da vidimo... trade RS za Sandzak, da ili ne i zasto?

Post Reply
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Maksim wrote:Drago mi je da se sluzbeno polako vraca historijsko ime tom tzv. Sandzaku, naime Raska oblast. Radi se o Raskoj, prvoj srpskoj drzavi a Novi Pazar je nekad bio Milesevo... bla, bla, bla.. pa...
Plus, u Raskoj vlada ravnoteza izmedju samoproglasenih Bosnjaka i Srba tako da je ideju odnio vjetar.
Ti kao da si potparol onog Arkanovog Pelevica, ili kako se vec taj zove.
Tako i on govori, mada to sigurno nisi znao.
Medjutim, takvi ni Kosovo ne priznaju, vec kazu Metohija, a ti znas sta je Metohija.
Iduci hronoloski, mislim da ni Istanbul ne bi trebao tako da se zove, vec da mu se vrati staro ime. Je l` tako? Tako je!
Nego zanimljivo mi je ovo " samoproglasenih " Bosnjaka.
Sada cu te zamoliti da mi obajsnis kakva je razlika izmedju tih " samoproglasenih " u Sandzaku i ovih nesamoproglasenih u BiH, posto su se " samoproglasili " istovremeno. Hvala.
Last edited by Ljubitelj Zabara on 30/03/2007 13:25, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ljubitelj Zabara wrote:
Maksim wrote:Drago mi je da se sluzbeno polako vraca historijsko ime tom tzv. Sandzaku, naime Raska oblast. Radi se o Raskoj, prvoj srpskoj drzavi a Novi Pazar je nekad bio Milesevo... bla, bla, bla.. pa...
Plus, u Raskoj vlada ravnoteza izmedju samoproglasenih Bosnjaka i Srba tako da je ideju odnio vjetar.
Medjutim, takvi ni kosovo ne priznaju, vec kazu Metohija, a ti znas sta je Metohija.
Iduci hronoloski, mislim da ni Istanbul ne bi trebao tako da se zove, vec da mu se vrati staro ime. Je l` tako? Tako je!
Sad cu te zamoliti da mi obajsnis kakva je razlika izmedju tih " samoproglasenih " u Sandzaku i ovih nesamoproglasenih u BiH, posto su se " samoproglasili " istovremeno. Hvala.
Slobodno mu reci otvoreno ono sto zelis da mu kazes, pa da zavrsis znas i sam gdje.
Ljubitelj Zabara

A sta da mu kazem? Gde da zavrsim?
harka

#54 Re: da vidimo... trade RS za Sandzak, da ili ne i zasto?

Post by harka »

bl4ever wrote:... zanima me, onako... jer zna se da ne moze oboje...
NE.Zasto? Nikad BiH nije otimala komsijama teritorije i cjepkala,al komsije nam gladniiiih guzica vazda bili :D
Maksim

Post by Maksim »

Ljubitelj Zabara wrote:
Medjutim, takvi ni Kosovo ne priznaju, vec kazu Metohija, a ti znas sta je Metohija.
Sada cu te zamoliti da mi obajsnis kakva je razlika izmedju tih " samoproglasenih " u Sandzaku i ovih nesamoproglasenih u BiH, posto su se " samoproglasili " istovremeno. Hvala.
Koliko ja znam, Srbi kazu Kosovo i Metohija. Ime Kosovo ima jak historijski legitimitet. Nego kad si vec kod Kosova, sto malo ne razjasnis sto Kosovari ono misle o vama "Bosnjacima"? Sto se mene tice, neka se islamizirani stocarski narod Vlasi izjasnjavaju kao Bosnjaci, nema problema, ali fakt je da ljudi koji naseljavaju Rasku izuzev onih koji su se tu naselili iz Hercegovine i oni koji su dosli iz istocne Bosne nemaju pojma sa Bosnom niti potjecu iz Bosne, niti su historijski dio bosanskog naroda. Nema ni genetske veze. To je slicno kao sa samoproglasenim Hrvatima iz Hercegovine i Hrvatima iz Zagorja i Slavonije.
Ako se pokrece pitanje statusa Sandzaka, onda je to stvar Srbije i Crne Gore a sto se tice BiH, adios amigos.
brico al i buregdzija

Post by brico al i buregdzija »

Kakva zamjena kakve trice.Za mene nije Bosna tamo gdje ima barem jedan Bosnjacki grob, to je srBska grobarska politika. Za mene je bosna od Une do Drine, od Save do mora. Granice joj nisu nikad bile upitne!!
Ljubitelj Zabara

Maksime, da li ti to mrzis Sandzaklije ili mi se samo cini. Pokusavas to da sakrijes, trudis se, ali ne ide. Sad bi ti njima rado opsovao majku, ali nije red jer te citaju i ove islamizirane " balije " iz BiH.
izuzev onih koji su se tu naselili iz Hercegovine i oni koji su dosli iz istocne Bosne nemaju pojma sa Bosnom niti potjecu iz Bosne, niti su historijski dio bosanskog naroda.
Znaci samo oni sto su proterani iz Hercegovine i istocne Bosne, ili kato ti kazes " dosli " i " naselili ". Verovatno ces ti retroaktivno,par stotina godina kasnije, da procenjujes koji su to dolazili iz Bosne i iz kog dela, i kada su dolazili, pa ces da procenjujes koji su oni pravi a koje ces da pises sa novodnicima.
Nisi mi odgovrio na pitanje.
Nego da budem malo duhovit i da ti dam recept iz jedne jako lepe serije. Idi ti druze u neku studetsku menzu, nakrkaj se pudinga i pasuljcine* i ima da prdis u koloru.

* graha
Maksim

Post by Maksim »

Ljubitelj Zabara wrote:Maksime, da li ti to mrzis Sandzaklije ili mi se samo cini. Pokusavas to da sakrijes, trudis se, ali ne ide. Sad bi ti njima rado opsovao majku, ali nije red jer te citaju i ove islamizirane " balije " iz BiH.
izuzev onih koji su se tu naselili iz Hercegovine i oni koji su dosli iz istocne Bosne nemaju pojma sa Bosnom niti potjecu iz Bosne, niti su historijski dio bosanskog naroda.
Znaci samo oni sto su proterani iz Hercegovine i istocne Bosne, ili kato ti kazes " dosli " i " naselili ". Verovatno ces ti retroaktivno,par stotina godina kasnije, da procenjujes koji su to dolazili iz Bosne i iz kog dela, i kada su dolazili, pa ces da procenjujes koji su oni pravi a koje ces da pises sa novodnicima.
Nisi mi odgovrio na pitanje.
Nego da budem malo duhovit i da ti dam recept iz jedne jako lepe serije. Idi ti druze u neku studetsku menzu, nakrkaj se pudinga i pasuljcine* i ima da prdis u koloru.

* graha
Samo da ne bi bilo nesporazuma: Maksim mi je forumski nadimak koji mi je jednostavno naumpao kada sam se registrirao ovdje, moji roditelji su inace Bosnjaci (otac iz Olova, majka iz Brckog) a ja rodom Brcak. Ne mrzim Sandzaklije nego ne zelim da jednostavno zavezanih ruku posmatram kako jos netko suvisan rusi ono malo bosanstva pozivajuci se na svebosnjastvo da bi mogao lakse pljackati.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

Post by independer »

Ma koje vecinsko muslimansko stanovnistvo. To mozda jos u Novom Pazaru i Sjenici ostalo su sve Srbi. I drugo, taj Sandzak o kome vi pricate ne postoji haman sto godina. Uostalom Srbi i Crnogorci su ga podijelili napola, onako bratski. A i ovi Bosnjaci u svojoj gluposti su im olaksali poso.

:? :(
angevin

Post by angevin »

AVNOJ-evske granice su nepovrjedive :D
Okanite se corava posla :D
xon_sa

Post by xon_sa »

Maksim wrote:Koliko ja znam, Srbi kazu Kosovo i Metohija. Ime Kosovo ima jak historijski legitimitet. Nego kad si vec kod Kosova, sto malo ne razjasnis sto Kosovari ono misle o vama "Bosnjacima"? Sto se mene tice, neka se islamizirani stocarski narod Vlasi izjasnjavaju kao Bosnjaci, nema problema, ali fakt je da ljudi koji naseljavaju Rasku izuzev onih koji su se tu naselili iz Hercegovine i oni koji su dosli iz istocne Bosne nemaju pojma sa Bosnom niti potjecu iz Bosne, niti su historijski dio bosanskog naroda. Nema ni genetske veze. To je slicno kao sa samoproglasenim Hrvatima iz Hercegovine i Hrvatima iz Zagorja i Slavonije.
Ako se pokrece pitanje statusa Sandzaka, onda je to stvar Srbije i Crne Gore a sto se tice BiH, adios amigos.
Gdje si geneticar :lol:

Kako mozes takve stvari izvaljivati? Zar iko sa prostora srbije, hrvatske, bosne i crne gore moze tvrditi da je on genetski cistokrvni srbin, hrvat, bosanac ili crnogorac? Kako uopste novokomponovani nacionalni osjecaj primjeniti na srednjevjekovne stanovnike ovih prostora koji takvo nesto uopste nisu poznavali? Ako ces o genetici, pa vrlo vjerovatno da i u tvojim venama tece barem malo "srpske", "hrvatske" ili "crnogorske" krvi. Isto kao sto ne mozes silom nekoga natjerati da se osjeca dijelom nekog naroda isto tako tvoje frustracije i ksenofobija nece promijeniti nacionalni osjecaj Bosnjaka porijeklom iz Sandzaka.

A to Raska i Metohija... Pa zasto onda Focu ne zovemo Srbinje ili Istocno Sarajevo - Srpsko Sarajevo? Pokusaj da se malo uozbiljis i obuzdas svoju ksenofobicnost.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

mojhaver wrote:ne znam koja budala moze doci na ovakav prijedlog :x
Isto se i ja pitam.
:x
Maksim

Post by Maksim »

xon_sa wrote:
Maksim wrote:Koliko ja znam, Srbi kazu Kosovo i Metohija. Ime Kosovo ima jak historijski legitimitet. Nego kad si vec kod Kosova, sto malo ne razjasnis sto Kosovari ono misle o vama "Bosnjacima"? Sto se mene tice, neka se islamizirani stocarski narod Vlasi izjasnjavaju kao Bosnjaci, nema problema, ali fakt je da ljudi koji naseljavaju Rasku izuzev onih koji su se tu naselili iz Hercegovine i oni koji su dosli iz istocne Bosne nemaju pojma sa Bosnom niti potjecu iz Bosne, niti su historijski dio bosanskog naroda. Nema ni genetske veze. To je slicno kao sa samoproglasenim Hrvatima iz Hercegovine i Hrvatima iz Zagorja i Slavonije.

Kako mozes takve stvari izvaljivati? Zar iko sa prostora srbije, hrvatske, bosne i crne gore moze tvrditi da je on genetski cistokrvni srbin, hrvat, bosanac ili crnogorac? Kako uopste novokomponovani nacionalni osjecaj primjeniti na srednjevjekovne stanovnike ovih prostora koji takvo nesto uopste nisu poznavali? Ako ces o genetici, pa vrlo vjerovatno da i u tvojim venama tece barem malo "srpske", "hrvatske" ili "crnogorske" krvi. Isto kao sto ne mozes silom nekoga natjerati da se osjeca dijelom nekog naroda isto tako tvoje frustracije i ksenofobija nece promijeniti nacionalni osjecaj Bosnjaka porijeklom iz Sandzaka.

A to Raska i Metohija... Pa zasto onda Focu ne zovemo Srbinje ili Istocno Sarajevo - Srpsko Sarajevo? Pokusaj da se malo uozbiljis i obuzdas svoju ksenofobicnost.
Jesi li razumio makar malo onog sto sam postirao? Ja sam poredio Sandzaklije sa npr. hercegovackim Hrvatima koji su veci Hrvati od onih u Zagorju i Slavoniji dok je njihova etnicka srodnost veoma upitna. Osjecaj se ti kako hoces, ali fakt ostaje fakt. Ja upravo zelim da kazem koliko je pogresno definirati danasnje dizajnirane etnicite na nacin na koji se to radi. Reci da su "Bosnjaci" u Sandzaku tek tako srodni sa Bosnjacima u srednjoj Bosni, Krajini ili Posavini je notorna glupost i bazira samo na istoj vjerskoj pripadnosti.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

daduli_sa wrote:
mojhaver wrote:ne znam koja budala moze doci na ovakav prijedlog :x
Isto se i ja pitam.
:x
ona ista koja je naucila tuđu ćaćevinu krčmiti...
xon_sa

Post by xon_sa »

Maksim wrote:
xon_sa wrote:

Jesi li razumio makar malo onog sto sam postirao? Ja sam poredio Sandzaklije sa npr. hercegovackim Hrvatima koji su veci Hrvati od onih u Zagorju i Slavoniji dok je njihova etnicka srodnost veoma upitna. Osjecaj se ti kako hoces, ali fakt ostaje fakt. Ja upravo zelim da kazem koliko je pogresno definirati danasnje dizajnirane etnicite na nacin na koji se to radi. Reci da su "Bosnjaci" u Sandzaku tek tako srodni sa Bosnjacima u srednjoj Bosni, Krajini ili Posavini je notorna glupost i bazira samo na istoj vjerskoj pripadnosti.
A jesu li Bosnjaci u Krajini "pravi" Bosnjaci onda? Stanovinci kojeg dijela Bosne su onda po tebi pravi Bosanci i koji teritorij se uzima historijski po tvojoj definiciji kao Bosna? Odakle koincidencija da u Istocnoj Bosni recimo (nazalost sad zbog etnickog ciscenja vise nije tako) postoji veliki broj prezimena koja su isto tako karakteristicna za stanovnike Sandzaka? Da se nisu mozda nekad u historiji furali na ove iz Istocne Bosne? Hoces li da kazes da su Bosnjaci Sandzaka u stvari Srbi? Ako je tako, onda te molim da navedes barem jedan relevantan naucni izvor o tom pitanju, da ne raspravljamo o onom "sto je babi milo to joj se i snilo".
Ljubitelj Zabara

Maksime, rece da ti je majka iz Brckog, znas li da su brcanski Bosnjaci ustvari proterani muslimani iz Beograda sa kraja 18. i pocetka 19. veka?
Maksim

Post by Maksim »

Ljubitelj Zabara wrote:Maksime, rece da ti je majka iz Brckog, znas li da su brcanski Bosnjaci ustvari proterani muslimani iz Beograda sa kraja 18. i pocetka 19. veka?
To su muslimani Bosanskog Samca i Orasja, mjesta koja su ekstra izgradjena za njih i zvala su se Gornja i Donja Azizija. Jedini Bosnjaci sa brcanske regije koji su dosli iz Srbije su zitelji sela Brezovo polje. Ostala sela (Maoca, Gornji Rahic, Palanka, Gornja Brka) su izmijesana sela izmedju Bosnjaka koji se nisu "mrdali" i onih koji su doselili iz Slavonije, Like i Madjarske (kao i neki preci moje majke koji su dosli iz Budimpeste). No, tu se radi mahom o Bosnjacima koji su tamo naseljeni. No, nema dvojbe da tu ima sigurno i Hrvata koji su islamizirani. Jedni od njih su mozda i Osmici iz Like. Uglavnom, radi se o slavenskom stanovnistvu i ljudima koji su iovako u vecini podrijetlom iz Bosne dok se o Sandzaklijama iskljucivo radi o slaviziranim Vlasima, jer teritorij koji je tebi dom je pripadao Staroj Vlaskoj. Vlasi su usput romanizirani Iliri.
Longplay

Post by Longplay »

Maksime, evo provalise te ljudi da si ustvari porijeklom protjerani musliman iz Beogradskog pasaluka :D

Hajd nema veze Maksime ipak si ti genetski Bosanac, je li tako!?
Longplay

Post by Longplay »

...
Last edited by Longplay on 30/03/2007 17:18, edited 1 time in total.
dugacki

Post by dugacki »

Maksim wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Maksime, rece da ti je majka iz Brckog, znas li da su brcanski Bosnjaci ustvari proterani muslimani iz Beograda sa kraja 18. i pocetka 19. veka?
Vlasi su usput romanizirani Iliri.
De Boga ti pojasni malo ovo oko Vlaha kao romaniziranih(friziranih) Ilira?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Prpa.ba wrote:Sandzak je ba kolijevka bosnjastva...najuspjesniji bosnjaci upravo dolaze iz te renomirane oblasti :lol:
pa upravo zato da ih preselimo u bosnu
bice nam bolje
onda mozemo reci da dolaze iz bosne :D
DONY

Post by DONY »

dugacki wrote:
Maksim wrote:
Vlasi su usput romanizirani Iliri.
De Boga ti pojasni malo ovo oko Vlaha kao romaniziranih(friziranih) Ilira?
hajde MAKSIME i meni pojasni...usput...hvala.. :)
DONY

Post by DONY »

@Maksime,javi se ....ovaj dio historije je vrlo interesantan... :?
Ljubitelj Zabara

jer teritorij koji je tebi dom je pripadao Staroj Vlaskoj.
Dobro ti ide inspektore. Nego, potkrala ti se mala greska. Nisam Sandzaklija, mozes misliti. A bas ti je krenulo ko Kluzou u najboljim danima. Preci moje mame su u Bosnu doselili iz Budima.
Post Reply