Može li se načinom vožnje utjecati na potrošnju više od 10%
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
Nikako se ne slažem s ovim. Pa gdje je tu logika?! Potrošnja bi se povećala da prebaciš u gradu u treću?! To ja shvatam kao ne može da povuče u trećoj prije 60 km/h i onda j..o ti taj motor! Moj jaran vozi BMW 535i (3500 ccm, 210 KS), znači po toj logici on po gradu treba upotrebiti samo prve dvije brzine?! Pošto navedeni BMW prima gas odmah iznad 1000/min (znači malo iznad praznog hoda), a od 1500/min baš povuče, nekako mi nema logike vrtiti motor u drugoj. On provjereno prima četvrtu već od 40 km/h. Putni kompjuter (kao i analogni mjerač u okretomjeru) tad pokazuje trenutnu potrošnju malo ispod 9 litara, kao i pri nekih 55 km/h u petoj. U drugoj malo iznad 60 km/h pokazuje skoro 20 l/100 km. Toliko o tvojoj priči, uz dužno poštovanje.Interceptor wrote:Ja npr. vozim svoj auto vecinom u 2. brzini po gradu jer bi se potrosnja povecala da prebacim u 3. (2000 ccm, 112kW(150ks)).[/b]
Sve zavisi od auta i u načelu najmanje će potrošiti na najmanjem broju obrtaja, s tim da se ne smije mučiti, ni trzati. Npr. jedan jaran mi ima Mercedes 190D i on provjereno ne može povući ispod 60 km/h u četvrtoj (zadnjoj) brzini.
- Abu FEED el-Castro
E grebiga sad, meni vise nista nije jasno a bas sam se obradovo temi... 
Evo danas se vrtio po gradu autom i vise ne znam ni kako bih vozio - nakon ove teme, u drugoj niz brdo u četvrtoj uz brdo, kočim te motorom te idem na leru...
Daj ba imal neko (jedan
) da mi kaze sta i kako, da mi ovo sve sumira, ja sam oko auta totalni laik (mozda ne bas totalni - znam gumu promijenit
), i nemojte mi tih obrtnih trenutaka ja to ni pored najbolje volje nisam svario, a bila je tema maksuzije za to
Znam samo da vozim avdi joje td, 90 god. 1.6 motor... pls hlp
Evo danas se vrtio po gradu autom i vise ne znam ni kako bih vozio - nakon ove teme, u drugoj niz brdo u četvrtoj uz brdo, kočim te motorom te idem na leru...
Daj ba imal neko (jedan
Znam samo da vozim avdi joje td, 90 god. 1.6 motor... pls hlp
-
nineac
Posto sam zivio u Zenici vazda je bila 3 ili 4.
Kad god dodjem u sarajevo ako je zeleni val onda je 4ili5.
Znaci niti vozim u drugoj 60 ili 50, osim ako ubrzavam jace niti u 5-toj 50.
Znaci ako imate obrtomjer izmedju 2-3000 obrtaja je optimalno podrucje, dok kod diesela se moze reci izmedju 1.800-2.500 obrtaja.
Ako idemo po onome da vrtime gdje je najveci obrtni moment, jel to onda znaci ako ja kupim Hondu S2000 da je trebam voziti na 6.800 o/min?
Vazno je kako auto prihvata gas, zato proizvodjaci navode danas gdje je najveci obrtni moment, ali i u kojem rasponu obrtaja razvija 85-90% obrtnog momenta.
BMW od 1997 razvijaju 85% obrtnog momenta na 1.500o/min, tako da uopce njemu nesteti ako se vozi na 2.000 obrtaja.
Znaci ako imate obrtomjer izmedju 2-3000 obrtaja je optimalno podrucje, dok kod diesela se moze reci izmedju 1.800-2.500 obrtaja.
Ako idemo po onome da vrtime gdje je najveci obrtni moment, jel to onda znaci ako ja kupim Hondu S2000 da je trebam voziti na 6.800 o/min?
Vazno je kako auto prihvata gas, zato proizvodjaci navode danas gdje je najveci obrtni moment, ali i u kojem rasponu obrtaja razvija 85-90% obrtnog momenta.
BMW od 1997 razvijaju 85% obrtnog momenta na 1.500o/min, tako da uopce njemu nesteti ako se vozi na 2.000 obrtaja.
-
ado-šampion
Eee ovo ja pričam cijelo vrijeme, ali...nineac wrote:Posto sam zivio u Zenici vazda je bila 3 ili 4.
Uglavnom potpisujem.
-
Dženo
Ma ima još nešto što zaboravih. Treba koristiti i inerciju. Kad si pred semaforom izbaciš iz brzine i dokotrljaš se. Što vrtiti motor na par hiljada obrtaja, kad po inerciji i u leru možeš da se nekad kotrljaš i 100 m. A kad se upali zeleno ti si opet bez ikakve hinle prvi. Odmah si u drugoj ili trećoj brzini, zavisno od početne brzine. 
-
cdino
izgleda da niko nije cuo da motori vec 20 godina imaju funkciju da "izkljuce dotok goriva" ako pustis gas, ali samo iznad ca. 1500 obrtaja. Motor kad pustis gas radi "samo na vazduh", ne trosi ni kap goriva, ali ako pritsnes kavacilo ili ubacis u leru onda nema vise inercije, znaci motor mora ponovo da trosi gorivo kako bi "ostao u zivotu"
--> kocite motorom i trosicete manje. Ja vozim Benzinca sa 150ks vec 4 godine, i trosim nikad vise od 9 litara, iako ne vozim bas sporo
gume napumpajte 0,2 bara iznad propisa, ne vozite nikad vise od 75% brzine koje auto moze da postigen, i uvjek mislite cesto nogu sa gasa...
-
Dženo
Eh da znaš na koliko ja pušem gume. 2,5 - 2,7. Ko brže vozi mora i gume da više pumpa. Raja mi ne vjeruju da treba tako, ali sve se vidi na gumi koliko je napumpana. Općenito puši na 90% od maximalno dozvoljene vrijednosti. To ti je pravilo, a raja voze na polupraznim gumama. Nekad su ti gume bile plastične i tvrde tako da stari propisi i navike više ne valjaju. I motor nemože da radi kad nema dotoka goriva. Uvijek mora biti neka smjesagoriva izraka da se motor ne ugasi. Pa gdje ti je logika da motor radi bez goriva. Sve ti je to nadrinauka.cdino wrote:izgleda da niko nije cuo da motori vec 20 godina imaju funkciju da "izkljuce dotok goriva" ako pustis gas, ali samo iznad ca. 1500 obrtaja. Motor kad pustis gas radi "samo na vazduh", ne trosi ni kap goriva, ali ako pritsnes kavacilo ili ubacis u leru onda nema vise inercije, znaci motor mora ponovo da trosi gorivo kako bi "ostao u zivotu"--> kocite motorom i trosicete manje. Ja vozim Benzinca sa 150ks vec 4 godine, i trosim nikad vise od 9 litara, iako ne vozim bas sporo
gume napumpajte 0,2 bara iznad propisa, ne vozite nikad vise od 75% brzine koje auto moze da postigen, i uvjek mislite cesto nogu sa gasa...
-
Dženo
Ma top ti je tzv. elektronska blokada. Motor "brlja". Ne da mu ubrizgavanje više dovoljno goriva da se motor ne pati. Zato obrtaji više ne rastu, a gorivo ide koliko mu ubrizgavanje dopusti. Nije da se prekida dovod potpuno. Fol je u tome da motor ne može da radi bez benzina i ne ide samo zrak u cilindre kada pustiš gas. Tada je samo smjesa vrlo mršava. Board kompjuter kada auto ide pokazuje l/100 km. Ali kada stoji onda pokazuje grame na sat (g/h). E sad što ne pokazuje ništa kad se krećeš po inerciji to ti je do mjerenja i kompjutera. Elektronika se zbuni jer se vozilo i dalje kreće, a motor radi u praznom hodu. Zato ti je onda na kompjuteru nula. Nema perpertum mobila to je nemoguće. Motor nemože raditi samo na zrak, pa šta bi onda sagorijevalo. Princip rada pumpe za gorivo je isti bila ona mehanička ili električna. Dobavlja gorivo pred svječice, a ako ga ima viška onda ga i vraća nazad u rezervoar. Paljenje može biti elektroničko ili klasično,ali sve ti je to isto. Elektroničko je preciznije i potrošnja je niža i motor se ne guši, tj, neće presaugatidr.iver wrote:Motor ne vrti na vazduh.
Osim mozda neki hybrdi u buducnosti.
A ja sam cuo samo za prekid dovoda goriva kad se dosegne broj obrtaja na kojima se nalazi el.blokada, da se motor ne bi prevrtio.
Last edited by Dženo on 08/03/2007 12:26, edited 2 times in total.
-
ado-šampion
Da razjasnim neke stvari pošto je većina ljudi ovdje još u vremenima karburatora (ne znam koliko puta to treba ponavljati): Baš kao što elektronika prekine dotok goriva na max. broju obrtaja (i kao što prekida na 250 km/h kod većine auta), tako i prekida kad se vozi u brzini bez gasa. To se zove potisno isključivanje. Kako radi? Kad pustite gas recimo na nekih 3000/min u motoru ostaje dovoljno gorivne smjese (da ne kažem samo goriva jer je nepravilno
) da se održi taj broj obrtaja, i malo niži. Znači auto ne vozi na zrak. Ako obrtaji padnu na neku vrijednost, koja je obično oko 1500/min, dotok goriva se vraća. Dakle, VOZEĆI BEZ GASA SVA AUTA SA UBRIZGAVANJEM, A NEKA I S KARBURATOROM, TROŠE 0,0 LITARA, dok je broj obrtaja dovoljno velik. Znači u današnja vremena semaforu se prilazi kočeći motorom, jer auto u leru ipak troši gorivo.
Neki postovi me dovode do zaključka da neki ljudi misle da pri puštanju gasa u cilindrima ne ostaje nimalo goriva. Ne razumijem odakle tako mišljenje. Svi imate internet pa malo priočitajte o toj temi, ima literature o ovome na sve strane. Koliko se sjećam, kad sam prvi put ovo spomenuo ovdje, počeli su me ismijavati.
Neki postovi me dovode do zaključka da neki ljudi misle da pri puštanju gasa u cilindrima ne ostaje nimalo goriva. Ne razumijem odakle tako mišljenje. Svi imate internet pa malo priočitajte o toj temi, ima literature o ovome na sve strane. Koliko se sjećam, kad sam prvi put ovo spomenuo ovdje, počeli su me ismijavati.
-
Vertigo
Posto se ovdje stalno naglasava potreba voznje na nizim obrtajima zbog ustede goriva, sto je tacno, mozda bi bilo dobro spomenuti i da je upavljivost vozila i sigurnost voznje ipak na strani nesto veceg rpm.
Pa sad ko u svemu, kompromis.
Pa sad ko u svemu, kompromis.
-
FX900
Ma znaš šta. U motoru mora biti goriva da bi radio. Lik koji ti kaže da motor mora da troši gorivo je u pravu(dzeno). Ne može auto da troši 0 litara. Opet troši gorivo koje je negdje zaostalo. A odakle to gorivo? Pa iz rezervoara. I tačno je to da se ništa nije promijenilo u principu od početka motorizacije do danas. Ja sam ti mašinski inžinjer i kvalifikovan sam za ovu temu. Dzeno je skroz u pravu. Hajde ti zapali samo zrak. Ne može. Moraš trošiti gorivo. Kočenje motorom NE MOŽE biti štedljivije nikako od vožnje u leru. To da je sigurnije pogotovo na klizavom kolovozu i niz brdo je OK, ali i tu se mora biti oprezan na ledu. Zato je izmišljen ASR. Koliko ja imam podataka. prvi ga je koristio BMW za luksuzna kola, ali nisam baš 100% siguran. To je prvo korišteno na kamionima. Ko zna voziti taj i malo troši, ko ne zna više će da potroši. Sve to varira od podešenosti motora, pritiska u gumama, opterećenja vozila, stila vožnje, aki ko zna, zna ko ne zna troši više. Neki dan se vozim sa taxijem u novoj Fabiji. Čovjek koristi samo prve dvije brzine. Ponekad, samo ponekad treću. Kaže ne može da ubaci u četvrtu. Pitam ga koliko potroši, a on kaže 10l dizela. Što je puno, puno je. Nezna čovjek da vozi. Njegov problem.ado-šampion wrote:Da razjasnim neke stvari pošto je većina ljudi ovdje još u vremenima karburatora (ne znam koliko puta to treba ponavljati): Baš kao što elektronika prekine dotok goriva na max. broju obrtaja (i kao što prekida na 250 km/h kod većine auta), tako i prekida kad se vozi u brzini bez gasa. To se zove potisno isključivanje. Kako radi? Kad pustite gas recimo na nekih 3000/min u motoru ostaje dovoljno gorivne smjese (da ne kažem samo goriva jer je nepravilno) da se održi taj broj obrtaja, i malo niži. Znači auto ne vozi na zrak. Ako obrtaji padnu na neku vrijednost, koja je obično oko 1500/min, dotok goriva se vraća. Dakle, VOZEĆI BEZ GASA SVA AUTA SA UBRIZGAVANJEM, A NEKA I S KARBURATOROM, TROŠE 0,0 LITARA, dok je broj obrtaja dovoljno velik. Znači u današnja vremena semaforu se prilazi kočeći motorom, jer auto u leru ipak troši gorivo.
-
quantum
ado-šampion wrote:.... Kad pustite gas recimo na nekih 3000/min u motoru ostaje dovoljno gorivne smjese (da ne kažem samo goriva jer je nepravilno) da se održi taj broj obrtaja, i malo niži. Znači auto ne vozi na zrak. Ako obrtaji padnu na neku vrijednost, koja je obično oko 1500/min, dotok goriva se vraća. Dakle, VOZEĆI BEZ GASA SVA AUTA SA UBRIZGAVANJEM, A NEKA I S KARBURATOROM, TROŠE 0,0 LITARA, dok je broj obrtaja dovoljno velik. .....
Ako se trosi gorivo koje je ostalo u motoru to znaci da potrosnja nije 0,0, zar ne? I to je gorivo moralo doci nekako u motor, a nema odakle drugo nego iz naseg rezervoara.
Znaci potrosnja nije 0 ali jeste niska.
U strucnim casopisima preporucuju da se prilikom prilaska semaforu ne izbacuju iz brzine nego da se ostane u trenutnoj brzini jer se tako ostvaruje manja potrosnja.
Ja vozim cesto u 5-toj brzini po Sarajevu, nije uopste nemoguce. Uhvatim zeleni val, vozim izmedju 70 i 80 km/h. Naravno to ne pije vode u 16h radnim danim....
-
zlatan01
Moje iskustvo kaza da se moze ustedjeti prilicno ako se vozi stedljivo. Ja vozim oko 2500 km mjesecno, 90 posto på "otvorenim cestama". Potrosnja zimi je 6,8 l a ljeti 6,2 dok je deklarisana potrosnja 7,3. Uzme li se u obzir da vozim manje po gradu nego sto norme za deklarisanje odredjuju, procjenjujem da je usteda realno oko 5-10 %. Slicna auta normalno trose vise nego moje i do 40 %, ali njihovi vlasnici nisu "njezni" na gasu. Ubrzavanja trebaju biti laganija a brzina sto konstantnija. Naravno da u gradu sa puno semafora to nije lahko postici, ali ja vjerujem da se ipak moze voziti stedljivije. Dilema oko potrosnje u praznom hodu vs. oduzet gas u brzini nije nista novo, a razlog je zapravo dilema sta je bolje, iskoristiti inerciju sto bolje u praznom hodu i pri tome trositi nesto goriva, ili oduzeti gas pa ne trositi gorivo ali kociti tj kretati se inercijom. Po meni je korisno oduzeti gas posebno kad se prilazi semaforu. Auto uz oduzet gas pod uvjetom da ima ubrizgavanje ili je dizel, ne trosi gorivo iznad otprilike 1500 obrtaja. To se moze i testirati, ako oduzmete gas obrtaji ce padati i osjecaj kocenja je prisutan, ali oko 1500 obrtaja se situacija mijenja i motor dodaje gorivo da se izbjegne gasenje tada se osjeca lagana "vuca". Da se mora trositi energija pri kretanju sasvim je jasno, ali ako se vozite niz brdo uz oduzet gas, auto koristi inerciju ali i potencijalnu energiju koja se oslobadja u takvom stanju. Ta potencijalna energija se akumulirala voznjom uz brdo da bi se oslobadjala voznjom niz brdo. Naravno da postoje i gubici, i to vrlo veliki. Da bi se shvatilo kako sve funkcionise auto ne treba posmatrati kao izolovan sistem, jer ono to nije. Ukupna energija se mijenja dakle.
-
salihh
slab si mi ti inzenjer ako mislis da motor koji se vrti po inerciji treba gorivo... novi motori automatski iskljucuju dovod goriva kada se koci motorom. i tackaFX900 wrote:Ma znaš šta. U motoru mora biti goriva da bi radio. Lik koji ti kaže da motor mora da troši gorivo je u pravu(dzeno). Ne može auto da troši 0 litara. Opet troši gorivo koje je negdje zaostalo. A odakle to gorivo? Pa iz rezervoara. I tačno je to da se ništa nije promijenilo u principu od početka motorizacije do danas. Ja sam ti mašinski inžinjer i kvalifikovan sam za ovu temu. Dzeno je skroz u pravu. Hajde ti zapali samo zrak. Ne može. Moraš trošiti gorivo. Kočenje motorom NE MOŽE biti štedljivije nikako od vožnje u leru. To da je sigurnije pogotovo na klizavom kolovozu i niz brdo je OK, ali i tu se mora biti oprezan na ledu. Zato je izmišljen ASR. Koliko ja imam podataka. prvi ga je koristio BMW za luksuzna kola, ali nisam baš 100% siguran. To je prvo korišteno na kamionima. Ko zna voziti taj i malo troši, ko ne zna više će da potroši. Sve to varira od podešenosti motora, pritiska u gumama, opterećenja vozila, stila vožnje, aki ko zna, zna ko ne zna troši više. Neki dan se vozim sa taxijem u novoj Fabiji. Čovjek koristi samo prve dvije brzine. Ponekad, samo ponekad treću. Kaže ne može da ubaci u četvrtu. Pitam ga koliko potroši, a on kaže 10l dizela. Što je puno, puno je. Nezna čovjek da vozi. Njegov problem.ado-šampion wrote:Da razjasnim neke stvari pošto je većina ljudi ovdje još u vremenima karburatora (ne znam koliko puta to treba ponavljati): Baš kao što elektronika prekine dotok goriva na max. broju obrtaja (i kao što prekida na 250 km/h kod većine auta), tako i prekida kad se vozi u brzini bez gasa. To se zove potisno isključivanje. Kako radi? Kad pustite gas recimo na nekih 3000/min u motoru ostaje dovoljno gorivne smjese (da ne kažem samo goriva jer je nepravilno) da se održi taj broj obrtaja, i malo niži. Znači auto ne vozi na zrak. Ako obrtaji padnu na neku vrijednost, koja je obično oko 1500/min, dotok goriva se vraća. Dakle, VOZEĆI BEZ GASA SVA AUTA SA UBRIZGAVANJEM, A NEKA I S KARBURATOROM, TROŠE 0,0 LITARA, dok je broj obrtaja dovoljno velik. Znači u današnja vremena semaforu se prilazi kočeći motorom, jer auto u leru ipak troši gorivo.
ko ima takav motor neka proba... u 2. brzinu i pustite gas... broj obrtaja pada i auto usporava sve do trenutka kada osjetite kao da ste dodali malo gasa... e to je trenutak kada sistem automatski otvara dovod goriva da se motor ne ugasi.... toliko
-
FX900
Energija je neuništiva, ne može se dobiti ni iz čega, već se samo pretvara iz jednog oblika u drugi. E mi ovdje govorimo samo o hemijskoj energiji goriva, tj. o njegovoj količini koja se troši na pokretanje kola. Ta se hemijska energija preobražava u mehaničku energiju. Prema tome nisi baš potpuno u pravu kad kažeš potencijalna energija je bitna. Jeste to tačno, ako ideš sa vrha brda do dna, ali šta ako staneš negdje pri vrhu. Onda ti nema kinetičke energije. Ovo je skroz pojednostavljeno, ali ti je to, to. Dženo je to najbolje objasnio. Ima frajer šlifa za tehniku. Ponavljam i njega i sebe: NEMA POTROŠNJE 0. To je nemoguće. Da nema potrošnje goriva motor bi jednostavno stao, tj, "ugasio se". Stehiometrijski je najbolje da je lambda jednako 1, e to ti je kad je odnos goriva i zraka 1/14,8. To ti je samo u teoriji. Zato se kod modernog direktnog ubrizgavanja kod benzinaca pokušava ići na što mršaviju smjesu. Međutim ima tu jedan problem. Smjesa 1/40 već više nije zapaljiva. Šta se onda radi? Ide se na trikove. Klipovi se onda prave sa tzv. kadicom u sredini da bi smjesa optimalno kružila oko svječice kad je klip u GMT. Tada je ukupna smješa 1/50, a zapaljiva je. Kako to? Pa fino. Oko same svječice kruži mnogo bogatija smjesa,a dalje od nje može i mnogo tanja. To ti je zasluga dizajna klipa čije čelo nije više ravno već zakrivljeno. U teoriji bi ovo trebalo da dadne uštedu od 20 posto ugorivu, a da se pri tome dobije više snage i obrtnog momenta. To u praxi ne mora biti slučaj ako voziš na visokom broju okretaja. Znači sve je do vozača.zlatan01 wrote:Moje iskustvo kaza da se moze ustedjeti prilicno ako se vozi stedljivo. Ja vozim oko 2500 km mjesecno, 90 posto på "otvorenim cestama". Potrosnja zimi je 6,8 l a ljeti 6,2 dok je deklarisana potrosnja 7,3. Uzme li se u obzir da vozim manje po gradu nego sto norme za deklarisanje odredjuju, procjenjujem da je usteda realno oko 5-10 %. Slicna auta normalno trose vise nego moje i do 40 %, ali njihovi vlasnici nisu "njezni" na gasu. Ubrzavanja trebaju biti laganija a brzina sto konstantnija. Naravno da u gradu sa puno semafora to nije lahko postici, ali ja vjerujem da se ipak moze voziti stedljivije. Dilema oko potrosnje u praznom hodu vs. oduzet gas u brzini nije nista novo, a razlog je zapravo dilema sta je bolje, iskoristiti inerciju sto bolje u praznom hodu i pri tome trositi nesto goriva, ili oduzeti gas pa ne trositi gorivo ali kociti tj kretati se inercijom. Po meni je korisno oduzeti gas posebno kad se prilazi semaforu. Auto uz oduzet gas pod uvjetom da ima ubrizgavanje ili je dizel, ne trosi gorivo iznad otprilike 1500 obrtaja. To se moze i testirati, ako oduzmete gas obrtaji ce padati i osjecaj kocenja je prisutan, ali oko 1500 obrtaja se situacija mijenja i motor dodaje gorivo da se izbjegne gasenje tada se osjeca lagana "vuca". Da se mora trositi energija pri kretanju sasvim je jasno, ali ako se vozite niz brdo uz oduzet gas, auto koristi inerciju ali i potencijalnu energiju koja se oslobadja u takvom stanju. Ta potencijalna energija se akumulirala voznjom uz brdo da bi se oslobadjala voznjom niz brdo. Naravno da postoje i gubici, i to vrlo veliki. Da bi se shvatilo kako sve funkcionise auto ne treba posmatrati kao izolovan sistem, jer ono to nije. Ukupna energija se mijenja dakle.
Last edited by FX900 on 09/03/2007 15:25, edited 2 times in total.
-
FX900
E poojma ti nemaš. Ja sam inžinjer i tačka. Uostalom ne treba ti nikakva pamet za ovo. Pročitaj moj prethodni text i možda ti bude jasnije. MOTOR BEZ GORIVA NE MOŽE DA RADI. To što ti kažeš da obrtaji padaju je ok. Ali ih ipak još uvijek ima što znači da se gorivo troši. Kad osjetiš da obrtaji rastu TO SE UBRIZGAVANJE MALO JAČE UKLJUČILO I NE DA MOTORU DA SE UGASI. A TADA TI JE POTROŠNJA JOŠ MALO I VEĆA. Kako ovo ne razumiješ? Stvarno mi se više ne da da sve potanko objašnjavam. Ovdje samo Dženo i quantum razumiju stvari. Neću više da teoretišem, nema svrhe. Sad ko se razumije u tehniku može iz mog i Dženinog razmatranja napraviti knjigu, tj. udžbenik za raju koja su zainteresovana za ovo.salihh wrote:slab si mi ti inzenjer ako mislis da motor koji se vrti po inerciji treba gorivo... novi motori automatski iskljucuju dovod goriva kada se koci motorom. i tackaFX900 wrote:Ma znaš šta. U motoru mora biti goriva da bi radio. Lik koji ti kaže da motor mora da troši gorivo je u pravu(dzeno). Ne može auto da troši 0 litara. Opet troši gorivo koje je negdje zaostalo. A odakle to gorivo? Pa iz rezervoara. I tačno je to da se ništa nije promijenilo u principu od početka motorizacije do danas. Ja sam ti mašinski inžinjer i kvalifikovan sam za ovu temu. Dzeno je skroz u pravu. Hajde ti zapali samo zrak. Ne može. Moraš trošiti gorivo. Kočenje motorom NE MOŽE biti štedljivije nikako od vožnje u leru. To da je sigurnije pogotovo na klizavom kolovozu i niz brdo je OK, ali i tu se mora biti oprezan na ledu. Zato je izmišljen ASR. Koliko ja imam podataka. prvi ga je koristio BMW za luksuzna kola, ali nisam baš 100% siguran. To je prvo korišteno na kamionima. Ko zna voziti taj i malo troši, ko ne zna više će da potroši. Sve to varira od podešenosti motora, pritiska u gumama, opterećenja vozila, stila vožnje, aki ko zna, zna ko ne zna troši više. Neki dan se vozim sa taxijem u novoj Fabiji. Čovjek koristi samo prve dvije brzine. Ponekad, samo ponekad treću. Kaže ne može da ubaci u četvrtu. Pitam ga koliko potroši, a on kaže 10l dizela. Što je puno, puno je. Nezna čovjek da vozi. Njegov problem.ado-šampion wrote:Da razjasnim neke stvari pošto je većina ljudi ovdje još u vremenima karburatora (ne znam koliko puta to treba ponavljati): Baš kao što elektronika prekine dotok goriva na max. broju obrtaja (i kao što prekida na 250 km/h kod većine auta), tako i prekida kad se vozi u brzini bez gasa. To se zove potisno isključivanje. Kako radi? Kad pustite gas recimo na nekih 3000/min u motoru ostaje dovoljno gorivne smjese (da ne kažem samo goriva jer je nepravilno) da se održi taj broj obrtaja, i malo niži. Znači auto ne vozi na zrak. Ako obrtaji padnu na neku vrijednost, koja je obično oko 1500/min, dotok goriva se vraća. Dakle, VOZEĆI BEZ GASA SVA AUTA SA UBRIZGAVANJEM, A NEKA I S KARBURATOROM, TROŠE 0,0 LITARA, dok je broj obrtaja dovoljno velik. Znači u današnja vremena semaforu se prilazi kočeći motorom, jer auto u leru ipak troši gorivo.
ko ima takav motor neka proba... u 2. brzinu i pustite gas... broj obrtaja pada i auto usporava sve do trenutka kada osjetite kao da ste dodali malo gasa... e to je trenutak kada sistem automatski otvara dovod goriva da se motor ne ugasi.... toliko