ovo je uvijek tako, neovisno od starosti roditelja ..ines.c wrote:Mozda i grijesim,ali mi se cini da mladji ljudi drugacije odgajaju svoju djecu cak su strozi u odgoju,znam u vlastitoj porodici da su starija djeca tj prva uvjek bila ruzena kad se glupiraju,ozbiljno se sa njima razgovaralo kao sa odraslim ljudima,a ovi sto dodju poslje "hajd pusti ga,neka ga nek rusi sve redom po stanu...naravno ovo nije pravilo ali je vrlo cesto
mladi roditelji
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Pearl
-
funaki
#52 Re: mladi roditelji
Pearl wrote:'hebi ga onda ti... ja sam rekla da su ovo razlozi da imas djecu kad si mladji...funaki wrote:Pearl wrote:
biti mlad roditelj je sigurno bolje, ako nista jer imas vise zivaca i snage a i bake i dede su dovoljno mladi da su djeci interesantni... ako se ima uslova..
E ako su ovo razlozi, 'hebi ga onda!!!
ili ti mislis da ces djecu vise voljeti jedino ako si mlad, da ces se bolje brinuti o njima ako si mlad![]()
or what?...
poenta je da dijete treba imati kad ostvaris uslove, a ne kad se "omakne" .. ako mozes kad si mlad, jos bolje... ja svoje dijete, ako ga rodim u 30-toj necu nista manje voljeti, ni birnuti se o njemu nego sto bi to radila da sam ga rodila sa 20.. a sa 30 cu moci i da mu pruzim normalan zivor, sto sa 20 sigurno ne bih mogla...
Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad?
Ostalo... ti je OK!
- zena21
#53 Re: mladi roditelji
Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad?
Ostalo... ti je OK!
[/quote]
Sve je lako kad si mlad... Svako odijelo dobro ti stoji...

Ostalo... ti je OK!
Sve je lako kad si mlad... Svako odijelo dobro ti stoji...
-
tempora
Onda su se izgleda sva koplja na meni polomila, kao na jedinom djetetu.Pearl wrote:ovo je uvijek tako, neovisno od starosti roditelja ..ines.c wrote:Mozda i grijesim,ali mi se cini da mladji ljudi drugacije odgajaju svoju djecu cak su strozi u odgoju,znam u vlastitoj porodici da su starija djeca tj prva uvjek bila ruzena kad se glupiraju,ozbiljno se sa njima razgovaralo kao sa odraslim ljudima,a ovi sto dodju poslje "hajd pusti ga,neka ga nek rusi sve redom po stanu...naravno ovo nije pravilo ali je vrlo cesto
na prvom djetetu se "kale", ispoljavaju se svi strahovi.. u drustvu imamo raje i mladjih i starijih roditelja.. ali za skoro sve vazi da su starija djeca "probijala led" i za sebe i za mladje... i da se mladjima preko svega prelazi...
Ja nista ne razumijem od ove teme.Niti mladost uslovljava nestabilnost, niti starost stabilnost.Ja sam roditelj po prvi put u 35toj.Kako sam uopste mogla postati roditelj u 20tim ( iako o tome tada nisam ni pomislila), sa koferom u ruci, punim studentskih knjiga bez carapa na nogama trazila mjesto gdje cu prespavati.Za moje generacije, to doba se neminovno vezuje za rat.Za prezivljavanje.
Moze se ovdje palamuditi do mile volje, o kojekakvim luksuzima tipa, cekali da se smjeste, situiraju pa po stare dane radjali djecu i slicne ublehe povrsnog razmisljanja.Svaki covjek je prica za sebe i svako zivljenje splet raznih okolnosti.Kao da postoji jedan recept za svakog covjeka i zivotnu fazu u kojoj se nalazi-pa po tom receptu on u zivot unosi te malo partnera, te malo sigurnosti, te malo djece, te malo uspjeha-pa mu onda svi cestitaju na spravljenom kolacu!
-
funaki
#55 Re: mladi roditelji
Sve je lako kad si mlad... Svako odijelo dobro ti stoji...zena21 wrote:Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad?![]()
Ostalo... ti je OK!
Prljavci, e moram to sad preslusati, mozda i skontam...
-
Pearl
#56 Re: mladi roditelji
pa jer imas vise zivaca.. imam par komsija koji su djecu dobili kao malo stariji parovi.. nemaju zivaca da se igraju s njima puno, puno brze planu.. a ne mogu ni da trce za njima kao neki 20-godisnjacifunaki wrote:Pearl wrote:'hebi ga onda ti... ja sam rekla da su ovo razlozi da imas djecu kad si mladji...funaki wrote:
E ako su ovo razlozi, 'hebi ga onda!!!
ili ti mislis da ces djecu vise voljeti jedino ako si mlad, da ces se bolje brinuti o njima ako si mlad![]()
or what?...
poenta je da dijete treba imati kad ostvaris uslove, a ne kad se "omakne" .. ako mozes kad si mlad, jos bolje... ja svoje dijete, ako ga rodim u 30-toj necu nista manje voljeti, ni birnuti se o njemu nego sto bi to radila da sam ga rodila sa 20.. a sa 30 cu moci i da mu pruzim normalan zivor, sto sa 20 sigurno ne bih mogla...
Eh, to ja ne kontam, zasto je bolje kad si mlad?![]()
Ostalo... ti je OK!
meni su babe i dede bili neodvojivi dio djetinjstva.. bili su mi "raja", a kad sam krenula u obdaniste, zestoko sam protestvovala...
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom....
-
Pearl
bar ovdje kod nas na to se i svelo nazalost.tempora wrote:Onda su se izgleda sva koplja na meni polomila, kao na jedinom djetetu.Pearl wrote:ovo je uvijek tako, neovisno od starosti roditelja ..ines.c wrote:Mozda i grijesim,ali mi se cini da mladji ljudi drugacije odgajaju svoju djecu cak su strozi u odgoju,znam u vlastitoj porodici da su starija djeca tj prva uvjek bila ruzena kad se glupiraju,ozbiljno se sa njima razgovaralo kao sa odraslim ljudima,a ovi sto dodju poslje "hajd pusti ga,neka ga nek rusi sve redom po stanu...naravno ovo nije pravilo ali je vrlo cesto
na prvom djetetu se "kale", ispoljavaju se svi strahovi.. u drustvu imamo raje i mladjih i starijih roditelja.. ali za skoro sve vazi da su starija djeca "probijala led" i za sebe i za mladje... i da se mladjima preko svega prelazi...
![]()
Ja nista ne razumijem od ove teme.Niti mladost uslovljava nestabilnost, niti starost stabilnost.Ja sam roditelj po prvi put u 35toj.Kako sam uopste mogla postati roditelj u 20tim ( iako o tome tada nisam ni pomislila), sa koferom u ruci, punim studentskih knjiga bez carapa na nogama trazila mjesto gdje cu prespavati.Za moje generacije, to doba se neminovno vezuje za rat.Za prezivljavanje.
Moze se ovdje palamuditi do mile volje, o kojekakvim luksuzima tipa, cekali da se smjeste, situiraju pa po stare dane radjali djecu i slicne ublehe povrsnog razmisljanja.Svaki covjek je prica za sebe i svako zivljenje splet raznih okolnosti.Kao da postoji jedan recept za svakog covjeka i zivotnu fazu u kojoj se nalazi-pa po tom receptu on u zivot unosi te malo partnera, te malo sigurnosti, te malo djece, te malo uspjeha-pa mu onda svi cestitaju na spravljenom kolacu!
ne mogu da vjerujem kad cujem da se roditelji prepucavaju cije je dijete prije naucilo slova, cije je "pametnije".. sad djecu salju u skolu ako moze kako sa 5 godina, da bude "bolje" od svojih vrsnjaka
-
funaki
#59 Re: mladi roditelji
Ubijedila si me..., idem se zenitiPearl wrote:
pa jer imas vise zivaca.. imam par komsija koji su djecu dobili kao malo stariji parovi.. nemaju zivaca da se igraju s njima puno, puno brze planu.. a ne mogu ni da trce za njima kao neki 20-godisnjaci:D
meni su babe i dede bili neodvojivi dio djetinjstva.. bili su mi "raja", a kad sam krenula u obdaniste, zestoko sam protestvovala...![]()
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom....
Uh, pa i nisam tako mlad...
- zena21
#60 Re: mladi roditelji
Ja jest te tesko nagovoritifunaki wrote:Ubijedila si me..., idem se zenitiPearl wrote:
pa jer imas vise zivaca.. imam par komsija koji su djecu dobili kao malo stariji parovi.. nemaju zivaca da se igraju s njima puno, puno brze planu.. a ne mogu ni da trce za njima kao neki 20-godisnjaci:D
meni su babe i dede bili neodvojivi dio djetinjstva.. bili su mi "raja", a kad sam krenula u obdaniste, zestoko sam protestvovala...![]()
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom....![]()
![]()
![]()
Uh, pa i nisam tako mlad...a i zivci poslije faxa...
-
Pearl
#61 Re: mladi roditelji
ja sam i inace tersfunaki wrote:Ubijedila si me..., idem se zenitiPearl wrote:
ne znam hoce li npr moji roditelji biti u istoj snazi i sa zivcima kao moji babe i dede. doduse, kad razmislim, to sad vise i nema veze sa godinama, nego sa tempom zivota, sekiracijom, ratom....![]()
![]()
![]()
-
Vingo
Osim sto potpisujem temporu, mogla bih dodati i to da je mnogo vaznije to kako roditelj roditeljstvo shvata - kao obavezu, kao default, kao izazov, kao proces ili nesto osmo...
Dobar roditelj je onaj koji nema roditeljsku sujetu, kog nije stid da uci i pita....a ne onaj ko je najbolji samim tim jer se pokazalo da je plodan, koji zna sve sto treba da zna ili ima 20 ili 40 godina.
Dobar roditelj je onaj koji nema roditeljsku sujetu, kog nije stid da uci i pita....a ne onaj ko je najbolji samim tim jer se pokazalo da je plodan, koji zna sve sto treba da zna ili ima 20 ili 40 godina.
-
funaki
#65 Re: mladi roditelji
zena21 wrote:Ja jest te tesko nagovoritifunaki wrote:Ubijedila si me..., idem se zenitiPearl wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- ahmed&nedzad
mostarac wrote:Ja pomislim: "Boze, jos jedan par koji radi samo za pelene"
Jesil' to gledo Bugarija?!
- alphonse kauders
Meni su brak i dobijanje djece u ranim dvadesetim godinama bili uvijek nekako pomalo seljački, ono djeca se žene i dobijaju djecu a niti znaju gdje im je glava a gdje guzica..
Još uvijek nisam promijenio mišljenje, jer se pokazalo da se kod mene nakon završetka gimnazije (1998g) izvjenčavao uglavnom onako "siroviji" dio razreda (važno se udati i dobit' dijete, hebeš sve ostalo), dok su pismeniji ljudi ili tek sad počeli sad vjenčanjima (dakle sa 27-28 godina) ili se nikako nisu vjenčali..
Još uvijek nisam promijenio mišljenje, jer se pokazalo da se kod mene nakon završetka gimnazije (1998g) izvjenčavao uglavnom onako "siroviji" dio razreda (važno se udati i dobit' dijete, hebeš sve ostalo), dok su pismeniji ljudi ili tek sad počeli sad vjenčanjima (dakle sa 27-28 godina) ili se nikako nisu vjenčali..
- alphonse kauders
Ne mora značiti, ali je uglavnom tako. Upravo znam za slučaj jedne curice na faksu koja ima 21. god. i hoće da se uda za momka s kojim hoda 5 mjeseci, razlog - ne daju joj njeni da prespava kod njega. Znači seljakluk, mahalski mentalitet, (iako se ponaša i izgleda dosta urbano), gdje se udaje da bi familija bila sretna i zadovoljna. Osim toga, mišljenja sam da se ne možeš sasvim razviti kao ličnost kad se sa 20 godina posvetiš braku i djetetu, tj. da ti emocionalni razvoj počne vrlo rano počinje stagnirati. To je moje mišljenje i niti ga ja mogu dokazati niti ga bilo ko može osporiti, apsolutno subjektivno.zena21 wrote:Znaci oni koji se udaju/ozene rano su seljaci i "sirovi", a oni koji to urade kasnije ili nikako su "pismeni"...![]()
![]()
Izvini jarane, nidje veze
I usput, jaranice (da prihvatim žargon ulice kad ti je on bliži), nisam ti ja jaran
- ahmed&nedzad
Samo da ti kažem da si u ovom i prethodnom postu pokaz'o da si papak.alphonse kauders wrote:Ne mora značiti, ali je uglavnom tako. Upravo znam za slučaj jedne curice na faksu koja ima 21. god. i hoće da se uda za momka s kojim hoda 5 mjeseci, razlog - ne daju joj njeni da prespava kod njega. Znači seljakluk, mahalski mentalitet, (iako se ponaša i izgleda dosta urbano), gdje se udaje da bi familija bila sretna i zadovoljna. Osim toga, mišljenja sam da se ne možeš sasvim razviti kao ličnost kad se sa 20 godina posvetiš braku i djetetu, tj. da ti emocionalni razvoj počne vrlo rano počinje stagnirati. To je moje mišljenje i niti ga ja mogu dokazati niti ga bilo ko može osporiti, apsolutno subjektivno.zena21 wrote:Znaci oni koji se udaju/ozene rano su seljaci i "sirovi", a oni koji to urade kasnije ili nikako su "pismeni"...![]()
![]()
Izvini jarane, nidje veze
I usput, jaranice (da prihvatim žargon ulice kad ti je on bliži), nisam ti ja jaran