Sarajevo:petnaest godina......

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pesak

Post by pesak »

vi imate veliku prednost...vi niste krivi...vi ste zrtve. :(
krivica je strasno opterecenje. :(
klixober

Post by klixober »

pesak wrote:
strasno. stavljajte jos linkova, molim vas. treba mi da osvestim ove ovde. :x
pesak,na youtube ukucaj bilo koji pojam vezan za opsadu Sarajeva.Markale,Vase Miskina,tunel,Suda Dilberovic,Olga Sucic,red za vodu,aleja snajpera,vecina snimaka je vec postavljena.
Ali pitam se koga osvijestiti.Oni koji zele da znaju,saznali su.
pesak

Post by pesak »

ja sam sad prvi put videla neke snimke. ovde se jos ne zna. ni matori nemaju pojma, a kamoli klinci ! ja cu da guram ove snimke njima pod nos kad god mogu....na forume, na e mail adrese koje imam. masu stvari ni ja ne znam iako sam bila obavestena na beogradskom krugu.
uskoro cemo u forumu zena organizovati nesto kao suocavanje sa zlocinima...ne znam, kroz razgovore, kroz projekcije, ne znam, mozda da dodju zene kod nas, u beograd, pa da govore svoja iskustva...ne znam.nesto ce biti. ovo ne sme da padne u zaborav...kao da nista nije bilo !
klixober

Post by klixober »

pesak wrote:ja sam sad prvi put videla neke snimke. ovde se jos ne zna. ni matori nemaju pojma, a kamoli klinci ! ja cu da guram ove snimke njima pod nos kad god mogu....na forume, na e mail adrese koje imam. masu stvari ni ja ne znam iako sam bila obavestena na beogradskom krugu.
uskoro cemo u forumu zena organizovati nesto kao suocavanje sa zlocinima...ne znam, kroz razgovore, kroz projekcije, ne znam, mozda da dodju zene kod nas, u beograd, pa da govore svoja iskustva...ne znam.nesto ce biti. ovo ne sme da padne u zaborav...kao da nista nije bilo !
Zivoti se ne mogu vratiti,a ni izgubljene godine.Jedino sto mzoe ublaziti bol je kazna za zlocince.Ali kako to napreduje,cini mi se nece biti melema na ranu.Vama zelim puno srece,lijepo je cuti da ima u Srbiji bar neko kome je stalo da sazna.
kustah

#55 Re: Sarajevo:petnaest godina......

Post by kustah »

Ahmmed wrote:Sarajevo.....5 april 1992.....Suada Dilberović i Olga Sučić.....

1425 dana.....12 000 mrtvih, blizu 1500 djece....50 000 ranjenih....329 granata , u prosjeku, po danu....Samo 22 jula 1993 na ovaj je grad palo 3777 granata......

Ovako je počelo:

Peti je april 1992. Jutro. Grad Sarajevo. Fahira Hadžiosmanović, Sarajka kod koje žive dvije sestre Dubrovčanke iz familije Dilberović, jednu od njih - Suadu, studenticu pete godine Medicinskog fakulteta, pokušava odgovoriti od odlaska na "mirne demonstracije". Suada samo odmahne rukom, nasmiješi se i kaže: "Idem braniti svoje Sarajevo", i izlazi iz kuće.

Pred zgradom Skupštine RBiH već se okupilo na hiljade građana, među njima je najviše mladih. Službenici u Skupštini tiskaju se po prozorima i gledaju šarenu rijeku ljudi. Dolje su zastave, Titove slike, transparenti "Mi smo za mir".

Olga Sučić, 34-godišnja službenica Skupštine, zaposlena u daktilobirou, neće da demonstracije gleda tek kroz prozor. Iako je radni dan, izlazi iz kancelarije. Na stolu ostavlja tašnu i kaže kolegama da će se brzo vratiti. Utapa se u masu koja viče: "Ovo je Sarajevo, mi smo za mir!"

Jutro se polako pretvara u podne i Most Vrbanja već podrhtava pod težinom ljudi. S njegove lijeve strane, demonstranti to već znaju, nalaze se oni što hoće rat. "Nevidljivom neprijatelju" svjetina šalje poruke mira.

Novinari su se razmiljeli po mostu. Trče, a kamere im poskakuju na ramenima. Jedan reporter prilazi Olgi Sučić i pita je: "Zašto ste tu?" "Ja sam majka dvoje djece i branit ću ovaj grad", odgovara Olga u kameru i kreće dalje sa demonstrantima.

Nekoliko minuta nakon toga, čuju se pucnji. Dolaze iz pravca Jevrejskog groblja. I završavaju u masi demonstranata na mostu. Vrisak, panika, bježanje… Na pločniku leže dva tijela. Oba ženska. Suada Dilberović u samrtničkom hropcu pita: "Zar je ovo Sarajevo?", i izdiše. Olga Sučić ne pita ništa. Na putu do bolnice i ona umire.

" Dani"....
Sjecam se i sam ovih dogadjaja, kao da je jucer bilo. Bio sam ucesnik u demonstracijama i bio sam na mostu. Tamo, preko puta-na desno od pumpe je bila poslovna zgrada Dimnjacara, koja je zaklonjena sa visokim jelama i odatle su pucali. Mozebiti da je to nekih 50 metara.

Masa je krenula, onako srcem, prema barikadama na Grbavici kada su "ljudi sa carapama" poceli pucati. I poceli smo bijezati kojekuda. Tamo je jos ona kao poluokrugla zgrada i ja sam pokusao da udem ali bila su zakljucana... slijedeca isto. Samo sam pao na zemlju cekao da sve to prodje
Nedugo zatim dva Mig-21 u brisucem letu natletaju tacno iznad mosta, u tom momentu nisam bas skontao tu demostraciju sile, bio je kosmar, kasnije jesam.

Proslo je pola sata ilitako nesto kada su se pojavili "Vikicevi specijalci" sa transporterima i Zoran u jednom od njih i tada su "carape" pobijegle a masa je otilsa ka Skupstini BiH. Dugo nam nisu dali uci u nju. Tada je Josip Pejakovic izabran za "nesto". Neznam tacam rasplet dogadjaja u Skupstini

Gledao sam Dnevnik te veceri i vidjeo i slusao "Prvog presjedavajuceg Predsjenistva BiH" gdje je onako ruznim tonom okarakterisao te demonstracije. I tad i u tom momentu,taj covijek mi je bio jasan! I tad i u tom momentu ja sam ga zamrzio a njegovu politicku filozofiju bio sam mrzio i od ranije.Kao sta sam zamrzio tzv JNA.

Brat mi je rekao gledajuci Dnevnik da me je kamera uhvatila u nekom momentu, vjerovatno taj snimak jos postoji.

To je bio dan kada sam monogo svojih iluzija "spalio".
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

pesak wrote:ja sam sad prvi put videla neke snimke. ovde se jos ne zna. ni matori nemaju pojma, a kamoli klinci ! ja cu da guram ove snimke njima pod nos kad god mogu....na forume, na e mail adrese koje imam. masu stvari ni ja ne znam iako sam bila obavestena na beogradskom krugu.
Dokaz da nisu svi ljudi isti, da ima svuda svakakvog svijeta.... ja mogu i hoću da čestitam na iskrenosti... nama svima fali komunikacije neke zdrave i iskrene... fali nam više takvih ljudi na svim stranama.... da budu češće na medijima, da su prisutni svuda..., a ne da priliku i prostor dobijaju uvijek pogrešni ljudi... još jedom čestitke...
senada

Post by senada »

komeba wrote:
Zivoti se ne mogu vratiti,a ni izgubljene godine.Jedino sto mzoe ublaziti bol je kazna za zlocince.Ali kako to napreduje,cini mi se nece biti melema na ranu.Vama zelim puno srece,lijepo je cuti da ima u Srbiji bar neko kome je stalo da sazna.
I ovdje ima onih koji ne znaju i ne zele da saznaju istinu...

Bila sam ovdje u Sa cio tok rata... od prvih antiratnih demonstracija preko Markala 1 i 2, Pivare, redova za vodu i hljeb,... skoro sve sam dozivjela ili vidjela na snimcima ali jos nikada nisam vidjela snimak pogibije Suade Dilberovic i Olge Sucic, pa bih molila ako bilo ko ima taj snimak, da postavi link.

Hvala
pesak

Post by pesak »

evo vam jedan link , malo sasav ali i dosta ozbiljan,a tice se srpske pravoslavne crkve... http://www.dbpd.org
brutalan je i sokantan...ali ne mislim da ima ista brutalnije i sokantnije od snimka ubistva one dece na saonicama. :(
a spc spada u to isto zlocinacko udruzenje kao i srpska akademija nauka i vecina kvazi srpskih intelektualaca.
nikad se spc nije ogradila ili osudila stravicne zlocine koji su ucinjeni , vec je zlocincima davala blagoslov ! :shock:
spc nema blage veze sa hriscanstvom...verovatno ima izuzetaka, ali oni se niti cuju, niti vide.
vesela

Post by vesela »

jedan od nacina da saznas dio istine je iskren razgovor sa ljudima iz SA koji su izbjegli u Srbiju...99% tih izbjegluca nisu bili prihvaceni od svojih familija i nisu im vjerovali kad su govorili ko je dosao na Grbavicu i sta su radili, jer sa Grbavice su bjezali i Srbi zbog nasilja, pljacke, straha od silovanja i nasilne mobilizacije...o ovome su izbjeglice najvise razgovarali u prostorijama radio-amatera i plakali zajedno zbog nerazumjevanja, mnoge je familija izbacila iz kuca, bez obzira jesu li bili sami ili sa djecom!...nisu im vjerovali da je SA bilo opkoljeno, vise su vjerovali svojim medijima!
pesak

Post by pesak »

nesto i znam. cula sam se s drugaricama sve dok su veze trajale...
pesak

Post by pesak »

Jel ima neko da hoce da prica o onom sto je doziveo za vreme rata u Bosni na forumu LDPa ? Klinci nemaju pojma. Ajmo mi da zapocnemo ako mozemo neki razgovor, nesto...ljudi ne znaju, ziveli su u informativnoj blokadi, i sad zive isto ,pod sadasnjom srpskom vladom.
link je http://www.ldpcukarica.org.yu/cgi-bin/y ... 1177370897
uvjek dobar gost

Veoma cijenim sve pokušaje uspostave komunikacije.... utvrđivanje istine... ili bar rad na tim temama... pokušaji bolje rečeno....

U jednu ruku to je Sizifov posao, a u drugu ruku to je posao koji se uraditi mora....
Danas djeca bez da se druže jedna sa drugom imaju predrasude... Sarajevo, Vareš, Zenica (donekle), Mostar(donekle), Tuzla Bihać i možda još Travnik... su danas samo rijetki gradovi gdje se djeca smiju družiti, gdje se još uvijek sreću djeca različitih nacionalnosti...

Svu ostalu djecu bezumni političari su podijelili... faktički su im zabranili da se susreću... ista slika je i na relaciji bivših federativnih republika i pokrajina... narod je preseljen... raseljen ... unesrećen... i sistematski... se onemogućava zdrava komunikacija... nema više prilike..., a sve manje i volje pod pritiskom generalnih razmišljanja....

Ja recimo i sam u jednu ruku postajem tvrdolinijaš... jer ove neke priče koja traje dugo godina sam sit, a ni svjestan nisam da pod pritiskom tih nekih rustikalnih likova koji praktikuju svoju ikonografiju... ja postajem kontraš... i u jednu ruku uključio sam odbrambeni mehanizam... koji je vala kako kad... nekad znam biti pogan i sam....

Hoću reći da je do ove sredine dekadentne puno... a sredinom-sredinama dominiraju likovi koji su u ratu bili.......najmanje ljudi....
senada

Post by senada »

@Dobri Goste, ti i Dostasi budite toliko Dobri Nasi Gosti pa barem pokusajte preuzeti vlast od ove gerijatrijske skupine pojedinaca pod intenzivnim med. i inim terapijskim metodama reanimacije i podmladjivanja...

...kada bi narod/i kod vas prepoznao/li tu inicijativu, SVI bi stali uz vas..... ovako se nastavlja agonija... i kolektivna mentalna obamrlost....
uvjek dobar gost

... Preuzimanje vlasti... u ovim okolnostima... značilo bi... nešto više od puke predaje "akreditiva"... jer ova mafijaško-jaransko-političko-vjerska oligarhija na račun neukosti, neupućenosti i lakovjernosti naroda toliko hajruje da mi te nule u životu vidjeti nećemo.....i toliko upire da ostane blizu vatre... da nam trebaju bageri... i druga mehanizacija da ih odvojimo od........"tegle meda"....

Potrebne su mase ljudi... svih ovih nezadovoljnih da se ujedine.... i da nastupimo svi zajedno... bez obzira na entitetske il kantonalne granice... da nastupimo bez straha... samim tim izbili bi gore navedenoj bratiji glavni adut iz ruku...
Nakon toga... uredimo zemlju prema geografsko-ekonomskim regijama... na grbove stavimo naše rijeke, biljke i životinje... ,a u stanove i kuće preneimo vjersko-nacionalne simbole... jer svi vjernici su valjda to radi sebe..., a ne radi posmatrača....
U međuvremenu... samo treba pohapsiti ratne zločince svih boja i šara i ratne profitere... dati ljudima šansu, vratiti dijasporaše... u njihova sela i gradove i pustiti ih da ulažu svoj novac... bez straha od rekerarenja ... bez suvišne birokratije....

Sve bi išlo lakše i brže da ova gore navedena vjersko-političko-jaranska bratija već nije iz BiH otjerala oko 1000 000 ljudi... uglavnom obrazovanih....
Dolazim

Post by Dolazim »

Bojim se da je kasno i da nas ceka ponovni belaj!!!!
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

u ratu sam makar znala ko mi je prijatelj ko neprijatelj..ovako je jos gore nego zivjeti pod graatama i snajperima..makar sam se imala gdje skloniti ovako nemam..

unistavaju drzavu,unistavaju narod..truju nas raznim pricama,kradu od nas,prodaju drzavu,penzioneri nemaju sta jesti,mladi nemaju posla,ocajno zdrvatsvo,nema buducnosti nikakve...dosta raje je otislo zbog toga...

kako su ljudi samo naivni..dok ne shvatimo da nam je svima isti cilj..posao,skolstvo,zdravstvo ..ali i to kod nas ima vjeru ima predznak..

dok se narod ne ujedini i ne digne svoj glas nikada nam nece biti bolje..

moji se nisu borili za ovo,nisu se borili za stranku,samo su se borili za svoju kucu,mir,sigurnost..sada nemamo nista od toga..

narod mora,jednostavno mora dici svoj glas...
ako ne bude tako,bojim se sta se moze desiti za deset godina..truju nas fasizmom sa svih strana,mazu oci,a ljudi nemaju hljeba jesti..

nisko smo spali,jos nize nego kad nismo imali sta jesti u podrumima zasuti granatama.
probudite se ljudi,vakat je
hejter

Post by hejter »

pesak wrote:Jel ima neko da hoce da prica o onom sto je doziveo za vreme rata u Bosni na forumu LDPa ? Klinci nemaju pojma. Ajmo mi da zapocnemo ako mozemo neki razgovor, nesto...ljudi ne znaju, ziveli su u informativnoj blokadi, i sad zive isto ,pod sadasnjom srpskom vladom.
Sad cu ja ovo fino protabirit', pa se cujemo tamo...

Pesak, super si.
uvjek dobar gost

PITARKA_SA wrote:u ratu sam makar znala ko mi je prijatelj ko neprijatelj..ovako je jos gore nego zivjeti pod graatama i snajperima..makar sam se imala gdje skloniti ovako nemam..

unistavaju drzavu,unistavaju narod..truju nas raznim pricama,kradu od nas,prodaju drzavu,penzioneri nemaju sta jesti,mladi nemaju posla,ocajno zdrvatsvo,nema buducnosti nikakve...dosta raje je otislo zbog toga...

kako su ljudi samo naivni..dok ne shvatimo da nam je svima isti cilj..posao,skolstvo,zdravstvo ..ali i to kod nas ima vjeru ima predznak..

dok se narod ne ujedini i ne digne svoj glas nikada nam nece biti bolje..

moji se nisu borili za ovo,nisu se borili za stranku,samo su se borili za svoju kucu,mir,sigurnost..sada nemamo nista od toga..

narod mora,jednostavno mora dici svoj glas...
ako ne bude tako,bojim se sta se moze desiti za deset godina..truju nas fasizmom sa svih strana,mazu oci,a ljudi nemaju hljeba jesti..

nisko smo spali,jos nize nego kad nismo imali sta jesti u podrumima zasuti granatama.
probudite se ljudi,vakat je
Drugo šta reći nemam.... potpisujem se...
pesak

Post by pesak »

hejter wrote:
pesak wrote:Jel ima neko da hoce da prica o onom sto je doziveo za vreme rata u Bosni na forumu LDPa ? Klinci nemaju pojma. Ajmo mi da zapocnemo ako mozemo neki razgovor, nesto...ljudi ne znaju, ziveli su u informativnoj blokadi, i sad zive isto ,pod sadasnjom srpskom vladom.
Sad cu ja ovo fino protabirit', pa se cujemo tamo...

Pesak, super si.
mozes naici i na budale, ali ipak dodji...potreban je i razgovor i informacija, pre svega...licni dozivljaji, razmisljanja.
Post Reply