Odgovor na pitanje o BOGU I KAMENU!!

Rasprave o vjerskim temama.
digger

Post by digger »

Avax_ wrote:2- ...Bog je svemoguc i duhovno bice, Njemu ne treba tepih pod nogama...

3- Bog je kazao da je stvorio covijeka u najsavrsenijem obliku za nas svijet,...
Kuzis: ako je 'svemoguc' a 'duhovno bice,' onda prije svega ne moze biti 'bice.' A kao 'duhovno bice' ne moze nista materijalno stvoriti.

S druge strane, ako mu je najbolji rezultat insan, moram te razocarati: on ga je tu fulao. Samo ce ti se objasniti jednog dana.

Nego Avax, ovo ozbiljmo. Uzmi dobre knjige u ruke: matematiku, jezike, knjige velikih pisaca, fiziku... pa uci sve dok ne posustanes. Onda se odmori pa opet... I tako bez prestanka.
encian

Post by encian »

digger, nije to tvoj nivo da se fatas za "bice". znam da znas sta znaci glagol "biti" u smislu "postojati", pa samim tim sto Boga zovemo "bicem" ne znaci da jede, pije i stoji na tepihu, nego da postoji.

druze moj, mnogi naucnici, usudit cu se reci, koji znaju mnogo vise od tebe i mene zajedno, vjeruju u Boga. ni Hawking ga nije porekao (koliko procitah), samo je rekao da je prije stvaranja svemira morao stvoriti zakone po kojem ce isti da se ravna, od big banga na ovamo....

zakljucujem da je vjerovanje stvar licnih ubjedjenja i iskustava. i nikako ne dajem sebi za pravo da kazem "halo ba kako si tako corav...". mozemo lijepo da raspravljamo o atronomiji i izucavamo fotosintezu sa i bez vjere u Boga.
digger

Post by digger »

encian wrote:digger, nije to tvoj nivo da se fatas za "bice". znam da znas sta znaci glagol "biti" u smislu "postojati", pa samim tim sto Boga zovemo "bicem" ne znaci da jede, pije i stoji na tepihu, nego da postoji...
Nakon sto sam se 'filozofski' istresao u komentaru, napisah: Nego Avax, ovo ozbiljno...

Da li ima boga ili ne, tu ja nemam dileme. Za mene, nema. Hawking ili ne Hawking. Sve dok ne nadjem bar parce dokaza za visu silu, ista ne postoji. Jer sva ta njegova moc, ljubav i briga o nama je nesto sto ja ne primjetih u mom zivotnom vijeku.

Prije 2000 godina sve je vrvilo od 'cuda' pa mi nekako ne stima ova tisina dok istovremeno bozije zapovijesti ostaju nekaznjene. A posebno ne prihvatam da nevini treba da stradaju.

A sa uzitkom cemo nastaviti diskutovati o svemu sto nas interesuje.Naravno i o fascinantnoj astronomiji. :D
Avax_

Post by Avax_ »

Stvar je u tome da previse malo znamo da bi smo imali pravo reci -Ne, Bog ne postoji!
Nemamo pojma o nasoj planeti a kamoli o svemiru, ali "znamo" da Bog ne postoji. :roll:
Kada se za Boga kaze da je duhovno bice, to je pojednostavljeni oblik za nas zemljane. Ali pravo Bozije jedinstvo i ko je u stvari Bog, nas um nije u stanju da razumije niti da prikuci tome!
Zato, traziti odgovore na pitanja tipa -gdje je drugi svijet, na cemu Bog stoji, cime gleda..., je i vise nego smijesno, jer sta mi znamo o nama samima...
Nas um nije sposoban da shvati takve stvari...
ate

Post by ate »

Avax_ wrote:Stvar je u tome da previse malo znamo da bi smo imali pravo reci -Ne, Bog ne postoji!
Nemamo pojma o nasoj planeti a kamoli o svemiru, ali "znamo" da Bog ne postoji. :roll:
Kada se za Boga kaze da je duhovno bice, to je pojednostavljeni oblik za nas zemljane. Ali pravo Bozije jedinstvo i ko je u stvari Bog, nas um nije u stanju da razumije niti da prikuci tome!
Zato, traziti odgovore na pitanja tipa -gdje je drugi svijet, na cemu Bog stoji, cime gleda..., je i vise nego smijesno, jer sta mi znamo o nama samima...
... ali je sposoban da shvati da bog postoji :-)
ate

Post by ate »

encian wrote:digger, nije to tvoj nivo da se fatas za "bice". znam da znas sta znaci glagol "biti" u smislu "postojati", pa samim tim sto Boga zovemo "bicem" ne znaci da jede, pije i stoji na tepihu, nego da postoji.

druze moj, mnogi naucnici, usudit cu se reci, koji znaju mnogo vise od tebe i mene zajedno, vjeruju u Boga. ni Hawking ga nije porekao (koliko procitah), samo je rekao da je prije stvaranja svemira morao stvoriti zakone po kojem ce isti da se ravna, od big banga na ovamo....

zakljucujem da je vjerovanje stvar licnih ubjedjenja i iskustava. i nikako ne dajem sebi za pravo da kazem "halo ba kako si tako corav...". mozemo lijepo da raspravljamo o atronomiji i izucavamo fotosintezu sa i bez vjere u Boga.
Naucnici nisu po pitanju religija nista drugaciji od nas prosjecnih.
Bilo je i religioznih i ateista.

Sta uostalom znaci njihovo misljenje po tom pitanju.
Nista.
Zasto ?
Zato sto im to nije profesija. Odnosno zato sto nisu naucnim pitem dokazali da ima/nema boga.

I oni "samo" u nesto vjeruju/nevjeruju kao i svi mi.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

digger wrote:
Da li ima boga ili ne, tu ja nemam dileme. Za mene, nema. Hawking ili ne Hawking. Sve dok ne nadjem bar parce dokaza za visu silu, ista ne postoji. Jer sva ta njegova moc, ljubav i briga o nama je nesto sto ja ne primjetih u mom zivotnom vijeku.

Ko te je vise zlostavljo od njih dvoje? Jel to bilo svaki dan? Jel imas jos neke traume danas? ...
Avax_

Post by Avax_ »

digger wrote:
A sta su ti Zemlja, Planete, Dobro urednjen zivot na Zemlji, Svemir..., zar to nisu dokazi da ima neka Visa sila. Jeli ovo sve nastalo samo od sebe...?
NIN

Post by NIN »

Avax_ wrote:Stvar je u tome da previse malo znamo da bi smo imali pravo reci -Ne, Bog ne postoji!
...a, po analogiji bi trebalo da stoji: "stvar je da previse puno znamo da bi smo imali pravo reci - Da, Bog postoji!"
... jer sta mi znamo o nama samima...
...kako ko, ovisi o mnogo faktora :D [/quote]
digger

Post by digger »

Abu FEED el-Castro wrote:Ko te je vise zlostavljo od njih dvoje? Jel to bilo svaki dan? Jel imas jos neke traume danas?
Citaj kako pise:...nesto sto ja ne primjetih u mom zivotnom vijeku.

Jer sam primjetio da nevini stradaju vise nego oni koji su 'krivi.' I djeca. Kome su ona sta skrivila?

ili iz nekog razloga svako postaje 'kolateralna steta?' Nekaznjeno. Zasto?

Nema potrebe komentarisati na gornje.
Avax_

Post by Avax_ »

E upravo zbog silne ovozemaljske nepravde, zbog djece koja stradaju..., mora postojati neka Visa pravda koja ce kad tad kazniti krvnike.

Bas zbo toga, zbog bola, patnje i nepravde, bilo bi nepravedno da ovozemaljski zivot zavrsi u nekom mezaru. Upravo zbog nepravde, Bog Postoji!!

Jer, zar ti mislis, da ce "junacki" snajperista nad Saraj'vom ostati nekaznjen, nakon sto je pogodio dijete...? Ako je to tako, odoh se nama bacit s mosta...

@Digeru, jesi li kada udijelio sadaku?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Avax_ wrote:E upravo zbog silne ovozemaljske nepravde, zbog djece koja stradaju..., mora postojati neka Visa pravda koja ce kad tad kazniti krvnike.

Bas zbo toga, zbog bola, patnje i nepravde, bilo bi nepravedno da ovozemaljski zivot zavrsi u nekom mezaru. Upravo zbog nepravde, Bog Postoji!!

Jer, zar ti mislis, da ce "junacki" snajperista nad Saraj'vom ostati nekaznjen, nakon sto je pogodio dijete...? Ako je to tako, odoh se nama bacit s mosta...

@Digeru, jesi li kada udijelio sadaku?
Ko je stvorio bol, patnju i nepravdu?

Hajd' se baci s mosta :oops:
Murisno1

Post by Murisno1 »

sve se oko istog vrti hebo vas patak ..
svi se hvataju za iste stvari ..
prvo se deklarišite ljudi ..

ako neko iznese tvrdnju da je Bog krivac za patnju ... bol itd ..
onda očito on vjeruje da on postoji ... samo što ga ne poštuje .. zbog eto .. tih nekih fatalnih grešaka u stvaranju ..
eto da to tako skrasim :)

znači .. ako ne vjeruješ u Boga ... nešto mi je smiješno da kažete ono za što se uvijek "fatate" .. "kako Bog može dozvoliti smrt djece ... "

ako pogledamo čovjekov život ... jednostavno ..
čovjek počne kukat kad oboli ...
moli se, plače, proklinjeitd ..
al samo kad oboli ..
bolest je odsustvo zdravlja ..
čovjek se ne čudi i ne zahvaljuje Bogu dok je zdrav .. jer eto smatra da je to normalno stanje .. da to tako treba da bude ... da je zdrav sam od sebe...
eh nije brate ...
zdrav si zato što je dao/htio da budeš ... a kad ti uzme zdravlje ... itd ..
čovjek oboli od raka u 50-toj ... boluje 2 godine ... umre ... Bog kriv ..
pa eto .. šta ćemo sad s onih 50 ... ali ne ... čovjek je sklon tomu ..
ne misli o tome .. sebičan ... smatra da su one godine u kojima je faktički bio "pod zaštitom" ... ništa ... zaboravlja to ..
eh kad se to malo svari ... bude lakše ...
isto je i sa svim ...na dunjaluku ...

odo .. nalafina se :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@Murisno1, hajd' ba pusti me da (piiiiiiiiiiiiip) :D

Cim dadne kakav smislen argumenAt ja cu prestat, casna pionirska :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

haj moRe .. :D
ionako je ovo četnički forum :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Murisno1 wrote:haj moRe .. :D
ionako je ovo četnički forum :D
:lol: :lol: :lol: :D
ate

Post by ate »

Murisno1 wrote: ako pogledamo čovjekov život ... jednostavno ..
čovjek počne kukat kad oboli ...
moli se, plače, proklinjeitd ..
al samo kad oboli ..
bolest je odsustvo zdravlja ..
čovjek se ne čudi i ne zahvaljuje Bogu dok je zdrav .. jer eto smatra da je to normalno stanje .. da to tako treba da bude ... da je zdrav sam od sebe...
eh nije brate ...
zdrav si zato što je dao/htio da budeš ... a kad ti uzme zdravlje ... itd ..
čovjek oboli od raka u 50-toj ... boluje 2 godine ... umre ... Bog kriv ..
pa eto .. šta ćemo sad s onih 50 ... ali ne ... čovjek je sklon tomu ..
ne misli o tome .. sebičan ... smatra da su one godine u kojima je faktički bio "pod zaštitom" ... ništa ... zaboravlja to ..
eh kad se to malo svari ... bude lakše ...
isto je i sa svim ...na dunjaluku ...

odo .. nalafina se :D
Da je tako oni koji vjeruju i mole se bili bi duze pod "zastitom".

Medjutim nikava razlika izmedju vjernika i nevjernika nije do sada statisticki dokazana.

To ne vrijedi samo za zdravlje i dug zivot nego i za ostale segmente zivota: brak, prijatelji, posao, ljubav, pare itd.

Naravno sad slijedi argument da ce kazne ili nagrade za to biti na drugom svijetu, ali to nema veze sa pocetnom tvrdnjom o tome kako je ljudsko zdravlje od boga zasticeno.

To sto se covjek moli kad ga zaboli govori samo o ljudima. Sta nam u takvim sitacijama drugo preostaje nego da vjeruje u cudo.
ate

Post by ate »

Murisno1 wrote:sve se oko istog vrti hebo vas patak ..
svi se hvataju za iste stvari ..
prvo se deklarišite ljudi ..

ako neko iznese tvrdnju da je Bog krivac za patnju ... bol itd ..
onda očito on vjeruje da on postoji ... samo što ga ne poštuje .. zbog eto .. tih nekih fatalnih grešaka u stvaranju ..
eto da to tako skrasim :)
Je li ti stvarno ne uocavas razliku izmedju: "Bog ne postoji" i "Sta bi bilo kad bi Bog postojao" ?
Murisno1

Post by Murisno1 »

jarane ...
poenta mi je to da čovjek nije svjastan da je i ono stanje fizičke i psihičke zdravstvenosti dar ... da je to stanje jednostavno nešto što je Bogom dato ..

nemoj mi odma statističkih podataka i dokaza jel vjernicima bolje,lakše,teže .. to nema veze nikakve ni s čim ..

po meni ...
možeš vjerovati u Božije postojanje ili ne vjerovati ..
nisu bitne sada religije .. institucije ... sekte ..
na kraju krajeva niko Boga ne doživljava na isti način .. niko mu se isto ne moli itd ..

i uopšte ne znači to da ako si vjernik trebao bi biti više pod zaštitom ..
to ja ne znam, nigdje nisam tvrdio ... i nema te ankete i istraživanja koja mogu dokazati bilo kooju stranu u ovoj priči i to uopšte nije ni bitno ...
To sto se covjek moli kad ga zaboli govori samo o ljudima. Sta nam u takvim sitacijama drugo preostaje nego da vjeruje u cudo.
a reci mi ..
zašto bi ateista razmišljao na taj način ..
zašto bi se on u tim trenutcima molio JER MU NIŠTA DRUGO NE PREOSTAJE ?
mislim ima pravo :-D .. ali nije u skladu sa njegovim ubjeđenjima ...
ili je malo licemjeran ..
naravno ..
čovjek se ima pravo kajati ili ne kajati .. to nije ničija do njegova stvar ..
Murisno1

Post by Murisno1 »

... edit
ate

Post by ate »

Murisno1 wrote: zašto bi se on u tim trenutcima molio JER MU NIŠTA DRUGO NE PREOSTAJE ?
Pa odgovor vec stoji u pitanju:
Zato sto mu NISTA DRUGO NE PREOSTAJE.

Zato sto niko od nas ne razmislja racionalno kad je pod strahom.

Samo me nemoj sada pitati zasto od nas niko ne razmislja racionalno kad je pod strahom.
ate

Post by ate »

Murisno1 wrote:
nemoj mi odma statističkih podataka i dokaza jel vjernicima bolje,lakše,teže .. to nema veze nikakve ni s čim ..
u redu moja greska....
religioznost nema veze sa "podacima i dokazima".
ate

Post by ate »

Murisno1 wrote: i uopšte ne znači to da ako si vjernik trebao bi biti više pod zaštitom ..
to ja ne znam, nigdje nisam tvrdio ... i nema te ankete i istraživanja koja mogu dokazati bilo kooju stranu u ovoj priči i to uopšte nije ni bitno ...
pa sto onda potezes argumente tipa: religioznost i zdravlje.
Murisno1

Post by Murisno1 »

jarane ...
ako ti niej problem ..
možeš ti odgovorit i u jednom postu ..
ne mora ih biti ovoliko ...
al neise ...

hoćeš li se to ti sad igrat riječima ..
konkretno se izjasni po nekom pitanju ... šta te muči ..
pa idemo dalje
howyesno

Post by howyesno »

digger wrote: Kuzis: ako je 'svemoguc' a 'duhovno bice,' onda prije svega ne moze biti 'bice.' A kao 'duhovno bice' ne moze nista materijalno stvoriti.
Bog = svemoguc - ti kazes da ne moze nesta materijalno stvoriti?

ili si ti nekada kahvenisao sa njim pa ti se on povjerio?

vazda je stojalo - ako nemas sta pametno reci onda suti.
Post Reply