Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
_sa_

Post by _sa_ »

tech10 wrote:A sta na ovo sve kaze nasa cuvena lektorka Sajka? :D
ništa :D
neću da se " mnogo puno" nerviram :D :D
mene iritira (izmedju ostalog) kad vidim naslov tipa "protestanti su protestirali".
pa zna se ko je "protestant" ali eto valjda im riječ "prosvjednik" ne zvuči fino na uho :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mene recimo zbunjuje MEDJUNARODNI GRANICNI PRIJELAZ.....

mislim, ako je GRANICNI PRIJELAZ, onda je valjda logicno da je medjunarodni, ili postoji razlika izmedju MEDJUDRZAVNOG i MEDJUNARODNOG.... :S

lijepi engleski, tamo je to sve INTERNATIONAL :D
janje_

Post by janje_ »

mIRCerka wrote:mene recimo zbunjuje MEDJUNARODNI GRANICNI PRIJELAZ.....

mislim, ako je GRANICNI PRIJELAZ, onda je valjda logicno da je medjunarodni, ili postoji razlika izmedju MEDJUDRZAVNOG i MEDJUNARODNOG.... :S

kad te jednom vrate sa medjudrzavnog prelaza, naucices razliku.

postoje granicni prelazi, na kojima mogu preci samo stanovnici jedne i druge drzave, npr. GP ormoz ili GP raskrizje izmedju hrvatske i slovenije. vratili su me i sa jednog i sa drugog. ;)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

janje_ wrote:

postoje granicni prelazi, na kojima mogu preci samo stanovnici jedne i druge drzave, npr. GP ormoz ili GP raskrizje izmedju hrvatske i slovenije. vratili su me i sa jednog i sa drugog. ;)
fakt ne kontam tu kategorizaciju :D

Mislim, ako imam vizu za Sloveniju, who gives a fuck na kojem cu prelazu uci...
zlata

Post by zlata »

JOJ....i meni ta "edukacija" ide na zivce. Kraj tol'ki' "nasi" rijeci..."pismenjaci" se pusu s'"edukacijom". Jos jedan dokaz kol'ko su nepismeni na "svom, maternjem" jeziku! Obrazovanje, skolstvo...ama bilo sta...more biti i novokovanica...al'zasto za svaku **du materinu...nam "moraju" trpati latinske, engleske, njemacke izraze. I kad treba...i kad ne treba!
Last edited by zlata on 12/04/2007 16:34, edited 1 time in total.
janje_

Post by janje_ »

mIRCerka wrote:
janje_ wrote:

fakt ne kontam tu kategorizaciju :D

Mislim, ako imam vizu za Sloveniju, who gives a fuck na kojem cu prelazu uci...
istom sam se logikom vodio, elem itekako ima onih koji give a fuck.. ;)
Ivy

Post by Ivy »

Odrzan je samit (summit) na vrhu... :? a dje ce drugo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ovi kompaktibilni su najbolji

:D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zlata wrote:JOJ....i meni ta "edukacija" ide na zivce. Kraj tol'ki' "nasi" rijeci..."pismenjaci" se pusu s'"edukacijom". Jos jedan dokaz kol'ko su nepismeni na "svom, maternjem" jeziku! Obrazovanje, skolstvo...ama bilo sta...more biti i novokovanica...al'zasto za svaku **du materinu...nam "moraju" trpati latinske, engleske, njemacke izraze. I kad treba...i kad ne treba!
meni manje smeta edukacija od CAK STAVISE :-D
_sa_

Post by _sa_ »

2 deminutiva isto :D :D :D :D
mala bananica :D :D :D :D :D
zlatan01

Post by zlatan01 »

tech10 wrote:Meni je jasno da dolazi od "breaking news" ali mi nekako nema smisla u nasem jeziku. :?
Engleska rijec break prevedena na nas jezik znaci i lom i prekid a u slucaju "breaking news" ima znacenje prekida a ne preloma, pa zato prijelomna vijest zvuci bas kako ti rece...besmisleno. Ispravno bi bilo prekidajuca vijest...ali ni to ne zvuci bolje.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zlatan01 wrote:
tech10 wrote:Meni je jasno da dolazi od "breaking news" ali mi nekako nema smisla u nasem jeziku. :?
Engleska rijec break prevedena na nas jezik znaci i lom i prekid a u slucaju "breaking news" ima znacenje prekida a ne preloma, pa zato prijelomna vijest zvuci bas kako ti rece...besmisleno. Ispravno bi bilo prekidajuca vijest...ali ni to ne zvuci bolje.
to se U NAS kaze Ekskluzivno (iak ose koristi i kad neka kuca JEDINA dobije izjavu)...prelomna vijest, ni prekidajuca veze nemaju s mozgom...

ali da, zaboravih ja da je engleski prevdni bosanski :D:D:D:D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Corto Maltese wrote:Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.
Ako ćemo baš biti sitničavi, ne mogu, a da ne primijetim kako naziv jezika pišeš velikim slovom - Staroslavenski. Zašto forumašima zamjerati nepravilno pisanje afrikata ili bilo čega drugog, ako se sami ne držimo osnovnih pravopisnih pravila?
Također, zamjenicu "Vam", kada se obraćaš više ljudi, ne trebaš pisati velikim slovom (samo prilikom persiranja jedne osobe). :roll:
zlatan01

Post by zlatan01 »

Klapac wrote:
janje_ wrote:nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje.
Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.

Sucelje je coface(sta god to bilo :-)) docim je medjucelje interface!

Slicno je i sa svemrezom za internet. Svemreza je univernet (sta god to bilo :-) *opet*) docim je medjumreza internet.

Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno 8-) ).
Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?
_sa_

Post by _sa_ »

Hierarchia wrote:
Corto Maltese wrote:Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.
Ako ćemo baš biti sitničavi, ne mogu, a da ne primijetim kako naziv jezika pišeš velikim slovom - Staroslavenski. Zašto forumašima zamjerati nepravilno pisanje afrikata ili bilo čega drugog, ako se sami ne držimo osnovnih pravopisnih pravila?
Također, zamjenicu "Vam", kada se obraćaš više ljudi, ne trebaš pisati velikim slovom (samo prilikom persiranja jedne osobe). :roll:
forum je cisto vid odmora.
nikad npr veliko slovo ne koristim u postovima jer tipkam jednim prstom, plafon s 2 pa mi je mrsko...
a č/ć dž/đ nikad nisam grijesila..
ne moze se ovo tipkanje porediti sa nacinom tipkanja nekih ozbiljnijih stvari..
tech10

Post by tech10 »

A dze su ti ostali prsti? :D
_sa_

Post by _sa_ »

van funkcije, pogresno naucila tipkati i sad mi kasno da ispravljam :D :D :D
prleitihi

Post by prleitihi »

_sa_ wrote:
Hierarchia wrote:
forum je cisto vid odmora.
nikad npr veliko slovo ne koristim u postovima jer tipkam jednim prstom, plafon s 2 pa mi je mrsko...
a č/ć dž/đ nikad nisam grijesila..
ne moze se ovo tipkanje porediti sa nacinom tipkanja nekih ozbiljnijih stvari..
tim prije.. :-) ..znači da bi napisao s veliko treba ti dodatni "napor".. :oops: ..što će reći da je to maksuz..isto važi i za veliko v..kod mene je sve malo.. :oops::roll::D:D
_sa_

Post by _sa_ »

prle ne provociraj, pusti me da bar na forumu odmorim :D
prleitihi

Post by prleitihi »

ne govorim za tvoje pisanje..nego sam mislio na ono o' šta se očešala hie..a ne kontam što si ti nju citirala.. :?
prleitihi

Post by prleitihi »

hie je tetka..da ne bude zabune.. :D:D
_sa_

Post by _sa_ »

ne znam ni ja, umorna sam :D :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

prleitihi wrote:ne govorim za tvoje pisanje..nego sam mislio na ono o' šta se očešala hie..a ne kontam što si ti nju citirala.. :?
Ma ne bih se ocesala inace, boli me ko kako pise, cega se sve nacitam i nagledam, pa evo me jos tu. :D
Nego je Corto Maltese to naglasio, kako ljudi ne razlikuju afrikate. A on pise naziv jezika velikim slovom. To mi je bas glupo.
:roll:

Druze Prle, bas ti hvala sto si me indentificirao, sta bih ja bez tebe, ostala bih vjecno u ilegali. :D
sarayewo

Post by sarayewo »

Sa indexa sa-x...

"Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej pomilovao je 57-godišnjeg Švicarca Olivera Jufera koji je osuđen na zatvorsku kaznu jer je kraljevu sliku šarao crnim sprejem."

...a u nastavku teksta...

"Ludost koju je Junfer napravio na kraljev 79. rođendan umalo ga je stajala kazne od 75 godina zatvora."

Nije pogresna upotreba, al je provala... :D
Klapac

Post by Klapac »

zlatan01 wrote:
Klapac wrote:
janje_ wrote:nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje.
Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.

Sucelje je coface(sta god to bilo :-)) docim je medjucelje interface!

Slicno je i sa svemrezom za internet. Svemreza je univernet (sta god to bilo :-) *opet*) docim je medjumreza internet.

Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno 8-) ).
Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?
Ja mislim da moze. Sintaksno stvar je jasna:

savrsen < savrseniji < najsavrseniji

Medjutim semanticki stvar nije skroz jasna. Moze ovako:

savrseniji < najsavrseniji < savrsen (sto nitko nije)

Znaci sintaksa i semantika se ne podudaraju, zanimljivo...
Sto se tice moje recenice "zagrebacka skola je savrsenija od beogradske" to je ekvivalentan, kraci i ispravan nacin da se kaze "zagrebacka skola je bliza savrsenstvu od beogradske".

Sto se tice jezicnog cistunstva koje je karakterizira, to je zajednicko za sve zapadnoslavenske jezicne skole (npr. slovensku i cesku). Docim su istocnoslavenske skole susta suprotnost. Dovoljno je prelistati ruski rjecnik...majko mila, pa tu gomila rijeci nije slavenska...

Sto se celika tice ne znam da li je preveden ali znadem da secer jeste - slador. A secerana je sladorana. Medjutim nije se primilo - u cijeloj Hrvatskoj postoji samo jedna sladorana - Sladorana Zupanja...
Post Reply