Made in Yugoslavia

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Downunda

Post by Downunda »

chuchumbamayumbe wrote:Sta da pisu oni koji su rodjeni u Sarajevu za vrijeme NDH?
Drzava rodjenja - Nezavisna Drzava Hrvatska, grad Sarajevo?
Upravo tako;
Moja rahmetli dedo je rođjen 1903.god. - znači Austro-Ugar
Amidža 1939 - NDH
Otac - 1942 (samo DFJ, ili kakav joj je već bio status prije AVNOJ-a, znači bez onog "S" u SFRJ)
i to svi u istoj kući u Starom Gradu ali u 3 "različite" države?!
Ja sam rođen u SFRJ
Jedan mali rođak u RBiH (ratno dijete)
drugi poslijeratno (samo BiH) itd;
pa se mogu pohvaliti da baš potičem iz tipične "multikulturalne" porodice u kojoj ima Austro-Ugara, "nezavisnih" Hrvata, Jugoslovena (sa ili bez "S" u SFRJ), pravih BiH (RBiH) i "k'o fol" BiH (FBiH) - ma svega

Uglavnom BiH je bila tu gdje jeste, a sad što smo bili "pod" ovima ili onima to je druga stvar
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

MuaDib wrote: Jugoslavija je uništena direktno intervencijom zapada i to s slijedećim ciljevima:
Kako da ne...Tajni Agent James Bond -007 zajedno sa ekipom je direktno srusio Jugoslaviju :lol:

Gledo' u Kinu Prvi Maj film u kome neki specijalni napitak su usuli u vodu koju su pili po onoj SFRJ i koja je navela narode da zarate. Kazu dovoljna je jedna kap "zemzi vodice" i oma' drzava pada :lol:
MuaDib wrote:- Raspadom Jugoslavije slabi se pokret nesvrstanih, kao glavna prepreka "Globalizacije".
Jahhh.....kako to gordo zvuci - Pokret Nesvrstanih - grupa klinaca, palaca bez ikakvog uticaja na bilo sta. Jos dok je Juga bila "ziva", globalizacija je odavno uzela maha.

Nesvrstani......umirem od smjeha....Mislis na Irak i Iran koji su ratovali zbog nebuloza kao nesvrstani i oni su ko' neki faktor bili zajedno sa Robertom Mugabeom kome narod nema ljeba' jes.........

Nisam se ovako odavno ismijao....suze mi idu na oci od ovih gluposti :dance:
MuaDib wrote:- Raspadom Jugoslavije uz rat Evropa će se riješiti oružja zaostalog poslije hladnog rata.
Pa zato su "borci" iz nasih krajeva pokupovali iskljucivo ruske i madjarske i istocno-evropske tandzare......E hebi' ga jarane, pa ti provaljujes se maximalno...nismo ba ratovali sa M-16, nego sa Kalasnjikovom???

Evropa (zapadna) nije bas izdasna u slanju svog oruzja.

Takodje, Rusi prodavali svoje oruzje cak i besplatno koje htio i koga su volili i prije nego li se taj mrski "ruski blok" raspao.

Ti malko ovdje repujes sa znakom aligatora :lol:

MuaDib wrote: Rat kao rezultat raspada SFRJ stvoriti će humanitarnu krizu, te će se SAD i Evropa riješiti zaostalih zaliha hrane.
Nemoj vise jarane. Necu prestati se smijati, vec me trbuh boli :lol: :lol:

Zalihe hrane....Ikar konzerve......Hahahahhaha......Raspad Juge bio je zbog Ikar-konzervi......hahahhahahahahhaahhaahahahahahhahahahaha

Pa mogli su lako jarhane da te Ikar konzerve daju i cukama i macama i posalju u mnoge zemlje Afrike koje i dan danas gladuju. Vjeruj veoma se lako otarasiti "viska" hrave, jer na svijetu je danas "manjak".
MuaDib wrote: - Raspadom Jugoslavije uništiti će se samoupravljanje, kao prijetnja restauraciji socijalizma (Kina je primjenila jugoslavenski model socijalizma i II je industrijska sila danas).
Jel' ti stvarno ovo mislis, ili se samo onako zajebavas??????

Pa ovo su najortodoksnije gluposti. Pa ovo ne pise ni u Marksizmu koji si nesretnice nadam se imao barem priliku da pogledas prije pisanja ovako necega.

Kina NIKAD nije primjenila model samoupravljanja, nego naprotiv najgrublji STALJINSTICKI MODEL koji je Ma-Ce zarctao u famoznoj kulturnoj revoluciji. Kinezi su gladovali, milioni izginuli sto u cistkama sto od nedostatka hrane sto od rada do iscrpljivanja.

Kina nikakva industrijska sila nije bila sve dok nisu Kinezi odustali od ovakve staljinisticke politike i okrenuli se uvodjenju kontrolisanog slobodnog trzista, uspostavljanju kapitalisticke ekonomije korak po korak, kao i reformama.

Da vise ne komentarisem jer je ovo sto si napisao dno dna i ociti odraz ne znanja.

OVAJ POSTING KOJI SI POSTAVIO JE NESTO NAJGLUPLJE STO SAM PROCITAO U ISTORIJI FORUMA!!!!!
Hantraga

Post by Hantraga »

Maksim wrote:
Hantraga wrote:
tech10 wrote:Ne zaboravimo da bez onoga sto je nekada bilo ne bi bilo ni ovoga danasnjeg (dobrog i loseg). Zato smatram da je neumjesno pljuvati po Jugoslaviji, kao sto mi izgleda nerealno velicati proslo vrijeme. Budimo objektivni, ona je dio nase proslosti i istorije, okrenimo se buducnosti.
Slazem se sa tobom i ja ne zelim da pljujem po SFRJ, i mene nekad spuca nostalgija...

Ali nije fer da, zbog toga sto nam je danas lose, opozivamo neko prijasnje vrijeme, u kom nam je ko fol bilo bolje...

Moja poenta je da nije ni prije bilo nista bolje...

Bosna osim Olimpijade nista nije dobro imala od SFRJ...
Najbolje sto je imala od SFRJ je spas njene drzavnosti. Sto bi se desilo sa BiH da nije bilo SFRJ? Ona bi davno nestala, jer iovako je bila nestala odma nakon raspada Austro-ugarske monarhije. Prezivjela je komadanje tijekom SHS kraljevine onda Kraljevine Jugoslavije i krajnije NDH. BiH je bila toliko iscrpljena i ocajna zemlja, da nitko nije ocekivao da ce ona ozivjeti kao punopravna republika 1945. godine. Tito je najveca politicka licnost u historiji BiH u mozda posljedna 2 stoljeca pa mozda i vise. Mozda cak od 1463. godine nakon sto je BiH izgubila svoju drzavnost.

E sad da se vratimo izvornoj tematici. Sto je BiH imala od SFRJ? Pa, imala je po prvi put nakon nekoliko decenija neku vaznu ulogu kao drzava i drustvo. U BiH se nikada u njezinoj povijesti nije gradilo kao tijekom SFRJ. Tko je izgradio negdasnje selendre poput Zenice, Bihaca, Prijedora, Brckog, Kaknja, Mostara, Tuzle i drugih i pretvorio ih u urbane centre? Tko je je BiH uveo u svijet ekonomije sto znaci napravio od nje proizvodjacku zemlju? Industrija je bila na nivou na kojem nece biti mozda u sljedecih 40 godina ako bh. stanovnicima budu na prvom mjestu bile identitetske krize poput nacionalnosti i vjeroispovijesti?
Ocigledno ti nisi upoznat sa ustavom koje je donio ZAVNOBIH, a koji je modifikovala SFRJ sa svojim amandmanima, tako sto je bosnjacima oduzela nacionalnost...Pa su do sedamdeset i neke morali da se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati...Da biu onda sedamdeset i neke smilovali se i dozvolili da se izjasnjavaju kao muslimani (nacionalnost)...Sto je stvorilo cjelu zbrku i danas, pa ljudi ne znaju sta su poo nacionalnosti, bosnjaci ili muslimani...

A izgradnji gradova da ne pricam..Svi ti navedeni gradovi su sami sebe izgradili, svojim rukama, a ne od federalnog budjeta od cega su se gradili Beograd i Srbija....
Kolko su ulagali da u BiH nema autoputa...Al vazno je da kroz Hrvatsku i Srbiju ima...
U Bosni su samo dizali Partizanske spomenike, koji su nema sta prava atrakcija za turiste...

Nemojte me pogresno shvatiti, ja nisam anti komunista, niti sam protiv SFRJ, samo pokusavam da vam otvorim oci da malo realnije pogledate, ko je u SFRJ imao povlastice, a koga se najvise gulilo...
Maksim

Post by Maksim »

Bosnjacima je nacionalni identitet oduzet jos u Kraljevini SHS, tako da se u vezi toga nista nije moralo ratificirati u ustavu SFRJ. Stvaranje bosnjacke nacije je bio plan da se umanji rastajuci srpski i hrvatski nacionalizam. Ako te interesuje stvaranje bosnjacke nacije, mozes pogledat ovaj clanak: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32368
kubanac

Post by kubanac »

Nikad do onog sranja(rata)niko nije pitao sta si,a sada smo odjednom mi neki veliki Bosnjaci,Srbi,Hrvati....Svi sad imamo nekakve drzave i mrzimo one sa one strane granice zato sto se drugacije zovu ili drugacije mole!Pa dokle bre ljudi?????????Cija je drzava starija,cija veca,cija bolja???Pa kome je to vise vazno kad smo tu gde jesmo?Ako se mi sami ne izmirimo i prestanemo se svadjati nema nam pomoci ni od Boga.Neka svi koji bi se ponovo svadjali i tukli idu sa ovih prostora i ostave razumnu raju da zivi svoj zivot normalno,bez stresa i trzavica. 8) 8) 8)
krkanko

Post by krkanko »

Koliko znam samo je jedan narod poceo 4 rata sa susjedima oko sebe, nije to slucajno moj marinko... :oops:
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

krkanko wrote:Koliko znam samo je jedan narod poceo 4 rata sa susjedima oko sebe, nije to slucajno moj marinko... :oops:
i svabo je :D
Post Reply