Da. Ali ne primijetih Šulcijevu izrazitu ljubav prema delfinima.Vingo wrote:Hierarchia wrote:Ma briga me, samo sam reagovala na tvoju tvrdnju (koju sam quotala) i iznijela svoj stav.ztluhcs wrote: Ali majmun kaže jezikom gluhonijemih da "plače" jer mu odvode majku i da "želi ključ" da otvori kavez... Ali nema veze, kokoš, majmun... Isto je to... Treba jesti zemlju i piti vodu...
Danas, izvlacis zakljucke bez osnova, to nisu moji stavovi i nemam namjeru da te razuvjeravam. Za mene su u cinu ubijanja zivotinje strujom, maljem, pistoljem i inim ljudskim instrumentima sve zivotinje iste, bas kao i ljudi. Inteligentniji covjek i od vece vaznosti isto mi ne bi bio prioritet za spasavanje. Povlacim paralelu bez da iznosim jednostran stav.
ali bi ti korisniji covjek ili covjek kog npr. volis bio prioritet.....
Pokolj delfina u Japanu
Moderator: anex
-
Hierarchia
- danas
moram se ponoviti... na zalost...
@Hierarchia:
@Hierarchia:
ne karikiram, ono sto govorim je logican zakljucak izveden iz tvojih postova... cijenis 'zivot' (izgleda da po tebi samo zivotnije, a ne i biljke imaju pravo na taj 'zivot') i osudjujes ljudski 'heliocentrizam' (???) a sama si uveliko podlozna antropomorfizmu...
da se vratimo na ono sto govoris -- ti tvrdis da je bol najvazniji kriterij... sto implicira da ako se sutra recimo ispostavi da delfini ne osjecaju nikakvu bol, bilo bi ih OK ubijati na ovaj nacin?
- Anka
Ovaj film sam videla pre par meseci...strašno... Neko je ovde napisao da bi se farmske životinje prenamnožile kada ih mi ne bi jeli. To je potpuno netačna konstatacija. Ljudi uvećavaju njihov broj, jer je sve više ljudi na planeti, sve više hrane je potrebno, nažalost, većina ljudi jede meso, pa je tako i sve veći broj životinjskih farmi....da se ne ponavljam, svojevremeno sam i otvorila temu o tome. nakon što sam pročitala i videla dosta video zapisa o farmama, skoro da sam potpuno prestala da jedem meso jer sam duboko ubeđena da meso od tih životnja nije zdravo i da šteti ljudima.
Pogledajte ovu stranu, ima dosta linkova ,otvorite ih, u pitanju je sajt udruženja "Prijatelji životinja". I razmislite, kakvo je meso, koliko je zdravo meso životinja koje žive u ovakvim uslovima, koje su pod stresom, nakljukane antibioticima i hormonima....
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=548
I ja sam ranije smatrala da nije isto ubiti prase, tele i delfina...više ne mislim tako. Živ stvor je živ, ma kojoj vrsti pripadao, ubistvo je ubistvo i kad je u pitanju vrsta koja je nama simpatična, koju smatramo pametnom, ili vrsta za koju smo doneli presudu da je glupa, pa se zato može ubijati....baš je to čudno- ljudi uživaju da jedu "glupake".
U Africi jedu šimpanze i gorile, a to su svakako veoma inteligentne životinje, genetski nama veoma bliske. Ovaj pokolj delfina nas je uznemirio, a tu, u našem okruženju hiljade životinje se svakodnevno ubijaju da bi završile na našim tanjirima, i pošto je to naša "tradicionalna" hrana, ta ubistva ne osuđujemo. Licemerno...
Pogledajte ovu stranu, ima dosta linkova ,otvorite ih, u pitanju je sajt udruženja "Prijatelji životinja". I razmislite, kakvo je meso, koliko je zdravo meso životinja koje žive u ovakvim uslovima, koje su pod stresom, nakljukane antibioticima i hormonima....
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=548
I ja sam ranije smatrala da nije isto ubiti prase, tele i delfina...više ne mislim tako. Živ stvor je živ, ma kojoj vrsti pripadao, ubistvo je ubistvo i kad je u pitanju vrsta koja je nama simpatična, koju smatramo pametnom, ili vrsta za koju smo doneli presudu da je glupa, pa se zato može ubijati....baš je to čudno- ljudi uživaju da jedu "glupake".
U Africi jedu šimpanze i gorile, a to su svakako veoma inteligentne životinje, genetski nama veoma bliske. Ovaj pokolj delfina nas je uznemirio, a tu, u našem okruženju hiljade životinje se svakodnevno ubijaju da bi završile na našim tanjirima, i pošto je to naša "tradicionalna" hrana, ta ubistva ne osuđujemo. Licemerno...
Last edited by Anka on 08/05/2007 17:46, edited 1 time in total.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Joj Anka niðe veze, de èitaj pa¾ljivije...Anka wrote:Neko je ovde napisao da bi se farmske ¾ivotinje prenamno¾ile kada ih mi ne bi jeli. To je potpuno netaèna konstatacija. Ljudi uveæavaju njihov broj, jer je sve vi¹e ljudi na planeti, sve vi¹e hrane je potrebno, na¾alost, veæina ljudi jede meso, pa je tako i sve veæi broj ¾ivotinjskih farmi....da se ne ponavljam, svojevremeno sam i otvorila temu o tome.
Ljudi trebaju meso. Da nema te industrijske proizvodnje i ubijanja koko¹ki krava i svinja, ne bi bilo ¾ive du¹e na planeti vi¹e... Pojeli bi sve vrste...
-
Hierarchia
Naravno da ne znaci, ti izvodis neke silogizme koji veze nemaju sa mojim stavom.danas wrote:moram se ponoviti... na zalost...
@Hierarchia:
ne karikiram, ono sto govorim je logican zakljucak izveden iz tvojih postova... cijenis 'zivot' (izgleda da po tebi samo zivotnije, a ne i biljke imaju pravo na taj 'zivot') i osudjujes ljudski 'heliocentrizam' (???) a sama si uveliko podlozna antropomorfizmu...
da se vratimo na ono sto govoris -- ti tvrdis da je bol najvazniji kriterij... sto implicira da ako se sutra recimo ispostavi da delfini ne osjecaju nikakvu bol, bilo bi ih OK ubijati na ovaj nacin?
Bol sam navela zbog toga jer je to ono sto zivotinja dozivljava. Ona nema moralne i eticke principe, koje mogu imati ja. Pored boli, tu je 1001 razlog koji mogu navesti (opet samo u svoje ime).... Ma nebitno.
- danas
e jebiga... de se skontaj sta ti je argument, pa se javi...Hierarchia wrote:Naravno da ne znaci, ti izvodis neke silogizme koji veze nemaju sa mojim stavom.danas wrote:moram se ponoviti... na zalost...
@Hierarchia:
Bol sam navela zbog toga jer je to ono sto zivotinja dozivljava. Ona nema moralne i eticke principe, koje mogu imati ja. Pored boli, tu je 1001 razlog koji mogu navesti (opet samo u svoje ime).... Ma nebitno.
-
Hierarchia
Ima ih vise.danas wrote:e jebiga... de se skontaj sta ti je argument, pa se javi...Hierarchia wrote:Naravno da ne znaci, ti izvodis neke silogizme koji veze nemaju sa mojim stavom.danas wrote:moram se ponoviti... na zalost...
@Hierarchia:
Jos nesto. Mislim da je povlacenje tekstova iz "Zareza" (tek sad vidjeh) neke postmodernisticke lujke koja bi malo da sokira ionako izbezumljenu publiku najlosiji primjer navodne izopacenosti japanske tradicije i obicaja (nekad i sad).
-
SE7EN
Ma jok bolan , pa vidis li da ima vise krvi nego vode , a onaj je zamahnuo kao da je na panju drvodanas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
jer ovo najvise lici na akciju spasavanja kitova koji su se slucajno nasukali na obalu... i gdje ljudi pokusavaju konopcima da ih vrate u okean...
- danas
ne mora da znaci -- oni se ovako isjeku od korala i hridi i kamenja u plitkoj vodi... a ovako ih se spasava... vidjela sam ovo nekoliko puta, i bas ovako izgleda... ne tvrdim da jeste to, zato i trazim link za pricu... sta je posrijedi... ovi se kitovi ne smiju loviti koliko ja znam...SE7EN wrote:Ma jok bolan , pa vidis li da ima vise krvi nego vode , a onaj je zamahnuo kao da je na panju drvodanas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
jer ovo najvise lici na akciju spasavanja kitova koji su se slucajno nasukali na obalu... i gdje ljudi pokusavaju konopcima da ih vrate u okean...![]()
-
SE7EN
Naravno , nista ne mora da zanci ( trazila si link pa cemo vidjeti ) ali gledaj jedan kit je prerezan ispod grkljana , slike su male , ali jedno je skkroz otafrljena glava ....( ili mi se cini ) ali jedno je sigurno , zabijaju im kuke u predjelu vrata i glave ( to se vidi na dvije slike ) i tako ih izvlace napolje ...danas wrote:ne mora da znaci -- oni se ovako isjeku od korala i hridi i kamenja u plitkoj vodi... a ovako ih se spasava... vidjela sam ovo nekoliko puta, i bas ovako izgleda... ne tvrdim da jeste to, zato i trazim link za pricu... sta je posrijedi... ovi se kitovi ne smiju loviti koliko ja znam...SE7EN wrote:Ma jok bolan , pa vidis li da ima vise krvi nego vode , a onaj je zamahnuo kao da je na panju drvodanas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
jer ovo najvise lici na akciju spasavanja kitova koji su se slucajno nasukali na obalu... i gdje ljudi pokusavaju konopcima da ih vrate u okean...![]()
Kada se kitovi vracaju nazad , ispod njih se stave nosila i guras ih nazad ili dolazae jaki helikopteri transporteri koje jedino ima vojska ......ne znam , sazancemo sve ionako .......kako god ljut sam
- Anka
Draga moja, razumem tvoju dilemu, normalnom čoveku je ovo nemoguće da shvati, ali, nažalost, ovoliko krvi, konopci na čijim krajevima su metalne kuke koje zabadaju u telo kitova....ne,nije spašavanje, ovo je sadizam i iživljavanje.danas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
jer ovo najvise lici na akciju spasavanja kitova koji su se slucajno nasukali na obalu... i gdje ljudi pokusavaju konopcima da ih vrate u okean...
Evo linka, sve piše detaljno:
http://www.seashepherd.org/news/media_061129_1.html
- danas
fakat uzas...Anka wrote:Draga moja, razumem tvoju dilemu, normalnom čoveku je ovo nemoguće da shvati, ali, nažalost, ovoliko krvi, konopci na čijim krajevima su metalne kuke koje zabadaju u telo kitova....ne,nije spašavanje, ovo je sadizam i iživljavanje.danas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
-
Dog_Father
Ruzno. Bas ruzno.
Ali ja ipak bez mesa ne mogu.
Ali ja ipak bez mesa ne mogu.
-
Kwaheri
sto covjek moze bit stokadanas wrote:fakat uzas...Anka wrote:Draga moja, razumem tvoju dilemu, normalnom čoveku je ovo nemoguće da shvati, ali, nažalost, ovoliko krvi, konopci na čijim krajevima su metalne kuke koje zabadaju u telo kitova....ne,nije spašavanje, ovo je sadizam i iživljavanje.danas wrote:bez namjere da skrecem temu Anka -- ali ako mozes daj mi link za ove slike...
-
ztluhcs
Evo za¹to je (o)èuvanje delfina (izmeðu ostalog) bitno...
The ability to recognize oneself in a mirror is an exceedingly rare capacity in the animal kingdom. To date, only humans and great apes have shown convincing evidence of mirror self-recognition. Two dolphins were exposed to reflective surfaces, and both demonstrated responses consistent with the use of the mirror to investigate marked parts of the body. This ability to use a mirror to inspect parts of the body is a striking example of evolutionary convergence with great apes and humans.
Considered an indicator of self-awareness, mirror self-recognition (MSR) has long seemed limited to humans and apes. In both phylogeny and human ontogeny, MSR is thought to correlate with higher forms of empathy and altruistic behavior. Apart from humans and apes, dolphins and elephants are also known for such capacities. After the recent discovery of MSR in dolphins (Tursiops truncatus), elephants thus were the next logical candidate species. We exposed three Asian elephants (Elephas maximus) to a large mirror to investigate their responses. Animals that possess MSR typically progress through four stages of behavior when facing a mirror: (i) social responses, (ii) physical inspection (e.g., looking behind the mirror), (iii) repetitive mirror-testing behavior, and (iv) realization of seeing themselves. Visible marks and invisible sham-marks were applied to the elephants' heads to test whether they would pass the litmus "mark test" for MSR in which an individual spontaneously uses a mirror to touch an otherwise imperceptible mark on its own body. Here, we report a successful MSR elephant study and report striking parallels in the progression of responses to mirrors among apes, dolphins, and elephants. These parallels suggest convergent cognitive evolution most likely related to complex sociality and cooperation.
---
The new finding with the dolphins, Dr. Reiss said, "opens the discussion about brain
evolution because the brains of primates and dolphins have evolved along very different
lines for more than 60 million years."
Dolphin brains lack a primatelike frontal lobe, Dr. Marino said. The neocortex of
dolphins and other cetaceans is organized differently from that of primates, she added,
suggesting that these brains "arrived at the same cognitive place" while evolving
differently. That phenomenon is called convergent evolution.
The ability to recognize oneself in a mirror is an exceedingly rare capacity in the animal kingdom. To date, only humans and great apes have shown convincing evidence of mirror self-recognition. Two dolphins were exposed to reflective surfaces, and both demonstrated responses consistent with the use of the mirror to investigate marked parts of the body. This ability to use a mirror to inspect parts of the body is a striking example of evolutionary convergence with great apes and humans.
Considered an indicator of self-awareness, mirror self-recognition (MSR) has long seemed limited to humans and apes. In both phylogeny and human ontogeny, MSR is thought to correlate with higher forms of empathy and altruistic behavior. Apart from humans and apes, dolphins and elephants are also known for such capacities. After the recent discovery of MSR in dolphins (Tursiops truncatus), elephants thus were the next logical candidate species. We exposed three Asian elephants (Elephas maximus) to a large mirror to investigate their responses. Animals that possess MSR typically progress through four stages of behavior when facing a mirror: (i) social responses, (ii) physical inspection (e.g., looking behind the mirror), (iii) repetitive mirror-testing behavior, and (iv) realization of seeing themselves. Visible marks and invisible sham-marks were applied to the elephants' heads to test whether they would pass the litmus "mark test" for MSR in which an individual spontaneously uses a mirror to touch an otherwise imperceptible mark on its own body. Here, we report a successful MSR elephant study and report striking parallels in the progression of responses to mirrors among apes, dolphins, and elephants. These parallels suggest convergent cognitive evolution most likely related to complex sociality and cooperation.
---
The new finding with the dolphins, Dr. Reiss said, "opens the discussion about brain
evolution because the brains of primates and dolphins have evolved along very different
lines for more than 60 million years."
Dolphin brains lack a primatelike frontal lobe, Dr. Marino said. The neocortex of
dolphins and other cetaceans is organized differently from that of primates, she added,
suggesting that these brains "arrived at the same cognitive place" while evolving
differently. That phenomenon is called convergent evolution.
-
tempora
Ja sam prozivanjem "nase janjetine" reagovala na ovo.Ne mogu sada da se sjetim imena francuske glumice koja je i taj cin "izjedanja" i ubijanja smatrala barbarizmom i pokrenula kampanje protiv istoga.ztluhcs wrote:Jel ih još uvijek ubijaju pod onom šupljom "za naučne svrhe". Ako se ne varam tako su zaobilazili zakon o ubijanju kitova pa ih klali zbog "proučavanja".
Japanci su naopak narod pa nek priča ko šta hoće...
Stoga, hjedoh samo reci, naopako je ono sto nije postavljeno kao norma u nekom od naroda.A ne znam nesto, da se i jedan narod moze pohvaliti da nema svojih izopacenosti-te stoga mi zasmeta da su Japanci ( a nemam rodbine medju njima!) nesto naopakiji od ostalih.
-
ztluhcs
Kao ¹to rekoh ranije mo¾ete se hvatati za neku izjavu (bez tumaèenja) koliko god ¾elite - meni ne smeta. Mo¾ete je okretati i ¹timati isto tako. Mo¾ete je silovati i koristiti koliko god ¾elite...
Ne ¾elim ni pisati ni obja¹njavati ¹ta je mi¹ljeno pod tim. Kao ¹to sam napisao ranije "japanski nacionalni sportovi" su prièa za druge teme, a i sama èinjenica da su specifièni samo za njih a ne za ostatak planete.
A do te teme ostajte mi politièki, vjerski i nacionalno korektni
Ne ¾elim ni pisati ni obja¹njavati ¹ta je mi¹ljeno pod tim. Kao ¹to sam napisao ranije "japanski nacionalni sportovi" su prièa za druge teme, a i sama èinjenica da su specifièni samo za njih a ne za ostatak planete.
A do te teme ostajte mi politièki, vjerski i nacionalno korektni
-
tempora
Nista ja od tvoga izrecenoga ne silujemztluhcs wrote:Kao što rekoh ranije možete se hvatati za neku izjavu (bez tumačenja) koliko god želite - meni ne smeta. Možete je okretati i štimati isto tako. Možete je silovati i koristiti koliko god želite...
Ne želim ni pisati ni objašnjavati šta je mišljeno pod tim. Kao što sam napisao ranije "japanski nacionalni sportovi" su priča za druge teme, a i sama činjenica da su specifični samo za njih a ne za ostatak planete.
A do te teme ostajte mi politički, vjerski i nacionalno korektni
-
SE7EN
Zato mogu ja . Doticna " dama " se zove Brigite Bardo i rekla je sljedece:tempora wrote:Ja sam prozivanjem "nase janjetine" reagovala na ovo.Ne mogu sada da se sjetim imena francuske glumice koja je i taj cin "izjedanja" i ubijanja smatrala barbarizmom i pokrenula kampanje protiv istoga.ztluhcs wrote:Jel ih jo¹ uvijek ubijaju pod onom ¹upljom "za nauène svrhe". Ako se ne varam tako su zaobilazili zakon o ubijanju kitova pa ih klali zbog "prouèavanja".
Japanci su naopak narod pa nek prièa ko ¹ta hoæe...
Stoga, hjedoh samo reci, naopako je ono sto nije postavljeno kao norma u nekom od naroda.A ne znam nesto, da se i jedan narod moze pohvaliti da nema svojih izopacenosti-te stoga mi zasmeta da su Japanci ( a nemam rodbine medju njima!) nesto naopakiji od ostalih.
Muslimanski obicaj klanja ovce za Kurban mi je odvratan i barbarski i ....."
Kako Francuzi kolju krave i ovce Brizitka nam nije objasnila ( vjeoravotno svilenim koncem ) Inace cuvena BB je veliki simpatizer Karadjica i Milosevica ." Posjeticu sve srpske zemlje " aludirajuci na Kosovo , rs , sao Krajinu u hrvtaskoj ......rekla je u jednom intervjuu vremesna glumica koja vazi za zastitnika zivotinja ali ne i za zastitinka ljudi koje gazi Slobina vojska .Toliko o Brizitki .A sto se tice tebe draga nasa Tempora , vrlo i neobicno cijenim tvoj doprinos na ovom forumu .Sa uzitkom citam ono sto pises .Ali ubacivanje kokosa i crva i muha ....i drugih skakvaca i gmizavaca koji takodje osjecaju bol , sa delfinima je zaista i stvarno van dometa mog razmisljanja .Porediti naseg seljaka koji nekliko hiljada godina okrece janje na raznju i kolje kokos na panju (" u Boziju dozvolu " ako se tako moze reci ) dakle to porediti sa onim japanskim monstrumima koji kao samuraji sabljma muce i kasape delfine , to je kao da poredis cetnike i djecu koja beru tresnje .Svkao ponekad trabunja .