Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
osa wrote:Tko god malo pozna i prati povijest zna da je arapska kultura u periodu od 10 do 17 stoljeća bila daleko naprednija od kršćanske, tek odvajanjem crkve i države i micanjem crkvenog klera od svjetovnih poslova (politike ,znanosti , ekonomije i sl. ) počinje jak znanstveno-tehnološki napredak kršćanske civilizacije koja je vrlo brzo na taj način postala financijski, vojno i na svaki drugi način nadmoćna civilizacijama islamskog kruga, te tada počinju propadati arapska carstva a i otomanska imperija koja je dugo bila jedna od najvećih sila svijeta počinje neumitno zaostajati iako je jedan broj otomanskih sultana pokušao provesti potrebne reforme da bi zadržao efikasnost države na nivou potrebnom za očuvanje imperije to nije uspio prvenstveno zbog petljanja vjerskih elemenata i neobrazovanosti širih masa stanovništva. Tako i danas zbog sličnih razloga, a to je ne ulaganje u razvoj znanosti, odnos prema ženama (tako je praktički pola intelektualnog kapaciteta nekog naroda neiskorišten), petljanje islamskog svećenstva u svjetovne poslove, mnoge islamske zemlje nemaju niti položaj niti rejting u svijetu koji bi zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima mogle imati( mislim na naftu i plin). Možemo li zamisliti na kojem bi tehnološkom nivou te zemlje bile da nema nafte ili bi to možda bilo i dobro, jer postoje mnogi primjeri u svijetu da je narod koji ima manje prirodnih resursa prinuđen koristiti resurse pameti i teškog rada što neumitno dovodi do svekolikog razvoja neke nacije ili civilizacije.
Vrlo dobra opservacija. Kljuc napretka je u obrazovanju sto je zapravo i jedan od temelja islama (sura ikre), a i sam Muhamed a.s. licnim promjerom poslije bitke na Bedru pokazuje koliko je obrazovanje vazno (oslobadja svakog zarobljenika koji opismeni 10 muslimana). Dobar primjer je Japan koji je u vrhu a prakticno bez resursa. Ali sta se desava sa islamom poslije 17 vijeka? Zasto muslimani ne uce vise? Zasto toliko nepismenih? Meni se cini da prvo treba slomiti tabu reforme islama. Dominantan stav u mnogim islamskim zemljama je da islam i demokratija ne idu skupa. Jedini zakoni koji su priznati su Boziji. Ali kako tada regulisati recimo saobracaj? Trebamo li se ponasati kao izvjesni Barcic koji umjesto saobracajne dozvole ima saglasnost svevisnjeg (tobejarabi)...
slažem se sa vama skroz...
al ovo mi je do jaja, hahahaha...
biću i ja doktor...bog mi reče da mogu...
Barcic je jedan tragican lik. Njegovo ponasanje (i ponasanje ljudi koji su kao on) pravi veliku stetu Bosnjacima.
Treba otvoreno postaviti pitanja, ko finansira sve to, kako se mladost ove zemlje regrutuje u neke ekstremne vjerske organizacije.
Da li cemo morati uz svakog takvog imati 24 sata po jednog ili dvojicu policajaca, da ne naprave kakvu ekstremnu glupost koja ce se kasnije pripisati svim Bosnjacima (sjetimo se fanatika koji je pobio hrvatsku porodicu).
Demokratija je nesto lijepo, ali ako tu demokratiju koriste samo ovakvi kao Barcic da rade sta zele i kad zele, sta je onda demokratija.
Zadnjih nekoliko dana na CNN-u Bosna i Hercegovina je bila samo u Insightu Johnatana Manna. Prilog je bio vezan za odredista gdje je Iran upucivao svoje borce u svijetu. Izmedju ostalih pomenuta je i Bosna i Hercegovina.
Ako slijedeci, ili bilo koji prilog na CNN-u bude vezan za neko eventualno (ne)djelo Barcica, njegovih sljedbenika, ili bilo koga iz tog i takvog miljea, svijet ce Bosnu i Hercegovinu gledati kroz tu prizmu. Svi cemo biti Barcici.
Znaci: kod svih placenih i preplacenih ambasadora nase zemlje u svijetu, imacemo jednog (Barcica) koji taj posao obavlja besplatno, a mi svi cemo platiti cijenu.
Pa ce "olaksice za dobivanje vize" postati .... san.
ma kakav Barcic,kakvi bakraci?!?pa to uopste nije vrijedno paznje...ljudi moji,na sta vi gubite vrijeme,energiju i pamet!!!pa eto,neka dodje ovamo,da propovijeda...
Eto, ja bih prvi volio da takav covjek ne predstavlja prijetnju (na svoj nacin) ovoj zemlji. Volio bih da mogu da se slozim da je on samo jedan dobar vjernik. On je mozda svjestan (a mozda i nije), da neki njegovi postupci mogu stvoriti teske probleme.
Ali, gledajuci policajce na Bascarsiji, koji su tu dosli zbog njega, dakle potencijalne mogucnosti da se desi nesto sto ne bi trebalo da se desi, gledajuci priloge na televiziji vezane za proteste gradjana u mjestu gdje Barcic zivi upravo zbog nekih njegovih postupaka, jasno je da se radi o osobi koja iz nekog razloga stvara konfliktne situacije, koje mogu prerasti u nesto drugo.
On itekako pravi probleme mjestanima u onom selu kod Kalesije koji nemaju mira od njega. Taj covjek se odnekle pojavio i nakanio se da naredjuje svakom doticnom kako treba da zivi. Pocinje s jednim selom, prosiri se na cijelu opcinu i eto problema. Te vehabije su se nastanile i u Karavlasima, ti znas gdje je to, patrius. U Gornjoj Maoci su do skora imali skolu koa je radila po jordanskom planu. To nije problem? U BiH se u RS ne postuje skolski plan BiH koji ne postoji, na podrucju sa hrvatskom vecinom isto tako i sad su i ovi navalili da se proseravaju.
e tu je,maksime,vec problem,sto ovdje nema drzave,sto je vise od polovice gradjana ne priznaje i ne postuje!!!zasto onda ne bi i kojekakvi "barcici" svoje provodili???
Da, ali RS makar ima kojekakva ustavna prava, no ovo je vec nesto sasvim drugo. Plus, to je na teritoriju na kojem se ipak postuje i priznaje BiH pa zasto dozvoliti ovakve suvisne stvari? Fikreta Abdica sigurno optuzujes, a Barcica ne?
Stvar je jednostavna: ako zelis demokraciju, ne smijes dozvoliti da istu netko zloupotrijebi. Barcic se koristi oruzjem demokracije da bi unistio istu tu demokraciju. On naravno nije jedini slucaj u BiH. Eto u RS-u imas navodno sluzbeno 30.000 cetnika mada ih ima mnogo vise, jer RS je cetnicka tvorevina. U Brckom smo morali gledati onaj cetnicki klub u po grada (i ja sam iz Brckog).
Patrius, oni koji podržavaju Barčića jednostavno nisu normalni. Radi se o ljudima ispranih mozgova koji nisu sposobni za prihvatanje drukčijeg mišljenja. Ili su jednostavno glupi.
Da skratim, Barčićevci rade na podjeli među muslimanima. Konkretno, podržavaju pičke najveće iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja (da ne nabrajam, ima ih mnogo, svi su američki vazali i jedni od najvećih krivaca što Jevreji karaju Palestince).
S druge strane, šije su njima smrtni neprijatelji. Za sve im je kriv Iran. Oni su sve zakuhali.
Iz priloženog se može vidjeti da nisam vjernik ali to ne znači da mrzim Islam i muslimane. Malo me huja uhvatila. Nalazimo se na politici i moj komentar je politički.
Ovakvi ljudi kao Barčić nam definitivno ne trebaju. Da se pitam sve bi ih likvidirao mimo zakona. Ne bi se nikad ni saznalo gdje su. Mrak bi ih pojeo. Kremirao bi ih. Da je sreće to bi se i desilo ali pošto smo mi karina od naroda dok ne detoniraju bombu nećemo ih dirat. A to je neophodno prije svega jer se nalazimo u Evropi opkoljeni "dobronamjernim" kršćanima. Budućnost na ovim prostorima je više nego upitna. Vehabije i ostali koji vjeruju u Barčićevska sranja samo pogoršavaju i onako zajebanu situaciju. Našim dušmanima malo treba da namaknu dodatne poene na naš račun.
U biti, nemam ništa protiv ljudi koji upražnjavaju vehabijski način života. Ali Barčićevska politika može donijeti samo zlo. Uzevši u obzir prilike u svijetu bilo bi idealno likvidirati i kremirati Barčićevce. Nakon toga više se niko ne bi usudio na sličan potez.
Postavlja se pitanje ko ga finansira jer taj čovjek nameće način života koji je za 98% bosanskih muslimana oduvijek bio neprihvatljiv. Cugalo se ovdje čak i u vrijeme Turaka i živjelo evropski iako je bilo žena pod nikabom i drugih stvari. Čak su i neki sultani cugali (jedan je čak bio ovisnik o alkoholu ako se ne varam).
Nama jednostavno ne treba Saudijski način života jer se to kosi sa našom tradicijom.
Mi smo prije svega Evropljani i u borbi za opstanak vehabije sigurno neće pomoći.
Šandor wrote:Patrius, oni koji podržavaju Barčića jednostavno nisu normalni. Radi se o ljudima ispranih mozgova koji nisu sposobni za prihvatanje drukčijeg mišljenja. Ili su jednostavno glupi.
Da skratim, Barčićevci rade na podjeli među muslimanima. Konkretno, podržavaju pičke najveće iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja (da ne nabrajam, ima ih mnogo, svi su američki vazali i jedni od najvećih krivaca što Jevreji karaju Palestince).
S druge strane, šije su njima smrtni neprijatelji. Za sve im je kriv Iran. Oni su sve zakuhali.
Iz priloženog se može vidjeti da nisam vjernik ali to ne znači da mrzim Islam i muslimane. Malo me huja uhvatila. Nalazimo se na politici i moj komentar je politički.
Ovakvi ljudi kao Barčić nam definitivno ne trebaju. Da se pitam sve bi ih likvidirao mimo zakona. Ne bi se nikad ni saznalo gdje su. Mrak bi ih pojeo. Kremirao bi ih. Da je sreće to bi se i desilo ali pošto smo mi karina od naroda dok ne detoniraju bombu nećemo ih dirat. A to je neophodno prije svega jer se nalazimo u Evropi opkoljeni "dobronamjernim" kršćanima. Budućnost na ovim prostorima je više nego upitna. Vehabije i ostali koji vjeruju u Barčićevska sranja samo pogoršavaju i onako zajebanu situaciju. Našim dušmanima malo treba da namaknu dodatne poene na naš račun.
U biti, nemam ništa protiv ljudi koji upražnjavaju vehabijski način života. Ali Barčićevska politika može donijeti samo zlo. Uzevši u obzir prilike u svijetu bilo bi idealno likvidirati i kremirati Barčićevce. Nakon toga više se niko ne bi usudio na sličan potez.
Postavlja se pitanje ko ga finansira jer taj čovjek nameće način života koji je za 98% bosanskih muslimana oduvijek bio neprihvatljiv. Cugalo se ovdje čak i u vrijeme Turaka i živjelo evropski iako je bilo žena pod nikabom i drugih stvari. Čak su i neki sultani cugali (jedan je čak bio ovisnik o alkoholu ako se ne varam).
Nama jednostavno ne treba Saudijski način života jer se to kosi sa našom tradicijom.
Mi smo prije svega Evropljani i u borbi za opstanak vehabije sigurno neće pomoći.
Upravo ovo je razlog.
Ako se nesto ovakvo desi (ja se nadam da nece), to ce biti argument za neke stvari koje nikako nisu dobre po Bosnjake.
Pojava vehabizma u Bosni i Hercegovini je (dobro placeni) projekt koji SIGURNO NECE doprinijeti da ova zemlja postane bolja i kvalitetnija.