moja je sreca bila pa sam bio banovan za vrijeme teme o Jusufu Barcicu...inache bi vjerovatno zaradio jedno 6 mjeseci u banovicima.
izgleda da mi se nudi druga prilika. svojski cu se truditi da je ne iskoristim.
dakle, nije mi jasan stav da nekoga ne treba kritikovati jer je mrtav...i kao to je nepostovanje. koje nepostovanje?
Nepostovanje prema mrtvom je raditi nesto lose sa njegovim tijelom, skrnaviti, ismijavati i slicno...sto ne samo da je nekulturno, neukusno, nezakonito (nesto od ovoga) i cesto ne bas u skladu za zdravim razumom.
Medjutim, imati negativan stav prema necijoj ideologiji, necijoj ostavstini ili djelu za vrijeme zivota ne samo da nije nepostovanje nego je nuzno. Svi mi danas sudimo o djelima jednog Churchilla, Hamurabija, Lincolna, Cezara, J.B. Tita, Nikole Tesle, Tudjmana, Alije I. i mnogih drugih ljudi - dobrih i losih.
Svacija djela trebaju i moraju biti izlozena kritici - tako i djela spomenutog Barcica.
Cinjenica da je covjek mrtav (rahmet mu dusi) ne znaci da niko ne smije reci nista o onome sto je on radio i sta je govorio, kao ni da niko ne smije reci da je njegova ideologija bila nazadna.
Odatle treba poceti.
E sada da idemo na temu.
Ergot, je po mom misljenju, pretjerao u karakterizaciji likova...posebno mu zamjeram sto je ukljucio sve vjernike u to. Jer nisu svi vjernici isti, niti su svi vehabije. Evo recimo, i ja se smatram vjernikom ali mislim da imam slobodnije razmisljanje od 98% ateista.
S druge strane, dobro je prokazao guranje glave u pijesak (svjesno ili nesvjesno) sto se tice vehabija. Negiranje postojanja istih ne znaci da ce oni nestati - niti da ce ih biti manje.
Oni su tu i sire svoju nazadnu i opasnu ideologiju. Dokle ce to ici, ne znam.
Jedinstvo jeste bitno ali ne i jedinstvo sa svakim. Njihova ideologija je iskljuciva, rigidna i negira najvazniju ljudsku crtu - racio.
Zaista ne mogu da ne vidim - da je po njihovom - zivjeli bismo u zemlji u kojoj zene ne izlaze napolje, zamotane su potpuno, samo radjaju djecu, nema obrazovanja, nema slobodne misli, nema izazova, nema slobode.
Hvala lijepo ali ja u takvoj zemlji ne mogu povesti ni dan.
A da bi (da je njih vise i da su jaci) o bilo tako - vidim iz samih stavova pomenute skupine sa drustvenih margina.