Nepismenost na forumu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Uvesti test?

da
15
68%
ne
0
No votes
samo cetvrtkom
7
32%

Total votes: 22

delimiter

Post by delimiter »

...koja je po "defaultu" tamo), taj server nece moci "rezolvirati" adrese na internetu...

Mozemo li takodjer zabraniti i ove anglizme u nasem divnom, prebogatom jeziku?!![/b]
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

...
Last edited by _BaykoNoor_ on 23/08/2004 01:09, edited 1 time in total.
Pooll

Post by Pooll »

_BaykoNoor_ wrote:Ja bih htio predloziti da jedan dan pisemo latinicom,drugi cirilicom.To naravno iziskuje potrebu nabavke i podjele cirilicnih tastatura,sto ce moderatori uraditi od sebe draga srca.
na ovaj nacin ispostovacemo potpuno odluku o konstitutivnosti svih naroda,te istaknuti svu ljepotu nasih jezika.
:P

Ne treba ti cirilicna tastatura da pises cirilicom... zna to kame... 8-)

Ja sam primjetio da se slabo ovdje govori hrvatski jezik... bojim se da su ugrozeni hrvati nam :cry: :(

:D
winetou

Post by winetou »

Pravopis je dogovorena stvar, tj. nije prirodan. Jezik zivi svoj zivot, ali svi ste pohadjali peti i sesti razred osnovne pa ne bi bilo lose ni pravopisa se pridrzavati :D
manijak1

Post by manijak1 »

Nekad valja i gubiti :D sa stilom :D .Petica je legla , razumite li Vi mene :D :D :D :D .
Ako ne razumijete :D onda sam se izjasnio da ćirilicu još nisam savladao :D :D a ko je spomenuo marisanu ?
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ja sam prvi kojeg bi trebali sutnuti sto se tice pismenosti. Jebiga dugo zivim u dijaspori nepisem/necitam nas jezik. Kada sam dosao u Ameriku bukvalno sam prevodio sa naseg na Engleski, sada bukvalno ponekad prevodim sa Engleskog na nas. Ako primjetite neke greske u mom pisanju to je zbog tehnickih razloga. Hvala :-D
sister

Post by sister »

Stochar, slazem se apsolutno sa tobom i tvojim konstatacijama, mislim, dijelim tvoje misljenje (nisam lego-kockice da se slazem)... Nevjerovatno je koliko nam je omladina nepismena, cast izuzecima, ali oni su nazalost jaaaaaaaaaako rijetki na sarajevo-x :sad:

I ja se zgrazavam na izraze poput: bijo, vidijo, krenio isl. a da ne pricamo o prostaklucima kojima se isti sluze da bi docarali svoja osjecanja... kada covjek pogleda neki od hrvatskih ili SCG foruma, prosto se postidi (NA ZALOST), kada ih uporedi sa ovim nasim... SMRC! :sad: Ja stvarno ne znam sta nastavnici i profesori bosanskog/hrvatskog/srpskog rade u skolama... Ocito ne opismenjavaju...
:x
SO, GO TEST GO!!!
konyan

Post by konyan »

sister wrote:Stochar, slazem se apsolutno sa tobom i tvojim konstatacijama, mislim, dijelim tvoje misljenje (nisam lego-kockice da se slazem)... Nevjerovatno je koliko nam je omladina nepismena, cast izuzecima, ali oni su nazalost jaaaaaaaaaako rijetki na sarajevo-x :sad:

I ja se zgrazavam na izraze poput: bijo, vidijo, krenio isl. a da ne pricamo o prostaklucima kojima se isti sluze da bi docarali svoja osjecanja... kada covjek pogleda neki od hrvatskih ili SCG foruma, prosto se postidi (NA ZALOST), kada ih uporedi sa ovim nasim... SMRC! :sad: Ja stvarno ne znam sta nastavnici i profesori bosanskog/hrvatskog/srpskog rade u skolama... Ocito ne opismenjavaju...
:x
SO, GO TEST GO!!!
Sta hoces da kazes; da su tamo ljudi pismeniji. Ma daj sestro. Nije to prostorno vezana pojava.
debela

Post by debela »

nego, ko bi to bio mjerodavan da ocijeni rezultate testa i da prolaznu ocjenu? hajmo sad jos jednu anketu..
manijak1

Post by manijak1 »

Njihove Visosti :D :D Mode - Admi - :D valjda .
Mada treba uvesti i stilske figure .
Nego čemu ocjene :D
debela

Post by debela »

manijak1 wrote:Njihove Visosti :D :D Mode - Admi - :D valjda .
Mada treba uvesti i stilske figure .
Nego čemu ocjene :D
odlican pokazatelj besmislenosti prijedloga.
manijak1

Post by manijak1 »

Debo bona :D Dobro Jutro :D
debela

Post by debela »

dobro je, ugrijalo je :)
manijak1

Post by manijak1 »

Molim lijepo , početna slova u rečenici se pišu početnim :D :D velikim slovom , kao npr.
Administratori će nas ocjenjivati :D :D ko ne prođe test relativne pismenosti biće :D :D suspendiran na određeno vrijeme :D .
sister

Post by sister »

Sta hoces da kazes; da su tamo ljudi pismeniji. Ma daj sestro. Nije to prostorno vezana pojava.
Nije prostorno vezana, vec je ocito vezana za prosvjetu iliti obrazovanje i neki opsti nivo kulture. Ne dizem ja njih u nebesa, ne daj Boze, vec samo kazem da se tamo stvarno mnogo vise paznje na to obraca nego ovdje. Pa pogledajte samo kakve su nam novine i televizija po tom pitanju! U najtiraznijim, a i drugim dnevnim novinama, nece proci dan, a da se ne vidi neki kritican kiks u pravopisnom ili grmatickom smislu. I to ja nisam nikakav ekspert!!!
Ne treba ici dalje od sljedeceg: Neki dan, ja kupih knjigu na onom mini sajmu pred Ekonomijom, nasa izdavacka kuca (cini mi se nova - nisam do sada vidjala te korice), i kada sam dosla kuci pogledam malo bolje, kad na minimalisticki uradjenim koricama pise: "svijetska knjizevnost"!!!!! :x :x :x
Mislim da ne moram dalje pojasnjavati!!!! E, kako ce nam narod biti pismen kada se na knjizevnim djelima tako pise!!! E, pa zbog toga treba "kaznjavati" sve nepismene javne istupe - u bilo kojoj formi!!
winetou

Post by winetou »

Dijaspora jos i zna pravopis za razliku od onih koji se jos nisu odrodili. :D

Uzas kako pisete u medijima npr svijetska knjizevnost i jos mnogo toga. U zemlji sa 7 univerziteta :(
Skratite sebi muke pa predjite na ekavicu.

PS. Smeta mi sto intervju nekoga iz Hrvatske ili Srbije objavljuju onako kako on govori. Van svake pameti :oops:
Post Reply