VF marketi i zvanično preimenovani u Konzum

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

prleitihi

Post by prleitihi »

viza sada..i prije..ima li razlike? :-)
StupskaBitanga

#52 e ovako

Post by StupskaBitanga »

ako iko kupuje preko net-a i vf-a neka nam kaže jeli bilo promijena od kada je tu u vlasništvu konzum-a
senada

Post by senada »

prleitihi wrote:viza sada..i prije..ima li razlike? :-)
ima.. iz preve transformacije u drugu, pa trecu, pa inu..... radnici nisu godinama primali nikakvu platu, ni soc., ni zdr., ni nikakvo osiguranje niti novcane naknade... razlika je sto su mnogi poumirali cekajuci platu il penziju....... sada je to sve nesto bolje.... ali 'razlika' je i ta sto isti ljudi 17 godina mijenjaju samo mjesta u karikama jednog lanca... i razlika je sto se lanac sve vise siri i jaca od nizih preko srednjih i visokih do najvisih instanci...
prleitihi

Post by prleitihi »

jes'..godinama su radili džaba.. :D:D
ObiVan

Post by ObiVan »

Pegasus i Co su u pravu sto se tice drzavnog interesa tj. ako idemo patriotskog momenta. Nikome vani nije svejedno ko je "maloprodavac" tj. "proizvodjac"

Naravno da sa okruzenjem kako kod nas vlada ce konzum razviti dominantnu mrezu i moci ce dirigovati proizvodjacima. Zasto? Jednostavno jer nece ovisiti o njima, niti ce im biti znatno u interesu da ih forsira. Naprotiv. To ima dugorocne i duboke posljedice. Smatrati potez kupovine tj. prodaje VF-a investitorskim cinom ili boljim za BiH je naivno. Od njihove investicije niko nema koristi osim samog prodavaca. Koji je njegov licni interes, koliki je pritisak i ostalo, u to nisam upucen, ali sigurno je bio premala riba za ajkulu koja je duze vremena vrebala. Ne smatram ni da je VF bio ekstremno angazovan oko domace proizvodnje, nisam dovoljno informisan, ali znam da su im vf krastavci recimo iz Indije i slicnih zemalja. U razvijenim zemljama je proizvodnja hrane tako ozbiljno shvacena, da na vecini proizvoda imas zastave , grb drzave, ime i prezime proizvodjaca, adrese farmi. Samo budala ne zna koliko je to bitno. Nama je uvijek sve svejedno. Kampanja kupujmo domace se kod nas ismijava, jer je to jedino znacilo da kupujemo u VF-u. A zasto? Pa jer nemamo drugdje. Eto dokle smo dosli ili dokle su nas doveli. Nije bitno. Ali nemoj da se trujemo glupostima. Ako hladne glave razmislim, mi u sustini niti zasluzujemo, niti trebamo drugacije. Uloga kolonije, nize radne snage nama odgovara, jer nismo sposobni ista drugo da budemo.
Zalosno je da je jedina linija odbrane nase domace proizvodnje i malo-vele-prodaje VF.
Nisko stojimo, a jos nize tonemo...
senada

Post by senada »

prleitihi wrote:jes'..godinama su radili džaba.. :D:D
do mene je..... trebala sam boldirati radnici su dzaba radili duuuugi niz godina a drzavno politicka "elitna" klika, tj. "menadjment" je spremao ekonomsko/privrednu/trzisnu prosperitetnu razvojnu strategiju...
senada

Post by senada »

prleitihi wrote:jes'..godinama su radili aba.. :D:D
:oops:
ObiVan

Post by ObiVan »

Da se malo teme i aktuelnosti uvezu.
Najbolje bi bilo da ovaj cin "preimenovanja" VF, ako ljudi znaju sta znaci preimenovanje, bude obiljezen koncertom . Ne znam sto Thompson da ide do Zetre, najbolje ispred Vize ili VF-a da odrzi koncert "svojima" kako on kaze.
senada

Post by senada »

ObiVan wrote:Da se malo teme i aktuelnosti uvezu.
Najbolje bi bilo da ovaj cin "preimenovanja" VF, ako ljudi znaju sta znaci preimenovanje, bude obiljezen koncertom . Ne znam sto Thompson da ide do Zetre, najbolje ispred Vize ili VF-a da odrzi koncert "svojima" kako on kaze.
Neumjesno je mijesati Vizne i VFove lokal patriote sa 25% bh. teritorije pod njihovom kontrolom, sa Thompsonovim antisarajevskim repertoarom.
senada

Post by senada »

mala-i wrote:ni u zagrebu ne kupujem u konzumu, pa nešto ne mislim ni da ću ovdje
kad imalm cime sta da kupim svejedno je gdje cu kupit.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

senada wrote:
Neumjesno je mijesati Vizne i VFove lokal patriote sa 25% bh. teritorije pod njihovom kontrolom, sa Thompsonovim antisarajevskim repertoarom.

koncert nema niti smije imati ikakave veze sa konzumom, suludo je i pomisliti na takvo nesto.
a ja licno se ne protivim sto je konzum uzeo VF (EBRD direktiva je haman bila takva)... to tako ide, nego mi je smijesan taj fol patriotizma.ne postoji nas VF, nego je bio Jasminov VF. Danas je to Ivicin, a ne hrvatski. Sutra moze biti Mehmedov ili Stojanov ili Davidov. Nas nikad nije ni bio niti ce biti, osim ako ne bude neke nove nacionalizacije :P.
prleitihi

Post by prleitihi »

živio glasnogovornik..i fahro je naš.. :oops: ..pa dovede miškovića.. :D:D ..je li to znači da je sada i mišković naš?!.. :D:D
5arPan

Post by 5arPan »

Kaufland, Lidl, Billa, emmezeta-ipercoop, dolazi uskoro Aldi, sve to ima u HR,
pa jednog dana ce doci, a nadam se uskoro, to i u BiH. Tako da nema govora o monopolistickoj politici. Ja se barem nadam da ce biti tako.
texel

Post by texel »

Sarafcina wrote:
senada wrote:

koncert nema niti smije imati ikakave veze sa konzumom, suludo je i pomisliti na takvo nesto.
a ja licno se ne protivim sto je konzum uzeo VF (EBRD direktiva je haman bila takva)... to tako ide, nego mi je smijesan taj fol patriotizma.ne postoji nas VF, nego je bio Jasminov VF. Danas je to Ivicin, a ne hrvatski. Sutra moze biti Mehmedov ili Stojanov ili Davidov. Nas nikad nije ni bio niti ce biti, osim ako ne bude neke nove nacionalizacije :P.
naivac s koji je pokleknuo pred globalizacijom..
prleitihi

Post by prleitihi »

Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney) jučer je u prisustvu brojnih zvanica položio kamen-temeljac budućeg šoping centra "Alta" na Marindvoru u Sarajevu.
Centar na 23.000 kvadratnih metara gradi "Triland Development", grupa u kojoj su četiri sarajevske kompanije u američkom vlasništvu.
Prema riječima ambasadora Meklhenija, centar "Alta" je do sada najveća američka investicija u BiH.
- "Alta" neće biti nešto američko, već će omogućiti američkim biznismenima da daju značajan doprinos bh. ekonomiji - kaže Meklheni.
Direktor "Triland Developmenta" Taj Sosnovski (Tie Sosnowski) govorio je o planovima kompanije koja će, kako je rekao, u naredne tri godine uposliti stotine građevinskih radnika i otvoriti 360 novih radnih mjesta.
- Danas počinjemo gradnju "Alte", a uskoro ćemo proslaviti početak radova na novom projektu, 300 metara od ovog mjesta. Obećavam da ćemo za dvadesetak mjeseci imati najljepši i najmoderniji trgovinski centar u ovom dijelu Evrope - naglasio je Sosnovski.

Ma. D.

Podrška razvoju grada

- Već smo izgradili objekt Koševska Hills i adaptirali zgradu Grčke ambasade, što je samo početak. U centar Sarajeva namjeravamo uložiti više od 70 miliona maraka, a posredno, kroz sedam miliona KM poreza godišnje, pomoći ćemo da grad postane još ljepši i da posao dobije što više ljudi - ističe Sosnovski.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

texel wrote:
Sarafcina wrote:
senada wrote: Neumjesno je mijesati Vizne i VFove lokal patriote sa 25% bh. teritorije pod njihovom kontrolom, sa Thompsonovim antisarajevskim repertoarom.

naivac s koji je pokleknuo pred globalizacijom..

pa nisam ti ja postavio zakone, napravio sistem, smislio ...
globalizacija je realnost... kao i gravitacija ... ti se bori protiv gravitacije tako sto ces reci ja to ne priznajem....
sve ono sto je bosansko, sutra moze biti hrvatsko ili tursko ili englesko.
i royce su englezi prodali svabama...pa sta ? simbol englestine otiso u ruke mrskog okupatorA? ahaaaa...
meni se ne svidja ovakva globalizacija...ali...
Eshek

Post by Eshek »

senada wrote:kad imalm cime sta da kupim svejedno je gdje cu kupit.
S takvim razmišljenjem nikad nećeš ni imati.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Pegasus317 wrote:
S takvim razmi¹ljenjem nikad neæe¹ ni imati.

nije istina, nego ako ne budes tako razmisljao ... ti ces vozati FAP masinu, a tvoj komsija koji nije "pametan" ce vozati audija. on ce kupiti gole manekenke, a ti kontati kako je to nefer postavka ....
Eshek

Post by Eshek »

Sarafcina wrote:
Pegasus317 wrote:
S takvim razmišljenjem nikad nećeš ni imati.

nije istina, nego ako ne budes tako razmisljao ... ti ces vozati FAP masinu, a tvoj komsija koji nije "pametan" ce vozati audija. on ce kupiti gole manekenke, a ti kontati kako je to nefer postavka ....
Ma naravno, svi ćemo biti sretni pijuckajući uvoznu VODU koju plaćamo desetinama miliona, jer nam je svejedno šta i gdje kupujemo. Logika za 10

Samo me zanima od čega će se to sve plaćati.
zzzzz

Post by zzzzz »

5arPan wrote:Kaufland, Lidl, Billa, emmezeta-ipercoop, dolazi uskoro Aldi, sve to ima u HR,
pa jednog dana ce doci, a nadam se uskoro, to i u BiH. Tako da nema govora o monopolistickoj politici. Ja se barem nadam da ce biti tako.
U Skandinaviji su do te mjere satanizovali Lidl kroz medije, da uglavnom samo stranci kupuju tamo....i pokoji nacionalno neosvjesteni skandinavac :D

Neka smo mi pametniji i od skandinavaca...rodila nas majka
kustah

Post by kustah »

Sarafcina wrote:pa nisam ti ja postavio zakone, napravio sistem, smislio ...
globalizacija je realnost... kao i gravitacija ... ti se bori protiv gravitacije tako sto ces reci ja to ne priznajem....
i royce su englezi prodali svabama...pa sta ? simbol englestine otiso u ruke mrskog okupatorA? ahaaaa...
Nisi, ali ocigleno nemas nista protiv da Tudjmanovi i Mislosevicevi finansijeri (a uz podrku Evrope) uzimaju uz podrsku domacih marioneta iz Naci-stranaka ono sto nisu mogli silom.

Moze biti bosansko ali u mislima!

Globalizacija nije pala sa Marsa nego su je ljudi izmislili, do Vlade je kako ce zastiti domace stanovnistvo i ekonomiju.

Zar treba pameti da kupnja Kiseljaka, Laste i drugih bude "uspjesna" investicija. Zapadni svijet kada nema vise prostora onda pljacka, brutalno.
Bile su to uspjesne firme i prije 92.

I sada kao dosao neki moron iz teksasa da nam otvori granap u centru grada, na elitnoj lokaciji! :x
Jos jedna "uspjesna" investicija, ovaj put americka!!!??

Domaca gradjevinska operativa stoji a oni nam kao osnivaju nove gradj. kompanije! Mi nemamo pameti da napravimo granap!

Jeli i to, globalizacija?

Svasta.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

kustah wrote:
Sarafcina wrote:pa nisam ti ja postavio zakone, napravio sistem, smislio ...
Nisi, ali ocigleno nemas nista protiv da Tudjmanovi i Mislosevicevi finansijeri (a uz podrku Evrope) uzimaju uz podrsku domacih marioneta iz Naci-stranaka ono sto nisu mogli silom.

Moze biti bosansko ali u mislima!

Globalizacija nije pala sa Marsa nego su je ljudi izmislili, do Vlade je kako ce zastiti domace stanovnistvo i ekonomiju.

Zar treba pameti da kupnja Kiseljaka, Laste i drugih bude "uspjesna" investicija. Zapadni svijet kada nema vise prostora onda pljacka, brutalno.
Bile su to uspjesne firme i prije 92.

I sada kao dosao neki moron iz teksasa da nam otvori granap u centru grada, na elitnoj lokaciji! :x
Jos jedna "uspjesna" investicija, ovaj put americka!!!??

Domaca gradjevinska operativa stoji a oni nam kao osnivaju nove gradj. kompanije! Mi nemamo pameti da napravimo granap!

Jeli i to, globalizacija?

Svasta.
ma to si ti u pravu,
ali prije skoro 15ak godina .. jedni su mislili o dobrobiti drzave i naroda i bili iskreni i bili patriote. danas oni rade za one koji su mislili prvo na sebe.
djeca onih prvih se grebu za kafu i cigar, djeca onih drugih maltretiraju sve redom od nastavnika u skolama, preko raje, pa policije, a stizu i do radnika koji rade za taticu. oni zavrsavaju faksove preko stela, oni se namecu kao model uspjeha. a ne brini, zajedno sa svojim ocevima kroje i politiku, naravno, gledajuci striktno vlastiti interes pa onda i imamo ovakav sistem. aljkav.
takvi ponekad pricaju i o domacim proizvodima, ako slucajno imaju firmu koja nesto ko fol proizvodi. I ja bih to postovao, ali kada ista ta firma uvijek gleda sebe kada kupuje nesto... a od mene ocekuje da ja stavim njih. umjesto sebe. Oni koji su 1996.g gledali da ne kupuju od Srba ili Bosnjaka ili Hrvata, danas ne postoje.
Stoga, ja sam pragmatican. Gledam sta je bolje za mene. Ali kada kupujem Vispak cokoladice, ja ne pricam da ih kupujem jer su domace, nego zato sto su meni licno bolje od milke. Ali mi ne pada napamet da kupim keks Lasta Capljina, kada je srbijanski isti po kvalitetu, a jeftiniji. (ovo je samo primjer).meni da neko prica da treba podrzati Lastu.... je najobicniji supljak. Da je Lasta sada krenula u biznis, ja bih mozda podrzao. Ali oni postoje godinama i ako ne mogu opstati sa svojom strategijom, onda je to los biznis plan i prije ili kasnije oni padaju. Mozda zato sto ne zele da plate kvalitetne strucnjake ;). A sa druge strane, zasto bih ja isao protiv sebe i placao nesto 40% skuplje (ili cak 10%). Ja time stetim sebi i omogucavam budalama koji ne znaju raditi da ostanu pet dana duze na trzistu.

Uzmimo za primjer samo Lijanovice, zavrnu drzavu za 40mil i to tako sto u saradnji sa univerzitetskim profesorima i vladom kreiraju rupacu u zakonu, a meni pricaju o dobrobiti iste te drzave i pozivaju me da ih pomazem ... Jasta cu.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

u pravu je za ovo...ne moze se kupovati domace po svaku cijenu, a da proizvodjaci qrcem ne mrdnu da poboljsaju kvalitet ili standarde svog proizvoda.

Mislim da ima dosta nasih proizvoda koji su kvalitetni, recimo svi mlijecni proizvodi, voda, pivo, vispak cokolade, kafa, toalet papir i jos mnogo toga sto se ne mogu sjetiti sada...

ali ici kupovati domace proizvode po svaku cijenu, cak i ako stvarno ne valjaju mi je besmisleno i samo dalje ide na ruku onima koji nece ili ne znaju da rade kako treba. Ako neces/ne znas da radis kako treba nemoj ni raditi.

A srbijanske proizvode ne kupujem iz dva razloga - jedan sto su srbijanski a drugi sto ne valjaju klincu.
Hierarchia

#74 Re: e ovako

Post by Hierarchia »

StupskaBitanga wrote:ako iko kupuje preko net-a i vf-a neka nam kaže jeli bilo promijena od kada je tu u vlasništvu konzum-a
Dizajn stranice je ostao isti (osim boje, sada je karakteristicna drecava crveno-zelena, Konzumova). Jos nesto - sada se plaća provizija na on-line kupovinu, koja je sve veća, kako naručuješ više robe. Znači, na nekih 60 KM ti dođe 2,5 KM te provizije. Neće više niko džaba da dovlači robu na adresu.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Sto se tice promjena, svi proizvodi iz agrokor koncerna su bitno jeftiniji, kras, zvecevo, zvijezda, jamnica, etc. i plus oko 200 konzumovih robnih marki K+ koje su zaista jeftine.
Opasan igrac Todoric, kada dostigne planiranu cifru prodajnih objekata pocinje igranka za BH-a proizvodjace.
Post Reply