Da li ste za vracanje imovine vjerskim zajednicama?
-
gradjani svijeta
...prije jevreja begovi su bili vlasnici i Mejrtasa i Titine ulice. Eh sad kako su dosli do toga da je to prpipalo njima ima raznih prica. O prevarama, zalozima na kocki i sl. Cinjenica jeste da je poslije II svjetskog rata, kao i u ovom nasem posljednjem, svako ko je imao pusku i bio dovoljno pokvaren, mogao doci do imetka. Necemo sad o pistoljima u glavu da se potpise kupoprodajni ugovor kuce u Sarajevu za, recimo, 5,000 maraka. Ko ce kome u kraj stati u ovoj nasoj napacenoj Bosni. Dakle, da se vratimo na temu - ne bih im ja dala, i sta ako se ekonomski fakultet moze preseliti. Sarajevo i Ferhadija imaju Ekonomiju gdje je imaju, to je zastitni znak (izmedju ostalih) tog dijela Sarajeva, i sarm Ferhadije ce se umanjiti ako se studentarija ne bude vise motala Ferhadijom pogotovo kad je lijep proljetni dan. I ne bih im dala nista i tacka. Koliko ljudi su izgubili sve zivo pa nikom nista.
-
gradjani svijeta
[quote="spreca"][quote="mostarac"]Vjerske zajednice pljackaju narod manipulisuci narodnim dusama.Ljudi prave dzenazu jer vjeruju u boga, a IVZ tu vjeru naplati 800 KM. Katolicka crkva jos vise dere ljude za sprovode. Ostali vjerski obredi kod svih religija se isto debelo placaju i vjerska zajednica bi u nacelu trebala biti humanitarna institucija koja sebi uzima samo onoliko koliko joj stvarno treba, a ostatak dijeli narodu, ali onda reis i biskupi ne bi mogli vozit bijesna kola i slicno.
Ja sam za to da ukoliko se odluci da se raspravlja o povratu imovine vjerskim zajednicama da se onda raspise referendum na kojem bi se narod izjasnio, da li da im vracamo ili da im ne vracamo? Mislim da je tako najpravednije. Raspisati referendum i gotovo.[/quote][u][/u][code][/code][
E pa mostarac ako hoces u sred dzeneta ili u raj onda se to mora i da plati
znas da su u kinu prvi redovi uvijek bili skuplji.
U pravu si da nas varaju ali mislim da ovo sa referendumom nebi uspjelo
jer moglo bi se desiti bas kontra od ocekivanog jer narod jos nije sazrio da to realno sagleda.Primjer u mojoj okolini covjek je poklonio vise zemlje u vakuf nego sto je ostalo njegovoj djeci,zalosno no istinito.
Jer oni znaju da manipilisu necijim dusama ali mojom ne.[/quote]
Samo da dodam - mostarac, u sarajevu katolicki svecenik naplacuje 30 KM za obred sprovoda u sto je ukljucena i misa. Dakle ne uvimaju vise od 800 KM kako navodis. Mozda u tvom kraju, al u Sarajevu je tako.
Ja sam za to da ukoliko se odluci da se raspravlja o povratu imovine vjerskim zajednicama da se onda raspise referendum na kojem bi se narod izjasnio, da li da im vracamo ili da im ne vracamo? Mislim da je tako najpravednije. Raspisati referendum i gotovo.[/quote][u][/u][code][/code][
E pa mostarac ako hoces u sred dzeneta ili u raj onda se to mora i da plati
znas da su u kinu prvi redovi uvijek bili skuplji.
U pravu si da nas varaju ali mislim da ovo sa referendumom nebi uspjelo
jer moglo bi se desiti bas kontra od ocekivanog jer narod jos nije sazrio da to realno sagleda.Primjer u mojoj okolini covjek je poklonio vise zemlje u vakuf nego sto je ostalo njegovoj djeci,zalosno no istinito.
Jer oni znaju da manipilisu necijim dusama ali mojom ne.[/quote]
Samo da dodam - mostarac, u sarajevu katolicki svecenik naplacuje 30 KM za obred sprovoda u sto je ukljucena i misa. Dakle ne uvimaju vise od 800 KM kako navodis. Mozda u tvom kraju, al u Sarajevu je tako.
- Fair Life
Vala bas...Jastreb35 wrote:Svu imovinu ocigledno nije moguce vratiti, jer bi neko tako u privatno vlasnistvo dobio sportski centar a neko tri gusto naseljene mahale. Ali u ovakvim slucajevima, gdje inventar ekonomskog fakulteta jeste moguce izmjestiti u drugi objekat, s povratom se ne bi trebalo odugovlaciti.
Zatim pristupiti iseljavanju stanara (ili sadasnjih vlasnika stanova) iz bivsih jevrejskih objekata... i svih drugih institucija razbaskarenih u objektima Jevreja koji su u WW2 stradali ili su bili prisiljeni napustiti zemlju, a u medjuvremenu im imovina nacionalizovana.
Bojim se da bi malo Sarajlija spavalo u krevetu pod krovom.
I... ne bi trebalo odugovlaciti.
Sve "to" izmjestiti po mogucnosti... odmah, i imovinu vratiti stvarnim vlasnicima ili njihovim pravnim nasljednicima.
-
gradjani svijeta
kljucna rijec ovdje je " STVARNI ili STARI VLASNIK" . Tu Rasomonijadu ko bi mogao razrijesiti, bio/bila bi dobitnik Nobelovih nagrada za slijedecih deset godina. Ko bolan ima pojma ko je stvarni vlasnik. Pa sa dva lafo svjedoka i 100 KM se mogla prepisati nekretnina kako hoces 93. Nemoj mi reci da isto nije bilo moguce i 43. I sve tako u krug. Nema familije/obitelji kojoj nesto nije oduzeto, i kad bi svi poceli vaditi papire i hodati u krug Bosna bi se jos tri puta naopako okrenula od nasih preseljavanja. Ne mozemo donositi sudove na osnovu naseg skromnog znanja. Citav problem je toliko kompliciran da ga je nemoguce rijesiti.
- Fair Life
Stvarni vlasnik imovine je onaj ko je placao graditelje iz svog dzepa...gradjani svijeta wrote:kljucna rijec ovdje je " STVARNI ili STARI VLASNIK" .
...
Zna se to veoma dobro. Nije potrebna velika pamet.
U potpunosti se slazem s tobom, samo nisam sigurna da je bas lako dokazati - u nasim krajevima se svaki papir lako napravi.
A da trebaju biti privilegirane vjerske zajednice, to ni slucajno. Ni ja ne vidim razlog da one budu posebne i da dobiju sto druig ne mogu.
A da trebaju biti privilegirane vjerske zajednice, to ni slucajno. Ni ja ne vidim razlog da one budu posebne i da dobiju sto druig ne mogu.
- Fair Life
U nasim krajevima se lako napravi, tacno. Ali postoje i papiri koji su pravljeni za vrijeme Austro-ugarske... Ako su tacno znali ko u sebi ima i kap 'njihove' krvi kad je evakuacija iz Sarajeva bila aktualna za ratnog vremena, ne sumnjaj da isto tako u bocu imaju dokaze o vlasnistvu. Znam neke kojima jedno vrijeme nije dolazio san na ocne kapke jer su tudja vrata iza sebe zatvarali.gradjani svijeta wrote:U potpunosti se slazem s tobom, samo nisam sigurna da je bas lako dokazati - u nasim krajevima se svaki papir lako napravi.
Ne sumnjam da ce ova "nacionalisticka" politika izaci u susret vjerskim zajednicama jer u njima je imala dobrog "partnera u sjeni" dok su zajahivali narod i drzavu. Pala su tu razna obecanja... valja sad to progutati... u jednom komadu, bez zvakanja.gradjani svijeta wrote:A da trebaju biti privilegirane vjerske zajednice, to ni slucajno. Ni ja ne vidim razlog da one budu posebne i da dobiju sto drugi ne mogu.
Sjecam se da "stari" su znali reci...
"Nikad ne seri putem kojim ces se morati vracati!" Vidis... kod nas su to zaboravili i sad im je po sranju gackati...
Rusenjem "komunistickog" ustava su se obavezali... sad nek se dave ako ne mogu progutati.
-
Jastreb35
Ostecenim stranama drzava treba da vrati ono sto je jos u drzavnom vlasnistvu. Ako je zgrada Bogoslovije u vlasnistvu drzave (entiteta, kantona, grada) istu treba vratiti, jer se inventar moze izmjestiti u drugi objekat.Fair Life wrote:Vala bas...Jastreb35 wrote:Svu imovinu ocigledno nije moguce vratiti, jer bi neko tako u privatno vlasnistvo dobio sportski centar a neko tri gusto naseljene mahale. Ali u ovakvim slucajevima, gdje inventar ekonomskog fakulteta jeste moguce izmjestiti u drugi objekat, s povratom se ne bi trebalo odugovlaciti.
Zatim pristupiti iseljavanju stanara (ili sadasnjih vlasnika stanova) iz bivsih jevrejskih objekata... i svih drugih institucija razbaskarenih u objektima Jevreja koji su u WW2 stradali ili su bili prisiljeni napustiti zemlju, a u medjuvremenu im imovina nacionalizovana.
- GandalfSivi
Jeste, vratite i mene Rimljanima, nemam ja problema sa tim...
- Bosanac_21
Ako je u pitanju imovina vjeskih zajednica, neka onda sve vjerske zajednice
dobiju ona imanja na koja imaju legalno pravo, ali:
- neka onda vrate imanje i Fati Orlovic zbog bespravne gradnje crkve,
- neka se ne dizu pobune kao ona u Banja Luci 2001 zbog kamena temeljca
Ferhadije,
- ................ itd.
Kad se sve sagleda, nemoze se porediti vracanje postojeceg objekta
(sacuvanog) za objekat koji je postojao a danas samo postoji zemljiste
Neko je prikupljao hiljade maraka da bi napravio nekadasnju bogomolju od temelja,
a neko samo moze da popravi krov ili postakla
Ferhadije,
- ................ itd.
(sacuvanog) za objekat koji je postojao a danas samo postoji zemljiste
Neko je prikupljao hiljade maraka da bi napravio nekadasnju bogomolju od temelja,
-
_BosanaC
Imanje Fate Orlović nema apsolutno nikakve veze s povratom imovine vjerskim zajednicama. Fatina zemlja je samo Fatina, i o tome nema rasprave.Bosanac_21 wrote:Ako je u pitanju imovina vjeskih zajednica, neka onda sve vjerske zajednice
Ferhadije,
- ................ itd.
(sacuvanog) za objekat koji je postojao a danas samo postoji zemljiste![]()
S druge strane, jedno je pricati o obnovi porusenih objekata, a drugo o POVRATU NACIONALIZOVANE IMOVINE!
Recimo, IVZ trazi Skenderiju. SPC trazi zgradu u kojoj je Ekonomski fakultet. Katolicka crkva ima isto tako svoje zahtjeve. Cek dok se Jevrejska zajednica pojavi...
Ocito ovdje mnogi od drveta citavu sumu ne vide...
- spreca
Pa ljudi ove vjerske zajednice bi od naroda uzele sve pa nisu to oni kupili za svoje pare pa i to je nekada dato u hajr.Pa i ekonomski je hajr jer se tamo uce novi mladi kadrovi ili su vjerske zajednice zaboravile svoju pravu ulogu vjervatno vidjeli kako svi kadu i otimaju pa i oni rjesili stogod profitirat.Neka se malo uhvate posla dosta vise jaja cesat.
- kekec
E moj Spreca,Neka se malo uhvate posla dosta vise jaja cesat.
gdje si vidio da vjerske zajednice rade nesto produktivno- proizvodno?
Njihov posao je zaglupljivanje naroda. Sto narod vise vjeruje, njima
sve bolje i bolje. Naplacuju na osnovu straha od pakla- dzehenema.
A jadni narod se boji da mu "na onom svijetu" ne bude prevruce,
pa bolje i platiti (dobrovoljno), nego se prziti.
A jos da im se vrati "njihova" imovina. Narocito njihova. Znojem zaradjena.
Nikom nista ne vracati. Jer ako se pocne vracati, do kada ici, sta sa postojecim...
Imaju vjerske zajednice danas i previse, kako materijalnog, tako i drugoga.
Uvalili su se u vlast, skole, prave objekte i gdje treba i gdje ne treba ( i ne bi smjeli ).
Nikada vise nisu ni imali.
A religija je danas, na nasim prostorima, ne opijum, nego heroin za narod.
I smrce li se smrce.
- Vodenjak
Mene samo zanima sta bi se desilo kada bi se retorika klera promijenila i otisla u pravcu prema kojemu treba uvijek da ide, a to je da narodu objasne da Boga treba SLAVITI a ne BOJATI se istog!kekec wrote:E moj Spreca,Neka se malo uhvate posla dosta vise jaja cesat.
gdje si vidio da vjerske zajednice rade nesto produktivno- proizvodno?
Njihov posao je zaglupljivanje naroda. Sto narod vise vjeruje, njima
sve bolje i bolje. Naplacuju na osnovu straha od pakla- dzehenema.
A jadni narod se boji da mu "na onom svijetu" ne bude prevruce,
pa bolje i platiti (dobrovoljno), nego se prziti.
A jos da im se vrati "njihova" imovina. Narocito njihova. Znojem zaradjena.
Nikom nista ne vracati. Jer ako se pocne vracati, do kada ici, sta sa postojecim...
Imaju vjerske zajednice danas i previse, kako materijalnog, tako i drugoga.
Uvalili su se u vlast, skole, prave objekte i gdje treba i gdje ne treba ( i ne bi smjeli ).
Nikada vise nisu ni imali.
A religija je danas, na nasim prostorima, ne opijum, nego heroin za narod.
I smrce li se smrce.
Sama cinjenica da se narod, preko istog tog klera drzi u vjecnom strahu od Boga govori sama za sebe koji su glavni motivi koji uticaj vjerskih zajednica drze na nivou na kojemu i jeste!
Tu naravno spada i bezobzirno i bezobrazno trcanje za svakom zgradom, svakim pedljem zemlje (bez obzira na njihovu trenutnu funkciju) koje su vjerske zajednice nekada imale i koje su stekle na ko zna kakve sve nacine!
Jedan od primjera toga je svakako i slucaj starice Fate!
- seljak_cojek
Zar ti stvarno misliš da @Ahmmed, @zena, @Danko, fra Petar Anđelović, fra Luka Markešić, dr. Enes Karić, Sulejman Bugari, moja malenkost ..... svoj život i ponašanje uređuju motivisani samo STRAHOM od Boga.Vodenjak wrote: Mene samo zanima sta bi se desilo kada bi se retorika klera promijenila i otisla u pravcu prema kojemu treba uvijek da ide, a to je da narodu objasne da Boga treba SLAVITI a ne BOJATI se istog!
Sama cinjenica da se narod, preko istog tog klera drzi u vjecnom strahu od Boga govori sama za sebe koji su glavni motivi koji uticaj vjerskih zajednica drze na nivou na kojemu i jeste!
Te zgrade "za kojima bezobzirno i bezobrazno trče vjerske zajednice" su izgradili i finansirali pripadnici tih vjerskih zajednica. Te zgrade su u jednom momentu oduzete od stvarnih vlasnika tj. naroda koji ih je izgradio. Pobogu, ne misliš valjda da su vjerski poglavari gradili te zgrade. (A čak i da jesu bilo bi to njihovo vlasništvo, znači privatno)... e sad što narod koji je gradio pojedne objekte pripada određenoj skupini, koja ima zajednički imenitelj ili interese, ne bi trebalo stvarati problem.Vodenjak wrote:Tu naravno spada i bezobzirno i bezobrazno trcanje za svakom zgradom, svakim pedljem zemlje (bez obzira na njihovu trenutnu funkciju) koje su vjerske zajednice nekada imale i koje su stekle na ko zna kakve sve nacine!
-
_BosanaC
I sto se u tim zgradama skoluju isti ti pripadnici tog naroda i tih religijskih zajednica, i sto te zgrade sluze svima, pa i tom narodu... I sto u tim stanovima zive i pripadnici tog istog naroda i te religijske skupine... I...
- Vodenjak
Eto izvini..seljak_cojek wrote:Zar ti stvarno misliš da @Ahmmed, @zena, @Danko, fra Petar Anđelović, fra Luka Markešić, dr. Enes Karić, Sulejman Bugari, moja malenkost ..... svoj život i ponašanje uređuju motivisani samo STRAHOM od Boga.Vodenjak wrote: Mene samo zanima sta bi se desilo kada bi se retorika klera promijenila i otisla u pravcu prema kojemu treba uvijek da ide, a to je da narodu objasne da Boga treba SLAVITI a ne BOJATI se istog!
Sama cinjenica da se narod, preko istog tog klera drzi u vjecnom strahu od Boga govori sama za sebe koji su glavni motivi koji uticaj vjerskih zajednica drze na nivou na kojemu i jeste!Te zgrade "za kojima bezobzirno i bezobrazno trče vjerske zajednice" su izgradili i finansirali pripadnici tih vjerskih zajednica. Te zgrade su u jednom momentu oduzete od stvarnih vlasnika tj. naroda koji ih je izgradio. Pobogu, ne misliš valjda da su vjerski poglavari gradili te zgrade. (A čak i da jesu bilo bi to njihovo vlasništvo, znači privatno)... e sad što narod koji je gradio pojedne objekte pripada određenoj skupini, koja ima zajednički imenitelj ili interese, ne bi trebalo stvarati problem.Vodenjak wrote:Tu naravno spada i bezobzirno i bezobrazno trcanje za svakom zgradom, svakim pedljem zemlje (bez obzira na njihovu trenutnu funkciju) koje su vjerske zajednice nekada imale i koje su stekle na ko zna kakve sve nacine!
Ubjedi me, pretjerao sam...
- seljak_cojek
Po toj logici bismo mogli nacionalizovati i GHB Medresu i pretvoriti je u, recimo, osnovnu školu, u koju bi mogli ići i učenici medrese. Mogli bismo nacionalizovati i franjevački samostan u fojnici i proglasiti ga državnom bibliotekom koju bi i oni mogli koristiti. Mogli bismo nacionalizovati FahrOV hotel i pretvoriti ga u studentski dom ili stambeni objekat a njemu, tj FahrU, ostaviti dio prostora na korištenje. ...... Mogli bismo ...._BosanaC wrote:I sto se u tim zgradama skoluju isti ti pripadnici tog naroda i tih religijskih zajednica, i sto te zgrade sluze svima, pa i tom narodu... I sto u tim stanovima zive i pripadnici tog istog naroda i te religijske skupine... I...
-
_BosanaC
Sada vec, uz duzno postovanje, seres.seljak_cojek wrote:Po toj logici bismo mogli nacionalizovati i GHB Medresu i pretvoriti je u, recimo, osnovnu školu, u koju bi mogli ići i učenici medrese. Mogli bismo nacionalizovati i franjevački samostan u fojnici i proglasiti ga državnom bibliotekom koju bi i oni mogli koristiti. Mogli bismo nacionalizovati FahrOV hotel i pretvoriti ga u studentski dom ili stambeni objekat a njemu, tj FahrU, ostaviti dio prostora na korištenje. ...... Mogli bismo ...._BosanaC wrote:I sto se u tim zgradama skoluju isti ti pripadnici tog naroda i tih religijskih zajednica, i sto te zgrade sluze svima, pa i tom narodu... I sto u tim stanovima zive i pripadnici tog istog naroda i te religijske skupine... I...
- Vodenjak
Ma i ovdje si u pravu...seljak_cojek wrote:Po toj logici bismo mogli nacionalizovati i GHB Medresu i pretvoriti je u, recimo, osnovnu školu, u koju bi mogli ići i učenici medrese. Mogli bismo nacionalizovati i franjevački samostan u fojnici i proglasiti ga državnom bibliotekom koju bi i oni mogli koristiti. Mogli bismo nacionalizovati FahrOV hotel i pretvoriti ga u studentski dom ili stambeni objekat a njemu, tj FahrU, ostaviti dio prostora na korištenje. ...... Mogli bismo ...._BosanaC wrote:I sto se u tim zgradama skoluju isti ti pripadnici tog naroda i tih religijskih zajednica, i sto te zgrade sluze svima, pa i tom narodu... I sto u tim stanovima zive i pripadnici tog istog naroda i te religijske skupine... I...
Tako nesto niposto ne smije da se desi.
Posebno ne dirati Fahrovu imovinu....
Treba naci sve moguce knjige koje ukazuju da su svi vazni kulturni i skolski objekti, zgrade za stanovanje i tvornice zapravo vlasnistvo neke od vjerskih zajednica i istima vratiti sve uz kamate.
Uostalom, Bog je svemoguc pa ce nam on dati i pamet i imanje.
Sto da se narod dzaba muci, uci i radi...
- seljak_cojek
Pa u čemu je razlika između oduzimanja zgrade (neko je spomenuo da je to sada zgrada Ekonomskog fakulteta) od SPC onda i mog "prijedloga" sada._BosanaC wrote:Sada vec, uz duzno postovanje, seres.seljak_cojek wrote:Po toj logici bismo mogli nacionalizovati i GHB Medresu i pretvoriti je u, recimo, osnovnu školu, u koju bi mogli ići i učenici medrese. Mogli bismo nacionalizovati i franjevački samostan u fojnici i proglasiti ga državnom bibliotekom koju bi i oni mogli koristiti. Mogli bismo nacionalizovati FahrOV hotel i pretvoriti ga u studentski dom ili stambeni objekat a njemu, tj FahrU, ostaviti dio prostora na korištenje. ...... Mogli bismo ...._BosanaC wrote:I sto se u tim zgradama skoluju isti ti pripadnici tog naroda i tih religijskih zajednica, i sto te zgrade sluze svima, pa i tom narodu... I sto u tim stanovima zive i pripadnici tog istog naroda i te religijske skupine... I...
-
_BosanaC
Ako cemo vec mak na konac ni Fahro a ni SPC nisu na nesto posebno razlicit nacin dosli do svoje imovine...seljak_cojek wrote:Pa u čemu je razlika između oduzimanja zgrade (neko je spomenuo da je to sada zgrada Ekonomskog fakulteta) od SPC onda i mog "prijedloga" sada._BosanaC wrote:Sada vec, uz duzno postovanje, seres.seljak_cojek wrote: Po toj logici bismo mogli nacionalizovati i GHB Medresu i pretvoriti je u, recimo, osnovnu školu, u koju bi mogli ići i učenici medrese. Mogli bismo nacionalizovati i franjevački samostan u fojnici i proglasiti ga državnom bibliotekom koju bi i oni mogli koristiti. Mogli bismo nacionalizovati FahrOV hotel i pretvoriti ga u studentski dom ili stambeni objekat a njemu, tj FahrU, ostaviti dio prostora na korištenje. ...... Mogli bismo ....
Nije frka. Da za pocetak vratimo opcine Centar i Stari grad, te dio opstine Novo Sarajevo njihovim vlasnicima, pa cemo vidjeti sta i kako dalje.
Ali niposto ne izostavljati Austrijance. Nisu valjda ni oni dzaba ulagali u infrastrukturu. Posteno?
Izvini, ali ovo je jednako debilan prijedlog tvom prethodnom u kojem spominjes FahrA, GHB Medresu, Franjevacki samostan itd...
- seljak_cojek
Ako ćemo već mak na konac ni država se nije ponijela ništa bolje od Fahra i SPC kako ti navodiš._BosanaC wrote:Ako cemo vec mak na konac ni Fahro a ni SPC nisu na nesto posebno razlicit nacin dosli do svoje imovine...seljak_cojek wrote:Pa u čemu je razlika između oduzimanja zgrade (neko je spomenuo da je to sada zgrada Ekonomskog fakulteta) od SPC onda i mog "prijedloga" sada._BosanaC wrote: Sada vec, uz duzno postovanje, seres.
Nije frka. Da za pocetak vratimo opcine Centar i Stari grad, te dio opstine Novo Sarajevo njihovim vlasnicima, pa cemo vidjeti sta i kako dalje.
Ali niposto ne izostavljati Austrijance. Nisu valjda ni oni dzaba ulagali u infrastrukturu. Posteno?
Izvini, ali ovo je jednako debilan prijedlog tvom prethodnom u kojem spominjes FahrA, GHB Medresu, Franjevacki samostan itd...
Ali da pojasnim svoj stav. Negdje na prvoj strani sam napisao.
Dakle nisam ja za vraćanje po svaku cijenu nego miskim da bi se trebalo pronaći neko rješenje u kome bi strane bile relativno zadovoljne (država vs. vjerske zajednice). Ono zbog čega sam reagovao na tvoje i vodenjakove postove je odbacivanje bilo kakve mogućnosti povrata imovine.Vidim da su komentari uglavnom negativni.
Ovaj problem je po meni mnogo kompleksiniji. Imovinu bi trebalo vratiti, ali ....
Gdje je vremenska crta od koje se može krenuti? Koliko daleko u prošlost treba ići? Treba li RS ponovo izgraditi porušene objekte drugih vjerskih zajednica i vratiti ih vlasniku? Može li se pronaći adekvatno rješenje za objekte koji se ne mogu iz objektivnih razloga vratiti?
-
_BosanaC
Izvini, ali koja drzava? Drzava koja je otvarala fakultete koji su bili priznati i u svijetu? Drzava koja je napravila Zeljezaru, Krivaju (koja je, recimo, komplet izgradjena na zemlji jedne jedine porodice), Natronku, Agrokomerc, Sarabon, Energoinvest? Za cijeg je vakta napravljen upravo najveci broj vjerskih objekata? Mislim da je fakat licemjerno (ovdje ne prozivam tebe nego predstavnike istih tih vjerskih zajednica i narod koji od drveza sumu na vidi) traziti nekakav povrat "onda" nacionalizovane imovine vjerskih zajednica.
U Zavidovicima, recimo, poliklinika, dvije skole, dio Krivaje, MUP, zgrada suda, zgrada poste, zgrada opstine, i da ne nabrajam dalje, su napravljeni na zemlji covjeka koji je ziv i dan danas i koji ima sve potrebne papire da to i dokaze. Nakon sto je trazio da mu se vrati samo jedan mali zeleni dio, koji se nalazi izmedju svega toga, udareni su temelji za, ni manje ni vise, dzamiju!
Btw. covjek se izjasnjava kao Hrvat.
U Zavidovicima, recimo, poliklinika, dvije skole, dio Krivaje, MUP, zgrada suda, zgrada poste, zgrada opstine, i da ne nabrajam dalje, su napravljeni na zemlji covjeka koji je ziv i dan danas i koji ima sve potrebne papire da to i dokaze. Nakon sto je trazio da mu se vrati samo jedan mali zeleni dio, koji se nalazi izmedju svega toga, udareni su temelji za, ni manje ni vise, dzamiju!
Btw. covjek se izjasnjava kao Hrvat.