Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
-
menmen
#52 Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
definitivno pokrivanje al-limom!!!
govorim iz iskustva.
samo nemoj da ista rade dundjeri - nadji prave majstore ili radi sam kao sto sam ja. radovi traju duze, ali te niko ne zajebava.
govorim iz iskustva.
samo nemoj da ista rade dundjeri - nadji prave majstore ili radi sam kao sto sam ja. radovi traju duze, ali te niko ne zajebava.
-
a.basko
#53 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
cuo sam da prave dobar limeni krov u nekadasnjem famos-u, u hrasnici!menmen wrote:definitivno pokrivanje al-limom!!!
govorim iz iskustva.
mislim da se zove alternativa , e sad , ne znam jel firma ili krov?
i ja sam se odlucio za lim. krov....kao i ti svi koji su postavili, su pravo zadovoljni...
hvala na pomoci
- zauzeto
Tacno, uvjerila sam se na komsijinom krovu. Ne znam kako ali snijeg spadne prije nego sa crijepa.Plavac wrote:Kakav crni crijep.Ne treba ti dvije tone iznad glave.Otiđi u Alternativu u Hrasnicu.Ja sam stavljao onaj švedski lim što rade.Ako se za to odlučiš oni će ti preporučiti majstora.Ja sam imao površinu cca 150 m2.Uradili su postavljanje za dva dana.Naravno ,sve je bilo pripremljeno.Što se tiče snjega dok one kuće sa crijepom stenju od težine istog,kod tebe već sletio.Provjereno 100 %.
-
Nisvet01
#55 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
pozz.novi sam na forumu pa ako bude kakvih greski nezamjerite,da nebih otvarao novu temu koja je slicna ovoj,ja cu da se upisem ovde i nadam se da ce neko prostudirati.
naime radi se o kuci 8,5 x 10.jednospratna gradjena prija 40 godina,kuca je dobrom stanju sva je renovirana sem krova,zidovi i pregrade su elementi 20-tke temelji nepoznati sem ako drzim za rec majstora koji ju je pravio da su navodno dobri.
sada bih htjeo da skinem postojeci krov i da nadzidam jos 8 redi cigle kao visoko potkrovlje i naravno novi krov,
sve sam vec kupio osim pokrova crijepa ili lima i tu sam u velikoj nedoumici,na dan se pet punta prekontam sta da uzmem,
crijepa se bojim radi tezine,mada necu udarat plucu nego cu ubaciti nove grede i podaskati i necu zidat pregrade nego cu ici regips plate,i jos cu uz to udariti stubove na sve cetiri coska uz temelje da osiguram kucu.a sto se tice lima oko njega nemogu da budem pametan ima neke svoje prednosti a najvise u tezini,sto me i privlaci ,a opet kada se raspitivam svi ga i hvale mada mi nije jasno zasto se onda samo kod nas na balkanu postavlja na kuce po evropi jos nisam vidjeo niti jedan osim na halama fabrikama.daju mu garanciju na deset godina,sta posle toga mozeli iko dati odgovor dali taj neki lim moze da bude dugotrajan kao i crijep jer svi znamo da crpovi traju po 40 i 60 godina,dali grad -led moze da ga osteti udubi oljusti,dali ce tu korozirati,dali ce na mjestima gdje idu vijci svremenom korozirati ili pak rupe da se rasire i lim popusti pred jakim vjetrom,
za sve sam se raspitivao i kazu da je kao lim i puno jeftinija opcija od crijepa,meni se tako necini,trebami oko 2000 kom crijepa x 1,30 km izadje 2600.dodatno izolacija oko 250 km,onluci snjegobrani 500 km,ima jos neke opsave i sitnica nek je i to 500 km a nije ,letve,dasku i gradju vec imam,
to sve me kosta negde oko 3800 zaokruzicu na 4000 km, e sad kada sam zvao neke dvije firme koje rade lim sa ugradnjom po 14 km po kwadratu dao sam mu dimenzije i pitao za cjenu ,odgovor me je iznenadio jer je bio 5500 km, nijemi jasno kako svi pisu da je povoljniji lim kada me izlazi skoro duplo skuplje.dali neko ima iskustva oko svega ovoga,dali bih smijeo crep da stavim ako osiguram sa stubovima,dali da podaskam krov pa onda izolaciju,letve pa crep. ili da se rizikujemi uzem lim stim ako bude jeftinija varijanta,znali neko da sracuna sta sve ide uz lim pa mi je toliko izaslo 5500 km samo limarija,kuca je 8,5 sa 10.
znaci krova ima duzine 12 mt.sa dodatnom terasom 4 x 4 tu bih dosla vila, ja mogu da pitam majstora ali svaki ce reci da moze da valja samo da radi,vise bih cjenio misljenja nekih strucnjaka ili ljudi koji su imali slicno iskustvo.ako je pravopis los izvinjavam se pisem na laptopu nedami se povlaciti po ovom misu ,hvala
naime radi se o kuci 8,5 x 10.jednospratna gradjena prija 40 godina,kuca je dobrom stanju sva je renovirana sem krova,zidovi i pregrade su elementi 20-tke temelji nepoznati sem ako drzim za rec majstora koji ju je pravio da su navodno dobri.
sada bih htjeo da skinem postojeci krov i da nadzidam jos 8 redi cigle kao visoko potkrovlje i naravno novi krov,
sve sam vec kupio osim pokrova crijepa ili lima i tu sam u velikoj nedoumici,na dan se pet punta prekontam sta da uzmem,
crijepa se bojim radi tezine,mada necu udarat plucu nego cu ubaciti nove grede i podaskati i necu zidat pregrade nego cu ici regips plate,i jos cu uz to udariti stubove na sve cetiri coska uz temelje da osiguram kucu.a sto se tice lima oko njega nemogu da budem pametan ima neke svoje prednosti a najvise u tezini,sto me i privlaci ,a opet kada se raspitivam svi ga i hvale mada mi nije jasno zasto se onda samo kod nas na balkanu postavlja na kuce po evropi jos nisam vidjeo niti jedan osim na halama fabrikama.daju mu garanciju na deset godina,sta posle toga mozeli iko dati odgovor dali taj neki lim moze da bude dugotrajan kao i crijep jer svi znamo da crpovi traju po 40 i 60 godina,dali grad -led moze da ga osteti udubi oljusti,dali ce tu korozirati,dali ce na mjestima gdje idu vijci svremenom korozirati ili pak rupe da se rasire i lim popusti pred jakim vjetrom,
za sve sam se raspitivao i kazu da je kao lim i puno jeftinija opcija od crijepa,meni se tako necini,trebami oko 2000 kom crijepa x 1,30 km izadje 2600.dodatno izolacija oko 250 km,onluci snjegobrani 500 km,ima jos neke opsave i sitnica nek je i to 500 km a nije ,letve,dasku i gradju vec imam,
to sve me kosta negde oko 3800 zaokruzicu na 4000 km, e sad kada sam zvao neke dvije firme koje rade lim sa ugradnjom po 14 km po kwadratu dao sam mu dimenzije i pitao za cjenu ,odgovor me je iznenadio jer je bio 5500 km, nijemi jasno kako svi pisu da je povoljniji lim kada me izlazi skoro duplo skuplje.dali neko ima iskustva oko svega ovoga,dali bih smijeo crep da stavim ako osiguram sa stubovima,dali da podaskam krov pa onda izolaciju,letve pa crep. ili da se rizikujemi uzem lim stim ako bude jeftinija varijanta,znali neko da sracuna sta sve ide uz lim pa mi je toliko izaslo 5500 km samo limarija,kuca je 8,5 sa 10.
znaci krova ima duzine 12 mt.sa dodatnom terasom 4 x 4 tu bih dosla vila, ja mogu da pitam majstora ali svaki ce reci da moze da valja samo da radi,vise bih cjenio misljenja nekih strucnjaka ili ljudi koji su imali slicno iskustvo.ako je pravopis los izvinjavam se pisem na laptopu nedami se povlaciti po ovom misu ,hvala
- Danguba
#56 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Ne trebas se izvinjavati jer iz tvog pisanja je sve jasno. Dilema je crijep koji je tezi i lim koji je skuplji?Nisvet01 wrote:pozz.novi sam na forumu pa ako bude kakvih greski nezamjerite,da nebih otvarao novu temu koja je slicna ovoj,ja cu da se upisem ovde i nadam se da ce neko prostudirati.
Iz mog iskustva ja bih ti preporucio kvalitetan crijep a usput uradi te stubove da rasteretis konstrukciju.
Lim se ugradjuje u zadnjih 10-tak godina tako da nema provjerenoh informacija sta se sa njim desava nakon isteka garancije.
Spavao sam u tudjoj kuci koja je pokrivena limom i slucajno je bilo nevrijeme. Taj dozivljaj ne bih nikom preporucio.
Pretpostavljam da ce se lim ponasati kao i svaki oluci pa ti vidi.
Kvalitetan crijep je nezamjenjiv pokrovni materijal.
p.s. ovo sa limom ce biti isto kao i sa tegolom. svi poletili za visebojnom tegolom i na kraju svi morali prekrivati.
-
Nisvet01
#57 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
hvala na odgovoru,i ja sam istog misljenja,na par mjesta sam vidjeo da se sav ispucio lim vjerovatno je i kineski,
- Streptokok
#58 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Ma sve je jasno ko dan. Lim je uskljycivo za stare objekte i to samo zbog tezine. Ako konstrukcija moze podnijeti onda samo crijep.
Ono sto mi se ne svidja je danasnje potkivanje daskom ispod crijepa. I sutra kad se negdje crijem pomakne moras izlaziti na krov da ga namjestis. A u suprotnom to bi bez problema mogao sa potkrovljs.
Ono sto mi se ne svidja je danasnje potkivanje daskom ispod crijepa. I sutra kad se negdje crijem pomakne moras izlaziti na krov da ga namjestis. A u suprotnom to bi bez problema mogao sa potkrovljs.
-
Nisvet01
#59 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
i to sto kazes,dasku sam vec uzeo ako je i postavim moracu izvesti jedan ili dva prozora upravo zbog toga ,neznam kakvu ulogu ima daskanje krova osim mozda zbog izolacije
- Sodom1
#60 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Sta sve ne prica raja, cuj ne bi lima?
Jedino zbog nakaradnog mentaliteta nemoj. Moji roditelji imaju lim na kuci i ja imam,stavio ima -2-3 godine.
Rahat, jal kisa jal grad , briga me .A onako stalno izlazi gore na krov i prepravljaj
Jedino zbog nakaradnog mentaliteta nemoj. Moji roditelji imaju lim na kuci i ja imam,stavio ima -2-3 godine.
Rahat, jal kisa jal grad , briga me .A onako stalno izlazi gore na krov i prepravljaj
- Streptokok
#61 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
I sa 2-3 godine iskustva sa limom dajes sebu za pravo da donosis neke zakljucke?Sodom1 wrote:Sta sve ne prica raja, cuj ne bi lima?
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#62 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Znaci li ti sta iskustvo sa limom od 15godina?Streptokok wrote:I sa 2-3 godine iskustva sa limom dajes sebu za pravo da donosis neke zakljucke?Sodom1 wrote:Sta sve ne prica raja, cuj ne bi lima?
Nikada ni jedan Problem, a to sto se cuje kad je grad ili jaka kisa zna bas lijepo biti
- Streptokok
#63 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Kad izgyrate na 50-60 onda ce se moci porediti i donijeti valudan zakljycak. A do tada ja glasam za crijep.
- Sodom1
#64 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Da , ja sa 2-3 godine, roditelji 7-8.Streptokok wrote:I sa 2-3 godine iskustva sa limom dajes sebu za pravo da donosis neke zakljucke?Sodom1 wrote:Sta sve ne prica raja, cuj ne bi lima?
A ovi bez ikakvog iskustva mogu da brljezgaju?
- Sodom1
#65 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Ne znam koja kuca uopste izdrzi 50-60 godina da se ne renovira,pogotovo krov. Al dobro trolaj nije problemStreptokok wrote:Kad izgyrate na 50-60 onda ce se moci porediti i donijeti valudan zakljycak. A do tada ja glasam za crijep.
- Streptokok
#66 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Evo moja vec 46g. Jos 15 moze bez problema a mozda i vise. A crijem i nije neka klasa za razliku od recimo danasnjeg tondaha.Sodom1 wrote:Ne znam koja kuca uopste izdrzi 50-60 godina da se ne renovira,pogotovo krov. Al dobro trolaj nije problemStreptokok wrote:Kad izgyrate na 50-60 onda ce se moci porediti i donijeti valudan zakljycak. A do tada ja glasam za crijep.
glede trolanja, nije ti to trebalo.
- Sodom1
- mO k3
#68 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Matijevic_Vlado wrote:Znaci li ti sta iskustvo sa limom od 15godina?Streptokok wrote:I sa 2-3 godine iskustva sa limom dajes sebu za pravo da donosis neke zakljucke?Sodom1 wrote:Sta sve ne prica raja, cuj ne bi lima?
Nikada ni jedan Problem, a to sto se cuje kad je grad ili jaka kisa zna bas lijepo biti
Merak ....
nego da dodam ako stavljas lim trbeao bi i gromobran staviti bajdevej
-
riko-ga
#69 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Moje iskustvo.Lim ili Crijep?
Imam priliku da obidjem neka napustena sela .Sve je to napusteno jos 92 i dodje se ponekad da se ubere koja sljiva ako je jos ostala(ostalo voce se posusilo.)I prvo sto primjetis kada obidjes ta mjesta jeste da su kuce ili stale pokrivene crijepom ili vec porusene ili su u stadiju da se ruse.Dok ove pod limom nji bar 90% su jos gotovo zdrave i uz minimalna ulaganja bi se mogle dovesti u red kakve su bile 92 g.
Moram napomenuti da lim nije ovaj sad sto se koristi vec obicni neofarban.
Razlog zasto je to tako je jednostavan.Crijep se uslijed kise,vjetra,snijega pomjeri i dodje do prokisnjavanja objekta.Godina po godina dolazi do truhljenja drvene gradje i podova i to uzrokuje obrusavanje objekta.Dok ove pod limom stoje iako je na mnogima lim dobro uhvacen hrdjom al odolijeva prokisnjavanju.
Neka svak zakljuci sta je bolje.Ja samo navodim primjer.
Imam priliku da obidjem neka napustena sela .Sve je to napusteno jos 92 i dodje se ponekad da se ubere koja sljiva ako je jos ostala(ostalo voce se posusilo.)I prvo sto primjetis kada obidjes ta mjesta jeste da su kuce ili stale pokrivene crijepom ili vec porusene ili su u stadiju da se ruse.Dok ove pod limom nji bar 90% su jos gotovo zdrave i uz minimalna ulaganja bi se mogle dovesti u red kakve su bile 92 g.
Moram napomenuti da lim nije ovaj sad sto se koristi vec obicni neofarban.
Razlog zasto je to tako je jednostavan.Crijep se uslijed kise,vjetra,snijega pomjeri i dodje do prokisnjavanja objekta.Godina po godina dolazi do truhljenja drvene gradje i podova i to uzrokuje obrusavanje objekta.Dok ove pod limom stoje iako je na mnogima lim dobro uhvacen hrdjom al odolijeva prokisnjavanju.
Neka svak zakljuci sta je bolje.Ja samo navodim primjer.
-
Nisvet01
#70 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
bas nezgodna situacija ,kao sto sam i pretpostavio neki su za lim neki za crijep ,takodje i u poznanstvu -badzo pokrio limom i hvali ga ,zet pokrio crijepom i hvali ga,jedan mi majstor preporucuje lim a drugi crijep,iskreno receno volio bih limom pokriti zbog estetike,tezine,i eto da se nesikiram ako je vjetar da se nepomjeri,ali ipak mislim da je crijep zasad boje rjesenje,znamo da traju po 40- 50 godina i mozda sam dosadasnjieg crijepa zamjenio mozda svega 20 komada,bez nekog truda ili troska.ako stavim lim vjerujem da ce izdrazati sigurnih 10 godina,ali sta poslije ako podze korozija led ga udubi pa farba podje da puca,sarafi popuste u drvetu i nedo bog jaceg vjetra kada bih zahvatio jednu tablu digao bih sve,to sam vidjeo prosle godine na televiziji bas u bosni covjeku citavu stranu odnjelo komsiji u dvoriste.ja od kako znam za sebe a bilo je jakih vjetrova nikada mi nijedan crep nije skinuo.i jos sto mi nije jasno putujem kroz evropu cesto radim u holandiji i nigdje jos nisam vidjeo lim na kucama osim na fabrikama ,nerazumijem zasto oni ne stavljaju lim ako je bolji od crijepa ,a imao sam priliku da vidim novoizgradjene kuce,imam osjecaj da smo samo mi balkanci poceli stavljati lim na krov
- Streptokok
#71 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Crijep je provjereno dobar a lim mozda bude mozda ne bude. A prije da nece.
A glede toga da svako hvali svohe, to ti je bakanski sindrom. Nebi balkanac priznao da se zajebao pid cijenu da se i ostatak planete isto tako zajebe.
A glede toga da svako hvali svohe, to ti je bakanski sindrom. Nebi balkanac priznao da se zajebao pid cijenu da se i ostatak planete isto tako zajebe.
- Danguba
#72 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
Samo lim pucaj i to plavi. Kada letim mislim da je bazen. 
- Filter
#73 Re: Renoviram kucu...molim za Vasa iskustva u vezi s tim!!!
eh ljudstvo, na red je dosla i rekonstrukcija krova i plus kamara propratnih stvari.
sad sam u fazi potrage za firmama koje se bave renoviranjima. imate li neku iz sarajeva ili okoline da preporucite?
sad sam u fazi potrage za firmama koje se bave renoviranjima. imate li neku iz sarajeva ili okoline da preporucite?