Odgoj djece u inostranstvu u duhu Islama....moguce ili ne???
- angevin
licno nisam odgojen u duhu Islama i ne smatram da sam zakinut za bilo sta. Zivim u BiH, rodjen sam i odrastao tu. Zavrsio sam skolu, zaposlio se, trudim se da nikome ne nasem zla i mislim da je to ispravno. Za tako nesto mi ne treba ni islamski ni krscanski nauk. Prihvatam da ima ljudi kojima je religiozna komponenta u odgoju vazna, ali i to je sirok pojam. Neko pod religijskim odgojem smatra potrebu prakticiranja vjere, neko potrebu da se uci i napreduje, a neko netolerantnost i zatvorenost. Smatram da mjesto boravka nije nikakva smetnja da se dijete odgaja da bude pristojno, odgovorno, vrijedno i diskretno u svim svojim potrebama. Da li roditelji uspiju u tome opet ne ovisi o mjestu boravka.
-
Danko_Bananko
Ja sam od onih sto svoj stav javno kaze uvijek, pa i u nekoliko postova na ovoj temi. Tako da mi nisu potrebne tvoje pretpostavke, i, belive or not, nisam ni kliknuo na taj link_BosanaC wrote:Danko,
Stavi se u poziciju nekog nemuslimana, koji je predan svojoj religiji i vjeri kao sto si i ti svojoj. I taj nemusliman, katolik recimo, u izrazito katolickom drustvu, svjestan je da mu dijete treba upoznati i druge religije, i da ce se susresti s njima, prije ili kasnije. Sta je bolje:
a) Da ih upozna od lokalnog hodze
b) Da upozna sta je to islam s medija koji i onako tu religiju sve vise povezuju s terorizmom.
Jesi li svjestan kolike implikacije na licnost tog djeteta sutra moze imati prvi a kolike drugi nacin?
Ili si ti od onih sto bi dijete upoznavao s drugim religijama na osnovu ovoga:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=35204
Sto se tice ostatka posta, mislim da mu ja mogu pruziti sasvim dovoljno informacija o drugim religijama, bez da mu misljenje formira i lokalni fratar, ili mediji.
I to ce, akoBogda, biti tako.
I, iskreno, cisto sumnjam da ces ti,kao i ostali koji su kao zacudjen1, mojim stavom, a nisu muslimani, svoju djecu slati vikendom u mejtef da sufaru uce.
Nemojmo se zavaravati, nismo djeca.
Ja se slazem sa "zenom" kada kaze da uz sav trud ili suprotno od njega, stvari mogu otici potpuno drugim pravcem od prizeljkivanog.
Ali moje je da poduzmem sve kako bi one krenule u skladu sa onim za sto ja mislim da je ispravno, i za sta planiram dati i zadnji atom snage, kako bih, insaAllah, uspio u tom.
-
Danko_Bananko
Krivo si skontao - ja sam iz Hrvatske dosao u Bosnu, jer mislim da je ovdje odgoj djece u islamskom duhu, uz sve probleme ( primjer "male Amerike" koji sam naveo), ipak puno laksi nego sto je slucaj u Hrvatskoj.marijindvorac wrote:Mala Amerika se ne pravi: ista je naslijedjena od komunista sto znaci to je to ono sto vecina zeli i sto su prihvatili kao nacin i stil. Da zele islam, imali bi ga. A kakve veze ima sve to sa tvojim odlaskom u Hrvatsku, to ne vidim. N ije valjda da je u hrvatskoj negativni uticaj zapada manji?Danko_Bananko wrote:Hm, ja sam Hrvatsku zamijenio Bosnom upravo iz tog razloga.
Znam, i vidim svakog dana, da ni stanje u Bosni nije bas za pohvaliti, jer manje-vise i od Bosne se godinama pravi mala Amerika, tj. vrijednosti Zapada sa svim njegovim negativnostima se predstavljaju kao nesto haman zaman, kao vrhunac civilizovanosti i kulture, dok se one prave vrijednosti pokusavaju proglasiti zaostalima, nenaprednima.
-
Kwaheri
upravo o tome i govorim...normalan covjek dat ce maksimum...Danko_Bananko wrote:Ja sam od onih sto svoj stav javno kaze uvijek, pa i u nekoliko postova na ovoj temi. Tako da mi nisu potrebne tvoje pretpostavke, i, belive or not, nisam ni kliknuo na taj link_BosanaC wrote:Danko,
Stavi se u poziciju nekog nemuslimana, koji je predan svojoj religiji i vjeri kao sto si i ti svojoj. I taj nemusliman, katolik recimo, u izrazito katolickom drustvu, svjestan je da mu dijete treba upoznati i druge religije, i da ce se susresti s njima, prije ili kasnije. Sta je bolje:
a) Da ih upozna od lokalnog hodze
b) Da upozna sta je to islam s medija koji i onako tu religiju sve vise povezuju s terorizmom.
Jesi li svjestan kolike implikacije na licnost tog djeteta sutra moze imati prvi a kolike drugi nacin?
Ili si ti od onih sto bi dijete upoznavao s drugim religijama na osnovu ovoga:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=35204
Sto se tice ostatka posta, mislim da mu ja mogu pruziti sasvim dovoljno informacija o drugim religijama, bez da mu misljenje formira i lokalni fratar, ili mediji.
I to ce, akoBogda, biti tako.
I, iskreno, cisto sumnjam da ces ti,kao i ostali koji su kao zacudjen1, mojim stavom, a nisu muslimani, svoju djecu slati vikendom u mejtef da sufaru uce.
Nemojmo se zavaravati, nismo djeca.
Ja se slazem sa "zenom" kada kaze da uz sav trud ili suprotno od njega, stvari mogu otici potpuno drugim pravcem od prizeljkivanog.
Ali moje je da poduzmem sve kako bi one krenule u skladu sa onim za sto ja mislim da je ispravno, i za sta planiram dati i zadnji atom snage, kako bih, insaAllah, uspio u tom.
-
Danko_Bananko
Amin
PS. Zena je pod navodnicima samo da naglasim da se o nicku radi, da ne bude zabune
Mahsuz Selam
PS. Zena je pod navodnicima samo da naglasim da se o nicku radi, da ne bude zabune
Mahsuz Selam
-
ellah
bitno je da ti se evlad krece u zdravoj sredini,da ga poucis vjeri od malih nogu da se ugleda na tebe tj. da te oponasa djeca su inace sklona oponasanju prema tome jako je bitno da si ti potpun i cist.....
sto vise vremena neka provodi u mesdzidu i na najmudriji nacin ga upucivaj i motivisi tako da sto vise zavoli taj mesdzid i tu zdravu sredinu....
isto tako jako je bitno poucavati djete siri dakle zivotu poslanika s.a.v.s. kako bi ga sto vise volio i na najbolji nacin slijedio sunnet....
skolstvo je jako bitno ako u tvojoj blizini ima kakva privatna islamska osnovna skola ako si u mogucnosti preporucio bih ti da posaljes svoje djece u tu skolu, jer djeca su nam najvrijedniji dijamanti i dragulji i duznost nam je da dobro pripazimo ko ce da nam se brine o tim "dijamantima" i ko ce da ih poucava....
velika greska kod mnogih roditelja jeste to sto se djeci mnogo toga pusta Subhanallah kao sto rece Semsudin Ibn Kajjim: koliko je onih sto cine nepravdu svojoj djeci? misle da su ih pocastili a oni ih ponizili!
sto vise vremena neka provodi u mesdzidu i na najmudriji nacin ga upucivaj i motivisi tako da sto vise zavoli taj mesdzid i tu zdravu sredinu....
isto tako jako je bitno poucavati djete siri dakle zivotu poslanika s.a.v.s. kako bi ga sto vise volio i na najbolji nacin slijedio sunnet....
skolstvo je jako bitno ako u tvojoj blizini ima kakva privatna islamska osnovna skola ako si u mogucnosti preporucio bih ti da posaljes svoje djece u tu skolu, jer djeca su nam najvrijedniji dijamanti i dragulji i duznost nam je da dobro pripazimo ko ce da nam se brine o tim "dijamantima" i ko ce da ih poucava....
velika greska kod mnogih roditelja jeste to sto se djeci mnogo toga pusta Subhanallah kao sto rece Semsudin Ibn Kajjim: koliko je onih sto cine nepravdu svojoj djeci? misle da su ih pocastili a oni ih ponizili!
-
Svemirski_Jebach
mislim da se moze odgojiti dijete u inostranstvu, i vjerujem da svako od nas zna makar jedan primjer.
-
deex
Glupo je i jedno i drugo. Svom djetetu NIKAD ne bih dozvolila da ide na casove vjeronauke da mu popovi i hodze ispiraju mozak. Ja sam iz mijesanog braka i strane su mi ovakve teme. Zeni mjesto u kuci? HOROR... Imate li vi, ljudi, pametnija posla?ja71 wrote:Pocetno pitanje se moze svesti i na pitanje:Danko_Bananko wrote: Ti si elhamdulillah musliman, i sam kazes da imas zelju djecu odgojiti u islamu.
Cemu onda satovi krscanske religije ?
Je li moguce odgojiti djecu u islamskom duhu iako posjecuju casove krscanske religije
-
deex
Potpisujem. Bravo.angevin wrote:licno nisam odgojen u duhu Islama i ne smatram da sam zakinut za bilo sta. Zivim u BiH, rodjen sam i odrastao tu. Zavrsio sam skolu, zaposlio se, trudim se da nikome ne nasem zla i mislim da je to ispravno. Za tako nesto mi ne treba ni islamski ni krscanski nauk. Prihvatam da ima ljudi kojima je religiozna komponenta u odgoju vazna, ali i to je sirok pojam. Neko pod religijskim odgojem smatra potrebu prakticiranja vjere, neko potrebu da se uci i napreduje, a neko netolerantnost i zatvorenost. Smatram da mjesto boravka nije nikakva smetnja da se dijete odgaja da bude pristojno, odgovorno, vrijedno i diskretno u svim svojim potrebama. Da li roditelji uspiju u tome opet ne ovisi o mjestu boravka.
-
tempora
Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
Islam, koji je u mome odrastanju, u meni razvijen, za vrijeme moga zivota u Puli, omogucio mi je da da skinem sve granice ljudskih mahnintosti i da Bozije davanje postujem u svim njegovim oblicima.Omogucio mi je da se razvijam u izuzetno teskim oblicima i da ucim kroz vjeru da je licna odgovornost, konstantno preispitivanje svojih nakana i svojih djela, svakodnevno ucenje i svakodnevna borba za postivanje i uvazavanje svakog covjeka osnovni izvor Islama.
Ne, ne mislim da bih bolje prosla u nekoj homogenoj sredini ( iako se Sarajevo eto smatralo multietnickim).Ne bih imala prilike uciti o svijetu,ovakvom koji je Bozijom voljom dat nama zivim cesticama, da ga zivimo i uvazavamo.
I ne postoji sredina, koja mi iz srca moze iscupati tu svjetlost i ovu vodilju, niti postoje oblici koji me mogu uplasiti da krenem u nekom drugom smjeru.
Jer opet, misljenja sam, da samim time, sto bih trazila neko jednostavnije mjesto, samo zato sto sam ovog imena i ovog religijskog opredjeljenja ( kazem sa razlogom opredjeljenja-jer ne moze biti drukcije do opredjeljenje) ja bih negirala Bozije postojanje.Ja bih sebe i svoju vjeru svela na prostor i na vrijeme.A ja Islam ne dozivljavam kao takav.
I ukoliko moje djete, bude zivjelo u Holandiji, ja necu imati nista protiv-cak sta vise, smatram da mi je to apsolutni grijeh, da ona uci o svojoj okolini, o vjerama i nacijama i da ih uvazava i stiti njihovo postojanje.
Bozije davanje nije selektivno i u svom slucaju, ne zelim ga kao takvog shvatiti.
Meni vjera nije nametnuta, niti mi je kasikom uhranjena u organizam.Nista u mome odgoju od vjere, nije bilo pod moranje.Jer ako se vjera cemu protivi onda je nametanje.
I mislim da grijese oni, koji smatraju da im se vjera moze uprljati nekim vanjskim oblicima ili ugroziti nekim drugim postojanjima.Islam je za mene progresivan i ja ga kao takvog, u okvirima svoga postojanja pokusavam zivjeti.
Svi smo se slozili da je djecu tesko odgajati.I ja ne znam, koliko ce biti u mojoj moci, da moja djecu odisu svjetloscu vjere, naukom, ljubaznoscu, postovanjem, ljubavlju, samouvjerenoscu.To ce pokazati vrijeme.Jer niko ne zna koji su "sastojci" odgoja, bas kljucni za uspjeh.A moj uspjeh ce prvenstveno biti osjecaj moga djeteta da je bilo voljeno,prihvaceno i shvaceno.
Islam, koji je u mome odrastanju, u meni razvijen, za vrijeme moga zivota u Puli, omogucio mi je da da skinem sve granice ljudskih mahnintosti i da Bozije davanje postujem u svim njegovim oblicima.Omogucio mi je da se razvijam u izuzetno teskim oblicima i da ucim kroz vjeru da je licna odgovornost, konstantno preispitivanje svojih nakana i svojih djela, svakodnevno ucenje i svakodnevna borba za postivanje i uvazavanje svakog covjeka osnovni izvor Islama.
Ne, ne mislim da bih bolje prosla u nekoj homogenoj sredini ( iako se Sarajevo eto smatralo multietnickim).Ne bih imala prilike uciti o svijetu,ovakvom koji je Bozijom voljom dat nama zivim cesticama, da ga zivimo i uvazavamo.
I ne postoji sredina, koja mi iz srca moze iscupati tu svjetlost i ovu vodilju, niti postoje oblici koji me mogu uplasiti da krenem u nekom drugom smjeru.
Jer opet, misljenja sam, da samim time, sto bih trazila neko jednostavnije mjesto, samo zato sto sam ovog imena i ovog religijskog opredjeljenja ( kazem sa razlogom opredjeljenja-jer ne moze biti drukcije do opredjeljenje) ja bih negirala Bozije postojanje.Ja bih sebe i svoju vjeru svela na prostor i na vrijeme.A ja Islam ne dozivljavam kao takav.
I ukoliko moje djete, bude zivjelo u Holandiji, ja necu imati nista protiv-cak sta vise, smatram da mi je to apsolutni grijeh, da ona uci o svojoj okolini, o vjerama i nacijama i da ih uvazava i stiti njihovo postojanje.
Bozije davanje nije selektivno i u svom slucaju, ne zelim ga kao takvog shvatiti.
Meni vjera nije nametnuta, niti mi je kasikom uhranjena u organizam.Nista u mome odgoju od vjere, nije bilo pod moranje.Jer ako se vjera cemu protivi onda je nametanje.
I mislim da grijese oni, koji smatraju da im se vjera moze uprljati nekim vanjskim oblicima ili ugroziti nekim drugim postojanjima.Islam je za mene progresivan i ja ga kao takvog, u okvirima svoga postojanja pokusavam zivjeti.
Svi smo se slozili da je djecu tesko odgajati.I ja ne znam, koliko ce biti u mojoj moci, da moja djecu odisu svjetloscu vjere, naukom, ljubaznoscu, postovanjem, ljubavlju, samouvjerenoscu.To ce pokazati vrijeme.Jer niko ne zna koji su "sastojci" odgoja, bas kljucni za uspjeh.A moj uspjeh ce prvenstveno biti osjecaj moga djeteta da je bilo voljeno,prihvaceno i shvaceno.
-
Kwaheri
tempora wrote:Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
-
DONY
k'o obicno za 10,tempora wrote:Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
citati sa uzivanjem..
-
DONY
k'o obicno za 10,DONY wrote:tempora wrote:Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
dokaz da se u citanju moze uzivati.
-
Danko_Bananko
Nije uopce potrebno da se svi slozimo, niti ce to biti moguce ikad.tempora wrote:Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
Ja sam naveo svoje razmisljanje kao i ono sto ja planiram insaAllah napraviti.
Sad da li to neko smatra ispravnim ili pogresnim je druga stvar, ja cu insaAllah sigurno raditi onako kako sam zacrtao, jer to JA smatram ispravnim, a kad nesto smatram ispravnim, onda sam nepokolebljiv
Islam smatram jedinom ispravnom religijom, i zadnji dah cu uloziti da moja djeca zive islam. Apsolutno me ne interesira ideja o upoznavanju djece sa svim religijama i njihovim razlicitostima, pa da oni sami odluce kako dalje.
Sve sto trebaju nauciti o tome, im mogu ponuditi ja ili neko drugi za koga se ja odlucim. To su moja djeca, i nema toga ko ce ih odgajati osim mene ili onoga kome ja to dopustim.
Zadji milimetar utjecaja koji budem imao na njih, cu iskoristiti da ih, uz Allahovu pomoc, izvedem na JEDINI ispravni put.
I TACKAAAA
I apsolutno me ne sekira sta ce neko misliti o meni zbog toga.
Ne obracam se sad tebi, vec ovim kvazidemokratima koji se ubise na temama o islamu da ga ocrne i proglase neispravnim ( i njega i sve druge religije, osim ateizma ili onog nekog nacina vjerovanja koje oni upraznjuju ), a prosipaju folove kako treba djecu slati pred svecenike drugih religija da uce razlicitosti tih religija...
Suplja klasicna, evo sve ne moze se progazit po mesdzidima i dzamijama, od djece tih kvazidemokrata...
PS. Tempora - sto se tice onog ogranicavanja na mjseto i vrijeme i olaksavanja sebi, te mozebitnog negiranja Boga - to je samo tvoje misljenje, nikako stav islama... I Allahov Poslanik s.a.w.s, i njegovi ashabi su se selili zbog islama, da bi ga lakse zivjeli, i lakse provodili Allahove propise u praksi... Hidzra je jasna stvar u islamu, i nekakvo razmisljanje o njoj, u pravcu neispravnosti, ili neuzubillah negiranja Bozijeg postojanja je, halali, ali poprilicno smijesno i neargumentovano...
Last edited by Danko_Bananko on 25/03/2007 17:28, edited 1 time in total.
-
DONY
sa ovakvim stavovima sumnjam da ces se dugo zadrzati i u BOSNI..Danko_Bananko wrote:Nije uopce potrebno da se svi slozimo, niti ce to biti moguce ikad.tempora wrote:Eto Danko Bananko, ja se vidis, ne mogu sloziti sa tobom.Iz svog licnog primjera.Apsolutni sam protivnik seljenja/iseljavanja,zaradi zivota u "svojim okvirima" Mnogi mene ne smatraju Muslimankom, niti ce me vidjeti kao takvu, sto meni apsolutno ne smeta, ali ja sam rasla u apsolutnoj katolickoj sredini,u Puli, u istovremeno u duhu Islama ali i u duhu katolicanstva, u vremenu kada se broj Muslimana u Istri mogao prebrojati na prste dvije ruke, a i ono sto ih je bilo, cesto je krilo svoje porijeklo, ime i vjeru.Prihvatanje i neprihvatanje moga postojanja shvatila sam vrlo rano kao dio zivota i kao dio velike odgovornosti da branim svoje isto onoliko koliko moram braniti tudje.
Ja sam naveo svoje razmisljanje kao i ono sto ja planiram insaAllah napraviti.
Sad da li to neko smatra ispravnim ili pogresnim je druga stvar, ja cu insaAllah sigurno raditi onako kako sam zacrtao, jer to JA smatram ispravnim, a kad nesto smatram ispravnim, onda sam nepokolebljiv![]()
Islam smatram jedinom ispravnom religijom, i zadnji dah cu uloziti da moja djeca zive islam. Apsolutno me ne interesira ideja o upoznavanju djece sa svim religijama i njihovim razlicitostima, pa da oni sami odluce kako dalje. Zadji milimetar utjecaja koji budem imao na njih, cu iskoristiti da ih, uz Allahovu pomoc, izvedem na JEDINI ispravni put.
I apsolutno me ne sekira sta ce neko misliti o meni zbog toga.
I apsolutno me nista drugo nije briga.
Bosni su ipak potrebniji@Ahmmedi,@zene,@tempore,@male-1..itd,znaci prije svega ljudi sirokih pogleda,razumjevanja i velikog srca.
-
Danko_Bananko
Hvala Allahu pa ti ne odlucujes apsolutno nista u mom zivotu, pa tako i o zadzavanju, ili nezadrzavanju negdje...sa ovakvim stavovima sumnjam da ces se dugo zadrzati i u BOSNI..
Bosni su ipak potrebniji@Ahmmedi,@zene,@tempore,@male-1..itd,znaci prije svega ljudi sirokih pogleda,razumjevanja i velikog srca. Smile ,a sto s tobom nema bas puno veze..
I zaboli me plaho koga ti smatras potrebnim, ili nepotrebnim Bosni
-
DONY
ovdje se radi ili vjerski fanatizam ili Bosanski patriotizam,a ocito je da si ti za ovo prvo,....Danko_Bananko wrote:Hvala Allahu pa ti ne odlucujes apsolutno nista u mom zivotu, pa tako i o zadzavanju, ili nezadrzavanju negdje...sa ovakvim stavovima sumnjam da ces se dugo zadrzati i u BOSNI..
Bosni su ipak potrebniji@Ahmmedi,@zene,@tempore,@male-1..itd,znaci prije svega ljudi sirokih pogleda,razumjevanja i velikog srca. Smile ,a sto s tobom nema bas puno veze..
I zaboli me plaho koga ti smatras potrebnim, ili nepotrebnim Bosni..ti ionako s tim nemas nikakve veze
-
freak_with_a_laptop
DJECA
A jedna žena koja je privijala svoje čedo na prsa reče:
Pričaj nam o Djeci.
A on reče:
Vaša djeca nisu vaša djeca.
Ona su sinovi i kćeri žudnje Života za samim sobom.
Oni dolaze kroz vas, ali ne od vas,
I, premda su sa vama, ne pripadaju vama.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,
Jer ona imaju vlastite misli.
Možete okućiti njihova tijela, ali ne i duše,
Jer duše njihove borave u kući sutrašnjice,
koju vi ne možete posjetiti, čak ni u snovima svojim.
Možete se upinjati da budete kao oni,
ali ne tražite od njih da budu poput vas.
Jer, život ne ide unazad, niti ostaje na prekjučer.
Vi ste lukovi s kojih su djeca, vaša djeca, odapeta kao žive strijele.
Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti i On vas napinje svojom snagom,
da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko.
Neka vaša napetost u Stijelčevoj ruci bude za sreću
Jer kao što On ljubi strijelu koja leti,
Isto tako ljubi luk koji miruje.
Khalil Gibran
Pričaj nam o Djeci.
A on reče:
Vi ste lukovi s kojih su djeca, vaša djeca, odapeta kao žive strijele.
Khalil Gibran
Last edited by freak_with_a_laptop on 25/03/2007 18:43, edited 1 time in total.
-
DONY
freak_with_a_laptop wrote:DJECA
Pričaj nam o Djeci.
A on reče:
Vi ste lukovi s kojih su djeca vaša djeca odapeta kao žive strijele.
Kahlil Gibran
DIVNO.
-
Kwaheri
ne znam otkud potreba...da se omalovazi razmisljanje koje iznosi @Danko.. Mozda nisam na pravom tragu, ali sasvim je ok, da on seli, iz kojih god razloga hoce u Bosnu, Dubai, Francusku.. Iza njegovih razloga vjerovatno stoji nesto, o cemu mi pojma nemamo... meni bude drago da cujem da se neko doseljava u Bosnu, ionako samo idemo iz nje...
I temporin i dankov nacin razmisljanja je svakako legitiman... cine se razlicitim, ali u konacnici...nisu. jer oboje biraju ono sto oni smatraju najboljim... i njena "hidzra" i njegova "hidzra", barem kako to ja razumijem, nisu su jednostavne, ali svakako su odabir koji oni smatraju najboljim za svoju djecu...
Znam djecu koja su odabrala, nakon sto su im roditelji ucinili "hidzru" da se vrate u roditeljsku domovinu, sasvim budu prihvaceni, zive i rade... I nije mali broj takve djece, najcesce iz Hrvatske, koja su to uradila... Sta ce uciniti njihova djeca... ko zna...
Moram reci, zivjela sam na razlicitim mjestima... I znam da to nije uticalo na mene, kad je u pitanju moja vjera i nacin zivljenja... Zivot vani sa sobom nosi određene teskoce, ali i zivot u Bosni, nosi svoje probleme...i znam da bez obzira na mjesto zivljenja, mojim roditeljima se za zivota ne mogu iskupiti za sve probleme koje jedno tvrdoglavo dijete moze donijeti... i znam da nije bilo nicega sto su mogli uciniti da ja ne uradim po svome, uz svo postovanje njih, odgoj i ljubav koju su mi davali... Moj, josh uvijek, krajnji izbor je BiH, ne zato sto mislim da ce biti lakse ili teze...vec jednostavno emocionalni je to izbor, racionalni nikako...
Za djecu se treba boriti, jer gdjegod zivjeli i stagod odabrali...jedino u roditeljima ce uvijek imati bezuvjetnu podrsku...
Ne znam..kako je roditeljima, ja ovo pricam iz perspektive djeteta
Znam djecu koja su odabrala, nakon sto su im roditelji ucinili "hidzru" da se vrate u roditeljsku domovinu, sasvim budu prihvaceni, zive i rade... I nije mali broj takve djece, najcesce iz Hrvatske, koja su to uradila... Sta ce uciniti njihova djeca... ko zna...
Moram reci, zivjela sam na razlicitim mjestima... I znam da to nije uticalo na mene, kad je u pitanju moja vjera i nacin zivljenja... Zivot vani sa sobom nosi određene teskoce, ali i zivot u Bosni, nosi svoje probleme...i znam da bez obzira na mjesto zivljenja, mojim roditeljima se za zivota ne mogu iskupiti za sve probleme koje jedno tvrdoglavo dijete moze donijeti... i znam da nije bilo nicega sto su mogli uciniti da ja ne uradim po svome, uz svo postovanje njih, odgoj i ljubav koju su mi davali... Moj, josh uvijek, krajnji izbor je BiH, ne zato sto mislim da ce biti lakse ili teze...vec jednostavno emocionalni je to izbor, racionalni nikako...
Za djecu se treba boriti, jer gdjegod zivjeli i stagod odabrali...jedino u roditeljima ce uvijek imati bezuvjetnu podrsku...
Ne znam..kako je roditeljima, ja ovo pricam iz perspektive djeteta
-
sejfoman
Danko po ko zna koji put pise meni po volji.
Sto se tice slanja djece na vjeronauku o krscanstvu moram spomenuti jednu fetvu vezano za slicno pitanje. Pitanje je uopsteno bilo o igricama, crtanim, filmovima itd. tj o gledanju istih. Odgovor je bio da nije dozvoljeno u slucaju da se radi o mladjem djetetu na koje bi to moglo negativno djelovati u smislu da mu daje pogresne vrijednosti i vrijednosti suprotne od islama.
Sto se tice iselenja nema se sta neslagati sa dankom. Covjek je imao svoje razloge i nijet i po istim ce mu se suditi. Nazivati to negiranjem Bozijeg postojanja a da se ne postavi granica do koje ce se tolerisati ili prihvatati ta okolina je po meni potpuno pogresno. Znaci (kako danko rece) Poslanik s.a.v.s. nije trebao hidzru uciniti...?
I za kraj ajet i hadis o hidzri:
"Onaj ko se iseli Allaha radi naci ce na Zemlji mnogo mjesta uprkos svojih neprijatelja, i slobodu. A onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa da stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna." EN-Nisa` 100)
Hadis:
"Svi su poslovi prema namjerama. Svakom covjeku pripada samo ono sto namjerava. Pa ko preseli iz jednog mjesta u drugo radi Allaha i Njegova Poslanika to je pravi muhadzir, a ko se preseli radi ovosvjetske koristi ili da se ozeni nekom zenom taj nece dobiti drugo nego sto je namjeravao." Buhari, Muslim, Tirmizi...
I to ostavlja samo prostora da se pita danka kakve su mu namjere bile kad se selio. A buduci da nije nase da ga pitamo niti sumnjamo u ispravnost odluke, prodji dalje, pusti danku.
Selam
Sto se tice slanja djece na vjeronauku o krscanstvu moram spomenuti jednu fetvu vezano za slicno pitanje. Pitanje je uopsteno bilo o igricama, crtanim, filmovima itd. tj o gledanju istih. Odgovor je bio da nije dozvoljeno u slucaju da se radi o mladjem djetetu na koje bi to moglo negativno djelovati u smislu da mu daje pogresne vrijednosti i vrijednosti suprotne od islama.
Sto se tice iselenja nema se sta neslagati sa dankom. Covjek je imao svoje razloge i nijet i po istim ce mu se suditi. Nazivati to negiranjem Bozijeg postojanja a da se ne postavi granica do koje ce se tolerisati ili prihvatati ta okolina je po meni potpuno pogresno. Znaci (kako danko rece) Poslanik s.a.v.s. nije trebao hidzru uciniti...?
I za kraj ajet i hadis o hidzri:
"Onaj ko se iseli Allaha radi naci ce na Zemlji mnogo mjesta uprkos svojih neprijatelja, i slobodu. A onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa da stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna." EN-Nisa` 100)
Hadis:
"Svi su poslovi prema namjerama. Svakom covjeku pripada samo ono sto namjerava. Pa ko preseli iz jednog mjesta u drugo radi Allaha i Njegova Poslanika to je pravi muhadzir, a ko se preseli radi ovosvjetske koristi ili da se ozeni nekom zenom taj nece dobiti drugo nego sto je namjeravao." Buhari, Muslim, Tirmizi...
I to ostavlja samo prostora da se pita danka kakve su mu namjere bile kad se selio. A buduci da nije nase da ga pitamo niti sumnjamo u ispravnost odluke, prodji dalje, pusti danku.
Selam
- Bosanac sa dna kace
Mislim ipak da udaljavanje na fin nacin ili nasilno zabranjivanje djeci od ucenja o drugacijima od njih, da je to ipak grijeh sa stanovista islama i protivno Allahovim rijecima da je On stvorio razna plemena i narode da se upoznamo bolje.
Roditelji muslimani kojima je imalo stalo da i njihova djeca budu muslimani nikako sebi ne smiju dozvolit da im djeca druge mrze samo zato sto su ti drugi drugacijeg imena, vjere, nacije ili boje koze.
Veliki bi grijeh bio da roditelji muslimani dozvole da im djeca mrze nekog zbog toga i da to jos javno pred TV kamerama reknu kao s to su to rekla djeca od ''onih drugih'' pred kamerama u jesen 2005.
Jeste bitno gdje zivis, ali bitnije je kako ti svoju djecu odgajas, kako na njih utices i kakav si im ti primjer. Mislim da su mogucnosti odgoja djece na zapadu u islamskom duhu iste kao i u Bosni, naravno to se mijenja od zemlje do zemlje jer i u Bosni se mijenja od mjesta do mjesta.
Biti pedagog ne znaci da ti moras procitat knjige o pedagogiji vec jednostavno moras znati kako sa djecom.
Djeca ce se upoznat sa kulturom i sredinom u kojoj oni zive, da li ce u tome roditelji ucestvovat ili ne to je njihov problem.
Jakad bi imo djecu volio bi da mi djeca odrastu negdje na selu u Bosni, ne zbog vjerskog odgoja, vec jednostavno zbog zdavije hrane i zdravijeg nacina zivota.
Roditelji muslimani kojima je imalo stalo da i njihova djeca budu muslimani nikako sebi ne smiju dozvolit da im djeca druge mrze samo zato sto su ti drugi drugacijeg imena, vjere, nacije ili boje koze.
Veliki bi grijeh bio da roditelji muslimani dozvole da im djeca mrze nekog zbog toga i da to jos javno pred TV kamerama reknu kao s to su to rekla djeca od ''onih drugih'' pred kamerama u jesen 2005.
Jeste bitno gdje zivis, ali bitnije je kako ti svoju djecu odgajas, kako na njih utices i kakav si im ti primjer. Mislim da su mogucnosti odgoja djece na zapadu u islamskom duhu iste kao i u Bosni, naravno to se mijenja od zemlje do zemlje jer i u Bosni se mijenja od mjesta do mjesta.
Biti pedagog ne znaci da ti moras procitat knjige o pedagogiji vec jednostavno moras znati kako sa djecom.
Djeca ce se upoznat sa kulturom i sredinom u kojoj oni zive, da li ce u tome roditelji ucestvovat ili ne to je njihov problem.
Jakad bi imo djecu volio bi da mi djeca odrastu negdje na selu u Bosni, ne zbog vjerskog odgoja, vec jednostavno zbog zdavije hrane i zdravijeg nacina zivota.
- Bosanac sa dna kace
Tacno, ali, hidzra se cini onda kada neko prijeti smrcu tebi i tvojoj porodici.sejfoman wrote: I za kraj ajet i hadis o hidzri:
Hadis:
Selam
Ali zasto ne podnijet zrtvu, ostati tamo gdje si, maksimalno se trudit da odgojis svoje dijete i iskoristis prednosti sredine u kojoj zivis.
-
sejfoman
E sad eto neko pricao da djeca ne smiju uciti o drugom drugacijem itd. Smiju ali ne ih slati u ralje nekom ko bi mogao utjecati na njih dok jos nemaju svoje cvrsto misljenje. Pogledaj dankov post on je isto pisao i nije provocirao mrznju u postu.Bosanac sa dna kace wrote:Mislim ipak da udaljavanje na fin nacin ili nasilno zabranjivanje djeci od ucenja o drugacijima od njih, da je to ipak grijeh sa stanovista islama i protivno Allahovim rijecima da je On stvorio razna plemena i narode da se upoznamo bolje.
nemoj bosanac tefsirit i plekat se u tumacenja o islamskim propisima. Ako vec imas zelju ili potrebu da ih znas imaju uceni ljudi koji su to radili, rade i radice pa citaj njihova izlaganja o raznoraznim stvarima i ako se neslozis moras naci dokaz a knjige ucenjaka su pune dokaza za ono sto navode inace ne bi bili ucenjaci nego sarlatani. Hidzra apsolutno nije iskljucivo povezana sa prijetnjom smrti i da si procitao makar malo o toj temi nasao bi i ajeta i hadisa koji bi ti potvrdili ovo sto ti ja govorim. I usput volim pitati kako ljudi kao ti mogu tako lahko izvlaciti tumacenja islama. Mislim haj nam malo pricaj o anatomiji ili elektro inzinjerstvu ili bilo cemu gdje je potrebna nauka. Ako nije u tvom domenu odmah ces reci eeeeeee nisam se ja za to skolovao nit sam ucio o tome, ali nemas problema tumaciti najkompleksniju nauku koja se bavi svakim pitanjem koje postoji.Bosanac sa dna kace wrote:Tacno, ali, hidzra se cini onda kada neko prijeti smrcu tebi i tvojoj porodici.
Naravno da treba ostati ali opet ponavljam moras u toj definiciji ukljuciti i zavrsetak DO KOJE MJERE! Nemoze sto nemoze. TO je poprilicno individualna stvar (ta granica i uslovi u kojima neko zivi. Dva covjeka mogu ziviti 10 km jedan od drugog, jednog da komsiluk super prihvati iako je musliman a drugom da neko upuca zenu jer je pokrivena kao u SAD nedavno sto je bilo) i nemoze niko nikom ista govoriti o tome. Skonto?Bosanac sa dna kace wrote:Ali zasto ne podnijet zrtvu, ostati tamo gdje si, maksimalno se trudit da odgojis svoje dijete i iskoristis prednosti sredine u kojoj zivis.
- Bosanac sa dna kace
@sejfo kontam ja teb, ne kontas ti mene.