teorija obnove krvi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

kekec wrote:
mamica 31 wrote: Teorija nije 100 % pouzdana. To sam vec rekla. Meni negdje nesto ne stima. Mora biti jos neka caka :?
Nekada davno sam od jedne prijateljice cuo ovu teoriju.
Racunali smo i racunali, nas i druge i 95 posto je bila u pravu.
Ali meni je ostalo u sjecanju da je period obnove traje 4 godine.
Mozda se dobro ne sjecam, ali probaj racunati sa 4. :)
da nije mozda broj pi ili broj e?
:lol:
Vingo

Post by Vingo »

Vozdra_123 wrote:
van Basten wrote:ja sam mislio da se u ovom cyber naučnom vaktu još samo po nekakvim vrletima Crne Gore i Kosova mogu naći osobe koje će "optuživati ženu što im nije podarila sinčinu nego curicu", tj koje misle da je žena ta koja ima neku ulogu u određivanju spola djeteta. Moram vas razočarati - kad je spol u pitanju sve je do muškarca, iako u "klasičnom načinu oplodnje" on nema nekog direktnog uticaja na to (neki novi in vitro postupci oplodnje daju mogućnost roditeljima i da odaberu spol budućeg djeteta, zato napomenuh ono - klasični način).
Stvar je vrlo jednostavna: ljudski gen sadrži 23 para hromozoma - 22 somatska i 1 spolni par. Taj par kod žene je XX a kod muškarca XY. Da pojednostavim priču - kod oplodnje svaki roditelj daje svom potpomku po jedan hromozom i tako nastaje djetetov par. Logika jasno kaže da majka djetetu uvijek daje X hromozom (jer samo njih i ima) a otac može i X i Y... u zavisnosti od toga koje "slovo" u sebi nosi " pobjednik utrke spermija do cilja" zavisit će i spol budućeg djeteta.
Sve ostale teorije o spolnosti djece dobre su samo za komšinskih kafica i kukičarenja
a sta ako jaje od majke pocne da diskriminira sperme. ove godine ulaze samo "x" u mene a slijedece samo "y"? ha ha?

:lol: :lol:
To je vec GENDER issue! :lol:
kekec

Post by kekec »

Vozdra_123 wrote:
kekec wrote:
mamica 31 wrote: Teorija nije 100 % pouzdana. To sam vec rekla. Meni negdje nesto ne stima. Mora biti jos neka caka :?
Nekada davno sam od jedne prijateljice cuo ovu teoriju.
Racunali smo i racunali, nas i druge i 95 posto je bila u pravu.
Ali meni je ostalo u sjecanju da je period obnove traje 4 godine.
Mozda se dobro ne sjecam, ali probaj racunati sa 4. :)
da nije mozda broj pi ili broj e?
:lol:
I ja sam se na pocetku smijao,
ali kada smo izracunali godine
i ostalo, prestao je moj smijeh :shock:

Probaj racunati, mozda ces se i ti :shock:
i :?
Rania

Post by Rania »

A wrote:
kekec wrote:I ja sam se na pocetku smijao,

Ja napravila :shock: i nista :oops:
Los rezultat.
meni ovaj ciklus od 4 godine daje definitivno bolje rezultate (tacno u 75% slucajeva) u odnosu na onaj od 7 godina. :?
uozo

Post by uozo »

:shock:
Joj sto imam dobru biznis ideju! MOgli smo kakav Software napravit' sa ovim ciklusima, obnove i ostalih XYZ-ova, pa da kad se nekom cefne da imaju dijete, a hoce da se razmnozavaju, ili sto bi nas narod rek'o taslache, samo ukucaju svoje datume rodjenja i namah im iskoci Pop Up, ono "ako se po.ebete sad imacete zemsko", "ako se po.ebete sutra do pola deset iz'utra imacete musko", "ako se po.ebete sutra izmedju dva i pola cetri, imacete musko, al' ima da bude ko iz onog filma Rain Man", "ako se po.ebete prekosutra poslje dnevnika i odete spavat', imacete malu ista ko Selma Bajrami", itd...
Samo da nam ovi levati ne skinu onaj Crack pa da software po netu valjaju!!! Islo bi ko Halva!!!
:shock:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Rania wrote:
A wrote:
kekec wrote:I ja sam se na pocetku smijao,

Ja napravila :shock: i nista :oops:
Los rezultat.
meni ovaj ciklus od 4 godine daje definitivno bolje rezultate (tacno u 75% slucajeva) u odnosu na onaj od 7 godina. :?
nasla sam na netu da neki tvrde da je ciklus obnove krvi svake cetiri godine :roll: (kod zena), a kod muskaraca svake tri godine :roll:
Vozdra, nisam tvrdila da vjerujem ili ne :-) Kazem samo da mi se u vecini slucajeva poklapa :D

A temu sam postavila, cisto da mi neko ovako pismeno rastumaci :-) Izgleda da niko ne zna za ovo :D
mamica papucarka

van Basten wrote:ja sam mislio da se u ovom cyber naučnom vaktu još samo po nekakvim vrletima Crne Gore i Kosova mogu naći osobe koje će "optuživati ženu što im nije podarila sinčinu nego curicu", tj koje misle da je žena ta koja ima neku ulogu u određivanju spola djeteta. Moram vas razočarati - kad je spol u pitanju sve je do muškarca, iako u "klasičnom načinu oplodnje" on nema nekog direktnog uticaja na to (neki novi in vitro postupci oplodnje daju mogućnost roditeljima i da odaberu spol budućeg djeteta, zato napomenuh ono - klasični način).
Stvar je vrlo jednostavna: ljudski gen sadrži 23 para hromozoma - 22 somatska i 1 spolni par. Taj par kod žene je XX a kod muškarca XY. Da pojednostavim priču - kod oplodnje svaki roditelj daje svom potpomku po jedan hromozom i tako nastaje djetetov par. Logika jasno kaže da majka djetetu uvijek daje X hromozom (jer samo njih i ima) a otac može i X i Y... u zavisnosti od toga koje "slovo" u sebi nosi " pobjednik utrke spermija do cilja" zavisit će i spol budućeg djeteta.
Sve ostale teorije o spolnosti djece dobre su samo za komšinskih kafica i kukičarenja
stvar je u tome sto me je za ovu teoriju pitala zena koja ima pet djevojcica :shock:
leticija

Post by leticija »

Evo ja cu pokusati objasniti po prici koju sam davno cula.
Krv kod zene se mijenja svake 3 godine a kod muskarca svake 4 godine.
Upisete jedno pored drugog datume rodjenja bracnih parova i onda idete prema gore upisujuci kod zene svaku trecu godinu a kod muskarca svaku cetvrtu.
Tako dodjete do godine u kojoj je zenina krv mladja da biste dobili npr. zensko dijete (ili obrnuto nisam sigurna).
Najbolje je provjeriti na vec rodjenoj djeci ili na clanovima svoje porodice.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Meni je zao sto moram ovako reagovati ali svega mi odavno nisam cuo vecu nebulozu...vidis li ti ko su kod nas profesori hemije! :roll:

da nas bog sacuva i sakloni...nidje veze.

Toliko ima majki koje su rodile djecake u 25. godini ili djevojcice u 21....ili kako je neko rekao to bi znacilo da djecaka mozes roditi samo u 21., 28., 35. itd ...a sta je s onima koji rode u 18. djecaka? Ima ih koliko hoces isto kao i onih koje su dobile djecaka u 25. godini bez problema.

Svako ko je procitao ista, zna kako se formira spol djeteta...cuj obnova krvi? Moram te nasavjetovati da se malo primiris dok ova bruka ne prodje... :lol: :lol:

nego, komsinica je to fino objasnila. nego kod nas sve neke teorije i ti kao spomenes nekome ko iole zna nesto i ljudi ti kazu da je to odbaceno prije jedno makar 15 godina, al jebi ga to je kad su nam udzbenici stari pa ucimo iz onih iz 1992, a koji su tada obuhvatali spoznaje do 1986 godine. Kasnimo, i to dobro.
kekec

Post by kekec »

Svemirski, nisi ti ovu teoriju dobro skontao.
Ne radi se o samo godinama starosti zene,
nego se radi o kombinaciji zene i muza,
vremenu oplodnje/rodjenja, gdje pol djeteta
odredjuje "jaca krv" koja se obnavlja.
Ovdje ima razlicitih podataka o vremenu,
pa se spominju 3,4, 7 godina. Sta je tacno,
ne znam, danas se ne sjecam, ali znam da je,
nekada davno, kada sam prvi put cuo ovu teoriju,
rezultat bio u skladu sa teorijom.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

A sta za slucajeve tipa Keith Richards koji mijenjaju krv kad zalose pa poremete taj prirodni ciklus??? Jel moze dijaliza doprinjeti rjesenju problema? I ako je vec za komsinicu sa 6 curica sto se ne obrati Prof.Dr. Kurijaku on bi joj sigurno pomogao .... :D
mamica papucarka

Svemirski_Jebach wrote:Meni je zao sto moram ovako reagovati ali svega mi odavno nisam cuo vecu nebulozu...vidis li ti ko su kod nas profesori hemije! :roll:

da nas bog sacuva i sakloni...nidje veze.

Toliko ima majki koje su rodile djecake u 25. godini ili djevojcice u 21....ili kako je neko rekao to bi znacilo da djecaka mozes roditi samo u 21., 28., 35. itd ...a sta je s onima koji rode u 18. djecaka? Ima ih koliko hoces isto kao i onih koje su dobile djecaka u 25. godini bez problema.

Svako ko je procitao ista, zna kako se formira spol djeteta...cuj obnova krvi? Moram te nasavjetovati da se malo primiris dok ova bruka ne prodje... :lol: :lol:

nego, komsinica je to fino objasnila. nego kod nas sve neke teorije i ti kao spomenes nekome ko iole zna nesto i ljudi ti kazu da je to odbaceno prije jedno makar 15 godina, al jebi ga to je kad su nam udzbenici stari pa ucimo iz onih iz 1992, a koji su tada obuhvatali spoznaje do 1986 godine. Kasnimo, i to dobro.
Ti stvarno svakom loncu moras biti poklopac. :-) Daj decko, malo ohladi
Kao prvo, uopste nisi procitao o cemu se radi?
Vidim da te ne interesuje, zato razguli... Ja ne bacam po temama koje me ne interesuju :oops:

Hajd malo udahni-izdahni :roll:
BINKA

Post by BINKA »

Ja sam prije dvije-tri godine u jednom Časopisu "BEBE" srbijansko izdanje a ne avazovo, nasla jednu kinesku tabelu koja pokazuje tačno po mjesecima kad se koji spol rađa. Mislim da je jos imam kuci pa cu je sutra donijeti na posao, skenirati i proslijediti Vam. Ja je čuvam za sebe kad budem planirala curicu. Dosad sam provjerila sve moje prijatelje, poznanike, rodbinu i 99% je tacna.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

vi ste stvarno zagrizli u tu laznu "nauku" :D

cuj mamice decko, a starija par godina od mene...nemoj tako, samo zato sto neki nemamu djecu niti ih zele ne moras ih zvati "decko". ko ti je kriv sto si ih mlada dobila? :D
mamica papucarka

Prvo 29, drugo 30

Jesam li mlada :oops:

nanerviro si me na sabahu :oops:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32459
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

svaka teorija vazi sve dok se makar jednom ne desi pojava koja je opovrgava, onda se ili dopunjava ili odbacuje...

sta je pisac htio reci :D ma ne mogu da objasnjavam :D
alek

Post by alek »

BINKA wrote:Ja sam prije dvije-tri godine u jednom Časopisu "BEBE" srbijansko izdanje a ne avazovo, nasla jednu kinesku tabelu koja pokazuje tačno po mjesecima kad se koji spol rađa. Mislim da je jos imam kuci pa cu je sutra donijeti na posao, skenirati i proslijediti Vam. Ja je čuvam za sebe kad budem planirala curicu. Dosad sam provjerila sve moje prijatelje, poznanike, rodbinu i 99% je tacna.
kinezi su poznati po cedomorstvu, zenska djeca (jos uvijek) nisu bas pozeljna. sto li su onda izmisljali tabelu ako je ne znaju koristiti :-) :oops:
spectra

Post by spectra »

BINKA wrote:Ja sam prije dvije-tri godine u jednom Časopisu "BEBE" srbijansko izdanje a ne avazovo, nasla jednu kinesku tabelu koja pokazuje tačno po mjesecima kad se koji spol rađa. Mislim da je jos imam kuci pa cu je sutra donijeti na posao, skenirati i proslijediti Vam. Ja je čuvam za sebe kad budem planirala curicu. Dosad sam provjerila sve moje prijatelje, poznanike, rodbinu i 99% je tacna.
Ima li te tabele? Stvarno bi me zanimala..
Ali_G

Post by Ali_G »

Bas me interesuje kakve veze ima krv s nastankom ploda. Neko je vec rekao kako dolazi do oplodnje. Znaci pol djeteta zavisi od kombinacije hromosoma. Bar su nas na fakultetau tako ucili i niko nije pominjao to obnavljanje krvi da utice na pol. Krv se sama od sebe obnavlja jer joj gradivni elementi imaju kratak zivotni vijek. Te tabele mozda imaju odredjeni procenat tacnosti, al ko ce prvi doci do cilja je cista slucajnost. Jos samo cekam tabele koje ce prognozirati da li ce doci do malformacije ploda :-)
spectra

Post by spectra »

Ali_G wrote:Bas me interesuje kakve veze ima krv s nastankom ploda. Neko je vec rekao kako dolazi do oplodnje. Znaci pol djeteta zavisi od kombinacije hromosoma. Bar su nas na fakultetau tako ucili i niko nije pominjao to obnavljanje krvi da utice na pol. Krv se sama od sebe obnavlja jer joj gradivni elementi imaju kratak zivotni vijek. Te tabele mozda imaju odredjeni procenat tacnosti, al ko ce prvi doci do cilja je cista slucajnost. Jos samo cekam tabele koje ce prognozirati da li ce doci do malformacije ploda :-)
Pa moguce je da ima veze iz tog razloga sto su neki hromozomi "friskiji" od drugih. :)
Pol zavisi iskljucivo od muskarca, i pokretljivosti spermatozoida...sad kako ubrzati one sto nose X hromozom, a usporiti one sa Y ako se zeli djevojcica? Ako bismo govorili u tom smjeru, onda bi se trebalo zapitati kada su kod muskarca X spermatozoidi brzi od Y? Mozda X i Y spermatozoidi razlicito reaguju u zavisnosti na "starost" krvi kod zene?
Ko ce ga znati...
Ali_G

Post by Ali_G »

Eh to je vec prava tema, da li znaci postoji nesto sto odredjuje koji ce hromozom stici brze. Samo i dalje ne vidim neku povezanost s krvlju, s krvlju muskarca mozda i nekako da se poveze, al s krvlju zene. Ne dolaze u kontakt s krvlju spermiji. Najbolje bi bilo ako ima neko da se bas razumije oko toga, ginekolog neki :D pa da kaze o tome.
safran

Post by safran »

mamica 31 wrote:
stvar je u tome sto me je za ovu teoriju pitala zena koja ima pet djevojcica :shock:
Znam jednu koja je rodila 4 curice dok nije nadosla na fazon - olimpijske godine - zimske - i ziher djecak.
BINKA

Post by BINKA »

Izvinjavam se, sto nisam donijela tabelu ali sutra je donosim obacajem i sutra cete je imati na uvid. Pa ko vjeruje vjeruje. Ko ne i nemora.
van Basten

Post by van Basten »

a da meni neko objasni šta je to što se u krvi mjneja svakih 3,4,7 (zavisno od "izvora") godina? Eritrociti? trombociti? plazma?
evo konkretno za eritrocite (crvena krvna zrnca) činjenica: životni vijek jednog eritrocita je oko 120 dana (4 mjeseca). Eritrocita u krvi u prosjeku ima 3-5 biliona (10 na dvanaestu). Svake sekunde se stvori oko 2 miliona novih eritrocita... znači, od biliona zrnaca kojih u ovom trenutku imamo u svojoj krvi, negdje u maju nećemo imati nijednog... a doći će neki novi bilioni... o načinu oplodnje i hromozomima sam već pričao pa da se ne ponavljam
Činjenica jeste da nauka svakodnevno napreduje, al ponekad se pitam... zbog čega/koga?
BINKA

Post by BINKA »

spectra wrote:
Ima li te tabele? Stvarno bi me zanimala..
Ima tabele, ali neznam kako da Vam je proslijedim
Post Reply