Vehabije osvajaju Sarajevo!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mrki62

Post by mrki62 »

Santos wrote:Hajmo realno.Da nebi pravog vjernika uvrjedio kolko to evo u Sarajevu ima pravih vjernika muslimana.Kolko to ima raje da se pridrzava da bude musliman kako to vjera i nalaze.Garantujem da nema ni 10 posto.Kakav je znacaj skoro godinu dana cuga i onda kad je ramazan kaze dobro dodje da se ocistim.Halo mojne suplje.
Slušaj , nije Sarajevo samo u pitanju , mogu ti reći da su statistike došle do podatka da je na čitavoj kugli zemaljskoj samo 10 - 12 % vjernika - sve ostalo su samo deklarirani ( na popisu stanovništva ) .
tempora

Post by tempora »

Svemirski_Jebach wrote:to sam ja govorio, oni ne zele demokratiju, ne zele vladinu prava i zakona, ne zele odvojenost religije i drzave nego zele afganistan i talibanizam...a to ce moci samo preko mrtvih ljudi.

poslati ga u afganistan, ili jos bolje u guantanamo...sa haverima :roll: :roll:
Svemirski, mala opaska.Neki dan smo zustro zagovarali postivanje ljudskih prava u aferi iznudjivanja izjave od strane policije nad onim momkom sto su ga skinuli golog.Odjednom imas druge arsine? Ili su ljudska prava i za tebe selektivna? :?
Faust

Post by Faust »

tempora wrote:
Svemirski_Jebach wrote:to sam ja govorio, oni ne zele demokratiju, ne zele vladinu prava i zakona, ne zele odvojenost religije i drzave nego zele afganistan i talibanizam...a to ce moci samo preko mrtvih ljudi.

poslati ga u afganistan, ili jos bolje u guantanamo...sa haverima :roll: :roll:
Svemirski, mala opaska.Neki dan smo zustro zagovarali postivanje ljudskih prava u aferi iznudjivanja izjave od strane policije nad onim momkom sto su ga skinuli golog.Odjednom imas druge arsine? Ili su ljudska prava i za tebe selektivna? :?
To su ljudska prava, na američki način... (pardon, bushovski način)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Santos wrote:Hajmo realno.Da nebi pravog vjernika uvrjedio kolko to evo u Sarajevu ima pravih vjernika muslimana.Kolko to ima raje da se pridrzava da bude musliman kako to vjera i nalaze.Garantujem da nema ni 10 posto.Kakav je znacaj skoro godinu dana cuga i onda kad je ramazan kaze dobro dodje da se ocistim.Halo mojne suplje.
Dragi Strumfe....

Evo da reCHEm jos nesto....

SAMO BOG ZNA KO JE PRAVI VJERNIK.
Sve ostalo je suplja prica.

Aufwiedersehen!
amrino

Post by amrino »

mIRCerka wrote:
Dragi Strumfe....

Evo da reCHEm jos nesto....

SAMO BOG ZNA KO JE PRAVI VJERNIK.

Aufwiedersehen!
Haman cu se opet sloziti s tobom... :-)
senada

Post by senada »

mIRCerka wrote: SAMO BOG ZNA KO JE PRAVI VJERNIK.

Aufwiedersehen!
I Dr.Barchich...... :lol:
fri den zen.... :oops:
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Nisam ekspert i necu odgovarati i polemisati, ali moram iznijeti svoj stav.

Zalazem se za samo zakonsku borbu protiv negativnih trendova. Bez ikakvog zabranjivanja rada. Mora se pustiti svakog da vjeruje kako god on hoce, ali IZ BiH se mora ograditi od njihovih stavova.

Treba poreska uprava (ili kako god se to zove) da reagira i da evidentira njihov nacin finansiranja. Ako im neko donira sredstva (sto je definitivno ovdje slucaj), onda treba objelodaniti ko je to, iz kojeg motiva i sta im je cilj (to bi bio zadatak medija). Isto tako, treba vidjeti da li placaju poreze i da li je pri tom finansiranju ispostovana sva zakonsku regulativa.

Posto se kao grupa deklariraju da ne postuju zakone, policija i ostale institucije treba uvesti striktnu provjeru svih zakona narocito u njihovom slucaju (ovaj proces je izgleda započet).

Moram iskoristiti terminologiju koja nije prikladna, ali IZ i mediji treba da vode ''marketinsku'' kampanju ciji ce cilj biti promoviranje muslimanskih moralnih nacela koja su nama na ovom evropskom prostoru svojstvena. Istraziti i objasniti svim narodima u BiH, za sta se ove 'saudijske vehabije' zalazu - koja su njihova nacela. A kakav islam se propagira u nekim drugim krajevima, npr. Iranu, Egiptu ili Indoneziji.

Bosnjaci zive u Evropi i zbog toga ne smijemo sebi dopustiti da u svijetu dobijemo etiketu radikalizma. Treba se smisleno i zakonski boriti za Islam koji je pred Allahom ispravan, ali neradikalan i miroljubiv.

Toliko i od mene.
Bulbull

Post by Bulbull »

veca_sa wrote:nije problem velik broj vehabija vec mali broj "ostalih" "nevehabija" pa i kad u dđžematu ima 5-6 vehabija govore 80% džemata su vehabije isl. opet kazem nije puno vehabija neg je malo bosanskih muslimana "nevehabija"
U pravu si.
Mi nismo svjesni koliko smo mi komunizmom isprani ljudi. Ta komunisticka ideologija je unistila sva drustva u kojima se pojavila. Unistila je religije, pa danas imamo utrkivanja i dokazivanja unutar samih religija. Unistila je ljudski duh. Komunisticka ideologija i komunisticko vaspitanje je stvorilo monstrume poput Karadzica, Mladica, Milosevica... Komunizam je stvorio surovost u ljudima, stvorio je glad, stvorio je korumpiranost, lopovluke, ljude koji sanjaju bogatstva neradom...
Pogledajte politicare iz svih naroda, zasto se nemogu i neznaju dogovoriti?? Pa zato sto nemaju kulturu razgovora, uvazavanja drugog misljenja, kulturu pronalazenja rjesenja... Svi oni su pioniri komunizma. Svi oni su nosali poput danasnjih Kineza pionirske marame, svi su oni poput danasnje Sjeverne koreje ucestvovali u sletovima Titu...
Ista stvar je i sa "vehabijama". Ljudi su optuzeni, a da ni mi sami neznamo zasto. Napadaju se, a da ni sami neznamo zasto. Eto, onako, cisto onako, jer nose bradu i duge haljine.
A bit ce najvjerovatnije da ih napadaju oni koji su daleko od Islama i praktikovanja Islama. A zasto su isti daleko od Islama, pa najverovatnije sto Titine komunjare jos uvijek cuce u njima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Bulbull wrote:
veca_sa wrote:nije problem velik broj vehabija vec mali broj "ostalih" "nevehabija" pa i kad u dđžematu ima 5-6 vehabija govore 80% džemata su vehabije isl. opet kazem nije puno vehabija neg je malo bosanskih muslimana "nevehabija"
U pravu si.
Mi nismo svjesni koliko smo mi komunizmom isprani ljudi. Ta komunisticka ideologija je unistila sva drustva u kojima se pojavila. Unistila je religije, pa danas imamo utrkivanja i dokazivanja unutar samih religija. Unistila je ljudski duh. Komunisticka ideologija i komunisticko vaspitanje je stvorilo monstrume poput Karadzica, Mladica, Milosevica... Komunizam je stvorio surovost u ljudima, stvorio je glad, stvorio je korumpiranost, lopovluke, ljude koji sanjaju bogatstva neradom...
Pogledajte politicare iz svih naroda, zasto se nemogu i neznaju dogovoriti?? Pa zato sto nemaju kulturu razgovora, uvazavanja drugog misljenja, kulturu pronalazenja rjesenja... Svi oni su pioniri komunizma. Svi oni su nosali poput danasnjih Kineza pionirske marame, svi su oni poput danasnje Sjeverne koreje ucestvovali u sletovima Titu...
Ista stvar je i sa "vehabijama". Ljudi su optuzeni, a da ni mi sami neznamo zasto. Napadaju se, a da ni sami neznamo zasto. Eto, onako, cisto onako, jer nose bradu i duge haljine.
A bit ce najvjerovatnije da ih napadaju oni koji su daleko od Islama i praktikovanja Islama. A zasto su isti daleko od Islama, pa najverovatnije sto Titine komunjare jos uvijek cuce u njima.
komunista ti nije branio da klanjas, ne lupetaj...
ako je komunizam bio tako strog i opasan, kako to da se moj dedo vise puta sreo s Titom (sta ces, volio je Stari rudare) a majka nikad nijedan namaz preskocila nije?
Uvijek je neko drugi kriv.
Eto sad su komunisti krivi sto i dan danas, nakon skoro 20 godina "demokratije i upaljenog svjetla" i crkve i dzamije prazne zjape, osim za Bajram i Bozic...
senada

Post by senada »

Bulbull wrote:
U pravu si.
aha, znaci komunizam je okupirao irak, afganistan......tzv. 'demonkrate' - pomracenih umova mijesaju babe i zabe - pravu i zdravu demokratiju i kapitalizam sa pseudo-demonkatijom i slobodom masovnih ubijanja drugih i drugacijih i divljacko pljackaskim tzv.'kapitalizmom'........
angevin

Post by angevin »

Bulbull wrote:
U pravu si.
Ista stvar je i sa "vehabijama". Ljudi su optuzeni, a da ni mi sami neznamo zasto. Napadaju se, a da ni sami neznamo zasto. Eto, onako, cisto onako, jer nose bradu i duge haljine. A bit ce najvjerovatnije da ih napadaju oni koji su daleko od Islama i praktikovanja Islama. A zasto su isti daleko od Islama, pa najverovatnije sto Titine komunjare jos uvijek cuce u njima.
nije komunizam unistio religije, nego obratno. nije komunizam idealan, naprotiv, ali je bio pozitivniji od ovog sistema koji nema ni svoje ime.
Eto bas ih se optuzuje zbog stylinga. :-)
mrki62

Post by mrki62 »

Bulbull wrote:
U pravu si.
Komunizam je gradio a ova demokratija ruši sve pred sobom pa čak i ljudsko dostojanstvo.
Znaš šta ću ti reći , rodio , živio i radio u vrijeme komunizma i mogu ti reći da je tad čovjek bio cijenjen - tad se je su se narodi poštovali a sad se poštivaju samo pojedinci.
Lako je tebi sa punom guzicom piskarati po forumu i pisati neku samo tvoju istinu ( ili meni - svejedno je ) .
Ostaje dejstvo da je tad vladala sloboda i to u pravom smislu riječi i da je tad svako mogao biti vjernik ,... i tad se je išlo na hadž !!!!!
Za 27 noć se u Oraškoj džamiji ( Azizija ) okupilo mnogo Arapa , jer u toj džamiji je Muhamedova a. s . dlaka ( smještena na posebno mjesto.)
Mnoge stvari ti nisu poznate i ne miješaj pojmove , koji nemaju nikakve veze sa emocijama .
Bulbull wrote: Pogledajte politicare iz svih naroda, zasto se nemogu i neznaju dogovoriti?? Pa zato sto nemaju kulturu razgovora, uvazavanja drugog misljenja, kulturu pronalazenja rjesenja... Svi oni su pioniri komunizma.
To su notorne gluposti - u Sloveniji je bivši predsjednik Milan Kučan i Janez Drnovšek ( tadašnji predsjednik vlade Slovenije ) su najpoznatiji komunisti al su Sloveniju uspješno doveli do Evrope. Samo Slovenci znaju odvojiti vjeru od države , dok to u BiH ne može ići. Sloboda vjere ne smije biti na službi vlasti !!!!!!!!!!!!
Bulbull wrote:
Malo znaš o stavu Islamske Zajednice BiH

PAŽLJIVO ČITAJ !!!!!!!!!

Ef. Ceric o vehabijama

Onaj ko dođe u Bosnu i Hercegovinu, treba znati da ovdje vladaju pravila Islamske zajednice u BiH. Ko to može prihvatiti, dobrodošao je. Ko to ne može prihvatiti, nije morao doći. Naravno, ne mora ni ostati. To je temeljna poruka reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe efendije Cerića s jučerašnje pres-konferencije koja je održana povodom usvajanja Dopune Rezolucije o tumačenju islama na 20. sjednici Rijaseta.

Neprihvatljiva agresivnost

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je usvojena Dopuna Rezolucije, reis Cerić je konstatirao kako je "neposredan povod za njeno donošenje nedavni događaj u Sandžaku, odnosno u džamiji u Novom Pazaru".
- Prvo, moram naglasiti da je svaka agresivnost, bez obzira je li unutar IZ u BiH ili izvana, apsolutno neprihvatljiva. Mi u BiH do sada nismo imali alarmantne incidente agresivnosti koji bi ugrožavali strukturu organizacije IZ, njen red i poredak. Moram priznati, neposredan povod donošenja Dopune Rezolucije iz marta jeste ono što se dogodilo u Sandžaku. Iako je to što se dogodilo, rekli bismo, daleko od BiH, očito je da ima i da može imati implikacije na BiH - ustvrdio je ef. Cerić.
Uz to, kazao je, "dovoljno smo odgovorni i savjesni da suzbijemo svaku vrstu agresivnosti".
Odbacio je novinarske pretpostavke o tome da donošenje Dopune Rezolucije ima direktne veze s nedavnim istupom na televiziji jednog od predstavnika, odnosno pripadnika vehabijskog mezheba.
- To je koincidencija, a vi prihvatite i komentirajte kako želite - kazao je novinarima reis Cerić.
Na novinarsku opasku zbog čega se u Dopuni Rezolucije ne spominju imena ljudi koje se prepoznaje kao neovlaštene interpretatore islama, reis je konstatirao kako se "želi pružiti još jedna prilika".

Pružena šansa

- U Dopuni Rezolucije namjerno nismo naveli imena. Time smo dali još jednu priliku onima na koje se odnosi da shvate njenu poruku. Ukoliko ne shvate ozbiljno, uslijedit će nova rezolucija u kojoj ćemo reći imena. Dakle, daje se šansa onima koji trebaju shvatiti da u BiH postoje pravila koja treba poštovati - istaknuo je ef. Cerić.
Odgovarajući na pitanje koliko jedna od tačaka Dopune Rezolucije, koja nije do kraja precizna, ima veze s procesom revizije državljanstava, reis Cerić je ustvrdio kako "IZ osjeća da se prema nekim ljudima vrši diskriminacija".
- Od države BiH očekujemo da poštuje ljudska prava i da ne diskriminira ljude zbog njihovog porijekla i izgleda, vjere i nacije - istaknuo je ef. Cerić.
Na kraju je ustvrdio kako se Dopuna Rezolucije ne treba shvatiti kao da u BiH među muslimanima postoje "dvije strane".
- Mi smo jedno. Ne postoje dvije strane. I, zato, nema potrebe da se bilo ko prilagođava drugome - zaključio je reis Cerić.
Još je naveo da su sve džamije u BiH vlasništvo IZ i u njima ne može niko ništa raditi bez znanja i nadzora imama džamije.

H. ORAHOVAC

Čujem na CNN-u da pobjeđuju demokrati u SAD

- Za nas u BiH vijest je da u izborima u SAD za Predstavnički dom pobjeđuju demokrati. Pokazalo se da je u teškim vremenima za državu BiH i Bošnjake američka administracija, kada su je vodili demokrati, itekako nam pomogla. Uz to, vijest je i to da ti izbori protječu mirno - ustvrdio je Cerić.
To je kazao odgovarajući na pitanje o razlozima zahvalnosti koji su upućeni SAD s posljednje sjednice Rijaseta održane u utorak.

Rezoluciju pročitao Muhamed ef. Salkić

Jučerašnja pres-konferencija održana je u atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Pored reisa Cerića, prisustvovali su joj i njegov zamjenik hafiz Ismet ef. Spahić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed ef. Salkić i predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH i šefKabineta reisu-l-uleme Muharem ef. Hasanbegović.
Tekst Rezolucije o tumačenju islama iz marta ove godine i njenu Dopunu usvojenu prije dva dana pročitao je ef. Salkić.

Uskoro 550 godina islama na našim prostorima

Čitajući martovsku Rezoluciju o tumačenju islama te njenu Dopunu, ef. Salkić je ustvrdio kako će 2013. godine biti 550 godina otkako su "dobri Bošnjani upoznali šehadet".
Faktički, to znači da se za sedam godina navršava 550 godina islama na našim prostorima.

Volonterski muslimani

Govoreći o pojedincima koji sebi uzimaju za pravo tumačiti islam, a da pritom nisu od Islamske zajednice za to ovlašteni, reisu-l-ulema je ustvrdio kako je riječ o "volonterskim muslimanima".

Integralni tekst Dopune martovske Rezolucije

Nisu dobronamjerni ljudi oni koji unose nemir u džamije

Rijaset je uložio isuviše napora u očuvanje časti i ugleda bosanskih muslimana u najtežim vremenima da bi dozvolio da to sada neko narušava

Zapažajući i nakon Rezolucije Rijaseta IZ neprimjerenu agresivnost pojedinaca i grupa u tumačenju islama, posebno u Sandžaku, gdje je došlo i do fizičkog obračuna među muslimanima; slušajući neumjesne ocjene o IZ od ljudi koji nemaju puno životno iskustvo islama u Bosni i Hercegovini; osjećajući opasnost od sračunate podjele i razdora među bosanskim muslimanima, Rijaset IZ u BiH na svojoj redovnoj 20. sjednici održanoj u utorak, 16. ševvala, 1427. godine, odnosno 7. novembra 2006. godine, donosi
ADDENDU/DOPUNU
na Rezoluciju Rijaseta IZ od 27. safera, 1427., odnosno 27. marta 2006. godine
1. Rijaset IZ daje punu podršku Mešihatu IZ u Sandžaku u provođenju Rezolucije Rijaseta o tumačenju islama, te poziva imame, hatibe, muallime i muderrise u Sandžaku da budu savjesni i odgovorni u čuvanju i njegovanju vjerske i kulturne tradicije muslimana.

Ljudska prava

2. Rijaset IZ očekuje od države Bosne i Hercegovine da poštuje ljudska prava svih svojih državljana bez obzira na vjeru, naciju i porijeklo.
3. Nije moralno vršiti diskriminaciju prema ljudima koji su nam pomagali, ali, isto tako, nije šerijatski opravdano stalno prigovarati za dobro koje se učini, jer Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom kaže: "Lijepa riječ i oprost su bolji od dobročinstva koje prati vrijeđanje...". (Kur'an, 2:263).
4. Rijaset IZ osuđuje izjave u kojima se omalovažava IZ u BiH i vrijeđa bosanska ulema. To nije samoprotivno duhu islamskog morala, već je i protiv mira i sigurnosti bosanskih muslimana. IZ u BiH nema namjeru dokazivati svoju pravovjernost nikome osim Bogu dž.š., a ponajmanje onima koji su gluhi da čuju i slijepi da vide da je IZ i njezina ulema simbol časti i ponosa ummeta.
5. Rijaset IZ nalaže imamima, hatibima, muallimima, muderrisima i profesorima u IZ da se na vrijeme i pravilno informiraju o stavovima Rijaseta IZ o bitnim pitanjima za duhovno jedinstvo muslimana, te da te stavove dosljedno provode u praksi. Rijaset IZ još jednom ponavlja da oni koji na bilo koji način unose nemir u džamije pod izgovorom provođenja "prave vjere" nisu dobronamjerni ljudi. Sve džamije su vlasništvo IZ i niko ne može ništa raditi u džamiji bez znanja i nadzora imama džamije.
6. Rijaset IZ uložio je isuviše napora u očuvanju časti i ugleda bosanskih muslimana u najtežim vremenima da bi dozvolio da to sada neko narušava zbog nagovora ljudi koji nemaju ni znanja, ni osjećanja za sudbinu islama i muslimana u našoj zemlji.

Stoljetno iskustvo

7. Ovih dana u cijeloj Evropi vode se intenzivne rasprave o važnosti institucionalnog učenja islama u čemu BiH može biti dobar primjer. Rijaset IZ spreman je ponuditi stoljetno iskustvo institucionalnog učenja islama i na taj način pridonijeti boljem razumijevanju među vjerama i kulturama u Evropi. Poštujući slobodu mišljenja i izražavanja i cijeneći kritiku koja potiče napredak IZ, Rijaset IZ poziva sve medije, intelektualce i druge meritorne pojedince u društvu da pomognu IZ na tom putu.
8. Ovu Rezoluciju čitat će hatibi na džuma-namazu u svim džamijama, dok će muderrisi Rezoluciju objasniti učenicima i studentima u svim medresama i na svim fakultetima IZ, te se strogo pridržavati njezinog slova i duhakao oficijelnog stava Rijaseta IZ u BiH.
9. Allahu Svemogući, osnaži nas na putu pozivanja na dobro i odvraćanja od zla! Amin!
Potpisnik ove Dopune Rezolucije o tumačenju islama iz marta ove godine jeste reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa efendija Cerić.

Image
senada

Post by senada »

Bulbull wrote: A bit ce najvjerovatnije da ih napadaju oni koji su daleko od Islama i praktikovanja Islama. A zasto su isti daleko od Islama, pa najverovatnije sto Titine komunjare jos uvijek cuce u njima.
.......jaoj sto si mi odnekud poznat... rekla bih da te poznajem po glasu.... :oops: ..........nego reci jesu li u palestini, afganistanu, iraku i iranu titovi komunisti oni sto se vjecno od nekog brane ili oni drugi sto ih vjecno napadaju... :?
angevin

Post by angevin »

"Titine komunjare jos uvijek cuce u njima"
Ta recenica negira cinjenicu da ima ljudi u Bosni koji nisu osjetili "olaksanje" nakon "nacionalno-religijskog prosvjetljenja"
Sta "cuce" - uspravno stoje :D
mrki62

Post by mrki62 »

angevin wrote:"Titine komunjare jos uvijek cuce u njima"
Ta recenica negira cinjenicu da ima ljudi u Bosni koji nisu osjetili "olaksanje" nakon "nacionalno-religijskog prosvjetljenja"
Izgleda da ti nisi haman ni u šta upućen u životu ???????
Nisi se udostojio ni pročitati moj bivši post al evo ponovit ću.
Komunist Milan Kučan - tadašnji predsjednik Slovenije i komunist Drnovšek Janez ( tadašnji predsjednik vlade - po osamostaljenju ) - njih dvojica odvedoše Sloveniju u EU .
Slovenija je daleko od BiH , jer u bih se miješa vjera i politika - pa čak i etnična pripadnost !!!!!!!!!
Znaš šta će biti žalosno , jednog dana će Srbija ući u EU a ti i tebi slični ćete opet tapkati na mjestu i optuživati sav svijet kako mrzi islam , kako su ovaki , kako su onaki a nikako da se sjetiš da je gazda kuće nepristojan i nekulturan.
Nije fol samo dobro odijelo i kravatu obući ,... mnogo posla čeka BiH vodstvo a oni samo sjede i nešto čekaju a rat je završen 1995 godine .
Komunisti su žurili sa obnovom a ovim ne treba jer ovce mirno pasu a pastiri mirno sjede ,...............................
chinese_water

Post by chinese_water »

mIRCerka wrote:
zoom66 wrote:bek tu d topik...:x..nahorozan sam gore nego juche...:x
ma koji topik?
ukratko, vehabija i nema toliko koliko se o njima prica i koliko su oni sami glasni...
mi se zamajavamo pricom o njima, dok nam mnogo bitnije stvari promicu ispred nosa...
ista ta careva dzamija je veci broj namaza u sedmici poluprazna (znam jer sam dvije godine svaki dan i svako drugo jutro prolazila pored, a o vecrnjim terminima da ne pricam) i sad se kao neko zali...
ne znam vise na kojoj vehabija temi neko napisa DODJE 5-6 vehabija i onda neko kaze 80% onih koji su klanjali itd itd....

ono sto ce na kraju postici, sagradice se vehabijama jos jedna njihova dzamija, pa ce i protestanti traziti sebi crkvu novu, i onda cemo fino imati vise vjerskih objekata nego vjernika...

muka mi je od ugrozenosti, bilo cije...
PS Da ponovim, po stoti put, ne interesuje me ko se kako moli Bogu, i ko kako zivi dokle god ne dira mene direktno. Ako ne zele slusati predavanje od strane ovog lika iz Kalesije, nek ne slusaju...nijedna dzamija nije nicija privatna prcija da moze odredjivati neko nekome ko gdje smije sta...

Ako je namaz gotov, ako nema predavanja od strane glavnog Imama, zasto ih ne pustiti da odrze svoje sta vec imaju....

valjda je Bozija kuca otvorena za sve nas...ili opet imamo jednakije medju jednakima..
:thumbup:
senada

Post by senada »

mrki62 wrote:
angevin wrote:"Titine komunjare jos uvijek cuce u njima"
Izgleda da ti nisi haman ni u šta upućen u životu ???????
Nisi se udostojio ni pročitati moj bivši post al evo ponovit ću.
Komunist Milan Kučan - tadašnji predsjednik Slovenije i komunist Drnovšek Janez ( tadašnji predsjednik vlade - po osamostaljenju ) - njih dvojica odvedoše Sloveniju u EU .
Slovenija je daleko od BiH , jer u bih se miješa vjera i politika - pa čak i etnična pripadnost !!!!!!!!!
Znaš šta će biti žalosno , jednog dana će Srbija ući u EU a ti i tebi slični ćete opet tapkati na mjestu i optuživati sav svijet kako mrzi islam , kako su ovakvi , kako su onakvi a nikako da se sjetiš da je gazda kuće nepristojan i nekulturan.
Nije fol samo dobro odijelo i kravatu obući ,... mnogo posla čeka BiH vodstvo a oni samo sjede i nešto čekaju a rat je završen 1995 godine .
Komunisti su žurili sa obnovom a ovim ne treba jer ovce mirno pasu a pastiri mirno sjede ,...............................
:thumbup:
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mIRCerka wrote: Ako ne zele slusati predavanje od strane ovog lika iz Kalesije, nek ne slusaju...nijedna dzamija nije nicija privatna prcija da moze odredjivati neko nekome ko gdje smije sta...

Ako je namaz gotov, ako nema predavanja od strane glavnog Imama, zasto ih ne pustiti da odrze svoje sta vec imaju....

valjda je Bozija kuca otvorena za sve nas...ili opet imamo jednakije medju jednakima..
Čisto radi pojašnjenja....
IZ je formalno pravno vlasnik džamije i ako oni ne žele dopustiti da neko drži predavanje to je njihovo pravo makar se ja ne slagao sa tim.
Dakle, džamija jeste Božija kuća, otvorena za sve ljude koji se žele moliti Bogu, ali ne i mjesto na kome može svako propagirati šta mu padne na pamet.
Na šta bi ličilo da ja sa rajom odem na likovnu akademiju i držim predavanja o dekompoziciji boja ili šta već.
bibliotekar

Post by bibliotekar »

zlata wrote:
Drugo...kad sam rekla 7 koljena...i mislila sam 7 generacija...znaci...skoro 200 godina. Da....dragi moj...ljudi su vrlo vod'li brigu o tom. Po mojoj interpretaciji istog teksta...ako si vjernik...i ako imas imalo corbe u glavi...ako citas, ucis, ...i jos iz iskustva znas o genetici (k'o sto su nasi stari znali) onda vrlo dobro znas STA VALJA...a sta NE VALJA....sta je dobro, idealno...a sta jedva prihvatljivo.

Za nas Balkance...tako nesto je daleko i od prihvatljivog....iz dokazanih razloga...iz iskustva. Nije mi jasno kako bi bilo prihvatljivo....jerbo kad citam ono gore...ispada k'o da je OK ozen'ti pastorku...ako nije ziv'la s'tobom . Je'l'tako il'se varam!!! :roll:

haj sad ti dokazi coeku da se nemere mijesati tradicija sa Allahovim zakonima (ili sa vjerskim propisima uopste)

al hajd ....

pozivam kolegu forumasha NIN-a (vidi se da coek zna) da ti objasni te DNA fazone

a sto se tice zenine pastorke... pa procitaj Tefsir (http://islam.dzemat.org/modules.php?nam ... &artid=619) ove sure, pa ces vidjet da nije
belajsuz

#70 JA-VELIKI UCENJAK

Post by belajsuz »

NARODEEEEEEE
NEMOJTE BEZVEZE RAZGLABAT!!!!
JA CU VAM RECI OCEMU SE RADI
MARSOVCI I VEHABIJE SU SE UDRUZILI DA NAS ZEMLAJNE ZBRISU SA LICA ZEMLJE
AL NEMOJTE NIKOM KAZAT 8-)
ZIVIO KRALJ I MONARHIJA
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ne raditi ništa (konkretno ono što se vidi... neki produkt... raditi za nekoga ko te zlostavlja kasni s isplatama ne plaća prekovremeni) a živjeti i prehranjivati suprugu i dvoje djece...minimum

meni je to tako privlačno
skendo

Post by skendo »

Ako su vehabije problem reis treba na jedan skup vehabija u džamiji (nekoj našoj) pozvati specijalce, da ih rastjeraju da im više nikada ne naumpadne da glume kabadahije!!

A ako nisu problem, onda ih treba ostavitit na miru..

Jednostavno.
belajsuz

#73 hah

Post by belajsuz »

jos malo pa ce mo i tenkovima u dzamiju :shock:
Bosanac sa dna kace

#74 Re: hah

Post by Bosanac sa dna kace »

belajsuz wrote:jos malo pa ce mo i tenkovima u dzamiju :shock:
a kad vehabije budemo cerali hocemol ih do Peste cerat?
da bude algenshtunc! :D
senada

#75 Re: hah

Post by senada »

belajsuz wrote:jos malo pa ce mo i tenkovima u dzamiju :shock:
cuj ce te... :roll: a onda otvori te cafirski inter net centar u dzamiji...
Locked