Vidis li ti uopće koliki je kes na faci tog malog zelenog ??Latinica wrote:Ako nemamo validan argument, uvijek mozemo posegnuti za rezervnim "adutom" i obrusiti se na neciju licnost ???Abu FEED el-Castro wrote:psihoanaliza KG KG![]()
Vrlo nisko.
ISLAM: pokreti tijela u namazu
- Abu FEED el-Castro
- Abu FEED el-Castro
Odbaciti SVE hadise u praksi znači odbaciti islam. Vjerovati da su SVI (ili čak i većina hadisa) ono sto ti gore izreče, odnosno prenese od KGKG je atak na islam. Tako to funkcionise u islamu i tako je od njegovog početka pa do danas. To osim islamskog prava veli i historija. Naravno to se nekom ne mora svidjati, ali u istoj onoj mjeri kako se nekom moze ne svidjati i sam islam u cjelini... Ali ako hoces u islam onda se zna i red i sistem. Taj sistem je podlozan kritici uleme, znalaca, naučnika - sve jedno pa isto, no u principu, taj sistem funkcionise i funkcionisao je od početka, a po svemu sudeci tako ce funkcionisati i do kraja. Pa makar se to i ne svidjalo nekom na sarajevo-x forumu.njonjica wrote:
KGKG nikada nije rekla da ne treba vjerovati niti jednom hadisu, vec je rekla da NE TREBA GRADITI DRZAVU SLIJEDECI HADISE I KORISTITI IH KAO PRAVNU OSNOVU!! Rekla je da su neki od njih pisani mnogo poslije Muhammedove a.s. smrti, da su ih pisali ljudi ovakvi kakvi smo sami, nesavrseni i skloni greskama. Nakon toga je pocela salva!
Budi posten i priznaj da je ovo istina, a ako nisi siguran onda uzmi i pricitaj sve njene postove (ovako kako sam ja to u zadnjih sat i po uradila) pa ces shvatiti. I zapamti, mi smo duzni govoriti istinu.
- Abu FEED el-Castro
Upravo se i radi o tome. Zapravo ova sama rečenica najbolje i oslikava neznanje njenog autora, tj elementarno nepoznavanje i činjeničnog stanja, i islamskog prava i nadasve naravno - historije.njonjica wrote:
KGKG nikada nije rekla da ne treba vjerovati niti jednom hadisu, vec je rekla da NE TREBA GRADITI DRZAVU SLIJEDECI HADISE I KORISTITI IH KAO PRAVNU OSNOVU!!
I drzava (islamska naravno) se gradi, i pravne skole se koriste upravo hadisima. Nakon Kur'ana, najveci izvor i osnova, zatim dolazi (vidim (ne)poznavanje materije pa cu nastaviti) koncenzus, analogija, i sad različito od skole do skole ostalo. No prvo dvoje je kod svih jednako...
Sad vec postaje smijesno...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Ma neka tebe na tvojim visinama. Ali kad si vec tu, prevedi nam ove Gazali-jeve rijeci molim te.Mozda je greska jedino ono sto sam kazao izmedju ostalog da dosta uskim i specifičnim temama nije bas mjesto medju sirim masama. Zapravo to je ono sto Gazali veli u svom djelu Ildzamul-awam 'an 'ilmil-kelam, no nebitno sad...
Nemas se sta meni izvinjavati. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Izvini se KG KG.(Latinice nije nisko, ako je tako dijelom izgledalo nije namjerno, izvinjavam se svakako).
Ne se vaditi na malog zelenog ( to ionako svi uvijek radeAbu FEED el-Castro wrote:
Vidis li ti uopće koliki je kes na faci tog malog zelenog ??
U nastavku teksta si se obrazlozio...kao "ona je to i to, pa stoga to i to..."
Prma tome, nema izvlacenja.
Last edited by Latina on 20/01/2007 22:58, edited 1 time in total.
-
njonjica
Fakat postaje....Abu FEED el-Castro wrote:Upravo se i radi o tome. Zapravo ova sama rečenica najbolje i oslikava neznanje njenog autora, tj elementarno nepoznavanje i činjeničnog stanja, i islamskog prava i nadasve naravno - historije.njonjica wrote:
KGKG nikada nije rekla da ne treba vjerovati niti jednom hadisu, vec je rekla da NE TREBA GRADITI DRZAVU SLIJEDECI HADISE I KORISTITI IH KAO PRAVNU OSNOVU!!
I drzava (islamska naravno) se gradi, i pravne skole se koriste upravo hadisima. Nakon Kur'ana, najveci izvor i osnova, zatim dolazi (vidim (ne)poznavanje materije pa cu nastaviti) koncenzus, analogija, i sad različito od skole do skole ostalo. No prvo dvoje je kod svih jednako...
Sad vec postaje smijesno...![]()
- Arminovski
Slazem se sa njonjicom i mislim da ste prekrdasili sa napadima na KG. Svako ima pravo da misli kako hoce a to sto ona ne misli kao vecina nije vas problem. Kao sto neko rece, samo jedan kadija postoji i On ce suditi svima.
@Razmjeran
Covjece jesi li svjestan da je jednom zoves licemjerom, pa nakon toga sestrom a u isto vrijeme izgovaras "zene vojska sejtanova" i nakon toga ocekujes razumijevanje?
@Razmjeran
Covjece jesi li svjestan da je jednom zoves licemjerom, pa nakon toga sestrom a u isto vrijeme izgovaras "zene vojska sejtanova" i nakon toga ocekujes razumijevanje?
-
KOGOD KADGOD
@El Castro (kakosevecnazivas):
Prvo NEMAS kvalifikacije da dajes "psihoanalizu".
drugo: ako ih (slucajno, sto VEOMA sumnjam) imas - nisi bio na vecini predavanja jer je tvoja "analiza" besmislena.
Tu se zavrsava moje obtacanje tebi direktno, da ne bude da je dijalog a ne diskusija.
Ocito se nije obratila paznja na moje prijasnje postove (a zalijece se u "psihoanalizu" osobe), jer, od svih forumasa ocvdje sam ja bas najvise iznijiela privatne informacije o sebi - nemam sta da krijem sto se toga tice.
Naci cete da, u tim ranijim postovima, navodim cinjenicu da sam od tih 20-tak godina (za koje se svi sad kace, ne znam sto i pomenuh ovima M92) VECINU tj vise od tri cetvrtine sam provela bas u "HALU" tj (stanju) o kojem govore ove 3-4 osobe - tj. proucavajuci hadise (zastupajuci taj stav s punim ubjedjenjem kao i oni sada, samo bez takvog nametanja jer granice su "nema prisile u vjerovanju"), sto ovi "branioci" hadisa sigurno NISU, tj. proucili sve ili becinu zbirki na koje se oslanjaju tradicionalisti. Da sam nosila niqaab (pokriv svega osim ociju) vjerujuci da tako "treba" posto hadis ovaj hadis onaj tako nalaze, dok opet neki DRUGI hadis nalaze sve osima lica, saka i stopala, dok opet neki TRECI kaze sve osim lica i saka itd, itd....
OCITO JE DA NISU PROUCAVALI VELIKE ZBIRKE HADISA (OSIM "IZABRANIH" HADISA - KOJE HOCE DA IM PRETSTAVE ONI KOJI IH NE SMATRAJU DOVOLJNO INTELIGENTNIM DA BUDU IZLOZENI KONTRADIKTORNIM HADISIMA - TJ. U OSTOJ ZBIRCI, ISTI PRENOSIOCI, ISTA SITUACIJA - RAZLICITA PRICA) KAO NI HISTORIJU (SEERAH) A KAMOLI NASTANAK FIQHA I SERIJATA. - ovo povecano samo radi VAZNOSTI a ne "galame" kao sto neko jednom to tako protumaci.
Hadis ovaj, hadis onaj - navedite iz koje zbirke, koji volumen i broj hadisa - i ja cu vam moci, najcesce navesti hadis koji je suprotan tom (mada mi je zadnja zelja da se razbaciujem neautenticnim izrekama)
Od mene se trazilo da navedem tacno ajete Qur'ana i to cinim.
Covjek lijepo PRIZNAJE da ne slijedi Qur'an (barem ne svjesno jer smatra da "nije iz Qur'ana" sto pokazuje da bi radije slijedio ljudsku rijec od Bozije). Da li je procitao prevod Qur'ana i koliko poznaje arapski je druga stvar. Ja mogu da kazem DA i na jedno i na drugo jer se samo Bozijeg nezdovoljstva bojim i nikoga/nicega drugog).
Po ne znam koji put ponavljam (ili bolje da prodjem kroz postove i iskopiram svaki put kada sam isto napisala) nije istina da "ODBIJAM" hadise - i ako vi ne pratite - prate drugi - i samo izgledate jos gluplji kada to ponavljate.
"Ako Boga volije, mene slijedite" - je toliko ocito da je zaista cudesno sto sam mogla vjerovati tradicionalnim tumacenjima (zato i ne zamjeram ovima koji nicemu drugom i nisu izlozeni) - jer Muhammed Boziji Poslanik je SLIJEDIO QUR'AN BOZIJU OBJAVU - i slijedeci njega to upravo treba da cinimo - da slijedimo ono sto je on slijedio - QUR'AN...
Na pocetku, naveden je post o SUNNETU i sta Bog kaze o tome. Samo sto ovi ne razumiju znacenje rijeci "sunnet" pa je pogresno shvataju kao "slijedjenje Muhammedovog ponasanja" - a "sunnet" na arapskom ni blizu ne znaci to - o znacenju te rijeci pogledaj pocetni post na prvoj strani "Nastanak i razvoj literature hadisa".
Ako zelite da dalje diskutujete (i vecinom ponavljeta jedno te isto, sto je vec receno i odgovoreno) otidjite na tu stranu.
Ova tema je postavljena o "Pozicijama tijela na namazu" i ne znam zasto se unosi tema o hadisima ponovo na ovu temu. Cak nisam ostavila ni jedan komentar sto se tice ove teme - jer sam vec o namazu svoj stav zasnovan na Qur'anu opisala na temi "hadisi kroz stoljeca" kada me je neko pitao "KAKO" ja klanjam - sto je glupo pitanje ali sam ga odgovorila.
Neki moji komentari (izvan konteksta naravno) su ovdje PRENESENI od strane nekog drugog pa se toj osobi i obracajte.
Bas OVO treba izbjegavati, kako se "tacno" i "detaljno" trebaju stavir=ti rukei sl. - naci cete mnostvo HADISA svaki drugacije navodi da je Poslanik ruke stavio (ocito jer nije bilo od elike vaznosti, da li niz tijelo, da li na prsima, da li ispod stomaka - SVE su ove "pozicije" potkrijepljene hadisom) - jer su se ZATO i podijelili vjernici, a ovo samo o rukama na namazu - da ne pominjemo o svim drugima RAZLIKAMA - za koje svako ima odgovarajuci HADIS kao potporu - i svi misle da slijede Poslanika - a medjusobno se gloze!...
Klanjajte kako smatrate da je ispravno, ako ne znate bolje, vazno je da se Bogu molite... samo se nemojte gloziti i gajiti lose osjecaje prema vjernicima koji drugacije klanjaju jer imaju drugaciji hadis na koji se oslanjaju, ili se oslanjaju na Qur'an - nije mi stalo da se ubjedjujemo - vazno je da ljudi na nasim prostorima budu SVJESNI da Islam koji oni poznaju je produkt mnogih promjena i da budu otvorenija uma, da shvate da je znanje o vjeri Islamu stoljecima bilo manipulisano na razne nacine - i da je potrebno prevazici medjusobne razlike - i samo je jedan nacin na oji se to moze postici.
Samo zato sto do pojave internetanisu imali PRISTUP opsirnijem znanju i istoriji vjere nego samo koliko je cenzurom pretstavljano od strane PROFESIJE klergije (koja nije postojala iz pocetka) - ne znaci da ta informacija nije postojala stoljecima...
Oni koji su proputovali svijeta, narocito arapske zemlje, znaju o cemu govorim - oni koji nisu ne mogu znati jer su samo ikad bili izlozeni jednom ucenju - dok poslije rata nisu dosle vehabije i shi'je - a oni su samo MALI dio muslimana svijeta, i pretstavljaju samo SVOJE tumacenje koje se u njihovim zemljama ne uzima za ozbiljno, osim "vanjski" - da znate kako se zivi u Iranu i S.Arabiji.... zao mi je kako se lahko vjernici "napusu" kada malo nauce o vjeri - i misle da su pobrali svo znanje svijeta - pa tako spremno druge napadaju, nazivaju neprikladnim imenima... AKO SAM I JEDNOM IKOGA OD VAS NAZVALA MUNAFIKOM, KAFIROM I SLICNO - POKAZITE MI, NE MOZETE JER NISAM... NIJE MOJE DA PROSUDJUJEM.
Dajem svima priliku (kao sto je i meni data) da znaju da postoji vise i drugacije, da postoji nacin da muslimani budu JEDAN UMMET, da se, kako nam Bog nalaze ne razdjeljujemo kao oni prije nas - a sta cete vi sa tom informacijom - to je do vas, da li cete radije da gledate muslimane da se mrze, medjusobno ubijaju i opcenito vrijedjaju - ili biste radije vidjeli da su UJEDINJENI.
Ove kilometarske rsprave o hadisima su samo ishod toga sto 2-3 osobe ne mogu da ostave tu temu na miru - prihvatite da se ne slazemo tu, slozimo se da su nam misljenja razlicita - receno je sto se imalo reci i nemjote me slijediti svuda sa tom temom!?
Moji su interesi mnogo siri od raspredanja o hadisima - rekla sam sta mislim o tome JASNO i necu ponavljati.
Ako je tema o necemu drugom - imam svoje misljenje da razmijenim o tome - i eto vas sa hadisima opet na potpuno nerelevantnu temu!?...
Imate prevo na svoje misljenje i nije vama stalo da mene "vratite" na "ispravno vjerovanje" - nego se BOJITE da oni koji citaju, a nije ih malo, u stvari razumiju i shvate da ono sto im je do sada pretstavljano ao "jedino" tumacenje - nije ni blizu to sto se pretstavlja da jeste.
Bojite se INTELIGENTNIH ljudi kojima nece biti mrsko da pogledaju u Qur'an i vide o cemu govorim, i da ce poceti da spoznaju Istinu onako kako je Bog to namjerio - a ne kako bi im oni koji od religije prave lovu i ljude zavaravaju- zato podizete temu hadisa nanovo a ne vjerujem da posjedujete ni jednu veliku zbirku pa da barem mozete sami da sagledate apsolutno besmisleno podizanje kojekakvih izreka na nivo Bozije Objave...
Sve "fanstasticne" price o Buhariji i kako je sakupjao hadise - o tome je vec dovoljno napisano sa LOGICNE tacke gledista - ljudi nisu glupi iako vi mislite da jesu i da ce uzeti neciju izjavu "zdravo za gotovo" kao do sad, bez ikakvih logicnih, historijskih i Qur'anskih argumentata.
Oni koje zanima malo dalje o prenosenju hadisa, pored nelogicnih i nemogucih fantasticnih prica o Buhariji i njegovih 300000 hadisa (kamoljom brzinom sakupljanih, i to na jeziku kojem je bio izlozen samo par godina) da ne ponavljam - pogledajte HISTORIJU i biografiju Ebu-Hurejire (AbdurRahman) koji je jedan od prenosilaca hiljada hadisa (drugi po redu nakon Ajise) a koji je proveo DVIJE godine uz Poslanika...
Ljudi svih vremena vole i traze "heroje" i "idole" - danas su to pjevaci i modeli - prije Islama u arabiji su to ili pjesnici i bogati poglavari plemena, dok su u jednom periodu Islama nakon Poslanika - to bili hafizi (koi su znali Qur'an napamet) i prenosioci prica o Poslaniku kojeg svi volimo i sto su iskoristavali mnogi da bi ga idolizirali a usput i sbe prikazivali kao "izuzetne"... DVIJE godine a prenio vise hadisa nego 'Alija sto je uz Poslanika odrastao?! - jer je 'Alija znao da ne treba da prenosi price kao i Ebu-Bekr i ostali, dok su price bile "zivot" onih koji bi inace bili smatrani neznatnim (naci cete da je Ebu-Hurejira tek poceo prenositi hadise kad je Poslanik umro, pa su ga korili od "Alije do Muaz ibn Dzabbala, i cak Ajisa i Ebu-Bekr - jer je pricao sto nikad nije Poslanik rekao, da su vecina njegovih prica "WAAHID" tj. bez svjedoka osim njega i Poslanika [koji je vec umro], a da je NAROCITO postao mastovit kada je halifa postao (sumnjivo) Muawwija koji je Ebu-Hurejiru Abdur rahmana postavio za vezira u Siriji, a prije toga ga cesto potsticao da u prisustvu kruga na hilafetskom "dvoru" pripovjeda hadise, a narocito uzivao kada bi ovaj "prenosio" hadise o 'Aliji i njegovim "mahanama"... - proucite vise historije, o tom vremenu i nadolazecim vremenima halifa i sulatana a svaki je "narucivao" hadise koji su podrzavali njihove politicke interese - pacete i vi sami shvatiti kako je MALO izreka koje su presle preko usana Poslanika u stvari "prezivjele"... Mnoge narodne mudrosti, i "dobri" savjeti dobrodusnih ljudi koji su htjeli da privuku narod vjeri - pripisivali te izreke Poslaniku...
Pa sami shvatite zasto su se muslimani podijelili... Zasto je samo rijec "islam" dana poistovjecene sa "terorom", "odsijecanjem ruku", "kamenovanjem" i slicnim neistinama.
NEMOJTE MENE slusati - sami proucite malo dublje, barem sada nam ne mogu zabraniti st "smijemo" a sta ne citati kao sto su to cinili stoljecima...
Kada vidite koliko je nesigurna literatura prepricavanja hadisa - shvaticete zasto je samo jedan nacin da se Islam primjeni u svom najboljem i najautenticnijem obliku - jer je Bozija Objava validna do kraja svijeta
- mudrosti su mudrosti, kome god da su pripisane , ako su pozitivne i sire ljubav, samilost, jedinstvenost, toleranciju, medjusobno prihvatanje - vrijedno ih je slijediti
- a izreke koje stvaraju razdor, netrpeljivost, mrznju - kome god da su pripisane nisu vrijedne slijedjenja.
Nemojte meni vjerovati, sami provjerite.
Islam se mijenjao kroz stoljeca prilagodjavao vremenima jer je PRILAGODLJIV - i prilagodice se i 21-om stoljecu jer je PRILAGODLJIV - Bog je osigurao da je primjenljiv i prilagodljiv najnaprednijim vremenima - do kraja.
Ne zelim da se raspravljam ni sa kim o hadisima - postoje, interesantni su ao historijska pomagala za shvatanje tog vremena (kao sto ima prica o drugim halifama i sultanima kao i njihovim drustvenim porecima sto nam pomaze da naucimo vise o time vremenima) - ali kao izvor VJERSKIH zakona i propisa imamo Qur'an.
Ko se ne slaze - neka dalje sam proucava i sam provjeri ali ne samo u okviru "osnova" koje su definisali navodni ucenjaci - nego otvorena uma i sagledavsi sto vise raspolozive informacije - ako su "sigurni" da su u pravu - ne trebaju se plasiti da sagledaju druge tacke gledista.
Boziji Mir i Uputa sa svim vjernicima i onima koji traze istinu.
Prvo NEMAS kvalifikacije da dajes "psihoanalizu".
drugo: ako ih (slucajno, sto VEOMA sumnjam) imas - nisi bio na vecini predavanja jer je tvoja "analiza" besmislena.
Tu se zavrsava moje obtacanje tebi direktno, da ne bude da je dijalog a ne diskusija.
Ocito se nije obratila paznja na moje prijasnje postove (a zalijece se u "psihoanalizu" osobe), jer, od svih forumasa ocvdje sam ja bas najvise iznijiela privatne informacije o sebi - nemam sta da krijem sto se toga tice.
Naci cete da, u tim ranijim postovima, navodim cinjenicu da sam od tih 20-tak godina (za koje se svi sad kace, ne znam sto i pomenuh ovima M92) VECINU tj vise od tri cetvrtine sam provela bas u "HALU" tj (stanju) o kojem govore ove 3-4 osobe - tj. proucavajuci hadise (zastupajuci taj stav s punim ubjedjenjem kao i oni sada, samo bez takvog nametanja jer granice su "nema prisile u vjerovanju"), sto ovi "branioci" hadisa sigurno NISU, tj. proucili sve ili becinu zbirki na koje se oslanjaju tradicionalisti. Da sam nosila niqaab (pokriv svega osim ociju) vjerujuci da tako "treba" posto hadis ovaj hadis onaj tako nalaze, dok opet neki DRUGI hadis nalaze sve osima lica, saka i stopala, dok opet neki TRECI kaze sve osim lica i saka itd, itd....
OCITO JE DA NISU PROUCAVALI VELIKE ZBIRKE HADISA (OSIM "IZABRANIH" HADISA - KOJE HOCE DA IM PRETSTAVE ONI KOJI IH NE SMATRAJU DOVOLJNO INTELIGENTNIM DA BUDU IZLOZENI KONTRADIKTORNIM HADISIMA - TJ. U OSTOJ ZBIRCI, ISTI PRENOSIOCI, ISTA SITUACIJA - RAZLICITA PRICA) KAO NI HISTORIJU (SEERAH) A KAMOLI NASTANAK FIQHA I SERIJATA. - ovo povecano samo radi VAZNOSTI a ne "galame" kao sto neko jednom to tako protumaci.
Hadis ovaj, hadis onaj - navedite iz koje zbirke, koji volumen i broj hadisa - i ja cu vam moci, najcesce navesti hadis koji je suprotan tom (mada mi je zadnja zelja da se razbaciujem neautenticnim izrekama)
Od mene se trazilo da navedem tacno ajete Qur'ana i to cinim.
Covjek lijepo PRIZNAJE da ne slijedi Qur'an (barem ne svjesno jer smatra da "nije iz Qur'ana" sto pokazuje da bi radije slijedio ljudsku rijec od Bozije). Da li je procitao prevod Qur'ana i koliko poznaje arapski je druga stvar. Ja mogu da kazem DA i na jedno i na drugo jer se samo Bozijeg nezdovoljstva bojim i nikoga/nicega drugog).
Po ne znam koji put ponavljam (ili bolje da prodjem kroz postove i iskopiram svaki put kada sam isto napisala) nije istina da "ODBIJAM" hadise - i ako vi ne pratite - prate drugi - i samo izgledate jos gluplji kada to ponavljate.
"Ako Boga volije, mene slijedite" - je toliko ocito da je zaista cudesno sto sam mogla vjerovati tradicionalnim tumacenjima (zato i ne zamjeram ovima koji nicemu drugom i nisu izlozeni) - jer Muhammed Boziji Poslanik je SLIJEDIO QUR'AN BOZIJU OBJAVU - i slijedeci njega to upravo treba da cinimo - da slijedimo ono sto je on slijedio - QUR'AN...
Na pocetku, naveden je post o SUNNETU i sta Bog kaze o tome. Samo sto ovi ne razumiju znacenje rijeci "sunnet" pa je pogresno shvataju kao "slijedjenje Muhammedovog ponasanja" - a "sunnet" na arapskom ni blizu ne znaci to - o znacenju te rijeci pogledaj pocetni post na prvoj strani "Nastanak i razvoj literature hadisa".
Ako zelite da dalje diskutujete (i vecinom ponavljeta jedno te isto, sto je vec receno i odgovoreno) otidjite na tu stranu.
Ova tema je postavljena o "Pozicijama tijela na namazu" i ne znam zasto se unosi tema o hadisima ponovo na ovu temu. Cak nisam ostavila ni jedan komentar sto se tice ove teme - jer sam vec o namazu svoj stav zasnovan na Qur'anu opisala na temi "hadisi kroz stoljeca" kada me je neko pitao "KAKO" ja klanjam - sto je glupo pitanje ali sam ga odgovorila.
Neki moji komentari (izvan konteksta naravno) su ovdje PRENESENI od strane nekog drugog pa se toj osobi i obracajte.
Bas OVO treba izbjegavati, kako se "tacno" i "detaljno" trebaju stavir=ti rukei sl. - naci cete mnostvo HADISA svaki drugacije navodi da je Poslanik ruke stavio (ocito jer nije bilo od elike vaznosti, da li niz tijelo, da li na prsima, da li ispod stomaka - SVE su ove "pozicije" potkrijepljene hadisom) - jer su se ZATO i podijelili vjernici, a ovo samo o rukama na namazu - da ne pominjemo o svim drugima RAZLIKAMA - za koje svako ima odgovarajuci HADIS kao potporu - i svi misle da slijede Poslanika - a medjusobno se gloze!...
Klanjajte kako smatrate da je ispravno, ako ne znate bolje, vazno je da se Bogu molite... samo se nemojte gloziti i gajiti lose osjecaje prema vjernicima koji drugacije klanjaju jer imaju drugaciji hadis na koji se oslanjaju, ili se oslanjaju na Qur'an - nije mi stalo da se ubjedjujemo - vazno je da ljudi na nasim prostorima budu SVJESNI da Islam koji oni poznaju je produkt mnogih promjena i da budu otvorenija uma, da shvate da je znanje o vjeri Islamu stoljecima bilo manipulisano na razne nacine - i da je potrebno prevazici medjusobne razlike - i samo je jedan nacin na oji se to moze postici.
Samo zato sto do pojave internetanisu imali PRISTUP opsirnijem znanju i istoriji vjere nego samo koliko je cenzurom pretstavljano od strane PROFESIJE klergije (koja nije postojala iz pocetka) - ne znaci da ta informacija nije postojala stoljecima...
Oni koji su proputovali svijeta, narocito arapske zemlje, znaju o cemu govorim - oni koji nisu ne mogu znati jer su samo ikad bili izlozeni jednom ucenju - dok poslije rata nisu dosle vehabije i shi'je - a oni su samo MALI dio muslimana svijeta, i pretstavljaju samo SVOJE tumacenje koje se u njihovim zemljama ne uzima za ozbiljno, osim "vanjski" - da znate kako se zivi u Iranu i S.Arabiji.... zao mi je kako se lahko vjernici "napusu" kada malo nauce o vjeri - i misle da su pobrali svo znanje svijeta - pa tako spremno druge napadaju, nazivaju neprikladnim imenima... AKO SAM I JEDNOM IKOGA OD VAS NAZVALA MUNAFIKOM, KAFIROM I SLICNO - POKAZITE MI, NE MOZETE JER NISAM... NIJE MOJE DA PROSUDJUJEM.
Dajem svima priliku (kao sto je i meni data) da znaju da postoji vise i drugacije, da postoji nacin da muslimani budu JEDAN UMMET, da se, kako nam Bog nalaze ne razdjeljujemo kao oni prije nas - a sta cete vi sa tom informacijom - to je do vas, da li cete radije da gledate muslimane da se mrze, medjusobno ubijaju i opcenito vrijedjaju - ili biste radije vidjeli da su UJEDINJENI.
Ove kilometarske rsprave o hadisima su samo ishod toga sto 2-3 osobe ne mogu da ostave tu temu na miru - prihvatite da se ne slazemo tu, slozimo se da su nam misljenja razlicita - receno je sto se imalo reci i nemjote me slijediti svuda sa tom temom!?
Moji su interesi mnogo siri od raspredanja o hadisima - rekla sam sta mislim o tome JASNO i necu ponavljati.
Ako je tema o necemu drugom - imam svoje misljenje da razmijenim o tome - i eto vas sa hadisima opet na potpuno nerelevantnu temu!?...
Imate prevo na svoje misljenje i nije vama stalo da mene "vratite" na "ispravno vjerovanje" - nego se BOJITE da oni koji citaju, a nije ih malo, u stvari razumiju i shvate da ono sto im je do sada pretstavljano ao "jedino" tumacenje - nije ni blizu to sto se pretstavlja da jeste.
Bojite se INTELIGENTNIH ljudi kojima nece biti mrsko da pogledaju u Qur'an i vide o cemu govorim, i da ce poceti da spoznaju Istinu onako kako je Bog to namjerio - a ne kako bi im oni koji od religije prave lovu i ljude zavaravaju- zato podizete temu hadisa nanovo a ne vjerujem da posjedujete ni jednu veliku zbirku pa da barem mozete sami da sagledate apsolutno besmisleno podizanje kojekakvih izreka na nivo Bozije Objave...
Sve "fanstasticne" price o Buhariji i kako je sakupjao hadise - o tome je vec dovoljno napisano sa LOGICNE tacke gledista - ljudi nisu glupi iako vi mislite da jesu i da ce uzeti neciju izjavu "zdravo za gotovo" kao do sad, bez ikakvih logicnih, historijskih i Qur'anskih argumentata.
Oni koje zanima malo dalje o prenosenju hadisa, pored nelogicnih i nemogucih fantasticnih prica o Buhariji i njegovih 300000 hadisa (kamoljom brzinom sakupljanih, i to na jeziku kojem je bio izlozen samo par godina) da ne ponavljam - pogledajte HISTORIJU i biografiju Ebu-Hurejire (AbdurRahman) koji je jedan od prenosilaca hiljada hadisa (drugi po redu nakon Ajise) a koji je proveo DVIJE godine uz Poslanika...
Ljudi svih vremena vole i traze "heroje" i "idole" - danas su to pjevaci i modeli - prije Islama u arabiji su to ili pjesnici i bogati poglavari plemena, dok su u jednom periodu Islama nakon Poslanika - to bili hafizi (koi su znali Qur'an napamet) i prenosioci prica o Poslaniku kojeg svi volimo i sto su iskoristavali mnogi da bi ga idolizirali a usput i sbe prikazivali kao "izuzetne"... DVIJE godine a prenio vise hadisa nego 'Alija sto je uz Poslanika odrastao?! - jer je 'Alija znao da ne treba da prenosi price kao i Ebu-Bekr i ostali, dok su price bile "zivot" onih koji bi inace bili smatrani neznatnim (naci cete da je Ebu-Hurejira tek poceo prenositi hadise kad je Poslanik umro, pa su ga korili od "Alije do Muaz ibn Dzabbala, i cak Ajisa i Ebu-Bekr - jer je pricao sto nikad nije Poslanik rekao, da su vecina njegovih prica "WAAHID" tj. bez svjedoka osim njega i Poslanika [koji je vec umro], a da je NAROCITO postao mastovit kada je halifa postao (sumnjivo) Muawwija koji je Ebu-Hurejiru Abdur rahmana postavio za vezira u Siriji, a prije toga ga cesto potsticao da u prisustvu kruga na hilafetskom "dvoru" pripovjeda hadise, a narocito uzivao kada bi ovaj "prenosio" hadise o 'Aliji i njegovim "mahanama"... - proucite vise historije, o tom vremenu i nadolazecim vremenima halifa i sulatana a svaki je "narucivao" hadise koji su podrzavali njihove politicke interese - pacete i vi sami shvatiti kako je MALO izreka koje su presle preko usana Poslanika u stvari "prezivjele"... Mnoge narodne mudrosti, i "dobri" savjeti dobrodusnih ljudi koji su htjeli da privuku narod vjeri - pripisivali te izreke Poslaniku...
Pa sami shvatite zasto su se muslimani podijelili... Zasto je samo rijec "islam" dana poistovjecene sa "terorom", "odsijecanjem ruku", "kamenovanjem" i slicnim neistinama.
NEMOJTE MENE slusati - sami proucite malo dublje, barem sada nam ne mogu zabraniti st "smijemo" a sta ne citati kao sto su to cinili stoljecima...
Kada vidite koliko je nesigurna literatura prepricavanja hadisa - shvaticete zasto je samo jedan nacin da se Islam primjeni u svom najboljem i najautenticnijem obliku - jer je Bozija Objava validna do kraja svijeta
- mudrosti su mudrosti, kome god da su pripisane , ako su pozitivne i sire ljubav, samilost, jedinstvenost, toleranciju, medjusobno prihvatanje - vrijedno ih je slijediti
- a izreke koje stvaraju razdor, netrpeljivost, mrznju - kome god da su pripisane nisu vrijedne slijedjenja.
Nemojte meni vjerovati, sami provjerite.
Islam se mijenjao kroz stoljeca prilagodjavao vremenima jer je PRILAGODLJIV - i prilagodice se i 21-om stoljecu jer je PRILAGODLJIV - Bog je osigurao da je primjenljiv i prilagodljiv najnaprednijim vremenima - do kraja.
Ne zelim da se raspravljam ni sa kim o hadisima - postoje, interesantni su ao historijska pomagala za shvatanje tog vremena (kao sto ima prica o drugim halifama i sultanima kao i njihovim drustvenim porecima sto nam pomaze da naucimo vise o time vremenima) - ali kao izvor VJERSKIH zakona i propisa imamo Qur'an.
Ko se ne slaze - neka dalje sam proucava i sam provjeri ali ne samo u okviru "osnova" koje su definisali navodni ucenjaci - nego otvorena uma i sagledavsi sto vise raspolozive informacije - ako su "sigurni" da su u pravu - ne trebaju se plasiti da sagledaju druge tacke gledista.
Boziji Mir i Uputa sa svim vjernicima i onima koji traze istinu.
-
njonjica
Jedan zanimljiv link...(koja li sam ja "kjafirka")Abu FEED el-Castro wrote: I drzava (islamska naravno) se gradi, i pravne skole se koriste upravo hadisima.
![]()
http://www.rawa.org/women.html
Kako me samo nije stid....
-
_STOKA_OD_OKA
Jonx wrote:KOGOD KADGOD wrote:Razmjeran wrote:
e jes pametan taj sv. Augustin
pozdrav
-
Shoshana
Sve nesto kontam....naucih na ovom forumu kako je bog u kuranu detaljno opisao suncev sistem (ukljucujuci i ovo najnovije da Pluton nije planeta), detaljno opisao razvitak djeteta od momenta oplodnje, detaljno opisao svu modernu nauku, fiziku, hemiju, medicinu, geografiju, klimatske promjene, detaljno opisao buducnost, a i proslost, samo nekako zaboravi da nam kaze ono najvaznije - kako da mu se molimo
Ili ovo sve nema smisla, ili bogu uopste nije vazno kako mu se ko moli
Ili ovo sve nema smisla, ili bogu uopste nije vazno kako mu se ko moli
-
vazda problemi
Evo opet ovdje lazes...ABDEST (a ne "avdest") je turska rijec za arapsku "wuduu" i u gornjem postu je navedeno STA je to, tj. ritualno pranje prije molitve.
ABDEST nije turska vec perzijska rijec, Ab(perzijski)=Voda, Dest(perzijski)=Ruka...
ps. Cisto informacije radi za tebe lazova, Perizjski (Farsi) sam ucio 2 godine...
- Latina
vazda problemi wrote: Evo opet ovdje lazes...
ABDEST nije turska vec perzijska rijec, Ab(perzijski)=Voda, Dest(perzijski)=Ruka...
ps. Cisto informacije radi za tebe lazova, Perizjski (Farsi) sam ucio 2 godine...
Da...porijeklo rijeci abdest je za nas od krucijalnog znacaja.
Nevjerovatno.
-
Razmjeran
Evo Hilari Klinton kandidira za predsjednika Amerike,jos jedan motiv za "one" koje bi voljele biti Imami ili Halife 
Citat imama Al KG...
Bojite se INTELIGENTNIH ljudi kojima nece biti mrsko da pogledaju u Qur'an i vide o cemu govorim, i da ce poceti da spoznaju Istinu onako kako je Bog to namjerio - a ne kako bi im oni koji od religije prave lovu i ljude zavaravaju- zato podizete temu hadisa nanovo a ne vjerujem da posjedujete ni jednu veliku zbirku pa da barem mozete sami da sagledate apsolutno besmisleno podizanje kojekakvih izreka na nivo Bozije Objave.
Samo hvalisanje inteligencije ili?
Prije toga,samohvalisanje koliko je novca tebi bilo povjereno i proslo kroz ruke.
Druga stvar,dali se Musliman moze i smije bojat ikog osim Allaha dz.s. i to kaze inteligentnih(velikim slovima).Fakat meni je smjesno ali veoma smjesno,kad neko ko je u Islamu nezna salavat,donijet na Bozijeg poslanika,SubhanAllah..
Posto si rekla da imas djecu,nemoras mi odgovoriti ali odgovori sama sebi,jeli zaista isto poducavas i svoju djecu uvjerenjima kao nas i dali imas,vremena od tih 24 sata(a vidim da imas) pisat kilometarske postove.A budi sama sebi svjedok,jer ako zaista nas poducavas i uvjeravas jednom verzijom,a najmilije drugom ili nijednom,opet jedan dokaz protiv tebe.
Lebejke Lahume Lebejk
Citat imama Al KG...
Bojite se INTELIGENTNIH ljudi kojima nece biti mrsko da pogledaju u Qur'an i vide o cemu govorim, i da ce poceti da spoznaju Istinu onako kako je Bog to namjerio - a ne kako bi im oni koji od religije prave lovu i ljude zavaravaju- zato podizete temu hadisa nanovo a ne vjerujem da posjedujete ni jednu veliku zbirku pa da barem mozete sami da sagledate apsolutno besmisleno podizanje kojekakvih izreka na nivo Bozije Objave.
Prije toga,samohvalisanje koliko je novca tebi bilo povjereno i proslo kroz ruke.
Druga stvar,dali se Musliman moze i smije bojat ikog osim Allaha dz.s. i to kaze inteligentnih(velikim slovima).Fakat meni je smjesno ali veoma smjesno,kad neko ko je u Islamu nezna salavat,donijet na Bozijeg poslanika,SubhanAllah..
Posto si rekla da imas djecu,nemoras mi odgovoriti ali odgovori sama sebi,jeli zaista isto poducavas i svoju djecu uvjerenjima kao nas i dali imas,vremena od tih 24 sata(a vidim da imas) pisat kilometarske postove.A budi sama sebi svjedok,jer ako zaista nas poducavas i uvjeravas jednom verzijom,a najmilije drugom ili nijednom,opet jedan dokaz protiv tebe.
Lebejke Lahume Lebejk
Last edited by Razmjeran on 21/01/2007 04:37, edited 1 time in total.
- Latina
Opet nikakve veze.Razmjeran wrote:Evo Hilari Klinton kandidira za predsjednika Amerike,jos jedan motiv za "one" koje bi voljele biti Imami ili Halife
Da te podsjetim, njonjica je ostavila znacajan link. http://www.rawa.org/women.html Sta te sprijecava da izneses svoje uvazeno misljenje o ovoj "vojsci sejtanovoj" ?
-
Razmjeran
Ostavio sam i ja,tj odvojio dosta vremena pa postavio i audio zapise,pa se upitaj i ti a i ovi sto diskusiju ovde,dali su ga skinuli,poslusali itd.Nije mi potreban link,a i svakako onaj ko nezeli i nece da vjeruje u nesto,ili citao link,ili slusao audio zapis,nece imati uticaja na njega.Latinica wrote:Opet nikakve veze.Razmjeran wrote:Evo Hilari Klinton kandidira za predsjednika Amerike,jos jedan motiv za "one" koje bi voljele biti Imami ili Halife
Da te podsjetim, njonjica je ostavila znacajan link. http://www.rawa.org/women.html Sta te sprijecava da izneses svoje uvazeno misljenje o ovoj "vojsci sejtanovoj" ?
O vjernici,pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vasim.A ako se u necemu neslazete,obratite se Allahu i Poslaniku,ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet,to vm je poslje i posljedice su ljepse. (Zene,59 ajet)
Reci-Ja vam nekazem:U mene su Allahove riznice,niti:Meni je poznat nevidljivi svijet,niti vam kazem:Ja sam melek-ja slijedim samo ono sto mi se objavljuje-Reci:Zar su isto slijepac i onaj koji vidi?Zasto nerazmislite?
(stoka,50 ajet)
-
KOGOD KADGOD
tu si u pravu, bez daljnjeg, moja greska, hvala na ispravci.vazda problemi wrote:Evo opet ovdje lazes...ABDEST (a ne "avdest") je turska rijec za arapsku "wuduu" i u gornjem postu je navedeno STA je to, tj. ritualno pranje prije molitve.
samo sto se na farsi ne kaze abdest nego su to turci prihvatili, "wudu" kazu i afganistanci i iranci
khajir, bebakhshiid, raast gofti, amaa men ham duruugh nemiigujam...
daste shumo dert nekonad....
(ne znam da li ces ovo razumjeti ako si ucio samo formalno...
za one koji ne razumiju farsi rekla sam:
"dobro, izvini, istinu kazes, ali ni ja ne lazem"..
a
"daste shumo dert nekonad" je malo neobican nacin govorenja "hvala" - ima znacenje "da te ruka ne zaboli" na sta se odgovori: "sare shumo dert nenokad" tj. "da te glava ne zaboli" ,
a ne bunis se sto kazu Khoda (Bog) a ne neophodno "Allah" a kad ja kazem Bog citava frka
- Khoda hafez (to ko nase, tj. tursko "allahimanet")....
neuzubillah - Khoda nekonad - na daj Boze / nije vazno na kom jeziku se kaze nego sta ZNACI..
Kod tebe, ako se pogresno izrazi ili na nacin na koji ti ne odgovara odmah taj "LAZE", ili je "LAZOV" a to je velika uvreda i velika optuzba za koju ce se odgovarati pred Bogom - jer je vjerniku haram (nedozvoljeno) lagati nista manje nego alkohol piti, svinjetinu jesti itd.
Jedan vjernik ne treba da uopste ima potrebu da se "zaklinje" jer njegova rijec ne smije biti nista drugo do Istina - ali su danas veci "harami" kako ruke staviti pri molitvi nego zacas slagati,
-ogovarati vjernike je "normalno" (iako je poistovjeceno sa jedenjem tjelesnih ostataka mrtvoga brata svog)
-razdor i medjusobna podjela "normalna" iako nam Bog izricito kazuje da to ne cinimo - ali koga "briga" sta pise u Qur'anu "vazno" je da ovaj ili onaj hadis kazu tako ili onako...
Mir Boziji s tobom.
-
KOGOD KADGOD
Uvredljivo je da uz moj nick stavljas "imam" - ali tebi nije strano da vrijedjas ljude - pa ti nije ni zamjeriti.Razmjeran wrote:Evo Hilari Klinton kandidira za predsjednika Amerike,jos jedan motiv za "one" koje bi voljele biti Imami ili Halife
Citat imama Al KG...
Prije toga,samohvalisanje koliko je novca tebi bilo povjereno i proslo kroz ruke.![]()
Lebejke Lahume Lebejk
"Ne zna donijeti salawat" ili ne zeli bas zato da ljudi ne misle da je "obavezno"?...
Sta ti znas da li ga ja donesem ili ne, ako ga ne napisem?
Kada neko nekome navede "tri" stvari koje ga, navodno cine "licemjerom", iznijeti cinjenice koje potvrdjuju suprotno nije "hvalisanje" nego samo to - cinjenice - i da bi tu osobu postedjela velike odgovornosti na Sudnjem Danu, dajem joj ukratko dokaz da nije pravedno donijela "sud" o meni i dajem joj priliku da povuce tu uvredu i tako tesku "optuzbu" jer na Sudnjem Danu nece imati prilike da to ucini, a to cinim iz iskrene zelje da joj i Bog oprosti - posto ja svakako prastam s moje strane sve, samo sto nije samo do mene - nego do Gospodara koji mozda odluci drugacije da sa takvom osobom postupi ako se ta osoba ne izvine i ne pokaje Bogu za takvo zalijetanje u uvrede.
Vec sam pomenula da ne osjecam "obavezu" da uopste opovrgavam takve uvrede - ali rado onih koji mozda i sami budu tako bespravno i lazno optuzeni navodim cinjenice koje opovrgavaju tako nesto (licno mi je mnogo vrijednije povjerenje koje mi se ukazuje, samo Bozijom Miloscu, od strane drugih koji mi povjeravaju svoje najdublje osjecaje, nego bilo kakav novac sto mi je prosao kroz ruke, to je samo usputni dokaz za one koji novac smatraju vrijednim).
Jedno me zanima, zasto osjecas potrebu da ljude, a vjernike narocito, VRIJEDJAS?
Bez obzira sta ko mislio - ako se ne slazes kazes da se ne slazes, izneses argumente koji podrzavaju tvoj stav - i to je dovoljno da ljudi koji prate diskusiju formiraju sami svoje misljenje uzimajuci u obzir iznesene stavove i argumente - jer argumenti, tj. jaka podrska iz Qur'ana (u slucaju vjernika koji u njega vjeruju) je to sto je presudno u formiranju misljenja, a ne ko ce koga vise i teze uvrijediti...
-
vazda problemi
KGKG je obicni lazov, Iblisov, Sejtanov vojnik, koji mjesa zlo i dobro, a cijelu stvar naziva dobrom i to potura kao neki dokaz...Jer dusa ljudska genelrano nije sklona zlu, ali ako pomijesas zlo s malo dobra i onda to tako serviras, mnogi ljudi ce skrenuti s pravog puta...To je upravo sto ovaj lazov KGKG radi...
-
rockinfreakapotamus
a što ste razvuuukli...
jednostavno nema.... to znamo iz hadisa i suneta poslanika.....
jednostavno nema.... to znamo iz hadisa i suneta poslanika.....
-
KOGOD KADGOD
vazda problemi wrote:KGKG je obicni lazov, Iblisov, Sejtanov vojnik, koji mjesa zlo i dobro, a cijelu stvar naziva dobrom i to potura kao neki dokaz...Jer dusa ljudska genelrano nije sklona zlu, ali ako pomijesas zlo s malo dobra i onda to tako serviras, mnogi ljudi ce skrenuti s pravog puta...To je upravo sto ovaj lazov KGKG radi...
Slava Bogu...
On je dovoljan Svjedok.
Ne bih na tvoje mjesto na Sudnjem Danu...
Boze sacuvaj - pa zar moze jedan vjernik da uopste ovako pomisli o drugom vjerniku a kamoli iskaze, makar bio neke druge religije, a kamoli iste vjere u Boga i pokorenja Njegovoj Volji?...
Ovo ne izgleda da je vjernik, mozda je neki kafir sto se pretstavlja kao "musliman" da bi sto vise razdora unio jer je vidio da neko zastupa ujedinjenje muslimana pa zustro radi protiv toga?!
Utjecemo se Bogu od prokletog sejtana i njegove vojske medju ljudima i dzinnima...
Da ga Bog uputi, srce mu ocisti, vjeru ulije u srce i dozvoli da se pokaje za ove strahote (kada ovako tretira koga ne poznaje - kako se tek odnosi prema onima oko sebe) - jedan vjernik nikad ne bi ovako nesto rekao na vidjenje svih nemuslimana koji (mnogi) jedva cekaju da vide razdor i ovakva vrijedjanja - dovoljno je da se pomoli Bogu (sto bi mu se vratilo mnogostruko posto nije u pravu) - ali ova osoba namjerno zeli da pokaze kako se muslimani medjusobno mrze i vrijedjaju - NECE USPJETI, ja tebe ne mrzim, niti te vrijedjam, Bogu se molim da ti oprosti i da te uputi - kako vjernik i treba da razmislja i govori.
Uvazeni citaoci koji pratite ove stranice, ovo je konkretan primjer cega treba da se pazimo u svakodnevnom zivotu - da nikada ne mrzimo ili gnusobno govorimo o nekome koga ne poznajemo (a ni o nekome koga poznajemo) jer je Bog dovoljan Svjedok i dovoljan Sudac - cuvajmo se ovakvih ispada jer se nama daje ono sto drugima zelimo, prije ili kasnije.
A mozda je i bolestan, Bog zna, Poremecaj post-traumaticnog stresa moze da se manifestira u slicnim simptomima (nepovjerenja, paranoidnih misli, osjecaja da su protiv njega, itd.).
Da mu je Bog na pomoci u svakom slucaju...
-
KOGOD KADGOD
Kezi se koliko hoces, meni nije stalo da meni neko vjeruje ili ne, nego da sami provjere za sebe i da nadju Istinu a ne da primaju zdravo za gotovo bilo od koga, ukljucujuci mene.dizZaster wrote:KOGOD KADGOD wrote:
Nemojte meni vjerovati.
Barem imam petlje da kazem sta mislim.
-
njonjica
Pozdravljam ovo napisano!KOGOD KADGOD wrote:Kezi se koliko hoces, meni nije stalo da meni neko vjeruje ili ne, nego da sami provjere za sebe i da nadju Istinu a ne da primaju zdravo za gotovo bilo od koga, ukljucujuci mene.dizZaster wrote:KOGOD KADGOD wrote:
Nemojte meni vjerovati.
Barem imam petlje da kazem sta mislim.
Najlakse je uzeti "servirano" od "ucevnih" i prihvatiti to kao svoje misljenje.
Ovo je za nekog mozda ispravan put.....i najlaksi.
Mnogo zahtjevnije je udubiti se u ono sto volimo i sto nas zanima, proucavati, unijeti u to srce i dusu, razmisljati kako i zasto....
Plodovi koje sami posijemo, brinemo se o njima, uzgajamo ih imaju ukus meda. Zato uvijek TRAZI, UCI, CITAJ..... Svi smo razumom obdareni, pocasceni i grijeh je ne koristiti ga. Svako od nas ima dusu i njena vibracija je unikatna i zbog toga postoji misljenje: nisu svi ljudi isti ili svako ima svoj put....Grijesiti je ljudski, ali Bog je dobar i prasta; uvijek imamo vremena i priliku svoje greske ispraviti i ucvrstiti se u svojim teznjama za Istinom....