Odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
forUMASH

Post by forUMASH »

Smartex wrote:Evo kako sam ja otiso u inostranstvo. Stopom da Slovenije, pa pjeske po noci preko Alpa u Austriju. Tu bio par mjeseci pa me jarani kradom pravlacili do Spanije. Tu sam nesto smuvao da bi se ubacio na teretni brod sa Meksiko, odatle ilegalno u USA. To ti je u najkracim crtama, a mogao bi knjigu na napisem, neke stvari koje sam dozivio za vrijeme prebacivanja cini mi se ni u filmovima ne mogu da se dogode. Ali avantura se isplatila,
....a kad si se ti ispalio...... :shock: .....prije drugog svjetskog rata ili..... :D :D :D
uozo

Post by uozo »

forUMASH wrote:
Smartex wrote:Evo kako sam ja otiso u inostranstvo. Stopom da Slovenije, pa pjeske po noci preko Alpa u Austriju. Tu bio par mjeseci pa me jarani kradom pravlacili do Spanije. Tu sam nesto smuvao da bi se ubacio na teretni brod sa Meksiko, odatle ilegalno u USA. To ti je u najkracim crtama, a mogao bi knjigu na napisem, neke stvari koje sam dozivio za vrijeme prebacivanja cini mi se ni u filmovima ne mogu da se dogode. Ali avantura se isplatila,
....a kad si se ti ispalio...... :shock: .....prije drugog svjetskog rata ili..... :D :D :D
E moj forumash, nije imo svako negdje nekoga. Ja sam gore napiso da sam pjeske isao od Sofije do Kapikule i to je ziva istina. Nekako dodjem do Sofije kad sam se spasio belaja i nekim cudom ziv osto, te krenem prema jugu. Nijedno auto ne staje, ja u padze imam 5 maraka gvozdenih. Sreca pa bio jun, il' ce bit jul. Ne sjecam se vise. Znam da sam nocu ulazio ljudima u basce i krao sta ima za jest', spav'o sam napolju, pokrijem se necim itd...! :roll: Autostop u Bugarskoj mozes zaboravit'. A za prelaske granica i zatvore i ostale belaje treba citav forum a ne ovako u tri recenice. :roll: Ovo ozbiljno!
:roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

uozo wrote: E moj forumash, nije imo svako negdje nekoga. Ja sam gore napiso da sam pjeske isao od Sofije do Kapikule i to je ziva istina. Nekako dodjem do Sofije kad sam se spasio belaja i nekim cudom ziv osto, te krenem prema jugu. Nijedno auto ne staje, ja u padze imam 5 maraka gvozdenih. Sreca pa bio jun, il' ce bit jul. Ne sjecam se vise. Znam da sam nocu ulazio ljudima u basce i krao sta ima za jest', spav'o sam napolju, pokrijem se necim itd...! :roll: Autostop u Bugarskoj mozes zaboravit'. A za prelaske granica i zatvore i ostale belaje treba citav forum a ne ovako u tri recenice. :roll: Ovo ozbiljno!
fakat kako si uopšte osto živ od one bagre do Kapikula... :shock:
uozo

Post by uozo »

Bosanac sa dna kace wrote:
uozo wrote: E moj forumash, nije imo svako negdje nekoga. Ja sam gore napiso da sam pjeske isao od Sofije do Kapikule i to je ziva istina. Nekako dodjem do Sofije kad sam se spasio belaja i nekim cudom ziv osto, te krenem prema jugu. Nijedno auto ne staje, ja u padze imam 5 maraka gvozdenih. Sreca pa bio jun, il' ce bit jul. Ne sjecam se vise. Znam da sam nocu ulazio ljudima u basce i krao sta ima za jest', spav'o sam napolju, pokrijem se necim itd...! :roll: Autostop u Bugarskoj mozes zaboravit'. A za prelaske granica i zatvore i ostale belaje treba citav forum a ne ovako u tri recenice. :roll: Ovo ozbiljno!
fakat kako si uopšte osto živ od one bagre do Kapikula... :shock:
Triput u onom Svilengradu u zatvoru bio. S nekakim svercerima stotina kila heroina, a ja nisam imo ni za kifle. :roll: I na kraju me nisu nidje htjeli ni primit. Neki me goranac iz Prizrena autom odvezo do Edirne! :roll: Otad su mi Bulgari Image
tempora

Post by tempora »

uozo wrote:
forUMASH wrote:
E moj forumash, nije imo svako negdje nekoga. Ja sam gore napiso da sam pjeske isao od Sofije do Kapikule i to je ziva istina. Nekako dodjem do Sofije kad sam se spasio belaja i nekim cudom ziv osto, te krenem prema jugu. Nijedno auto ne staje, ja u padze imam 5 maraka gvozdenih. Sreca pa bio jun, il' ce bit jul. Ne sjecam se vise. Znam da sam nocu ulazio ljudima u basce i krao sta ima za jest', spav'o sam napolju, pokrijem se necim itd...! :roll: Autostop u Bugarskoj mozes zaboravit'. A za prelaske granica i zatvore i ostale belaje treba citav forum a ne ovako u tri recenice. :roll: Ovo ozbiljno!

Moja tema, tj postavka teme,imala je drugi karakter, ali je otisla u drugom pravcu.Na moju radost.Tvoja prica uozo, prica je hiljada BiH gradjana, koji su za vrijeme rata i poslije, prozivljavali gologte egzodusa u strasnim oblicima.
Svojevremeno sam posjecivala brodove na kojima su smjestani azilanti, ne bi li na neki nacin nesto mogla uciniti za te ljude.
Zadnjih godina, emigracija je ipak "organizovana" i laksega oblika.Jedine peripetije su vezane za vize, cekanje i rjesavanje istih te slicno.Kao i docek,te sam smjestaj i prvobitne mogucnosti u zemljama u koje odlaze.
A mnogi su kao i ti, bez carapa na nogama, tumarali danima i nocima, mjesecima do nekog odredista.Malo je uopste poznato o nacinima i prozivljenom, onih koji su spasavali zivu glavu ili odlazili i malo se uopste pise o tome.Na zalost.
Iako je BiH i dalje zemlja sa velikom emigracijom ( evo jos uvijek nema podataka o godisnjoj emigraciji i odlivu stanovnistva) i bit ce takva i u buducnosti, malo se ili nista cini po tom pitanju.
vesela

Post by vesela »

tempora wrote:Malo je uopste poznato o nacinima i prozivljenom, onih koji su spasavali zivu glavu ili odlazili i malo se uopste pise o tome.Na zalost.

ovo je potpuno tacno!...podatke o nacinu izlaska iz BiH imaju Imigracione organizacije, jer je jedno od obaveznih pitanja:"Kako ste dosli?" ukoliko se ulazi neorganizovano, odnosno ilegalno!...ali ti odgovori su "pod zastitom"!
Santos

Post by Santos »

Kad vec pitas doso 97 vracam se najvjerovatnije2009-2010.Doso dodijo zivot od danas do sutra vracam se uzimam remigraciju.Dakle nekad imigririo a sad remigriram.
talijan

Post by talijan »

Prvi put (79') kad sam dosao u Istru, znao sam da cu se prije ili poslije tamo za stalno preseliti. Toliko me se (tad) Istra dojmila...
Jos od olimpijade sam razmisljao ozbiljno da idem ali sam, zbog raznih i za ovaj forum nevaznih razloga, otisao definitivno 86'. Znaci do 91' sam zivio u Istri, a onda kad smo zbog rata ostali bez turista, najbliza i najlogicnija je bila Italija gdje sam skupa s familijom (u medjuvremenu sam se ozenio i dobio i kcerku) mislio ostati dok se to malo ne smiri.
Kao sto je poznato to je potrajalo dok eto na kraju nisam dos'o talijan...
Boze zdravlja.
MELYY

Post by MELYY »

Nemogu ja nista za to, sto nezivim u BiH, jer sam rodjena u CH i to vec prije rata. Starci su mi ovamo vise od 20 god... U BiH idem svake godine dva do tri puta, ljeti 3-4 sedmice, zimi 2 sedmice a nekad i u aprilu po sedmicu... Nikad se nebi mogla osjecati kao svicarka. CH mi je draga ali BiH mi je u srcu! Preporucila bi onima koji imaju u BiH posao i platu da ostanu, nije ni ovamo zivot sjajan. I ja bi mogla zamisliti, da se nekad vratim u BiH.
malamaca

Post by malamaca »

A koji su nacini da se ode u Ameriku?

Mislim, ne kazem da bih isla, ne kazem ni da ne bih, samo sam zbunjena, kontala sam da je to odavno nemoguce...
melb26sa

Post by melb26sa »

malamaca wrote:A koji su nacini da se ode u Ameriku?

Mislim, ne kazem da bih isla, ne kazem ni da ne bih, samo sam zbunjena, kontala sam da je to odavno nemoguce...
Imas par nacina (sve legalni):

1. ujedno i "najlaksi" je udajom za USC iliti americkog drzavljanina. Viza se dobija u zavisnosti gdje ste predali peticiju za 50-tak dana (Direct Consular Filing DCF - moj slucaj) do za oko 8-12 mjeseci (za peticije poslate jednom os USCIS centara). Imigracijske vize su CR1 - za manje od 2 godine braka i IR1 za preko dvije godine braka na dan ulaska u Ameriku - 10togodisnja GC. Za CR1, 90 dana prije 2 godisnjice ulaska u Ameriku se prijavljujes da ti uklone ovaj uslov i dobijas 10godisnju GC. 3 godine po ulasku u Ameriku i ako si i dalje u braku sa USC mozes se prijaviti za drzavljanstvo.

2. K-1 tj vjerenicka viza - opet moras imati USC, ides u Ameriku da se tamo udas i onda te sljeduje Adjustment of Status AoS nakon cega tek dobivas GC. Dobije se za oko 6-8 mjeseci, ali moras na AoS koji moze da potraje od 6-12 mjeseci dok ne dobijes GC. Ukljucuje i intervju prije dobivanja GC. Mana joj je: mozes raditi samo prvih 90 dana (koliko vazi K-1 viza) ali samo ako udjes preko JFK aerodroma - jedini tamo pecate vizu sa privremenom radnom dozvolom. Ako zelis raditi prije AoSa prijavljujes se za EAD - opet cekas izmedju 90 dana i vise. Ako zelis otici u posjetu, moras se prijaviti za Advance Parole sto opet traje bar 90 dana s tim sto tvoja AoS aplikacija je vec morala biti poslana. Po meni, najslozenija viza jer izletis gomilu para.

3. H1-B viza koju ti sponzorise americka firma. Firma mora dokazati da nema americkog kvalifikovanog kadra za poziciju pa zato tebe uzimaju. Po dobijanju ove vize kasnije mozes dobiti GC. Mana je sto ima samo odredjeni broj ovih viza koje se dodjeljuju svake godine - koliko znam, vec pocetkom aprila kada je otvoreno za prijavljivanje vec je bilo popunjeno. Vecinom dobivaju Indijci. Moras imati barem BA diplomu.

4. DV Lutrija'09 - 50,000 viza se svake godine daje za useljenike iz zemalja koje tradicionalno ne salju previse useljenika (znaci iskljuceni su Kanada, Britanija, Kina...). Ako te izvuku, dobivas mogucnost useljenja - GC. Prijavljujes se u novembru-decembru '07, izvlacenje je od maja-jula '08, pocetak izdavanja viza je od oktobra '08 do kraja septembra '09. Prosle godine je oko 90 ljudi iz BiH dobilo na lutriji. Moras imati barem zavrsenu srednju skolu i nesto iskustva.

5. Investitorska viza - ako imas oko milion dolara da ulozis u Americi - otvoris biznis i uposlis lokalnu radnu snagu.

To su ti otprilike opcije s tim da jos mozes otici na F1 studentsku vizu pa ako tamo sretnes nekoga i vjencas se tamo ides na AoS.

Jos pitanja?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:
danas wrote:
pitt wrote: a nikad tetkica da posjetis :D:D
pa nije luda :oops: :D
obecala je :D:D ili ce barikade osvanuti oko alquipe :D:D:D
:lol: :lol: :lol: :lol:

Samo se ti zayebavaj :lol:...imam ja neke familije u Kanadi (u Francuskom dijelu) i sada je ta pokrajina imala nekih problema, a moji ce ti (ovi sto zive do tebe):" de vi vid'te da nema kakve artiljerije i derivata na brdima oko vas, sto je sigurno-sigurno je" :lol: :lol:
Maksim

Post by Maksim »

Majka mi je od prije rata zivjela u Austriji, poceo rat, mi ostali u Bosni sve do kraja jula 1994. godine i konacno dosli u Bec kod majke..... i tako.
Simply_Red

Post by Simply_Red »

Ej da vas pitam, imal nacina da jedan s BA diplomom iz IT tehnologija dospije do US and A-a. Tamo nemam nikoga, ne mislim se zeniti s njihovim zenama, nista. Znaci samo da odem da radim. A New York me posebno fascinira, i cini mi se da sam vidio da neko ima iz ny-a pa nek mi kaze kako je tamo?
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Upisao studij u sarajevu 2000 i neke godine, otac veliki patriota pa neki dio presao i na mene pa u to vrijeme nisam ni pomisljao o odlasku u inostrantvo iako je vec od pocetka rata za to bilo vise prilika, na zavrsetku prve godine studija sretnem se oci u oci sa korumpiranom profesorkom koja mi je kulturno trazila pare da prodjem ispit, onako ljut poslije pada na ispitu i ne bas raspolozen za drustvo odem do obliznjeg net kluba i nakacim se na neki chat, ugledam neki nick anakonda dobro se sjecam, kontam ova je neka ljuta pa joj se idem javiti i dobro se posvadjati da se onako bar virtualno na nekog istresem :), medjutim cura bi prava gotiva, ovo ono, cura studira u austriji, studira isti studij kao i ja i prije toga studirala takodje u sarajevu, presla preko neke studentske organizacije, iako u nevjerici da se to moze ispricam joj svoje stanje, rece ona meni adresu organizacije, odem na tu adresu, potvrde oni meni sve sto je ona rekla, nazovem starce i kazem da idem za austriju.

Pokupim formulare i prijavim se na studiranje u austriji, primili me, na redu vadjenje vize, u porodici u to vrijeme bila vrlo teska financijska situacija, sa svojom ustedjevinom sto sam imao (100-200 km) platim troskove za vizu i ostalu papirologiju i kartu za austriju, u medjuvremenu od rodbine posudim 500 eura, nazovem prijatelja u austriji da mi proba naci neki sto jeftini smjestaj jer ja nisam znao rijeci njemackog, nadje on meni sobu u nekom studentskom domu, sa 500 eura koje sam imao mogao sam platiti tu sobu i nekako se provuci sa hranom 2 mjeseca, odlucim doci i snaci se, ako se ne snadjem uvijek sam se mogao vratiti nazad, od prvih dana sam poceo traziti bilo kakav posao sto je uz poznavanje svega par rijeci njemackog bilo prilicno tesko, prosao prvi mjesec a ja bez posla, platio i drugu kiriju i ostalo mi nekih 20 eura u dzepu i u ormaru pare koje su dovoljne za povratnu kartu, kada sam se vec oprostio od svega, tuzno prihvatio neuspjeh dolaska sretnem nekog momka koji mi kaze za neki posao, prime me, uzasan posao sa uzasno malom satnicom ali bolje ista nego nista, s tim poslom platim i trecu kiriju i obezbjedim osnovne potrebe, sreca u to vrijeme je skolovanje bilo besplatno za bosance zbog nekog ugovora.

Par mjeseci kasnije slucajno naletim na mjesto gdje se otvarala neka firma, uz solidan engleski i uzasan njemacki odem i vidim ima li kakvog posla, ni sam ne znam kako i zbog cega ali prime me i evo tu vec radim par godina, extra zadovoljan, studij privodim kraju iako ima jos da se ide :), nakon studija planiram ovdje poceti raditi a kad se pruzi prilika za povratak to cu i uraditi.

U bosnu dolazim vrlo cesto, 8-10 puta godisnje, dolazim i sad za vikend, svi moji su dole pa zelja vuce :)

Auu jesam se raspisao :)
bisvit

#66 odlazak iz domovine

Post by bisvit »

razlozi za odlazak su saroliki sto je i razumljivo nas pasos (BH) nije toliko vise validan tako da vecina ljudi zeli da izadje iz geta a da ne mora da se mrcvari sa vizama i sl. znaci drzavljanstvo neke druge zemlje edukacija za mlade isto tako jedan od dobrih razloga ekonomska situacija svakako, politicka. sto se emocija tice to stoji svakome je njegova zemlja najljepsa i najdraza isto kao sto mislimo mi misle i ljudi iz somalije o sovjoj zemlji ili ljudi iz siera leone o svojoj. prema tome nostalgija je kod svakog jednako zastupljena.jorgovani svugdje isto mirisu ali naravno nama se uvijek cini da je kod nas nekako pa za nijansu ljepse. pa mozda i jeste!!!!
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Svemirski_Jebach wrote:otisao prije 10 mjeseci...razliciti razlozi, najmanje zbog toga sto mi nije valjalo u bosni...

jos se nisam pokajao...cak sta vise...a nadam se da i necu.

fali mi bosna puno...i za 10 mjeseci bio sam jednom. vjerovatno u buducnosti ce to biti 1-2 godisnje...plus oni dodju ovdje jednom...dakle, 3 puta godisnje.

da mi fali...fali mi...ne toliko bosna koliko roditelji, sestra i prijatelji. to mi je najtezi dio zivota u dijaspori. sve ostalo mi je super jedino mi oni fale...pa bi ih volio dovesti ovamo, makar na par mjeseci svake godine...

ne fale mi gradovi toliko...samo osobe.

a volim grad u kojem sam...i sumnjam da bi igdje bio sretniji.

vidjecemo.
Lažo jedan :D Otišao si studirat. Jooooj :D

Sjetim se još kad navrnem dolje a ti ostaneš uz knjigu dok ja, bogu fala, spavam. A karta Italije? Jesi nju ponio? Jesi naučio lovit trebe? Pobogu!?
Jesi poželio Izloga?

Svemirko, svemirko. Samo nemoj da od normalnog čoeka što se družio sa M, D i V postane čovjek uhvaćen u kliješta života u tuđoj zemmlji.

Da odgovorim na temu :D
Nisam otišao, a da jesam vjerovatno bi to bilo prije diplomiranja, pa bih tamo upisao neki faks, živio kod rođaka. I uspio. Jureći za materijalnim, izgubio bih ovo što imam.
never no

Post by never no »

Ma nikad vise raja nazad.Nategnut 92 pa onda opet 99.Dosta vise da mi kojekakvi mazdrmani i poprdani kroje kapu.Radi ,zivi,naprangijaj se kad te pukne nostalgija i suti.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

never no wrote:Ma nikad vise raja nazad.Nategnut 92 pa onda opet 99.Dosta vise da mi kojekakvi mazdrmani i poprdani kroje kapu.Radi ,zivi,naprangijaj se kad te pukne nostalgija i suti.
Svi smo mi nategnuti (barem oni cije je ime smetalo), al' sreca je sto nije sav
narod isti, jos ima i bit ce raje koja je zivjela i koja ce zivjeti za svoju
Bosnu i Hercegovinu.
ajleen

Post by ajleen »

ja sam u Italiju stigla prije 2 godine kao student. nakon zavrsene srednje skole sam 5 godina uzastopno predavala zahtjev za stipendije koje ambasada italije dodjeljuju svake godine. u medjuvremenu sam bila upisala fax u sarajevu i radila, i sve vise bila razocarana nasim fakultetom. i eto te 5te godine, valjda nakon sto im je dosadilo moje ime u aplikacijama, dobijem stipendiju Ministarstva vanjskih poslova Italije i prebacim se na fakultet u Rimu. priznali su mi skoro sve ispite polozene u Sarajevu i za 2 dana polazem poslijednji ispit i nadam se da cu u novembru diplomirati. moja prednost, ali i jedan od uslova za konkurisanje za stipendiju e bilo dobro poznavanje jezika, tako da nisam imala problema sa ispitima. sretna sam jer sam jako blizu da ostvarim svoj cilj, diploma.
studiram na najvecem univerzitetu u italiji gdje i nisu tako dobro organizovan ali kad se sam organizujes sve ide super jer se prof prema studentima ophode sa postovanjem, jako su ljubazni i pristupacni, sto se ne moze reci za prof u sarajevu. imam namjeru da nastavim postdiplomski a onda ko zna...
dolazim cesto u sarajevo jer su mi roditelji i sva raja tamo. ostavila sam cijeli svoj zivot tamo. u svakoj zemlji, ma kako se dobro integrisao, uvijek ostajes stranac i boli srce za domovinom.
voljela bih se vratiti ali kad realno pogledam na politicku i ekonomsku situaciju pitam se da li vrijedi. toliko sam se borila da ostvarim nesto za sebe i onda se zapitam da li bi povratak bio povratak u domovinu ili povratak unazad. nemam roditelje na nekoj poziciji da bi mi mogli osigurati neki posao, a dobro znamo da se regularnim putem u sarajevu jako tesko dolazi do posla.
nije lako ni ovdje, u tudjoj zemlji, bez porodice i bez bosanaca, a ono sto ih ima vecinom su romi.
i onda ostaje jos jedno veliko pitanje :sta da se opet zarati? ili mozda jos gore, do kada ce trajati ova situacija ni na nebu ni na zemlji? da li zelim da moja djeca provedu djetinjstvo u podrumu kao ja...???
ima mnogo razloga za i protiv, pitanje je sta ce i kod koga prevagnuti...
never no

Post by never no »

@bosanac,
92 sam supiran iz BL,pa se vratih 99 medju prvima.Kad sam skonto da su se vukovi samo malo usutili jer su siti(nakrali,napljackali),a u glavama im ista ideologija(kao i dan danas)jedva doceka odlazak po drugi put.
jefferson

Post by jefferson »

ajleen wrote:ja sam u Italiju stigla prije 2 godine kao student. nakon zavrsene srednje skole sam 5 godina uzastopno predavala zahtjev za stipendije koje ambasada italije dodjeljuju svake godine. u medjuvremenu sam bila upisala fax u sarajevu i radila, i sve vise bila razocarana nasim fakultetom. i eto te 5te godine, valjda nakon sto im je dosadilo moje ime u aplikacijama, dobijem stipendiju Ministarstva vanjskih poslova Italije i prebacim se na fakultet u Rimu. priznali su mi skoro sve ispite polozene u Sarajevu i za 2 dana polazem poslijednji ispit i nadam se da cu u novembru diplomirati. moja prednost, ali i jedan od uslova za konkurisanje za stipendiju e bilo dobro poznavanje jezika, tako da nisam imala problema sa ispitima. sretna sam jer sam jako blizu da ostvarim svoj cilj, diploma.
studiram na najvecem univerzitetu u italiji gdje i nisu tako dobro organizovan ali kad se sam organizujes sve ide super jer se prof prema studentima ophode sa postovanjem, jako su ljubazni i pristupacni, sto se ne moze reci za prof u sarajevu. imam namjeru da nastavim postdiplomski a onda ko zna...
dolazim cesto u sarajevo jer su mi roditelji i sva raja tamo. ostavila sam cijeli svoj zivot tamo. u svakoj zemlji, ma kako se dobro integrisao, uvijek ostajes stranac i boli srce za domovinom.
voljela bih se vratiti ali kad realno pogledam na politicku i ekonomsku situaciju pitam se da li vrijedi. toliko sam se borila da ostvarim nesto za sebe i onda se zapitam da li bi povratak bio povratak u domovinu ili povratak unazad. nemam roditelje na nekoj poziciji da bi mi mogli osigurati neki posao, a dobro znamo da se regularnim putem u sarajevu jako tesko dolazi do posla.
nije lako ni ovdje, u tudjoj zemlji, bez porodice i bez bosanaca, a ono sto ih ima vecinom su romi.
i onda ostaje jos jedno veliko pitanje :sta da se opet zarati? ili mozda jos gore, do kada ce trajati ova situacija ni na nebu ni na zemlji? da li zelim da moja djeca provedu djetinjstvo u podrumu kao ja...???
Vjeruj mi iz mog iskustva ti kaze da je to OGROMAN plus!
Ja isto nemam bosanaca oko sebe, ali kad se nekim slucajem nadjem medju njima tek onda vidim da sam se integrisao u zapadno drustvo daleko bolje nego da sam ih imao oko sebe!
Sve to stoji zelja za domovinom itd, ali nasi u inostranstvu su vecinom puni pesimizma, a to mi definitivno netreba!
ajleen

Post by ajleen »

jefferson wrote:
ajleen wrote:ja sam u Italiju stigla prije 2 godine kao student. nakon zavrsene srednje skole sam 5 godina uzastopno predavala zahtjev za stipendije koje ambasada italije dodjeljuju svake godine. u medjuvremenu sam bila upisala fax u sarajevu i radila, i sve vise bila razocarana nasim fakultetom. i eto te 5te godine, valjda nakon sto im je dosadilo moje ime u aplikacijama, dobijem stipendiju Ministarstva vanjskih poslova Italije i prebacim se na fakultet u Rimu. priznali su mi skoro sve ispite polozene u Sarajevu i za 2 dana polazem poslijednji ispit i nadam se da cu u novembru diplomirati. moja prednost, ali i jedan od uslova za konkurisanje za stipendiju e bilo dobro poznavanje jezika, tako da nisam imala problema sa ispitima. sretna sam jer sam jako blizu da ostvarim svoj cilj, diploma.
Vjeruj mi iz mog iskustva ti kaze da je to OGROMAN plus!
Ja isto nemam bosanaca oko sebe, ali kad se nekim slucajem nadjem medju njima tek onda vidim da sam se integrisao u zapadno drustvo daleko bolje nego da sam ih imao oko sebe!
Sve to stoji zelja za domovinom itd, ali nasi u inostranstvu su vecinom puni pesimizma, a to mi definitivno netreba!
svjesna sam da je bolje i da se covjek bolje integrise. imala sam priliku vidjeti omladinu dijaspore u new yorku koji su apsolutno neintegrisani, zive su nekom svom svijetu (mala bosna u astoriji), imaju svoje kafice u kojima svira predratna muzika, ne druze se niti zele da se druze sa drugima. a sto je naj tuznije mogi su tamo od 92 i zavrsili su skolu tamo. npr. moja prijateljica je sa mnom jednom izasla u jedan extra bar ma manhattnu i cijelo vrijeme je sjedila i dosadjivala se jer joj se nista nije svidjalo dok smo sve svi ostali (bila sam u drustvu talijana) super zabavljali.
za mene to nije zivot. ako patis za bosnom do te mjere vrati se ili ako zelis napraviti nesto onda se treba truditi da se integrises tamo gdje jesi. jer ako odaberes da zivis negdje onda trebas raditi na tome da se ne osjecas strancem cijeli zivot.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Ja sam došao u Bosnu pre neke tri godine. Pre toga sam dolazio i živeo nekih godinu i po dana, ali sa prekidima, tj. vraćao sam se kući.
Mnogo mi je lepo.
Odmah sam se zaposlio. Plata nije neka. Samo hiljadu i petsto maraka, ali preživljava se nekako. Kupio sam stan. Auto još nisam, ali sada planiram kredit. Uzeću nešto polovno do 15k. Mislio sam Audi A3. Strašno volim Audije. To je cool. Svi voze, pa hoću i ja.
Ovde je jako lepo. Pogotovu kada padne sneg. Sve se zaveje, pa onda idem na skijanje. Volim skijanje, mada ne znam da skijam.Volim i da pecam, ali nigde nema reka ili jezera, pa onda obujem svoje ribarske čizme i preskačem barice po centru, jer se sneg nikada ne čisti. Kažu da seksi preskačem barice i da me čizme otvaraju u struku ( to su one do pojasa ).
Preko leta volim na brzinu da skoknem do mora, najviše sa autom koga nemam.
Volim da brzo živim i da se vozim tramvajima i trolejbusima kojih u mom selu nije bilo. Oduševljavaju me oni tramvaji. Poslednji krik tehnike.
Živim u delu grada gde nema tramvaja, pa se vozim trolom. Jedino ne volim da čekam po pola sata, jer mnogo psujem, ali kažu da je to dobar trening za živce. Čovek se tako čeliči.
Post Reply