Protest studenata pred Ekonomskim fakultetom u Sarajevu!!!!
-
Stolac92
Pošto su protesti ispred ekonomije opet sutra u 13:00 samo želim da kažem likovima ovdje koji guraju dekanovu priču da se bune "loši i lijeni studenti" da se među studentima sa ekonomije koji u suštini organizuju ove proteste i bore se za svoja prava nalaze i studenti sa 10-ama i koji u suštini nemaju potrebe da se bune. Sve dok budemo tako sebično gledali na one koji se "bune" od buna i neće biti fajde. Ja nisam student ali ću podržavati ove proteste i ove studente jer smatram da je to dio šire borbe za ljudsko dostojanstvo u Bosni i Hercegovini.
Jučer sam čuo jedan odličan komentar na radiju koji glasi nešto ovako "kad bi danas neko pozvao na nacionalističke nemire odazvale bi se mase do bi se socijalnim nemirima pridružio vrlo mali broj građana." Trebamo se upitati gdje su naši prioriteti i kako uzeti učešća u borbi za ljudska prava i pokazati solidarnost.
Naravno, PRAVA SE NE DOBIVAJU NEGO SE ZA NJIH MORAMO IZBORITI.
Vidimo se sutra ispred ekonomije i u subotu na platou u 12:00.
Jučer sam čuo jedan odličan komentar na radiju koji glasi nešto ovako "kad bi danas neko pozvao na nacionalističke nemire odazvale bi se mase do bi se socijalnim nemirima pridružio vrlo mali broj građana." Trebamo se upitati gdje su naši prioriteti i kako uzeti učešća u borbi za ljudska prava i pokazati solidarnost.
-
obuca
E vako ja sam jos vrlo kratko fala bogu na filozofskom faxu. jedna sam od onih koje ne trpe nepravdu i zato sam se svadala bunila i tukla za svoje ocjene i svoja prava. a znate kako su me gledali ostali studenti. Eeeee nesto u fazonu vidi glupace. Prvo imam porodicu, radim i studiram, pa tak nemam vremena za zajebanciju. OStala sam uskracena za ocjenu nekoliko puta i naravno na svom odsjeku se posvadala i sa zivima i mrtvima. Profama oko vrata spada malter od mog lupanja
. Samo sam se bunila kad je nepravda u pitanju. E sad pokusala sam ja nekoliko puta da dignem malo frku, jer jebiga nema niko prava da te ufati na zub i jebe te do besvjesti. I kazem raji ajmo malo frke a oni meni pa jesi ti luda, ja ne mogu hocu da diplomiram i tak nekak to se izjalovi. Ako protestuju na ekonomiji s razlogom podrzavam. A ako su to oni sto im starci placaju pa opet ne mogu jadni da stignu a drugih obaveza nemaju onda ne razumijem cemu frka. Aj ja samo cekam da mi uskoro kazu diplomirali ste kolegice pa da im odrzim bukvicu i pozeli sve najgore. Studenti na folozofiji, bar na mom odsjeku, su takve pi... i mlakonje da ne smiju pitanje postavit a kamoli protestovat. Eto. Sajonara
-
Lisac
to bi bilo otprilike to, s tim shto sam ja manje korektan pa umjesto ovog podebljanog volim sumirati stvari i reci da su bh studenti peetchke (bez uvrede dama i cijenjenog im djela anatomije).uvjek dobar gost wrote:... nije bolonja studenti vaš najveći problem... problem je i sve ostalo... problem je to što nećete raditi u struci problem je što štele dominiraju na fakultetima....problem je aparthejd u sistemu obrazovanja... problem su stari ohrndani i šuplji profesori....
Problem je što i kad završite ... šta onda ... muke Vaše tek onda počinju...
Znam ja da je fino prohodati gradom, prošetati svoje nove naočale, mobitel, cipe il sat, pogledati malo zavodljivi suprotan spol i malo ašikovati il išaretiti...
No život u ovoj tužnoj zemlji traži svjesnije studente, svjesniju populaciju koja nije spremna na kompromise sa trulim sistemom, koja ne pristaje na mrvice.... oni se Vas boje samo Vi spoznajte šta u stvari hoćete... cijenite svije vrijeme i imajte svoj stav....
Nemojte dozvoliti penzionerima da budu promućurniji od vas i nas skupa sa vama.... vaš glas bi se trebao više čuti... nemojte čekati da se zatvori cafe Central il neki drugi kako bi vi imali razlog za proteste....
Živili i ovo sve govorim, odnosno tipkam iz namjere dobre...
ako su nam studenti buducnost onda se stvari nazhalost josh dugo dugo nece promijeniti. koliko ja znam od rata naovamo, studenti su cijela 2 puta organizirali proteste i u oba sluchaja se radilo o produzhenju rokova, i u oba sluchaja su to bili studenti ekonomije. dakle nije im nikada palo napamet progovoriti o korupciji, o (u vecini sluchajeva) jadnom i mizernom kvalitetu obrazovanja koji dobijaju, o ucjenama od strane profesora, o potpunoj neorganizovanosti fakulteta i univerziteta ...
BITNA JE DIPLOMA, komad papira koji (kao shto to prof. grebo reche) danas mozhete okachiti na zid ili pokloniti nani
zato mi ne pada na pamet da se pridruzhim studentima protestujuci i trazheci da im se omoguci da budu josh veci flegmatichni nehljebi no shto to vec jesu (rijetki izuzeci koji siguran sam postoje neka mi oproste na generalizaciji). ne pada mi na pamet podrzhavati one koji evo vec deset godina spavaju, dok im ne- i poluobrazovani likovi pljachkaju i rasprodaju buducnost.
Da smo 92' imali ovakvu omladinu danas se zasigurno ne bi imali oko chega sekirati i nervirati
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
i pokrenes akciju oko oktobarskog roka za one kojima je ostao samo usmeni iz sintakse, a na septembarskom roku dozvolili izlazak samo na jedan termin, sve zatalasas, odobre rok al te profesor doticni obara naredne dvije godine...obuca wrote: Studenti na folozofiji, bar na mom odsjeku, su takve pi... i mlakonje da ne smiju pitanje postavit a kamoli protestovat. Eto. Sajonara
i tvoj pismeni vazi 3 TERMINA - rok i po (ne izlaska na ispite, vec tri termina koja prodju) dok je drugima, onim tihim, pismeni vazio i do 5 izlazaka na ispit.
ne pechke, vec peechketine!!!!
-
obuca
tako je. Potpisujem. Nesto seru kad treba socijala il neki rok. A ne kazu kako profe ucjenjuju da kupis knjigu. Kako je obrazovanje ustvari postalo bezvrijedno. Al eto. Socijalu ja ne bi nikad dozvolila. Ako nehljebovici nisu sposobni od cca. 8 ispita u godini dat 6 za uslov onda ih treba izbacit s faxa i vozdra.
-
obuca
ma nisam ja nista radila u oktobru vec ranije. i nikad se nisam borila za socijale. Al nece djecurlija majku im. Ja se posvada i kuja od asistentice (uskoro cu joj objavit imemIRCerka wrote:i pokrenes akciju oko oktobarskog roka za one kojima je ostao samo usmeni iz sintakse, a na septembarskom roku dozvolili izlazak samo na jedan termin, sve zatalasas, odobre rok al te profesor doticni obara naredne dvije godine...obuca wrote: Studenti na folozofiji, bar na mom odsjeku, su takve pi... i mlakonje da ne smiju pitanje postavit a kamoli protestovat. Eto. Sajonara
i tvoj pismeni vazi 3 TERMINA - rok i po (ne izlaska na ispite, vec tri termina koja prodju) dok je drugima, onim tihim, pismeni vazio i do 5 izlazaka na ispit.
ne pechke, vec peechketine!!!!
-
encian
de ba manite se cicica. ocistila ja lijepo drugu godinu u junu, dolazim upisat trecu, kazu ne mozes, nemas engleski
. molim?! obligatoran za trecu godinu. sta sad? nista, moras obnovit, nema vise rokova za polaganje
. ko je kriv? ja sam kriva. isla sam na predavanja haman pa nikad. sreca dadose jos jedan rok.
cetvrta godina, nama guzonjama se napokon svidjela skola ali nam se ne svidja plan za cetvrtu godinu. hocemo jos nekih predmeta. napisali zahtjev, nas 25 se potpisalo, i dobili predmete.
zato znam da ce vam taj covjek izaci u susret ako trazite nesto produktivno, a ne da pokusavate pogazit njegove odluke i ustaljenu praksu (koja podrazumijeva obavezne predmete).
cetvrta godina, nama guzonjama se napokon svidjela skola ali nam se ne svidja plan za cetvrtu godinu. hocemo jos nekih predmeta. napisali zahtjev, nas 25 se potpisalo, i dobili predmete.
zato znam da ce vam taj covjek izaci u susret ako trazite nesto produktivno, a ne da pokusavate pogazit njegove odluke i ustaljenu praksu (koja podrazumijeva obavezne predmete).
-
Sarafcina
Lisac wrote:to bi bilo otprilike to, s tim shto sam ja manje korektan pa umjesto ovog podebljanog volim sumirati stvari i reci da su bh studenti peetchke (bez uvrede dama i cijenjenog im djela anatomije).uvjek dobar gost wrote:... nije bolonja studenti va¹ najveæi problem... problem je i sve ostalo... problem je to ¹to neæete raditi u struci problem je ¹to ¹tele dominiraju na fakultetima....problem je aparthejd u sistemu obrazovanja... problem su stari ohrndani i ¹uplji profesori....
Problem je ¹to i kad zavr¹ite ... ¹ta onda ... muke Va¹e tek onda poèinju...
Znam ja da je fino prohodati gradom, pro¹etati svoje nove naoèale, mobitel, cipe il sat, pogledati malo zavodljivi suprotan spol i malo a¹ikovati il i¹aretiti...
No ¾ivot u ovoj tu¾noj zemlji tra¾i svjesnije studente, svjesniju populaciju koja nije spremna na kompromise sa trulim sistemom, koja ne pristaje na mrvice.... oni se Vas boje samo Vi spoznajte ¹ta u stvari hoæete... cijenite svije vrijeme i imajte svoj stav....
Nemojte dozvoliti penzionerima da budu promuæurniji od vas i nas skupa sa vama.... va¹ glas bi se trebao vi¹e èuti... nemojte èekati da se zatvori cafe Central il neki drugi kako bi vi imali razlog za proteste....
®ivili i ovo sve govorim, odnosno tipkam iz namjere dobre...
ako su nam studenti buducnost onda se stvari nazhalost josh dugo dugo nece promijeniti. koliko ja znam od rata naovamo, studenti su cijela 2 puta organizirali proteste i u oba sluchaja se radilo o produzhenju rokova, i u oba sluchaja su to bili studenti ekonomije. dakle nije im nikada palo napamet progovoriti o korupciji, o (u vecini sluchajeva) jadnom i mizernom kvalitetu obrazovanja koji dobijaju, o ucjenama od strane profesora, o potpunoj neorganizovanosti fakulteta i univerziteta ...
BITNA JE DIPLOMA, komad papira koji (kao shto to prof. grebo reche) danas mozhete okachiti na zid ili pokloniti nani
zato mi ne pada na pamet da se pridruzhim studentima protestujuci i trazheci da im se omoguci da budu josh veci flegmatichni nehljebi no shto to vec jesu (rijetki izuzeci koji siguran sam postoje neka mi oproste na generalizaciji). ne pada mi na pamet podrzhavati one koji evo vec deset godina spavaju, dok im ne- i poluobrazovani likovi pljachkaju i rasprodaju buducnost.
Da smo 92' imali ovakvu omladinu danas se zasigurno ne bi imali oko chega sekirati i nervirati![]()
sve bi bilo ravno
do mora
pouzdano
omlaTina je ista od rata naovamo
najveca stoka u ovoj drzavi su studenti
jednostavno... progresiva ne postoji...
postoje stranacke organizacije, mediokriteti i oportunisti koji se uvlace u supak koja je na vrhu, masa koja ide logikom da se nikome ne zamjeri (daj ti meni da ja polozim ispit, ali ce ga u kurcu poloziti.... oni zele da bude dio sestar lutrije u polaganju... njih vise brine da ne budu dio lutrije, nego da se lutrija sama izbaci...) i par onih na kojima se sistem isprobava... ali nabijem ja na kurac svakog strucnjaka i profesora koji je u stanju na ispitu zajebavati nekoga iz privatnih razloga. to moze uraditi samo sujetni mediokritet.
-
mIRCerka
ma to gore se meni desilo....obuca wrote:ma nisam ja nista radila u oktobru vec ranije. i nikad se nisam borila za socijale. Al nece djecurlija majku im. Ja se posvada i kuja od asistentice (uskoro cu joj objavit imemIRCerka wrote:i pokrenes akciju oko oktobarskog roka za one kojima je ostao samo usmeni iz sintakse, a na septembarskom roku dozvolili izlazak samo na jedan termin, sve zatalasas, odobre rok al te profesor doticni obara naredne dvije godine...obuca wrote: Studenti na folozofiji, bar na mom odsjeku, su takve pi... i mlakonje da ne smiju pitanje postavit a kamoli protestovat. Eto. Sajonara
ne pechke, vec peechketine!!!!i sliku) me 9 puta obara na ispitu a ja vise napamet sve znam. Eto imam u indexu iz pismenog kod nje 6 a iz usmenog 9 jer sam odgovarala kod profesorice. Al nek sad zigu druge. Ja jos diplomirat i fatat maglu.
polozila pismeni u junu, na drugom terminu, prijavila oba septembar i obavijeste nas USMENO da ne mozemo izaci na oba termina...
i ok, posteno, obori me
pitam za oktobarski rok, ebote cista mi godina samo fali taj usmeni, kaze JOK...i ja preko dekanata dobijem info da mogu traziti to...i dobijem to...i jedem govna naredne 2 godine...
ali sve se to svrsi...
-
mIRCerka
Ako su im ciljevi za sutrasnji protest jasno definisani, zasto ne podrzati.skendo wrote:Ne znam odakle početi sa ovom omladinom ccc
Znam da se svi bune dok njima treba, a mnogi kasnije kada dođu na ista mjesta sa kojih ih je neko habao dok su bili studenti, ponašaju se i gore nego ovi što su njih habali!
Meni u svemu smeta samo to sto se studenti organizuju terotirijalno, umjesto da njihovi predstavnici sastave listu svega sto je problem sa recimo bolonjom i onda udri na rektorat...ali pusti su snovi moji...
-
skendo
To je problem, jer studenti su jednostavo razjedinjeni po svim osnovama, podjeljeni po svim šavovima, po političkoj pripadnosti, teritorijalno, itd.mIRCerka wrote:Ako su im ciljevi za sutrasnji protest jasno definisani, zasto ne podrzati.skendo wrote:Ne znam odakle početi sa ovom omladinom ccc
Znam da se svi bune dok njima treba, a mnogi kasnije kada dođu na ista mjesta sa kojih ih je neko habao dok su bili studenti, ponašaju se i gore nego ovi što su njih habali!
Meni u svemu smeta samo to sto se studenti organizuju terotirijalno, umjesto da njihovi predstavnici sastave listu svega sto je problem sa recimo bolonjom i onda udri na rektorat...ali pusti su snovi moji...
A hajd to promjeni
-
obuca
jes vala skendo druze ova sto sa mnom pokusava da vosi intenzivan sexualni zivot je bila nikakv student bar po prici raje koja su s njom studirala. Al ulizica je ogroZna pa dode za aistenta. Sad oni sto su snjom sutdirali pravo najebali. Ja sam otvoreno rekla da je ne priznam i ne volim i da muza kuci moze nacepit a od mene u skokovima da odabije. E tako ti ja deverala 9 puta jedan ispit. I USPJELA. nijednu godinu nisam obnovila i sve ispite ispolazem svake godine u jan - feb roku. Eto pa valjda to dovoljno govori da nisam hajvan da sve polozim i onda jedan ne mogu da naucim. Objavicu ja nju ovde i onda vas sve zovem u kafanu dok diplomiram 
-
mIRCerka
Zahtjevi studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu:
• Pridžavanje stavke 5 pojašnjenja bolonjskog koncepta od 18.12.2006. godine, gdje stoji da student može slušati i polagati predmete u narednom semestru bez obzira na to šta je položio u prethodnom.
• Informisanje studenata na vrijeme o narednoj školskoj godini, tj. 15 dana prije početka nove školske godine, i ne dodavati nova pravila tokom semestra
• Preciznije definirani silabusi, i pridržavanje istih tokom cijele godine
• Sprovođenje ankete u kojoj studenti ocjenjuju profesore 3 puta u semestru, i da se rezultati najboljih a ujedno i najgorih profesora iznesu u javnost...a protiv najgorih podnesu sankicje.
• Ukinuti preduslovne predmete između semestara
• Spriječiti da hirovi profesora i asistenata postanu norma.
• Reducirati literaturu i tačno je definisati.
• Aktivno uključiti studente u konstruisanje nastave i njeno izvodjenje.
• Poboljšati kvalitet nastave.
• Narediti profesorima da racionalno naprave silabus predmeta i da se istog drže tokom cijelog semestra!
Zahtjevi Unije studenata za Univerzitet u Sarajevu:
1) Prilikom reforme starih nastavnih planova nije izvršena temeljita reforma
i prilagođavanje istih Bolonjsokom konceptu studiranja. U većini slučajeva
nastavni planovi su malo modifikovani kako bi se mogli realizovati za tri
godine studija. Rezultat je katastrofalno opterećenje studenata kako
prilikom samog nastavnog procesa tako i prilikom ostalih vannastvnih
aktivnosti u cilju savladavanja određenog predmeta. Velika greška je što
studenti nisu u niti jednom momentu bili uključeni u proces reforme
nastavnih planova, a i onda kada su pokušavali nametnuti svoje mišljenje,
ista su sa lakoćom odbačena.
2) Prilikom određivanja «workloada» tj. ECTS za određene predmete,
ignorisani su svi savjeti od strane Evropske univerzitetske asocijacije.
Studenti nisu konsultovani, niti je urađeno anketiranje studenata u smislu
saznavanja istinskog opterećenja koje studenti imaju prilikom savladavanja
predmeta. Na većini fakulteta napravljena je greška, te je kao mjerilo
«workloada» uzet ukupni broj sati i časova koji su potrebni da bi se jedan
predmet savladao.
3) Syllabusi predmeta nisu precizni i mijenjaju se tokom semestra.
4) Veliki broj profesora se ne pridržava Bolonjskog koncepta, te
primjenjuje ´svoj´ lični koncept studija.
5) Veliki broj profesora se prema studentima odnosi bez poštovanja, ne
omogućavaju komunikaciju profesor-student, ne dozvaljavaju studentima
iznošnje svog mišljenja, ne pridržavaju se rasporeda predavanja i termina
konsultacija, iznose staromodni način ex-catedra predavanja, ne koriste IT
tehnologije itd.
6) Na većini fakulteta veliki broj prisutnih studenata prilikom nastavnih
aktivnosti, onemogućuje interaktivnu nastavu tj. veliki broj fakulteta ne
raspolaže sa dovoljnim brojem nastavnog osoblja i dovoljnim prostornim
kapacitetima.
7) U velikom broju slučajeva primjećeno je da i pored aktivnosti koje
student obavlja tokom semestra (seminarski radovi, prezentacije, eseji te
parcijalni testovi) profesori organizuju klasični ispit.
Presporo teče informatizacija studentskih službi, žalosno je što i pored
veoma uspješno realizovane počente faze ISSS-a, mnogi fakulteti nisu počeli
sa primjenom ISSS.
9) Studenti na Univerzitetu u Sarajevu definitivno nisu partneri u primjeni
Bolonjskog procesa što potvrđuje neučešće studenata u formalnim i
neformalnim tijelima Univerziteta, iako to nalažu berlinski i bergenški
komunike.
10) Smatramo da je nedopustivo da dvije godine nakon poèetka Bolonjskog
procesa nije izvršena interna evaulacija na cijelom Univerzitetu.
11) Uvođenje aprilskog i septembarskog roka za studente koji studiraju po konceptu bolonje!
12) Poboljšanje uslova boravka u studentskim domovima
-
mIRCerka
Dragi moji studenti, citajuci ove zahtjeve, najmanje vidim zahtjeva vezanih direktno za studij ekonomije...
ako u ovome svemu ne prepoznate i svoje probleme, onda vam ni PhD nece pomoci da budete jaci covjek.
ako u ovome svemu ne prepoznate i svoje probleme, onda vam ni PhD nece pomoci da budete jaci covjek.
-
mIRCerka
Stiglo mi saopstenje...
Poštovani,
Ovim putem Vas obavještavamo da Studentsko udruženje bolonjaca – STUB, u petak 09.03.2007. godine u 13h nastavlja sa protestima, ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Protest će biti organizovan uz podršku pokreta DOSTA!, Unije studenata Univerziteta u Sarajevu – USUS, i Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Za nastavak protesta je kriva isključivo uprava koja po svemu sudeći ne brine za studente i ne želi sa njima da razgovara kako bi se trenutni problemi riješili I našao kompromis. Ovakvo ignorisanje studenata i njihovih zahtjeva je najgori oblik kršenja studentskih prava! Uprava pokazuje da im studenti nisu bitni i da ono što studenti žele i misle je za njih bezvrijedno!
P.S. Ovaj protest ne organizuje skupina ”neuspjelih” studenata, već studenti koji žele da se uključe u izgradnju što funkcionalnijeg sistema, kako za studente tako I za profesore.
Srdačno, STUB
-
fczeljo
Stolac92 wrote:Pošto su protesti ispred ekonomije opet sutra u 13:00 samo želim da kažem likovima ovdje koji guraju dekanovu priču da se bune "loši i lijeni studenti" da se među studentima sa ekonomije koji u suštini organizuju ove proteste i bore se za svoja prava nalaze i studenti sa 10-ama i koji u suštini nemaju potrebe da se bune. Sve dok budemo tako sebično gledali na one koji se "bune" od buna i neće biti fajde. Ja nisam student ali ću podržavati ove proteste i ove studente jer smatram da je to dio šire borbe za ljudsko dostojanstvo u Bosni i Hercegovini.
kakva prava???
ovi nazovi studenti ti traze nesto sto je lose, prije svega za njih, a onda i za fakultet.
kakva omladina? ja vidim na tim protestima ljude iz svoje generacije, protestuju radi matematike, statistike i slicnih predmeta sa prve godine. btw, ja sam sad cetvrta. ako nisi sposoban polozit 6 ispita za 4 godine, onda masi usima.
ova prica se svodi na to: moze li se kako na fakultet bez srednje?
moze li se polagat gradska voznja prije poligona? ma mozeee, jupiii, ubijem nekoga, ma hajde nije bitno, izborili smo se za svoja prava!
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
Student sam druge godine Visoke poslovne skole po bolonj.Meni je bologna super, ima nekih stvari koje mi smetaju, ali u globalu ako hoces diplomu za 3 godine, nema boljeg nacina studiranja.
Na pocetku ove skoleske godine, na web stranici je tacno pisalo za te preduslove, znaci znalo se! I sad izadje neko pojasnjenje bolonjskog procesa 18.12. 2006, gdje je pisalo da uslovi nemaju veze i sad je to ono sto odgovara studentima. 12 dana prije kraja semestra se to procita i to je razlog zasto protestuju. A sta je sa onim studentima koji su igrali po pravilima od pocetka skolske godine????
Slazem se da nisu trebali naplacivati 1000KM na pocetku, nego po semestrima.
Ssistem je baziran na aktivnom prisustvu nastavi i ak si upisao ekonomski fakultet, znao si sta te ceka i cemu sad kojekakve price????
Meni je apsolutno logicno da ne mozes aktivno pratiti makro i mikro, ako nisi polozio uvod u ekonomiju, ili finansijsko racunovodstvo, ako nisi polozio obicno racunovodstvo.
Pa sta bi rekli moji prijatelji koji su po starom sistemu obnavljali godine zbog metode ili finansijskog racunovodstva.Pa ljudi su na te ispite izlazili po cijelu godinu, i opet nisu uspjevali.
Sad imas takav sistem gdje kroz redovnu nastavu, mozes znatno lakse, nego po starom sistemu poloziti pogotove ove malo teze ispite.Znaci kad se sve sabere sve je do tebe, idi i uci redovno i diploma je tu za 3 god.
Kad govorim pitanja sa nekih parcijala, svojim prijateljima koji su slusali te predmete po starom sistemu, svaki mi je rekao da je nama puno lakse.
Posto nema zakona o visokoskolskom obrazovanju i sto svaki faks drugacije provodi bolognu, studenti su uzeli sebi za pravo pa "oni" govore sta je prava bologna
Svaki student nasheg fakulteta treba da bude ponosan sto je clan ove institucije.Pa ja ne vidim moderniji fakultet od nasheg, od imena profesora pa do same infrastrukture fakulteta.
Jos samo da kazem oko obnavljanja godine. To se ne smije po bologni obnoviti godina????
Pa prosjek studiranja prije par godina bio je oko 5-6 godina na ekonomiji, a sad za 4 godine relativno lako mozes zavrsiti fakultet.
Ja tu ne vidim neki veci problem
Na pocetku ove skoleske godine, na web stranici je tacno pisalo za te preduslove, znaci znalo se! I sad izadje neko pojasnjenje bolonjskog procesa 18.12. 2006, gdje je pisalo da uslovi nemaju veze i sad je to ono sto odgovara studentima. 12 dana prije kraja semestra se to procita i to je razlog zasto protestuju. A sta je sa onim studentima koji su igrali po pravilima od pocetka skolske godine????
Ssistem je baziran na aktivnom prisustvu nastavi i ak si upisao ekonomski fakultet, znao si sta te ceka i cemu sad kojekakve price????
Meni je apsolutno logicno da ne mozes aktivno pratiti makro i mikro, ako nisi polozio uvod u ekonomiju, ili finansijsko racunovodstvo, ako nisi polozio obicno racunovodstvo.
Pa sta bi rekli moji prijatelji koji su po starom sistemu obnavljali godine zbog metode ili finansijskog racunovodstva.Pa ljudi su na te ispite izlazili po cijelu godinu, i opet nisu uspjevali.
Sad imas takav sistem gdje kroz redovnu nastavu, mozes znatno lakse, nego po starom sistemu poloziti pogotove ove malo teze ispite.Znaci kad se sve sabere sve je do tebe, idi i uci redovno i diploma je tu za 3 god.
Kad govorim pitanja sa nekih parcijala, svojim prijateljima koji su slusali te predmete po starom sistemu, svaki mi je rekao da je nama puno lakse.
Posto nema zakona o visokoskolskom obrazovanju i sto svaki faks drugacije provodi bolognu, studenti su uzeli sebi za pravo pa "oni" govore sta je prava bologna
Svaki student nasheg fakulteta treba da bude ponosan sto je clan ove institucije.Pa ja ne vidim moderniji fakultet od nasheg, od imena profesora pa do same infrastrukture fakulteta.
Jos samo da kazem oko obnavljanja godine. To se ne smije po bologni obnoviti godina????
Pa prosjek studiranja prije par godina bio je oko 5-6 godina na ekonomiji, a sad za 4 godine relativno lako mozes zavrsiti fakultet.
-
MUNAFIK
slazem se sve sa tim Bolonja dobar sistem i niko se ne buni protiv Bolonje... nego protiv nacina njene implementacije na UNSA iz koje se student potpuno izbacuje i gdje se zahtjevi studenata ignorisu! a ko fol student je partner u procesu... i pogotovo treba se posebno buniti protiv onakve DRSKOSTI, NEKULTURE, I SELJACKOG PONASANJA DEKANA CICICA!Admir_1984 wrote:Student sam druge godine Visoke poslovne skole po bolonj.Meni je bologna super, ima nekih stvari koje mi smetaju, ali u globalu ako hoces diplomu za 3 godine, nema boljeg nacina studiranja.
Posto nema zakona o visokoskolskom obrazovanju i sto svaki faks drugacije provodi bolognu, studenti su uzeli sebi za pravo pa "oni" govore sta je prava bologna![]()
Nego ne radi se o tome jeli Uvod uvjek bio preduslov ( PROSLE GODINE NAMA UVOD NIJE BIO PRED USLOV) radi se o tome DA SU PRAVILA PROMJENJENA U SRED SKOLSKE GODINE STO JE DOVELO DA STUDENTI GUBE I GODINU I PARE KOJE SU DALI!!
ti kolega molim te lijepo kopiraj nam to sto je pisalo na webu za preduslove? Kopiraj mi odluku u kojoj se kaze da se ne moze polagati predmet ako se nije polozio preduslov!!!
neces moci to kopirati jer to ne postoji!
AL ZATO POSTOJI SLJEDECE:''Student može slušati i polagati predmete u narednom semestru bez obzira na to šta je položio u prethodnom. Lista predmeta – preduslova koja je data u silabusu predmeta je samo preporuka predmetnog nastavnika. Posebnom odlukom koja je donešena na početku ovog semestra definirana ja zvanična lista predmeta preduslova za prve dvije godine studija. Ova lista se može naći na Web stranici i u Službi za nastavu'' 18.12.2006 god. ili kraj zimskog semestra skolske 2006-07 god.
HAJMO MALO DA POJASNIMO STVAR:
Predmeti preduslovi postoje ali oni su samo preporuka profesora ( i ovako je bilo sve do pocetka ovog sada ljetnog semestra) i STUDENT MOZE POLAGATI SVE U NAREDNOM SEMESTRU BEZ OBZIRA STA JE POLOZIO U PREDHODNOM. naredni semestar od 18. DECEMBRA JE NARAVNO OVAJ SADA LJETNI SEMESTAR. logicno student moze slusati i polagati sve u ljetnom semestru bez obzira sta je polozio u zimskom!
E ovo pise na WEB-u i ovo su studenti citali i samo se ovo i moze procitati. Kolega ako ides na ekonomiju dobro znas DA oni koji nisu polozili MATEMATIKU su mogli polagati MATEMATSKE METODE ( matematika je preduslovni predmet) ili isto tako oni koji nisu polozili uvod su moglu polagati sve! i DOBRO znas da se problem PREDUSLOVA javio TEK SADA na ovom semestru ZASTO????
pa zato sto se do sada postovalo da STUDENT MOZE POLAGATI SVE U NAREDNOM SEMESTRU BEZ OBZIRA STA JE POLOZIO U PREDHODNOM. a sada pocetkom ovog semestra se sve promjenilo!!! ovo su cinjenice i sve se moze provjeriti!
radiovakvog ponasanja Uprave veliki broj studenata je izgubio najmanje 100 Km a neki su izgubili i po 400 Km.... Ustvari nisu izgubili nego im je Fakultet na PREVARU UZEO TE PARE!
i da napomenem PROBLEM PREDUSLOVA NIJE BIO NI PROSLE GODINE NI U OVOJ GODINI NA ZIMSKOM SEMESTRU... PREDUSLOVI SU SE POCELI ''PRIMJENJIVATI'' TEK OD 19 FEBRUARA 2007 GODINE TJ OD POCETKA LJETNOG SEMESTRA!!! mada uprava LAZE LAZE i tvrdi drugacije al u lazi su kratke noge!
- Admir_1984
MUNAFIK wrote:slazem se sve sa tim Bolonja dobar sistem i niko se ne buni protiv Bolonje... nego protiv nacina njene implementacije na UNSA iz koje se student potpuno izbacuje i gdje se zahtjevi studenata ignorisu! a ko fol student je partner u procesu... i pogotovo treba se posebno buniti protiv onakve DRSKOSTI, NEKULTURE, I SELJACKOG PONASANJA DEKANA CICICA!Admir_1984 wrote:Student sam druge godine Visoke poslovne skole po bolonj.Meni je bologna super, ima nekih stvari koje mi smetaju, ali u globalu ako hoces diplomu za 3 godine, nema boljeg nacina studiranja.
Posto nema zakona o visokoskolskom obrazovanju i sto svaki faks drugacije provodi bolognu, studenti su uzeli sebi za pravo pa "oni" govore sta je prava bologna![]()
Nego ne radi se o tome jeli Uvod uvjek bio preduslov ( PROSLE GODINE NAMA UVOD NIJE BIO PRED USLOV) radi se o tome DA SU PRAVILA PROMJENJENA U SRED SKOLSKE GODINE STO JE DOVELO DA STUDENTI GUBE I GODINU I PARE KOJE SU DALI!!
ti kolega molim te lijepo kopiraj nam to sto je pisalo na webu za preduslove? Kopiraj mi odluku u kojoj se kaze da se ne moze polagati predmet ako se nije polozio preduslov!!!
neces moci to kopirati jer to ne postoji!
AL ZATO POSTOJI SLJEDECE:''Student može slušati i polagati predmete u narednom semestru bez obzira na to šta je položio u prethodnom. Lista predmeta – preduslova koja je data u silabusu predmeta je samo preporuka predmetnog nastavnika. Posebnom odlukom koja je donešena na početku ovog semestra definirana ja zvanična lista predmeta preduslova za prve dvije godine studija. Ova lista se može naći na Web stranici i u Službi za nastavu'' 18.12.2006 god. ili kraj zimskog semestra skolske 2006-07 god.
HAJMO MALO DA POJASNIMO STVAR:
Predmeti preduslovi postoje ali oni su samo preporuka profesora ( i ovako je bilo sve do pocetka ovog sada ljetnog semestra) i STUDENT MOZE POLAGATI SVE U NAREDNOM SEMESTRU BEZ OBZIRA STA JE POLOZIO U PREDHODNOM. naredni semestar od 18. DECEMBRA JE NARAVNO OVAJ SADA LJETNI SEMESTAR. logicno student moze slusati i polagati sve u ljetnom semestru bez obzira sta je polozio u zimskom!
E ovo pise na WEB-u i ovo su studenti citali i samo se ovo i moze procitati. Kolega ako ides na ekonomiju dobro znas DA oni koji nisu polozili MATEMATIKU su mogli polagati MATEMATSKE METODE ( matematika je preduslovni predmet) ili isto tako oni koji nisu polozili uvod su moglu polagati sve! i DOBRO znas da se problem PREDUSLOVA javio TEK SADA na ovom semestru ZASTO????
pa zato sto se do sada postovalo da STUDENT MOZE POLAGATI SVE U NAREDNOM SEMESTRU BEZ OBZIRA STA JE POLOZIO U PREDHODNOM. a sada pocetkom ovog semestra se sve promjenilo!!! ovo su cinjenice i sve se moze provjeriti!
radiovakvog ponasanja Uprave veliki broj studenata je izgubio najmanje 100 Km a neki su izgubili i po 400 Km.... Ustvari nisu izgubili nego im je Fakultet na PREVARU UZEO TE PARE!
i da napomenem PROBLEM PREDUSLOVA NIJE BIO NI PROSLE GODINE NI U OVOJ GODINI NA ZIMSKOM SEMESTRU... PREDUSLOVI SU SE POCELI ''PRIMJENJIVATI'' TEK OD 19 FEBRUARA 2007 GODINE TJ OD POCETKA LJETNOG SEMESTRA!!! mada uprava LAZE LAZE i tvrdi drugacije al u lazi su kratke noge!
Evo vam pdf file koji je bio na web stranici faksa i to na oglasnoj ploci.
Spasio sam ga tada na komp i ovde ga u cijelosti kopiram.Ovaj file mozete skinuti sa ovog linka
http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/TP ... duslovi.pd
EKONOMSKI FAKULTET U SARAJEVU
PROGRAM „3+2“ – DODIPLOMSKI STUDIJ
PREDMETI – PREDUSLOVI
(prva i druga godina studija)
AKADEMSKI STUDIJ EKONOMIJE I MENADŽMENTA
R.
br.
I semestar: Code Predmeti - preduslovi
1. Uvod u ekonomiju EAM101 -
2. Ekonomika preduzeća EAM102 -
3. Matematika za ekonomiste EAM150 -
4. Poslovna informatika EAM160 -
5. Poslovno pravo EAM170 -
6. Engleski jezik EAM195 -
R.
br.
II semestar: Code Predmeti - preduslovi
1. Makroekonomija EAM103 Uvod u ekonomiju
2. Mikroekonomija EAM104 Uvod u ekonomiju
3. Statistika u ekonomiji i
menadžmentu
EAM180 -
4. Menadžment EAM105 -
5. Marketing EAM106 -
6. Tjelesni odgoj EAM196 -
7. Orijentacijski program EAM197 -
B) Zajednički predmeti na odsjecima
Odsjek: Ekonomija
R.
br.
III semestar: Code Predmeti - preduslovi
1. Računovodstvo EAM201 -
2. Međunarodna ekonomija EAM202 Uvod u ekonomiju
3. Kvantitativne metode u ekonomiji
i menadžmentu
EAM203 Matematika za ekonomiste
4. Ekonomski razvoj ECO210 Uvod u ekonomiju
5. Monetarne finansije ECO220 Uvod u ekonomiju
6. Engleski jezik EAM295 -
Izborni predmet
a. Sociologija za ekonomiste ECO261 -
b. Filozofija ekonomije ECO262 Uvod u ekonomiju
c. Ekonomske doktrine ECO263 Uvod u ekonomiju
R.
br.
IV semestar: Code Predmeti - preduslovi
1. Ekonomska analiza ECO221 Uvod u ekonomiju.
Matematika za ekonomiste
2. Ekonomika javnog sektora ECO222 Uvod u ekonomiju
3. Međunarodne finansije ECO223 Uvod u ekonomiju
4. Javne finansije ECO224 Uvod u ekonomiju
5. Ekonomija Evrope ECO225 -
6. Ekonomija okoliša ECO226 -
Odsjek: Menadžment
R.
br.
i menadžmentu
4. Monetarne i javne finansije MAN201 Uvod u ekonomiju
5. Poslovne finansije MAN202 -
Izborni predmeti:
a. Industrijska sociologija MAN261 -
b. Poslovna etika MAN262 -
c. Psihologija u menadžmentu MAN263 -
R.
br.
IV semestar: Code
1. Marketing menadžment MAN221 Marketing
2. Finansijski menadžment MAN222 Poslovne finansije
3. Menadžment informacijski
sistemi
MAN223 Poslovna informatika
4. Strateški menadžment MAN224 Menadžment
5. Finansijsko računovodstvo MAN225 Računovodstvo
6. Operaciona istraživanja MAN226 Matematika za ekonomiste
NASTAVNI PLAN ZA STUDIJ VISOKA POSLOVNA ŠKOLA
R.
br.
1. Uvod u ekonomiju BUS101 -
2. Ekonomika preduzeća BUS102 -
3. Preduzetništvo BUS115 -
4. Poslovno pravo BUS160 -
5. Poslovna informatika BUS170 -
6. Engleski jezik BUS195 -
R.
br.
1. Menadžerska ekonomija BUS120 Uvod u ekonomiju
2. Menadžment BUS125 -
3. Poslovna statistika BUS180 -
4. Marketing BUS130 -
5. Organizacija BUS140 -
6. Tjelesni odgoj BUS196 -
7. Orijentacijski program BUS197 -
R.
br.
1. Računovodstvo BUS201 -
2. Marketing menadžment BUS210 Marketing
3. Strateški menadžment BUS211 Menadžment
4. Menadžment informacijski
sistemi
BUS220 Poslovna informatika
5. Poslovne finansije BUS215 -
6. Menadžment ljudskih resursa BUS230 Menadžment
Smjer: Bankarstvo i osiguranje
R.
br.
1. Bankarstvo BUS240 Poslovne finansije
2. Upravljanje finansijskim rizicima BUS241 Poslovne finansije
3. Finansijski menadžment BUS242 Poslovne finansije
4. Osiguranje BUS243 -
5. Monetarne i javne finansije BUS244 -
Smjer: Menadžment
R.
br.
1. Teorija organizacije BUS250 Menadžment
2. Poslovno odlučivanje BUS251 Menadžment
3. Leadership BUS252 Menadžment
4. Krizni menadžment BUS253 Menadžment
5. Medjunarodni menadžment BUS254 Menadžment
Smjer: Marketing
R.
br.
1. Istraživanje marketinga BUS260 Marketing
2. Marketing komuniciranje BUS261 Marketing
3. Marketing usluga BUS262 Marketing
4. Medjunarodni marketing BUS263 Marketing
5. Ponašanje potrošača BUS264 Marketing
Nama prosle godine na prvoj godini nije bilo preduslova(samo je mogao biti uvod) jer smo bili prva generacija, pa dok se je to sve uhodalo.
Jedino sto podrzavam je da se studentima vrati lova, koju su dali za predmete koje sad ne mogu slusati i polagati.
-
MUNAFIK
[/quote]Evo vam pdf file koji je bio na web stranici faksa i to na oglasnoj ploci.
Spasio sam ga tada na komp i ovde ga u cijelosti kopiram.Ovaj file mozete skinuti sa ovog linka
http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/TP ... duslovi.pd
EKONOMSKI FAKULTET U SARAJEVU
PROGRAM „3+2“ – DODIPLOMSKI STUDIJ
PREDMETI – PREDUSLOVI
(prva i druga godina studija)
AKADEMSKI STUDIJ EKONOMIJE I MENADŽMENTA
R.
br.
1. Uvod u ekonomiju EAM101 -
2. Ekonomika preduzeća EAM102 -
3. Matematika za ekonomiste EAM150 -
4. Poslovna informatika EAM160 -
5. Poslovno pravo EAM170 -
6. Engleski jezik EAM195 -
R.
br.
1. Makroekonomija EAM103 Uvod u ekonomiju
2. Mikroekonomija EAM104 Uvod u ekonomiju
3. Statistika u ekonomiji i
menadžmentu
EAM180 -
4. Menadžment EAM105 -
5. Marketing EAM106 -
6. Tjelesni odgoj EAM196 -
7. Orijentacijski program EAM197 -
B) Zajednički predmeti na odsjecima
Odsjek: Ekonomija
R.
br.
i menadžmentu
4. Ekonomski razvoj ECO210 Uvod u ekonomiju
5. Monetarne finansije ECO220 Uvod u ekonomiju
Izborni predmet
a. Sociologija za ekonomiste ECO261 -
b. Filozofija ekonomije ECO262 Uvod u ekonomiju
c. Ekonomske doktrine ECO263 Uvod u ekonomiju
R.
br.
1. Ekonomska analiza ECO221 Uvod u ekonomiju.
Matematika za ekonomiste
2. Ekonomika javnog sektora ECO222 Uvod u ekonomiju
3. Međunarodne finansije ECO223 Uvod u ekonomiju
4. Javne finansije ECO224 Uvod u ekonomiju
5. Ekonomija Evrope ECO225 -
6. Ekonomija okoliša ECO226 -
Odsjek: Menadžment
R.
br.
i menadžmentu
4. Monetarne i javne finansije MAN201 Uvod u ekonomiju
5. Poslovne finansije MAN202 -
Izborni predmeti:
a. Industrijska sociologija MAN261 -
b. Poslovna etika MAN262 -
c. Psihologija u menadžmentu MAN263 -
R.
br.
IV semestar: Code
1. Marketing menadžment MAN221 Marketing
2. Finansijski menadžment MAN222 Poslovne finansije
3. Menadžment informacijski
sistemi
MAN223 Poslovna informatika
4. Strateški menadžment MAN224 Menadžment
5. Finansijsko računovodstvo MAN225 Računovodstvo
6. Operaciona istraživanja MAN226 Matematika za ekonomiste
NASTAVNI PLAN ZA STUDIJ VISOKA POSLOVNA ŠKOLA
R.
br.
1. Uvod u ekonomiju BUS101 -
2. Ekonomika preduzeća BUS102 -
3. Preduzetništvo BUS115 -
4. Poslovno pravo BUS160 -
5. Poslovna informatika BUS170 -
6. Engleski jezik BUS195 -
R.
br.
1. Menadžerska ekonomija BUS120 Uvod u ekonomiju
2. Menadžment BUS125 -
3. Poslovna statistika BUS180 -
4. Marketing BUS130 -
5. Organizacija BUS140 -
6. Tjelesni odgoj BUS196 -
7. Orijentacijski program BUS197 -
R.
br.
1. Računovodstvo BUS201 -
2. Marketing menadžment BUS210 Marketing
3. Strateški menadžment BUS211 Menadžment
4. Menadžment informacijski
sistemi
BUS220 Poslovna informatika
5. Poslovne finansije BUS215 -
6. Menadžment ljudskih resursa BUS230 Menadžment
Smjer: Bankarstvo i osiguranje
R.
br.
1. Bankarstvo BUS240 Poslovne finansije
2. Upravljanje finansijskim rizicima BUS241 Poslovne finansije
3. Finansijski menadžment BUS242 Poslovne finansije
4. Osiguranje BUS243 -
5. Monetarne i javne finansije BUS244 -
Smjer: Menadžment
R.
br.
1. Teorija organizacije BUS250 Menadžment
2. Poslovno odlučivanje BUS251 Menadžment
3. Leadership BUS252 Menadžment
4. Krizni menadžment BUS253 Menadžment
5. Medjunarodni menadžment BUS254 Menadžment
Smjer: Marketing
R.
br.
1. Istraživanje marketinga BUS260 Marketing
2. Marketing komuniciranje BUS261 Marketing
3. Marketing usluga BUS262 Marketing
4. Medjunarodni marketing BUS263 Marketing
5. Ponašanje potrošača BUS264 Marketing
Nama prosle godine na prvoj godini nije bilo preduslova(samo je mogao biti uvod) jer smo bili prva generacija, pa dok se je to sve uhodalo.
Jedino sto podrzavam je da se studentima vrati lova, koju su dali za predmete koje sad ne mogu slusati i polagati.
Da bio je na web stranici sPISAK i to svi znaju ali isto tako na WEBU JE 18. 12. 2006. godine IZASLO POJASNJENJE PREDUSLOVA!
5. Predmeti preduslovi
Student može slušati i polagati predmete u narednom semestru bez obzira na to šta je položio u prethodnom. Lista predmeta – preduslova koja je data u silabusu predmeta je samo preporuka predmetnog nastavnika. Posebnom odlukom koja je donešena na početku ovog semestra definirana ja zvanična lista predmeta preduslova za prve dvije godine studija. Ova lista se može naći na Web stranici i u Službi za nastavu.
pa niko nije DEBIL ako pise Student može slušati i polagati predmete u narednom semestru bez obzira na to šta je položio u prethodnom. onda to znaci DA MOZE!!!
i Kolega kazes prosle godine nije bilo... NIJE BILO NI OVE GODINE kao sto sam rekao Matematika i Uvod su bili i u Zimskom semestru preduslovi ali ostalo je na tome da je to samo preporuka i da se moze sve polagati....
I nema logike reci da je uprava upravu a podrzavati da vrate pare studentima, ako su oni upravu onda nisu duzni ni pare vratiti! i po svemu sudeci ovdje se sve radi o parama...[/quote]
- uvjek dobar gost
Opet smo uspjeli razvodniti temu i pobjeći od srži....
U to ime hvala svim onim koji su doprinjeli tome....
Sad još par stvari... jeli iko posmatrao standard studenata, njihov život, ponudu znanja za njih, ponudu van nastavnih sadržaja koji su vezani indirektno sa njihovim studijima.... koliko recimo košta student svoju familiju mjesečno, šta dobija za ta sredstva, a šta nakon studija mu se nudi...pa i ponudu kad je riječ o upražnjavanju sporta ili ili ...
Ima li iko stvarne hrabrosti da stvari nazove pravim imenom..... džaba studirate ako nemate jakog babu iza sebe... jer sad i psu ovčaru treba viša škola kako bi se zaposlio u struci, sve skupa sa tri godine iskustva il rada....
Pogledajmo istini u oči, meni je bilo pametnije da sam 96-97 otvorio čevabdžinicu nego što sam upisao fakultet.... jer evo već treću godinu radim poslove za koje ne treba fakultet, a poslove koje bi volio raditi su zaposjeli ... neki pogrešni ljudi ... kvazi obrazovani, ali i dalje neuljudni i rustikalni....
Moja poruka studentima (i samom sebi) je sljedeća.... uvežite se diskutujte, polemizirajte i šta sve ne raditi sjetite se 68. -sme ili 71. ve.... menojte dopustiti da vam pogled suze silikonske grudi ili aluminijske felge jer i Vaši roditelji idu u starost... a vi živite sa njima i gledate kako će vam za kafu dati....
Povrh svega treba li zatvarati oči i okretati glavu od ovog učmalog i krajnje licemjernog društva koje nas okružuje....i kao ne viditi svu nepravdu i šta sve ne... ili su Vam profesori i asistenti rekli da je to sve ok jer mi smo naime tabelarni primjer zemlje u tranziciji koju muzi ratni profiteri i sumnjivi kapital.....
Svako vrijeme traži svoje borce.... sad budimo to MI....
U to ime hvala svim onim koji su doprinjeli tome....
Sad još par stvari... jeli iko posmatrao standard studenata, njihov život, ponudu znanja za njih, ponudu van nastavnih sadržaja koji su vezani indirektno sa njihovim studijima.... koliko recimo košta student svoju familiju mjesečno, šta dobija za ta sredstva, a šta nakon studija mu se nudi...pa i ponudu kad je riječ o upražnjavanju sporta ili ili ...
Ima li iko stvarne hrabrosti da stvari nazove pravim imenom..... džaba studirate ako nemate jakog babu iza sebe... jer sad i psu ovčaru treba viša škola kako bi se zaposlio u struci, sve skupa sa tri godine iskustva il rada....
Pogledajmo istini u oči, meni je bilo pametnije da sam 96-97 otvorio čevabdžinicu nego što sam upisao fakultet.... jer evo već treću godinu radim poslove za koje ne treba fakultet, a poslove koje bi volio raditi su zaposjeli ... neki pogrešni ljudi ... kvazi obrazovani, ali i dalje neuljudni i rustikalni....
Moja poruka studentima (i samom sebi) je sljedeća.... uvežite se diskutujte, polemizirajte i šta sve ne raditi sjetite se 68. -sme ili 71. ve.... menojte dopustiti da vam pogled suze silikonske grudi ili aluminijske felge jer i Vaši roditelji idu u starost... a vi živite sa njima i gledate kako će vam za kafu dati....
Povrh svega treba li zatvarati oči i okretati glavu od ovog učmalog i krajnje licemjernog društva koje nas okružuje....i kao ne viditi svu nepravdu i šta sve ne... ili su Vam profesori i asistenti rekli da je to sve ok jer mi smo naime tabelarni primjer zemlje u tranziciji koju muzi ratni profiteri i sumnjivi kapital.....
Svako vrijeme traži svoje borce.... sad budimo to MI....
-
senadd
#74 dopuna
Brat,
pa znaš li Ti šta češ biti kad završiš tu tzv.Poslovnu visoku skolu???
Ranije se studiralo 8 semestara,jer je dobijao naziv koji je i sada priznad "diplomirani ekonomist" tj.sedmi stepen i kao takav može raditi i sada u državnim organima gdje je pravilnikom propisana stručna sprema i smjer.
E sad,kad Ti ovo shranje završiš :ko si,gdje možeš raditi (i kao pripravnik)
a još ima onih sa sa završenom višom ekonomskom koje su lani "istjerali iz državnih namještenika,jer nemaju završenu odgovarajuču spremu--sedmi stepen.
E Ti ćeš imati to poluzvanje i nikakav status,jer si pri kraju studija a još Zakonom nije uređeno šta i kako dalje-priznavanja diploma,prohodnost,nastavak daljeg studija,prof .itd..
Gledam ove jadne zahtjeve,pa se stvarno upitam:kakva je to mrtva masa,koju ne interesuje godina unapred nego -daj danas.
Nomenklatura zanimanja,koja slijedi će pokazati katastrofu i pogubnost današnjeg studiranja,ali "babina djeca" će kao i obično proči dobro,ali vi koji se patite,razmišljajte i djelujte u svojoj sredini.
Pa i Barčić je završio fakultet,nije ni On znao šta će biti u BiH,ALI ETO SMATRA DA JE FAKULTETLIJA,PA OKUPIO ONU SIROTINJU,a ubijedit će i druge da je na pravom putu ,jer ne traži pare od fukare,ali gdje ide razvoj ovog koncepta koji nam je tu,pred nosom.
UH,UH zanese me,pa razumijem jer ste preskočili rat i mnogi su.....
pa znaš li Ti šta češ biti kad završiš tu tzv.Poslovnu visoku skolu???
Ranije se studiralo 8 semestara,jer je dobijao naziv koji je i sada priznad "diplomirani ekonomist" tj.sedmi stepen i kao takav može raditi i sada u državnim organima gdje je pravilnikom propisana stručna sprema i smjer.
E sad,kad Ti ovo shranje završiš :ko si,gdje možeš raditi (i kao pripravnik)
a još ima onih sa sa završenom višom ekonomskom koje su lani "istjerali iz državnih namještenika,jer nemaju završenu odgovarajuču spremu--sedmi stepen.
E Ti ćeš imati to poluzvanje i nikakav status,jer si pri kraju studija a još Zakonom nije uređeno šta i kako dalje-priznavanja diploma,prohodnost,nastavak daljeg studija,prof .itd..
Gledam ove jadne zahtjeve,pa se stvarno upitam:kakva je to mrtva masa,koju ne interesuje godina unapred nego -daj danas.
Nomenklatura zanimanja,koja slijedi će pokazati katastrofu i pogubnost današnjeg studiranja,ali "babina djeca" će kao i obično proči dobro,ali vi koji se patite,razmišljajte i djelujte u svojoj sredini.
Pa i Barčić je završio fakultet,nije ni On znao šta će biti u BiH,ALI ETO SMATRA DA JE FAKULTETLIJA,PA OKUPIO ONU SIROTINJU,a ubijedit će i druge da je na pravom putu ,jer ne traži pare od fukare,ali gdje ide razvoj ovog koncepta koji nam je tu,pred nosom.
UH,UH zanese me,pa razumijem jer ste preskočili rat i mnogi su.....
- Admir_1984
Stari sistem 8 semestara* x 4 predmeta=32 na predmera na kraju= diplomirani ekonomista, tj 7 stepen.
Bologna(ekonomija i mgmt): 6 semestara x 5 ili 6 predmeta= 32/33 predmena kraju= dobije se zvanje koje ima isto znacenje kao diplomirani ekonomista, jer po novom planu i programu zvanje diplomirani ne postoji.
Sto se visoke poslovne skole tice, ona je ranije bila 6 stepen,a po novom planu i programu ima isti status kao i ekonomija i mgmt. Isti broj predmeta na kraju.
Jedina razlika je u tome, da kad zavrsis visoku poslovnu skolu moras poloziti 3 predmeta (matematika, metode....) da bi upisao PDS, nakon kojeg logicno dobijas zvanje magistar ekonomskih nauka, a koji usput receno kosta oko 11000KM.
Znamo svi da nema zakona na drzavnom nivou, pa sad kruze price da smo niko i nista kad zavrsimo. Nigdje veze da fakultet kao drzavna institucija svjesno "zajebe" preko 1000 studenata
I slazem se da se treba pricati, pa cak i protestovati oko pitanja zaposljenja poslje fakulteta, smanjenja troskova na fakultetima i slicno. A ne oko ovih uslova, septembarskih rokova i slicno.
Bologna(ekonomija i mgmt): 6 semestara x 5 ili 6 predmeta= 32/33 predmena kraju= dobije se zvanje koje ima isto znacenje kao diplomirani ekonomista, jer po novom planu i programu zvanje diplomirani ne postoji.
Sto se visoke poslovne skole tice, ona je ranije bila 6 stepen,a po novom planu i programu ima isti status kao i ekonomija i mgmt. Isti broj predmeta na kraju.
Jedina razlika je u tome, da kad zavrsis visoku poslovnu skolu moras poloziti 3 predmeta (matematika, metode....) da bi upisao PDS, nakon kojeg logicno dobijas zvanje magistar ekonomskih nauka, a koji usput receno kosta oko 11000KM.
Znamo svi da nema zakona na drzavnom nivou, pa sad kruze price da smo niko i nista kad zavrsimo. Nigdje veze da fakultet kao drzavna institucija svjesno "zajebe" preko 1000 studenata
I slazem se da se treba pricati, pa cak i protestovati oko pitanja zaposljenja poslje fakulteta, smanjenja troskova na fakultetima i slicno. A ne oko ovih uslova, septembarskih rokova i slicno.