zašto mu nije trebalo?..je li nešto tarik napisao a da nije tačno?basta sljezove boje wrote:Nenad Filipovic poznatiji kao Bebi je jako simpatican lik, sitan ali dinamitanOrhanowski wrote:Malac - znalac - intelektualac!!! Nenad je Filipovic, isto kao i Ivan Lovrenovic, posljednji čovjek na svijetu kojeg bih nazvao intelektualcem. Po meni dva najgora lika u bosanskoj literaturi. Dodao bih još Envera Kazaza, koji mi je prava misterija - za koga piše, o čemu piše, ko ga plaća, ko ga čita?...Tariku ovo nije trebalo, bolje da se koncentrirao na razvoj "gradjanske BiH" o kojoj je slao mailove sirom svijeta.
![]()
Eseje Bebija Filipovica citam vrlo rado, jer su nevjerojatna kombinacija erudicije i mahalskog prepucavanja
Nenade Filipoviću...
Moderator: anex
-
prleitihi
-
prleitihi
zašto mu nije trebalo?..je li nešto tarik napisao a da nije tačno?basta sljezove boje wrote:Nenad Filipovic poznatiji kao Bebi je jako simpatican lik, sitan ali dinamitanOrhanowski wrote:Malac - znalac - intelektualac!!! Nenad je Filipovic, isto kao i Ivan Lovrenovic, posljednji čovjek na svijetu kojeg bih nazvao intelektualcem. Po meni dva najgora lika u bosanskoj literaturi. Dodao bih još Envera Kazaza, koji mi je prava misterija - za koga piše, o čemu piše, ko ga plaća, ko ga čita?...Tariku ovo nije trebalo, bolje da se koncentrirao na razvoj "gradjanske BiH" o kojoj je slao mailove sirom svijeta.
![]()
Eseje Bebija Filipovica citam vrlo rado, jer su nevjerojatna kombinacija erudicije i mahalskog prepucavanja
-
basta sljezove boje
nepoznat mi je Tarikov motiv? Zloca? Frustracije sto je radio na naplatnim parking-kucicama dok se Bebi vrti po Harvardu?
-
basta sljezove boje
ili je slusao ili je drzao predavanja ... ne znam detalje, ali se vrtio saInfraRedRidinghood wrote:basta sljezove boje wrote:nepoznat mi je Tarikov motiv? Zloca? Frustracije sto je radio na naplatnim parking-kucicama dok se Bebi vrti po Harvardu?
Ovo je jako; šta je Bebito radio na Harvardu, tako ti Boga?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lokalnim feministicama
-
basta sljezove boje
nisu to greske, to je takav stilprleitihi wrote:ako nenad može pljuvati po drugima..(neopravdano..kao po marku vešoviću zato što mu kćerka loše svira..a i to mu je rekla (kazala) drugarica (sic!)..zašto tarik ne bi ukazao na nenadove greške?
cini mi se da se NF jednom okomio i na Jergovica i da mu ovaj uopce nije odgovorio
-
basta sljezove boje
imas negdje u njegovim esejima pricu o ulozi zene gdje se on na Harvardu svadja se feministicama, ili gender ili southeast studies ...InfraRedRidinghood wrote:Poasti, eksplodirat ću od smijeha!basta sljezove boje wrote:ili je slusao ili je drzao predavanja ... ne znam detalje, ali se vrtio saInfraRedRidinghood wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lokalnim feministicama![]()
![]()
![]()
![]()
Jel' to izašlo u novinama igdje?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da je držao predavanja - čisto sumnjam
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
basta sljezove boje
ne placam pretplatu SB-a, pa ne mogu u arhiv.
po sjecanju: Bebi je na Harvardu, predavanje neko i tu se on posvadja
sa nekoliko feministica. Je li uloga zene u islamu, osmanlijskom carstvu ili necem slicnom ili kakva antropologija ...
prica zavrsava tako da ih je Bebi nadmudrio pravo
po sjecanju: Bebi je na Harvardu, predavanje neko i tu se on posvadja
sa nekoliko feministica. Je li uloga zene u islamu, osmanlijskom carstvu ili necem slicnom ili kakva antropologija ...
prica zavrsava tako da ih je Bebi nadmudrio pravo
-
prleitihi
ja jebena stila..basta sljezove boje wrote:nisu to greske, to je takav stilprleitihi wrote:ako nenad može pljuvati po drugima..(neopravdano..kao po marku vešoviću zato što mu kćerka loše svira..a i to mu je rekla (kazala) drugarica (sic!)..zašto tarik ne bi ukazao na nenadove greške?![]()
cini mi se da se NF jednom okomio i na Jergovica i da mu ovaj uopce nije odgovorio
- Ergot
Orhanowski wrote:Malac - znalac - intelektualac!!! Nenad je Filipovic, isto kao i Ivan Lovrenovic, posljednji èovjek na svijetu kojeg bih nazvao intelektualcem. Po meni dva najgora lika u bosanskoj literaturi. Dodao bih jo¹ Envera Kazaza, koji mi je prava misterija - za koga pi¹e, o èemu pi¹e, ko ga plaæa, ko ga èita?...
E ovo je koma. Prvo odrice status intelektualca Ivanu Lovrenovicu, pa u narednom postu citira Morrisona. Sta bi na to rekli Corba, Stulic i Mladenovic?
-
freak_with_a_laptop
InfraRedRidinghood wrote:basta sljezove boje wrote:nepoznat mi je Tarikov motiv? Zloca? Frustracije sto je radio na naplatnim parking-kucicama dok se Bebi vrti po Harvardu?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ovi Filipovica isto k'o komaraca, gdje god se okrenes makar po jedan ... sumnjam da je to bio bebito, more' bit da je ovaj
Nenad Filipovic
Research Associate
Harvard School of public health
Physiology
Building I, 1303
Boston MA 02115
Phone: 617-432-1590
Fax: 617-432-4710
Email: [email protected]
Other Affiliations
Assistant Professor of Biomechanics and Informatics, University of Kragujevac, Serbia
Vice-Director, Center for Supercomputing, University of Kragujevac, Serbia
Education
Ph.D., 1999, University of Kragujevac, Serbia
B.S., 1994, University of Kragujevac, Serbia

-
basta sljezove boje
#62 Grof Drakula je rođen u Bosni
iz Slobodne Dalmacije
nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!
Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci.
Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekavim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.
Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.
Ovaj bosanski vampir bio je poznat u glamočkom kraju, a predanja o njemu sežu čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina. Tako je vampir Meho postao lampir. Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina.
Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu. Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri.
znam lika koji se preziva - Drakulic
nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!
Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci.
Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekavim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.
Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.
Ovaj bosanski vampir bio je poznat u glamočkom kraju, a predanja o njemu sežu čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina. Tako je vampir Meho postao lampir. Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina.
Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu. Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri.
-
freak_with_a_laptop
#63 Re: Grof Drakula je rođen u Bosni
basta sljezove boje wrote:iz Slobodne Dalmacije
![]()
... pa onda stuha kaze:
Naime, Nenad Filipović preko bosanskih mitova pokušava postaviti novu definiciju suživota u BiH, prema kojoj se poništava dosadašnja o suživotu jednih pored drugih i prerasta u život jednih s drugima. Ovom konstatacijom Filipović se obrušava na pojedine povjesničare koji, kako kaže, u zadnje vrijeme šire novi mit i ideologiju o "mitologiji komšiluka".
"Mit komšiluka"
Pri tome upućuje oštru kritiku na adresu poznatog i u svijetu priznatog povjesničara iz BiH Srećka Džaje koji prodaje "mit komšiluka" kao civilno-društveni liberalizam, a ideološko ishodište mu je u katoličkom europocentrizmu.
Na kraju, povijest BiH bi se po Filipoviću trebala zrcaliti upravo u mitološkim predanjima o vampirima stuhama i vukodlacima i kao takva se suprotstaviti zemljama koje njeguju ideologije da su predziđe kršćanstva, Europe ili kulture zbog osjećaja nesreće da im je netko onemogućio da tamo pripadaju.
A propos 'Drakulic' ... nije mu ime 'Vlad' ... nadam se, to bi me pravo zabrinulo
-
basta sljezove boje
izgleda da nam je Bebi postdiplomac na Princetonu na Woodrow Wilson School
Near Eastern Studies sa fokusom na Ottoman and Balkan Studies
evo jednog od njegovih predavanja
"The Abduction of a Nice Jewish Girl: Constantinoplitan Society in Eremya Komurcuyan Celebi's 17th-Century Armeno-Turkish Novel 'The Jewish Bride.'"
Near Eastern Studies sa fokusom na Ottoman and Balkan Studies
evo jednog od njegovih predavanja
"The Abduction of a Nice Jewish Girl: Constantinoplitan Society in Eremya Komurcuyan Celebi's 17th-Century Armeno-Turkish Novel 'The Jewish Bride.'"
-
marijindvorac
Proslog mjeseca poslah donje nesto izmjenjeno Senadu Avdicu u "Slobodnu Bosnu" gdje je u broju 537 N. Filipovic nalupetao nesto povodom smrti pijanistkinje Joyce Hatto u napisu "Kultura kradje i podvale" :
-----------
Sa interesom sam procitao napis Nenada Filipovica "Kultura kradje i podvale" u SB, broj 537. Radi se napisu gdje Filipovic ulazi u finese izvodjenja klasicne muzike i sa lakocom uporedjuje kvalitetu interpretacije najvecih svijetskih pijanista.
Iznenadjen sam visinom njegovog muzicko-kritickog obrazovanja. Po svemu sudeci, on je ne samo slijedio sva izvodjenja umjetnika kao sto su Horowitz, Pogorelic, S. Richter i mnogih nabrojanih u napisu, nego je veoma familijaran sa propustima koje su ovi pravili dok su birali materijal za svoj izvodjacki repertoar.
Na primjer, Nenad tvrdi da su Vladimir Horowitz pa i S. Richter u njihovim interpretacijama Schumanna a u odnosu na Pogorelicevu interpretaciju...."malo reci, jadne."
Nisam mogao da vjerujem da jedan od najvecih virtuoza klavira, Vladimir Horowitz, moze tako olako da izabere koncertni materijal znajuci da je isti u najmanju ruku, jadan!?! Na Horowitz-ovu nesrecu, on nije imao prilike da se sretne sa sluhovno nadarenim Filipovicem pa da to koriguje. Steta.
Naravno za ovakve ocjene, osoba mora da bude ne samo visoko muzicki obrazovana, nego istovremeno mora da provede jako mnogo vremena na koncertima. Jer da bi zakljucio ono sto je napisao u svom komentaru, morao je vise puta da cuje njihove direktne interpretacije, a posebno da sagleda njihov kompletan opus kako bi razotkrio sve njihove kvalitete i mane.
Kada je u pitanju uporedni kvalitet ovih umjetnika, evo sta sam Nenad pise o valjda svojim iskustvima sa drugim pijanistima obzirom da nigdje nije naveo da je donje tudje misljenje:
..."Joyce Hatto je svirala Bacha poput Marije Judine i Rosalyn Tureck; njen kasni Beethoven bio je ravan kasnom Beethovenu Youre (sic!) Guller, Edwina Fischera i Claudija Arraua; njen Scarlatti i Mozart su bili na ravnoj nozi sa onima Clare Haskil; njen Prokofjev je bio ravan i Richterovom i Gilelsovom; njen Messiaen je bio na istoj deredži sa klavirom kompozitorove Muze Yvonne Loriod itd., itd., itd. Ako su postojali i postoje wunderkindi, Joyce Hatto je bila, s druge strane, cudo od starice..."
Namece se pitanje: Sta li je Nenad mislio i na koga je ciljao kada je svom napisu dao naslov "Kultura kradje i podvale" ?
Ili tacnije, od koga li je Nenad uzeo materijal za napis i napravio od tog originala plagijat pa time dokazao vlastitu nekulturu kroz kradju?
-------
Mozda sam bio zloban. Znam da Nenad nije jos ni prohodao kada su Horowitz i Richter prestali da javno nastupaju. Y. Guller je umrla 1980. Ako ih je slusao putem ploca ili CD i ustanovio koliko su im jadne neke interpretacije, onda vas sve sa foruma smatram zlobnim jer uopste ne cijenite da mozete disati isti zrak koji dise ovaj lokalni genije.
Ali budemo iskreni: takvoga moze samo jedan usran tjednik kao sto je "Slobodna Bosna" da tolerise, potpomaze i stiti.
-----------
Sa interesom sam procitao napis Nenada Filipovica "Kultura kradje i podvale" u SB, broj 537. Radi se napisu gdje Filipovic ulazi u finese izvodjenja klasicne muzike i sa lakocom uporedjuje kvalitetu interpretacije najvecih svijetskih pijanista.
Iznenadjen sam visinom njegovog muzicko-kritickog obrazovanja. Po svemu sudeci, on je ne samo slijedio sva izvodjenja umjetnika kao sto su Horowitz, Pogorelic, S. Richter i mnogih nabrojanih u napisu, nego je veoma familijaran sa propustima koje su ovi pravili dok su birali materijal za svoj izvodjacki repertoar.
Na primjer, Nenad tvrdi da su Vladimir Horowitz pa i S. Richter u njihovim interpretacijama Schumanna a u odnosu na Pogorelicevu interpretaciju...."malo reci, jadne."
Nisam mogao da vjerujem da jedan od najvecih virtuoza klavira, Vladimir Horowitz, moze tako olako da izabere koncertni materijal znajuci da je isti u najmanju ruku, jadan!?! Na Horowitz-ovu nesrecu, on nije imao prilike da se sretne sa sluhovno nadarenim Filipovicem pa da to koriguje. Steta.
Naravno za ovakve ocjene, osoba mora da bude ne samo visoko muzicki obrazovana, nego istovremeno mora da provede jako mnogo vremena na koncertima. Jer da bi zakljucio ono sto je napisao u svom komentaru, morao je vise puta da cuje njihove direktne interpretacije, a posebno da sagleda njihov kompletan opus kako bi razotkrio sve njihove kvalitete i mane.
Kada je u pitanju uporedni kvalitet ovih umjetnika, evo sta sam Nenad pise o valjda svojim iskustvima sa drugim pijanistima obzirom da nigdje nije naveo da je donje tudje misljenje:
..."Joyce Hatto je svirala Bacha poput Marije Judine i Rosalyn Tureck; njen kasni Beethoven bio je ravan kasnom Beethovenu Youre (sic!) Guller, Edwina Fischera i Claudija Arraua; njen Scarlatti i Mozart su bili na ravnoj nozi sa onima Clare Haskil; njen Prokofjev je bio ravan i Richterovom i Gilelsovom; njen Messiaen je bio na istoj deredži sa klavirom kompozitorove Muze Yvonne Loriod itd., itd., itd. Ako su postojali i postoje wunderkindi, Joyce Hatto je bila, s druge strane, cudo od starice..."
Namece se pitanje: Sta li je Nenad mislio i na koga je ciljao kada je svom napisu dao naslov "Kultura kradje i podvale" ?
Ili tacnije, od koga li je Nenad uzeo materijal za napis i napravio od tog originala plagijat pa time dokazao vlastitu nekulturu kroz kradju?
-------
Mozda sam bio zloban. Znam da Nenad nije jos ni prohodao kada su Horowitz i Richter prestali da javno nastupaju. Y. Guller je umrla 1980. Ako ih je slusao putem ploca ili CD i ustanovio koliko su im jadne neke interpretacije, onda vas sve sa foruma smatram zlobnim jer uopste ne cijenite da mozete disati isti zrak koji dise ovaj lokalni genije.
-
Vingo
kako ono "sinekura se dobiva, u sinekuru se ne uvodi..., pa onda zakljuci da je sinekura kad te dragi dovede za glodura..."
ili jos bolje
"Zivahni starcic je uvreda kad dolazi od Heni...pa Nenad zakljuci kako ona nije ni starka, vec kako ono babina baba?...."
Senade, ako ikad budes ovo citao: Skloni ga, tako ti nas!
ili jos bolje
"Zivahni starcic je uvreda kad dolazi od Heni...pa Nenad zakljuci kako ona nije ni starka, vec kako ono babina baba?...."
Senade, ako ikad budes ovo citao: Skloni ga, tako ti nas!
-
basta sljezove boje
marijindvorac, haman tata pise clanke 
na nacin kako su Strauss otac i sin komponirali na lijepom plavom pisu Filipovic otac i sin za lijepu slobodnu. Malo tatine biljeske, malo arhiv, malo internet i eto clanka pardon eseja
na nacin kako su Strauss otac i sin komponirali na lijepom plavom pisu Filipovic otac i sin za lijepu slobodnu. Malo tatine biljeske, malo arhiv, malo internet i eto clanka pardon eseja
- stonehange
Upravo tako;prvi put sam došla u doticaj s tekstom toga erudite u jednom od zadnjih brojeva "Slobodne Bosne" i nisam znala kako da reagujem:da li da se smijem,plačem,ljutim ili zgražam.Na kraju je prevagnulo ovo četvrto.Govoriti o Predragu Matvejeviću i Dubravku Lovrenoviću kao o (parafraziram)ljudima od kojih čovjek,dok oni sjede u tv studiju i o nečemu razglabaju,može svaki tren očekivati da zapjevaju nekim kastratskim duetom (aludirajući valjda na njihove visoke glasove)...e,to može samo mahala iznjedriti!!!Takva ruganja povodom nečijih fizioloških karakteristika ne možete više čuti čak ni od piljarica na našim pijacama,i one su se profinile.A tek ruganje djetetu svoga neistomišljenika.Fuuuujbasta sljezove boje wrote: Eseje Bebija Filipovica citam vrlo rado, jer su nevjerojatna kombinacija erudicije i mahalskog prepucavanja
-
kub lajkan
Ili je po nekom Tunjinom prijatelju... ne sjecam se tacno... znam da je negdje pricao o tome...Lace wrote:nisu mu se nadali?prleitihi wrote:Nenad?![]()
-
ninja-san
Eto, a ja sam cuo prije par mjeseci da je behby Filipovic, kako ga naziva Marko Vesovic, u medijima protestirao sto se navodno Marko Vesovic , grubo i neukusno nasalio na osnovu behbyjeva izgleda.stonehange wrote:Upravo tako;prvi put sam došla u doticaj s tekstom toga erudite u jednom od zadnjih brojeva "Slobodne Bosne" i nisam znala kako da reagujem:da li da se smijem,plačem,ljutim ili zgražam.Na kraju je prevagnulo ovo četvrto.Govoriti o Predragu Matvejeviću i Dubravku Lovrenoviću kao o (parafraziram)ljudima od kojih čovjek,dok oni sjede u tv studiju i o nečemu razglabaju,može svaki tren očekivati da zapjevaju nekim kastratskim duetom (aludirajući valjda na njihove visoke glasove)...e,to može samo mahala iznjedriti!!!Takva ruganja povodom nečijih fizioloških karakteristika ne možete više čuti čak ni od piljarica na našim pijacama,i one su se profinile.A tek ruganje djetetu svoga neistomišljenika.Fuuuujbasta sljezove boje wrote: Eseje Bebija Filipovica citam vrlo rado, jer su nevjerojatna kombinacija erudicije i mahalskog prepucavanja![]()
![]()
- stonehange
Pa,ako je to i istina mogao se i on našaliti na račun Markov (a hvala bogu tu mu je bar plodno tlo zbog koloritnog Markovog izgleda),a ne početi pljuvati po djetetu!Znao je "samozatajni genije" da udara na najbolniju tačku Marka Vešovića (a koju on nije nikada ni tajio),a to samo pokazuje o kakvome je ovdje čovjeku riječ.ninja-san wrote: Eto, a ja sam cuo prije par mjeseci da je behby Filipovic, kako ga naziva Marko Vesovic, u medijima protestirao sto se navodno Marko Vesovic , grubo i neukusno nasalio na osnovu behbyjeva izgleda.
-
basta sljezove boje
je li netko zna kaj se zgodilo sa nasim vodecim filologom na potezu? Nema ga u Slobodnoj Bosni vec neko vrijeme ...