tablete za kontracepciju

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ja sam vama ovdje raspredam, a nisam 1, 5 isla ginekologu :roll: vakat mi je :D al sam ga se zato nagledala u ove tri godine :roll:

Pearl, ja sam i u trudnoci radila papa test. A nedavno sam radila i mamografiju grudi.
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:ja sam vama ovdje raspredam, a nisam 1, 5 isla ginekologu :roll: vakat mi je :D al sam ga se zato nagledala u ove tri godine :roll:

Pearl, ja sam i u trudnoci radila papa test. A nedavno sam radila i mamografiju grudi.
mah.. ginekolozi pokusavaju da stvore svijest da je papa-test kontrola normalna svake godine.. to je najbitnije..

moja mama nije radila papa 2 godine jer je strah da joj nesto ne otkriju :( i taj strah je hvata sad kako ulazi u menopauzu, jedva smo je tata i ja nagovorili da ode.. :-? a znam da nije jedina..

ja sam definitivno za prevenciju i rano otkrivanje - nikad nije prerano i nista nije precesto.. ako to znaci da sam paranoicna, radije bih i to bila nego da saznam prekasno da nesto nije u redu :roll:
mamica papucarka

Pearl wrote:
mamica 31 wrote:ja sam vama ovdje raspredam, a nisam 1, 5 isla ginekologu :roll: vakat mi je :D al sam ga se zato nagledala u ove tri godine :roll:

mah.. ginekolozi pokusavaju da stvore svijest da je papa-test kontrola normalna svake godine.. to je najbitnije..

moja mama nije radila papa 2 godine jer je strah da joj nesto ne otkriju :( i taj strah je hvata sad kako ulazi u menopauzu, jedva smo je tata i ja nagovorili da ode.. :-? a znam da nije jedina..

ja sam definitivno za prevenciju i rano otkrivanje - nikad nije prerano i nista nije precesto.. ako to znaci da sam paranoicna, radije bih i to bila nego da saznam prekasno da nesto nije u redu :roll:
ja sam prije nekoliko mjeseci pipkala grudi i napipkala nesto nalik kvrzici :roll: Placuci sam otrcala ljekaru(uzasan sam hipohondar) :D . Srecom, nije nista. Napipala linfni cvor :roll:
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:
Pearl wrote:

ja sam prije nekoliko mjeseci pipkala grudi i napipkala nesto nalik kvrzici :roll: Placuci sam otrcala ljekaru(uzasan sam hipohondar) :D . Srecom, nije nista. Napipala linfni cvor :roll:
da nisi djevica u horoskopu? :D:D

ista sam ti :D:D
mamica papucarka

Pearl wrote:
mamica 31 wrote:
Pearl wrote: mah.. ginekolozi pokusavaju da stvore svijest da je papa-test kontrola normalna svake godine.. to je najbitnije..

da nisi djevica u horoskopu? :D:D

ista sam ti :D:D
riba sa podznakom djevice :roll: :roll: :roll:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Pearl wrote: moja mama nije radila papa 2 godine jer je strah da joj nesto ne otkriju :( i taj strah je hvata sad kako ulazi u menopauzu, jedva smo je tata i ja nagovorili da ode.. :-? a znam da nije jedina..
Moja mama je ista takva.....Godinama nije htjela ici doktoru (iako je imala neku grudvicu u dojci vec duze vremena) i silom prilike kad je bila u bolnici iz sasvim drugog razloga otkrili su joj 3 tumora bas na tom mjestu gdje je osjecala te grudvice. Srecom 2 su bila dobrocudna a treci (zlocudni) su uspjeli odstraniti prije nego sto se prosirio na okolno tkivo....Sad je vala tjeram da ide doktoru svakih 6 mjeseci i da se kontrolise.....Vise je vala i ne pitam hoce li ili nece, samo zakazem i kazem hajd'.....Ne kazu dzaba ljudi bolje sprijeciti nego lijeciti.....Pa ja......

Jednu stvar koju ne razumijem je zasto se djevojke ustrucavaju ici ginekologu......Meni je to sasvim normalna stvar, idem od svoje 16. godine.....I fakat mi je drago sto mi nije suhva ici jer sad vala idem svaki mjesec (k'o trudnica)... :D

Mamice, jel' stvarno lakse podnijeti kontrakcije i ostale bolove pri porodjaju ako si vec navikla na ove menstrualne bolove.....Ja sam fakat imala uzasne bolove 3-4 dana prije menstruacije, fakat sam nekad padala u nesvjest od njih......Bas me interesuje da li se ta situacija poboljsa nakon poroda? (ovo mi je prvo dijete tako da ne znam :-) )
mamica papucarka

dacina_curica wrote:
Pearl wrote: moja mama nije radila papa 2 godine jer je strah da joj nesto ne otkriju :( i taj strah je hvata sad kako ulazi u menopauzu, jedva smo je tata i ja nagovorili da ode.. :-? a znam da nije jedina..
Moja mama je ista takva.....Godinama nije htjela ici doktoru (iako je imala neku grudvicu u dojci vec duze vremena) i silom prilike kad je bila u bolnici iz sasvim drugog razloga otkrili su joj 3 tumora bas na tom mjestu gdje je osjecala te grudvice. Srecom 2 su bila dobrocudna a treci (zlocudni) su uspjeli odstraniti prije nego sto se prosirio na okolno tkivo....Sad je vala tjeram da ide doktoru svakih 6 mjeseci i da se kontrolise.....Vise je vala i ne pitam hoce li ili nece, samo zakazem i kazem hajd'.....Ne kazu dzaba ljudi bolje sprijeciti nego lijeciti.....Pa ja......

Jednu stvar koju ne razumijem je zasto se djevojke ustrucavaju ici ginekologu......Meni je to sasvim normalna stvar, idem od svoje 16. godine.....I fakat mi je drago sto mi nije suhva ici jer sad vala idem svaki mjesec (k'o trudnica)... :D

Mamice, jel' stvarno lakse podnijeti kontrakcije i ostale bolove pri porodjaju ako si vec navikla na ove menstrualne bolove.....Ja sam fakat imala uzasne bolove 3-4 dana prije menstruacije, fakat sam nekad padala u nesvjest od njih......Bas me interesuje da li se ta situacija poboljsa nakon poroda? (ovo mi je prvo dijete tako da ne znam :-) )
obicno zene koje su imale bolne menstruacije imaju veci" prag boli".
Meni su se bolovi jako smanjili poslije poroda. Sto ne znaci da nekada ne popijem tabletu.
Gledaj da nadjes ljekra koji ce ti na porodu dozvolit da mijenjas poze. Ja se drugi put umalo stojeci nisam porodila. Na kraju sam legla jer vise nisam imala snege za stajanje, iako mi je pasalo. :roll:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica 31 wrote: obicno zene koje su imale bolne menstruacije imaju veci" prag boli".
Meni su se bolovi jako smanjili poslije poroda. Sto ne znaci da nekada ne popijem tabletu.
Gledaj da nadjes ljekra koji ce ti na porodu dozvolit da mijenjas poze. Ja se drugi put umalo stojeci nisam porodila. Na kraju sam legla jer vise nisam imala snege za stajanje, iako mi je pasalo. :roll:
To za "prag boli" totalno vjerujem.....Zato se i nadam da cu moci lakse podnijeti kontrakcije jer sam navikla na ove nenormalne bolove....Inace sam malo "peka" sto se tice bolnica i tako tih stvarcica, ap se mama vec brine kako li cu se ja poroditi..... :lol: :lol: :lol: .........I hvala na savjetu, bas cu pitati mog doktora (koji je dosad najbolji kod kojeg sam isla, stvarno je super) hocel' me pustiti da mjenjam poze.....Eto to nisam znala.....Hvala... :D
mamica papucarka

dacina_curica wrote:
mamica 31 wrote: obicno zene koje su imale bolne menstruacije imaju veci" prag boli".
To za "prag boli" totalno vjerujem.....Zato se i nadam da cu moci lakse podnijeti kontrakcije jer sam navikla na ove nenormalne bolove....Inace sam malo "peka" sto se tice bolnica i tako tih stvarcica, ap se mama vec brine kako li cu se ja poroditi..... :lol: :lol: :lol: .........I hvala na savjetu, bas cu pitati mog doktora (koji je dosad najbolji kod kojeg sam isla, stvarno je super) hocel' me pustiti da mjenjam poze.....Eto to nisam znala.....Hvala... :D
meni je najgore bilo to sto mi se voda uzasno pila. Bila sam zedna Boze sacuvaj. A ne daju nista pit, zbog uvijek moguceg carskog reza.
Meni je muz kvasio neku krpu, pa me briso po ustima, a ja onako nervozna sam se samo proderala "ma nosi tu krpetinu od mene" :D
i nisam vikala iako me je drugi put sami izgon jako bolio. Samo sam psovala :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bolil' gledati kada se zena poradja? :? :D Posto mi je hanumi na pameti da umjesto u kafani cekam vijesti na licu mjesta :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pricala moja snaha... :D kako je jedna u toku poroda samo ponavljala...

"E neces Andrija vishe, neces..." uz obilate psovke :D :oops: vjerovatno srazmjerne kolicini bola :D
mamica papucarka

_BosanaC wrote:Bolil' gledati kada se zena poradja? :? :D Posto mi je hanumi na pameti da umjesto u kafani cekam vijesti na licu mjesta :roll:
pa ne moras se zavirivat :D Sjeds gore iznad hanumine glave i drzis je za ruku. Nama je to bilo jako bitno da oboje prisustvujemo radjanju nase djece. A koliko cujem, uglavnom i u Sarajevu polako pocinje biti praxa da muzevi prisustvuju porodu.
Nedavno mi se prijateljica porodila u Sarajevu i muz je bio sa njom, a evo i brat i snaha ce uskoro dobit bebu i razmisljaju o istom. Samo se raspitaj, mislim da muskarci moraju proci neki kurs (tehnike disanja)

A tabe nema sta boljet :D
mamica papucarka

zena wrote:Pricala moja snaha... :D kako je jedna u toku poroda samo ponavljala...

"E neces Andrija vishe, neces..." uz obilate psovke :D :oops: vjerovatno srazmjerne kolicini bola :D
hahahaha :lol: :lol: :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

seka wrote:
_BosanaC wrote:Bolil' gledati kada se zena poradja? :? :D Posto mi je hanumi na pameti da umjesto u kafani cekam vijesti na licu mjesta :roll:
boli (pri padanju u nesvjest)- ako nemas dobre nerve :oops:
Zavisi u kojem smislu dobre nerve :roll:

Ako je zbog prizora - to mi ne predstavlja neki problem.
encian

Post by encian »

papa test svakih godinu dana obavezno svima!

ne znam koliko znate o HP virusu (human papiloma virus). vrlo je rasiren, ima ga cak 2/3 svjetske populacije, a neka nova istrazivanja pokazuju da se moze prenijeti preko wc sjedalice, toalet papira, stekom jer cesto ne ode sa ruku ni nakon pranja i naravno seksualno nebitno da li koristite kondom. neke vrste tog virusa poznate su kao uzrocnici raka grlica maternice koji najprije nastaje kao promjena celija u tkivu grlica maternice i vulve. pogodite sta ih prvo, najlakse i najjeftinije otkrije! stari dobri papa! jos kad malo razmislimo o svom junku kojeg smo pojeli u ratu + zracenje + koznastasvene = bolje je svake godine zaokruziti datum ko rodjendan i lijepo ginekologu. ja tako radim. evo i u japanu su mi rekli da obavezno dodjem za godinu dana iako je bio ok. i u japanu su mi rekli da ako hocu tabletice slobodno ih kupim... :(

sta znate o triqularu? mozda sam pogresno napisala. moje prijateljice ga koriste, japanci su mi ga preporucii, a ovdje se vidim nigdje nije pojavilo to ime. i jednoj i drugoj je drasticno smanjio bolove pri menstruaciji, s tim da se ova jedna nije mogla snosit tri mjeseca dok se nije navikla :)

ja sam jedno 1000 puta kontala da ih uzmem, ali svaki put me prevagne strah. isla sam ginekologu redovno od gimnazije i nit me stid nit mi je problem. dugo sam bila jedini izvor informacija zenskima u razredu, sto kad skontas da je SA i gimnazija zvuci porazno. i dan danas dosta tih cura ne ide ginekolu, i ako ide lazu da su djevice da ih ne bi pipkao.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica 31 wrote:meni je najgore bilo to sto mi se voda uzasno pila. Bila sam zedna Boze sacuvaj. A ne daju nista pit, zbog uvijek moguceg carskog reza.
Meni je muz kvasio neku krpu, pa me briso po ustima, a ja onako nervozna sam se samo proderala "ma nosi tu krpetinu od mene" :D
Ja sam mom vec rekla da mu je pametnije da ne ide sa mnom na porod....... Bogme, kakva sam ja hujava jos ce jadan i glavom platiti..... :lol: :lol: :lol: ......Cuj, ne daju piti nista.....Pa nisu normalni....Daju li makar da se led gricka ili nesto slicno?.......Ja sam ih vec pitala da li mogu donijeti neki film da gledam pri porodjaju......Ono da mi malo skrene paznju..... :D
mamica papucarka

dacina_curica wrote:
mamica 31 wrote:meni je najgore bilo to sto mi se voda uzasno pila. Bila sam zedna Boze sacuvaj. A ne daju nista pit, zbog uvijek moguceg carskog reza.
Ja sam mom vec rekla da mu je pametnije da ne ide sa mnom na porod....... Bogme, kakva sam ja hujava jos ce jadan i glavom platiti..... :lol: :lol: :lol: ......Cuj, ne daju piti nista.....Pa nisu normalni....Daju li makar da se led gricka ili nesto slicno?.......Ja sam ih vec pitala da li mogu donijeti neki film da gledam pri porodjaju......Ono da mi malo skrene paznju..... :D
samo ti malkice daju da obrises usta mokrom krpom :roll: kada sam rodila pita me sestrica sta cu popit, a ja njoj Colu :D Kaze "e ne moze radi dojenja" :roll: na kraju popijem kakao :roll:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

encian wrote:isla sam ginekologu redovno od gimnazije i nit me stid nit mi je problem. dugo sam bila jedini izvor informacija zenskima u razredu, sto kad skontas da je SA i gimnazija zvuci porazno. i dan danas dosta tih cura ne ide ginekolu, i ako ide lazu da su djevice da ih ne bi pipkao.
E ovo fakat ne kontam.... :? Zasto se djevojke toliko ustrucavaju posjetama ginekologu.....Jel' ne shvataju da je to samo za njihovo dobro? Ili jos uvijek zive u zabludi da muskarci postaju ginekolozi samo da bi zavirivali zenama "u gace" (da izvinete)?......Mislim totalno bezveze......
encian wrote:papa test svakih godinu dana obavezno svima!

Potpisujem......Zasto ne otici na rutinski pregled, uraditi papa test (koji traje par sekundi) i biti miran godinu dana?
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica 31 wrote:samo ti malkice daju da obrises usta mokrom krpom :roll: kada sam rodila pita me sestrica sta cu popit, a ja njoj Colu :D Kaze "e ne moze radi dojenja" :roll: na kraju popijem kakao :roll:
A jooooooj, pa nisu normalni...... :shock: .....Ionako sam prestala piti kafu i kolu zbog trudnoce, cuuuj sad ce mi jos komandovati sta cu piti posle.....Jes' ce neko fasovati u bolnici, samo nek me sacekaju..... :lol: :lol: :lol:
medda

Post by medda »

Mamice, hvala na linku. Nemam sad vremena ali obavezno cu procitati.

Nisam se ja bunila protiv papa testa. Stvarno sam pobornik svake prevencije ma koliko kostala ili mene ili drzavu.
Ja sam mislila na preglede tipa otici tamo dignuti noge i "deder vidjaj imal sta".
Ako ima kakva infekcija osjetila bi i sama, barem mislim.
A evo i ja sam dostigla tu najdonju granicu papa testa koju je neko spomenuo. Valja i meni zaokruzivati datume.
Ginekolozima svaka cast kad se odluce za tu specijalizaciju. Mislim da bi mi bilo gore biti ginekolog nego hirurg.

A za djevojke koje se stide:
Vasa madam nije ni ljepsa ni ruznija od ostalih, niti je toliko specijalna da ce se doktor zabezeknuti. Njemu/njoj je isto kao da vidi neciju ruku.
Pa njima je normalno i kad im dodje neko sa spolnom bolescu i madam sva u plikovima i sta ti ja znam vec.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

medda wrote:Mamice, hvala na linku. Nemam sad vremena ali obavezno cu procitati.

Nisam se ja bunila protiv papa testa. Stvarno sam pobornik svake prevencije ma koliko kostala ili mene ili drzavu.
Ja sam mislila na preglede tipa otici tamo dignuti noge i "deder vidjaj imal sta".
Ako ima kakva infekcija osjetila bi i sama, barem mislim.
A evo i ja sam dostigla tu najdonju granicu papa testa koju je neko spomenuo. Valja i meni zaokruzivati datume.
Ginekolozima svaka cast kad se odluce za tu specijalizaciju. Mislim da bi mi bilo gore biti ginekolog nego hirurg.

A za djevojke koje se stide:
Vasa madam nije ni ljepsa ni ruznija od ostalih, niti je toliko specijalna da ce se doktor zabezeknuti. Njemu/njoj je isto kao da vidi neciju ruku.
Pa njima je normalno i kad im dodje neko sa spolnom bolescu i madam sva u plikovima i sta ti ja znam vec.
:lol: "madam". zivo me zanima ko je smislio ovaj termin. :-)
Govoreci iz licnog iskustva, kao i iskustva drugih - moze se slobodno reci da su drzavne bolnice i ginekoloske usluge koje zene tamo dobivaju blago receno - uzasne. Rezervisanja, cekanja, maltretiranja, nepouzdane i neodgovorne dijagnoze...
Vecina zena se odlucuje za privatnog ginekologa, koji kosta, ali zato dobijes dobru uslugu i (relativno) tacne rezultate. Najbolje je, svakako, ici kod provjerenih privatnika, za koje znas da je vise zena zadovoljno njihovom uslugom.
medda

Post by medda »

Taj izraz vec duze vrijeme kruzi u mom krugu prijateljica. Isprva smo govorili gospodja i gdjica (za nevine medju nama). Pa smo onda odrasle i kao postale sofisticirane... :-)
tempora

Post by tempora »

U zemlji u kojoj se ja nalazim, ne pregleda vas ginekolog, vec kucni doktor, tako da su ove price o strahu i nerazumijevanju zena koje ne idu ginekologu, apsolutno izlisne!
Znaci, ginekologu se ide, samo ako kucni doktor odokativno skonta da je pregled potreban. Jedino sto je pozitivno u svemu, je godisnji papa test. Ostalo je apsolutna nula!
Kako njega zene i posjeta ginekologu, tako i prenatalne analize, pregledi zene u trudnoci, do samog poroda. Krasni kalvinizam je uprilicio da zena jos uvijek dobrano treba da se napati dok se ne porodi, a sve se cini na tome, da se troskovi poroda smanje.

Sto se tice kontracepcije, ja sam se odlucila za injekciju koja traje tri mjeseca. Pilule se ovdje takodjer dobivaju odokativno, a nisu potrebni nikakvi pregledi da bi se izdala neka od kontracepcija. Odete doktoru kazete koju vrstu kontracepcije zelite i takvu i dobijete.

Ponekad pomislim da su zivotinje u ovoj zemlji njegovanije do zene. :oops:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

tempora wrote:U zemlji u kojoj se ja nalazim, ne pregleda vas ginekolog, vec kucni doktor, tako da su ove price o strahu i nerazumijevanju zena koje ne idu ginekologu, apsolutno izlisne!
Znaci, ginekologu se ide, samo ako kucni doktor odokativno skonta da je pregled potreban. Jedino sto je pozitivno u svemu, je godisnji papa test. Ostalo je apsolutna nula!
Kako njega zene i posjeta ginekologu, tako i prenatalne analize, pregledi zene u trudnoci, do samog poroda. Krasni kalvinizam je uprilicio da zena jos uvijek dobrano treba da se napati dok se ne porodi, a sve se cini na tome, da se troskovi poroda smanje.

Sto se tice kontracepcije, ja sam se odlucila za injekciju koja traje tri mjeseca. Pilule se ovdje takodjer dobivaju odokativno, a nisu potrebni nikakvi pregledi da bi se izdala neka od kontracepcija. Odete doktoru kazete koju vrstu kontracepcije zelite i takvu i dobijete.

Ponekad pomislim da su zivotinje u ovoj zemlji njegovanije do zene. :oops:
Znas li hemijski sastav toga sto ti ubrizgaju u krvotok?
medda

Post by medda »

Mislim da ce vam oci poiskakati kad dodam na Temporu da se vecina zena u Holandiji poradja kod kuce.
A kako su im kuce slijepljene i super izolirane mene komsija izludi svojim klavirom i betovenom. Mogu misliti kako bi se uzivili i uz kokice slusali da mu se zena poradja. A da ne pricam o komplikacijama koje u bolnici sa adekvatnom aparaturom predstavljaju malu salu a kod kuce mogu zivot upropastiti ili ubiti zenu/dijete.
Post Reply