Sta je nama 8. mart?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Pearl wrote:ne kontam koji je klincev problem promijeniti sijalicu, da se na to trosi 3 stranice teme...

dok god majke odgajaju "sincine" kojeg nauce da je on bog i batina i "jedini", "najbolji" i da mu je sve dozvoljeno, prva ta majka nece biti postovana...
znaci, krenuti od kuce i odgoja, pa ce se malo i na ravnopravnosti dobiti.. treba od necega krenuti...

mirci, nek si ti njega pocastila.. da stereotipe razbijes :D
:lol:

dace on meni Buket....onaj sto ga Fair pominje...tako da se ne sekiram :D
Pearl

Post by Pearl »

mIRCerka wrote:
Pearl wrote:ne kontam koji je klincev problem promijeniti sijalicu, da se na to trosi 3 stranice teme...

dok god majke odgajaju "sincine" kojeg nauce da je on bog i batina i "jedini", "najbolji" i da mu je sve dozvoljeno, prva ta majka nece biti postovana...
znaci, krenuti od kuce i odgoja, pa ce se malo i na ravnopravnosti dobiti.. treba od necega krenuti...

fino se finim vraca, jel :lol: :lol:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Pearl wrote:
mIRCerka wrote:

fino se finim vraca, jel :lol: :lol:
naraFski :D

Ja danas idem kupiti i postaviti akumulator, pa cu sama da odrintam cijeli stan a onda poslom put pod noge....

jebi ga, za to su mi se prethodnice izborile :D
lady_bug

Post by lady_bug »

naravno da nije problem, ali ne mogu vala ni ovih sto marsiraju u moje ime, a pojma nemaju o cemu govore.
suncica24

Post by suncica24 »

Nisam imala namjeru javljat se na ovu temu jer duboko svjesna sam činjenice da moj post nece nesto bitno promjeniti u vasim glavama.
Ali, kolicina povrsnosti i ogranicenosti koju procitah jednostavno me natjera da napisem par cinjenica, cisto da malo promuckamo temu,a i nase glave.

- u doba kada su Kondoliza Rajs, Angela Merkel, Hilari Klinton one koje preuzimaju politicku scenu svijeta, u BiH niti JEDNA zena nije na poziciji da moze odlucivati o bilo cemu. Nemamo NITI JEDNU premijerku na bilo kojem nivou, niti jednu ministricu u Vijecu ministara, imamo samo jednu nacelnicu i ucesce zena od 17% u vlasti, i to na onim grupnim, skupnim i ostalim pozicijama koje, zapravo, i nemaju neku, ma nemaju nikakvu moc.
Ko je kriv za to... slazem se, jednim dijelom krive su zene, sto ne podrzavaju jedne druge, sto olako odustaju, ali, vjerujte mi, veliku krivicu snose i muskarci, koji kroz svoje klanove, mobing, "spustanje" veoma otezavaju i borbu i pokusaje zena u politickom zivotu. I to kazem kao neko ko nije samo posmatrac, vec aktivan ucesnik u istom.

- drugo, koliko zena direktorica velikih javnih preduzeca znate? BH Telecom, Elektroprivreda, Energopetrol... nigdje zene. I upravni odbori su... sa zenom kao rijetkoscu, kao ukrasom. I nije to zato sto to zene ne zele, primjera uspjesnih direktorica privatnih kompanija ima, vec zato sto... "ovo je Balkan"

- sto se tice civilnih zrtava rata, trebalo je da Jasmila napravi film kako bi se uopste progovorilo o tome i ista pokrenulo. I, zapravo, dokle se pokrenulo? "Ni dokle". "Bit ce zakon na drzavnom nivou". Bit ce? ma, zajebite to... "bit ce". Nakon koliko godina od rata?
Uostalom, kad ste vec tako upuceni, znate li koliko se od navedenih zena uspjelo npr. vjencati nakon onoga sto su prosle? I kroz sta te zene prolaze kad odluce da otkriju sta su prezivjele, na poslu, u mahali, od drustva? Je li to jednakopravnost?

- trudnicko. Ovdje ne govorimo od jednakosti. Vec jednakopravnosti. Sto je nesto sasvim drugacije. Nisu muskarac i zena jednaki. Zeni je Bog dao da radja. I to je tako. Ali jednakopravnost je ono sto podrazumjeva da mene poslodavac ne gleda kao "onu koja bi mogla uskoro roditi pa mu godinu provesti na bolovanju". Meni drzava mora obezbjediti uslove da meni omoguci trudnicko, a poslodavcu "nadoknadi stetu".
Isto, po meni i muskarci moraju imati pravo na "trudnicko". Da budu s djetetom. E, o tome ovdje govorimo. A ne o tome da ja radjam i "sta ces, tako me potrefilo, kad sam zensko".

- u BiH je 51% nepismenih zena. 51%! Zena koje mozda se znaju potpisati, ali opisati, procitati i razumjeti, prepricati procitano ne. Jos uvijek vecina zena ostaje na nivou srednje ili osnovne skole. Ne govorimo mi ovdje o nama u gradovima, BiH su i sela koja vjerujem da ne znate ni da su u BiH. Nisu to one birale. One NEMAJU mogucnost da biraju. Njima obrazovanje nije omoguceno. To, da li one zele biti doktorice ili domacice, to je na njima. Ali ako odaberu jedno ili drugo, mora im se omoguciti da to i ostvare. Uostalom, u Svedskoj, npr. i zene koje su iskljucivo domacice imaju mjesecna primanja. Jer i one su zaposlene zene.

- zatim, vjerovali ili ne, zene su jos uvijek podplacene u odnosu na muskarce, iako rade iste poslove. U 21 stoljecu!

- o fizickom zlostavlanju zena... tu ste se zaista...pokazali. Nije sigurna kuca rjesenje. Niti to sto su otvorene nekolike sigurne kuce nije uspijeh. Kad pocinioci dobijaju po godinu zatvora. Ako i to. I ponovo se vrate i ponovo prebiju zenu. A o "klimi u mahali" da i ne govorim... Koliko vas je prijavilo komsiju koji tuce zenu? Ili popricalo sa doticnom zenom, usmjerilo je, pomoglo joj? Znam, "kad ona to ne zeli...". Ali, pitaste li je sta zeli, koliko se boji? Ne mozet vi ni zamisliti taj strah. Jer, vi nikad niste ni prisli blizu, a kamoli...

Ma, necu vise. Ionako ovo nema svrhe. Mozda sam ja jos samo jedna "feministica", ali... Dok u rijecniku stranih rijeci ne potrazite sta to zapravo znaci... I dok svojom kozom ne osjetite diskriminaciju...
Neka vama ruze i parfemi
mIRCerka

Post by mIRCerka »

suncica24 wrote:Nisam imala namjeru javljat se na ovu temu jer duboko svjesna sam činjenice da moj post nece nesto bitno promjeniti u vasim glavama.
Ali, kolicina povrsnosti i ogranicenosti koju procitah jednostavno me natjera da napisem par cinjenica, cisto da malo promuckamo temu,a i nase glave.

- u doba kada su Kondoliza Rajs, Angela Merkel, Hilari Klinton one koje preuzimaju politicku scenu svijeta, u BiH niti JEDNA zena nije na poziciji da moze odlucivati o bilo cemu. Nemamo NITI JEDNU premijerku na bilo kojem nivou, niti jednu ministricu u Vijecu ministara, imamo samo jednu nacelnicu i ucesce zena od 17% u vlasti, i to na onim grupnim, skupnim i ostalim pozicijama koje, zapravo, i nemaju neku, ma nemaju nikakvu moc.
Ko je kriv za to... slazem se, jednim dijelom krive su zene, sto ne podrzavaju jedne druge, sto olako odustaju, ali, vjerujte mi, veliku krivicu snose i muskarci, koji kroz svoje klanove, mobing, "spustanje" veoma otezavaju i borbu i pokusaje zena u politickom zivotu. I to kazem kao neko ko nije samo posmatrac, vec aktivan ucesnik u istom.
veca je krivica na zenama u ovom slucaju nego na muskarcima...
suncica24 wrote: - drugo, koliko zena direktorica velikih javnih preduzeca znate? BH Telecom, Elektroprivreda, Energopetrol... nigdje zene. I upravni odbori su... sa zenom kao rijetkoscu, kao ukrasom. I nije to zato sto to zene ne zele, primjera uspjesnih direktorica privatnih kompanija ima, vec zato sto... "ovo je Balkan"
direktori svih gimnazija u recimo Sarajevu su zene... za usmjerene srednje skole nisam sigurna jel 80 ili 90% zena na toj poziciji... osnovne haman tu negdje oko 60%
suncica24 wrote: - sto se tice civilnih zrtava rata, trebalo je da Jasmila napravi film kako bi se uopste progovorilo o tome i ista pokrenulo. I, zapravo, dokle se pokrenulo? "Ni dokle". "Bit ce zakon na drzavnom nivou". Bit ce? ma, zajebite to... "bit ce". Nakon koliko godina od rata?
Uostalom, kad ste vec tako upuceni, znate li koliko se od navedenih zena uspjelo npr. vjencati nakon onoga sto su prosle? I kroz sta te zene prolaze kad odluce da otkriju sta su prezivjele, na poslu, u mahali, od drustva? Je li to jednakopravnost?
tu nisu krivi muskarci, krive su i zene, prvenstveno nase mame, nane/bake i njihove mame koje su nas odgajale SUTI BONA NE SRAMOTI NAS
suncica24 wrote: - trudnicko. Ovdje ne govorimo od jednakosti. Vec jednakopravnosti. Sto je nesto sasvim drugacije. Nisu muskarac i zena jednaki. Zeni je Bog dao da radja. I to je tako. Ali jednakopravnost je ono sto podrazumjeva da mene poslodavac ne gleda kao "onu koja bi mogla uskoro roditi pa mu godinu provesti na bolovanju". Meni drzava mora obezbjediti uslove da meni omoguci trudnicko, a poslodavcu "nadoknadi stetu".
Isto, po meni i muskarci moraju imati pravo na "trudnicko". Da budu s djetetom. E, o tome ovdje govorimo. A ne o tome da ja radjam i "sta ces, tako me potrefilo, kad sam zensko".
ovo se slazem sto posto! Znam par zena kojima su za vrijeme probnog 3mjesecnog rada u vise navrata natuknuli "planiraj dijete tek za nekih 4-5 godina....da posao ne trpi"
suncica24 wrote: - u BiH je 51% nepismenih zena. 51%! Zena koje mozda se znaju potpisati, ali opisati, procitati i razumjeti, prepricati procitano ne. Jos uvijek vecina zena ostaje na nivou srednje ili osnovne skole. Ne govorimo mi ovdje o nama u gradovima, BiH su i sela koja vjerujem da ne znate ni da su u BiH. Nisu to one birale. One NEMAJU mogucnost da biraju. Njima obrazovanje nije omoguceno. To, da li one zele biti doktorice ili domacice, to je na njima. Ali ako odaberu jedno ili drugo, mora im se omoguciti da to i ostvare. Uostalom, u Svedskoj, npr. i zene koje su iskljucivo domacice imaju mjesecna primanja. Jer i one su zaposlene zene.
daleko smo mi od Svedske, i da, ima tu krivice i zena - opet! Opet majki i baka, opet prokletog mentaliteta (sta ce joj vise od 2 rayreda skole, kao da ce joj to pomoci radjati djecu)
suncica24 wrote: - zatim, vjerovali ili ne, zene su jos uvijek podplacene u odnosu na muskarce, iako rade iste poslove. U 21 stoljecu!
za ovo te molim da das konkretne argumente, pausalna ocjena nije dovoljna... mnoge firme imaju odredjeni iznos za odredjenu poziciju, bilo musko ili zensko na njoj.....
suncica24 wrote: - o fizickom zlostavlanju zena... tu ste se zaista...pokazali. Nije sigurna kuca rjesenje. Niti to sto su otvorene nekolike sigurne kuce nije uspijeh. Kad pocinioci dobijaju po godinu zatvora. Ako i to. I ponovo se vrate i ponovo prebiju zenu. A o "klimi u mahali" da i ne govorim... Koliko vas je prijavilo komsiju koji tuce zenu? Ili popricalo sa doticnom zenom, usmjerilo je, pomoglo joj? Znam, "kad ona to ne zeli...". Ali, pitaste li je sta zeli, koliko se boji? Ne mozet vi ni zamisliti taj strah. Jer, vi nikad niste ni prisli blizu, a kamoli...
opet se slazem sto posto....
suncica24 wrote: Ma, necu vise. Ionako ovo nema svrhe. Mozda sam ja jos samo jedna "feministica", ali... Dok u rijecniku stranih rijeci ne potrazite sta to zapravo znaci... I dok svojom kozom ne osjetite diskriminaciju...
Neka vama ruza i parfema
Ne diraj mi ruze i parfeme :D i da, feminizam ne znaci samo paljenje grudnjaka.... ali isto tako borba za ravnopravnost ne znaci da ja tebe ili ti mene mozes zvati KUCKOM i da to bude prihvatljivo (jer smo obe zene) a kad muskarac to uradi, da zovemo policiju...

Ukratko, dabogda nam svaki dan bio ko ovaj danas :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@suncice, suplja do bola. Zasto? Procitaj, ako ti je po volji, moje postove na ovoj temi, pa ti se mozda i otkrije.

Gledah prije mozda godinu dana emisiju, borba za prava zena u Svedskoj. U glavnom, donesen je zakon, koji je rekao da u upravnim odborima svih preduzeca mora sjediti barem 50% zena. Super. I rok da se to ispostuje je bio godinu dana, koliko se ja sjecam. I sta se desilo? Desilo se to da jedna zena, uspjesna Svedjanka, sjedi u sedam upravnih odbora, dok je otpusteno nekoliko desetina muskaraca, koji su bili strucnjaci u svom poslu, samo zato sto su imali vise godina od onih koji su ostali. Ali, docekase strance te iste strucnjake i udomise u svojim firmama, i Svedjani odose Svedjanima konkurencija biti. I onda prikazuje tu hanumu koja je u sedam (ili devet, da ne lazem) upravnih odbora, kako kuka da jedva sve stize ali je sada zadovoljna svojim zivotom :?

Godine 2000. bile su cetiri nacelnice opstina u Bosni i Hercegovini. Prvi korak - osnovale su Udruzenje zena nacelnica u BiH. Odrzavale redovne sastanke. Podjelile i tu nekakve nazovi funkcije. Nakon sljedecih opstinskih izbora, ni jedna od njih nije ostala na funkciji. I sam sam iz jednog od tih gradova, i ljudi su, ako nista zato sto je zena, puno ocekivali od nacelnice, a pokazala se kao najlosiji izbor i najveci promasaj od kad je opstine!

Drage zene, sve dok VI odgajate musku djecu da budu macho tipovi, da je zena nize stvorenje, nemate za sta da protestvujete i kome da se zalite. Sve dok VI odgajate zensku djecu da trpi svasta nesto od budale za koju se uda jer je, eto, i mater to isto trpila pa vidi kako sad ima odraslu djecu, nemate pravo, barem moralno, na bilo sta da se zalite.

Ne vidim da je iko otisao opismeniti te djevojke, curice, djevojcice, zene, po tim selima. Sto ne napisa s koliko se godina udaje taj 51% nepismenih po ruralnim podrucjima? Zasto? Zato sto je sramota preci sedamnaestu a ne udati se, osta stara djevojka. Ko tako kaze? Mama.

Uostalom, fakat nema svrhe pricati... Zivite u snovima, iluzijama, protestvujte, odgajajte djecu na nacin na koji su i vas odgojili... Pa ce i vasa djeca isto tako protestvovati za 20, 30, 50 godina... I tako do u beskonacnost. A uzrok problema ce uvjek postojati.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ja sam dobila MMS ruzu od BH Telecoma...
melb26sa

Post by melb26sa »

Zar nije bivsa ministrica pravde FBiH Borjana Kristo sada predsjednica ili potpredsjednica vlade FBiH?
Iako je to pozicija za "slikanje" ipak predsjednik/potpredsjednik vlade ima par stotina hiljada KM "hedije" za podijeliti - bar tako pise u novinama....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

melb26sa wrote:Zar nije bivsa ministrica pravde FBiH Borjana Kristo sada predsjednica ili potpredsjednica vlade FBiH?
Iako je to pozicija za "slikanje" ipak predsjednik/potpredsjednik vlade ima par stotina hiljada KM "hedije" za podijeliti - bar tako pise u novinama....
znas melb, meni strasno smeta to licitiranje tim brojkama...
sto se mene tice, nek sve bude 100% musko ili 100% zensko ako ce svima nama, bez obzira na spol, obezbijediti bolje uslove...

jer trazeci izvjesni postotak zena ili bosnjaka/hrvata/srba ili raseljenih ili koje vec ugrozene kategorije samo da bi se zadovoljio bilo kakav presjek firme bez obzira na kvalifikacije je jos jedan vid diskriminacije....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

melb26sa wrote:Zar nije bivsa ministrica pravde FBiH Borjana Kristo sada predsjednica ili potpredsjednica vlade FBiH?
Sad ima duplo vise, cini mi se 400.000 ona i po 200.000 zamjenici da procitah juce ili prekjuce... Ali to nije tema...
melb26sa

Post by melb26sa »

mIRCerka wrote:
znas melb, meni strasno smeta to licitiranje tim brojkama...
sto se mene tice, nek sve bude 100% musko ili 100% zensko ako ce svima nama, bez obzira na spol, obezbijediti bolje uslove...

jer trazeci izvjesni postotak zena ili bosnjaka/hrvata/srba ili raseljenih ili koje vec ugrozene kategorije samo da bi se zadovoljio bilo kakav presjek firme bez obzira na kvalifikacije je jos jedan vid diskriminacije....
I meni isto smeta ali nam je takav zakon i ovi izgleda nemaju namjeru da bilo sta mijenjaju - nisam vidjela da je iko ikada izabran/a zbog svoje licnosti, toga sta je uspio postici u zivotu... sve nesto se broje krvna zrnca kandidatima da se vidi koje su vjere, pardon nacionalnosti...
suncica24

Post by suncica24 »

Izvinjavam se što kasnim sa "odgovorima", ali nisam po cijeli dan za kompjutorom, pa...
Mislim da bi bilo zanimljivo nastaviti diskusiju, iako je danas 9. mart, jer... u tome je i poenta :D

mIrci, s tobom je zaista čast debatovat. Pa da...pokušam odgovoriti.
U pravu si da je velika krivica u ženama zbog malog broja istih na pozicijama u vlasti. Ako uzmemo da populaciju BiH čini 55% žema, a u vlasti je prisutno njih 17%, računica sve govori. Pitanje je, zašto žene ne glasaju za žene?
Ja sam se, lično, susrela sa odbacivanjem, preprekama i zavišću sa ženske strane čim sam počela koračati uz stepenice. Ali i sa mobingom i seksizmom sa muške strane. U nečemu što je prljavo kao što je politika, jako je teško opstati. Još teže je ako nemaš klan iza sebe. I tu su muškarci...jednostavno bolji od žena. Dok mi svoje sastanke koristimo za tračanje i podmetanja nogu, oni na svojim planiraju.
Da li bi pomoglo donošenje neke kvote? Kvote često izvrnu stvari, pa umjesto najboljih dobiješ "od svakog po određen broj". Ali, s druge strane, neki početak se mora... stvoriti.
Ovdje da odgovorim i -bosanC-u (iako s njim i njie baš takav merak diskutovati, čovjek treba još dosta škole proći za zrelu debatu :razz: ) : To o jednoj ženi u Švedskoj je tako mlaka i jadna priča da jednostavno... ne stoji. Žao mi je što nemam vremena dublje ući u problem pa ti iskasirati koliko je samo kod nas ljudi, i to muškaraca, istovremeno u po tri-pet upravnih odbora, dok za neke druge, možda i bolje za tu poziciju, nema mjesta. To nije pitanje muško-ženskih odnosa, već političkih računica i igara.
A drugo, vjerovao ili ne, postoje žene koje bi komotno mogle sjediti na tim mjestima, čak i iskusnije i bolje, ali... i to je politika koja drma Balkanom.
Što se tiče načelnica, koliko ja znam ni jedna od njih nije ponovo kandidovana od svoje stranke. Znači, stranka je ta koja kandiduje. A ne one same. Možda su se u navedenim strankama pribojali da će ženski loi biti jači o stranačkog, pa...

mIrci, žene jesu direktorice škola, ali pogledaj platu jedne direktorice, koja svakodnevno dolazi na posao, i platu člana upravnog odbora BH Telecoma koji na sastanak dođe jednom-dvaput mjesečno. Tačno je, ima žena na viskim pozicijma u javnim strukturama, ali to su one pozicije gdje ne kapa lova i gdje.. "se može staviti žena".

što se tiče stereotipa i odgoja, krivica jeste obostrana. Ali, mIrci, pitanje je: Zašto su nas majke tako odgajale? -bosanaC, zašto majke odgajaju "sinčine"? Porodice u BiH su patrijahalne. Muškarac je taj koji donosi novac, koji je "glava kuće" (pa čak i onda kada žena drži sva četiri stuba iste). Ovdje i jeste razbijanje stereotipa glavna tema. Razbijanje stereotipa kroz obrazovanje. Ono jučerašnje marširanje (i da, neka od žena reče "u njeno ima" - ja sve što radim, radim samo u svoje ima. Jučer se nije marširalo u ime žena, već je par žena marširalo da bi drugim ženama, ali i muškarcima otvorile oči, dale neke podatke, obrazovale ih i natjerale da si postave par pitanje. Možda čak i potraže odgovore. Jer, ako ja slavim dan kada je Klara preokrenula ženski svijet, prije stotinjak godina, u istim uslovima kao i u njeno doba, zar nije vrijeme da se zapitam "A gdje sam tu ja? Šta sam ja tu donjela?) neće promjeniti ništa, kao što ni kampovanje privrednika nemijenja ništa, ono samo govori da smo svjesni situacije, da nas zanima i da se i dale borimo. I da, da želimo onima koji toga nisu svjesni pomoći da... si postave po koje pitanje.
Obrazovanje je ključ svega. daj ženi podatke u ruke, obrazuj je, i hljeb, učini je nezavisnom... to je već više od pola puta.

:razz: Drago mi je što se slažemo oko trudničkog, dovoljno je teško i ovako stanje sa natalitetom, a kamoli kad poslodavci tu upetljaju svoje prste.

-bosanaC, u tim mjesima postoje škole i posebni programi opismenjavanja. Ali... kao što već rekoh, ovo je patrijahalnazemlja. Otac bira koga će slati u školu. Otac koji je prošao makar osmoljetku. A ne majka koja nije prošla ni to. Ona ne može znati značaj obrazovanja. Ona nema konce u rukama, nema sredstava da pošalje kćer u školu. Najbolje rješenje za kćer koje ona vidi jeste to da je uda. Tu treba rušiti stereotipe. Ne može neobrazovana, siromašna majka (iako, ima izuzetaka, koji... me pokreću) biti svjesna značaja obrazovanje. I ona odlučivati. Država je ta koja mora preuzeti tu brigu. U tome je caka.

mIrci, podaci na temu podplaćenosti, kao slučajnost, jučer bili na sarajevo-x-u. Možda se čini kao da to nije slučaj ovdje, ali, vjeruj mi, jeste. Ja znam osobu koja je radila kod privatnika, sa istom stručnom spremom i čak većim znanjem nego njen kolega (oboma je to bio prvi posao) koja je, u sartu, imala platu manju za 3ooKM od njega.

:razz: I opet mi je drago što se slažemo oko teme fizičkog zlostavljanja. Iako mi nije srago što je to tako :(

I na kraju, nadam se da te ruže i parfemi prate cijele godine. I da ti je svaki dan "težak i sladak" kao 8. mart.
I da, u pravu si, feminizam jeste više od paljenja grudnjaka. To je pitanje poštovanja samog sebe, jedne žene prema drugoj, a i muškaraca i žena međusobno. I dok god ga ljudi ne shvate kao takvog, već kao neku borbu "brkatih, debelih žena željnih brsanja muškaraca sa planete zmlje i zauzimanja njihovih pozicija"... nastavit ćemo živjeti u zemlji -izama :x . Dok nam -izmi ne dohakaju.
neutral

Post by neutral »

sretan vam 9-i mart....
amrino

Post by amrino »

suncica24 wrote:Dok mi svoje sastanke koristimo za tračanje i podmetanja nogu, oni na svojim planiraju.

Osvrnut cu se samo na ovaj dio...

Ostalo sto si napisala- super zvuci tako teorijski, u prici...cak bih se i slozila s tobom ali na zalost ne mogu jer me moje iskustvo drugacije naucilo...

Upravo ovo gore podvuceno je jedina poenta svega o cemu mi govorimo. Jesu li muskarci krivi sto zene vrijeme trose na tracanje (o zenama) i podmetanje nogu...(zenama)?!
Jesu li muskarci krivi cinjenici da je zena zeni najgori neprijatelj?

Vec sam ranije napisala da sve sto mi se, uslovno receno, lose desilo- eto recimo na poslovnom planu- bilo je od strane zene...Zbog cega? Jel to u pitanju ona dobra stara zenska ljubomora...ne znam...ili je strah sto doticna vise nece biti jedna od rijetkih uspjesnih zena u tom podrucju...jer vjerovali ili ne velika vecina zena uziva u tome sto je "jedna od rijetkih"...to im valjda daje neki osjecaj "posebnosti"...
Nemam manju platu od muskaraca u svojoj firmi i iz licnog iskustva znam da mnoge zene u danasnje vrijeme zaradjuju vise od svojih muzeva ili radnih kolega...a da li time ista bitno mijenja u odnosu zena prema zenama?! Ne- to jos vise pogorsava situaciju- jer umjesto da te doticne gospoje pomazu ostalim zenama da uspiju, da lobiraju jedne za druge one uzivaju u svojoj nadmoci, u ljepsoj odjeci...i ostalim plitkocama...
Bilo bi lijepo kad bi smo krivicu za sve svoje mane i probleme mogli svaliti na muskarce i "nejednakost spolova", međutim istina je daleko surovija i ruznija...Najvecu krivicu ovakvom polozaju zena u drustvu snose zene same...
I umjesto da i dalje bulaznimo o tome ko je kriv...bilo bi lijepo kada bi svaka zena krenula od sebe i pocela popravljati prvo situaciju u svojoj glavi...pokusala malo manje tracati svaku zenu koja joj je zbog necega antipaticna i koncentrisati se na to da potpomazemo jedna drugu...poceti posmatrati punice, snahe, zaove kao zene a ne kao koze, tuke, azdaje itd....jer tu leze problemi...u nasim glavama...
zena21

Post by zena21 »

Uopste se ne osjecam ugrozenom sto sam zena, na bilo kojem polju...
lady_bug

Post by lady_bug »

zena21 wrote:Uopste se ne osjecam ugrozenom sto sam zena, na bilo kojem polju...
e hvala bogu da i ovo cujem. dosta mi je vise kuknjave. vec sam se pocela osjecati ugrozeno od svih ovih "vapaja". ja nekako mislim da mogu napraviti sve sto zelim i da je sve do mene, a ne do drustva u kojem zivim. i ponekad se zene jednostavno "vade" na to kako im drustvo ne omogucava da budu ravnopravne. to je prica za malu djecu. sve sto sam zeljela postici, postigla sam radom i obrazovanjem. i ako cemo pravo, dosla sam na poziciju na kojoj je prije mene bio muskarac. mogla sam dobiti "cifru" koju je on imao, ali sam se izborila za vecu. :D
amrino

Post by amrino »

lady_bug wrote:
zena21 wrote:Uopste se ne osjecam ugrozenom sto sam zena, na bilo kojem polju...
e hvala bogu da i ovo cujem. dosta mi je vise kuknjave. vec sam se pocela osjecati ugrozeno od svih ovih "vapaja". ja nekako mislim da mogu napraviti sve sto zelim i da je sve do mene, a ne do drustva u kojem zivim. i ponekad se zene jednostavno "vade" na to kako im drustvo ne omogucava da budu ravnopravne. to je prica za malu djecu. sve sto sam zeljela postici, postigla sam radom i obrazovanjem. i ako cemo pravo, dosla sam na poziciju na kojoj je prije mene bio muskarac. mogla sam dobiti "cifru" koju je on imao, ali sam se izborila za vecu. :D
:D

Bravo!!! :thumbup:

That's the Spirit!!
SaraLe

Post by SaraLe »

:thumbup:
alek

Post by alek »

nama :D je osmi mart osam radnih sati :D
ne bi valjalo da deveti bude proporcionalan, da ne kazem da bi onda najgore bilo tridesetprvog :D :?
suncica24

Post by suncica24 »

Jedna stvar mi je ovdje posebno zanimljiva. A na to me podsjeti amrino.
Feminizam svi vide kao borbu "nekih" žena koje uzroke njihovog lošeg položaja vide u posljedicama radnji muškaraca. Zapravo, da pojasnim, feminizam = žene protiv muškaraca, žene okrivljuju muškarce, žene traže veća prava od muškaraca (tj. da im ih oni obezbjede)...
A zapravo je upravo obrnuto. Feminizam želi obrazovati žene i potaći ih na akciju. Ne protiv muškaraca, već unutar sebe, ženskog roda. Educirati ih da podržavaju jedna drugu, da se educiraju i uvijek traže više. Znači, feminizam nije = žene protiv muškaraca, već = žene za žene.
I to je ona glavna prepreka u glavama koja mislim da postoji ikoja unaprijed odbacuje feminizam kao... "pitanje žena koje žele da budu muškarci, pa kad to već nisu prirodno, onda makar na silu".

Ne možete vi poštovati ženu koja je pokvarena, loša... kao što ne možete poštovati ni muškarca sa istim nekvalitetima. I ovdje se ne radi o tome da žene trebaju imati veća prava samo zato što su žene, da ja trebam "voljeti" neku siledžijku samo zato što je žena. Zato, ponavljam, i govorimo o ravnopravnosti.

I da, još nešto. lady_bug, čestitam na uspjehu, na radu, obrazovanju i odličnoj plati :-D
Ali, da to formulišemo ovaka, to što ja imam dovoljno sredstava pa nisam gladna i mogu si priuštiti čokoladu kad poželim, ne znači da drugi nisu gladni. Ili, to što mene kući otac ne tuče, ne znači da je u svim kućama tako. Ili, to što neki npr. Bošnjak u RS-u radi u vladi za dobru platu, ne znači da u RS-u Bošnjaci nisu diskriminisani. Ili, možda krajnje grubo rečeno, to što direktno meni u ratu nije držan nož pod vratom, ne znači da mojoj tetki nije. I da ja ne patim zbog toga. :(
tempora

Post by tempora »

suncica24 wrote:Jedna stvar mi je ovdje posebno zanimljiva. A na to me podsjeti amrino.
Feminizam svi vide kao borbu "nekih" žena koje uzroke njihovog lošeg položaja vide u posljedicama radnji muškaraca. Zapravo, da pojasnim, feminizam = žene protiv muškaraca, žene okrivljuju muškarce, žene traže veća prava od muškaraca (tj. da im ih oni obezbjede)...
A zapravo je upravo obrnuto. Feminizam želi obrazovati žene i potaći ih na akciju. Ne protiv muškaraca, već unutar sebe, ženskog roda. Educirati ih da podržavaju jedna drugu, da se educiraju i uvijek traže više. Znači, feminizam nije = žene protiv muškaraca, već = žene za žene.
I to je ona glavna prepreka u glavama koja mislim da postoji ikoja unaprijed odbacuje feminizam kao... "pitanje žena koje žele da budu muškarci, pa kad to već nisu prirodno, onda makar na silu".

Ne možete vi poštovati ženu koja je pokvarena, loša... kao što ne možete poštovati ni muškarca sa istim nekvalitetima. I ovdje se ne radi o tome da žene trebaju imati veća prava samo zato što su žene, da ja trebam "voljeti" neku siledžijku samo zato što je žena. Zato, ponavljam, i govorimo o ravnopravnosti.

I da, još nešto. lady_bug, čestitam na uspjehu, na radu, obrazovanju i odličnoj plati :-D
Ali, da to formulišemo ovaka, to što ja imam dovoljno sredstava pa nisam gladna i mogu si priuštiti čokoladu kad poželim, ne znači da drugi nisu gladni. Ili, to što mene kući otac ne tuče, ne znači da je u svim kućama tako. Ili, to što neki npr. Bošnjak u RS-u radi u vladi za dobru platu, ne znači da u RS-u Bošnjaci nisu diskriminisani. Ili, možda krajnje grubo rečeno, to što direktno meni u ratu nije držan nož pod vratom, ne znači da mojoj tetki nije. I da ja ne patim zbog toga. :(

To se zove slijepi ugao! To o cemu ti pises.Ne da forumasice samo negiraju probleme vecine zena u BiH, kroz svoje stecene blagodeti-vec su apsolutno slijepe na isto.Pa se iz tog ugla, moze izvuci zakljucak, da je cijela prica o neravnopravnosti, jednostavno ubleha.
Krive smo mi i nase majke jer su nas ucile pogresno. :oops: Ne, nije kriv sistem, koji zeni ne omogucava da se skoluje,da radja, da se zastiti od zlostavljanja.
I zasto je ono potrebno otici na ginekoloski pregled, pri stupanju u radni odnos? ( u pojedinim firmama, ne znam da li je praksa za sve) :zzzz:
suncica24

Post by suncica24 »

Tempora, ja bih to samo dodala: Krive smo mi jer nećemo da se mijenjamo. I da mijenjamo, na bolje, svijet oko nas.
Jer, svaka promjena traži puno odricanja. A mi, jednostavno, nismo spremne odreći se.

PS: Nekako, po meni, moja mama je učinila najbolje što je mogla. Nije sve, ali jeste najbolje. Ona nema snage, ili nije vidjela potrebu za više, ona je stala tamo gdje... više nije mogla. Ja mogu. Znači, opet, do mene je.
Kad bi smo samo svi naparavili po mali, malecki korak naprijed! Gdje bi...nam kraj bio! :roll:

Samo mali korak naprijed. Za početak, samo jedno otvoreno oko. Samo... to.
Post Reply