_tulumba_ wrote:super tema..ja se pokusavam nakaniti... al mi se ne da nesto...uglavnom valjda cu pocet za par dana

, pa me interesuje ako neko zna, visok sam 182 i imam samo 74 kg

, da li trebam ista piti, vitamine, proteine, fazone da brze dobijem masu??naravno uz vjezbanje

Brzo mozes dobiti masu na vise nacina ali kvalitetnu masu tesko...
Povecaj broj obroka na 7 dnevno, dorucak ne smijes preskociti ni pod razno, nikad ne smijes osjetiti da si gladan ali nemoj se ni prejedati.
Bitno ti je takodjer da dorucak bude obilan i bogat ugljikohidratima (zobene pahuljice, med, banane, tjestenina), takodjer obrok dva sata prije trening je obavezan i 30 min poslije treninga takodjer. Kako ides prema kraju dana smanjujes ugljikohidrate a povecavas bjelancevine (piletina, tunjevina, posni sir, bjelanca, teletina).
Jelovnik otprilike:
08:00 Bogato i obilno ugljikohidratima (recimo musli, bananu, 1/2 litra jogurta i dva-tri bjelanca)
10:00 Proteinska uzina i malo ugljikohidrata
12:00 Obrok pred trening - bogat ugljikohidratima i bjelancevinama, npr. tjestenina i snicla (jedan od najobilnijih obrok u danu)
16:00 Obrok poslije treninga takodjer bogat ugljikohidratima i bjelancevinama (neposredno poslije treninga dobro je popiti sejk - mlijeko, bjelanca i banane, ali to nije zamjena za cvrsti obrok)
17:30 Lagani proteinski obrok uz malo ugljikohidrata
20:00 Mene ovdje opet uhvati glad pa drmnem recimo piletinu ili tunjevinu sa malo hljeba i puno jogurta
22:00 Lagani proteinski obrok sa malo masnoce (recimo mladi sir bez hljeba i uz salatu zalivenu limunovim sokom, obrok pred spavanje je jako bitan)
Naravno niti jedan od ovih obroka ne smije biti toliko obilan da osjecas tromost. Obroci se ne smiju preskakati, ti posto imas manjka kila mozes uzimati i malo obilnije obroke. Vjeruj mi da rezultat mora doci. Od suplemenata ako se ne mislis ozbiljno baviti preporucio bih Whey protein koji se uzima kao medjuobrok i neposredno poslije treninga i pred spavanje.