AUTO DO 10 000 EURA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Drvosjeca iz Dejcica

#51 Re: AUTO DO 10 000 EURA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

obuca wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
beco wrote:kUPUJEM AUTO VEC 3 GODINE, UVIJEK NESTO PRECE ISPADNE, ALI SAM SADA CVRSTO ODLUCIO (...)
Razmilsi o da uzemes Volvo-a V/S40. Udobrno, sigurno i ima relativno dosta prostora. Za te pare mozes uzeti 2003 godinu, dizel ili beznin, sa dosta opreme.

Gledaj, bombona auto.
Image
e vala prava bomba od auta. toplo preporucujem VOLVO iz iskustva. Dizel ne trosi puno a prostora kolko hoces. Ja i muzek prezadovoljni pa ce i sljedece akobogda biti VOLVO.
Samo da dodam da imam isto iskustvo sa V40 1,9 DCi iz 2001. godine, zato sam i preporucio VOLVO. Auto pored 4 standardna airbaga ima i zracne zavjese sa strane plus aktivne sisteme zastite kada sjediste amortizuje udarac tijela u povratku. Za par godina opet cu izabrati samo VOLVO, V50 ili XC70 ako bog da. :)
boogy

Post by boogy »

zlatan01

#53 Re: AUTO DO 10 000 EURA

Post by zlatan01 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
obuca wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Razmilsi o da uzemes Volvo-a V/S40. Udobrno, sigurno i ima relativno dosta prostora. Za te pare mozes uzeti 2003 godinu, dizel ili beznin, sa dosta opreme.

Gledaj, bombona auto.
Image
e vala prava bomba od auta. toplo preporucujem VOLVO iz iskustva. Dizel ne trosi puno a prostora kolko hoces. Ja i muzek prezadovoljni pa ce i sljedece akobogda biti VOLVO.
Samo da dodam da imam isto iskustvo sa V40 1,9 DCi iz 2001. godine, zato sam i preporucio VOLVO. Auto pored 4 standardna airbaga ima i zracne zavjese sa strane plus aktivne sisteme zastite kada sjediste amortizuje udarac tijela u povratku. Za par godina opet cu izabrati samo VOLVO, V50 ili XC70 ako bog da. :)
Koliko kosta prosjecno servis za Volvo u BiH? Ovdje u Svedskoj vazi za jako skup, otprilike 30 % skuplji nego za SAAB, Audi i slicna vozila...
obuca

Post by obuca »

mi smo uradili generalku cim smo ga uzeli nije nas puno kostalo ali nismo radili u servisu vec nam radio dobar jaran koji je automehanicar. naravno moras za neke stvari u servis. dijelove smo uzeli u SKF-u koji ih uzima kao i servis u svedskoj. zako da smo pravo zadovoljni jer nema kvarova cesto i malo trosi. karavan je i ima mjesta sto je najvaznije. vozas djecu a kad nema djece radis ono ufff ne smijem ni reci :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#55 Re: AUTO DO 10 000 EURA

zlatan01 wrote:

Koliko kosta prosjecno servis za Volvo u BiH? Ovdje u Svedskoj vazi za jako skup, otprilike 30 % skuplji nego za SAAB, Audi i slicna vozila...
Pa evo, konkretno, zamjena zubcastog remena, svih filtera (ukupno 5) i svih tecnosti izadje oko 800,00 KM ili cca. 400€, naravno u ovlastenom Volvo servisu u Sarajevu. Ostalo ne znam jer nisam imao kvarova, samo redovan servis. Osnovni servis sa zamjenom ulja i filtera za ulje izadje negdje oko 100-120KM.

Ovo se mnogima moze uciniti mnogo ali imao sam prije Volvo-a dvije Skode i znam da ASA Auto dere na redovnim servisma kao i vandrednim.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

ins wrote:Ne fali nista 8-ventilskim motorima. Ne fali nista ni karburatorima. Niti mjenjacima sa cetiri brzine. Niti autima bez ABS i diskova pozadi. Cak niti onime bez servo volana. Ali je to jednostavo prevazidjeno...
Kao i radio-kasetofon, makar imao i FF i RW funkciju :-D

Izvini sto karikiram, ali jeste tako... :wink:
Ne slažem se s tobom nikako. Karburatori nemaju baš nikakve prednosti pred ubrizgavanjem, ni mjenjači sa 4 brzine prema onim sa 5 i više, ni auto bez serva u odnosu na ono sa servom, i radio-kasetofon je fakat prevaziđen, ali 8-ventilski motori itekako imaju prednosti nad 16-ventilskim. Isto tako, za diskove pozadi, oni autu od tonu i manje težine i ispod 75 KS uopšte nisu potrebni, može se reći da su bacanje para.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

beco wrote:Samo jedna stvar. odkle vam je da je cli0 tezak 1200kg, po zvanicnim podacima tezak je nekih 1050kg, a po prospektima koje sam ja dobio izade da je clio sa 1.2 motorom brzi od 1.4 motora punta na ubrzanju. Sada stojim jos uvijek da je meni punot mnogo ljepsi upravo zbog te guze, koja mi je na puntu super elgantna sa onim cistim svjetlima a pogotovo sa onim rikvercom dole u odbojniku, dok kad pogledam u guzu clia isto igracka, naricito mi svjetla nikako ne leze. Sto se tice snage moje je licno misljenje da je 75 konja bas mix izmedu potrosnje i snage, jer mi ipak zivim u BIH mislim da ce mi biti dooljno njegovih max. 165 KM/h za autoputa i ubrzanje od 13.2 do 100KM/h. Jer vidjecemo koliko su isplativi benzinci 1.4-1-6 pogotovo 1.6 kad budu trosili 10-11l u gradu, a to je inace mjesto gdje cu ja ako bog da 99% vremena i biti u guzvi mic po mic! Ima tu jos malih sitnica naprimjer garancija na lim punto 8 godina clio 12 godina. Ali ono sto me zaprepastilo kad sam digao haubu na puntu kad sam vidio samo skoljku od lima i plasticne blatobrane, koji su totalno vidljivi bili! :shock:
Podatajk o težini je sa testa u Auto Bildu i odnose se na Clio 1.6 16V Expression.

Evo ti na linku: http://www.autobild.de/test/neuwagen/ar ... el_seite=2

Te 13,3 sekunde do 100 km/h su na testu 14,2 s.

Kao što možeš primjetiti na rtom linku, Clio 1,6 sa 88 KS troši u prosjeku 7,5 l/100 km, što je jako dobar rezultat s obzirom na težinu i snagu. Ne vjerujem da će ti taj (stariji) motor 1.2 16V od 75 KS trošiti manje.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:A sta je sa ovom novom Opel Corsom???!!!
Proglasena je za automobil godine u Evropi, vjerovatno ne bez razloga?
Niko bar da prokomentariše moj prijedlog? Zar je toliko loša ili je nešto drugo problem?
beco

Post by beco »

Stavio avans za clio, znam da ce neki reci mogao se bolje za polovne, ali novo je ipak novo!
LeKo

Post by LeKo »

beco wrote:Stavio avans za clio, znam da ce neki reci mogao se bolje za polovne, ali novo je ipak novo!
"RUKA", cestitam na kupovini i zelim ti da budes prezadovoljan svojim novim vozilom, a to da ce neki reci mogao si "bolje" polovno kupiti, bolje nisi sigurno - "najbolji auto je nov auto".
beco

Post by beco »

Hvala mislim da sam dobro odlucio!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Beco, priznaj da te amrica provozala par krugova po gradu...necemo nikom reci...:D...sretno...:).
Drvosjeca iz Dejcica

beco wrote:Hvala mislim da sam dobro odlucio!
Sigurno da nisi progrijesio, novo je svakako novo. Zelim ti da predjes dosta kilometara sa tim autom i da onda promjenis na jos bolje. Sretno.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nek je hairli.
amrica

Post by amrica »

Danas dosao mjezimac kuci!
sulesavic

Post by sulesavic »

beco wrote:Stavio avans za clio, znam da ce neki reci mogao se bolje za polovne, ali novo je ipak novo!
Pametno!
beco

Post by beco »

aMRICE HAJ PRICAJ KAKAV JE! MALO ME IZLUDUJ DOK JA SVOG NE POKUPIM!
malizeleni

Post by malizeleni »

beco wrote:ali novo je ipak novo!
Dok se ne pokvari :) Jaran je kupio novi megane, i svako malo se gasi, bio na servisu 5 puta do sada, pojma nemaju sta je :)

Ja tricu vozam vec dvije godine, nikad nista, da kucnem. Pukle nove fele, muzika od 2000€ :) Deere guzove :)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I moj jaran kupio Megane, nakon godinu pukla letva volana, 5000 maraka, sreća pa mu rođak drži salon pa su mu džaba zamijenili.
Better Man

Post by Better Man »

malizeleni wrote:
Dok se ne pokvari :) Jaran je kupio novi megane, i svako malo se gasi, bio na servisu 5 puta do sada, pojma nemaju sta je :)

Ja tricu vozam vec dvije godine, nikad nista, da kucnem. Pukle nove fele, muzika od 2000€ :) Deere guzove :)
Za koju to marku automobila i model možeš grantovati da u čitavoj seriji proizvedenih jedinica, neče biti jedan primjerak sa greškom! Tvoja trica u Njemačkoj košta oko 900 Eura ili malo više, odnosno niže, zavisno od godišta. Dati 2000 Eura za muziku u autu čija vrijednost nije veća od gore navedene je čista glupost! Samo u BiH slijepo vjeruju u polovne i istrošene Golfove i daju za njih velike novce, a realno oni ne vrijede tih novaca i za te novce, ako se već uzima polovno auto može kupti puno mlađe, bolje i očuvanije auto. A da ne spominjem ulaganja u raznorazne opravke i promjenu ishabanih djelova, a znamo da večina djelova za polovne Golfove dvojke, a vjerovatno i trojke su čisti dupljaci, odnosno ne orginalni dijelovi koji se mogu kupiti vrlo jeftino i auta sa takvim dijelovima predstavljaju potencijalnu opasnost na našim cestama! Podatak da je samo jučer na području BiH zabilježeno 84 saobračajne nesreče, jasno govori kakvi se sve grobovi voze našim cestama. Beco, uradio si pravu stvar, što si uplatio novog Clia, jer novo je novo! Koju si boju odabraoi da li si uzeo verziju sa pet vrata ili troja? Kod mene će biti RNA plava!
Better Man

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:I moj jaran kupio Megane, nakon godinu pukla letva volana, 5000 maraka, sreća pa mu rođak drži salon pa su mu džaba zamijenili.
Kolegica na poslu ima Clia II, kupila ga kod Bunje prije 7 godina i nikad nije imala nikakvih kvarova i problema. Jedino što je mjenjala gume i druge potrošne stvari koje se kod svakog auta moraju mijenjati nakon određenog vremena!
Better Man

Post by Better Man »

Da dodam da mi drug ima Novi Megane, kojeg je kupio prije 3-4 godine i da nikada nije imao nikakvih kvarova i problema!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ovaj isti jaran ima i prethodni Clio skoro 5 godina i na nekih 100000 km mu je otišla jedna lafeta i dvije kugle. To je sve što mu je dosad otišlo, koliko ja znam.
beco

Post by beco »

Verzija sa 5 vrata, metaik srebren oprema je expresion ima doslovno sve osim maglenki, a maglenke stvarno nisam htio placati citavih 145 eura i jos da zbog njih cekam 60 radnih dana. Ovo je sve doslo u ovoj akciji abs, putno racunalo. elektricni podizaci stakala naprijed, 4 jastuka, daljinsko zakljucavanje, klima rucna sa filterom prasine, radio cd 4X18W sa komandama na volanu i metalik boja. Blokada motora, sistem preraspodjele kocione sile, ja rerovizori u boji karoserije i hladen pretinac za rukavice i zadjna klupa preklopiva 1/3 i 2/3. Jedino mi je zao sto nema onih finih ukrasnih lajsni srebrenih oko ventilacionih otvora, ali to je u slijedecem paketu i stvarno mi se za te lajsne i maglenke nije davalo dodatnu milju ipo! Ja sam licno zadovoljan, a sad ko hoce na te ukrase da daje dodatne pare nek izvoli, u ukuse ne ulazim! :D :-D
Drvosjeca iz Dejcica

malizeleni wrote:

Imas li Internet u autu, to je sada cool? :D
Post Reply