mladi roditelji

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Pearl

Post by Pearl »

ines.c wrote:Mozda i grijesim,ali mi se cini da mladji ljudi drugacije odgajaju svoju djecu cak su strozi u odgoju,znam u vlastitoj porodici da su starija djeca tj prva uvjek bila ruzena kad se glupiraju,ozbiljno se sa njima razgovaralo kao sa odraslim ljudima,a ovi sto dodju poslje "hajd pusti ga,neka ga nek rusi sve redom po stanu... :D naravno ovo nije pravilo ali je vrlo cesto :)
ovo je uvijek tako, neovisno od starosti roditelja .. :D na prvom djetetu se "kale", ispoljavaju se svi strahovi.. u drustvu imamo raje i mladjih i starijih roditelja.. ali za skoro sve vazi da su starija djeca "probijala led" i za sebe i za mladje... i da se mladjima preko svega prelazi... :)
funaki

#52 Re: mladi roditelji

Post by funaki »

Pearl wrote:
funaki wrote:
Pearl wrote:
biti mlad roditelj je sigurno bolje, ako nista jer imas vise zivaca i snage a i bake i dede su dovoljno mladi da su djeci interesantni... ako se ima uslova..

E ako su ovo razlozi, 'hebi ga onda!!!
'hebi ga onda ti... ja sam rekla da su ovo razlozi da imas djecu kad si mladji...

ili ti mislis da ces djecu vise voljeti jedino ako si mlad, da ces se bolje brinuti o njima ako si mlad :roll: :-) or what?...

poenta je da dijete treba imati kad ostvaris uslove, a ne kad se "omakne" .. ako mozes kad si mlad, jos bolje... ja svoje dijete, ako ga rodim u 30-toj necu nista manje voljeti, ni birnuti se o njemu nego sto bi to radila da sam ga rodila sa 20.. a sa 30 cu moci i da mu pruzim normalan zivor, sto sa 20 sigurno ne bih mogla...

Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad? :?

Ostalo... ti je OK! :D
zena21

#53 Re: mladi roditelji

Post by zena21 »

Ostalo... ti je OK! :D[/quote]

Sve je lako kad si mlad... Svako odijelo dobro ti stoji... :D :D
tempora

Post by tempora »

Pearl wrote:
ines.c wrote:Mozda i grijesim,ali mi se cini da mladji ljudi drugacije odgajaju svoju djecu cak su strozi u odgoju,znam u vlastitoj porodici da su starija djeca tj prva uvjek bila ruzena kad se glupiraju,ozbiljno se sa njima razgovaralo kao sa odraslim ljudima,a ovi sto dodju poslje "hajd pusti ga,neka ga nek rusi sve redom po stanu... :D naravno ovo nije pravilo ali je vrlo cesto :)
ovo je uvijek tako, neovisno od starosti roditelja .. :D na prvom djetetu se "kale", ispoljavaju se svi strahovi.. u drustvu imamo raje i mladjih i starijih roditelja.. ali za skoro sve vazi da su starija djeca "probijala led" i za sebe i za mladje... i da se mladjima preko svega prelazi... :)
Onda su se izgleda sva koplja na meni polomila, kao na jedinom djetetu. :D

Ja nista ne razumijem od ove teme.Niti mladost uslovljava nestabilnost, niti starost stabilnost.Ja sam roditelj po prvi put u 35toj.Kako sam uopste mogla postati roditelj u 20tim ( iako o tome tada nisam ni pomislila), sa koferom u ruci, punim studentskih knjiga bez carapa na nogama trazila mjesto gdje cu prespavati.Za moje generacije, to doba se neminovno vezuje za rat.Za prezivljavanje.
Moze se ovdje palamuditi do mile volje, o kojekakvim luksuzima tipa, cekali da se smjeste, situiraju pa po stare dane radjali djecu i slicne ublehe povrsnog razmisljanja.Svaki covjek je prica za sebe i svako zivljenje splet raznih okolnosti.Kao da postoji jedan recept za svakog covjeka i zivotnu fazu u kojoj se nalazi-pa po tom receptu on u zivot unosi te malo partnera, te malo sigurnosti, te malo djece, te malo uspjeha-pa mu onda svi cestitaju na spravljenom kolacu! :?
funaki

#55 Re: mladi roditelji

Post by funaki »

zena21 wrote:Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad? :?

Sve je lako kad si mlad... Svako odijelo dobro ti stoji... :D :D[/quote]

Prljavci, e moram to sad preslusati, mozda i skontam... :D
Pearl

#56 Re: mladi roditelji

Post by Pearl »

funaki wrote:
Pearl wrote:
funaki wrote:
E ako su ovo razlozi, 'hebi ga onda!!!
'hebi ga onda ti... ja sam rekla da su ovo razlozi da imas djecu kad si mladji...

ili ti mislis da ces djecu vise voljeti jedino ako si mlad, da ces se bolje brinuti o njima ako si mlad :roll: :-) or what?...

poenta je da dijete treba imati kad ostvaris uslove, a ne kad se "omakne" .. ako mozes kad si mlad, jos bolje... ja svoje dijete, ako ga rodim u 30-toj necu nista manje voljeti, ni birnuti se o njemu nego sto bi to radila da sam ga rodila sa 20.. a sa 30 cu moci i da mu pruzim normalan zivor, sto sa 20 sigurno ne bih mogla...

pa jer imas vise zivaca.. imam par komsija koji su djecu dobili kao malo stariji parovi.. nemaju zivaca da se igraju s njima puno, puno brze planu.. a ne mogu ni da trce za njima kao neki 20-godisnjaci :D:D

meni su babe i dede bili neodvojivi dio djetinjstva.. bili su mi "raja", a kad sam krenula u obdaniste, zestoko sam protestvovala... :D
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom.... :-?
Pearl

Post by Pearl »

tempora wrote:
Pearl wrote:
Onda su se izgleda sva koplja na meni polomila, kao na jedinom djetetu. :D

Ja nista ne razumijem od ove teme.Niti mladost uslovljava nestabilnost, niti starost stabilnost.Ja sam roditelj po prvi put u 35toj.Kako sam uopste mogla postati roditelj u 20tim ( iako o tome tada nisam ni pomislila), sa koferom u ruci, punim studentskih knjiga bez carapa na nogama trazila mjesto gdje cu prespavati.Za moje generacije, to doba se neminovno vezuje za rat.Za prezivljavanje.
Moze se ovdje palamuditi do mile volje, o kojekakvim luksuzima tipa, cekali da se smjeste, situiraju pa po stare dane radjali djecu i slicne ublehe povrsnog razmisljanja.Svaki covjek je prica za sebe i svako zivljenje splet raznih okolnosti.Kao da postoji jedan recept za svakog covjeka i zivotnu fazu u kojoj se nalazi-pa po tom receptu on u zivot unosi te malo partnera, te malo sigurnosti, te malo djece, te malo uspjeha-pa mu onda svi cestitaju na spravljenom kolacu! :?
bar ovdje kod nas na to se i svelo nazalost.:(:(

ne mogu da vjerujem kad cujem da se roditelji prepucavaju cije je dijete prije naucilo slova, cije je "pametnije".. sad djecu salju u skolu ako moze kako sa 5 godina, da bude "bolje" od svojih vrsnjaka :(:( jebo djete i djetinjstvo, nek se starci imaju cim pohvaliti na mahalskim dernecima :(
Saian

Post by Saian »

MRAVOJED wrote:komi bolan :D pa jel ti stvarno misliš da bi ja mogao imati djecu :? :D :D :D ili još bolje trebao imati :D
a sto me presijeche :D na moment pa i jedan je previshe :D :D :D
funaki

#59 Re: mladi roditelji

Post by funaki »

Pearl wrote:
pa jer imas vise zivaca.. imam par komsija koji su djecu dobili kao malo stariji parovi.. nemaju zivaca da se igraju s njima puno, puno brze planu.. a ne mogu ni da trce za njima kao neki 20-godisnjaci :D:D

meni su babe i dede bili neodvojivi dio djetinjstva.. bili su mi "raja", a kad sam krenula u obdaniste, zestoko sam protestvovala... :D
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom.... :-?
Ubijedila si me..., idem se zeniti :D :D :D

Uh, pa i nisam tako mlad... :lol: a i zivci poslije faxa... :-)
zena21

#60 Re: mladi roditelji

Post by zena21 »

funaki wrote:
Pearl wrote:

Ja jest te tesko nagovoriti :lol: :lol: :lol: :lol:
Pearl

#61 Re: mladi roditelji

Post by Pearl »

funaki wrote:
Pearl wrote:

ja sam i inace ters :D:D tako da kod mene taj faktor godina svakako ne vazi :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

hehe :-)
Vingo

Post by Vingo »

Osim sto potpisujem temporu, mogla bih dodati i to da je mnogo vaznije to kako roditelj roditeljstvo shvata - kao obavezu, kao default, kao izazov, kao proces ili nesto osmo...
Dobar roditelj je onaj koji nema roditeljsku sujetu, kog nije stid da uci i pita....a ne onaj ko je najbolji samim tim jer se pokazalo da je plodan, koji zna sve sto treba da zna ili ima 20 ili 40 godina.
Saian

Post by Saian »

samo da kazhem da su moji shampioni u ovoj kategoriji roditeljstva, eto d ane bude da ne dijelim komplimente :D :D :D (jooooooooooooooooj :D) mama, tata pozdrav jedan imate :)
funaki

#65 Re: mladi roditelji

Post by funaki »

zena21 wrote:
funaki wrote:
Pearl wrote:

Ja jest te tesko nagovoriti :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: Kako tebe nagovorise??? :D
zena21

Post by zena21 »

Moj izbor... Niko me nagovar'o nije :D

Bila mlada, luda, zaljubljena... Znas vec kako to ide :-) :-)
funaki

Post by funaki »

zena21 wrote:Moj izbor... Niko me nagovar'o nije :D

Aha, ti si njega nagovorila... :D :D :D
zena21

Post by zena21 »

funaki wrote:

hajmo reci da je bilo uzajamno :D
funaki

Post by funaki »

zena21 wrote:
funaki wrote:

hajmo reci da je bilo uzajamno :D

:thumbup:
ines.c

Post by ines.c »

Image

Image
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

mostarac wrote:Ja pomislim: "Boze, jos jedan par koji radi samo za pelene" :D
:roll:

Jesil' to gledo Bugarija?! :D
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Meni su brak i dobijanje djece u ranim dvadesetim godinama bili uvijek nekako pomalo seljački, ono djeca se žene i dobijaju djecu a niti znaju gdje im je glava a gdje guzica.. :-)
Još uvijek nisam promijenio mišljenje, jer se pokazalo da se kod mene nakon završetka gimnazije (1998g) izvjenčavao uglavnom onako "siroviji" dio razreda (važno se udati i dobit' dijete, hebeš sve ostalo), dok su pismeniji ljudi ili tek sad počeli sad vjenčanjima (dakle sa 27-28 godina) ili se nikako nisu vjenčali..
zena21

Post by zena21 »

Znaci oni koji se udaju/ozene rano su seljaci i "sirovi", a oni koji to urade kasnije ili nikako su "pismeni"... :? :?

Izvini jarane, nidje veze :roll:
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

zena21 wrote:Znaci oni koji se udaju/ozene rano su seljaci i "sirovi", a oni koji to urade kasnije ili nikako su "pismeni"... :? :?

Ne mora značiti, ali je uglavnom tako. Upravo znam za slučaj jedne curice na faksu koja ima 21. god. i hoće da se uda za momka s kojim hoda 5 mjeseci, razlog - ne daju joj njeni da prespava kod njega. Znači seljakluk, mahalski mentalitet, (iako se ponaša i izgleda dosta urbano), gdje se udaje da bi familija bila sretna i zadovoljna. Osim toga, mišljenja sam da se ne možeš sasvim razviti kao ličnost kad se sa 20 godina posvetiš braku i djetetu, tj. da ti emocionalni razvoj počne vrlo rano počinje stagnirati. To je moje mišljenje i niti ga ja mogu dokazati niti ga bilo ko može osporiti, apsolutno subjektivno.

I usput, jaranice (da prihvatim žargon ulice kad ti je on bliži), nisam ti ja jaran :-)
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

alphonse kauders wrote:
zena21 wrote:Znaci oni koji se udaju/ozene rano su seljaci i "sirovi", a oni koji to urade kasnije ili nikako su "pismeni"... :? :?

Ne mora značiti, ali je uglavnom tako. Upravo znam za slučaj jedne curice na faksu koja ima 21. god. i hoće da se uda za momka s kojim hoda 5 mjeseci, razlog - ne daju joj njeni da prespava kod njega. Znači seljakluk, mahalski mentalitet, (iako se ponaša i izgleda dosta urbano), gdje se udaje da bi familija bila sretna i zadovoljna. Osim toga, mišljenja sam da se ne možeš sasvim razviti kao ličnost kad se sa 20 godina posvetiš braku i djetetu, tj. da ti emocionalni razvoj počne vrlo rano počinje stagnirati. To je moje mišljenje i niti ga ja mogu dokazati niti ga bilo ko može osporiti, apsolutno subjektivno.

I usput, jaranice (da prihvatim žargon ulice kad ti je on bliži), nisam ti ja jaran :-)
Samo da ti kažem da si u ovom i prethodnom postu pokaz'o da si papak. :oops:
Post Reply