Da, potpuno si u pravu sto se tice uloge medija i novinara koji su radili u njima u sejanju mrznje i podstrekivanju na rat. Niko nije odgovarao, a tako bih volela. To je cinjenica koja se cesto zaboravlja. Ti novinari su preziveli...oni koji su se mnogo eksponirali, povukli se, ali je ostalo mnogo gadova na celu sa Tijanicem, koji je direktor srpske televizije, prijatelj Mire Markovic i Kostunice, novog Milosevica ,koji ga je na to mesto i postavio. Tip je postavljen bez konkursa, nema fakultet koji se trazi za to radno mesto , mozda nema ni srednju skolu, s obzirom da je dosao sa Kosova, ali zna da radi sve vreme za vlast. Sve vreme/ ono malo sto vidim, inace ne gledam RTS/ su vesti o napacenom srpskom narodu na Kosovu i njegovom losem polozaju, kuknjava pravoslavna, sta da ti kazem. Mrak.Nosferatu wrote:pesak wrote:Bas sam skoro gledala neki dokumentarac gde se uporedjuju Amerika i Kanada...u Kanadi na pr. ljudi ne zakljucavaju svoje domove, dok u Americi ne samo da zakljucavaju ,nego i drze oruzje, ukoliko neko hoce da im obije stan. Toliko o bukvalnim katancima i kljucevima..znaci moguce je i na tom nivou uticati na svet preko medija, preko neke opste kulture...
a u prenesenom znacenju, Srbiji fale katanci, kljucevi i td , ne nedostaju...za vreme Tita , ti nisi smeo u negativnom kontekstu pricati o drugom narodu u Jugoslaviji, nisi smeo vredjati na nacionalnoj osnovi, jer bi vrlo lako dopao zatvora. I bio je u pravu. Zakon za one koji nisu dovoljno svesni da ne dele ljude po veri, naciji i rasi. On jeste branio jednu civilizacijsku tekovinu. Secam se koliko je Beogradom tutnjalo raznih ljudi i svi su bili dobrodosli, bar u krugovima u kojima sam se ja kretala i odjednom, Milosevic...poceli su prvo da pricaju viceve one odvratne , o Muji i Hasi, i Fati, pa o Slovencima, sve odvratnije i odvratnije, nacionalna televizija je pocela da bljuje mrznju i eto ti belaja. Od velikog kruga prijatelja koje sam imala, ostala su samo dva nezarazena virusom nacionalizma, sto rece jedan od njih.
Bila sam sa "zenama u crnom" da obelezim desetogodisnjicu genocida u Srebrenici na Trgu Republike, u centru Beograda i sta je bilo? Mladi fasisti su nam bili iza ledja , vikali "noz,zica, Srebrenica", bacili neku dimnu bombu na nas, tako da smo morali da se razbezimo u jednom trenutku...policija je kobajagi privela dvoje, troje a cula sam i komentare na nas"ma sta ih dirate , vidite da su lude, vi ste momci u redu, samo moramo malo da pokazemo zakon" i td i td...za vreme Tileta, ti momci bi pokupili par godina zatvora i nikad im se vise u zivotu ne bi desilo da ponove svoj performans. Ovo drustvo ovde je u anarhiji.
No poenta mog posta nije demant jer ima istine i u tome sto ti kazes vec cinjenica da je kod nas bukvalno televizija ubila 100.000 ljudi u BiH. Sto znaci da je tv opasniji od kalasnjikova. Zasto? Zato sto oni sto su nosali kalasnjikove je stigla kakva takva kazna, barem 1% njih, a nijedan jedini urednik, novinar, suradnik, izvjestavatelj s fronta, propagandni kreator, plagijator, lazov, zeljan krvi, pun mrznje, koji je gurao kalasnjikove i nozeve preko tv-ekrana - nije kaznjen do dana danasnjeg jer zaboga - nije nista ni "kriv" a ogrezo u krvi. Neki to uzimaju tako olako, gotovo da i ne realiziraju taj fakat - al' kad smo se poceli zakljucavati u kuce i piljiti u ekran za dnevnu dozu propagande pravo u zjenicu oka svog, od tog momenta onaj komsija sto su ga od tebe dijelila 2 zida je postao promjenjljiva vrijednost, tj. varirala mu je cijena od nemila do nedraga. Tu se je desilo nesto nesvakidasnje - mi smo svi osvjedocili se efektu marketinga za ubijanje i reklamiranje pljacke, silovanja i slicnog - kao nacina za borbu za pravdu. Cak bi i Americka propaganda masina pozavidjela umjesnosti kreatora tkz. jedine stvari koja je funkcionisala perfektno s one strane Drine a to je Slobina medijska masinerija. Lakse je bilo vjerovati tv ekranu nego s komsijom prebaciti koju preko plota, jer jedino tako smo mogli izbjeci sansu da postanemo ovce u sluzbi vukova - a nasa stvarnost ne postane - ono sto se je odvijalo na tv ekranima. Na kraju docekasmo da nestane struje - i ugase se svi televizori, sto je znacilo da smo konacno uspjeli i mi uci u kadar, sa svojim zivotima - usetali smo u horor film, i dosli na tv ekrane od Ugande do Nepala - muciti druge ljude svojm mukom i sladiti neljude svojom patnjom.
Tako ti je to kod nas. Kad neko kaze granatirali su nas toliko dana i toliko je projektila palo, ja se samo zapitam koliko je ubleha i lazi po glavama punjaca cjevi habuica i minobaca tek onda palo i padalo a jos uvijek nije stalo do dana danasnjeg? Jer pucalo se prvo iz objesti, pa onda od sile, pa iz zlocinackih pobuda da bi na kraju pucalo se iz straha da se jednim ne desi ono sto su im govorili da ih ceka - preko tv-ekrana - ukoliko ne uloze max. napore da "sprijece da im pobiju narod".
Gledala sam bas skoro na history kanalu odlicnu emisiju o sudjenju u Nirmbergu , nacistima, posle rata. Jedan od osudjenih je bio i covek zaduzen za medije i propagandu, jos jedan osim Geringa.
Srecom, ovde imamo kablovsku tv, i odlicne engleske emisije tako da covek ima sta pogledati.
Isto me interesuje sta to jednog coveka cini imunim na tv i radio manipulacije, a drugi bi krenuo da kolje posle tv -dnevnika ?
Mnogo pametniji i obrazovaniji ljudi od mene su izmanipulisani. Ja sam znala cim sam mu facu videla i kako je podigao ruku ala Hitler i rekao "Narod niko ne sme da bije" da je gad i skot i da nam se ne pise dobro. A eto, mnogi ljudi iz moje okoline su glasali za njega, na moje zaprepascenje. Mnogi obrazovani i pametni ljudi. Sad ti isti glasaju za Kostunicu ili radikale.
Ne znam. Nekad pomislim da je vreme da nas neko drugi okupira a ne Sloba i sad Kostunica.