio, i onda se sjetim kako nemam pravo da prigovaram, jer sam i sam kriv sto je situacija takva kakva jeste. Hocu prosetat - ne mogu, jer je neko parkirao auto na pola *ebenog trotoara, eto na brzinu, samo na deset minuta, i nije mu jasno zasto je iko nervozan... Jer moze obici, hajde bolan...

Helem, vazda su krivi oni drugi...
Upravo tako, vazda su oni drugi krivi... :D

Gledaj, ja ne shvatam svrhu ovoga sto si rekao meni, jer ja ne razmisljam onako kako si ti napisao da ja razmisljam...
Ne vidim kako neko ko se svera tramvajem moze meni koji placam poprilicno redovno parking reci da sam ja u krivu, jerbo on za 15 minuta stigne do predsjednistva...?
Ja stanujem na Anexu, ako moramo bas crtati jedan drugom sve, pa se rijetko vozim tramvajem, a mogu ti reci da je trola kriza, a kad bih se vec vozio gradskim saobracajem, trebao bih po tebi valjda i kupiti kartu, znaci u dva smjera, oko 3,5 KM, ne dao Bog da moram se nesto opet vracati kuci pa opet u grad... I te pare da ja dam GRASu kojem ne fali para, barem nije falilo, zarade na kartama, pa na komercijali, da se to fino ulagalo i pazilo, mogli bi pricati, nego je onaj lopov sve pokrao, pa ne znam sto bih ja davao nekome pare u dzep, objasni ti meni???
To sto tebi smetaju automobili prakirani na trotoaru, smetaju i meni, i sve je to super sto si napisao, ali kad ti budes placao karte za gradski prevoz, onda i drugima pricaj...
Koliko je studentska za gradski prevoz, negdje oko 50 KM, ako cemo po zakonu, ja potrosim goriva mjesecno toliko po gradu, mozda i vise, ali voze se i stari i stara i ja, pa jos sa faxa sa mnom po dvoje, ustede na kartama za gradski i ekonomski je isplativije, kazem ako cemo po zakonu...
I ja se ne bih zalio na gradski prevoz kad mu ne bih placao nista, stoga ne kontam fakat sto preko mene obracanje siroj publici? Ne volim kad me smatraju za nesto sto nisam, no offense... :D

Umjesto da se fakat skonta neki plan za ovaj grad, uvijek je prica, pa vozaci su krivi... Sto su krivi? Sto su kupili auto, sto su platili registraciju itd. pa vecina onih koje znam placa i parking, i drzava ni da napravi ulice za njih i parkinge, da ne bi pjesacima smetali? Ne mogu sad auta nestati s lica zemlje... Razumijem ja da si ti pjesak, nisam se ni ja u autu rodio, ali pustimo pricu, auta su kriva... Krivi su prvo paci koji krse svjesno zakon, znaci policija je odgovorna, kao drugo krivi su nadlezni organi je se evo godinama pravi prilaz gradu, i ostale potrebne stvari... A obavezno se sve sto se pravi, pravi po danu jer je nocu valjda dupla satnica, pa onda kod Marsalke zatvore jednu traku pa prave prilaz, a guuuzva nenormalna...! (Ovo mi je najsvjeziji primjer :D )

Opet kazem, no hard feelings, ali prica ne pije vode... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Da se primaknemo temi, i pocetku razgovora izmedju nas dvojice :D

Ti rece da su visoke cijene parkinga, da iste treba smanjiti - a pricamo o nekakvoj 'uzoj gradskoj zoni' (znaci ona najfrekventnija i s definitivno najvise problema) - a ja kazem da ne treba, nego treba po mogucnosti poostriti kontrole a cijene ako treba i povecati, pa kome se vec klinci da ulazi s autom u Zelenih beretki bujrum brate, udji, ali ces parking masno platiti, a kaznu jos masnije ako parkiras na trotoar. Ako hoces da budes laf - onda to budi :D

Kontas? :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

_BosanaC wrote:Da se primaknemo temi, i pocetku razgovora izmedju nas dvojice :D

Ti rece da su visoke cijene parkinga, da iste treba smanjiti - a pricamo o nekakvoj 'uzoj gradskoj zoni' (znaci ona najfrekventnija i s definitivno najvise problema) - a ja kazem da ne treba, nego treba po mogucnosti poostriti kontrole a cijene ako treba i povecati, pa kome se vec klinci da ulazi s autom u Zelenih beretki bujrum brate, udji, ali ces parking masno platiti, a kaznu jos masnije ako parkiras na trotoar. Ako hoces da budes laf - onda to budi :D

To nije rekao on već ja! :) Da, stojim iza svake svoje riječi. Cijene parkinga treba smanjiti jer su već ionako previsoke! U centru Frankfurta cijena sata parkiranja je oko 1 eura. Gdje je naš standard, a gdje njemački? Nisu problem automobili, već nedostatak parking prostora i opšteg nivoa kulture. Ne pada mi na pamet da se gužvam po smrdljivim tramvajima i trolama (dovoljno dugo sam to radio, i predugo!), pored svog automobila za kojeg sam sam zaradio sa svojih 10 prstiju! Ovo nije 20-i vijek pa da se automobil smatra luksuzom. On to odavno nije i danas je praktički nemoguće obaviti sve obaveze bez automobila. Baš bih volio zamisliti lika koji se ne vozi autom a priroda posla mu je da je stalno u pokretu!? Ne bih mu bio u koži da to mora raditi u onim grasovim klepetavim konzervama!
Meni su čak mnogo puta bili uslovi od strane poslodavaca posjedovanje vlastitog automobila! Postoje rješenja kojima bi i vuk bio sit i ovce na broju, samo što neko već reče, problem je što se ne pita struka već stranačka pripadnost! :sad:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Romeo 80 wrote:
_BosanaC wrote:Da se primaknemo temi, i pocetku razgovora izmedju nas dvojice :D

To nije rekao on već ja! :) Da, stojim iza svake svoje riječi. Cijene parkinga treba smanjiti jer su već ionako previsoke! U centru Frankfurta cijena sata parkiranja je oko 1 eura. Gdje je naš standard, a gdje njemački? Nisu problem automobili, već nedostatak parking prostora i opšteg nivoa kulture. Ne pada mi na pamet da se gužvam po smrdljivim tramvajima i trolama (dovoljno dugo sam to radio, i predugo!), pored svog automobila za kojeg sam sam zaradio sa svojih 10 prstiju! Ovo nije 20-i vijek pa da se automobil smatra luksuzom. On to odavno nije i danas je praktički nemoguće obaviti sve obaveze bez automobila. Baš bih volio zamisliti lika koji se ne vozi autom a priroda posla mu je da je stalno u pokretu!? Ne bih mu bio u koži da to mora raditi u onim grasovim klepetavim konzervama!
Meni su čak mnogo puta bili uslovi od strane poslodavaca posjedovanje vlastitog automobila! Postoje rješenja kojima bi i vuk bio sit i ovce na broju, samo što neko već reče, problem je što se ne pita struka već stranačka pripadnost! :sad:
Haman da opet ne kontas :?

Nemam nista protiv da spavas u autu, nikada ne izlazis iz njega, jedes i guzis u njemu, to je apsolutno tvoje pravo i niko ti nema pravo traziti nesto drugo. Ali imam protiv da je tvoje auto parkirano na trotoaru, pred ulazom mi iz kojeg cesto ne mogu izaci zbog parkiranih auta na samim vratima, trazim samo da se drzis saobracajne kulture i propisa, i to je sve. Jel' trazim puno? :? :roll:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

_BosanaC wrote:
Romeo 80 wrote:

Nemam nista protiv da spavas u autu, nikada ne izlazis iz njega, jedes i guzis u njemu, to je apsolutno tvoje pravo i niko ti nema pravo traziti nesto drugo. Ali imam protiv da je tvoje auto parkirano na trotoaru, pred ulazom mi iz kojeg cesto ne mogu izaci zbog parkiranih auta na samim vratima, trazim samo da se drzis saobracajne kulture i propisa, i to je sve. Jel' trazim puno? :? :roll:
Ma ja se slažem s tobom, ti si mene čini mi se razumio pogrešno! :) I mene nerviraju krembili koji se parkiraju gdje im se prohtije. Najradije bi im sve četiri gume izbušio, jer i ja sam do juče bio pješak i znam kakav je osjećaj biti primoran hodati ulicom jer su trotoari zauzeti automobilima! Ja ne znam gdje sam napisao da se ne pridržavam saobraćajnih propisa, nikad kaznu osim za prebrzu vožnju (vozio 55 km/h na ograničenju od 40 km/h!) nisam dobio. Sa tobom se samo ne slažem u vezi rješenja tog problema. Mislim da povećanje cijena parkinga ne bi bilo pametno (ja bih onda samo radio za parkiranja)! :x Treba uraditi nešto po pitanju izgradnje saobraćajne infrastrukture, jer Austro Ugarska definitivno nije predvidjela ovoliki broj automobila u Sarajevu! :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Romeo 80 wrote:
_BosanaC wrote:
Romeo 80 wrote: To nije rekao on već ja! :) Da, stojim iza svake svoje riječi. Cijene parkinga treba smanjiti jer su već ionako previsoke! U centru Frankfurta cijena sata parkiranja je oko 1 eura. Gdje je naš standard, a gdje njemački? Nisu problem automobili, već nedostatak parking prostora i opšteg nivoa kulture. Ne pada mi na pamet da se gužvam po smrdljivim tramvajima i trolama (dovoljno dugo sam to radio, i predugo!), pored svog automobila za kojeg sam sam zaradio sa svojih 10 prstiju! Ovo nije 20-i vijek pa da se automobil smatra luksuzom. On to odavno nije i danas je praktički nemoguće obaviti sve obaveze bez automobila. Baš bih volio zamisliti lika koji se ne vozi autom a priroda posla mu je da je stalno u pokretu!? Ne bih mu bio u koži da to mora raditi u onim grasovim klepetavim konzervama!

Ma ja se slažem s tobom, ti si mene čini mi se razumio pogrešno! :) I mene nerviraju krembili koji se parkiraju gdje im se prohtije. Najradije bi im sve četiri gume izbušio, jer i ja sam do juče bio pješak i znam kakav je osjećaj biti primoran hodati ulicom jer su trotoari zauzeti automobilima! Ja ne znam gdje sam napisao da se ne pridržavam saobraćajnih propisa, nikad kaznu osim za prebrzu vožnju (vozio 55 km/h na ograničenju od 40 km/h!) nisam dobio. Sa tobom se samo ne slažem u vezi rješenja tog problema. Mislim da povećanje cijena parkinga ne bi bilo pametno (ja bih onda samo radio za parkiranja)! :x Treba uraditi nešto po pitanju izgradnje saobraćajne infrastrukture, jer Austro Ugarska definitivno nije predvidjela ovoliki broj automobila u Sarajevu! :(
Potpisujem :D
darius_maximus

Post by darius_maximus »

_BosanaC wrote:
Romeo 80 wrote:
_BosanaC wrote: Haman da opet ne kontas :?

Potpisujem :D
Eh, bio sam odsutan, pa da i ja dodam svoje maslo... :D

@BosanaC
Pa nemoj mi reci da smo sve vrijeme vodili raspravu, a ti nisi znao ni s kim se raspravljas... ;)

Kao drugo, postujem ja tvoje misljenje da ne treba na trotoarima parkirati, ali sto rekao Romeo, problem je, sto sam ti i ja rekao, sto se grad jako malo brine kako ce regulisati povecanje saobracaja u gradu koji nije za to gradjen... Malo je objekata, tj. institucija, kojima mozes prici, tj. parkirati se u blizini... Sad mi pade na pamet Opstina Novo Sarajevo, u koju sam morao u zadnje vrijeme pocesto ici, ganjati papire, tamo moras ostaviti na trotoaru, jer onaj objekt nema predvidjen parking za ljude koji dolaze, k'o da smo selo, pa nema potrebe... Ima jos takvih primjera...

Sve ostalo je Romeo rekao i potpisujem i ja... :D
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

Ne slazem se sa ovom idejom naplacivanja ulaska autom u centar grada. Nemoze Sarajevo i BiH opcenito pratiti neke Evropske standarde kada u istoj zemlji 40% stanovnika nije zaposleno. I oni koji su zaposleni ne zaradjuju plate koje zaradjuju njihove kolege po struci u evropskim zemljama a cijene i izdatci su im isti.

Ideja jeste dobra. Smanjila bi se zagadjenost zraka sto je jedan ogroman plus. Smanjila bi se guzva u saobracaju sto i nije neki plus iskreno govoreci, smanjio bi se broj udesa, itd. Ali recimo ako neko radi zivi u Vogosci, Hadzicima, Dobrinji, na Ilidzi i da sad ne nabrajam svako naselje u Sarajevu ti ljudi u centar grada ako tamo rade moraju doci autom. I pazi sad ovu racunicu. Neka je putarina 3 marke dnevno. To je 90 maraka za mjesec dana, plus benizna 40 maraka minimalno znaci vec ste ljudima uzeli 130 maraka od plate. Nekima je to vec pola plate.

Ti evropski standardi se ne mogu pratiti u BiH. Neko poredi New York i Sarajevo. NY ima perfektan javni prevoz. Na poso da odes nemoras nikada sjesti u auto, od podzemne do autobusa mozes prstom ubosti lokaciju i tu ce te izbaciti I TO SVE ZA $2. A i u NY vode bitku oko naplacivanja putarine za ulazak u grad. Jos su ovdje plate sigurno bolje nego u Sarajevu.
sabanss

Post by sabanss »

Imam auto ali mi nikada nije palo na pamet otici na posao osim nedaj Boze slucaja. Jednostavno smuci mi se guzva ujutro + trazenje parkinga, da ne govorim o tome sto to solidno i kosta sa obzirom koliko mi auto trosi ritmom prva, druga, stani pa ispocetka. Jednostavno, racunica glasi da mi jedna jutarnja voznja + parking kostaju kao 3-4 voznje u recimo vecernjim casovima.

Sa druge strane GRAS je katastrofalan, karta kosta 1.60, tramvaji bez veze, ljudi koji izgleda ne znaju za higijenu i cuvena bosanska "promaha" koja ubija bez milosti.

Rjesenje je podizanje kvalitete i smanjenje cijena gradskog prevoza uz istovremeno poboljsanje saobracajne infrastrukture narocito zaobilaznica, izgradnja velikog parkinga negdje na lokaciji Vrbanja mosta i zabrana saobracaja od Skenderije do Vijecnice. Medjutim, ovo mi ipak zvuci kao SF.
BHG

Post by BHG »

Bosanski_Amerikanac wrote:u istoj zemlji 40% stanovnika nije zaposleno.
kako onda toliki ljudi vozaju auta i imaju para za gorivo a da ne nabrajam ostale gluposti na koje se svakodnevno trosi...al to nije u skladu sa ovom temom...ipak mislim da je oko 20% nezaposlenih...ostali su zaposleni na crno...
Bosanski_Amerikanac

BHG wrote:
kako onda toliki ljudi vozaju auta i imaju para za gorivo a da ne nabrajam ostale gluposti na koje se svakodnevno trosi...al to nije u skladu sa ovom temom...ipak mislim da je oko 20% nezaposlenih...ostali su zaposleni na crno...
Necemo sad o tome raspravljati. Tema je nesto sasvim drugo.
BHG

Post by BHG »

Bosanski_Amerikanac wrote:
BHG wrote:
naravno da necemo al si nezaposlenost direktno povezao sa saobracajnim haosom u sarajevu...zato ti kazem ko ima para da voza auta ima i da plati parking i ulazak sa autom u centar itd...ko nema para i nezaposlen je...i nevoza auto svakako....jednostavno i logicno
JD

Post by JD »

ma nema kod nas opet tolikih guzvi kakve su u drugim gradovima

i ona spica ujutro i popodne nije toliko strasna...

a da naprave yebenu zaobilaznicu tj da ne mora svako auto koje ide iz pravca Zenice i Tuzle prolaziti kroz centar grada nego da fino od vogosce pravac izadje prema Hadzicima... pa onda da naprave onu cestu kraj autobuske stanice, dole do recimo cengic vile, pa onda od Vrbanja mosta prema Uniticu isto napraviti siru cestu po 2 trake u oba smjera...
i dole napraviti na stupu kraj Wise isto po 2 trake u bosa smjera tamo do rajlovca gdje bi trebala biti petlja na zaobilaznici, i prema Vogosci uraditi bolju cestu, eventualno tunel napraviti ispod kobilje glave da se brze dolazi do autoputa... nakon svega toga guzve bi se smanjile za 50%, tj ne bi ni bilo kolona

i samo jos malo treba podesiti bolje neke semafore, neke skloniti i malo bolje uraditi neke raskrsnice, recimo sva desna skretanja ne trebaju semafor nego samo znak da se izlazi na put s pravom prvenstva, znaci prikocis pogledas ima li koga i prolazis, a ne da bezveze stojis nepotrebno na semaforu po minutu

i naravno pored svega toga napraviti dosta podzemnih garaza o kojima se pricalo prije 3 godine a nijedna nije napravljena (ispod sadasnjeg parkinga kod pozorista - ogroman prostor mogu napravit garazu za 1000 auta ko od sale, ispod parkigna kod doma armije, pa onda tamo kod pozorista mladih, pa ispod parka preko puta BKC, pa tamo gdje su poceli graditi preko puta trznice ali nesto sporo napreduje koliko vidim...

i ovo sve se moze uraditi u 2 godine maksimalno, da se hoce naravno, ali kod nas ce trebati 15 godina da se uradi

a te nebuloze o pjesackoj zoni od M Dvora do Carsije ostavite za neko drugo Sarajevo, mozda malo vece nego ovo sad, niste svjesni koliko je Sarajevo malo, pa pogledajte malo na Google Earth, samo Central Park u NY je ko 1/5 Sarajeva, pa skontajte malo...
Bosanski_Amerikanac

BHG wrote:
Bosanski_Amerikanac wrote:
BHG wrote: kako onda toliki ljudi vozaju auta i imaju para za gorivo a da ne nabrajam ostale gluposti na koje se svakodnevno trosi...al to nije u skladu sa ovom temom...ipak mislim da je oko 20% nezaposlenih...ostali su zaposleni na crno...
naravno da necemo al si nezaposlenost direktno povezao sa saobracajnim haosom u sarajevu...zato ti kazem ko ima para da voza auta ima i da plati parking i ulazak sa autom u centar itd...ko nema para i nezaposlen je...i nevoza auto svakako....jednostavno i logicno
Mozda zvuci logicno ali nije tako i nije tacno. A ako zivis u BiH znas to bolje od mene.

Ja sam povezao putarinu sa standardom. To je sve. Uostalom nije vazno.
BHG

Post by BHG »

Bosanski_Amerikanac wrote:A ako zivis u BiH znas to bolje od mene.
zato ti i govorim :roll:
Post Reply