Lucy01 wrote:20 minuta nakon sto popusite vasu zadnju cigaretu, vase tijelo prolazi kroz niz promjena koje ce trajati godinama:
- 20 minuta nakon sto prestanete pusiti, broj otkucaja srca je smanjen
- 12 sati nakon sto prestanete pusiti, nivo karbon-monoksida u organizmu spadne na normalu
- 2 sedmice do 3 mejseca nakon sto prestanete pusiti, risk od srcanog udara pocinje da opada i funkcija vasih pluca pocinje da se poboljsava
- 1-9 mjeseci nakon prestanka pusanja, kasalj polako nestaje, a kapacitet pluca se povecava
- 1 godinu nakon sto prestanete pusiti, rizik od oboljenja srca se smanjuje na polovonu rizika koji imaju pusaci
- 5 godina nakon prestanka pusenja, rizik od mozdanog udara se drasticno smanjuje
- Rizik od raka pluca je upola manji od rizika koji imaju pusaci. Rizik od drugioh vrsta raka (usta, bubrega, pankreasa,...) je takodje smanjen.
- 15 godina nakon prestanka pusenja, rizik za oboljenje srca je jednak onome koji nikada nije pusio.
Mislim da su ovo dovoljni razlozi za nepusenje. Bila sam strastveni pusac, jedan od onih koji pusi kada je napet, pod stresom, iznerviran, previse zauzet, previse slobodan

...drugom rijecju, trazila sam izgovor da pusim sve vise i vise...
Prestala pusiti uz pomoc Nicoderm CQ. Meni je pomogao jer me je spustio "lagano" sa oblaka zavisnosti od nikotina. Danas se "drogiram" trcanjem (3 milje 4 puta sedmicno), voznjom bicikla, planinarenjem.....i osjecam se bolje nego ikada....a nije da ne mislim na cigarete, ponekad cak sanjam o njima

.....ali ne vracam im se vise.
Ovo je moj treci pokusaj i uspjeh. Probala sam jos dva puta: jednom sam trajala 3 mjeseca, drugi put 3 dana....ali cini mi se da nisam bila bas cvrsto odlucila da prestanem, sto ovaj put nije slucaj.