Ostanak u krnjoj Jugoslaviji

seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Jastreb35 wrote:
de reci nam sve odgovore, da i mi nesto naucimo!!
Bitno je da ti, kolege Vodenjak i kekec usvojite to da je potrebno ponuditi alternativu nakon svake kritike. Nije dovoljno optuziti Izetbegovica za pogresan potez, a ne ponuditi bolji. Ma koliko to bilo u modi.
znas "jastrijebe", koji je bolji i jedini ispravan potez??
Da Bosnjacki narod podnese zvanicnu tuzbu protiv Alije Izetbegovica za izdaju Ustava Republike Bosne i Hercegovine!
Al to nije kod tebe u modi!! :D :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

I ponovo dimna zavjesa. Kada se ogoli kriticara kao nekog ko u sustini nema alternativu, on se kao puz golac pokusava sakriti iza tog koliko i sta (se pretpostavlja da) je Izetbegovic mladji naslijedio od oca, ili evo, iza tuzbe protiv Izetbegovica.

Pitanje glasi ; Kako se moglo zadrzati hercegovacke Hrvate u okviru te Jugoslavije, a u kojoj nema Slovenije i Hrvatske ?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Toliko o argumentovanosti alternativa Izetbegovicevim rjesenjima.

pozdrav svima
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
de reci nam sve odgovore, da i mi nesto naucimo!!
Bitno je da ti, kolege Vodenjak i kekec usvojite to da je potrebno ponuditi alternativu nakon svake kritike. Nije dovoljno optuziti Izetbegovica za pogresan potez, a ne ponuditi bolji. Ma koliko to bilo u modi.
Jel ti to ne citas moje postove kad stalno prozivas ili?

Dobio si odgovor na sve pa i na tvoju bolnu tacku - zapadnu Hercegovinu! :oops:

Nemoj se ponavljati, podsjecas me na Mr_Bosnjaka i jos neke :-)
:D
klif

Post by klif »

Mene zanima nesto drugo - kad vec pricamo hipoteticki.

Kako bi danas izgledala BiH u slucaju da je izbjegut rat, te da se Srbija i Hrvatska uopste nisu mijesale u unutrasnje poslove BiH poslije njenog osamostaljenja? Kako bi SDS, SDA i HDZ rijesili unutarnje odnose i u kakvoj bismo zemlji zivjeli danas?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

klif wrote:Mene zanima nesto drugo - kad vec pricamo hipoteticki.

Kako bi danas izgledala BiH u slucaju da je izbjegut rat, te da se Srbija i Hrvatska uopste nisu mijesale u unutrasnje poslove BiH poslije njenog osamostaljenja? Kako bi SDS, SDA i HDZ rijesili unutarnje odnose i u kakvoj bismo zemlji zivjeli danas?
Bili bi davno dio istorije!
Da je tvoja hipoteza bila moguca, ta tri pokreta bi nestala i vecom brzinom nego su se pojavila. :oops:
Najbolji primjer sta se desava sa populistickim pokretima u normalnim zemljama je mozda Haider u Austriji...
Ili? :)
klif

Post by klif »

Vodenjak wrote: Bili bi davno dio istorije!
Da je tvoja hipoteza bila moguca, ta tri pokreta bi nestala i vecom brzinom nego su se pojavila. :oops:
Najbolji primjer sta se desava sa populistickim pokretima u normalnim zemljama je mozda Haider u Austriji...
Nemoj da se udaljavamo od teme. :) Znas i sam da ekstremna desnica nigdje u svijetu, pa ni kod nas, nema rjesenja za bilo kakva pitanja od opsteg znacaja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

klif wrote:
Vodenjak wrote: Bili bi davno dio istorije!
Nemoj da se udaljavamo od teme. :) Znas i sam da ekstremna desnica nigdje u svijetu, pa ni kod nas, nema rjesenja za bilo kakva pitanja od opsteg znacaja.
Ma nece nama zaljubljenici u sestre blizanke zamjeriti kad kazemo da se radi o grupama nesposobnjakovica koji se mogu odrzati na vlasti samo svojom shupljom i nicim drugim...
Znaju i oni da je to tako... ;-)

A to sto su u ratu sestrice bile jedna vaka, druga naka a treca kakva vec i jeste bila, ne potire cinjenicu da su ipak - sestrice! :oops:

:D
zzzzz

Post by zzzzz »

revolver amidza wrote:
mislim da bi ostankom u toj jugi,bosnjaci izbjegli genocid,ne bi im puhalo ispod samara,ali bi prosli sigurno bolje,..jest da ne bi bilo fer prema hrvatima,jer bi ga ono najvise popusili tada,..ali,bolje i oni nego mi,cisto pitanje interesa i opstanka,.recimo sandzak je prosao dobro u odnosu na nas,...
Ne budite smijesni, svako ko misli da bi Bosnjaci opstali i nesto postigli u krnjoj Jugoslaviji nije nista naucio iz ovog rata a bogami ni iz onog 41-45. Izedbegovicu se sve moze zamjerati sem tog referenduma. Hrvati bi dobili svoj dio kolaca u BiH, Bosnjaci bi bili opet podijeljeni, kao i BiH.
tecumseh

Post by tecumseh »

Meni svejedno :oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

zzzzz wrote:
revolver amidza wrote:
mislim da bi ostankom u toj jugi,bosnjaci izbjegli genocid,ne bi im puhalo ispod samara,ali bi prosli sigurno bolje,..jest da ne bi bilo fer prema hrvatima,jer bi ga ono najvise popusili tada,..ali,bolje i oni nego mi,cisto pitanje interesa i opstanka,.recimo sandzak je prosao dobro u odnosu na nas,...
Ne budite smijesni, svako ko misli da bi Bosnjaci opstali i nesto postigli u krnjoj Jugoslaviji nije nista naucio iz ovog rata a bogami ni iz onog 41-45. Izedbegovicu se sve moze zamjerati sem tog referenduma. Hrvati bi dobili svoj dio kolaca u BiH, Bosnjaci bi bili opet podijeljeni, kao i BiH.

Potpisujem....uz dodatak..ostankom u krnjoj Jugoslaviji bosnjaci bi izgubili pola BIH,dobili Hrvatsku ko neprijatelja i ginuli po Kosovu vrseci etnicka ciscenja sa Arkanom i Seseljem nad albancima..ovako BIH je u prijateljskim odnosima sa Hrvatskom.....postovana od demokratskog dijela Srbije i ima cjelovitu drzavu....to sto ce trebati decenije da se uspostavi normalna drzava je daleko bolje nego da se preko Beograda trazi po svijetu medunarodno priznanje BIH....

e sad pitanje ...

Da su bosnjaci pristali da ostanu u sastavu krnje Juge....sta bi se desilo kad je CG trazila razlaz od SRJ i da je BIH to isto ucinila...dali bi to Srbija mirno i kulturno bez krvi i rata pustila BIH da se odvoji.....

Po meni bi bila ista situacija cak i gora...zasto..prokontajte sami..
MuaDib

Post by MuaDib »

Za sve treba pitati Adil-bega Zulfikarpašića! :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:
zzzzz wrote:
revolver amidza wrote:

Potpisujem....uz dodatak..ostankom u krnjoj Jugoslaviji bosnjaci bi izgubili pola BIH,dobili Hrvatsku ko neprijatelja i ginuli po Kosovu vrseci etnicka ciscenja sa Arkanom i Seseljem nad albancima..ovako BIH je u prijateljskim odnosima sa Hrvatskom.....postovana od demokratskog dijela Srbije i ima cjelovitu drzavu....to sto ce trebati decenije da se uspostavi normalna drzava je daleko bolje nego da se preko Beograda trazi po svijetu medunarodno priznanje BIH....

e sad pitanje ...

Da su bosnjaci pristali da ostanu u sastavu krnje Juge....sta bi se desilo kad je CG trazila razlaz od SRJ i da je BIH to isto ucinila...dali bi to Srbija mirno i kulturno bez krvi i rata pustila BIH da se odvoji.....

Ono sto je najzanimljivije kod vecine onih koji se boje takvog rjesenja je da mi u potpunosti sumnjamo u bosanku sposobnost da politickim sredstvima ostvare ciljeve u interesu BiH.
Slazes li se sa mnom?
Nije valjda da smo toliko izgubili vjeru u sposobnost bosanskog politicara i da su nas ovi aktuelni toliko zaslijepili svojom nesposobnoscu da smo toliko postali zavisni od toga sta bi nama drugi radili da nismo u mogucnosti da skontamo da bi i mi u slucaju da se nije desilo ono sto se nije desilo ipak bili subjekt rjesavanja jugoslovenske krize. A ne samo oni koji cekaju sta ce Srbi, Hrvati ili svijet uraditi da nam bude bolje? :oops:

To me nekako najvise boli, iskren da budem...
Ubili su ovi sadasnji u nama sve ono sto nas je krasilo godinama! :sad:

A krasila nas je sposobnost da se nikome bezgranicno ne priklanjamo a da ipak sve drzimo u strahu da cemo "otici" onim drugima...
kekec

Post by kekec »

Jastreb35 wrote:Pitanje je prilicno jednostavno; kako se planiralo zadrzati etnicki homogenu Hercegovinu u okviru te zamisljene Jugoslavije ? Tek nakon sto se na to argumentovano odgovori, mozemo nastaviti na temu zasto je Izetbegovic trebao prihvatiti ostanak u Srpskoj FRJ.
Jastrebe, ova tema je izgubila smisao. Diskutanti nisu sposobni da se "vrate " u 1989-90.godinu i da na osnovu svega onoga u tim godinama razvijaju "teoriju" sta bi bilo da je bilo. Pisu postove koji (vecina) sadrze poznate stvari, koje u ono vrijeme nisu postojale ili se nisu mogle ni naslutiti.

Sto se tice tvog pitanja, mozda je moguc odgovor:
Hrvatska je u cilju svoje samostalnosti imala u vidu avnojevske granice u kojima bi bila priznata od medjunarodne zajednice, sto se kasnije i dogodilo. Znaci da je tim odredjenjem granica automatski otpisala teritorije u BiH u kojima zive bosanski Hrvati (koji su po nekima bosanski katolici a od nedavno Hrvati, ali to je druga tema), u koje spada i prostor zapadne Hercegovine.
Na koji nacin je Hrvatska, odnosno njeno tadasnje vodjstvo planiralo "prikljuciti" te prostore, poznato je iz daljeg razvoja situacije, odnosno iz informacija koje su procurile u javnost, a to je podjela BiH, konfederacija sa BiH i mozda jos neka varijanta.
Uglavnom, odgovor na tvoje pitanje je otprilike napisan.
E sada mozemo dalje, ali samo da razvijamo teorije koje nemaju poznate stvari u osnovi iste (tipa mudzahedini, genocid na Kosovu, Karadzic, HZHB i slicne stvari koje su se desile kasnije). :)
U suprotnom, besmisleno je ucestvovati. :roll:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Vodenjak wrote:
zavrzlama wrote:
zzzzz wrote: Ne budite smijesni, svako ko misli da bi Bosnjaci opstali i nesto postigli u krnjoj Jugoslaviji nije nista naucio iz ovog rata a bogami ni iz onog 41-45. Izedbegovicu se sve moze zamjerati sem tog referenduma. Hrvati bi dobili svoj dio kolaca u BiH, Bosnjaci bi bili opet podijeljeni, kao i BiH.

e sad pitanje ...

Ono sto je najzanimljivije kod vecine onih koji se boje takvog rjesenja je da mi u potpunosti sumnjamo u bosanku sposobnost da politickim sredstvima ostvare ciljeve u interesu BiH.
Slazes li se sa mnom?
Nije valjda da smo toliko izgubili vjeru u sposobnost bosanskog politicara i da su nas ovi aktuelni toliko zaslijepili svojom nesposobnoscu da smo toliko postali zavisni od toga sta bi nama drugi radili da nismo u mogucnosti da skontamo da bi i mi u slucaju da se nije desilo ono sto se nije desilo ipak bili subjekt rjesavanja jugoslovenske krize. A ne samo oni koji cekaju sta ce Srbi, Hrvati ili svijet uraditi da nam bude bolje? :oops:

To me nekako najvise boli, iskren da budem...
Ubili su ovi sadasnji u nama sve ono sto nas je krasilo godinama! :sad:

A krasila nas je sposobnost da se nikome bezgranicno ne priklanjamo a da ipak sve drzimo u strahu da cemo "otici" onim drugima...

BIH i svima onima koji je osjecaju svojom...nikad od strane Beograda i Zagreba nije ponudjeno nista sto je Bosance i Hercegovce stavljalo u istu ravan sa njima...postavljen nam je diktat i ucjena....to sto se Bosanci i Hercegovci nisu uspjesnije oduprijeli tom diktatu i ucjeni lezi u saburu,merhametu,komsijskoj ljubavi i povjerenju i cinjenici da posteni srbin i hrvat u BIH u izboru izmedu Zagreba i Beograda i nejakih komsija muslimana su izabrali ove prve.... najsrecniji je onaj narod u BIH koji nema svoje "matice"...u kosnici obicno pcele ubijaju maticu....kod ljudskih bica matica ubija pcele.....
krkanko

Post by krkanko »

Ostanak u krnjoj Jugoslaviji???!!! Ne mogu da shvatim da neko(osim srbina) moze postaviti ovako smijesno pitanje.
Sta bi se desilo, pa desilo bi se ono sto se desilo danasnjoj Srbiji. Usvojen novi ustav, granice bi se izbrisale, Bosna bi izgubila pravo vise ikad otcjepljenja, srbi bi bili vecinski narod, a Bosnjaci manjina u toj drzavi, izjednacili bi se cetnici i partizani, nakon par godina stigao bi novi ustav gdje bi to bila drzava srba i ostalih, Bosnjacima se ne bi mogli izjasnjavati kao Bosnjaci, nego ka muslimani ili srbi islamske vjeroispovjesti, ukratko Bosnjaci bi kao narod nestali!
Oceania

Post by Oceania »

Maksim wrote:
Oceania wrote:
Maksim wrote:Da, to je jasno. Samo to su dva razlicita slucaja, jer Sandzaklije se nalaze u svojoj vlastitoj drzavi i uvijek su bili manjina u njoj dok bi Bosnjacima bio oduzet dom i oni pretvoreni u nacionalnu manjinu.
Netacno !!!!! Sandzaklije ( Muslimani , prije rata sa velikim M ) su u bivsoj Jugoslaviji bili kostititvan i suveren narod.Dakle niposto nije tacna tvoja tvrdnja da su uvijek bili nacionalna manjina.Prisjeti se , konsitutivni narodi u SFRJ :
Hrvati , Slovenci , Muslimani , Crnogorci , Makedonci ! Nacionalne manjine:
Talijani , Albanci , Cesi , Romi , Madjari , Rumuni , Slovaci , Turci ...........
E sad gledaj ovu pravicu i rezon Srba i Hrvata.Srbi u Hrvatskoj sa osamostaljenjem Hrvatske postaju nacionalna manjina.Hrvati i Bosnjaci ( muslimani ) u Srbiji postaju nacinalna manjina .A u Bosni Srbi i Hrvati osaju konstitutivni i suvereni.Zasto ? Ja cu ti reci odmah da se ne mucis , zato sto su imali vise pusaka .Na taj nacin se jedino moze objasniti ovaj apsurd nevidjen na planeti ( da tri naroda nose suverenitet jedne drzave ) !!!!!
Ja sam govorio iz perspektiva republika, u ovom slucaju se radi o Srbiji. Kada je u pitanju Jugoslavija, da, Muslimani su bili konstitutivni narod, ali u opcejugoslavenskom smislu i u to se ubrajaju i Sandzaklije. Ali, ja pricam samo o Sandzaklijama i oni su u odnosu na Srbe i Hrvate u BiH (slucaj koji se ne moze nikako porediti) nacionalna manjina. U Srbiji su zato postojale dvije autonomne pokrajine da bi poboljsale polozaj tamosnjih Albanaca i Madjara u politickom i drustvenom oblikovanju Srbije, mada znamo koliko se sa jednog ustavnog zakona prelazilo na djela. Pak, Albanci su na Kosovu (ne u cijeloj Srbiji) imali vazan polozaj, iako im se to osporavalo od strane velikosrpske hijerarhije, ali pak im nije uspjelo, jer ne mozes jednu toliku vecinu negirati.

Zapravo, u BiH su Srbi u jos vecem broju od Albanaca, Madjara ili Bosnjaka u Srbiji i s time su konstitutivan narod. Srba je otprilike oko 10 posto manje od Bosnjaka pa mi reci kako nece biti konstitutivni? Njihova rijec u BiH vazi onoliko koliko i rijec Bosnjaka. Doduse, tako bi trebalo da bude a realnost je nazalost da se vodi subregionalna politika gdje jedni i drugi imaju apsolutnu vecinu i tu su njihove granice. Ili, kako ce u Hrvatskoj Bosnjaci biti konstitutivni ako ih ima negdje oko 5 %, mozda vise, mozda manje a i ti Bosnjaci su mahom doselili u Hrvatskoj tijekom 60ih, 70ih pa i 80ih. U Njemackoj zivi oko 5 milijuna Rusa, 2 milijuna Turaka i nekoliko stotina tisuca Poljaka a uz to dolaze jos i Hrvati kojih ima najvise od svih Jugoslavena u Njemackoj i treba li i njima dodijeliti status konstitutivnih naroda u Njemackoj, iako znamo kada su doselili u tu zemlju?

Da se vratimo, Sandzaklije jesu nacionalna manjina u Srbiji, jer su spram drugih u znatno malom broju zastupljeni u toj drzavi, a izgleda da im nije bas ni bitno da budu aktivni u tom drustvu, nego radije emigriraju u BiH koja im nije maticna drzava kao sto ni bh. Srbima i Hrvatima nase susjedne zemlje nisu maticne. Ali, to je opet stara diskusija i necemo se vrtiti u krugu.
Oooo kolega Maxime sto ga lupas po diviziji , Sunce mu poljubim zarko iz neposredne blizine pa vas post vrvi od insinuacija , poluistina i naucne fantastike. Sve je netacno od ado z ali samo kratki kurs danas sam dobre volje.Kazes da se Sandzaklije ( Bosnjaci , muslimani ) mislim Sandzak je teritorijalna odrednica zaista bi bilo uljudno sa tvoje strane da ih zoves nacinalnim imenom jer u Sandzaku zive i Srbi i Crnogorci i albanci i Romi i valjda su i oni Sandzaklije ) dakle kazes za te ljude da se nikako ne mogu porediti sa Srbima i Hrvatima u BiH :? :? :? :? :? Zasto ? Da li su manje vrijedni zato sto su muslimani ? Ne razumijem , zasto ? Ok idemo dalje .Kazes da su Srbi u BiH u vecemo broju od Albanaca u Srbiji.Ni priblizno tacno.Srba je u BiH bilo 1,3 miliona a Albanaca na Kosovu je bilo 2 miliona.Ne racunam Albance u Makedoniji i Crnoj Gori , samo Srbija .Takodje nije tacno da je srba bilo 10 % manje nego Bosanskih muslimana / 33% u odnosu na 49 % = 16 % .Dalje kazes da Bosnjaci u Hrvatskoj mogu biti nacinalna manjina jer kao prvo malo a kao drugo poceli su se doeljavati tek 60-tih godina .A sto ne spomenes Srbe u Hrvatskoj koji su takodje nacinalna manjina , a bilo je 750 hiljada i u Hrvatskoj zive stoljecima.To da u Njemackoj zivi 5 miliona Rusa spada u domen crtanih filoma o Paji Patku koji se nalazi na vaznom zadatku :-) :-) :lol: :lol: :lol: Da ne duljim , evo za kraj zakljucak i lekcija iz osnovne skole.Da bi neko bio nacinalna manjina odnosno konstitutivan i suveren narod u jednoj drzavi too ne zavisi od broja ljudi koji pripadaju tom narodu nego o tome da li taj narod ima ili nema MATICNU drzavu.Zato su Albanci bili nacinalna manjina u Yu mada ih bilo 5 puta vise nego Crnogoraca.Naime imali si maticnu drzavu Albaniju.
Srbi i Bosnjaci su nacinalna manjina u Hrvatskoj zato sto imaju svoje maticne drzave Srbiju odnosno Bosnu.Dalje sam racunaj .Nije tesko , majke mi.
gavrilo

Post by gavrilo »

da li se iko zapita koliko bi dugo milosevic ostao na vlasti da se nije dogodilo to sto se dogodilo u bih i hrvatskoj?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

gavrilo wrote:da li se iko zapita koliko bi dugo milosevic ostao na vlasti da se nije dogodilo to sto se dogodilo u bih i hrvatskoj?
ne mijenja se tim dok pobjeduje :D :D
Oceania

Post by Oceania »

gavrilo wrote:da li se iko zapita koliko bi dugo milosevic ostao na vlasti da se nije dogodilo to sto se dogodilo u bih i hrvatskoj?
Ne bi ostao ni sekunde , jer je rulja na Gazimestanu trazila oruzje da pobije sve zivo sto se ne krsti sa tri prsta. :sad: :sad: :shock: :shock:
revolver amidza

Post by revolver amidza »

e sad pitanje ...

e vidis ja mislim da bi muslimani kao narod jeftinije prosli, u smislu da ih ne bi bilo protjeranih sa ognjista(stotine hiljada,porusenih i popaljenih,)mislim da bi hrvatska u tom slucaju bila veci gubitnik,pola bi je nestalo,..istina,mnogi bi bosnjaci morali ratovati za slobine ciljeve,to bi bila zrtva,.. a zar ti vjerujes da nam je hrvatska prijatelj i sada?
nije vjeruj mi,tudjman jesvim silama nastojao prebaciti rat u bih,..a podijelti bosnu sa slobom,...ono sto zelim reci je da je refendum i odluka osamostaljenju bila mozda preuranjena,..da se razumijemo i sam sam kao i mnogi ovdje glasao za,..ali iz ove perspektive,..nakon svega,..nekad si dopustim i drugacije misljenje,...ja sam kao i mnogi muslimani 91 gledao na hrvatsku sa simpatijama,buraz mi je ratovao u zng,..iz jna sam zbrisao u novembru iste godine,..ali ono u sta sam prlicno siguran,je da muslimanski narod ne bi dozivio genocid da se nije ishitrilo sa refendumom 92,da se ostalo u toj krnoj yugi,bili bi 2.narod po brojnosti,..ali gotovo je sada
dashing

Post by dashing »

mislim da je sasvim realno u ono vrijeme bilo razmisliti da li je trablo ici sa referendumom i proglasenjem nezavisnosti - narod nepripremljen, TO razoruzana, a cetnici ostre kame sirom bih. mozda se moglo raditi malo na kupovini vremena, odgadjanju referenduma za kojih 6-12 mjeseci, naoruzavanju TO i specijalnih jedinica MUP-a. Mogli smo se malo ugledati na zapadne susjede u mudrosti. cinjenica je da se rh zurilo, ali to je jedna druga tema.

ali - govoriti o ostanku u nekoj krnjoj jugoslaviji - pa, to je smijesno. pa zar ne vidite da s tom hegemonistickom politikom i stavom tamo apsolutno niko ne moze - pa i crnogorci im pobjegose iz tog fatalnog zagrljaja. a da ne govorim o nama - kako su im samo puna srca ljubavi prema balijama, turcima, poturicama, izdajnicima hriscanske vjere, i ostalim epitetima kojim nas svakodnevno daruju.

ako o tom ostanku u krnjoj jugoslaviji pricaju bosnjaci - zaista pocinjem misliti da ima neke istine kada se kaze "mahniti bosanci..."
docent

Post by docent »

Jedino što je u svoj ovoj priči važno su životi ljudi. Oni su nepovratno izgubljeni.
Pravo pitanje glasi: Da li bi u bilo kojoj drugoj varijanti izgubili ovoliko ljudskih života?
I za šta su ti životi izgubljeni? Za 20 i kusur teritorije?
Da li se tih 20 i kusur teritorije moglo dobiti i bez očišćenog Podrinja, Prijedora, Hercegovine, uništenog Sarajeva......
Svima nama je lako trgovati tuđim životima sve dok ne bude riječi o našim.
Dok je glave na ramenu, sve je moguće.
Zato nije trebalo trčati s referendumom. Bosna nije bila ni približno u situaciji kao Slovenija i Hrvatska.
Trebalo je sačekati i razvlačiti, razvlačiti....
Vrijeme je radilo za nas i nije bilo razloga za žurbu. Bošnjaci su bili većina u Podrinju a danas.....Mislim da ih nikad više neće biti u tim krajevima.
Da ne govorim o ostalim krajevima.
Dakle, trebalo je biti mudar i čekati.
Ali sad je kasno. Žali bože samo žrtava koje su pale za ove nesposobne kretene na vlasti.
revolver amidza

[quote="dashing"]mislim da je sasvim realno u ono vrijeme bilo razmisliti da li je trablo ici sa referendumom i proglasenjem nezavisnosti - narod nepripremljen, TO razoruzana, a cetnici ostre kame sirom bih. mozda se moglo raditi malo na kupovini vremena, odgadjanju referenduma za kojih 6-12 mjeseci, naoruzavanju TO i specijalnih jedinica MUP-a. Mogli smo se malo ugledati na zapadne susjede u mudrosti. cinjenica je da se rh zurilo, ali to je jedna druga tema.

upravo je to ono što sam htio reci!
revolver amidza

docent wrote:Jedino što je u svoj ovoj priči važno su životi ljudi. Oni su nepovratno izgubljeni.
Pravo pitanje glasi: Da li bi u bilo kojoj drugoj varijanti izgubili ovoliko ljudskih života?
I za šta su ti životi izgubljeni? Za 20 i kusur teritorije?
Da li se tih 20 i kusur teritorije moglo dobiti i bez očišćenog Podrinja, Prijedora, Hercegovine, uništenog Sarajeva......
Svima nama je lako trgovati tuđim životima sve dok ne bude riječi o našim.
Dok je glave na ramenu, sve je moguće.
Zato nije trebalo trčati s referendumom. Bosna nije bila ni približno u situaciji kao Slovenija i Hrvatska.
Trebalo je sačekati i razvlačiti, razvlačiti....
Vrijeme je radilo za nas i nije bilo razloga za žurbu. Bošnjaci su bili većina u Podrinju a danas.....Mislim da ih nikad više neće biti u tim krajevima.
Da ne govorim o ostalim krajevima.
Dakle, trebalo je biti mudar i čekati.
Ali sad je kasno. Žali bože samo žrtava koje su pale za ove nesposobne kretene na vlasti.
potpisujem sve napisano! :thumbup:
Post Reply