Biblija i trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Jonx

Post by Jonx »

forUMASH wrote:
Jonx wrote:To je marketing ako si ateista... Ako si vjernik to je Istina, Put i Život.

Zanimljivo je da se ovdje cesto poseze za kojekavim knjigama koje bi kao trebale dati odgovore na ova pitanja, a Ona koja ih zaista tako obilato daje se cijepa i pljuje. Njena autetnicnost se vaze, provjerava, ispituje.....

"Tako se ispunja Izaijino proročanstvo: "Slušat ćete moje riječi, ali ih nećete razumjeti; gledat ćete moja djela, ali nećete dokučiti njihova značenja."
(Mt 13, 14)
.....e boze, boze.....sto me napravi nevjernikom.... :oops:
Da nije mozda sto Ga pises malim slovom!? :D
digger

Post by digger »

Jonx wrote:..."Tako se ispunja Izaijino proročanstvo: "Slušat ćete moje riječi, ali ih nećete razumjeti; gledat ćete moja djela, ali nećete dokučiti njihova značenja."
(Mt 13, 14)
Zakukulji i zamumulji. Isto sto su i politicari naucili od religije kako da primjene, pa njihove rijeci mozemo tumaciti na vise nacina.

Marketing moj Jonx... marketing.
howyesno

Post by howyesno »

Jonx wrote: Njena autetnicnost se vaze, provjerava, ispituje.....
(Mt 13, 14)
Vidi Jonx, ja izrazito cijenim svaki tvoj post, doduse ponekad znaju biti i malkice ostri.
Vidim da si jako upucen u krscanstvo pa bih te zamolio za jos jedno malo pojasnjenje, koliko sam ja shvatio, postoji vise verzija biblije i u razlicitim verzijama postoje odredjene kontradiktornosti. kako se u tome snaci, koja je ispravna? i prije svega kako je doslo do tih kontradiktornosti?
black

Post by black »

''Rani Crkveni Oci'' - teolozi koji su pisali u periodu od 100-300 god.n.ere – nisu znali ništa o tome, i često su izražavali mišljenja koja su suprotna tome. Isus je smatran ''stvorenim bićem''.Učenja koja danas čine doktrinu o svetom trojstvu bila su odluke nekoliko glavnih Crkvenih Koncila...

325.nove ere..Prvi glavni Koncil u Nikeji na kome je odlučeno da je Sin od samog početka iste prirode kao Otac

381.nove ere..Drugi glavni Koncil u Konstantinopolju, odlučio je da će se Sveti Duh slaviti sa Ocem i Sinom

431.nove ere..Treći glavni Koncil u Efesu, odlučio je da Isus ima dvije prirode, i ljudsku i božansku; takođe da je Marija bila ''majka Božija'', nasuprot mišljenju koje je tvrdilo da je bila ''majka Hristova''.

451.nove ere..Peti glavni Koncil u Chalcedonu, odlučio je da su dvije prirode Hrista nastale od samo jedne Osobe i samo jedne volje.

Evo šta sam Isus kaže za sebe..

''Moja nauka nije moja, nego onoga koji me posla'' (Jovan 7:16)
''Jer je Otac moj veći od mene'' (14:28)
patrius

Post by patrius »

Cudna je ta neodoljiva covjekova zelja da prica,bez obzira sta ga kostalo.Ali jos je cudnije kako ljudi strasno vole pricati o onome o cemu nemaju pojma.
howyesno

Post by howyesno »

patrius wrote:Cudna je ta neodoljiva covjekova zelja da prica,bez obzira sta ga kostalo.Ali jos je cudnije kako ljudi strasno vole pricati o onome o cemu nemaju pojma.
Ako ti znas vise od ostalih ucesnika na forumu zamolio bih te da to podijelis sa nama, u suprotnom se gore navedeni post slobodno moze smatrati neozbiljnim.
patrius

Post by patrius »

howyesno wrote:
patrius wrote:Cudna je ta neodoljiva covjekova zelja da prica,bez obzira sta ga kostalo.Ali jos je cudnije kako ljudi strasno vole pricati o onome o cemu nemaju pojma.
Ako ti znas vise od ostalih ucesnika na forumu zamolio bih te da to podijelis sa nama, u suprotnom se gore navedeni post slobodno moze smatrati neozbiljnim.
Nazalost,nisam H.K.Andersen da se "zahmetim" bajkama...
Jonx

Post by Jonx »

digger wrote:
Jonx wrote:..."Tako se ispunja Izaijino proročanstvo: "Slušat ćete moje riječi, ali ih nećete razumjeti; gledat ćete moja djela, ali nećete dokučiti njihova značenja."
(Mt 13, 14)
Zakukulji i zamumulji. Isto sto su i politicari naucili od religije kako da primjene, pa njihove rijeci mozemo tumaciti na vise nacina.

Marketing moj Jonx... marketing.
Tvoje misljenje, tvoje pravo... U krscanstvu takodjer nema prisile...

ILI JESI, ILI NISI, u svakom slucaju, zivio ti meni! :-D
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Krscanstvo je u teoriji monoteisticka religija, ali u praksi to nije!

Biblija se dosta mijenjala od izdanja do izdanja, od autora do autora. Ali ipak je sacuvala svoj oblik.
Ali problem je u tome sto su sami vjernici, Krscani, Bibliju poceli da citaju pogresno, da izmisljaju stvari i da se drasticno razilaze u tumacenjima strofa.

Ono sto se nigdje ne spominje u Bibliji su; Sveto Trojstvo, Isus Bog, Krst(vec samo jedan stub)...
Last edited by Dolina avalona on 24/01/2007 16:49, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dolina avalona wrote:Krscanstvo je u teoriji monoteisticka religija, ali u praksi to nije!
...rece neko ko o tome nema blage veze :-) :-)
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

_BosanaC wrote:
Dolina avalona wrote:Krscanstvo je u teoriji monoteisticka religija, ali u praksi to nije!
Haj dobro, neka ti imas druze...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dolina avalona wrote:
_BosanaC wrote:
Haj dobro, neka ti imas druze...
Ja procitah i iscitah i Bibliju (dvije verzije) i Kur'an, kao i jos neku sitnu literaturu, kako me niko ne bi poklapao kada su te teme u pitanju.

A nisam zaludjen ni jednom idejom tako da nemam razloga da velicam jedno na racun minimiziranja drugog.

Vjera je OK. Vjera u Boga je OK. Ali religija je, za mene, sranje kroz gusto granje. I s tog aspekta i govorim.
Jonx

Post by Jonx »

howyesno wrote:
(Mt 13, 14)
Vidi Jonx, ja izrazito cijenim svaki tvoj post, doduse ponekad znaju biti i malkice ostri.
Vidim da si jako upucen u krscanstvo pa bih te zamolio za jos jedno malo pojasnjenje, koliko sam ja shvatio, postoji vise verzija biblije i u razlicitim verzijama postoje odredjene kontradiktornosti. kako se u tome snaci, koja je ispravna? i prije svega kako je doslo do tih kontradiktornosti?
Iskreno, ne ostrim niti jedan svoj post... On ponekad, bas kako kazes, ispada ostar, ali to je zbog fundamentalnih razlika izmedju moje i tvoje vjere. Ukoliko to primas bas k srcu, primi moje iskreno izvinjenje.

Kontradiktornosti o kojima ti razmisljas za mene ne postoje. U svakoj Bibliji je Isus Sin Bozji, u svakoj je Uskrsnuo, i u svakoj nam je dao jedinstvene upute. Tu za mene nema misterije, sve je kristalno jasno.
patrius

Post by patrius »

Jonx wrote:
howyesno wrote:
(Mt 13, 14)
Iskreno, ne ostrim niti jedan svoj post... On ponekad, bas kako kazes, ispada ostar, ali to je zbog fundamentalnih razlika izmedju moje i tvoje vjere. Ukoliko to primas bas k srcu, primi moje iskreno izvinjenje.

Kontradiktornosti o kojima ti razmisljas za mene ne postoje. U svakoj Bibliji je Isus Sin Bozji, u svakoj je Uskrsnuo, i u svakoj nam je dao jedinstvene upute. Tu za mene nema misterije, sve je kristalno jasno.
Sve je to u dure,samo ciji mentalni sklop moze podnijeti i povjerovati...
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Jedna od deset zapovijedi je i da se ne smije stvarati lik Boziji!!

To je davno prekrseno, utjelovljujuci Boga u Isusa, u skulpturama i slikama ...

Neka mi neko odgovori;
Kada su Isusa razapeli na krst, on je kazao "Oprosti im Bozeoni ne znaju sta rade", ...ako je Isus bio Bog, kojem Bogu se on molio i zasto se uopste molio ako je on sam bio Bog !? :shock:
Last edited by Dolina avalona on 24/01/2007 17:02, edited 1 time in total.
howyesno

Post by howyesno »

Jonx wrote: Kontradiktornosti o kojima ti razmisljas za mene ne postoje. U svakoj Bibliji je Isus Sin Bozji, u svakoj je Uskrsnuo, i u svakoj nam je dao jedinstvene upute. Tu za mene nema misterije, sve je kristalno jasno.
ti govoris o sustini a ona je svakako ista, medjutim, imao sam priliku da citam neku literaturu u kojoj su navede odredjene kontradiktornosti a koje se i ne mogu bas zanemariti (barem ne za jednu svetu knjigu) pa se moje pitanje vise odnosilo na te ocite razlike nego li na sustinu.
patrius

Post by patrius »

A na stranu to sto je bog pokazao svoju "moc" zrtvujuci svog sina,ili,jos nevjerovatnije,uzimajuci ljudski lik(kao da se on pokorava ljudima)i sam bivajuci brutalno smaknut da bi nesto pokazao/dokazao!!!Ma,nigdje veze...
sllatki

Post by sllatki »

Filozofi........Evo citam i ..........phuujjjjjjjj

Neki ljudi stvarno naglabaju o neceme o cemu veze nema,i sjbase se da druge ubjede u to.. A vala ima i ovh bisera sa glupim pitanjima , naprosto me stid sto zivim ovdje, da ko vidi ove gluposti poslao bi nas u dzunglu.
Gost123

Post by Gost123 »

http://www.hbk.hr/katekizam/i/index.html

ovdje mozete procitati sto katolici vjeruju i neka kraca objasnjenja zasto... koga zanima...
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

@Sllatki, iz koje oblasti si ti strucnjak? :shock:
MuaDib

Post by MuaDib »

Evo šta kažu Jehovni svjedoci o «Svetom Trojstvu»

Bog je jedna osoba, Jahve, koji je nekoć sam postojao u svemiru.

Bog je stvorio Isusa koji je na nebu bio Arhanđeo Mihael. Na zemlji je bio čovjek a ne božansko biće. Kad ga je Bog podigao iz mrtvih, vratio se u nebo kao duh.

Sveti Duh je 'nevidljiva, aktivna sila koja pokreće svoje sluge da izvršavaju njegovu volju', a nikako osoba ili Bog.

Ko je Bog?

1. Ljudi obožavaju mnoge stvari. Ali Biblija nam govori da postoji samo jedan PRAVI Bog. On je stvorio sve na nebu i na Zemlji. Budući da nam je dao život, on je Jedini koga bismo trebali obožavati ( 1. Korinćanima 8:5, 6; Otkrivenje 4:11 ).

2. Bog ima mnogo titula, ali ima samo jedno ime. Ono glasi JEHOVA. U većini Biblija, Božje ime je uklonjeno i zamijenjeno titulama GOSPODIN ili BOG. Ali kada je Biblija bila napisana, ime Jehova nalazilo se u njoj nekih 7 000 puta! ( 2. Mojsijeva 3:15; Psalam 83:18 ).

3. Jehova ima tijelo, ali ono nije kao naše. ”Bog je duh“, kaže Biblija ( Ivan 4:24 ). Duh je oblik života koji je puno viši od našega. Niti jedan čovjek nije nikada vidio Boga. Jehova živi na nebu, ali može vidjeti sve ( Psalam 11:4, 5; Ivan 1:18 ). Što je onda sveti duh? To nije osoba poput Boga. Umjesto toga, to je Božja djelujuća sila ( Psalam 104:30 ).

4. Biblija nam otkriva Jehovinu osobnost. Pokazuje da su njegove izvanredne osobine ljubav, pravda, mudrost i moć ( 5. Mojsijeva 32:4; Job 12:13; Izaija 40:26; 1. Ivanova 4:8 ). Biblija nam kaže da je on ujedno i samilostan, pun ljubavi, milostiv, velikodušan i strpljiv. Mi bismo ga, kao poslušna djeca, trebali nastojati oponašati ( Efežanima 5:1, 2 ).

Boga upoznajemo iz djela stvaranja i iz Biblije

5. Da li bismo se trebali klanjati ili moliti likovima, slikama ili simbolima u našem obožavanju? Ne! ( 2. Mojsijeva 20:4, 5 ). Jehova kaže da moramo obožavati samo njega. On neće dijeliti svoju slavu ni s kim i ni s čim drugim. Likovi nisu u stanju pomoći nam ( Psalam 115:4-8; Izaija 42:8 ).

6. Kako možemo bolje upoznati Boga? Jedan način je promatranje stvari koje je stvorio i duboko razmišljanje o onome što nam one govore. Božja djela stvaranja nam pokazuju da on ima veliku moć i mudrost. U svemu što je načinio vidimo njegovu ljubav ( Psalam 19:1-6; Rimljanima 1:20 ). Drugi način kako možemo upoznati Boga jest proučavanje Biblije. U njoj nam on puno više govori o tome kakav je on Bog. Govori nam također o svom naumu i što želi od nas da činimo ( Amos 3:7; 2. Timoteju 3:16, 17 ).

Ko je Isus Krist?

1. Isus je, prije nego što je došao na Zemlju, živio na nebu kao duhovna osoba. On je bio Božje prvo stvorenje, i zato je nazvan ’prvorođeni‘ Sin Božji ( Kološanima 1:15, NW; Otkrivenje 3:14 ). Isus je jedini Sin kojeg je stvorio sam Bog. Jehova je koristio predljudskog Isusa kao svog ’predradnika‘ u stvaranju svega drugog na nebu i na Zemlji ( Priče Salamunove 8:22-31, NW; Kološanima 1:16, 17 ). Bog ga je koristio i kao svog glavnog govornika. Zato je Isus nazvan ”Riječ“ ( Ivan 1:1-3; Otkrivenje 19:13 ).

2. Bog je poslao svog Sina na Zemlju tako što je prenio njegov život u maternicu Marije. Dakle, Isus nije imao ljudskog oca. Zato nije naslijedio grijeh niti nesavršenost. Bog je poslao Isusa na Zemlju iz tri razloga: (1) Da bi nas naučio istinu o Bogu ( Ivan 18:37 ), (2) da bi sačuvao savršenu besprijekornost, pružajući primjer koji trebamo slijediti ( 1. Petrova 2:21 ) i (3) da bi žrtvovao svoj život kako bi nas oslobodio od grijeha i smrti. Zašto je to bilo potrebno? ( Matej 20:28 ).

3. Time što je bio neposlušan Božjoj zapovijedi, prvi čovjek, Adam, počinio je ono što Biblija naziva ”grijeh“. Zato ga je Bog osudio na smrt ( 1. Mojsijeva 3:17-19 ). Nije više udovoljavao Božjim mjerilima i zato više nije bio savršen. Polako je ostario i umro. Adam je prenio grijeh na svu svoju djecu. Zato i mi starimo, obolijevamo i umiremo. Kako bi čovječanstvo moglo biti spašeno? ( Rimljanima 3:23; 5:12 ).

4. Isus je bio savršen čovjek, baš kao i Adam. No, za razliku od Adama, Isus je bio savršeno poslušan Bogu, čak i pod najvećim ispitom. Zbog toga je on mogao žrtvovati svoj savršeni ljudski život da bi platio za Adamov grijeh. Biblija na to ukazuje kao na ”otkup“. Adamova djeca bi na taj način mogla biti oslobođena osude na smrt. Grijesi svih onih koji polažu svoju vjeru u Isusa mogu biti oprošteni i oni mogu primiti vječni život ( 1. Timoteju 2:5, 6; Ivan 3:16; Rimljanima 5:18, 19 ).

5. Kada je bio na Zemlji Isus je liječio bolesne, hranio gladne i utišavao oluje. Čak je uskrsavao mrtve. Zašto je činio čuda? (1) Sažalio se nad ljudima koji su patili i želio im je pomoći. (2) Njegova su čuda dokazala da je Božji Sin. (3) Pokazala su što će on učiniti za poslušno čovječanstvo kad bude vladao kao Kralj nad Zemljom ( Matej 14:14; Marko 2:10-12; Ivan 5:28, 29 ).

6. Isus je umro i Bog ga je uskrsnuo kao duhovno stvorenje te se Isus vratio na nebo ( 1. Petrova 3:18 ). Otada, Bog ga je učinio Kraljem. Uskoro će Isus ukloniti sve zlo i patnje sa Zemlje ( Psalam 37:9-11; Priče Salamunove 2:21, 22 ).
Last edited by MuaDib on 24/01/2007 17:19, edited 1 time in total.
patrius

Post by patrius »

Ono sto mene zbunjuje jeste sto ti "bozji poslanici" dodjose,"zakuhase" raju i nestadose,ostavljajuci nas u nedoumici 1000 i kusur godina.Zasto su dolazili ako nisu imali namjeru zavrsiti "pos'o".
Jonx

Post by Jonx »

Zasto je muslimanima tako tesko shvatiti Sveto Trojstvo!? Iako priznaju i iscitavaju Evandjelje, priznaju Isusa, oni se ipak oglusuju o Njegove upute i naredbe. Muslimani ne priznaju Isusa kao Sina Bozjeg, ne vjeruju da je Isus uskrsnu nego kazu „njima se ucinilo“, ne krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, dakle neposlusni su mu i nisu culi Njegovu Riječ.

Muslimani ne priznaju Isusa kao Sina Božjeg, nego kažu On je poslanik iako u Evandjelju mogu procitati:

„Dok je Ivan krstio sav narod, krstio se i Isus. Kad se on molio, nebesa se otvore, a Sveti se Duh u tjelesnome obličju goluba spusti na njega. S neba se začuje glas: 'Ti si moj ljubljeni Sin! Ti si moja radost!' „ ( Lk 3, 21-22)

Muslimani ne krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga iako u Evandjelju mogu procitati Isusovu uputu:

„Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Podjite dakle i ucinite mojim ucenicima sve narode krsteci ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i uceci ih cuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta." (Mt 28,16-20)

Muslimani ne vjeruju u Kristovo Uskrsnuce iako u Evandjelju mogu procitati:

„Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.“ (Iv 11, 25)

„I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" (Iv 20, 26-30)

Kako onda ocekivati razumjevanje Svetog Trojstva!?
Ne ponasaju li se muslimani bas kao i nevjerni Toma!?
patrius

Post by patrius »

De ti nama care to fino,argumentirano,racionalno potvrdi da je sve to istina,pa cemo (ti) vjerovati,o.k.?Ovo se odnosi na sve religijske dogme,ne samo na krscanstvo,da ne bude zabune.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Zasto je muslimanima tako tesko shvatiti Sveto Trojstvo!? Iako priznaju i iscitavaju Evandjelje, priznaju Isusa, oni se ipak oglusuju o Njegove upute i naredbe. Muslimani ne priznaju Isusa kao Sina Bozjeg, ne vjeruju da je Isus uskrsnu nego kazu „njima se ucinilo“, ne krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, dakle neposlusni su mu i nisu culi Njegovu Riječ.
Pa ne verujem u Sveto Trojstvo, nego u Bozje jedinstvo.
Drugo, Jevandelja su mnogo puta prepravljana, tako da su u njima izmesane Bozje i ljudske reci. U njima postoji preko 5000 neslaganja. To nije nikakva tajna.
Takodje, slavljenje svetaca smatram idolopoklnostvom. Samo se Bog slavi.
Da, naravno, ne verujem da je Isa a.s. sin Bozji, nego pretposlednji Bozji poslanik.
Zato je tebi tesko da poverujes u Ku`ran Casni, kada se zna da nema nijednog neslaganja, cak suprotno, sve sto je napisano, obistinilo se... ali bas sve ! ... a verujes u nesto sto je dokazano da je prepuno gresaka?
Post Reply