zlatan01 wrote:Klapac wrote:janje_ wrote:nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje.
Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.
Sucelje je
coface(sta god to bilo

) docim je
medjucelje interface!
Slicno je i sa svemrezom za internet.
Svemreza je
univernet (sta god to bilo

*opet*) docim je
medjumreza internet.
Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je
savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno

).
Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?
Ja mislim da moze. Sintaksno stvar je jasna:
savrsen < savrseniji < najsavrseniji
Medjutim semanticki stvar nije skroz jasna. Moze ovako:
savrseniji < najsavrseniji < savrsen (sto nitko nije)
Znaci sintaksa i semantika se ne podudaraju, zanimljivo...
Sto se tice moje recenice "zagrebacka skola je savrsenija od beogradske" to je ekvivalentan, kraci i
ispravan nacin da se kaze "zagrebacka skola je bliza savrsenstvu od beogradske".
Sto se tice jezicnog cistunstva koje je karakterizira, to je zajednicko za sve zapadnoslavenske jezicne skole (npr. slovensku i cesku). Docim su istocnoslavenske skole susta suprotnost. Dovoljno je prelistati ruski rjecnik...majko mila, pa tu gomila rijeci nije slavenska...
Sto se celika tice ne znam da li je preveden ali znadem da secer jeste - slador. A secerana je sladorana. Medjutim nije se primilo - u cijeloj Hrvatskoj postoji samo jedna sladorana - Sladorana Zupanja...